之前都有聽過呢個brand, 但香港仔太遠喇😂 直至搬來觀塘就狗衝去買! 造就左我既滋味晚餐😆上工廈買左兩個急凍老火湯包, 一個杏汁響螺豬肺, 一個南北杏蓮藕章魚無花果翅骨煲豬脊骨加熱就飲得勁方便, 包裝後有圖文並荗既教學, 就係煲水同加熱湯包兩個step 😂 無飯主婦都識玩係fb睇catalog同睇相完全冇expect到個湯包咁大包, 原來有480g, 二人飲一個再食餸都夠飽雖然冇湯渣, 但勝在夠方便直頭個包有飲筒可以啜埋黎飲😂 香港裝造, 每包都有說明生產日期同保質期, 信心保證另外兩個餸包就揀左五香蘿蔔炆牛筋腩同黑椒雞中翼牛筋腩唔係講笑都有一半係筋, 勁滑, 就算肉既位都唔鞋, 超入味!蘿蔔又係超林, 索晒汁入味, 係屋企剩係煲個飯就搞掂, D餸好送飯!!每個餸包都寫明成份, 新鮮製造冇添加劑, 食得安心又放心 👍🏻👍🏻湯同餸包係$48/個, 好抵👍🏻

雖然冇湯渣, 但勝在夠方便直頭個包有飲筒可以啜埋黎飲😂
香港裝造, 每包都有說明生產日期同保質期, 信心保證

另外兩個餸包就揀左五香蘿蔔炆牛筋腩同黑椒雞中翼

湯同餸包係$48/個, 好抵👍🏻
2022-08-01 22 views
係呢個繁忙既都市,每日都忙住番工,根本冇時間買野煮飯,所以成日都要岀街食或者買外賣😂但係岀邊味精真係好多,成日食完要都要飲大量水😃朋友介紹左呢間滋味靚湯,佢除咗滋潤湯包之外,仲有唔同餸菜款式,10分鐘搞掂👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻四川麻辣雞中翼(花生)雞翼有成7隻左右,都夠二個人食👍🏻👍🏻都有少少辣,有花生碎,配埋飯一流五花腩好淋好易咬開😁而冬菇都炆到好入味,我最愛呢個菜式。正宗馬拉肉骨茶呢款肉骨茶好正宗,而且仲有大大件排骨食👍🏻好正鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯飲得出係好足料,好補身😆杏汁響螺豬肺湯勁香濃,好香杏汁😋極力推介呢個湯總括黎講,真係好方便,每包寫明用料及製作方法,仲有生產日期,所以大家都可以安心食用,整熱10分鐘食得,健康冇味精。🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩店鋪: 滋味靚湯 (非門市) (觀塘)地址;觀塘偉業街221號美德工業大廈C座4樓C號舖🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩

四川麻辣雞中翼(花生)

五花腩好淋好易咬開😁而冬菇都炆到好入味,我最愛呢個菜式。

正宗馬拉肉骨茶
呢款肉骨茶好正宗,而且仲有大大件排骨食👍🏻好正

鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯
飲得出係好足料,好補身😆

杏汁響螺豬肺湯
勁香濃,好香杏汁😋極力推介呢個湯

🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩
店鋪: 滋味靚湯 (非門市) (觀塘)
地址;觀塘偉業街221號美德工業大廈C座4樓C號舖
🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩🧩
2022-07-26 40 views
返工好忙,放工又累,唔係好想煮飯,外賣又食到厭,呢間滋味靚湯岩哂,除咗滋潤湯包,仲有唔同餸菜款式,方便到熱10分鐘搞掂,重要冇味精架。花膠瑤柱螺片鮑魚紅棗雞湯湯味清甜,一包有兩碗,節省時間。四川麻辣雞中翼(花生)少少辣,分量充足,有花生碎,餸飯開胃喎。柱侯冬菇炆極稔五花腩冬菇炆到好稔,五花腩肥美。正宗馬拉肉骨茶最鍾意食呢款肉骨茶,夏天冇乜胃口,泡飯食一流,有大大件排骨。總括而言方便,每包寫明用料及製作方法,熱10分鐘食得,味道唔錯,健康冇味精。

