Restaurant: Das Bier (Mikiki)
Terms & Details:
2019-01-10 130 views
第一次黎mikiki食以前行開覺得mikiki外圍幾好feel所以今次就特登約埋朋友黎試下德國餐廳啦~/雖然尼度附近無地鐵站但黃大仙有小巴直到都尚算方便位置係行到景福街,過馬路就會見到一排露天既用餐地方冬天涼涼地加上夜晚坐係尼度都好舒服唔錯呀!用餐個晚大概9點鐘所以人客比較少☺️🤣見到好多人都食咸豬手但我地就想試下食骨 所以就叫左美式燒排骨😁份量都好大每一舊排骨都配上偏甜既醬汁初頭都怕食落好乾身 但食落就知係腍滑多汁!法式燒春雞就係第二份肉配料有薯角燒春雞一向都追求皮脆肉嫩 尼度都無令我地失望🤭加上沙律同茄醬 十分好食食完兩個肉當然要配個意粉尼度意粉同飯較少選擇可能肉先係餐廳既主角啦~但出乎意料 意粉做得好出色配上濕度剛好既意粉配上煙三文魚 😳😍😍最後點了兩杯奶蓋飲料清甜不膩為豐富的晚餐劃上句號
第一次黎mikiki食
以前行開覺得mikiki外圍幾好feel
所以今次就特登約埋朋友黎試下德國餐廳啦~
雖然尼度附近無地鐵站
但黃大仙有小巴直到
都尚算方便

位置係行到景福街,過馬路

就會見到一排露天既用餐地方

冬天涼涼地加上夜晚
坐係尼度都好舒服唔錯呀!

用餐個晚大概9點鐘
所以人客比較少☺️🤣

見到好多人都食咸豬手
但我地就想試下食骨
所以就叫左美式燒排骨😁
份量都好大
每一舊排骨都配上偏甜既醬汁
初頭都怕食落好乾身
但食落就知係腍滑多汁!

法式燒春雞就係第二份肉
十分好食

食完兩個肉
當然要配個意粉
尼度意粉同飯較少選擇
可能肉先係餐廳既主角啦~
但出乎意料 意粉做得好出色
配上濕度剛好既意粉配上煙三文魚
😳😍😍

最後點了兩杯奶蓋飲料
清甜不膩
為豐富的晚餐劃上句號

2019-01-09 116 views
與家人一齊食生日晚餐選左呢間感覺好chill chill的德國餐廳💕餐廳的環境十分舒適裝修有北歐簡約風感覺 仲有張大大的德國地圖 十分適合朋友聚會等等木枱加上色彩碗碟 好乾淨舒服感覺見到佢有芝士奶蓋飲品有冬天最適合的熱飲 仲有冰涼清爽的奶蓋啤酒😍我地叫左白傳統德國白豬手當中有大大隻豬手薯仔 ,腸仔與酸菜 豬手十分厚肉 可以大大啖咁食豬 豬手配上芥末醬十分美味我最愛食豬皮😍 十分香滑 豬皮有豐富骨膠原 食完覺得自己皮膚都好左喜歡香口d的朋友 可以食德國鹹豬手~~外皮會脆卜卜d 當中的香腸配芥末醬都唔錯我地仲叫左德國肉丸配黑松露意大利飯意大利飯有香濃芝士味 再加上黑松露碎 十分滋味💕見到餐單有2~3人芝士火鍋餐 當中都可以選德國豬手/海鮮拼盤等等!遲d有機會都試試😋

與家人一齊食生日晚餐

豬手十分厚肉 可以大大啖咁食豬
豬手配上芥末醬十分美味
我最愛食豬皮😍 十分香滑
豬皮有豐富骨膠原 食完覺得自己皮膚都好左
喜歡香口d的朋友 可以食德國鹹豬手~~
外皮會脆卜卜d

