2024-10-24 1008 views
🪩自從阿妹做咗熊妹隻飯腳之後,都會揀啲靚啲嘅餐廳同佢出嚟食,因為阿妹好著重環境架!📌彌敦道726成棟都係食肆,揾間夠高檔格調的,當然係西餐廳。《Dark Leaf Cafe & Lounge》係間bar and restaurant,佔據8樓全層,以暗黑的格調營造浪漫氛圍💕,一排梳化枱🛋️,仲有拱形梳化包廂,好岩一大顆兒來把酒歡聚🍻。📌話明酒吧餐廳梗係有一連串酒精飲品啦,cocktails,手工酒,啤酒,咁有氣氛當然要飲返杯🍺!📌除咗酒類,緊係有可以食埋晚飯啦!有小食🥡、肉類🥩、意粉🍝同甜品🍩,款式唔算太多,勝在夠精緻✨!醬爆魷魚,$88先點了個餐前小食過下口癮先!用醬油炒香的魷魚鬚🦑一上枱芬香撲鼻,條條魷魚鬚都撈滿醬油,口感彈牙有嚼勁,滋味無窮!美國野生龍蝦配明太子三文魚籽意粉,$2285oz 牌的美國野生龍蝦🦞放在碟中央,隻龍蝦好似想跳出來咁,伴碟有花辦🌸豆苗🌱襯托,成件事五顏六色好吸睛👀!龍蝦肉肉質厚實好彈牙!海鮮味重,無雪藏味,絕對係高質貨!意粉撈上明太子醬汁,再配合粒粒爆汁三文魚籽,味道濃郁,整個材料配撘很不錯!西班牙黑毛豬柳配蘋果汁,$208阿妹大讚黑毛豬柳有驚喜🤩!一大舊黑
醬爆魷魚,$88
先點了個餐前小食過下口癮先!
美國野生龍蝦配明太子三文魚籽意粉,$228
美國野生龍蝦配明太子三文魚籽意粉
龍蝦肉肉質厚實好彈牙!海鮮味重,無雪藏味,絕對係高質貨!
西班牙黑毛豬柳配蘋果汁,$208
阿妹大讚黑毛豬柳有驚喜🤩!一大舊黑毛豬柳烹調得剛剛好,豬柳肉煮到熟透之餘一點都唔鞋口!食落肉質好軟淋,中間有啲肥脂位再令豬肉肉質帶點油份更滋味😋!加點跟上的蘋果汁有點酸甜的味道,減一減油膩,阿妹盛讚呢份豬柳做得頗為出色,好少可以品嚐到這種軟淋的口感及味道👅!
Mango Shiso
Mango Shiso,$98
芒果味🥭的mocktail飲品,又唔會好甜,
岩哂唔想飲酒的阿妹!
Blue Cancún
Blue Cancún,$128
藍色海灣🌊,一杯月彎型設計的酒杯🌙,加入了vodka,orange liqour 同pineapple,vodka酒精濃度高但又唔覺好重酒味,又帶點酸甜的橙🍊同菠蘿糖漿味🍍,呢杯cocktail比例調得幾好!
📌與友人聚餐,最緊要環境坐得舒服,空間感夠大可以暢所欲言🗣️!《Dark Leaf Cafe & Lounge》環境大,樓底高,食材貨源高質,煮調技巧出色,係好有格調的一間酒吧餐廳。
2024-10-18
$400 (Dinner)
Mango Shiso
Blue Cancún
2024-12-21 0 views
旺角有情調樓上西餐廳整間餐廳採用深色元素格調,而且氣氛十分昏暗,閨蜜或情侶談心的好地方。給人格調高雅及神秘的感覺。梳化位寬敞舒適,環境不錯。😻😻餐廳提供不同酒類供應,有mocktail同Cocktail嘅選擇,今次我哋試咗招牌伯爵薰茶同藍色海灣,賣相和味道均10分吸引,前者有濃濃的茶香,後者又果味濃郁,飲落十分舒爽。🍹🍹美國野生龍蝦配明太子三文魚子意粉意粉賣相精緻吸引,原隻龍蝦大大隻,啖啖肉,龍蝦肉爽口彈牙,配上特製的明太子及三文魚子,鹹香惹味,味道層次豐富,意粉麵條煙靭,有咬口。🍤🍤黑松露薯條薯仔味重,薯條香脆可口,配上特製的黑松露醬料,香氣撲鼻,送酒之選🍡🍢醬爆魷魚人氣醬爆魷魚炒得香口,配上特製的醬料,鹹香可口,惹味一流,送酒之選🦑🦑
旺角有情調樓上西餐廳