花膠瑤柱螺片鮑魚紅棗雞湯
湯味清甜,一包有兩碗,節省時間。

四川麻辣雞中翼(花生)
少少辣,分量充足,有花生碎,餸飯開胃喎。

柱侯冬菇炆極稔五花腩
冬菇炆到好稔,五花腩肥美。

正宗馬拉肉骨茶

📍#滋味靚湯 (非門市) (觀塘)觀塘偉業街221號美德工業大廈C座4樓C號舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺係觀塘工廈比我發現到好嘢✌🏻本來以為淨係得湯包已經好正 點知連餸都有真係兩餸一湯完全無難度✌🏻 超方便又快捷未食既時間可以放冰箱保存食既時候連埋包裝加水煮十分鐘就得!.❣️#鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯 標榜住香港製造冇味精 ☺️ 真材實料 感覺好健康湯嘅味道好濃郁 味道好清甜而且份量十足 足夠兩個人飲用😝❣#正宗馬拉肉骨茶好香藥材味 肉骨茶亦夠濃 真材實料 而且啲排骨已經煮到腍哂 入哂味😋❣#地道五香蘿蔔炆牛筋腩牛筋腩五香味重 ~ 炆得好腍蘿蔔亦非常入味 配呢個汁食飯一流🤣✌🏻❣#惹味黑椒雞中翼雞翼肉質滑 共有八隻 ~ 黑椒味道突岀 好惹味😋🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

📍#滋味靚湯 (非門市) (觀塘)
觀塘偉業街221號美德工業大廈C座4樓C號舖

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

係觀塘工廈比我發現到好嘢✌🏻
本來以為淨係得湯包已經好正 點知連餸都有
真係兩餸一湯完全無難度✌🏻 超方便又快捷
未食既時間可以放冰箱保存
食既時候連埋包裝加水煮十分鐘就得!

❣️#鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯

牛筋腩五香味重 ~ 炆得好腍
蘿蔔亦非常入味
配呢個汁食飯一流🤣✌🏻

❣#惹味黑椒雞中翼
雞翼肉質滑 共有八隻 ~
黑椒味道突岀 好惹味😋

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
-🔸正宗馬拉肉骨茶🔸惹味黑椒雞中翼🔸柱侯冬菇炆極腍五花腩🔸花膠瑤柱螺片鮑魚紅棗雞湯-懶人都想食好啲,疫情又開始嚴重嘅關係又唔想餐餐出街食,買啲餸包湯包放喺冰箱看門口就最好啦!依間喺觀塘工廈裡面嘅餸包湯包專門店,喺公司附近所以我成日都會補倉。今次買咗兩個餸同兩個湯水,平時唔食住可以放冰箱保存,食嘅時候隔水煲熱就食得,超方便!肉骨茶夠濃味而且好香藥材味,湯裡面嘅排骨煲到入晒味又啖啖肉!雞翼好香黑椒味,少少辣好惹味,仲有成7-8隻咁多,兩個人份量剛剛好。五花腩厚切得嚟又燘得好腍,仲有幾舊超入味花菇,正!
🔸正宗馬拉肉骨茶
🔸惹味黑椒雞中翼
🔸柱侯冬菇炆極腍五花腩
🔸花膠瑤柱螺片鮑魚紅棗雞湯

五花腩厚切得嚟又燘得好腍,仲有幾舊超入味花菇,正!
TakeAway
(眾所周知)為食貓唔識煮飯😂但餐餐食外賣真係唔係辦法,點知咁岩比為食貓見到滋味靚湯有湯水賣之餘,重有餸賣,只需要加熱就可以食,真係非常方便胡椒白果腐皮金華火腿豬肚湯鍾意胡椒豬肚湯既朋友一定要買黎飲👍🏾因為佢既胡椒味勁濃🤤另外d 金華火腿同豬肚都好濃味,相信應該煲左好耐😋好老火湯既感覺呀正宗馬拉肉骨茶呢個肉骨茶嘅味道都係超濃,而且d排骨已經煮到林晒,好味,好似係馬來西亞食到既味道🤫地道五香蘿蔔炆牛腩筋D牛腩筋係半筋半腩,食落去口感十足👍🏾個五香味好正,為食貓覺得係咁多個小菜入面最好食,送飯真係一流四川麻辣雞中翼有時食麻辣雞翼真係好怕熱氣,但估唔到水煮翻熱保留到個味道之餘,重無咁熱氣,正呀為食貓覺得滋味湯水整既菜式真係似家嘅味道♥️值得再買
(眾所周知

