2021-12-22 41 views
今日同朋友嚟到觀塘食飯幾想食川菜又見到呢間好評幾多又平就諗住試下魚川居平日嘅午餐都好多人㗎不過地方都夠大 等五至十分鐘就得啦佢嘅午餐大部分都係50-70蚊係1245前結帳或者1345後入座仲有九折!我叫左撈豬手米線 $58仲可以免費轉薯粉/烏冬/冷麵等等我就轉左薯粉上菜都好快 大概十分鐘啲豬手都好厚而且仲有十塊咁多咁大家唔好見佢紅彤彤咁其實唔係好辣絕對係普通人都可以接受到嘅辣度薯粉好煙韌 唔會煮得太耐淋晒仲有少少甜味👍🏻好食朋友就叫左酸菜肥牛米線 $58有好多唔同料 啲料個多過米線芫荽、蔥、酸菜、芽菜等等佢啲肥牛都好多 幾嫩唔會好韌個酸度啱啱好 唔會過酸👍🏻好大碗 女仔可能都未必食得晒😋
今日同朋友嚟到觀塘食飯
幾想食川菜又見到呢間好評幾多又平
就諗住試下魚川居

平日嘅午餐都好多人㗎
不過地方都夠大 等五至十分鐘就得啦

佢嘅午餐大部分都係50-70蚊
係1245前結帳或者1345後入座仲有九折!

我叫左撈豬手米線 $58
薯粉好煙韌 唔會煮得太耐淋晒
仲有少少甜味👍🏻好食

朋友就叫左酸菜肥牛米線 $58
有好多唔同料 啲料個多過米線
芫荽、蔥、酸菜、芽菜等等
佢啲肥牛都好多 幾嫩唔會好韌
個酸度啱啱好 唔會過酸👍🏻
好大碗 女仔可能都未必食得晒😋

2021-12-21 42 views
呢幾日天氣比較寒冷,又係時候搵吓打邊爐嘅地方。今日嚟到觀塘,決定試一試呢間傳聞中性價比好高嘅餐廳。餐廳仲有其他熱食同凍食俾大家選擇,雪櫃仲有其他火鍋配料,有多款海鮮任夾任食!飲品方面有罐裝汽水同紙包飲品,適合每個人嘅喜好我哋今次揀咗level 2湯底就揀左我最喜愛的酸菜魚🐠酸菜魚湯底酸得來又唔算好辣,魚片好新鮮,仲要爽口彈牙🦀海鮮拼盤有一隻大肉蟹,帶子,青口同埋鮑魚,肉蟹大隻得黎多膏又多肉,睇得又食得🐮牛肉有4款,每款都各有特色,有啲牛味比較濃,有啲油味比較重,最緊要係all you can eat,岩晒食肉獸

飲品方面有罐裝汽水同紙包飲品,適合每個人嘅喜好

我哋今次揀咗level 2
湯底就揀左我最喜愛的酸菜魚

🐠酸菜魚湯底

酸得來又唔算好辣,魚片好新鮮,仲要爽口彈牙

🦀海鮮拼盤

2021-12-21 30 views
今日跟朋友在觀塘交收,然後順便在觀塘覓食!朋友說不如去位於豐利中心5樓的魚川居吃lunch ! 魚川居晚上吃雞煲,但佢午市套餐也不錯!鹹菜胡椒豬肚雞泡飯$60,湯底夠濃,味道夠濃,胡椒味都夠香,而且支竹豬肚份量足,雞件也不少,而且肉質不錯!蔥油雞飯$52,蔥油爆過,很香又夠多,我好lucky 是鷄脾位😉而雞件不太肥膩,肉質鮮嫩!配白飯一流!跟餐凍奶茶加$6,茶香夠滑跟餐加$15有川椒皮蛋,川椒很惹味!

