2024-10-27 218 views
招牌脆皮燒雞配蘋果汁(半隻)Signature Crispy Roast Chicken With Apple Juice (half) 🔥即叫即焗,雞皮焦香,脆口,🐤而且裡面嘅雞肉都幾嫩,配上蘋果汁酸甜可口。醬爆魷魚 $88 Pan-Fried Squid鹹香惹味,👍🏻醬汁校得剛剛好,搭配魷魚,用來配酒不錯。墨西哥玉米脆片 $108 Mexican Nachos小食香脆,😋墨西哥脆片有口感。環境舒服,難得係旺角都可以找到一間可以和朋友靜靜地傾計嘅餐廳。佢哋除咗有多款調酒可以選擇之外,食物同樣唔錯😉

醬爆魷魚 $88 Pan-Fried Squid
鹹香惹味,👍🏻醬汁校得剛剛好,搭配魷魚,用來配酒不錯。

墨西哥玉米脆片 $108 Mexican Nachos
小食香脆,😋墨西哥脆片有口感。

2024-10-24 295 views
位於旺角的 Dark Leaf Cafe & Lounge以全黑色的裝潢營造出神秘感十足的氛圍,是一家與眾不同的餐廳。昏暗的燈光配極簡風格的黑色設計,讓人猶如置身於另一個世界,充滿神秘又時尚的感覺。醬爆魷魚魷魚鮮嫩,配上醬料的香濃,令人食指大動。澳洲黑安格斯西冷牛扒肉質鮮美,牛肉脂肪分佈平址,牛味香濃,火候掌握得宜,外焦內嫩。珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉珍寶大蝦鮮味十足,明太子的鹹香與大蝦的鮮甜相輔相成,整道菜肴層次豐富。Mango Shiso非常驚喜,芒果汁的甜潤與紫蘇葉的清香完美結合,既清新又解渴。Lavender Earl Grey則以伯爵茶為基底,加入淡淡的薰衣草香氣,茶味濃郁而不膩。

醬爆魷魚

魷魚鮮嫩,配上醬料的香濃,令人食指大動。

澳洲黑安格斯西冷牛扒

珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉

此餐廳服務態度是劣質的榜首。首先,假日已經不滿場,全場只有40%左右客人,要求加水,沒有任何回應。另外,想找侍應幫忙影合照留念,竟遭黑臉被拒絕,指太忙碌無法協助,甚感無奈。從未試過在餐廳用餐竟遭受如此般服務。另外,用餐時間夠90分鐘,即使未有其他客人等候(仍有60%空桌),已催你埋單,再警告「你哋過晒時㗎啦,如果要繼續坐,你地叫多杯嘢飲先可以繼續坐㗎」,之後不時留意你究竟走未,趕客咁,買難受。我明白餐廳可以有自己的規則,但坊間有些酒吧都不會有咁嚴謹規定,況且我們已有叫主食,不是淨飲幾杯飲品,仲要在無客等情況下如此警示你。離開嗰陣,感覺幾位服務員都係等緊你走未,完全唔會有任何「多謝晒,歡迎下次光臨」之類嘅說話,感覺去呢間餐廳度食飯就好似打擾緊佢哋。我實在不明此餐廳的服務仲衰過澳牛。我希望考慮訂呢間餐廳食飯嘅朋友,好好考慮清楚自己係咪需要貼錢買難受。如果你想去到食飯俾人趕,俾人催,想要杯水冇人理,想影張合照都黑晒面拒絕你,你可以去!