當中的香腸配芥末醬都唔錯

我地仲叫左德國肉丸配黑松露意大利飯
意大利飯有香濃芝士味 再加上黑松露碎
十分滋味💕

見到餐單有2~3人芝士火鍋
當中都可以選德國豬手/海鮮拼盤等等!
遲d有機會都試試😋

2019-01-09 120 views
新蒲崗mikiki廣場都開咗一段時間,廣場外見到有一列用餐既露天位置,加上四圍既裝飾,感覺好舒服,所以就同朋友去試下尼間德國餐廳。由於我地9點先開始食,客人比較少,上餐都幾快☺️香草醬煙三文魚意粉($128)尼個意粉超水準👍🏻 意粉煮得夠乾身又有口感,不會太淋,煙三文魚好香甜,加上菇同瓜既配料,成個意粉味道好豐富易入口 份量亦算多👍🏻👍🏻👍🏻 兩個人一人一半,再叫肉類配搭 不錯😳法式燒春雞($138)燒春雞肉質嫩滑,外皮乾脆,有脆薯角,茄汁同沙津醬做調味☺️☺️最後就是美式燒排骨($198)表面係甜甜地而黏既醬汁,雖然叫食排骨,但其實都可以啖啖肉☺️☺️☺️最後係兩杯芝士奶蓋蜂蜜綠茶,味道偏淡,但清甜,奶蓋鹹鹹地,香濃奶味👍🏻👍🏻👍🏻

由於我地9點先開始食,客人比較少,上餐都幾快☺️

香草醬煙三文魚意粉($128)

法式燒春雞($138)

星期三果日落左班約左同事到新蒲崗行Mikiki商場,耐不耐都來來行行,這個商場逛街購物几舒服的,賣東西有几合用所以常來,還有商場內餐廳美食好吸引呢!今日就來這間德國餐廳飲飲啤酒吃吃咸豬手,這間餐廳布置得好有外國特式風格,座位寬敞舒適,侍應活力熱情的招待,我地點左二支芝士奶蓋蘋果洒特饮和一份德國咸豬手配酸菜及薯仔沙律和一个芝士香葱薄餅,以往我對啤酒是一般般的,但這次飲這個手工啤酒另我设底改觀,而且還讓我愛上它不但味道新穎清新、順滑的口感、啖香芝士味交雜著蘋果的清甜清香真是一試難忘!吃著脆皮的咸豬手,皮是脆的,而肉是嫩滑的,粉紅粉紅的,咸度適中,食著沙律薯仔又食酸菜再飲啤酒真是享受滋味中薄餅一樣做得甘出色,香脆逼人,包住咸豬手肉一起吃又另一種風味!

2019-01-02 150 views
黎到Das Bier,經比佢既門面吸引,外面有好靚既燈飾,充滿冬日的氣氛。餐廳要室內同室外,而且座位好闊,好有外國餐廳既感覺。提起德國,點少得啤酒,呢度有各式各樣既手工啤酒,好難揀啊!最後,作為芝士奶蓋控既我,揀左呢個芝士奶蓋蘋果酒特飲,估唔到芝士奶蓋同蘋果酒係出奇地match。呢到既主菜以肉食為主,全部都係大大份既肉,作為一個肉食獸,真係好想全部都試下啊。最後,我決定試一試呢度既招牌菜-德國鹹豬手。呢個鹹豬手處理得非常好,外皮好香脆,而入面既肉好嫩滑,好食到一個人食哂成隻鹹豬手都得啊!另外,我亦都點左呢個烤薯角,即叫即炸,熱辣辣,喺咁凍既天氣食真係一大享受啊!今餐真係食得好飽好滿足啊!下次再試埋其他菜式先!

餐廳要室內同室外,而且座位好闊,好有外國餐廳既感覺。

提起德國,點少得啤酒,呢度有各式各樣既手工啤酒,好難揀啊!

今餐真係食得好飽好滿足啊!下次再試埋其他菜式先!
2019-01-02
2018-12-29 227 views
今次order左Somersby 芝士奶蓋Apple Cider、德國咸豬手同肉丸Risotto 本身就非常鍾意Somerby嘅Apple Cider,今次新出品重要加埋最愛嘅芝士奶蓋。芝士奶蓋奶味濃郁、配合埋可口嘅Apple Cider,味道非常新鮮,而且意外地夾!德國咸豬手皮非常脆,但唔油膩。肉夠味道,唔會太咸,而且好霖。配菜嘅薯仔沙律非常驚艷!總體都唔錯!不過肉丸Risotto就有D失望,Risotto 太濕,味道太膩又無咩特別。唔推薦!

