2019-10-13 852 views
上星期經朋友介紹,係西灣河地鐵站出口過一條馬路2分鐘路程,一間台式小店,裝修又新感覺乾淨,可以坐十幾人左右,服務員都偏年輕,雖然唔係好熟手,不過幾有禮貌👍🏻同老公叫左一人一個「飯飯掂定食」,跟餐叫左一杯熱珍珠奶茶,同$28薑湯芋圓,睇落好少咁,食落去好飽,又唔會好油,每樣都好好吃唷,野食即叫即整,正丫~熱辣辣,係台灣既味道丫~係港島區好難搵到有好食台式小食,終於等到喇!下次要試埋個麵同多士先Happy~
上星期經朋友介紹,

係西灣河地鐵站出口過一條馬路2分鐘路程,

一間台式小店,裝修又新感覺乾淨,

可以坐十幾人左右,服務員都偏年輕,

雖然唔係好熟手,不過幾有禮貌👍🏻

同老公叫左一人一個「飯飯掂定食」,

跟餐叫左一杯熱珍珠奶茶,同$28薑湯芋圓,

睇落好少咁,食落去好飽,又唔會好油,

每樣都好好吃唷,野食即叫即整,正丫~

熱辣辣,係台灣既味道丫~

係港島區好難搵到有好食台式小食,

終於等到喇!下次要試埋個麵同多士先

Happy~

2019-08-22 887 views
請大家小心,落單套餐或茶餐跟珍珠奶茶和另加淨飲不是他們指定的免費餐飲,即是+5或+10的飲品,舉例如香芋珍珠奶茶同珍珠奶茶同是$22,香芋珍珠奶茶不是指定免費餐飲,落單時記得叫分單,因為店舖會話電腦自動將珍珠奶茶變淨飲$22,但淨飲的珍珠奶茶是跟餐細杯,可惡的將香芋是跟餐收費收多$5,貴也份量少,勁無良心又無品的商舖😡😡😡其實做街坊生意又何需那麼小心眼,你便宜了街坊街坊都會多些來食,你連街坊都唔 Fanny ,那其實即係叫人幫襯一次就算😡😡😡放心!些店以後都做不到我的生意😡😡😡
放心!些店以後都做不到我的生意😡😡😡
2019-07-29 780 views
星期六下午,在西灣河找食,見小店算多人吃,於是入內試試。小店地方比較細,坐得比較迫,但算舒服。 服務可以。食物款式算多,價錢合理。我點了咸香乾伴刀削闊麵、鹽酥花枝丸和珍珠奶茶。 乾伴麵要即來即吃,如果等一陣子才吃會變得很乾,即吃就無問題。 味道有點濃,喜歡淡味的可能覺得有點膩,配上滷蛋半只。花枝丸上枱時還熱辣辣,有少少辣粉,相當醒神。 珍珠奶茶奶味較重,珍珠的質感也QQ。午餐沒有加一小費,下次要去試試台式肉燥飯😆
星期六下午,在西灣河找食,見小店算多人吃,於是入內試試。
小店地方比較細,坐得比較迫,但算舒服。 服務可以。
食物款式算多,價錢合理。
午餐沒有加一小費,下次要去試試台式肉燥飯😆
2019-05-17 912 views
今日叫左個乾撈麵,真係伏到不得了。超級難食,好乾,d肉碎都係乾到不得了。完全冇汁。請問點食?炸雞件又係好乾,乾到食左一舊就冇食,好唔掂!跟餐叫左杯香芋珍珠奶茶,淡到冇味。飲水好過。唔會再嚟食,不知所謂。

炸雞件又係好乾,乾到食左一舊就冇食,好唔掂!

跟餐叫左杯香芋珍珠奶茶,淡到冇味。飲水好過。

唔會再嚟食,不知所謂。
2019-05-17
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$60 (Dinner)
2019-05-17 569 views
很喜歡這家的食物和飲品!台式的味道👍點了一份麵餐很豐富!一碗台式擔仔麵加上一碟炸鹽酥雞!真的大滿足!😋食物質素水平很好👍濃淡適中的味道👌炸物也吃得出是即叫即炸的那種熱到和鬆脆💓配上台式檸檬綠茶😋很滋味
2019-05-07 497 views
西灣河除咗太安樓之外,都有好多好嘢食㗎🤣醍醐舖仔細細,經常都好多人排隊~叫咗獨當一麵套餐,有齊主菜小食同飲品😍🌟食物麵有三款煮法同三款麵底,我試左擔仔關廟麵小辣。麵講唔出有啲咩特別,不過湯幾好飲,有啲花生醬/麻醬嘅味道小食揀咗鹽酥雞,份量唔少,炸得香脆,調味啱啱好🤣飲品揀咗芋香珍珠奶茶,少甜。珍珠幾煙韌,唔會太硬。芋頭味淡淡的,飲落唔錯成個套餐幾抵食👍🏻🌟環境鋪面太細所以座位好迫,搭枱幾乎係必須,食得呢間就唔可以介意坐逼少少😉
獨當一面套餐