美國野生龍蝦配明太子三文魚子意粉

2024-12-17
$300 (Dinner)
2024-12-20 0 views
這間隱世西餐廳的食物高水準,裝修精緻,非常適合拍照和聚會。服務員的態度也非常友好,讓我們的用餐體驗更加愉快。值得一提的是,雖然價格略高,但以食物的質素和環境來看,絕對是值得的!👍✨整體的用餐氛圍輕鬆愉快,讓人不自覺地放鬆心情,這正是用餐的最佳享受。特別推介珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉 $178勁好味!!這道菜的呈現非常漂亮,蝦肉鮮嫩,意粉的口感也相當滑順。特別是意粉的掛汁濃郁香口,明太子的鹹香味與三文魚籽的鮮味相得益彰,讓人一口接一口,根本停不下來!🍤🍝這道菜的配料新鮮,整體味道層次分明,讓人感受到主廚的用心。每一口都令人感到滿足,確實是這裡的明星菜品之一。

特別推介珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉 $178
珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉
墨西哥玉米脆片
Blue Cancuin
  • 蒜香大蝦帶子明太子意粉
今晚帶好朋友來食飯,點知比老板態度搞到好掃興。每次對答都用好倔既語氣回應,目無表情。完全感受唔到同緊客人講野!最後明明無客都好似用緊眼神,小動作想打發我地走咁。成個用餐過程都好唔舒服,唔建議大家來!慳返啲錢,啲野食又貴!
今晚帶好朋友來食飯,點知比老板態度搞到好掃興。
成個用餐過程都好唔舒服,唔建議大家來!
慳返啲錢,啲野食又貴!

2024-12-19
2024-12-18 0 views
今次又係臨時臨急搵餐廳,又係要酒精滋潤下,就搵到呢一間隱世餐廳隱世係因為佢唔單止上樓鋪,仲要我當時上到去係門口好似工廠大廈咁,又冇門牌,仲以為搵錯入到餐廳,我地係第一枱客,menu 的餐牌唔算多嘢食,我哋叫左兩個小食兩個主菜。嘢飲方面,佢的cocktail 好吸引,每一杯都好靚,味道都好易入口,我地叫的以手工茶為主,一杯 earl grey,一杯陳皮普洱,一杯柚子菊花嘢食佢都唔差,由於唔會好韌,醬燒味好食炸薯條香脆配埋黑松露醬,食到唔停口豬鞍煮的時間啱啱好雞反而冇咁出眾,佢好食,只係對比嗰三款就冇咁吸引
嘢食佢都唔差,由於唔會好韌,醬燒味好食
炸薯條香脆配埋黑松露醬,食到唔停口
豬鞍煮的時間啱啱好
雞反而冇咁出眾,佢好食,只係對比嗰三款就冇咁吸引
2024-12-11 228 views
旺角呢間隱世西餐廳,同時係一間好有氣氛嘅酒吧餐廳!環境佈滿聖誕裝飾及聖誕樹,且幽暗嘅燈光適合同好友聊天飲酒,值得一試!🍽️✨-主食:🌟醬爆魷魚餐廳招牌小菜,魷魚口感彈牙,鹹香惹味,完全食唔停口😋😋.🌟水牛城雞翼雞翼鎖滿肉汁,配上秘製風味辣汁很絕👍🏻.🌟澳洲草飼厚切肉眼扒配薯菜🥩牛扒肉質鮮嫩多汁,牛肉味香濃,外焦內嫩,鎖滿肉汁😋😋.飲品:🌟 香芒紫蘇葉好特別嘅無酒精飲料 ,清新又開胃🍸.🌟 柚子烏龍柚子清香的無酒精飲品🍸-📍Dark Leaf Cafe & Lounge ◻️旺角彌敦道726號8樓