跟餐凍奶茶加$6,茶香夠滑

跟餐加$15有川椒皮蛋,川椒很惹味!
Kt又有新開任食火鍋舖😍 仲要有5種鍋底可揀 除左雞煲 仲有唔常見既椰子雞烤魚同水煮魚揀😋 有4個lv可以揀 用餐時間90分鐘🙆🏼‍♀️ 加$99有得任食龍蝦同升級做120分鐘喔~.自助bar有各款涼拌同炸物拎 個紫菜響鈴炸得幾好食😚 土韭雞翼同午餐肉都好味 除左丸物同菜品 仲有凍蟹瀨尿蝦花螺可以任拎喔~ .▫️lv1 任食特級肥牛&特選海鮮 $228-258每位會送海鮮盤: 肉蟹大大隻夠鮮甜 鮑魚帆立貝都好新鮮彈牙 仲有花螺😍 仲有生蠔🦪可以任點 肥美帶蠔香味 無乜腥味🙆🏼‍♀️我地揀左酸菜魚湯底 魚片會另外上比你慢慢食😛 都好有鮮味 尤其個湯底好夠味 豆卜果啲直接索晒味😍有三款牛可以嗌: 特選牛肩胛&牛板腱&特級肥牛 紋理分明同厚度都適中 三款最好食係牛板腱 最有牛香😚 唔食牛既朋友都可以嗌黑豚肉喔~.總結,lv1都已經好滿足😍 酸菜魚湯底都好入味正宗 啲海鮮真係好新鮮 尤其係生蠔 好少可任食食到唔腥的😳 而且海鮮盤仲有鮑魚😛 lv1牛牛質素都好唔錯 幾推介大家去trytry🙆🏼‍♀️

▫️lv1 任食特級肥牛&特選海鮮 $228-258

2021-12-20 37 views
朋友好耐無見叫我同佢叫我中午一齊食個午餐朋友喺觀塘返工跟住就推介我去去一間觀塘入邊嘅酸菜魚雖然係工廠區咁但係呢度都好多人喎佢寫住嘅喺呢度可能係觀塘最好食嘅酸菜魚雖然佢都有好多唔同一飯面類既然佢講明酸菜魚咁推介咁佢啲魚湯同埋酸菜魚一定保證兩個人嗌左個孖寶魚湯泡飯同埋酸菜魚米線套餐加小食有好優惠所以我加咗個青芥鮮墨魚同埋手拍青瓜先講期待已久嘅酸菜魚米線首先魚片嘅數量多魚有魚鮮味又冇腥味最特別應該係佢湯底酸菜魚嘅湯底食得出用左新鮮魚煮再加埋酸菜成個感覺係野味得來又有鮮味十分開胃孖寶魚湯泡飯孖寶包括左魚片頭同埋魚腐飯都仲可以轉做湯麵淮山麵米線烏冬我地就揀返左飯啦魚片頭同埋魚腐都份量好足單飲魚湯就更加飲完出覺得魚湯香手拍青瓜唔會太辣最欣賞特製醬汁青瓜唔使拍爛都吸到啲味仲要保持爽青芥鮮墨魚墨魚簡單煮左加上調味粉鍾意嘅仲可以點青芥辣少少青芥辣令到味道更加提升更高嘅層次簡單一個午餐欣賞店可以保留到食物嘅鮮味再加上自己特製嘅汁又加左惹味難怪咁多人幫襯見到佢夜晚仲有打邊爐同埋雞煲下次可以試吓
朋友好耐無見叫我同佢

再加上自己特製嘅汁又加左惹味
難怪咁多人幫襯

見到佢夜晚仲有打邊爐同埋雞煲下次可以試吓
2021-12-20 28 views
魚川居 📍觀塘冬天又喺時候食雞煲打邊爐🍲 前晚就同fd去咗觀塘食任食邊爐😆湯底有五款 我地揀咗雞煲🐔辣度叫咗小辣 唔會好辣好惹味🤤 雞件冇骨 食落嫩滑🥰 入面都有唔少洋蔥同芫茜😛 成個雞煲都好惹味😆食完雞煲就打邊爐😆 每人有一份海鮮盤 有肉蟹、鮑魚、帆立貝同花螺😛 我地加咗$20 唔食肉蟹轉龍蝦🦞每款海鮮都好新鮮😆 龍蝦鮮甜 仲有好多膏😍 帆立貝好大隻 鮑魚唔會韌 唔錯😛肉類方面有牛肩胛、牛板腱、黑豚肉等等 其他火鍋配料都有好多種類 我地叫咗生蠔、墨魚丸 熟食就叫咗土匪雞翼 有驚喜 必食‼️ 仲有我最愛嘅魚皮同響鈴😆 最後仲叫咗雪米滋 係香芋味 味道都唔錯😋
魚川居 📍觀塘