為食貓覺得滋味湯水整既菜式真係似家嘅味道♥️值得再買

2022-07-01 52 views
平時我都好中意飲湯,但工作忙碌冇時間去煲😣最近就試左「滋味靚湯」主打急凍靚湯同餸菜,只需整包放入滾水加熱大約10分鐘左右就食得,非常方便🤗而且唔食既時候放入冰格可保存兩星期✖️不含防腐劑、味精、色素等有害物質,絕對係健康方便之選👍鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯份量十足,足以2-3人份量,雞湯飲落好清甜🤩完全唔似急凍湯包,重點係完全冇落味精,真材實料,好啱女士們飲🥰港式洋蔥雞扒洋蔥汁甜甜地幾惹味😎而且豬肉一D都唔韌,仲好軟腍,送飯一流 👍🏻四川麻辣雞中翼一打開已經聞到好香既麻辣味,雞翼嫩滑得黎仲好juicy 💦地道五香蘿蔔炆牛筋腩五香味好香濃,牛筋腩同白蘿蔔炆得好入味😙而且牛筋腩腍之餘又有D爽口,幾正😍

港式洋蔥雞扒

四川麻辣雞中翼
一打開已經聞到好香既麻辣味,雞翼嫩滑得黎仲好juicy 💦

地道五香蘿蔔炆牛筋腩
2022-06-23
Dinner
作為一個😈廚神嘅我,對於烹飪真係又愛又恨煮嘢食俾人讚賞係一件好開心嘅事,但係煮嘢食又好似一件好複雜嘅事🙈🙈喺網上面發現咗一間香港品牌🇭🇰廠房係切咗喺觀塘既滋味靚湯和急凍餸包,就決定炮製一餐晚餐俾屋企人食啦🤣 炮製方法係超級容易😆 用10分鐘左右整返熱就得lu~🔸鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯果包裝係唧唧包裝,整熱之後就咁拎黎飲好方便~天氣開始炎熱要飲返多啲湯水補充一下,飲得出係真材實料,湯既味道好濃郁,花膠紅棗也很出味,而且飲得出無味精👍🏽🔸惹味黑椒雞中翼🔸四川麻辣雞中翼(花生)一打開個袋聞到一陣陣香味,就已經留緊口水每一隻雞翼都大大隻的 啖啖肉🐓 呢兩款口味都調配得好濃味同好出👍🏽 真係好惹味個麻辣味辣得好刺激🤤 🔸地道五香蘿白炆牛筋腩炆係煮嘢食相係最花時間的,呢個真係好方便整返熱就可以食到😆 慳咗自己用長時間炆煮👍🏽 用10幾分鐘就食炆牛筋腩🐮 五香味好香, 好多件牛腩
作為一個😈廚神嘅我,對於烹飪真係又愛又恨

炮製方法係超級容易😆 用10分鐘左右整返熱就得lu~

🔸鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯
果包裝係唧唧包裝,整熱之後就咁拎黎飲好方便~

🔸惹味黑椒雞中翼
🔸四川麻辣雞中翼(花生)
一打開個袋聞到一陣陣香味,就已經留緊口水
每一隻雞翼都大大隻的 啖啖肉🐓

呢兩款口味都調配得好濃味同好出👍🏽 真係好惹味
個麻辣味辣得好刺激🤤

🔸地道五香蘿白炆牛筋腩

2022-06-23 34 views
💖 滋味靚湯 (非門市) (觀塘)✨觀塘偉業街221號美德工業大廈C座4樓C號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️唔講你唔知一個飯桶🤭之外,其實我仲係一個湯煲。基本上由細到大我阿媽每一日都會煲湯俾我飲🙆🏻‍♀️但係而家大個女咗阿媽係少咗煮飯同埋煲湯🍲嗰陣時放工返嚟想飲啖靚湯打開雪櫃可能都未必有🤦🏻‍♀️好彩近排朋友介紹咗呢一間IGshop俾我,小店主打急凍湯包💁🏻‍♀️原汁原味,只需要加熱10分鐘就食得㗎啦‼️夠晒方便🙈雪梨雪耳川貝南北杏無花果鱷魚肉煲唐排🐊 每日都有唔同嘅湯水,今日我就可以飲到鱷魚肉太補了,自從中左之後久唔久有陣時都會有幾聲咳🥺嚇到啲人彈開晒🤣早嗰排抽得好犀利所以我就買咗呢個希望可以去吓咳😚估唔到清清地幾好飲,平時我好怕飲啲好奇怪嘅湯水,有太多中藥成分嘅我通常都好少飲🧐因為怕味道太奇怪,但係呢個青青甜甜我覺得飲落喉嚨真係舒服咗好多😋地道五香蘿萄炆牛筋腩🐮呢幾排成日都好想食牛腩😋所以就買來順便叫阿媽一次過煮埋🤣佢而家成日好懶唔煮飯㗎,買呢啲俾佢啱晒😗直接放落水度煮就可以😎最緊要係好味😝份量啱啱好柱侯冬菇炆極腍五花腩🐽😍勁勁勁勁勁爆like,真係炆得勁腍,無牙都食到

