2022-03-17 40 views
以前成日一得閒就返阿媽度食飯飲湯,但呢排疫情咁嚴重,就少左去媽度飲靚湯。自己要好好照顧自己要搵啲湯水滋潤下,同事就介紹左我觀塘呢間"滋味靚湯"。我買左4包湯,又飲又囤下貨,冰格儲存可擺三個月,啲湯翻熱只需要成包放落熱水加熱扭開蓋就飲得得,好方便。何首烏川芎女貞子杞子烏豆飽魚響螺煲雞、海蔘鮑魚紅棗椰子花膠椰奶煲雞、花膠魚翅竹笙冬菇瑤柱煲雞、杏汁響螺豬肺,啲湯名咁長,湯包肯定係用左好多材料淆製。先試左個海蔘鮑魚紅棗椰子花膠椰奶煲雞,好香好濃,真心正。包湯無湯渣份量都唔少,飲一包都好飽。原來"滋味靚湯"做左成十年架啦,見佢有湯卷,圍返$39.1一包湯,都ok 呀。

• 海蔘鮑魚紅棗椰子花膠椰奶煲雞
朋友喺觀塘返工,介紹咗間佢成日幫襯開的湯品。我今日去開觀塘見客,經過這大廈,順便買包黎試試。滋味靚湯這個品牌喺香港已經營10年了,由之前在香港仔經營,工場大約1000呎現在搬到觀塘5000尺的食物工場製作,由本身的家庭式經營,到現在已經係企業化經營。工場企理衛生乾淨,所有的湯品都是真材實料煲,絕對沒有味精及其他添加劑。絕對飲到係屋企媽媽煲的味道。海參鮑魚花膠瑤柱紅棗鮮奶雞湯$450/10包。平均為到$45一包,真係好抵。自己買材料煲都唔止呢呢個價錢,性價比非常高,而且真係飲到每一種食材的香味,值得一試。好飲過某大品牌的湯包,仲要平成一半,今時今日真係要幫襯返本地努力經營的品牌。

海參鮑魚花膠瑤柱紅棗鮮奶雞湯$450/10包。
2022-03-16
TakeAway