2018-04-15 777 views
經過這小小韓食店,店仔細細,座位唔多。點了個部隊鍋拉麵,味道可以,內理嘅歺肉香腸都是韓國,麵底都多,可能混了一些粗粉絲關係。最驚喜反而係附送泡菜,真心未食過咁好食嘅淹蘿蔔,細細粒,爽脆多汁,辣兼陣陣麻油香。
驚喜好味泡菜
2018-03-07 519 views
好鍾意嘅芝士年糕呀! 有芝士之餘亦都香辣味,好豐富嘅口感,仲會加埋韓式魚蛋(有少少似我哋嘅豆卜), 唔只睇到好味,食落都真係好好味,辣辣哋好醒胃。牛肉餃子個皮超薄,比得起中國餃子既皮薄餡靚。咬落去超爆,爆汁同爆餡根本有少少唔覺得有皮食到咁樣,以一個薄薄嘅膜去包住啲牛肉餡,呢個我哋仲忍唔住encall咗!店內好有點韓風感,小店裏面會柔柔的播起韓國歌,比起啤酒餐廳既K POP環境幽靜啲, 得閒可以去食吓,服務態度亦不錯!

2017-11-06 798 views
成日係附近行過想食好耐,見到只有4張枱仔既鋪,感覺就好好feel,由其鋪名其實又係食炸雞對啤酒,係依d細鋪對啤酒,份外覺得親切樓面有位哥仔,廚房就應該係韓國人黎,冇見過佢講廣東話,而且好型咁戴住帽煮野,依個係咪叫做態度,而且最好玩係,入黎個陣係聽到k pop,但見唔到邊到有擴音,原來係樓面哥仔用電話係到播其實除左炸雞,佢有齊韓國著名的人參雞,牛骨湯之類,不過我未食過韓式炸醬麵,所以試下食落口,又冇我想像中咁濃味,醬油味又唔算濃,都好食既,但我又講唔出係乜野名,炸醬麵係咪咁家?最後見未飽,叫多個辣章魚紫菜卷,好咸既章魚同紫菜卷一齊食岩岩好,食落都幾似我係韓國食d地道鋪頭既感覺因為我食少少辣都係標汗,我食前菜個陣已經標緊,哥仔已經俾左紙巾我,我走個陣專登問我:d野岩唔岩食,因為我見你不停流汗😂😂😂

2016-03-26
今日去紅磡食韓食,$88 蚊牛助骨湯,全碗都係骨,$88蚊淨湯。自問都食過不同牛肋湯,呢間都算要搵笨。另外加個魚旦湯,又係失敗之作。食完以已經好伏,埋單$166,淨係飲湯。咁既價錢,以小店來講,又貴又唔抵食。係紅磡區居住多年,自己都未食過呢間野。食完即刻變憤怒鳥。真心以後都唔會再食所謂小店韓食。之後仲要去AEON Food Court 再食。以後會black list 佢。真心沒有想過食韓食食到咁伏,請我都唔會再食。

真心沒有想過食韓食食到咁伏,請我都唔會再食。
2017-06-04
其實咕咕雞我食左幾次,因為轉左幾次手,老闆娘都仲係韓國人,但係食物質素就有好明顯嘅分別啦!先講呢度嘅招牌咕咕雞!我叫左兩款一款係酸辣另一款係蜜糖!首先講份量呢度係半分,但其實比起以前少咗好多!咩都方面蜜糖嗰個同普通出面食嘅冇乜分別,酸辣嗰個辣就唔係好辣,但勝在夠野味!之後叫咗個魷魚小卷味道同當年差不多!但係份量真係少咗好多!最失望一定係呢個海鮮蛋餅⋯⋯說好的海鮮只有幾隻蝦!一啲都唔夠味!最好食就係呢個炒粉絲!味到足份量夠!門面依舊,但食物質素真係...價錢方面已經唔係好抵⋯⋯

先講呢度嘅招牌咕咕雞!我叫左兩款一款係酸辣另一款係蜜糖!

之後叫咗個魷魚小卷味道同當年差不多!但係份量真係少咗好多!

最好食就係呢個炒粉絲!味到足份量夠!

門面依舊,但食物質素真係...