💖 滋味靚湯 (非門市) (觀塘)
✨觀塘偉業街221號美德工業大廈C座4樓C號舖

雪梨雪耳川貝南北杏無花果鱷魚肉煲唐排🐊

地道五香蘿萄炆牛筋腩🐮

柱侯冬菇炆極腍五花腩🐽

😍勁勁勁勁勁爆like,真係炆得勁腍,無牙都食到❣️冬菇好入味😋講明係腩位一定肥,放心我有Quota😌

惹味黑椒雞中翼🍗

平時都係食開土匪雞翼、蜜糖雞翼我好少真係會食黑椒雞翼🤔點知原來咁正🤭雞翼醃得剛好,唔會太鹹,黑椒令味道再加提升🤫正到不得了!最緊要係落水10分鐘後食得😏
2022-06-23
Dinner
2022-06-22 36 views
早前大廈要暫停一日日間的單位室內用電,於是先把兩兄妹暫由6299照顧,然後C6去返工,而放緊產假的我便留守大本營。咁的情況叫外賣都未必有人肯送上來,所以我預先在 滋味靚湯 預訂了以下食物:- 雪梨雪耳川貝南北杏無花果鱷魚肉煲唐排- 地道五香蘿蔔炆牛筋腩我在差不多到午飯時間,開煤氣爐煲水加熱水煮1️⃣0️⃣分鐘,加埋停電前煲好和入定保温壺的白飯就可以開餐啦~呢一大包湯水有兩大碗的份量,不添加人造色素,不含味精、防腐劑和添加劑,所以飲落清清地帶點辣味,飲到成個人熱熱哋。而牛筋腩和蘿蔔好腍身,好容易咬開,真係索左好多汁好入味,再將啲汁撈埋白飯一齊食簡直係 perfect match 呀~
早前大廈要暫停一日日間的單位室內用電,
於是先把兩兄妹暫由6299照顧,
然後C6去返工,
而放緊產假的我便留守大本營。

咁的情況叫外賣都未必有人肯送上來,
所以我預先在 滋味靚湯 預訂了以下食物:

- 雪梨雪耳川貝南北杏無花果鱷魚肉煲唐排
- 地道五香蘿蔔炆牛筋腩

我在差不多到午飯時間,
開煤氣爐煲水加熱水煮1️⃣0️⃣分鐘,
加埋停電前煲好和入定保温壺的白飯就可以開餐啦~

呢一大包湯水有兩大碗的份量,
不添加人造色素,
不含味精、防腐劑和添加劑,
所以飲落清清地帶點辣味,
飲到成個人熱熱哋。

而牛筋腩和蘿蔔好腍身,
好容易咬開,
真係索左好多汁好入味,
2022-06-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Lunch
2022-06-21 19 views
疫情之後真係改變咗好多飲食習慣,以前一個星期出街食幾日飯,基本上都唔會自己喺屋企整嘢食,但係疫情之後就鍾意多啲留喺屋企,收工攰攰地,買咗呢款即食嘅餸同埋湯返屋企三餸一湯😍😍,10分鐘加熱一下就可以食啦🫰🏻🍗惹味黑椒雞中翼—-一包有6-7隻,黑椒味好濃,好正🍗地道五香蘿蔔炆牛筋腩—-牛腩真係好好味,入味好林,蘿蔔係標配😍😍🍗四川麻辣雞中翼—-麻麻辣辣好香濃,好有四川嘅味道🍗鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯——兩碗剛剛好,飲得出係好足料,好好飲好好味😋

🍗惹味黑椒雞中翼—-一包有6-7隻,黑椒味好濃,好正

🍗四川麻辣雞中翼—-麻麻辣辣好香濃,好有四川嘅味道

日日返工都無時間煮飯煲湯,之前有同事介紹我「滋味靚湯」,佢地除左可以訂新鮮湯之外,仲有冷凍湯品同急凍餸包,非常適合要返工既人士😌簡簡單單加熱十分鐘左右就食得,絕無味精咸菜豬肚胡椒雞湯我好喜歡飲這款,但真心自己唔會煲因為豬肚處理比較麻煩,依家有得訂好方便想飲就有得飲🤭胡椒味夠,仲可以驅胃寒有健脾作用鮑魚海參花膠瑤柱紅棗椰子鮮奶雞湯係咪聽到都覺得好補呢?女士就最岩飲,可以美白又補身地道五香蘿蔔炆牛筋腩好香好香,蘿蔔同牛筋腩都炆到入哂味,肉質軟冧,好好拌飯* 湯包同餸包可以混合購買,滿$400 可以免運費送貨(偏遠地區除外)
絕無味精