總體都唔錯!

德國咸豬手
意式肉丸Risotto
2018-12-14
$200 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
德國咸豬手
2018-12-28 140 views
一直都好想試尼間,今日終於食到喇!環境好舒服,坐得好闊落,仲有出面啲位,不過有啲涼就揀返入面。我地兩個人食,叫左3樣野,都係300幾蚊,但係真係食到非常飽!我地叫左個小食 炸薯角 好足份量,上到尼係好熱好新鮮!好重薯味添呀仲叫左個奶蓋apple cider以往都試過apple cider,又試過奶蓋茶個啲,但咁樣嘅組合真係未試過呀好特別,個奶蓋味好重,記住飲個陣要斜啲先可以飲哂奶蓋加cider, 淨飲奶蓋就可能有啲heavy, 兩樣mix埋就唔錯喇!當然仲有豬手喇!之前去德國都食過啲豬手,好大份,但切起上尼真係好攰🤦🏿‍♀️尼到勁好,切好哂咁樣上碟有啲薯仔同酸菜,完全係我係德國食到嘅味道!講返豬手,塊皮好脆,又唔係硬,岩岩好非常香,至於啲肉,好滑好香,食到啲骨膠原咁添某啲位,唔使醬都好夠味,我本身唔食得🌶🌶,點小小蜜糖芥末果個都ok, 香香地咁

我地叫左個小食 炸薯角

好足份量,上到尼係好熱好新鮮!
好重薯味添呀

仲叫左個奶蓋apple cider

當然仲有豬手喇!

有啲薯仔同酸菜,完全係我係德國食到嘅味道!
講返豬手,塊皮好脆,又唔係硬,岩岩好
2018-12-27
$150 (Dinner)
一直都好鐘意食豬手,咁啱經過mikiki見到有間德國餐廳,環境睇落唔錯,一於試下😃餐廳外面有d聖誕燈飾,好有氣氛!! 喜歡餐廳內既簡約佈置,感覺乾淨舒適!餐廳座位不多,如果weekend去既話最好book定位喇~好!睇下有咩食先😌😌餐廳有二人dinner set,有豬手又有香腸拼盤,仲有Nachos同啤酒,都幾吸引!不過留意番,個dinner set星期五至日要晚上八點半後先供應!!餐廳選擇多,除左豬手丶香腸,仲有沙律丶pasta丶ribs丶牛扒丶羊架等等,都幾適合一班朋友聚會!食物方面:我地嗌左個parma ham salad,d沙律菜都幾fresh,鹹鹹地既parma ham配酸醋汁拌沙律菜,好match!!終於到豬手出場!果然係招牌菜,豬手外脆內軟,d肉好嫩,配酸菜同我最愛既蜜糖芥末醬,好好食😋😋飲品嗌左芝士奶蓋蜂蜜綠茶,奶蓋好香好滑,又唔會太甜,剛剛好😃

餐廳外面有d聖誕燈飾,好有氣氛!!

好!睇下有咩食先😌😌

食物方面:

終於到豬手出場!

2018-12-19 97 views
路過mikiki 揀咗呢間德國餐廳做是日晚餐 原來佢好得意有奶蓋apple cider 同埋叫咗一隻德國豬手兩個人食!Apple cider $62買個apple cider個感覺真係幾得意開始以為自己去咗飲喜茶,但飲到落中間就可以出嚟apple cider有少少苦味同好香嘅蘋果味混埋一齊真係幾搞笑。德國豬手 $208而豬手整得幾好,不單止幫手拆咗骨,佢個皮仍然保持得好脆口 ,豬手肉又唔會好鞋,加上旁邊有兩個唔同嘅醬,一個係黃芥辣,一個係蜜糖芥末,成件事都好夾。