主食:
🌟醬爆魷魚

餐廳招牌小菜,魷魚口感彈牙,鹹香惹味,完全食唔停口😋😋
🌟水牛城雞翼

雞翼鎖滿肉汁,配上秘製風味辣汁很絕👍🏻
🌟澳洲草飼厚切肉眼扒配薯菜🥩

牛扒肉質鮮嫩多汁,牛肉味香濃,外焦內嫩,鎖滿肉汁😋😋
飲品:
🌟 香芒紫蘇葉

好特別嘅無酒精飲料 ,清新又開胃🍸
🌟 柚子烏龍

柚子清香的無酒精飲品🍸
📍Dark Leaf Cafe & Lounge
◻️旺角彌敦道726號8樓
2024-12-06 228 views
今日又可以接老公放工,找了一間很有氣氛的西餐廳,坐位坐得很舒適,整體光線會較暗,但有射燈會照著檯面,是很適合談心的地方。先點了杯香芒小姐及利賓納,香芒小姐是很清新的芒果香氣,畫龍點睛的加點了香葉,意想不到很配合。拼盤三重奏(炸蝦,炸魚,薯條)薯條很好吃,本身薯仔質素很好,很有薯仔本身的甜味,加上輕輕一炸已經是完美。炸魚都不錯,如果再厚身些少就更好。炸蝦屬正常。美國安格斯肉眼牛扒配燒汁肉眼牛扒很大塊,不過不算厚身,有很香的炭燒味,牛肉味重,非常好食。另外要特別讚一讚燒汁,真的很香濃,我忍不住常常去聞,點一點又令到牛扒有不同風味,整個味道又可以提升到另一個層次。整體環境,食物質素都非常不錯,下次如果閨蜜要約地方食飯都要帶她們一起來。

拼盤三重奏(炸蝦,炸魚,薯條)
炸魚都不錯,如果再厚身些少就更好。
炸蝦屬正常。

美國安格斯肉眼牛扒配燒汁

• 美國安格斯肉眼牛扒燒汁
  • 拼盤三重奏
2024-12-05 198 views
Dark Leaf Cafe and Lounge 旺角今天晚上 ,我們去到旺角Dark Leaf Cafe and Lounge 晚餐。這是一間充滿神秘感的酒吧餐廳 , 播放著英文民歌,又擺放了聖誕裝飾,增加一份節日氣氛。在這家餐廳, 我們 品嚐了多款美味的菜式。首先是醬爆魷魚,$88。魷魚鮮嫩,醬汁醇厚, 滿口香味。接著是拼盤三重奏,包含炸蝦、炸魚和薯條,$128,搭配的海鮮酥脆可口,薯條也非常香脆,讓人一口接一口。西班牙黑毛豬柳,搭配 新鮮沙律菜,價格是$208。豬柳肉質鮮嫩, 沙律菜 清新可口, 好味道。此外,我們還點了咖啡先生雞尾酒,$118。這款雞尾酒,結合了酒味與咖啡的風味,讓人意外驚喜。而利賓納雞尾酒,同樣是$118,酒味與果汁的絕妙搭配,入口順滑,令人回味無窮。整體來說,這裡的服務也非常好,讓用餐體驗更加愉快。
Dark Leaf Cafe and Lounge 旺角

整體來說,這裡的服務也非常好,讓用餐體驗更加愉快。

2024-11-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$330 (Dinner)
  • 醬爆魷魚
最近去咗旺角🚇嘅 Dark Leaf Cafe & Lounge 樓上酒吧餐廳🍴,餐廳內部設計用咗好多深色調嘅元素😎,加上柔和嘅燈光,令成個環境顯得😆非常高雅同神秘,整個氛圍好舒適同時又👍好有格調,非常適合朋友聚會或者約會。呢度有多款唔同🍻酒嘅類供應,亦有充滿特色嘅🍸 cocktail 同埋 mocktail,呢兩款 Mocktail 🍹賣相同味道都好唔錯,Virgin Mojito 嘅味道清新,🌿帶有陣陣薄荷香氣,而 Lavender Earl Grey 混合咗🪻薰衣草同伯爵茶嘅香味,飲落非常舒爽😊。人氣醬爆魷魚🦑炒得好香口,配上特製嘅醬汁🤤,味道濃郁好啱送酒,每一口都好惹味👏,唔怪之得係人氣之選🔥。水牛城雞翼🍗炸得金黃香脆,配上辣味嘅🌶️水牛城醬汁,辣得來又香又甜又好味😋。西班牙🇪🇸黑毛豬柳肉質極之鮮嫩多汁,🐖豬肉味好香濃又肥美,😍配上特製嘅醬汁,味道豐富,👍每一口都係極致嘅享受。