咸菜豬肚胡椒雞湯

鮑魚海參花膠瑤柱紅棗椰子鮮奶雞湯
係咪聽到都覺得好補呢?女士就最岩飲,可以美白又補身

地道五香蘿蔔炆牛筋腩
好香好香,蘿蔔同牛筋腩都炆到入哂味,肉質軟冧,好好拌飯

2022-06-16 35 views
方便餸菜包,一放熱水加熱就食得,真的幫了我們這些上班族不少,可安心的放工用十分鐘時間,吃上3餸1湯的住家飯‼️鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯~湯底清甜,無味精靚湯,花膠膠質也重~四川麻辣雞中翼~雞翼加熱後,肉質還能保持嫩滑,四川麻辣的味道很惹味,微辣而已,吃後不是想像中般辣,不用喝水也能吃完,啱曬香港人口味~港式洋蔥豬扒~豬扒鬆軟,脂肪跟肉的比例剛好,每口豬扒的邊位也有一點油脂香,而豬扒還細心地已切好數塊,吃起來很方便~地道五香蘿蔔炆牛筋腩~五香味很香,白蘿蔔沒根很嫩,牛筋腩也很腍很入味~而店鋪是非門市,要預訂好才上去拿,如訂滿400元,就可有免費送貨~

鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯~湯底清甜,無味精靚湯,花膠膠質也重~

2022-06-09 37 views
平時放工返到屋企好攰都懶得煮飯(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 碌ig嗰陣見到呢間網店除咗有湯包仲有急凍餸包,加熱10分鐘就食得,啱晒我😝 鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯 呢包雞湯好大包,夠2-3人分😆 雞湯清甜,飲得出係冇落味精,唔似味精湯咁濃味🫣 仲有大大塊花膠,真材實料😛 花膠膠質好重,女士們飲啱晒🥰地道五香蘿蔔炆牛腩牛腩有好多件,每件都幾大塊,經過長時間炆煮,肉質好軟腍,好香五香味😝 蘿蔔都夠腍,清甜冇渣好入味👍🏻👍🏻 柱侯冬菇炆極腍五花腩屋企人好鍾意呢個,入面有好多五花腩同冬菇🥰 五花腩唔會得肥膏冇肉,食落入口即化,好好味😋 用咗柱侯醬炆好入味,送飯食一流👍🏻 正宗馬拉肉骨茶 肉骨茶冇出面咁重胡椒味,佢飲落比較重藥材味,飲落好順喉唔會太辣。入面仲有幾塊肉排,肉同骨好易分離,肉好軟腍入味,自己再加啲豆卜索湯好好飲😋📍滋味靚湯觀塘偉業街221號美德工業大廈C座4樓C號舖

地道五香蘿蔔炆牛腩

柱侯冬菇炆極腍五花腩

📍滋味靚湯
觀塘偉業街221號美德工業大廈C座4樓C號舖
滋味靚湯急凍湯包急凍餸菜真的很方便放在家裡冰箱,隨時隨地拿起一包翻熱就有餸可吃還要是香港製造的滋味靚湯啊最重要係款式多夠方便,想有滋味湯水想食肉,通通用水煮翻熱一下就可以了-四川麻辣雞中翼四川麻辣雞翼的香味獨特又帶點強烈,一口咬落去雞翼濃郁惹味,調味調得層次豐富,辣中帶香,超過癮的。-正宗馬拉肉骨茶這款馬拉肉骨茶藥材味滿滿的,一喝就知真材實料,肉骨肉腍嫩滑做餸一流,滋補暖胃。-港式洋蔥豬扒豬扒已預先切開一小塊,不會怕食得狼狽。肉質帶爽,味道有洋蔥的加持,咸香帶甜。-鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯這款超愛,嚴選紅棗搭配靚雞鮑魚花膠煲的的燉湯,有紅棗自然甜之外,也有雞湯的濃郁,安神養心,甘甜暖胃補血養顏。依家上滋味靚湯網站訂購滿400蚊就全港免運費,超方便的啦~
滋味靚湯急凍湯包急凍餸菜真的很方便

放在家裡冰箱,隨時隨地拿起一包翻熱就有餸可吃
還要是香港製造的滋味靚湯啊

港式洋蔥豬扒

鮑魚花膠瑤柱紅棗雞湯

依家上滋味靚湯網站訂購滿400蚊就全港免運費,超方便的啦~