2020-09-20 452 views
朋友推薦的小店,奶茶芋圓價格非常抵,味道也不錯,不過滷肉飯不算很好吃,擔擔麵,味道算濃郁,豬排味道太大,豬味道太重,鹽酥雞酥脆但是沒有什麼台灣的味道,整體不算太驚喜
2020-09-10 424 views
同朋友去食午餐,大家都叫左一人一個獨當一麵套餐,只係$55。💯.麵set包3樣野:(1)主麵食(2)餸(3)飲品😆‼️重點係珍珠奶茶🥤係唔洗加錢嘅飲品之一!!!!麵set比你喺(1)(2)(3)各揀一樣,有無限個combination呀!仲要有得揀湯底!.我諗左一大輪之後,最終嗌左上海麵 配手撕雞 配擔擔麵少辣湯底 加珍珠奶茶🥰.本身就咁食麵同餸應該都夠飽,但加埋珍珠奶茶真係不得了,飽到上心口🤣佢嘅珍珠奶茶係正嘅,同出面專門賣珍珠奶茶嘅質素同口味都一樣😚💯.推介!!!
麵set包3樣野:(1)主麵食(2)餸(3)飲品😆
‼️重點係珍珠奶茶🥤係唔洗加錢嘅飲品之一!!!!
推介!!!
獨當一面套餐
獨當一面套餐
2020-09-04 352 views
今日4:00路經食個下午茶,見餐廳枱位只有數張,食客要站在店外等候,好在不用等太久,數分鐘就有位。獨當一面餐小辣🌶麻醬擔擔面:🍜湯底飲落好香濃🥜花生味小小辣好野味,不會咸無渴喉,仲有細細粒花生碎,面底選了關廟面,面質好彈牙不會淋。面餅份量有得加大就更好、男人未必夠包。鹽酥雞🐔:外皮炸得酥脆,內裏仲有汁💦好嫩。Q版小芋圓奶茶🍹:店舖出名芋圓,真好Q彈仲有芋頭肉,真材實料好好味。芋圓細細粒一杯份量有好多。😋成份餐都係$58抵食又好味、台灣擔擔面😋😋😋

獨當一面餐
鹽酥雞🐔:外皮炸得酥脆,內裏仲有汁💦好嫩。
成份餐都係$58抵食又好味、台灣擔擔面😋😋😋
麻醬擔擔濃湯
2020-09-04
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$58 (Tea)
麻醬擔擔濃湯
2020-09-02 272 views
又係work from home日子是日西灣河推介呢間俾大家午餐$60蚊左右,有飯,4個小食配菜同主菜,再加杯飲品係好抵食呀!份量真係唔少,努力一番都係食剩,一份午餐絕對可以分開兩日食🤣值得一提跟餐既珍珠奶茶幾好飲,好多珍珠又有茶味,建議微糖💛主菜其實份量還好但勝在多配菜,都做得到啖啖飯+餸,加上飯量好多係大食朋友們福音😂😂
又係work from home日子
是日西灣河推介呢間俾大家
午餐$60蚊左右,有飯,4個小食配菜同主菜,再加杯飲品

值得一提跟餐既珍珠奶茶幾好飲,好多珍珠又有茶味,建議微糖💛
2020-08-23 211 views
This restaurant is literally like trash. Poor service. Its a 2 ppl visit, with 35min dining limitation, but they said they have to prepare a bowl of noodle using 30mins, ie. I gotta finish a bowl of noodle within 5 mins. Of coz turn out that I didn't order it, so i added $28 along with a tea set ordered by my fd to get a bowl of sweet soup, but was told by the staff that the min spending was one tea set per person. With no other choices, i cancelled the added on sweet soup and changed it to a $29 toast tea set. Nice earning of $1 dollar under this policy 👍
2020-08-15 194 views
呢間屋企附近,間唔中會食既台式小店,住附近既朋友對佢唔會陌生^^ 冬天時,會買薑檸蜜多薑,飲完喉嚨好思服~今次同東區朋友仔去食麻醬擔擔麵(小辣)拉麵 秘製手撕雞 迷你芋圓奶茶 $55+3咸香乾拌麵 刀削闊麵 鹽酥花枝丸 珍珠奶茶 $55咸香乾拌麵 刀削闊麵 蒜香台灣腸 薄荷朱古力 $55+5

