2020-06-16 2481 views
首先,講句唔關事既:日溢 係讀「日日」實在好易讀錯做日益😂😂絕對係糧尾首選,我叫一個外賣雞粒炒飯呀,大份到夠我食2餐! 😜窮起上黎呀,我分3餐都得呀!(當減肥囉)經濟差,好多人靠你架喇!佢將個外賣發泡膠盒就黎塞爆呀不過咁,唔好衝去幫襯住,如果你對食係有要求既話,就唔該停一停 諗一諗。 🤨因為,佢既味道係非常麻麻地呢~😃賣點真係大份架咋至少... 我就啱啱出左糧,暫時未諗住再次order日溢既午餐或者到糧尾時... 都唔會㨂佢.. sorry喔🥺
首先,講句唔關事既:日溢 係讀「日日」
實在好易讀錯做日益😂😂

窮起上黎呀,我分3餐都得呀!(當減肥囉)

經濟差,好多人靠你架喇!佢將個外賣發泡膠盒就黎塞爆呀

因為,佢既味道係非常麻麻地呢~😃
賣點真係大份架咋

或者到糧尾時...
都唔會㨂佢.. sorry喔🥺
Lunch
2019-06-04 3665 views
剛剛工作後, 在眼花瞭亂的灣仔街頭尋找簡單晚飯食時,發覺好多都是花費近百的一頓晚飯.但因為搭過海巴士的關係,就發現到呢間茶仔, 就試試你吧!因想食得清淡點, 所以叫左個蝦米雜菜煲.先黎了個例湯, 以為都是普通湯水,但呢個粉葛湯, 誇張講好似阿媽煲出黎咁. 好味!再來是個蝦米雜菜煲, 在上湯的浸著下, 令到d 菜同d 粉絲入哂味, 送飯一流! 最後飲番杯簡單的凍啡, 都係約六十幾元埋單食完一出門口等幾分鐘就有過海巴士的到來, 十分方便!
剛剛工作後, 在眼花瞭亂的灣仔街頭尋找簡單晚飯食時,
發覺好多都是花費近百的一頓晚飯.
但因為搭過海巴士的關係,
就發現到呢間茶仔, 就試試你吧!

因想食得清淡點, 所以叫左個蝦米雜菜煲.
先黎了個例湯, 以為都是普通湯水,
但呢個粉葛湯, 誇張講好似阿媽煲出黎咁. 好味!
再來是個蝦米雜菜煲, 在上湯的浸著下,
令到d 菜同d 粉絲入哂味, 送飯一流!

最後飲番杯簡單的凍啡, 都係約六十幾元埋單
食完一出門口等幾分鐘就有過海巴士的到來, 十分方便!
2019-05-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-04-02 2097 views
灣仔軒尼詩道熱鬧地段既茶餐廳~星期日晨早流流,想快靚正食個早餐之後就去上堂!價錢唔貴、新鮮製作,我揀左個通粉,係就係賣相唔係吸引但覺得味道都ok 既!奶茶仲要大大杯、茶味夠濃,上堂前可提提神~
灣仔軒尼詩道熱鬧地段既茶餐廳~

星期日晨早流流,想快靚正食個早餐之後就去上堂!

奶茶仲要大大杯、茶味夠濃,上堂前可提提神~

2019-03-31
Breakfast
2019-02-24 1533 views
經過灣仔做嘢,晨早流流食個早餐先,喺修頓對面,搵到呢間茶餐廳,門面普普通通,內部裝修普普通通,但見價錢都普普通通,即管試吓啦早餐牌灣仔來講,早餐個價做到低到$28 ,真係算超值,今日我就揀咗個A餐,試吓先西煎雙蛋及牛油方包做到太陽蛋效果,蛋黃流心,但煎唔出一種脆邊的效果。方包建議大家轉烘底,因為佢用呢隻方包,食入口係有少少「笠」口的感覺鮑魚火腿絲通粉火腿絲算多,鮑魚是絕無僅有,但偶爾咬到一條鮑魚絲,味道係濃郁的。湯底來講,比一般嘅茶餐廳更濃味,但更明顯飲得出嘅係用味精開嘅,鍾意味濃定淡,真係見仁見智熱檸水比平時嘅熱飲杯大杯少少埋單$29 ,當一個中途休息站,對食物要求不太高的話,超值得冇咩所謂