Apple cider $62

德國豬手 $208

2018-12-10 216 views
在附近上班常常經過這街道的食店,一直都想在晚上chill一下。今個星期五,叮叮跟我就約定在此,食一頓德國大餐。 六時多入席,人不算太多。但這裡的座位偏排有點奇怪,因為我知道二人桌不足以我們放下食物。但其他的座位都是四人,六人或是L型卡位。不過及後我卻看到有二人卻可以座下四人桌,原因就不得而知。 芝士奶蓋蘋果酒這樣的配搭真的未曾試過,賣相有待改善。初嚐的時候,奶蓋有濃濃的蘋果香,但喝到一半奶蓋不濃郁,蘋果香也隨之揮發。但整體有新意,女孩子應該也喜愛的。 德國鹹豬手招牌菜名列No.1,果然沒有失望。眼看每一位都會點這個。份量非常足,而且很貼心把豬手起骨,方便吃用。略嫌溫度偏冷,而且肉跟皮分離,脆口而多汁的口感失去了。 燒春雞中規中矩,但明顯吃到雪藏味道,而且為了吸乾油份而令春雞的肉汁流失。 不過,我也希望下一次來到有幾點會有改善。第一,店員有熱誠但意識不足。沒有奉上水,就等同員工assume每位都會飲酒似的。第二,食物的溫度。若然在寒天坐於室外,奉上只是微溫的食物卻嫌誠意不足。又或者豬手可以將原隻奉上or切好上,那樣就可以保守到溫度及肉汁。第三,個人物件的放置及尊重。由於我坐鄰近出餐處,一
今個星期五,叮叮跟我就約定在此,食一頓德國大餐。

芝士奶蓋蘋果酒
這樣的配搭真的未曾試過,賣相有待改善。初嚐的時候,

德國鹹豬手

徳國鹹豬手
招牌菜名列No.1,果然沒有失望。
眼看每一位都會點這個。
份量非常足,而且很貼心把豬手起骨,方便吃用。
略嫌溫度偏冷,而且肉跟皮分離,脆口而多汁的口感失去了。

燒春雞

燒春雞全隻

不過,我也希望下一次來到有幾點會有改善。第一,
個人物件的放置及尊重。由於我坐鄰近出餐處,一眼就看見廚師的物品雜亂無章放在架上,有礙觀膽。另外,廚師播放廣東歌,聲量大過餐廳的英文歌,嚴重影響情調及餐廳的檔次,令我也覺得噪吵。

總括來說,我認為這裡的菜式是有潛質的。
就例如豬手,配上酒可以跟友人暢談一番確實不錯,令氣氛濃厚;
又或者羊鞍,
眼看賣相挺好,其實可以跟多款酒類相輔。而且位置佔優,可以選擇坐室外Chill一下或是帶狗。
2018-12-07
$200 (Dinner)
徳國鹹豬手
  • 鹹豬手
2018-12-06 271 views
新蒲崗嘅商場Mikiki不嬲係附近居民揾食嘅地方🍴今次🍔為左食某間隱世cafe(請留意之後食評🤤)黎到新蒲崗,咁啱有啲肚仔餓,一於試下間德國餐廳做下午茶🤩-德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律($208) 依道菜要等一段時間,所以保證熱辣辣🔥 餐廳都好細心咁幫食客切埋啲肉出黎,而且係超級乾淨,抵讚👍🏽 豬手嘅皮烤得超香脆,仲有淡淡嘅油脂香。而肉質仲好嫩滑,帶點肉汁同鹹香,幾好食!除左旁邊嘅酸菜可以解油膩感之外,最近餐廳新推出嘅芝士奶蓋蘋果酒($68) 都好夾!! 豬手除左配啤酒外, 配apple cider一樣唔錯!上層仲有芝士奶蓋,芝士味都算濃厚,唔錯,係啤酒外嘅另一選擇🌟👑
德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
2018-12-01
$150 (Tea)
芝士奶蓋蘋果酒
近來晚上開始涼涼地,所以安排左我地坐出面都無問題,而且我覺得更加有feel添!因為這條街全部都係食店,都幾多人稀來攘往,但係飲住杯德國啤酒,感受人群,又有微風,好舒服。 (條街環境都幾靚架)啲啤酒都好飲,我叫左麥啤因為我好鐘意佢飲落既淡淡麥香味。我地三個人叫左一個煙三文魚沙律,無影到相,不過我覺得個沙律啲dressing 略為多了,唔記得叫佢另上🙈這個就係鹹豬手。好食呀!個皮好脆,啲肉都淋,夠味又不會太鹹,算係一個有水準既鹹豬手。伴碟既芥末薯仔同酸菜都係okay的。然後當然仲叫左德國腸。佢有四款腸,有芝士既,香草既,辣既,詳細既就分唔到啦。只記得有一隻太鹹,一隻太油,但另外兩隻係幾好食的。所以一半好一半不好啦。哩個我地係俾佢個名吸引左,話芝士香蔥焗薯條,餐牌幅圖有好多芝士的,但出到黎除左無咩芝士,又唔算多蔥,甚至啲薯條焗得太脆,好乾無咩薯仔肉。這個有點失望。整體黎講,成餐除左個薯條之外,我地都係食得好開心好滿意的。成日覺得食野個環境同服務都好影響,幾個人黎飲飲食食,傾下計,哩個天氣坐出面係唔錯的!不過無叫個薯條會更美滿,因為我地後來先諗起其實豬手又有配薯仔,腸又有配薯角,已經有足夠既薯