價錢方面已經唔係好抵⋯⋯
2017-05-17 407 views
今日係四月十四日,今日成個行程超級充實,超級開心。今日同老婆🐷去到黃埔,食雞蛋仔,睇波士bb,之後食咕咕雞,去冒險樂園玩,最後仲去埋中環摩天輪影相☺️😘。間咕咕雞其實唔太差,不過相比起預期唔太理想。黎到咕咕雞緊係要試下韓國炸雞啦,不過d 炸雞真係太硬,而且木雞肉好粗糙,有咩口感又冇汁,唔係幾好味,食落都係得d 甜味咁。牛肉炒粉絲,d 粉絲真係整到好滑好彈牙好有口感,可是d 牛肉岩岩相反,都係口感又粗糙,又冇咩汁,食落味道唔太濃唔太啖,都算好味。因為上邊果兩樣野份量唔夠我同老婆🐷食,其實我地既食量都唔大,不過食完都係唔夠,於是我地又叫左個章sushi,呢個超級彈牙,唔錯唔錯。總之今日全日同老婆🐷一齊行街一齊去玩,有好多美好既回憶,多謝你,老婆🐷。我果日真係好開心。☺️😘

間咕咕雞其實唔太差,不過相比起預期唔太理想。

2017-04-23 403 views
搬左去紅磡两個月,慢慢發現都幾多餐廳,特別日韓餐廳,今次係韓餐系列第一回,之後會去其他餐廳再試下咕咕雞,星期六晚9點仲要等位,但接待小哥非常友善,两個人叫左辣魷魚紫菜包飯,餐廳調味適合香港人口味,無咁辣,只係用小辣來調味,配上紫菜包飯卷,味道非常夾人蔘雞湯,只係想試下既心態,因為之前試過太多,都係失望,但今次餐廳既雞湯,有米香惹味豬腩肉,少少肥膩,两個人食細份都覺得有啲多最可惜,我最想食既牛肋骨,因為太夜,賣晒,無論炆既,燒既都無哂,下次再試

惹味豬腩肉,少少肥膩,两個人食細份都覺得有啲多

2017-02-27 608 views
又係2人世界時間,今日決定去紅勵食韓國野,經過一間小店,因為座位唔多,所以都要等左一陣先入到。晚餐時間有三款小食,芽菜、泡菜和黑豆,唔知係咪配合香港人口味,泡菜唔算好辣。兩個人叫左2個主菜同2個小食,已經好足夠。光陽牛肉飯同日式牛肉飯唔同,感覺清少少,冇咁濃味,外表唔係好吸引,好似無咩味道,但牛肉好嫩,因為味道唔濃,反而好易入口。泡菜豬肉湯配白飯泡菜味夠,但辣味就同出面既韓式餐廳唔同,可以講係小小辣程度,所以連湯都飲埋,豆腐好滑,配埋飯就一流,如果猪肉可以多返D就更加好啦。韓式甜酸雞球雞粒算好大粒,味道都好好,甜同酸味較得好好。呢個絕對可以encore.辣醃八瓜魚紫菜卷我本人對紫菜卷好有好感,特別韓國嘅,呢度整到細細卷,2啖就食晒,配番醃好左既八瓜魚一齊吃,別有一番風味。
光陽牛肉飯

泡菜豬肉湯配白飯

韓式甜酸雞球

辣醃八瓜魚紫菜卷
2017-02-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-12-31 2283 views
延續平安夜一個人在紅磡黄埔,食韓國炸雞的經歷,晚上轉戰另一間韓國餐廳,再試食另一款炸雞。不過此店跟其他的韓國菜餐廳有些不同,黃埔的「咕咕雞」分午餐跟晚餐時段,過了午飯時間,下午就暫時休息,就算你多想吃韓式料理下午茶,也得再等一會兒。黃埔的「咕咕雞」,單看店名除了覺得很可愛之外,還認定了這間「咕咕雞」肯定主售韓國辣椒醬味道炸雞。此店店面面積有限,放不到幾多張檯,結果又變成了另一間「阿X來了」,等候入座的食客排隊人龍,又浩浩蕩蕩地伸延至街外,蔚為奇觀。趁未到入座時間之前,店員先在店外,讓未入座的食客提早點菜,增加晚市顧客用餐的速度和效率。「咕咕雞」在店內特別標示出來,每位顧客晚市的用膳時間限定在六十分鐘之內,即是告訴你知道,「咕咕雞」固然歡迎你來光顧,但是為其他食客着想,請儘快把握點菜和用餐的時間,不要拖拖拉拉,連累其他食客苦等。我在等待入座前,已經先點了菜,分別點了一份甜辣味炸雞,一客炸雞肉飯,另加一罐汽水。在正餐的飯菜未上檯前,先來一些韓式前菜,以作開胃之用途。先來一碟三款的前菜,分別有大豆芽、泡菜跟蒜芯。泡菜固然是家常便飯,大豆芽作為前亦算十分爽脆,反而蒜芯味道又真的很濃郁。所謂蒜芯