2021-12-19 32 views
觀塘真係美食天堂 今次我又來啦 ~~ 90分鐘放題 有五款鍋底可以選擇 ,有辣有唔辣 ☺️ 我哋揀咗雞煲做鍋底 微辣🌶~~ 雞煲上到嚟已經熟晒啦 ,加熱少少就可以食啦 食晒啲雞再加湯打邊爐🍲 !!雞肉 肉質嫩 炒得好香 好入味 ☺️☺️海鮮拼盤 每位加$20就可以由肉蟹轉龍蝦啦 🦞 🦞其他海鮮 青口 蝦 厚身脆肉鯇魚 鵝腸 魷魚🐙等 出邊有個雪櫃可以自己夾架 😆😆肉類我哋每一款都試咗 ,呢度真係冇客氣 係用厚切 唔係薄切㗎 🤩 厚身又大件 !!熟食除咗張紙仔 出邊都有得夾架 😚 泡椒雞腳/鳳爪 ,酸酸辣辣 好開胃 😋 雞腳都算淋 又入味 !! 蒜蓉茄子🍆 ,蒜蓉味香 茄子夠淋又多汁 !!
觀塘真係美食天堂 今次我又來啦 ~~

90分鐘放題
有五款鍋底可以選擇 ,有辣有唔辣 ☺️

我哋揀咗雞煲做鍋底 微辣🌶~~
雞肉 肉質嫩 炒得好香 好入味 ☺️☺️

每位加$20就可以由肉蟹轉龍蝦啦 🦞 🦞

肉類我哋每一款都試咗 ,呢度真係冇客氣
係用厚切 唔係薄切㗎 🤩 厚身又大件 !!

熟食除咗張紙仔 出邊都有得夾架 😚

蒜蓉茄子🍆 ,蒜蓉味香 茄子夠淋又多汁 !!

2021-12-19 22 views
今天去左觀塘一間叫魚川居打邊爐,這間店很不錯,店員很親切有善,價錢超抵食,而且食物選擇多,特別係自助前菜區真係好吸引,除了有麻辣醉雞,藕片等,竟然可以選擇有貴價食材例如凍蟹同翡翠螺等都係任食😍😋😋而且味道真係很不錯。尼度有唔同湯底同套餐選,我同選左雞煲底,套餐當然系最抵既任食$228套餐,可任點多款牛肉豬肉蚱同生蠔,仲送每人一隻蟹,鮑魚同扇貝,飲品,水果和雪糕都係自助任食,真係超抵食。🤩🤩雞煲小辣,肉嫩滑,份量剛好。食完雞煲就係轉火鍋時間,尼度既牛胛排挺好吃😋,肉質嫩香。

2021-12-17 29 views
今日帶媽咪食好西,上網搵到有性價比高嘅酸菜魚,我哋就二話不說一齊向酸菜魚進發呢間酸菜魚夠酸,辣味就係BB辣,啲魚肉夠滑,食完個胃暖暖的,唔怕肚仔會唔舒服太心急落單,睇漏咗佢有道桂花魚酸菜魚,但唔怕啦,已約好下次再嚟試!媽咪好鍾意胡椒豬肚手撕雞,個湯底非常香濃,佢成個湯飲晒都仲讚緊話好好味,不斷話好味過大酒樓餐飲加錢叫咗青檸梳打,味道好清新,媽咪要咗柚子梳打,話甜甜哋,加上柚子味好香,用嚟解辣啱晒咁話!