仔同酸菜都係okay的。

不過無叫個薯條會更美滿,因為我地後來先諗起其實豬手又有配薯仔,腸又有配薯角,已經有足夠既薯了。🙈
2018-10-27
2018-10-08 654 views
事原10月8日 新同事上班 公司都例牌中午食飯 結果今次德國餐廳真的一肚氣.... 食品質素低到不得了.....我們三人分別叫了一個德國豬手 西冷牛扒及一個德國雜錦腸 豬手配薯菜 另外兩個配意粉 飲品方面配芝士奶蓋朱古力.豬手買相等同白涮的沒分別 一 d都唔淋...而且無味.... 用盡九牛二虎之力才可以解體 西冷牛扒太熟 一個字 柴.....意粉硬未熟透.....杯奶蓋咸到差點飲不到.... 絕對沒有下次

2018-09-11 887 views
有6個大人 又唔知食咩 於是就試下食德國豬手。 依間餐廳裝修好有外國風味,但係個環境就比較細。 我地點左一客豬手加其他小食拼盤。我對 豬手太大期望, 所以食第一口有小小失望。 成隻豬手太乾, 冇哂肉汁。 但係反而個德國腸拼盤高就好滿意, 因為啲香腸種類有三四種, 每種都好特別, 但係我就冇點到個芥末醬,我點左食豬手果種芥末醬,咁食就更加好味。 我地都有點到主餐例如意粉 但係就冇咩太特別。 食完之後一定要配埋啤酒,因為豬手要皮太脆,一定要加個啤酒先痛快!
2018-07-23 1425 views
今日又過咗Mikiki附近做嘢,做完嘢到附近食肆Tea一Tea先德國餐廳我嚟食過一次,咸豬手確喺正,不過以呢個鐘數,加上得自己一個人就食唔到啦,叫個下午茶食算啦店鋪唔算大,有室內同户外座位,天熱我就會揀坐室內,人少少都坐得幾舒服,話哂都叫有冷氣嘛!不過唔喺個個都坐面,眼見有外國人士坐喺户外嘆番杯啤酒傾吓計,感覺又幾relax嘅Tea Set (D) $48松露炒滑蛋+厚多士+肉眼牛扒牛扒薄切好易咬口,牛味就一般多士味道較為淡,我將黑松炒蛋放在多士度一齊食就滋味得多!

Tea Set (D) $48
松露炒滑蛋+厚多士+肉眼牛扒

牛扒薄切好易咬口,牛味就一般

多士味道較為淡,我將黑松炒蛋放在多士度一齊食就滋味得多!