在正餐的飯菜未上檯前,先來一些韓式前菜,以作開胃之用途。
先來一碟三款的前菜,分別有大豆芽、泡菜跟蒜芯。泡菜固然是家常便飯,大豆芽作為前亦算十分爽脆,反而蒜芯味道又真的很濃郁。所謂蒜芯,其實不過就是大蒜的菜芯位,大蒜固然很濃味,蒜芯味濃亦不足為奇。
至於另外上的前菜醃蘿蔔,味道真的醃得很酸,超出我的預計範圍之外。
炒咕咕雞肉飯
炒雞肉飯,飯的份量亦超出了我的預計範圍,不過雞肉真的炒得很香,味道很辣但又很惹味,炸雞肉本身用了不少辣醬和香料,單是炒雞肉的肉質已經很嫩滑,連飯吃肯定是極品,非吃不可。
甜辣咕咕雞(半份)
正本戲要上映了,一份韓國風甜辣味炸雞要上檯了。韓國甜辣味炸雞,一大片紅彤彤鮮艷的顏色,表面灑上芝麻,令韓國辣味炸雞變得更吸引人。「咕咕雞」的炸雞並不局限於某個部位,當然雞全翼也存在於其中。
不過雞全翼在醃製烹煮時,已經被一分為二,夾起來時雞全翼已經宣告被解體。我先吃了雞槌位,然後再試味雞翼其餘部分。「咕咕雞」韓辣味炸雞的醃料味道真的很濃很辣,不過我喜歡這種辣味。
「咕咕雞」的韓國甜辣味炸雞,出奇地很多部位,雞胸、雞肋骨、雞髀都可以品嚐到。當然相對比較重口味的雞臀並不包括在內,總而言之在「咕咕雞」,我吃到期待已久想吃的韓國甜辣味炸雞

當然,如果韓國甜辣味雞全翼可以不斬件,雞全翼可以原隻上給我品嚐的話,就最好不過。

不過此店相對深水埗西九龍中心的「皇X雞」,「皇X雞」的甜辣炸雞只是雞件而不是雞翼,還要很快便售罄。紅磡的「咕咕雞」整份韓辣炸雞終於來了,還要不是限量供應。但韓辣炸雞甚麼部位我都吃到了,就是欠缺了原隻雞全翼。

這種落差要告訴我,追求韓辣炸雞味道的旅程,一是現在就中止下來,以後不要再蹚渾水,一是選擇繼續尋找下去,不要隨便放棄……
2016-12-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$184 (Dinner)
炒咕咕雞肉飯
甜辣咕咕雞(半份)
2016-12-29 731 views
諗住係紅磡食韓國野,見到呢間小店忍唔住要去試下。佢話等兩張枱,諗住都可以啦因為周圍都好多人。點知一等等左差唔多個半鐘🙈勁肚餓的關係我地兩個人叫左四樣野,蜜糖炸雞,勁香蜜糖味唔係用cheap cheap蜜糖,配埋雞同nuts, 覺得重點係蜜糖度。章魚紫菜卷,估唔到上面有蟹籽,同好少韓國餐有鮮章魚泡菜同鮮魷魚泡菜,所有見到興奮左一下。可惜個紫菜唔脆,泡菜配埋個蟹籽十分好。可以一試!海帶湯連飯,飯個口感好好,唔會太硬又唔會太Lam,唔會一舊舊,一粒粒分明。海帶湯有好多好多海帶,但個人覺得濃左少少佢又唔係咸但覺得味重左點。芝士炒年糕,滿滿的芝士見到已經流口水,入面仲有好多的魚糕塊,仲有白菜,好足料又唔太辣岩香港人口味。個人覺得可以再辣d,拉絲的芝士忘不了。因為我地等左好耐所以老闆請我地飲野,很有人情味,這就是小店的特色!讚!