冬天時,會買薑檸蜜多薑,飲完喉嚨好思服~

今次同東區朋友仔去食

咸香乾拌麵 刀削闊麵 鹽酥花枝丸 珍珠奶茶 $55
咸香乾拌麵 刀削闊麵 蒜香台灣腸 薄荷朱古力 $55+5

2020-07-07
Dinner
2020-07-05 562 views
🔎醍醐茶寮 (西灣河) 💛📍西灣河西灣河街110號長興大廈地下4號舖-🔹麻醬擔擔麵(中辣)刀削闊麵 $55跟台風鹽酥雞 配珍珠奶茶中辣我覺得剛好 闊麵都幾掛湯 爽身唔會煮得過淋 另外仲有關廟麵同台式拉麵揀配菜有半隻台式滷蛋🥚幾入味又唔老 仲有滷肉同青瓜絲 整體都幾好味鹽酥雞中上水平 但總係差啲嘢咁 不過同場仲有試左鹽酥吉列豬扒 不過就麻麻地啦跟餐飲品有幾款主流台式飲品 都值呢個價錢嘅💬 座位較少 等待時間較長 比較多人會選擇外賣自取
🔎醍醐茶寮 (西灣河) 💛
📍西灣河西灣河街110號長興大廈地下4號舖
🔹麻醬擔擔麵(中辣)刀削闊麵 $55
跟台風鹽酥雞 配珍珠奶茶
跟餐飲品有幾款主流台式飲品 都值呢個價錢嘅

💬 座位較少 等待時間較長 比較多人會選擇外賣自取

2020-07-03 408 views
難得小黃人放假話約師傅晚餐,師傅當然十分開心啦,因為又可以見到小黃人了。於是離開監房打算坐叮叮去筲箕灣搵食,點知師傅傻下傻下早左落車,於是又去左西灣河。一早已有鎖定左呢間食店,點知去到勁多人,飛都冇得攞,於是就四圍行下,可惜小黃人又冇乜心水,最後兜兜轉轉再行返去呢間食店,當時時間係晚上八點半,食客開始走,所以就有位。原來食店九點半打烊,所以叫做勉強食到!唔知係咪餓得太久,小黃人竟然話冇胃口,但師傅就勁肚餓,於是就揀左麻醬擔擔濃湯配台式拉麵配中辣,醍醐台式肉燥飯,鹽酥花枝丸,薑湯四色手工芋圓同埋百香果紅茶。等左一陣所有食物一齊登場,師傅先試下個麻醬擔擔濃湯配台式拉麵,呢個擔擔麵不得了,麻醬香濃,中辣惹味搶口,淨係個湯底都已不俗,再試埋個麵,入口彈牙,口感一流,非常掂,必食推介。鹽酥花枝丸炸得唔油,花枝丸夠香夠彈牙,真係欲罷不能,好正!相比之下醍醐台式肉燥飯就稍嫌失色,由於肉燥比較乾身,口感所以較鞋,師傅就不太喜歡。而薑湯四色手工芋圓師傅都冇試,但小黃人話個湯真係好夠薑下,嗜薑者必試,加上芋圓煙煙韌韌,應該不錯。最後百香果紅茶嘅茶都幾濃,相比平時飲綠茶又有另一番風味!總括而言食物質素有水準

總括而言食物質素有水準,地方比較逼,始終係小店,但勝在環境清潔乾淨,加上價錢相宜,埋單113,非常抵食。如果師傅仲有機會去港島東區,呢間食店絕對值得返啅,有機會必定再來。笑臉一定要比!