Type of Meal
Dinner
2024-12-01 179 views
美國深海黑鱈魚配黑松露意粉,賣相精緻吸引,黑鱈魚煎到出晒魚油黎拌上意粉味蕾昇華,加上魚肉勁嫩滑有驚喜!黑松露意粉creamy 順口加上微微既蒜頭更惹味~Lavender Earl Grey 伯爵薰衣草第一啖飲落非常香既薰衣草味,再帶點微微茶香,依款無酒精雞尾酒非常特別呢~Ribena利賓納非常適合🐰飲~飲落不會有過重酒精味,偏向甜甜的易入口,邊飲邊食下小食,微醺個感覺令🐰平日既心情輕鬆左身心鬆弛水牛城雞翼炸得勁香脆可口,非常juice又肥美,仲配有醬汁可以,點住食帶點微辣更加惹味黑松露薯條即叫即炸而且係幼薯條,黑松露醬正~餸酒一流~餐廳環境寬敞座位舒適,光線昏暗柔和,加上播住舒情既音樂,令人十分放鬆,忘記日頭既煩惱

Lavender Earl Grey 伯爵薰衣草

Ribena利賓納

黑松露薯條
即叫即炸而且係幼薯條,黑松露醬正~餸酒一流~

2024-11-29 150 views
今晚同朋友諗住搵個地方飲杯野,我地8點半左右入坐,服務員帶我地坐低後每人嗌左一杯野飲,到九點三左右先有人突然同我地講有最低消費每人$200,我地都諗住算啦照嗌啲野食,再過十分鐘左右又有人再過嚟話要快啲嗌因為last order,原來我地係要十點三交枱,如果之後要繼續坐要再嗌野,但入座時完全無講任何野,我同同行朋友有反映應該要入座時講清楚,佢地比我地感覺完全無歉意之餘,無啦啦又有個同事嚟收左餐牌,我地問佢攞返仲要一同唔好意思都無講,難得同朋友聚會嘅好心情就破壞晒。
2024-11-29
2024-11-28 117 views
約了個很久沒見的朋友在旺角吃飯,選了這間樓上酒吧式的餐廳,方便我們聊天,我們都坐了近兩小時才離開。我們大約晚上六點半到達,當時人不多,餐廳整體不太大,不過氣氛不錯,燈光暗暗的,音樂也算柔和不吵耳,是情侶約會和談天說地的好地方。由於我們都不勝酒力,聽店員推介兩杯飲品,朋友選了左邊的Mango Shiso,有芒果的味道,朋友說好喝,我的是右邊的Virgin Mojito,味道帶酸酸的有汽水,頗適合我口味。我們點了爆醬魷魚,大約有十來條,頗為入味和有咬口。之後是併盤三重奏,炸蝦正常,炸魚都幾大塊,薯條都正常,但如果轉為粗薯條會更好。黑松露脆皮燒春雞,雞肉好滑有驚喜。
我們點了爆醬魷魚,大約有十來條,頗為入味和有咬口。
黑松露脆皮燒春雞,雞肉好滑有驚喜。
位於旺角嘅Dark Leaf Cafe & Lounge,絕對係一個充滿格調嘅用餐好去處。餐廳裝修時尚有品味,燈光柔和,營造出一個舒適又有情調嘅環境,令人一踏入就感受到放鬆嘅氛圍。🦑 醬爆魷魚:魷魚新鮮彈牙,醬汁濃郁香甜,表面微焦,帶出一陣陣誘人嘅香氣。每一口都充滿嚼勁,令人一試難忘。🍟 黑松露薯條:薯條炸得金黃酥脆,外脆內軟,配上濃郁嘅黑松露醬,香氣四溢,簡直係完美嘅小食選擇。🍗 招牌脆皮燒雞配蘋果汁:燒雞皮脆肉嫩,蘋果汁嘅甜酸味道恰到好處,令整道菜更加清新可口。雞肉多汁,配上蘋果汁嘅清甜,味道層次豐富。🍹 柚子烏龍:清新嘅柚子香氣與烏龍茶嘅淡雅茶香完美結合,入口微酸,令人感到非常清爽。🍸 Virgin Mojito:無酒精嘅Mojito,薄荷與青檸嘅清香交織,甜度適中,係一杯非常解渴嘅飲品。整體嚟講,Dark Leaf Cafe & Lounge唔單止食物出色,環境亦非常舒適,係一個適合同朋友聚會或者放鬆嘅好地方。👍#旺角美食 #DarkLeafCafe #香港餐廳 #美食推薦 #食評 #美食分享 #香港美食 #foodiehk #hkfoodie #instafood #food