2024-07-14 1697 views
係呀,係好有型格呀啲裝修同埋啲態度,一入到去嗰浸油煙味已經唔得啦,你咁嘅價位,俾啲衰過花園餐廳嘅環境我?算,坐低睇餐牌,咦,搵唔到之前喺open rice 睇到嘅dinner set 嘅?我問一問waiter(係waiter 掛...)請問有冇dinner set 嘅menu,點知嗰條友掉低一句"冇dinner set 喎"就轉身走!咁冇辦法啦,唯有我都轉身走!去花園鋸個兩舊水扒都唔會成身油煙味兼受你呢啲咁嘅態度囉
咁冇辦法啦,唯有我都轉身走!
去花園鋸個兩舊水扒都唔會成身油煙味兼受你呢啲咁嘅態度囉
  • 駐店油煙味/型格態度職員
食物質素唔掂! 服務態度差!唔值依個價錢!無下次😭我同老公一坐底,叫佢斟杯水, 叫左2-3 次先有水。食物到左,成日行過黎睇你食晒未係甘想過黎收碟,過程好似成日比人𥄫住, 同老公都覺得好唔舒服 其實間野又唔係大,又未坐滿, 點解食左大約40分鐘左右, 就已經好想趕人走, 係甘行過黎望想收野, 又問仲有冇嘢加單? 好有壓迫感, 食完埋單即走!!!講返食物, 叫了大蝦明太子意粉都成二百蚊,在旺角嚟講算中上價錢,但質素真的差, 完全食唔到明太子味🥲失望!*主食叫咗羊架,帶騷味, 一般。真係好心依間餐廳,改善下d服務態度,好趕客。其實你唔趕,我都想快啲走🥶我覺得香港仲有好多好好的餐廳, 但一定唔係依間!無下次,唔建議大家幫襯!
食物質素唔掂! 服務態度差!唔值依個價錢!無下次😭

主食叫咗羊架,帶騷味, 一般。

2024-06-09 1083 views
旺角726係美食集中地 咩國家嘅菜式都有✅今次想同朋友靜靜地傾偈 呢間有情調嘅西餐仲有cocktail係幾啱 feel🥳❣️黑松露薯條 $78幼薯即炸脆卜卜🍟 配上松露Mayo係非常安全嘅snacks🥳 ❣️黑松露脆皮燒春雞 $188呢隻大髀啖啖肉幾爽🍗 即叫即整要等20分鐘左右 煎得好靚 雞皮脆到好似薯片咁🐓 第一次見店家喺雞皮同雞肉中間加左黑松露香草薯蓉等嘅Stuffing😛 好特別✨雞腿肉本身都夠滑又入味 呢個做法有多重口感而且都好飽肚👍🏻 配菜係薯條同黑醋沙律🥗❣️美國野生龍蝦配明太子三文魚子意粉 $258龍蝦已經起咗肉 用牛油煎得勁香‼️🦞肉質超彈牙🥹三文魚子份量好多好有umami 明太子相對冇咁突出😛 忌廉意粉煮得al dente🤍❣️陳皮普洱 $118 ❣️利賓納 $108有好多款特色Cocktail✨ 利賓納就好易入口冇乜酒味幾 refreshing🫧普洱Infused Rum係第一次飲令到整體唔係好甜😆仲有啲茶嘅苦澀回甘 如果平時鍾意飲普洱可以試🉐
旺角726係美食集中地 咩國家嘅菜式都有✅

龍蝦已經起咗肉 用牛油煎得勁香‼️🦞肉質超彈牙🥹

❣️陳皮普洱 $118
❣️利賓納 $108
2024-06-09 610 views
#christine開飯日記難得放平日緊係要去接男朋友收工啦🤭之後再同佢去一間好feel嘅餐廳食個晚飯🙈不嬲都知旺角嘅sky726有好多嘢食,今次就比我搵到一個裝修好有格調嘅酒吧西餐廳😍😍-「Dark leaf cafe & lounge」 @darkleafhk 餐廳嘅環境比較暗,入到去嘅感覺都令人幾放鬆架。佢仲有好多款特式酒。同朋友仔飲返杯食下野都唔錯👍🌟珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉($198)Jumbo Prawns with Mentaiko Salmon Roe Pasta大蝦好彈牙,而且明太子意粉嘅味道濃郁得嚟又唔會漏☺️加埋好新鮮嘅三文魚籽都幾好味🌟碳燒美國安格斯肉眼牛扒配招牌燒汁($268)牛扒份量都幾大塊架,食落有一陣微微嘅碳燒香味👍👍廚師煮嘅生熟度啱啱好。唔會太生又會keep到啲肉汁🌟薰衣草伯爵茶 Lavender Earl Grey ($78)因為最近減緊肥就冇飲到酒,所以就揀左佢地好signature 嘅飲品。第一下聽到佢個名嘅時候以為係普通花茶味,但飲落都有幾多層次,好清新。有薰衣草味之餘仲有柑橘味👍👍🌟Yuzu Oolong 柚子烏龍 ($78)依一款比上一杯
#christine開飯日記