麻醬擔擔濃湯配台式拉麵

醍醐台式肉燥飯

鹽酥花枝丸

薑湯四色手工芋圓

百香果紅茶
2020-05-28
$60 (Dinner)
麻醬擔擔濃湯配台式拉麵
醍醐台式肉燥飯
鹽酥花枝丸
薑湯四色手工芋圓
百香果紅茶
上網搵下西灣河有咩黃店,一搵就見到呢間台式小店,位置係西灣河街,較僻靜的內街,行到過去已經見到有人龍,大約有6-7人排隊等緊堂食,外賣亦有人等緊,好受歡迎.飲品種類都有好多,有珍珠奶茶、芝士奶蓋、手作鮮檸、咖啡等等,價錢唔貴,最平$16就有一杯,食物方面都多選擇,台式厚多士、肉燥飯、擔擔麵、仲有鹽酥系列------1. 迷你芋圓奶茶 $16 7.5/10店內芋圓主張手工製作,粒粒小芋圓都好Q軟彈牙,嚼勁十足🤤芋圓份量真係好多,飲哂奶茶之後仲有好多芋圓係底,有唔同顏色,非常吸引,不過味道好似粒粒都一樣,同埋好淡冇咩味道.我叫左少冰同微甜,奶茶就常溫,味道唔太甜幾好👍🏻同埋唔多冰唔會沖淡左茶味,不過如果奶茶味再突出d會更好

------
1. 迷你芋圓奶茶 $16 7.5/10
小芋圓奶茶

2020-05-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-05-18 392 views
難得跟朋友約好休假休同一天,可以去吃一下台灣的料理了。這一家是朋友的同事極力推薦的,所以今天就去試試看了。 它是在大街後一條街,需要走一點斜坡才到。店門很好找的,所以不怕找不到。 很久沒吃過肉燥飯了,所以就點了一個肉燥飯套餐。有一碗肉燥飯跟鹽酥雞,還有配菜青瓜跟酸菜,我還補了錢試試奶蓋抹茶加白玉珍珠。我朋友點了中辣的麻醬擔擔濃湯底配台灣腸還有點了杯紅色暴乳來試。 需要注意的是需要在門口先點餐之後才可以入座喔~~那天雖然是下雨天,更是吃中午飯的時段,但是都剛好有一桌空桌喔~基本上不需要等位子的,只是前面有其他客人需要結帳跟點外賣。所以就等了5分鐘左右。 坐下來大約10分鐘就上菜了,朋友的麻醬擔擔濃湯底傳來香香的花生跟麻醬。在中學之後就再沒有吃過台灣腸了。立馬試了一試,很好吃喔~而擔擔麵配著湯底吃也是很好吃,可是對我來說,我就覺得湯底太過濃。 我點的肉燥飯套餐上菜了,鹽酥雞每一塊都很大塊。而且不會炸到肉質很老還是嫩嫩的,以為配菜不好吃。可是他家的青瓜跟酸菜都超級好吃,所以我跟朋友很快就把配菜清光了。 但是呢,不知道是不是料太足了。我們兩個之前都沒有吃過東西,但是還是吃不完。所以胃口小的要注

我跟朋友很快就把配菜清光了。

但是呢,不知道是不是料太足了。我們兩個之前都沒有吃過東西,但是還是吃不完。所以胃口小的要注意一下喔~~
這一家不錯吃的,下次有機會都會再來吃~~
2020-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
2020-05-10 258 views
想食個快晚飯,想支持小店,又想食芋圓,openrice見呢間都ok, 街坊野,平平地,入去試試。店內整潔,行到入去上幾級,仲有閣樓仔可以坐。餐牌都幾多野選擇,就好似台試車仔麵咁。唔知套餐有幾大,包野飲,我地決定試下咩料先再諗加唔加芋圓甜品,免伏。我食炸雞+拉麵,炸雞唔乾份量都算多,個拉麵充滿梘水味,精味湯底。朋友食秘汁豬排+乾撈刀削麵,豬排ok唔乾,個汁甜甜地,乾撈個乾蔥汁都幾好味,但完全自己係屋企可以整到果隻味,勁似中學小食部feel. 刀削麵係用度小月的來貨,因為坐係閣樓有幾箱貨放左係走廊。柑桔蜂蜜係化學味,愛玉冬瓜茶要 +$3, 清清地既黑糖味,愛玉應該唔係現製,似來貨蒟蒻。既然係咁,質素平平,夠飽,唔洗再叫甜品。呢個價錢,合符期望,街坊野,只係路過食個快飯,完。