叫咗獨當一麵套餐,有齊主菜小食同飲品😍

🌟食物

小食揀咗鹽酥雞,份量唔少,炸得香脆,調味啱啱好🤣

成個套餐幾抵食👍🏻

🌟環境
獨當一面套餐
  • 鹽酥雞
本來打算去泰安樓尋覓美食😗😗逛了一圈也沒找到,結果隨意穿過橫街窄巷,結果選了這一間名字特別有巧思的台式小店~餐廳名為醍醐茶寮 - 醍醐,是由牛乳反覆提煉而成的精華,因此醍醐味被視為「世間第一上味」🙂餐牌有飯麵套餐,定價合理👍亦有很多不同的組合可供選擇台南擔仔清湯麵配秘汁雞髀扒($55)選了平時在香港較少吃到的關廟麵,麵質偏幼,近似上海拉麵的口感~喜歡店家加入魯蛋、青瓜絲和肉躁,令整個麵由平平無奇變得豐富🤗🤗朋友特別喜歡雞髀扒的味道~讚口不絕滷水雞中翼+台式肉燥飯($63)前菜有青瓜和酸菜,很開胃😁😁肉燥飯亦很不錯,唯獨雞翼不夠味,有點小失望~套餐包一杯指定飲品,我們選了珍珠奶茶和柑桔蜂蜜🍯前者味道偏淡,不合格; 後者有喝得出的蜂蜜味,中和了柑桔的酸😗有驚喜用餐期間見到不少街坊來購買外賣或飲品外帶,店員們亦很親切有善👍

餐牌有飯麵套餐,定價合理👍亦有很多不同的組合可供選擇

台南擔仔清湯麵配秘汁雞髀扒($55)

滷水雞中翼+台式肉燥飯($63)

2019-05-04
$60 (Dinner)
2019-03-02 468 views
又來到這家西灣河的台式小店。午餐有飯套餐也有面套餐,有一個主食,一個小吃和一杯飲品。今天有點涼想吃個熱湯麵,選了麻醬擔擔麵要小辣,要刀削闊面。配的小吃與同事們點了一份花枝丸,一份鹽酥雞跟一份雞排分著吃。也要了一份韓國抹茶醬烤吐司一起吃。麻醬擔擔麵味道很好,帶一點微辣,闊面口感很好,我很喜歡。花枝丸跟鹽酥雞炸得香脆,調味很有臺式小吃的風味。雞排烤得很香也很入味。抹茶醬烤吐司用上韓國的抹茶醬,很有誠意也很好吃,用上厚吐司,外頭酥脆裡面軟軟的,作為甜點很適合。飲料點了熱的冬瓜綠茶,本身很愛冬瓜茶這台式飲品, 喝不完帶走時, 店員親切地主動提問是否需要熱飲杯蓋, 服務很好。
冬瓜綠茶
麻醬擔擔麵
抹茶醬厚吐司

2019-02-25
$65 (Lunch)
冬瓜綠茶
麻醬擔擔麵
抹茶醬厚吐司
2019-01-14 494 views
食過好多次, 原因係抵食又好食, 只做中午和晚市, 同價錢不加一. 即叫即煮, 確保係新鮮同熱既!有湯面, 拌面, 又有飯, 有成10款食材, 想食咩就食咩啦. 飲品方便, 有免費既飲品, 如珍珠奶茶, 香苿珍珠, 果茶….加$3轉大杯裝, 加$5 - $10 , 轉飲冷泡茶, 芝士奶蓋系列…. 真係超級無敵多.而我點解成日來食D間餐廳原因係好喜愛台式飲品既茶底, 相比外邊既茶底比較香同比較濃, D珍珠唔會太甜又(煙煙銀銀), 好有咬口, 而我最愛既係<香芋珍珠>, 有淡淡既香芋味又唔會蓋過茶香, 次次來都要加$3轉大杯先夠飲.說真的, 一般買杯台式飲品都要廿幾蚊啦, 而架連埋面或飯, 成個套餐食得飽, 好食又好飲都只係$50大元, 點去搵呀!每次家中無飯開既, 我都會來D間餐廳搵食, 絕對係我既飯堂!

即叫即煮, 確保係新鮮同熱既!