🌟珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉($198)

🌟碳燒美國安格斯肉眼牛扒配招牌燒汁($268)

🌟Yuzu Oolong 柚子烏龍 ($78)
依一款比上一杯會甜少少,應該都幾啱女仔口味。柚子同烏龍都幾夾👍酸酸地又有好香嘅茶香味

都幾推介大家去食間餐廳試試,無論環境同食物質數都幾唔錯☺️

🍴Dark Leaf Cafe & Lounge (旺角)
📍旺角彌敦道726號8樓
2024-06-06 408 views
餐廳環境氣氛好有情調,非常之有氛圍感,而且主菜嘅質素都好有驚喜💕黑松露薯條薯條係幼身脆口嗰款,點上香甜而不膩嘅黑松露醬食就更滋味澳洲黑安格斯西冷牛扒配薯菜西冷比想像中高質,食落牛味香濃,肉質嫩滑,配有薯條🍟及沙律菜美國深海黑鱈魚配黑松露意粉鱈魚入口香嫩,黑松露意粉個味道剛剛好,食落唔會膩,意粉口感彈牙Mango Shiso飲落好香芒果味得黎,帶🈶點兒紫蘇葉味,口感清甜Lavender Earl Grey第一次飲薰衣草配上Earl Grey,入口好清新,感覺幾特別,飲完成個人都好醒神

黑松露薯條
薯條係幼身脆口嗰款,點上香甜而不膩嘅黑松露醬食就更滋味

澳洲黑安格斯西冷牛扒配薯菜

美國深海黑鱈魚配黑松露意粉

Mango Shiso
飲落好香芒果味得黎,帶🈶點兒紫蘇葉味,口感清甜

Lavender Earl Grey
2024-06-04 349 views
🍸揀間有氣氛嘅餐廳🍴兩口子停下來好好享受一頓豐富美味嘅晚餐🥣🦐珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉 🌈賣相好靚❤️打卡一流📸隻蝦好大隻又彈牙✅好爽口呀🥳配埋太子嘅味道👅好滋味呢🈵啲意粉啖啖都有汁🤤好正呀💯🐷西班牙黑毛豬柳配招牌蘋果燒汁 🌈好鍾意呢個甜甜香香嘅蘋果燒汁👍加埋呢個好軟嫩嘅黑毛豬柳🐽蕳直係絕配呢🥳🥃柚子鳥籠 🌈味道清新👅易入口🤤唔錯🥳🍸Peach Chamomile 🌈係夏天的味道👅洋甘菊水蜜桃茶好啱日常需要放鬆嘅我❤️

🦐珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉

🐷西班牙黑毛豬柳配招牌蘋果燒汁

🥃柚子鳥籠

🌈味道清新👅易入口🤤唔錯🥳

🍸Peach Chamomile

🌈係夏天的味道👅洋甘菊水蜜桃茶好啱日常需要放鬆嘅我❤️
2024-06-02 319 views
這間位於旺角的樓上酒廊Dark Leaf裝修十分有情調,很適合情侶用餐🔸美國深海黑鱈魚配黑松露意粉鱈魚肉質軟滑而不鬆散,油脂香很出眾外皮煎得非常香脆黑松露忌廉汁十分香濃意粉的口感也剛好🔸炭燒美國CAB安格斯肉眼扒配招牌燒汁經CAB認證的安格斯牛扒,肉質無容置疑牛扒煎得夠焦香,肉汁豐富質素可以媲美扒房🔸Cocktail 點了一杯rainforest 以gin為基酒的薄荷味cocktail非常refreshing 另一杯是Ribena就是利賓納口味的雞尾酒比較香甜,很適合女生飲用
這間位於旺角的樓上酒廊Dark Leaf
裝修十分有情調,很適合情侶用餐