早餐牌

西煎雙蛋及牛油方包

做到太陽蛋效果,蛋黃流心,但煎唔出一種脆邊的效果。

鮑魚火腿絲通粉

熱檸水

比平時嘅熱飲杯大杯少少

$29 (Breakfast)
今日路經灣仔,打算食嘢,見到呢間曾經光顧過,決定食完飯先回家。食物質素算可以,等候時間不需十分鐘已可上枱。蝦醬海鮮炒飯味道偏咸,但可接受。服務水準可接受,合格。
2017-11-09 3009 views
肚餓去食個下午茶餐,路經呢間茶記,之前食過晚餐都叫正常。今日究竟個廚師有病,定係換左個廚。炒碟肉絲炒面,個面底唔脆都算,一上枱已好多油,之後愈食愈多油,完全油浸面甘,未食過一碟甘難食嘅野。下次一定唔會再幫襯 。。
之後愈食愈多油,完全油浸面甘,
未食過一碟甘難食嘅野。下次一定唔會再幫襯 。。
肉絲炒面
油浸面
2017-11-09
$40 (Tea)
2017-11-08 1970 views
由於粗口及個老闆姓氏唔出得街,所以我已經修改咗3次啦~間日溢勁搞笑囉!我啱啱8點打電話去叫外賣,佢9:30仲未送到,有個自稱老闆既先生無d禮貌又毫無家教,(替其雙親擔憂)話cut外賣就cut線,打返去話要搵老細投訴仲話自己就係完全不知所謂,你咁既服務真係一早執咗佢啦!“好多附號”!個送外賣又係勁搞笑,我9:30cut單9:45仲要打電話嚟話要送外賣,真係咁緊張就唔好遲粒半鐘啦~如果你個人好有問題又好鍾意等就除便幫襯這間廢嘢做老襯啦!老實講做茶記做到你咁樣就真係影衰哂成個同行行業囉!
2017-09-14 1493 views
今晚放工經過尼間茶餐廳,其實平時食晏都唔會去,今晚可能OT過渡,神推鬼拱下入咗去鬼節真是有點邪!見到餐牌就叫了第一個餐~特級肉眼扒⋯⋯來到後我有點驚訝,這不是西冷嗎?侍應堅持是肉眼,話薄切切那些才是西冷喎!咁確實係有點厚度嘅,但我唔覺得有八安士囉!算⋯⋯我硬食。切開,那種紅色,好疆屍肉feel囉⋯⋯唯一可取的是薯條好知味!我知錯啦!去茶餐廳真係應該只叫常餐、茶餐、中餐。可能去「大X樂」或是「大X活」都仲冇咁難過,至少價錢平d呀!我真心知錯,鬼節仲有幾日就過⋯⋯
鬼節真是有點邪!
見到餐牌就叫了第一個餐~特級肉眼扒⋯⋯
咁確實係有點厚度嘅,但我唔覺得有八安士囉!算⋯⋯我硬食。
我真心知錯,鬼節仲有幾日就過⋯⋯
特級肉眼牛扒(足8安士)
2017-09-14
$72 (Dinner)
2017-06-18 1442 views
全日都冇食過野,夜晚九點落堂後喺灣仔搵食!雖穿長由衛衣但仍感到凍凍地,行至修頓對面,一心只想快食快走;好啦,就俾多次機會呢間茶仔啦!入到去,店員示意我到某一列卡位裡坐 (剛才停駐在店外看餐牌時,見這店員一路把腳擱在這卡位一端的椅上......)。睇勻餐牌,只有拉麵餐 ($45) 叫做平 D,於是揀了豬扒魚腐豬骨濃湯拉麵+熱奶茶,等左一陣就有得食。本來都沒大期望,因之前落狗屎同埋冇乜食肆可揀,所以就試過呢間!當日食過這裡的黑椒炒公仔麵,成碟只有大陣 "油益味",公仔麵一 PAT PAT......如今赫見上檯的這碗拉麵,豬扒大如雞髀,還以為自己叫錯餐而嚇了一跳。用筷子撩下 "已沉底" 的麵,乍看似是拉麵類,應該沒問題吧。一食先知......瀨野!!!塊豬扒似浸了成日的發脹 "肉類",色澤已呈淡色,確實幾似腐屍!它冇味冇道兼有點點 "羶益味"。個湯底一 D 都唔似豬骨濃湯味,似滾水加了三湯匙的萬年油......D 麵,唉,成陣鹼水味......只有 3 粒魚腐叫做 "正常 D"。杯奶茶....澀口的......呢個所謂的拉麵餐,我落了近半支胡椒粉來 "吊味"+"辟羶味" 去 KO 它...