• 香芋珍珠
2018-12-09 1208 views
🎀熊妹放工等熊大教完拳🥊,熊大等熊妹訓醒😴就落街食個晚飯喇。📍一向意見多多的熊妹今日竟然唸唔到食咩好,熊大就發板帶熊妹試下附近新開的台灣菜《醍醐茶寮》🎎。📍裝潢都幾光鮮,牆上掛上店鋪logo同名字的牌扁,有點古色古香味道🏮。話明茶寮,都有幾款茶葉🍂放入茶葉樽掛上牆邊,切合餐廳主題。📍食店面積小小的,廚房跟坐位連成一體,所以只有二至三張2-4👨‍👩‍👧‍👦人枱,比較逼澀。📍經典的台灣小食台式搽醬多士🍞,鹽酥雞🐥,花枝丸🐙,台灣腸🐷都有,款式多多。📍晚餐緊係食套餐喇,分別有獨當一麵🍜同飯飯掂定食🍱,要食飯的熊大緊係揀左飯飯掂定食喇。飯飯掂定食,$58包一碗肉燥飯,包前菜三款:滷蛋🥚,酸菜🌱,拍青瓜🥒,一款台灣風味小食🥡同一杯跟餐飲品🥤。肉燥飯🍚都幾大碗,肉燥就係啲肉碎,無咩汁,熊大嫌乾身左啲。三款配菜都係正常味道,份量唔多,無咩特別。小食熊大揀左花皮丸,有五粒,都幾彈牙,唔算炸得好熱氣。📛冰雪火龍,跟餐價,加$10📍係熊妹最喜愛的🥤奶蓋芝芝火火系列呀。味道幾唔錯喎,🍼奶蓋層都幾厚實,香濃芝士奶味🧀。火龍果沙冰🍧充滿淡淡火龍果肉,飲得出材料好新鮮好豐富,唔係糖漿溝水,四式手工芋圓,薑湯,$2

📍裝潢都幾光鮮

飯飯掂定食-花枝丸
飯飯掂定食,$58
肉燥飯🍚都幾大碗,肉燥就係啲肉碎,無咩汁,熊大嫌乾身左啲。

三款配菜都係正常味道,份量唔多,無咩特別。
小食熊大揀左花皮丸,有五粒,都幾彈牙,唔算炸得好熱氣。📛
冰雪火龍
冰雪火龍,跟餐價,加$10
📍係熊妹最喜愛的🥤奶蓋芝芝火火系列呀。

味道幾唔錯喎
,🍼奶蓋層都幾厚實,香濃芝士奶味🧀。
火龍果沙冰🍧充滿淡淡火龍果肉,飲得出材料好新鮮好豐富
,唔係糖漿溝水,

四式手工芋圓
四式手工芋圓,薑湯,$28
📍熊妹對啲麵飯無咩興趣,晚上又唔係幾想食麵包多士,就轉攻小食🥡,小食又好似無咩款係幾吸引,店員就介紹熊妹試下甜品芋圓🍡。
嘩,比飯碗還要小的一碗
,係有齊四隻色,每色都有3-4粒,但每隻色都食唔出咩味,質感又比較韌,唔係軟糯,膠膠地,有點難吞落肚,好少浪費食物的熊妹最後食剩幾顆食不去。

碗比較小🥣,湯唔係好多,薑湯味唔算好薑好辣,但又唔係好甜,淡淡地,麻麻地。

📍其實係一餐無論食材,味道,環境,服務都非常普通的便餐🥢,都食左一舊水💵,反而飲品係做得唔錯的,不過新野試過就算。
2018-12-05
$50 (Dinner)
冰雪火龍
今天二人在西灣河區食午飯,第一次到這家餐廳用膳,整體環境頗有台灣優閒的感覺,座位尚算充足。肉燥飯+鹽酥雞($58)肉燥的味道不錯,不會太咸,飯的軟攻適中,有些微飯香味。鹽酥雞炸得十分香口,有台灣夜市的風味,加上面頭的辣粉,十分惹味,更令我想起在台灣夜市的鹽酥雞。滷水蛋的滷水味很香。手拍青瓜酸酸的,頗開胃。整體份量尚算適中,但胃口較大的人未必夠飽。麻醬擔擔刀削麵+台灣腸($50)湯底味濃,刀削麵軟硬適中,不會煮得太軟,少少辣。滷水蛋美味,蛋香味和滷水味融和一體。台灣腸很有台灣地道風味,蒜香味濃。烤台灣腸經過烹調後,皮脆肉嫩,肉汁被鎖住。焦糖珍珠奶茶(跟餐)焦糖很香,令奶茶味道層次更豐富,珍珠則豐富了整杯飲品的口感。太妃珍珠奶茶(跟餐)帶些少拖肥味,茶香奶滑,有兩種珍珠,令口感更多元化。
肉燥飯+鹽酥雞($58)
肉燥的味道不錯,不會太咸,飯的軟攻適中,有些微飯香味。
滷水蛋的滷水味很香。
手拍青瓜酸酸的,頗開胃。
整體份量尚算適中,但胃口較大的人未必夠飽。

