2024-02-11 184 views
放假特登早小小過黎 試一試airside嘅foodcourt,因為6點後真係越黎越多人呀🥹🍴招牌去骨海南雞配黃薑飯+秘製香茅薑蜜◽️賣相都幾靚仔幾吸引,不過杯嘢飲太細杯,要加$29,但係幾好飲嘅~◽️雞唔夠嫩滑 比較鞋身◽️黃薑飯食落去個味有少少怪怪地😐◽️炸春卷熱辣辣,個皮夠脆 餡又夠多 唔錯👍🏻◽️鳳爪酸酸甜甜,不過不失◾️海南雞飯嘅話都係鐘意係九龍城食多啲🫢,小食都尚算不錯,不用太過期待~

🍴招牌去骨海南雞配黃薑飯+秘製香茅薑蜜
◽️雞唔夠嫩滑 比較鞋身
◽️黃薑飯食落去個味有少少怪怪地😐
◽️炸春卷熱辣辣,個皮夠脆 餡又夠多 唔錯👍🏻
◽️鳳爪酸酸甜甜,不過不失

2024-01-14 200 views
今日去啟德就順路黎airside 食飯,因為大家想食既野唔一樣,咁food court 就岩晒。 我就揀左越南野。 款式好多,睇到眼花😵‍💫 最後叫左佢寫皇牌既L9. 火辣蒜椒雞扒+脆豬肉撈檬粉同埋加左$33 要黑糖無骨鳳爪沙律 + 手撕雞檬紙卷。因為已經差唔多兩點,所以都唔洗等太耐就有得拎野食。檬粉$79兩個餸都係肉,份量都幾多,男士食都一定飽。味道幾重,配檬粉汁好開胃!小食份量一樣驚人,兩件卷都塞滿雞肉。黑糖無骨鳳爪我就唔係好食得慣。由於碗檬粉已經好多餸,下次我就未必會再叫小食啦

2023-12-04 220 views
D1.招牌去骨海南雞配黃薑飯- 配黃薑飯雞不夠滑- 黑糖無骨鳳爪沙律酸酸地幾開胃-手撕雞檬紙卷(2件)L10.胡志明市紅蕃茄四寶熱檸檬水湯檬粉- 配湯檬粉- 轉牛湯- 熱檸檬紅茶湯檬做得吾錯
D1.招牌去骨海南雞配
黃薑飯
- 配黃薑飯
雞不夠滑
- 黑糖無骨鳳爪沙律
酸酸地幾開胃
-手撕雞檬紙卷(2件)

L10.胡志明市紅蕃茄四寶
- 熱檸檬紅茶
湯檬做得吾錯
2023-12-02
2023-11-30 143 views
Airside food court1️⃣招牌去骨海南雞黃薑飯雞肉係幾嫩滑,不過有骨…呃人話冇骨,唔掂lo. 黃薑飯幾香同乾身.2️⃣黑糖無骨鳳爪沙律好辣,又唔話比人知係咁辣.黑糖味就食唔出.汁唔夠多3️⃣煙三文魚手撕雞米紙卷三文魚好乾, 手撕雞米紙卷冇味的💰+15💰Set Dinner $954️⃣椰青大個,多水,清甜,不過好多渣💰$45晚餐黎講都幾抵食
Airside food court
1️⃣招牌去骨海南雞黃薑飯

2️⃣黑糖無骨鳳爪沙律
好辣,又唔話比人知係咁辣.黑糖味就食唔出.汁唔夠多

3️⃣煙三文魚手撕雞米紙卷
三文魚好乾, 手撕雞米紙卷冇味的
💰+15

💰Set Dinner $95

4️⃣椰青
大個,多水,清甜,不過好多渣
💰$45

晚餐黎講都幾抵食
2023-11-06 287 views
深居簡出的爸媽今天開開心心地專程乘車參觀新商場Airside,殊不知光顧這家食店卻遇上極之不快的經歷!爸媽都不吃牛,但發現購買單上有牛骨湯,於是携單問過究竟。媽媽慣於稱呼女侍應做阿姐,她禮貌地問:「阿姐,請問這牛骨湯是套餐內嗎?但我們不吃牛的。」那位女侍應頓時喝罵我媽:「我不是阿姐,我是小姐!」我媽覺得這稱呼有什麼不對,無故突然被人責罵,感到非常不快和委屈!連後面排隊的一對夫婦食客也覺得女侍應過份,他們不禁問一聲:「那麼怎樣稱呼你才對呀?」女侍應再次表示自己是小姐!媽媽回座位後告訴爸爸,爸爸最後也忍不住再問那女侍應為何老人家也不放過?要難為老人家呢?當下其他侍應都沒有道歉,但媽媽作為一個食客卻無故受氣,原本開開心心的一天就被一個女侍應破壞了!連老人家都不尊重的食肆,真的希望不再有人光顧!
2023-10-27 276 views
去Airside,見佢其他分店好多好評,就即管試下。叫咗個牛豬蕃茄湯檬套餐,小食要咗手撕雞沙律同加$8越南春卷,再加$32要咗杯椰香滴漏咖啡,另加咗碗鎮店四寶椰汁酸湯檬粉。逐個講:咖啡完全唔係越南咖啡,冇咖啡味之餘,更加一丁點椰味都冇,只得煉奶味,差。春卷係翻炸,皮完全唔脆仲要有油益味,差。鎮店檬粉係好創新,但其實個味係完全唔夾,十分奇怪,當中有一塊炸雞皮,又係翻炸,成碗嘢個味奇怪之餘,啲雞仲要唔熱,差。蕃茄湯檬個味係最正常,但啲餸同樣係唔夠熱同茄膏味太重。手撕雞沙律冇特別差,但唔可以叫好味,只係正常。$243完全唔值,冇下次。