無論冬天定夏天😎都最啱打邊爐!今次朋友推介我嚟呢間觀塘工廈平靚正嘅任食邊爐!-今次揀咗個最抵食嘅LV1任食邊爐!個煲揀雞煲,配上兩人份嘅海鮮拼盤,再加上任叫牛豬蠔,同任拎嘅海鮮蔬菜🥰-兩個人食雞煲都俾咗半隻雞,我哋揀咗BB辣雞煲,一上枱已經食得,醬非常濃味掛身,雞肉好嫩但又入曬味!Sweet位:食完雞煲之後加水打邊爐,佢話如果啲醬唔夠味可以另外再加😙-海鮮拼盤海鮮拼盤包每人一隻鮑魚、幾粒田螺、帆立貝同埋肉蟹!隻蟹超大隻,仲有蟹膏添!但個人覺得最好食嘅係帆立貝同鮑魚,鮮甜煮完唔會縮水又彈牙😙-牛肩胛同牛板腱薄切,但份量非常之多!牛味濃!豚肉厚切都唔錯!兩個女仔每樣嗌一碟都飽左😝-另外自取專區有好多海鮮,例如蟹仔、青口同蝦😎仲有啲平時好少見嘅嘢食,例如牛骨髓、鵝腸、竹笙!竹笙好襯雞煲👻-汽水、茶、自製嘅菊花茶全部任飲!呢個價錢咁嘅質素絕對好值得來試😎

海鮮拼盤

另外自取專區有好多海鮮,例如蟹仔、青口同蝦😎

2021-12-16 34 views
觀塘工廠入面既魚川居,可能因為大廈多人工作,等lift等左兩輪先上到去😂坐低我就叫左沙薑雞飯🍛朋友就叫撈手撕雞米線🍜如果轉飯或者其他就要加錢la😉沙薑雞飯有咸咸既沙薑舖係凍凍地既雞上面,淨係用沙薑都已經餸到飯,已經夠咸味同薑既香味夾住雞油😉撈手撕雞米線我就試左少少,手撕雞辣辣地,配上米線😉惹味呢另外仲叫左個口水豬肚,爽爽地味道濃🥰做小食咬下唔錯😉跟餐加$4叫左杯熱檸水,食完幫助消化😉

撈手撕雞米線我就試左少少,手撕雞辣辣地,配上米線😉惹味呢

另外仲叫左個口水豬肚,爽爽地味道濃🥰做小食咬下唔錯😉

跟餐加$4叫左杯熱檸水,食完幫助消化😉
2021-12-15 40 views
呢間火鍋店好抵食兼且食材新鮮!好推薦👍🏻 餐廳座位寬敞 好舒服 唔會覺得逼。呢度有幾種湯底可以揀,今次我哋揀左酸菜魚湯底,湯底會同魚肉分開上,自己想食就落魚肉去滾😋 魚肉嘅份量相當足夠亦好新鮮,最重要係冇骨,啖啖肉😍😍 加上肉質細嫩 正👍🏻呢度嘅火鍋放題仲會送海鮮盤,裏面有 肉蟹、鮑魚、帆立貝同花螺🤪 款款都夠新鮮同鮮甜!特別要提肉蟹,勁多膏😍😍放題仲包任食特級肥牛同海鮮🦀 肉類可以點牛肩胛、牛板腱、肥牛同黑豚豬。啲牛都切得唔薄,牛味重🐮 海鮮可以點生蠔、大蜆、藍青口、日本魷魚等。由於湯底好濃郁,我哋完全冇攞醬汁去點都好好味😋除左係點餐紙點菜之外 仲可以去火鍋自助bar揀自己鍾意嘅食材,有鴨血、台灣腸、韭菜餃同各種丸類 😚另外仲有熟食區 有不同嘅炸物提供例如炸魷魚、雞軟骨、炸雞、炸年糕等;仲有好多川味小食,例如豬耳、雞翼尖、豬手等,全部都好入味🤤🤤雪櫃都有好幾款汽水、紙包飲品同甜品!但甜品只係試左奶凍,好好味!好滑而且牛奶味濃,又唔會好甜😛