🔸美國深海黑鱈魚配黑松露意粉
鱈魚肉質軟滑而不鬆散,油脂香很出眾
外皮煎得非常香脆
黑松露忌廉汁十分香濃
意粉的口感也剛好

🔸炭燒美國CAB安格斯肉眼扒配招牌燒汁
經CAB認證的安格斯牛扒,肉質無容置疑
牛扒煎得夠焦香,肉汁豐富
質素可以媲美扒房

🔸Cocktail
點了一杯rainforest
以gin為基酒的薄荷味cocktail
非常refreshing

另一杯是Ribena
就是利賓納口味的雞尾酒
比較香甜,很適合女生飲用

2024-05-31 313 views
位於旺角嘅酒吧餐廳,氣氛極具情調。一踏入去,俾柔和嘅燈光所吸引,營造出一種浪漫嘅氛圍。呢度好啱同朋友閨蜜/男朋友黎食嘢同chill~有feel哦 🔸珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉💰198大蝦新鮮彈牙,配上明太子同三文魚籽層次分明,味道鮮美。意粉煮得剛好,吸收咗醬汁嘅精華,令整道菜更加香滑可口。🔸碳燒美國安格斯肉眼牛扒配招牌燒汁💰268呢款肉眼扒真係高質,牛肉充滿油脂,食落牛味濃郁,口感淋滑,仲帶有碳燒嘅風味。最畫龍點睛嘅係招牌燒汁,絕對唔係普通茶記嗰隻,整體非常滿意。🔸伯爵燻茶💰118呢杯帶有淡淡嘅伯爵茶香,口感細膩易入口,係一個唔錯嘅選擇~🔸藍色海灣💰118麼杯飲品由Vodka、Orange liquor同Pineapple混合而成,味道甜美清新,十分適合喺呢個氛圍下品嚐。

🔸珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉💰198

🔸碳燒美國安格斯肉眼牛扒配招牌燒汁💰268

🔸伯爵燻茶💰118
呢杯帶有淡淡嘅伯爵茶香,口感細膩易入口,係一個唔錯嘅選擇~

🔸藍色海灣💰118
  • 碳燒美國安格斯肉眼牛扒配招牌燒汁
  • 珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉
旺角樓上酒吧餐廳Dark Leaf Cafe & Lounge 時尚型格,黑藍灰色調配上昏暗燈光,略帶神秘感🎼 @darkleafhk 主打西式fusion,亦有多款特色調酒,岩曬上班族嚟chill下🍷🍖澳洲黑安格斯西冷牛扒配薯菜(Hk$208):Medium烹調恰到好處,外層烤得焦香酥脆,內裡鮮美保持著肉汁配幼身薯條🍝珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉(Hk$198):大蝦新鮮彈牙,搭配明太子的鮮甜滋味,意粉Q彈掛汁,香氣十足🍇Ribena($108): 這款Cocktail以flavour profile作基底混合利賓納,果香口感飽滿圓潤🍑Peach chamomile(Hk$78):這款Mocktail 洋甘菊味明顯,帶有酸中帶苦的甘草味,配合淡淡甜桃(All subject to 10% service charge)📍Dark Leaf Cafe & Lounge旺角彌敦道726號8樓(3-min walk from Exit B3, Mong Kok MTR Station)