#旺角美食 #DarkLeafCafe #香港餐廳 #美食推薦 #食評 #美食分享 #香港美食 #foodiehk #hkfoodie #instafood #foodreview #時尚餐廳 #格調餐廳
【旺角夜晚新蒲點|🥃神秘感滿滿酒吧餐廳】🐨西班牙黑毛豬柳 $208推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐黑毛豬柳外面煎香鎖住肉汁,咬落去好腍,配埋醬汁食,更添口感層次~ .🐨美國深海鱈魚配黑松露意粉 $188推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐鱈魚肉嫩,外皮煎到香脆~意粉有咬口,黑松露味超級出,佈滿晒每一條意粉,味道一流!.🐨墨西哥玉米脆片 $108推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐即叫即炸,非常香口~上面有芝士醬,味道香濃、好惹味!另外,配咗牛油果醬同蕃茄醬,清新開胃去油膩感🤘.🐨黑天使 $118推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐味道甜甜地、酒味唔重,有微微嘅朱古力香味,好啱女仔飲💕.🐨利賓納 $118推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐果味比較濃、酒味唔重,絕對好易入口,初次飲酒嘅朋友應該會一試愛上🤭——☼——☼——☼——☼——☼——Dark Leaf Cafe & Lounge📍地址:旺角彌敦道726號8樓🐨推薦度:😋😋😋😋/5 🪸環境:👾👾👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡💡💡💡🛠️分類:

【旺角夜晚新蒲點|🥃神秘感滿滿酒吧餐廳】
🐨西班牙黑毛豬柳 $208
🐨美國深海鱈魚配黑松露意粉 $188
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
🐨墨西哥玉米脆片 $108
🐨黑天使 $118
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐
味道甜甜地、酒味唔重,有微微嘅朱古力香味,好啱女仔飲💕
🐨利賓納 $118
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:
黑安格斯西冷牛扒 🥩
牛扒煎得剛剛好,外層香脆,內裡仲有少少粉紅色,肉質嫩滑有嚼勁。牛味濃郁但唔會太重,食落口感好滿足,簡單但唔會出錯的一道主菜!😌.加拿大海膽意粉 🍝🦪
海膽醬好香濃,但味道唔會過頭,啱啱好配襯住啲彈牙嘅意粉,鮮味十足。呢份意粉帶少少creamy嘅質感,食落有種舒服嘅海洋風味~好易食晒!👍.Whiskey Sour 🥃🍋
一杯平衡得好好嘅經典雞尾酒,酸甜味適中,酒味適中,有少少清新的感覺,飲完即刻放鬆晒~適合輕鬆嘅夜晚!.Lavender Earl Grey Mocktail 🌸☕
茶香淡淡,帶少少花香,甜度剛好,完全唔膩~一杯幾輕盈嘅飲品,啱曬唔想飲酒嘅朋友!簡單又有層次感,好易令人一飲就愛上~
黑安格斯西冷牛扒 🥩
加拿大海膽意粉 🍝🦪