由於湯底好濃郁,我哋完全冇攞醬汁去點都好好味😋

2021-12-14 1361 views
冬天 一定唔少得雞煲同打邊爐將兩者結合嘅餐廳有好多但係用價錢相宜食到豐富食物嘅餐廳唔多今次就叫大家一齊嚟到觀塘嘅魚川居只需要$228 就食到lv.1 (已經好多選擇)頭盤大家未必要跟我食雞煲因為仲有酸菜魚 烤魚 水煮魚 椰青雞 選擇不過我覺得雞煲就比較惹味😋雞醬好香 辣度岩岩好 雞肉都幾滑嫩食完雞煲就會直接落湯水變打邊爐由於每枱都會送海鮮盤 絕對加分😍當中有肉蟹 鮑魚 帆立貝 同花螺肉蟹放落湯底度會令到成件事鮮味提升鮑魚同帆立貝亦都夠新鮮夠大隻啖啖肉至於大家最concern嘅牛 都有三款可以選擇包括特選牛肩胛 特選牛板鍵 同埋特選肥牛前兩款已經變成我打邊爐嘅最愛 牛味夠濃除咗海鮮同牛之外 涼菜亦都係好好食有酸菜味嘅亦都有麻辣味嘅 任君選擇當然仲有更加多嘅配料俾大家選擇去打邊爐所以好欣賞呢一間餐廳可以預備到咁多食物令到你一定賓至如歸 食到飽晒😋-裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)唔信我嘅可以自己去試試😂-📍 #魚川居 (#觀塘)觀塘開源道54號豐利中心5樓507室#dinner #deli_fish_hk #酸菜魚 #雞煲 #邊爐
冬天 一定唔少得雞煲同打邊爐
將兩者結合嘅餐廳有好多
但係用價錢相宜食到豐富食物嘅餐廳唔多
今次就叫大家一齊嚟到觀塘嘅魚川居
只需要$228 就食到lv.1 (已經好多選擇)
頭盤大家未必要跟我食雞煲
令到你一定賓至如歸 食到飽晒😋
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
唔信我嘅可以自己去試試😂
📍 #魚川居 (#觀塘)
觀塘開源道54號豐利中心5樓507室
$228 (Dinner)
2021-12-12 29 views
一到冬天就好想去打邊爐,今日朋友介紹去觀塘一間大廈入邊有得食酸菜魚打邊爐梗係二話不說嗱嗱聲去啦因為打邊爐食得多但酸菜魚湯底嘅打邊爐真係第一次食!今次我哋選擇左Level 1黎食,可以食90分鐘嫁。呢度有好多款湯底選擇我哋梗係選擇特別小小嘅酸菜魚做湯底,呢到d魚片係自己加上去,湯底飲起好香濃,而且啲魚片都好嫩滑而且冇骨添,另外呢個套餐總包咗每人一份海鮮拼盤Tim。海鮮拼盤有帶子,東風螺,蟹同埋鮑魚都幾豐富㗎,而且仲有啲涼拌同埋小食,另外其他火鍋配料係自助嘅添。呢度嘅選擇都幾多性價比真係非常之高啊,最後食埋雪糕真係成餐飯都非常之滿足啦。

2021-12-11 46 views
今次又去左觀塘工廈揾食,$228有九十分鐘仼食邊爐,仼食特級肥牛同海鮮我覺得黑豚肉比牛肉更好食,每位都送海鮮盤,有肉蟹、鮑魚、帆立貝、花螺,有五款湯底比你選,我選左酸菜魚,最欣賞佢魚片係另上,唔會浸到d魚肉老哂,而且d魚片好新鮮,好好食😋雪櫃有凍蟹同凍瀨尿蝦仼食仲有超過十款既涼拌小食仼食,例如花雕雞翼尖、蓮藕、青瓜、雲耳、豬肚、豬腳、豬耳等等,夠惹味又開胃☺️飲品既種類都算多,而且仲有生果提供添🍲火鍋自助吧既食物種類都幾多,而且質素都唔錯,可以仼食瀨尿蝦🍤、魚頭🐟、海蝦🦐、青口、蟹🦀、蜆等等,性價比都幾高熟食區都有七款熟食,推薦魷魚鬚🦑,因為已經愈來愈少地方食到啦甜品竟然有Movenpick雪糕同雪米糍,又係另一回本位,仲有牛奶凍、杞子糕同朱古力蛋糕添

雪櫃有凍蟹同凍瀨尿蝦仼食
飲品既種類都算多,而且仲有生果提供添

Type of Meal
Dinner