呢個所謂的拉麵餐,我落了近半支胡椒粉來 "吊味"+"辟羶味" 去 KO 它......
2017-05-13
$45 (Dinner)
2017-03-29 1192 views
第一次叫外賣等了一個鐘,今次等咗一個半鐘仲未送到,食品水準麻麻及送貨職員兼超無禮貌!!((如果你是有限食飯時間的,切勿光顧,否則你等到食飯時間完,都未必有飯食))
2017-03-29
Waiting Time
90 Minutes (Delivery)
Lunch
2017-02-22 1087 views
今天清晨5點多到達灣仔工作,發覺除了麥當勞之外,只有這間選擇,其實我之前一直有光顧午餐外賣,因為佢地一個都肯送。說回今次早餐:這個叉燒米唔講味道,只講賣相,我其實都有點驚喜。因為真係幾靚,懂得加雜豆,令佢增加多點色水,好聰明。叉燒可以,燒得唔太過火,唔太肥,早餐剛好。米粉都係普通貨,只要快點食完,相信口感唔會太差。還有方包、火腿、香腸跟餐,都係普通來貨食物,唔需要大師級,只要來貨好,其實口感都唔會太差。今個早餐,價錢都大路,在灣仔區算是可接受。服務都可以,可能因為清晨人比較少,但要留意,早餐要5點45分才開始,但佢唔介意你坐到夠鐘先落單。
說回今次早餐:
叉燒湯米
方包+火腿+香腸
2017-02-18
$30 (Breakfast)
2016-04-25 2235 views
不在灣仔區工作,但間中會到灣仔區工幹,呢區大把嘢食,撞手神隨便找間都唔錯,偏偏上星期二撞入咗呢間咁嘅嘢。基本上早餐我已冇咩要求,腸仔煎蛋腸仔唔太燶蛋唔太散,一餸麵唔太咸都ok喇。點知真係中伏,嘩大佬條腸燶到爆,黑過我個肯尼亞黑人上司塊面;隻蛋唔知係咪生無可戀,由20樓跳落隻碟到散哂,重係拍住拖兩個一齊跳,睇嚟呢對情侶蛋之前一定有D好傷心嘅住事......重未夠,有位大粒墨阿姐走過話上錯咗,我話咁好啦,妳攞返去啦,佢見我食緊當中嘅餐包,同埋可能比佢D同事頂咗兩句,居然發洩係我身上,鬧咩唔好講喇,嘩大佬,我嚟食嘢唔係嚟比妳鬧喎!嚟埋碗豬排麵,雖然已冇咩心情食,但要比錢嘅都試下啦,嘩大佬,可能咸到連塊豬排都頂唔順,露出佢痛苦嘅V型皺紋,睇見咁,凡人都有惻隱之心,我又點忍心食佢呢?成間嘢,最正常就係嗰杯奶茶,所以我take it away比咗出面橋底個乞兒,佢話very good喎。一句講哂「食物差,服務更差」,永遠冇下次!

一句講哂「食物差,服務更差」,永遠冇下次!
2016-04-19
$40 (Breakfast)
  • 乞兒奶茶
2016-03-18 1310 views
同fd 諗住求其食個hea 飯就趕去睇show,行過見到呢間下午茶去到6:30 就入去試下。我叫左熱奶茶 & 焗肉醬意粉,焗野都唔駛等好耐,勁多肉醬,但唔會太鹹,意粉完全冇焗燶/ 硬或黐碟邊,好容易就撈勻,味道真係唔錯,整體above average。其間有位侍應服務令人印象深刻,十分有禮貌之餘,見我地杯茶涼左,仲特登換2杯熱茶畀我地,走既時候收銀既姐姐都好有禮貌。

2016-03-18
$36 (Tea)
  • 焗肉醬意粉
午飯時間隨意挑了一間茶餐廳用膳,餐廳門面都算光猛,內裡環境及衛生情況普通。有電視設備。午市套餐 $45 一份,包中/西餐湯或餐飲一份,或可選擇加 $2 同時有餐湯及餐飲。中湯青紅蘿蔔瘦肉湯,食味普通喇!主食鮮茄焗豬扒飯,以外賣錫盒盛載,格調上已扣了一點分數。焗飯所用上的芝士茄汁調味不過不失,豬扒略薄身及靱口,合格水準。熱奶茶茶奶比例味道皆不俗,是眾多美食飲料中最佳之選。

青紅蘿蔔瘦肉湯
鮮茄焗豬扒飯
熱奶茶
[19/2/2016; Fri]

2016-02-19
$47 (Lunch)
熱奶茶
今天邨巴剛好停在這裡的門前。就試試它的早餐吧。它的早餐有很多選擇,一般價錢都不超過三十大洋。時間關係,叫了尋常不過的火腿鮑絲通粉+ 煎雙蛋加方包 + 咖啡,$30。本來是$28的,但原來減一隻蛋改為香腸要加錢。店內坐位狹窄,但尚算整潔,侍應態度一般。食物以光速上桌。火腿鮑絲通粉:鮑絲少的可憐,但有很多雜菜讓它看來有點悅目,湯不夠熱。香腸煎蛋:香腸比豪星的好吃一點,不過不失咖啡:味道有點怪。唉,三十元一個早餐,不見得好吃,也不是難吃,還是繼續發掘新的早餐地點吧。
今天邨巴剛好停在這裡的門前。

就試試它的早餐吧。

它的早餐有很多選擇,一般價錢都不超過三十大洋。

本來是$28的,但原來減一隻蛋改為香腸要加錢。

店內坐位狹窄,但尚算整潔,侍應態度一般。

食物以光速上桌。

香腸煎蛋:香腸比豪星的好吃一點,不過不失

咖啡:味道有點怪。

2015-09-28