店內整潔,行到入去上幾級,仲有閣樓仔可以坐。

餐牌都幾多野選擇,就好似台試車仔麵咁。

呢個價錢,合符期望,街坊野,只係路過食個快飯,完。
2020-05-04
$60 (Dinner)
2020-05-01 302 views
2020年5月1號星期五五一黃金周支持小店,今日去咗西灣河醍醐茶寮食台灣野。飲品叫咗一杯青蘋果綠茶,味道唔會太甜,天氣熱最啱。主菜就叫咗一個麻醬擔擔麵陪秘製手撕雞再追加一份鹽酥雞中翼。手撕雞非常香,配擔擔面簡直係一流。一定要讚下個雞中翼,雞中翼係半煎炸,非常香口。甜品就叫咗一份阿華田醬多士,呢一個非常非常好食,多士非常香脆,第一次食多士配阿華田醬。都唔會太甜。食咗咁多嘢一舊水都唔使,強烈推介,平靚正!
2020年5月1號星期五
五一黃金周支持小店,今日去咗西灣河醍醐茶寮食台灣野。
飲品叫咗一杯青蘋果綠茶,味道唔會太甜,天氣熱最啱。
食咗咁多嘢一舊水都唔使,強烈推介,平靚正!
2020-04-10 1006 views
首先店名已很有趣,不知怎樣讀,亦不知意思,有趣的是想用手機搜尋一下讀法,打完醍字,醐字自動show出來,證明本身兩字是一個詞,只是我不認識😅😅原來醍醐讀作”提胡”,有好幾個解釋,第一個解釋指酥酪製成的油,唉,什麼是酥酪又不知😅😅原來是指奶類精煉而成的。總之是與奶脂類食物有關😅😅食物評分 (最高5⭐️):🏆🥇 下午茶餐: 麻醬擔擔濃湯麵配飲品 $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥈 獨當一麵套餐: 台南擔仔清湯麵配秘汁貢丸5粒及飲品 $55 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 四色手工芋圓 跟餐加只需$28 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 餐飲加$3配紅色暴乳 (乳酸火龍果珍珠) ⭐️⭐️⭐️⭐️店舖很細,只有幾張枱,似是家庭式經營。坐得也算舒服,不算太迫。以這種小店來說,餐牌算很多選擇。下午茶餐:正飯餐:正麵餐:飲品:小吃、甜品:下午茶麵餐雖然平一點$40包飲品,但我和朋友覺得正餐多了$15有多一個餸,決定叫一個下午茶餐及一個正餐,再加個超飽肚的甜品芋圓,結果飽到飛起食唔晒,哈哈😅😅🏆🥇 下午茶餐: 麻醬擔擔濃湯麵配飲品 $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️是全餐我選的冠軍,我要了小辣,麵有三款揀,有關廟麵 (貌有點似幼麵)、刀削闊麵 (我選的)和台式拉麵。冠軍原因是

食物評分 (最高5⭐️):
四色手工芋圓 跟餐加只需$28 ⭐️⭐️⭐️⭐️
餐飲加$3配紅色暴乳 (乳酸火龍果珍珠) ⭐️⭐️⭐️⭐️

以這種小店來說,餐牌算很多選擇。

下午茶餐:

正飯餐:

正麵餐:

飲品:

小吃、甜品:

麻醬擔擔濃湯麵下午茶餐

是全餐我選的冠軍,我要了小辣,麵有三款揀,有關廟麵 (貌有點似幼麵)、刀削闊麵 (我選的)和台式拉麵。冠軍原因是湯底夠濃和夠惹味😋不吃辣的朋友可選走辣。麵有一點點煮耐了,有丁點點淋了少少,不影響味,我依然覺得好味😋