麻醬擔擔刀削麵+台灣腸($50)
湯底味濃,刀削麵軟硬適中,不會煮得太軟,少少辣。
滷水蛋美味,蛋香味和滷水味融和一體。
台灣腸很有台灣地道風味,蒜香味濃。
烤台灣腸經過烹調後,皮脆肉嫩,肉汁被鎖住。

焦糖珍珠奶茶(跟餐)

太妃珍珠奶茶(跟餐)
帶些少拖肥味,茶香奶滑,有兩種珍珠,令口感更多元化。
焦糖珍珠奶茶
肉燥飯+鹽酥雞
麻醬擔擔濃湯刀削麵+台灣腸
太妃珍珠奶茶
2018-10-29 461 views
間中都會入去堂食,裝修ok,又幾乾淨。但位置唔係太多,所以今日試下選擇外賣自取。質素都仲keep 到,熱辣辣,好好食。1個lunch set(飯餐)連一杯台式飲品($20) = $58價錢都ok, 但略嫌台式飲品細杯咗少少(原本好似700cc,但最近唔知點解改咗用細杯仔,感覺好似少咗1半)叫咗兩個lunch set, 總數 $108秘汁豬扒肉燥飯同埋手撕雞咸乾拌麵。喺西灣河少有嘅台灣食店,絕對值得一試。老闆娘好友善
間中都會入去堂食,裝修ok,又幾乾淨。

但位置唔係太多,所以今日試下選擇外賣自取。

質素都仲keep 到,熱辣辣,好好食。

叫咗兩個lunch set, 總數 $108

秘汁豬扒肉燥飯同埋手撕雞咸乾拌麵。

喺西灣河少有嘅台灣食店,絕對值得一試。

老闆娘好友善
TakeAway
2018-10-29 316 views
西灣河一向是美食地都,車仔麵、海南雞等等,應有盡有,而座落於西灣河內街的台式店舖,亦是用心製作的小店,私心推薦醍醐灌頂(奶蓋咖啡),奶蓋香滑,稍甜一點,咖啡濃郁,比外面連鎖店的咖啡更為出色。如不好甜食,建議選擇半糖少冰,讓咖啡味道更為突出。店員態度良好,但飲品是即點即製作,需時較長,建議大家可預先在whatsapp下單。除了飲品以外,店舖亦有台式麵食及飯類,以及各種小食,之前食過鹽酥雞及台式香腸也很不錯,在水準以上。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-10-24 292 views
今日有好多嘢做,lunch time 都要貢獻比公司。呢啲時候有好味嘅外賣簡直係雪中送炭。今日訂咗西灣河一間台式小店,送到嚟仲係熱嘅,物流依然抵讚。呢碗係『台式肉燥乾拌麵配炸花枝丸』,盛惠$49。今次係我第一次食台灣撈麵,以前都係牛肉麵同魯肉飯食得多。成碗嘢最正係佢個蝦米蔥油酥(即係上方黑黑哋色嗰撻),非常香口,令啲麵有豬油嘅香味。麵條保持口感,而且已經撈咗少少醬油,唔會寡。肉燥無魯肉咁肥,咸咸甜甜撈麵一流。

Delivery
$49 (Lunch)
2018-10-24 177 views
週末無聊聊,去泰安樓掃街。點知想食的店無開跟著附近亂行,撞入呢間臺灣小店。見到店名醍醐覺得幾有趣,跟著就試下佢下午茶啦環境不錯,明亮寬敞。不過始終小店,所以座位不多。下午茶menu有幾款選擇,我就選秘制手撕雞加麻醬關廟麵,仲送珍珠奶茶,我就加咗珠圓玉潤,即是黑白兩色珍珠奶茶。先講關廟麵,係幼麵,用麻醬撈幾好食,麵條質感比較爽,彈牙,睇到店內個麵是從杜小月網紅店入貨,不錯。相比之下,手撕雞就無咩特色,正常囉下次可以試下鹽酥雞
週末無聊聊,去泰安樓掃街。點知想食的店無開

環境不錯,明亮寬敞。不過始終小店,所以座位不多。

相比之下,手撕雞就無咩特色,正常囉
下次可以試下鹽酥雞

2018-10-14
$50 (Tea)
  • 關廟麵