逐個講:

春卷係翻炸,皮完全唔脆仲要有油益味,差。

蕃茄湯檬個味係最正常,但啲餸同樣係唔夠熱同茄膏味太重。

手撕雞沙律冇特別差,但唔可以叫好味,只係正常。

$243完全唔值,冇下次。
2023-10-15 194 views
Airside係一個新開嘅shopping mall, 仲係Pet Friendly, 我又住得近,冇理由唔去見識吓😬今日放完狗,就帶埋佢一齊去揾嘢食啦☺️今日嚟到嘅時間係比較夜,所以food court都好多位!今日揀咗食越南野,呢間嘢位於FoodMuse 內,有食過其他分鋪,今日就試吓呢間新開嘅舖同其他水準係唔係都一樣先😁牛豬蕃茄湯檬粉🍜(生牛,烤牛,豬頸肉,豬扒)食才滿滿,蕃茄湯入面又有洋蔥,味都夠晒濃!越式春卷🌯炸得好香口,又唔會太鹹。裏面塞滿紅蘿蔔絲,粉絲同埋香菇,好滿足!三檸七🧋(檸檬,青檸,鹹檸檬)即係鹹檸七😆但顧名思義係用三種檸檬製造而成凍冰冰鬼爽❄️

今日放完狗,就帶埋佢一齊去揾嘢食啦☺️
今日嚟到嘅時間係比較夜,所以food court都好多位!

牛豬蕃茄湯檬粉🍜
(生牛,烤牛,豬頸肉,豬扒)
食才滿滿,蕃茄湯入面又有洋蔥,味都夠晒濃!

越式春卷🌯
炸得好香口,又唔會太鹹。
裏面塞滿紅蘿蔔絲,粉絲同埋香菇,好滿足!

三檸七🧋
(檸檬,青檸,鹹檸檬)
即係鹹檸七😆
但顧名思義係用三種檸檬製造而成
凍冰冰鬼爽❄️

2023-10-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2023-10-12 190 views
喺airside food court food muse云云選擇當中,經過見到一碟碟海南雞飯個樣超靚,於是就㨂咗呢間試,原來其他分店喺OpenRice 都好多好評,本身唔知,夜晚又唔想食咁油膩,於是就嗌咗個手撕雞椰子湯檬粉,個手撕雞都有炒香㗎喎,個扎肉個胡椒香都好味,仲有兩款小食揀,雖然個份量唔好預咁多,一人餐就算唔錯,小食揀咗手撕雞沙律同脆蛋魚柳,全部都好味,雖然手撕雞沙律同手撕雞湯檬重覆咗,但都同樣夠味,個椰子湯都好香濃,加少少辣椒都好正! 推介!
2023-10-12 1069 views
位於啟德Airside 佔地個萬尺嘅Foodmuse係9月底正式開幕!主打創新fusion 越南菜越男仔,本身係旺角、荃灣同沙田都有分店,出名抵食又啱香港人口味!餐牌多選擇夠多元化,完全可以滿足哂三心兩意嘅朋友😂越男仔手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 $147好大碗,湯底有椰汁嘅香,配上越式酸汁,湯底濃郁好有層次感,檬粉好滑,手撕雞同扎肉都好多份量,推薦!配送黑糖無骨鳳爪沙律沙律菜一啲都唔馬虎,好新鮮,鳳爪好入味又彈牙,必選!煙三文魚手撕雞檬紙卷兩件 跟餐+HKD15配搭不錯,一整個放入口,酸酸甜甜的醬汁與吞拿魚味道融合,口感清新開胃!熱越式漏漏啡 跟餐+HK$24正宗越南滴漏咖啡,雖然foodcourt只能用紙杯,但完全不減咖啡的香!夠熱,好飲!另外,用Food Department 手機應用程式落order好方便,仲有好多折扣優惠添!大家一定要download🫶🏻#FOODMUSE #hk #hongkong #Airside #NewStoreOpening #啟德FOODMUSE地址: 啟德協調道2號 AIRSIDE 5樓L504-L505號舖營業時間: 11:30am - 10:00p

越男仔手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 $147

配送黑糖無骨鳳爪沙律
沙律菜一啲都唔馬虎,好新鮮,鳳爪好入味又彈牙,必選!

煙三文魚手撕雞檬紙卷兩件 跟餐+HKD15

熱越式漏漏啡 跟餐+HK$24

營業時間: 11:30am - 10:00pm
2023-10-10
$80 (Dinner)
  • 越男仔手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉
  • 黑糖無骨鳳爪沙律