台南擔仔清湯麵配秘汁貢丸5粒

正餐比下午茶多了$15 ,有多一樣餸,我們叫了秘汁貢丸。貢丸好爽口彈牙,好食。👍

這個清湯味道都好,如果喜歡濃味的朋友如我一樣,便會比較喜歡以上麻醬擔擔湯那款😋😋

餐飲加$3配紅色暴乳 (乳酸火龍果珍珠) ⭐️⭐️⭐️⭐️

本身正餐與下午茶餐都包超過20款台式特飲如珍珠奶茶等,我們加$3要了紅色暴乳,即乳酸火龍果珍珠。

四色手工芋圓 跟餐加只需$28 ⭐️⭐️⭐️⭐️

甜品好飽肚,份量足,有三種湯底,我們要了薑湯,還可選花生碎撈和仙草。

四色手工芋圓原價$35,跟餐加只需$28,一入口覺得好像有點淡,以為要失望了,因為一般都很甜,後來越食越覺得味道剛剛好,幸好不太甜,更能食真芋圓本身的甜味,而且煙韌非常,我越食越喜歡。

總結:
多選擇,味道好,推介麻醬擔擔湯,可選走辣,建議正餐,下午茶雖平但少了個餸。
2020-04-10
$65 (Tea)
麻醬擔擔濃湯麵下午茶餐
台南擔仔清湯麵配秘汁貢丸5粒
  • 麻醬擔擔濃湯麵
2020-03-01 837 views
話哂住左呢區幾年,點會未食過呢間,佢都算係香港有水準既台灣野食! 有時行過買餸或喉嚨唔太舒服,飲一杯佢既薑檸真係好正(我唔記得佢個名,但我每次都係話薑檸多薑 佢都知我講咩XD),天氣凍既時候就仲正!講番呢餐!佢既食物一向有質素,只係... 可能我大食或者貪心,每次都覺得佢應該要大碗尐,但其實食落係夠既,只係我眼闊肚窄啫XD 咁當然亦可能因為佢好食啦!仲有,每次去到揀小食都好頭痕,因為樣樣都想食,唔係錢唔錢既問題,係食唔到咁多既問題,所以每次都會爭扎要邊款,真的,so far試過既都未伏過! 係位比較迫,不過明既,小店就係要有種親切感^^

2020-01-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
2019-11-03 1327 views
初見小店的招牌—‘醍醐茶寮’,倍感興趣!覺得店家好有文化~原來,這是一家台式風味的便餐小店。店面不大分上下兩層,全店可容30-50人,店門口經常有等位的客人,因為是便餐設計,客人一波接一波...今晚我們4人叫了4個餐:1)台南擔仔麵刀削闊麵+蒜香台灣腸HKD55.- 👇2)鹹香乾拌麵拉麵+蒜香台灣腸 HKD55.-👇3)鹹香乾拌麵刀削闊麵+鹽酥花枝丸HKD55.-👇4)麻將擔擔麵台式擀麵(小辣)HKD38.-👇以上1-2-3份單價HKD55.-/餐,各配以下三杯飲品,珍珠奶茶+HKD5.-/杯👇5)鹹香乾拌麵台式擀麵+秘汁雞脾扒+ 珠圓玉潤奶茶(外賣)HKD55.-6)鹹香乾拌麵台式擀麵+蒜香台灣腸+ 原味珍珠奶茶 (外賣)HKD55.-一共6份餐,共計HKD323.-,雖然每份的量不大,但價格也不貴,輕減的晚餐,OK啦!

1)台南擔仔麵刀削闊麵+蒜香台灣腸HKD55.- 👇

2)鹹香乾拌麵拉麵+蒜香台灣腸 HKD55.-👇

3)鹹香乾拌麵刀削闊麵+鹽酥花枝丸HKD55.-👇

4)麻將擔擔麵台式擀麵(小辣)HKD38.-👇

2019-11-03
$54 (Dinner)