芝士炒年糕
章魚紫菜卷
前菜任fill
海帶湯
2016-12-28
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
芝士炒年糕
章魚紫菜卷
前菜任fill
  • 蜜糖炸雞
2016-09-30 1336 views
We are often going to this Korean restaurant as the foods are so delicious and the staffs are really friendly! I strongly recommend this restaurant as the price is also affordable! Excellent!!!!
2016-09-25
$65 (Dinner)
  • Spicy  Pork  Bulgogi
  • Yuk  Gye  Jang
2016-09-15 1305 views
上次經過已經想試, 終於向諗爆頭既時候諗起佢, 門口又有得泊車, 唔算太熱就坐門口順便睇車~~肥哥哥好好招呼, 又nice, 最後仲話我地肯坐門口仲free 左drink 比我地~~ 下次要去試其他野~~
2016-09-14
$130 (Dinner)
咕咕雞走在青葱上
前菜
辣豬肉飯
海帶湯
紫菜卷
2016-08-11 1433 views
小店位於紅磡的食街徳民街,看見咕咕雞的名字,覺得很可愛,便去試試,舖位小小,只有十個座位,可以看見韓藉廚師主理食物。餐廳主打是韓式炸雞,但亦有其他地道韓式料理。待應非常友善,當我們吃完前菜三小碟後,便主動問我們需不需要添加。炸雞分別有六種味道,有香炸原味、青葱、甜辣、蜜糖、咖哩和醬油。今次我試了甜辣味。甜辣咕咕雞($88/半份)炸雞半份不算太大份量,但二人吃剛剛好,炸雞外脆內嫩,甜辣醬汁也很惹味,不會太辣,加上芝麻令雞塊更香口。他們還有一些自家醃製的酸蘿蔔一起配食。芝士辣炒年糕($65)個樣不是太吸引,但味道不錯,年糕加上芝士、泡菜和魚糕片同炒,味道有點甜辣,不會太滯,如果更多芝士就更好了。
甜辣咕咕雞($88/半份)

芝士辣炒年糕($65)

2016-08-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2016-06-29 934 views
菜单选择多样,牛肉饭,泡菜汤,炸酱面都好好吃~咕咕鸡味道很多种。上次点了酱油咕咕鸡,味道超正!泡菜饼料超足!有学生证还能送饮料!店面虽小,但坐着很舒服~下次去再吃另一款炸鸡
  • 泡菜饼
  • 牛肉饭
  • 酱油咕咕鸡
2016-05-14 977 views
成日聽人講部隊鍋有幾多料幾好食,今次終於有機會食一次,又係去翻呢間指定食堂坐低等左一陣,就有個gas爐出黎,即係部隊鍋要出爐啦入面擺定左好多料,有芝士、腸仔、午餐肉、菜、茄汁豆、年糕等,一個十幾寸嘅爐真係好多料,但係我地得兩個人食...下次食可以搵多一兩個食拎左出黎仲要煮多陣,老闆幫我地睇住幾時可以食等左一陣滾左,啲芝士已經融左落去,連埋餸食特別惹味個湯我地要左小啲辣,費時我食唔到,啲湯就已經入晒野食度,食嘅每一啖都有辣湯嘅味道普通嘅食材其實唔會特別好味,但係咁先做得出部隊鍋嘅特點:唔同嘅餸加埋一齊煮熟就食,當然宜家嘅部隊鍋係豐富好多即食麵係後落嘅,我地另外要左芝士跟麵落,咁樣邪惡啲如果有下次可以考慮下將芝士跟麵落價錢好似係200蚊上下,咁大煲黎講自己覺得幾抵因為兩個人食,所以今次食得好飽好滿足,不過宜家夏天,所以要食應該要等冬天了

坐低等左一陣,就有個gas爐出黎,即係部隊鍋要出爐啦
下次食可以搵多一兩個食
部隊鍋
拎左出黎仲要煮多陣,老闆幫我地睇住幾時可以食
等左一陣滾左,啲芝士已經融左落去,連埋餸食特別惹味
即食麵係後落嘅,我地另外要左芝士跟麵落,咁樣邪惡啲
如果有下次可以考慮下將芝士跟麵落

價錢好似係200蚊上下,咁大煲黎講自己覺得幾抵