2022-10-23 216 views
丫妹放假獨自係銅鑼灣shopping, 經過Dazzling Café無意中知道推出咗Halloween set, 雖然未到Halloween正日, 不過賣相吸引兼價錢抵食, 又急call我放工陪食。銅鑼灣店環境開揚, 坐得舒服,2022萬聖節雙人套餐 HK$488 (兩位)包括了沙律、薯條、自選兩款義大利麵、兩款指定特飲同一款甜品。套餐最大賣點就係飲品同甜品賣相富有Halloween氣氛。兩杯飲品以oreo做頭像貼上眼睛, 賣相可愛黑魔后 (Oreo milkshake): 口感超滑, oreo味道濃郁, 仲啜到有oreo碎。緋紅女巫 (strawberry milk cream) 同樣口感滑, 士多啤梨同奶味平均。Caesar Salad with Chicken:大大碟上檯, 中心放有兩件煎雞扒, 皮香口, 肉質嫩滑; 墊底有大量清新爽脆沙律菜配上幾粒脆麵包粒, 加咗沙律醬撈埋, 鹹鹹地, 味道唔會太寡。松露薯條:薯條不至於脆, 但沾上了松露, 再跟沙律醬同埋茄汁提升味道, 松露味冇預期中突出。自選menu上兩款義大利麵(部份款式需額外加錢升級)唔洗再加錢嘅即係五選二, 揀咗:青

銅鑼灣店環境開揚, 坐得舒服,

2022萬聖節雙人套餐 HK$488 (兩位)
包括了沙律、薯條、自選兩款義大利麵、兩款指定特飲同一款甜品

套餐最大賣點就係飲品同甜品賣相富有Halloween氣氛。

兩杯飲品以oreo做頭像貼上眼睛, 賣相可愛

Caesar Salad with Chicken:

松露薯條:

自選menu上兩款義大利麵(部份款式需額外加錢升級)

唔洗再加錢嘅即係五選二, 揀咗:
青醬奶油雞腿義大利麵: 雞腿皮帶焦香, 雞肉嫩滑有肉汁, 義大利麵極為creamy, 奶油味重, 正!
青醬奶油雞腿義大利麵

明太子義大利麵: 明太子份量多, 撈埋一齊食, 每啖入口都有粒粒層次, 明太子嘅鹹香, 加上奶油嘅creamy, 唔會過鹹。
明太子義大利麵

甜品:
猛鬼驚魂夜 – Brownie chocolate honey toast
將麵包內抓空切成麵包粒烘脆伴碟, 麵包吐司面層送上Brownie, 揭開入面藏有香蕉切件同埋大量cream。伴碟有一球雲呢拿雪糕, 插上了白朱古力製成嘅菜刀, 再淋咗少少士多啤梨醬營造流血效果; 伴碟麵包粒很脆, 而吐司盒質感煙韌, 連埋brownie食, 朱古力味濃郁。圍邊嘅有朱古力硬餅乾碎, 增加返層次。
2022-10-21
$260 (Dinner)
青醬奶油雞腿義大利麵
明太子義大利麵
2022-10-19 151 views
食物質素不錯,可惜員工態度差,沒有服務可言。付款時,不接受信用卡付款,只指著門口説「一早在門口寫左!」如果有禮貌的,可在入座前先提顧客。其實貴餐廳也屬中價餐廳,員工態度可有待改善!
2022-10-19
Type of Meal
Lunch
台灣過江龍 Dazzling Cafe 喺 2014 年進駐香港,主打蜜糖吐司及各款甜品。雖然餐廳主打甜品,但佢哋嘅咸食水準毫不遜色。153 就試咗佢哋嘅滷肉飯、意粉同窩夫✨———🔺 餐廳設有最低消費每人一杯飲品(不計食物)🔺 ———❝ 明太子意大利麵 | $98呢碟意粉好 creamy, 超多汁!醬汁充滿明太子嘅咸香,令人忍唔住一啖接一啖咁食🤤評分:7.5/10———❝ 青醬奶油雞腿意大利麵 | $98青醬分量充足,偏濃稠而且掛汁,每條麵條都沾上青醬嘅味道😋 雞肉外皮香脆,肉質嫩滑,做得十分出色👏🏻 呢碟意粉仲加咗芝士粉、蒜片喺面,食落更香口惹味!評分:7.5/10———❝ Pop Pop | $58海鹽焦糖奶昔以蝴蝶酥、爆谷、忌廉等鋪面,絕對係邪惡滿分,打卡亦有十足睇頭📸✅  不過飲落味道真係幾甜同膩,怕甜人士未必鍾意。評分:6.5/10