📍Dark Leaf Cafe & Lounge
旺角彌敦道726號8樓
2024-05-26 195 views
〰️ Dark Leaf Cafe & Lounge嘅整體風格偏向現代工業風,有一種極簡的鬆弛感。門外橙色霓虹燈好美,成為打卡要點。內裡昏暗的燈光讓環境變得神祕了,酒吧的藍色燈光便吸引了目光🤣🍽 🔹 澳洲安格斯西冷牛扒配薯菜 店員沒有特別問我們要幾多成熟,目測和口感大約有三成熟,不過都能顯現牛扒的本質。一切開便能見到粉而嫩的橫紋,口感韌度十分強而多汁,薯條都炸得還可以,都香脆👍🔹 加拿大海膽意粉加拿大海膽入口即化,味道都算鮮甜,不過不太愛吃海膽的朋友會感到有點腥。問店員才知道廚師利用了秘制醬汁,相對比較濃稠,意粉既彈牙又掛汁,兩者搭配相得益彰。➰🔹Lavender earl Grey非常清新的味道,彷彿置身於大自然,薰衣草➕淡淡的柑橘香,平靜又寧神🔹Yuzu Oolong店家推薦的Mocktail,柚子的酸甜➕醇和的烏龍,酸爽而又清新

🍽

🔹 澳洲安格斯西冷牛扒配薯菜

🔹 加拿大海膽意粉

🔹Lavender earl Grey

🔹Yuzu Oolong

2024-05-25 181 views
間中都想食下西餐飲柸野💜多數飲嘢地方食嘢都好Hea🫢上OpenRice做下功課發現呢間cafe都幾多嘢食👍🏻旺角又方便,行完街就來試試吧🙈🙆🏽‍♀️美國野生龍蝦配明太子意粉$258🍝龍蝦鮮甜爽口🦞粉意好Creamy配上粒粒蟹籽口感層次豐富😋🙆🏽‍♀️西班牙黑毛豬柳配招牌蘋果燒汁🐽$208焦香肉嫩,滿滿油香😋因為今日悟想飲酒,都有好多選擇💜🙆🏽‍♀️mango Shiso$88 peach chamomile$78🍹芒果配紫蘇葉🍀好清新超讚😋另一杯朋友話都好好飲👍🏻飲嘢傾偈好地🤩👫人均消費$350✨Dark Leaf Cafe&Lounge✨旺角彌敦道726號8樓👈🏻

旺角又方便,行完街就來試試吧🙈
🙆🏽‍♀️美國野生龍蝦配明太子意粉$258🍝
龍蝦鮮甜爽口🦞粉意好Creamy配上粒粒蟹籽
口感層次豐富😋
🙆🏽‍♀️西班牙黑毛豬柳配招牌蘋果燒汁🐽$208
焦香肉嫩,滿滿油香😋
因為今日悟想飲酒,都有好多選擇💜
芒果配紫蘇葉🍀好清新超讚😋
另一杯朋友話都好好飲👍🏻飲嘢傾偈好地🤩
旺角彌敦道726號8樓👈🏻
西班牙黑毛豬柳配招牌蘋果燒汁🐽
美國野生龍蝦配明太子意粉🦞🍝
Mango  Shiso🍹
2024-05-23
$350 (Dinner)
西班牙黑毛豬柳配招牌蘋果燒汁🐽
美國野生龍蝦配明太子意粉🦞🍝
Mango  Shiso🍹
2024-05-25 147 views
🐖西班牙黑毛豬柳配招牌蘋果燒汁 $208-黑毛豬柳肥瘦參半 肉質嫩口帶油脂香 豬肉的味道濃郁且帶芬芳香氣 微妙的甜味 蘋果燒汁酸中帶鹹甜感 另配有薯條🍝加拿大海膽意粉 $198-意粉的汁底Creamy 微微蛋黃香氣 掛汁的意粉味道香濃 有重忌廉香 加拿大海膽甜度高 口感滑嫩 美中不足略有細沙 🍫Cocktail 黑天使 $108-Baileys甜酒作基底 再加入朱古力及糖漿 每一口的醇度都相當高總括嚟講,整體不錯,可以一試!!

🐖西班牙黑毛豬柳配招牌蘋果燒汁 $208

🍝加拿大海膽意粉 $198

🍫Cocktail 黑天使 $108

總括嚟講,整體不錯,可以一試!!