🔺 餐廳設有最低消費每人一杯飲品(不計食物)🔺

❝ 明太子意大利麵 | $98

評分:7.5/10
明太子意大利麵

❝ 青醬奶油雞腿意大利麵 | $98

青醬分量充足,偏濃稠而且掛汁,每條麵條都沾上青醬嘅味道😋

評分:7.5/10

2022-10-09
明太子意大利麵
青醬奶油雞腿意大利麵
Pop Pop
星期一晚七點左右入座,一坐底舉手已經等咗5分鐘都冇人服務,侍應直行直過扮睇唔到都算。叫完野食等咗至少30分鐘食物都未到就諗住催下張單,然後有位男服務員行埋站機到禁禁禁再行埋黎問我係咪呢張單,態度極差扮哂冇野行開,好明顯係唔記得落單,到我再問佢係咪冇落單時,佢個樣已經令你即刻想離開,不過我本身唔鍾意食佢哋個明太子意粉加上好肚餓,同埋等咗好耐,所以繼續等。希望餐廳可以改善員工的態度,如果情況繼續嘅話,大家如果想受氣就即管去。
明太子意大利粉
  • 明太子意粉
2022-09-30 167 views
去到Dazzling cafe每次必會點明太子意粉食,入邊有好多明太子蟹籽,會包埋紫菜絲,味道超級濃郁,好好食!另外,墨西哥起司薄餅亦都係必點之一,會配兩個醬,吞拿魚同埋蕃茄莎莎醬。外皮香脆,配埋入邊半溶嘅芝士,口感十足。
2022-09-29
  • 明太子意粉
對上去TST分店食物質素下降好多 今次帶屋企人去銅鑼灣店食 食物算正常但服務態度極其差 尤其位男侍應(應該經理)好似全部客人都得罪佢 抌Menu、拎放餐具勁大聲 完全係長期發脾氣嘅狀態 俾錯單仲要黑返面轉頭👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼其他男女侍應 對住客人係長期放空狀態 完全頹廢mode 行路被下被下 觀感極差執枱仲要兵鈴嘭鈴 但係open kitchen就大聲講大聲笑 飲starbxxks 撳電話 問佢哋嘢十問九唔應⋯ 門口有個牌 寫住有乜嘢食物冇提供 點知入到去 都係冇我想食嘅嘢⋯ 當年開張 賣台灣style sale高質greeting 依家什麼都不是唔好講咩地區 連基本嘅服務儀容都冇 絕對唔會再幫襯 極度後悔帶咗屋企人嚟食👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼
執枱仲要兵鈴嘭鈴

2022-09-27
2022-09-09 237 views
等緊位已經唔想入去食,因為個男receptionist態度差,講野又冇禮貌,仲唔知自己有問題!話完俾佢知佢態度唔好,仲要串返我!倒米!即刻走!以後都唔會去食😡
倒米!即刻走!以後都唔會去食😡
暑假話咁快就到尾聲,好似無做過啲乜,但又日日都好忙🫣珍惜平日可以出街既日子,去完中環影相再坐叮叮漫遊港島再食tea, 假期多好💕好耐無黎銅鑼灣,小吃貨竟然仲記得「兔子椅」Cafe,話想食窩夫,見人唔多天氣又熱唔想周圍行,就入去嘆下。🧇珍珠奶茶窩夫珍珠加上奶茶味既cream再配上伯爵茶雪糕,配搭特別味道好match。窩夫可以扭出黎食,雖然無另加麻糬都外脆內軟,有少少煙韌口感。🍟松露薯條次次黎都必食,即叫即炸,薯條本身混合左松露已經好香好脆,最重要係嗰碟松露蛋黃醬,真係超好味。🍹野莓荔枝沙冰炎夏既消暑之選,顏色好吸引,野莓又好有夏日感覺,酸酸甜甜又冰凍,飲完透心涼,好正!喺精緻甜品中渡過開心的下午💕暑假可唔可以唔好咁快完呀🫣

🧇珍珠奶茶窩夫

🍟松露薯條

🍹野莓荔枝沙冰

喺精緻甜品中渡過開心的下午💕暑假可唔可以唔好咁快完呀🫣
2022-08-22
$110 (Tea)
喺銅鑼灣行街行到攰,於是我哋決定去 Dazzling Cafe食d甜品💃🏻餐廳喺皇室堡3樓,都算容易去。今次排咗15分鐘就入得啦!!坐位非常舒適又闊落。食物方面:特別要提及呢一個草莓繽紛冰淇淋鬆餅🍓🍓🍓 我哋仲另加咗$15升級麻糬total: $110鬆餅上枱又熱又鬆脆,配合埋酸酸甜甜嘅士多啤梨🍓,口水都流晒出嚟。再加上佢三個醬(煉奶/士多啤梨/楓糖漿)🍯配合埋麻糬同埋雪糕🍨,今個下午真係好幸福丫🥰🥰🥰絕對推介👍🏻

今次排咗15分鐘就入得啦!!坐位非常舒適又闊落。

食物方面:

絕對推介👍🏻
2022-06-12
Type of Meal
Tea
昨天下午同朋友聚餐,坐低後見到枱面有一隻好大隻的烏蠅🪰死咗在檯面中間,好核突。我哋見旁邊有張枱便轉過去,身材瘦的男侍應用不好的語氣說(轉枱要出聲)我哋回覆(有一隻核突大烏蠅在那邊枱面)男侍應居然用不禮貌嘅語氣說(周圍都好多烏蠅)😵點解這個男侍應的態度可以咁差,完全無男仕風度。我哋都冇投訴什麼,只係女仕真的怕昆蟲,也覺得不衞生才轉檯,為何那一位男侍應可以態度咁差,希望餐廳負責人可以加強員工培訓,令客人享受美食更上一層樓😎
2022-08-21
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
Celebration
Birthday
2022-08-21 234 views
🍝好多雞肉,食落少少辣味,好香口,估唔到咁出色😋 超好味!!!唔會死甜,好多Tiramisu 同cream,每一啖都係滿滿嘅幸福感,唔會食到最後得返麵包🤤 (伴碟個兩塊餅超甜好難食,單純for裝飾😂係真水果茶,唔係水果糖漿👍🏻 一壺夠兩個人飲,茶壺保溫唔錯,飲到最後都無變凍茶另外叫咗杯espresso,冇咩特別純粹為咗最低消費要焗住叫多杯嘢飲 😂食物同環境都高水準,唯一缺點係每人最低消費一杯飲品,如果最低消費係計金額會比較好🤓
辣味雞肉義大利麵

🍝好多雞肉,食落少少辣味,好香口,估唔到咁出色😋

提拉米蘇丹麥吐司

2022-08-01
$150 (Dinner)
辣味雞肉義大利麵
提拉米蘇丹麥吐司
  • 辣味雞肉意大利麵
叫了四次完全冇人落單,跟住我朋友叫多次,有個男人話等陣啦(勁晦氣),之後因為太凍,我話可唔可以轉窗口位,佢話冷氣機滴水,但又俾人坐囉,我一路食嘢有一個肥肥地嘅女侍應就成日喺後面度整嘢,又係我隔離大力扔餐牌,跟住食完台灣牛肉麵仲要肚痛,all咗好多次,最後個肥肥地嘅女士重話我你差一杯嘢飲未叫,佢當我哋傻仔嗰本menu寫話最少叫一杯嘢飲,我朋友已經叫咗一個餐,太不知所謂啦依間,我唔會再嚟,做服務行業可以做到甘….

2022-08-10 171 views
之前趁佢有優惠去食,好抵食,知道佢係蜜糖吐司專門店,所以叫左個Tiramisu口味既,超大份,本身以為食得落幾樣野,但其實食一個呢份哇司已經好飽,超有滿足感,d cream 又多到滿瀉
之前成日都同朋友食dazzling cafe嘅士多啤梨鬆餅🍓最近佢期間限定推出咗愛文芒果祭系列🥭 所以即刻去試吓!~~ʕ •ᴥ•ʔ✻ 仲夏芒果鬆餅($98)首先佢賣相好吸引😻面頭有好多芒果🥭 成個芒果山咁佢選用咗來自台灣嘅愛文芒果好香甜😋🧇心形鬆餅一如既往咁香脆🧡而且仲有Haagen-Dazs 芒果雪糕 鮮奶油同埋好多芒果醬好邪惡🤣期間限定值得一試😎✻仲夏熱帶水果茶 ($52)佢最低消費每人至少叫一杯飲品🥹基本上我每次去都係叫呢一個水果茶🤣因為一大壺茶感覺上好抵飲咁哈哈而且佢真係有好多水果好足料!🍊🍎🍓茶味都好香濃~ 重點係唔會澀口🥰可以揀熱或者凍 個人鍾意飲凍多啲😚另外呢間Cafe嘅櫈有兔仔耳好可愛🐰(*¯︶¯*)

最近佢期間限定推出咗愛文芒果祭系列🥭
所以即刻去試吓!~~ʕ •ᴥ•ʔ

✻ 仲夏芒果鬆餅($98)
首先佢賣相好吸引😻
面頭有好多芒果🥭 成個芒果山咁
佢選用咗來自台灣嘅愛文芒果好香甜😋
🧇心形鬆餅一如既往咁香脆🧡
而且仲有Haagen-Dazs 芒果雪糕 鮮奶油
同埋好多芒果醬好邪惡🤣
期間限定值得一試😎
仲夏芒果鬆餅

✻仲夏熱帶水果茶 ($52)
佢最低消費每人至少叫一杯飲品🥹
基本上我每次去都係叫呢一個水果茶🤣
因為一大壺茶感覺上好抵飲咁哈哈
而且佢真係有好多水果好足料!🍊🍎🍓
茶味都好香濃~ 重點係唔會澀口🥰
可以揀熱或者凍 個人鍾意飲凍多啲😚
仲夏熱帶水果茶

另外呢間Cafe嘅櫈有兔仔耳好可愛🐰(*¯︶¯*)
2022-08-08 178 views
門口帶位嗰位Shop Manager非常不友善!非繁忙時間,見窗邊有位,附近也有,禮貌問下可以坐窗那邊嗎,這位男服務員竟然這樣回答:”小姐!見唔見我冇set枱?我冇set枱即喺唔坐得”! 嘩!態度非常差!反而其他女服務員也有基本禮貌的,唔明點解會搵個咁差嘅男服務員做Manager! 食物,牛肉麵味道很好,牛肉很入味!熱珍珠奶茶不太甜,也好!Pop Pop 凍飲,賣相很吸晴!但是,是次受到了不禮貌對待,下次不了!

但是,是次受到了不禮貌對待,下次不了!