係TST做完FACIAL,當然想食得清淡D,自問食量唔多,真係好難搵到一間少少少少ORDER既餐館...最後係OPEN RICE搵倒依間新既點心店...雖然佢開係掘頭路,但人車唔太多,而且靜靜地,有去到外國CAFE既感覺....但我係飲CHINESE TEA..HAHAA~門口同裡面裝修都好舒服,整齊.好似另類歎茶咁...好多人話鮑魚酥好食....於是我又好豪咁ORDER咗份.試過幾間貴價飲茶既鮑魚酥,都好好食.但估唔到依間小店都有一樣既水準,而且價錢平...鮑魚上面有鮑魚汁,賣相超吸引. 加上用大SPOON裝住,可以成隻倒入口,真係可以一D汁都唔漏,酥皮亦唔會跌到成碟都有...IS A GOOD IDEA!!黑松露素餃-金黃色既皮,夠哂特別,皮夠薄,D饀料好似擁出嚟咁,入面既饀一粒粒,可以好清楚知道有D咩,絕對真材實料,而且清清地,有好FRESH既感覺,一D都唔油,真係有唔想食佢既感覺鐘意食蒸排骨既人都知出面既蒸排骨好多肥膏(連國金軒都唔厲外),所以要食真正多肉又唔肥既排骨真係好難.依間小店竟然做到,入口啖啖肉,無肥膏,而且你唔會見到有好多油係D汁度,本以為係南瓜索哂D油,但原來一D

黑松露餃
蒸排骨
鐘意食蒸排骨既人都知出面既蒸排骨好多肥膏(連國金軒都唔厲外),所以要食真正多肉又唔肥既排骨真係好難.依間小店竟然做到,入口啖啖肉,無肥膏,而且你唔會見到有好多油係D汁度,本以為係南瓜索哂D油,但原來一D都無,南瓜好清,連我唔鐘意食南瓜既人都覺得如果南瓜可以多幾片就最好啦...HAHAA~
虾餃
其實我一個女仔真係好難叫一籠燒賣同一籠虾餃(各4粒),因為實在太多! 係問起之下,原來可以ORDER 兩粒!! GOOD!! 唔會太肥之餘又可以試多D囉~

虾餃皮好薄,原隻虾粒,彈下彈下咁,真係好抵食,SIZE 仲脹卜卜,真係有D想錫啖佢呀!
蟹子燒賣
燒賣(實質4粒,但因為我只有一個人,所以只ORDER 2粒) -裡面充滿肉汁,咩醬都唔使點,D肉醃得夠哂入味,SIZE 啱啱好可以一口一粒...
桂花糕
桂花糕,因為電話既關係,所以顏色稍差...事實上夜咪MA MA又真係好難影得靚,實際係金黃色帶點墨綠,問起之下原來內有秘密
,入口涼浸浸,又有桂花香,而且又唔係冰凍,口感彈彈下,真係好好食!夏天食最啱
Other Info. : 一個女仔唔覺唔覺食咗咁多,原因係D野一D都唔肥膩,唔太咸又唔太甜,食完後仲感覺健康咗,而且環境好RELAX,同出面D飲茶完全唔同,終於明白歎茶既真正意思..服務好好,亦好照顧我一個女仔食唔倒太多既感受,真係好細心,係依度飲茶一定唔怕會肥啦!!!
2013-08-27
$140 (Last Night Supper)
黑松露餃
蒸排骨
虾餃
桂花糕
  • 鮑魚酥
2013-08-14 20 views
從前一條不為食肆看上眼之掘頭巷,繼有拉麵、酒樓、及西式茶座的進駐下已日催繁盛,找上窄巷覓食之習慣、不知可時漸漸在心中萌芽從"開飯店"上得知掘頭巷又開了間新潮點心居,當然不會放過一於在理髮前去試試 裝修豪不失禮,氣派也跟一貫酒樓看齊至於食物,由於今日都是單槍匹馬一人食晏、所以叫上的食物不多茗茶收費$5.一位,合理而且還未有收取加一服務、抵讚至於味道今個下午就只要下數款填肚先來的是黑松露素餃$28...微微之松露香,隱隱滲透於紅蘿白、冬菇、沙葛粒身上只是個人覺得下油分量較多、如果可將油份調較輕手一點就更好而包餡的皮亦做得其薄,絕對值得加回分數蝦餃$9.一隻..蝦肉跟豬肉之比例30/70,豬肉較多但無損原隻蝦之爽脆度而且蝦肉頗新鮮,吃得到蝦肉之鮮香味、再拌入筍粒增加層次感雖則澄麵皮搓薄得不及松露餃般玲瓏剔透、但口感就絕不厚身飽滿圓潤的肥嘟嘟蝦餃、哪有不推之理蝦球腸粉$28.依舊不變之爽身蝦肉、腸粉皮入口細滑不會粉粉狀,師傅製粉水的分量及蒸煮應記一功
已日催繁盛,找上窄巷覓食之習慣、不知可時漸漸在心中萌芽

從"開飯店"上得知掘頭巷又開了間新潮點心居,當然不會放過
一於在理髮前去試試

裝修豪不失禮,氣派也跟一貫酒樓看齊
至於食物,由於今日都是單槍匹馬一人食晏、所以叫上的食物不多
茗茶收費$5.一位,合理
而且還未有收取加一服務、抵讚
至於味道今個下午就只要下數款填肚
先來的是黑松露素餃$28...
微微之松露香,隱隱滲透於紅蘿白、冬菇、沙葛粒身上
只是個人覺得下油分量較多、如果可將油份調較輕手一點就更好
而包餡的皮亦做得其薄,絕對值得加回分數
蝦餃$9.一隻..
蝦肉跟豬肉之比例30/70,豬肉較多但無損原隻蝦之爽脆度
而且蝦肉頗新鮮,吃得到蝦肉之鮮香味、再拌入筍粒增加層次感
雖則澄麵皮搓薄得不及松露餃般玲瓏剔透、但口感就絕不厚身
飽滿圓潤的肥嘟嘟蝦餃、哪有不推之理
蝦球腸粉$28.依舊不變之爽身蝦肉、腸粉皮入口細滑
不會粉粉狀,師傅製粉水的分量及蒸煮應記一功
Other Info. : 好多時沒有期盼下,吃得反而精彩 可能新開張,客人不多、蠻寫意自在 而且服務也很貼心 由水準出品、價錢及服務,個人給予今次為90分數
2013-08-12
2013-08-13 39 views
前幾日難得有時間, 就同我男人去左朋友最近開既點心鋪本身我倆都好鍾意食點心, 但如果係夜晚其實唔太多即叫即蒸既點心趁宜家有多個選擇梗係要去try下先~一開波就已經睇到鮑魚酥呢三個字, 所以亦第一時間點左兩個, 一人一個.之後當然就點我最愛既鳳爪至於其他點都要交比我男人發版既~而佢就點左蝦腸, 蝦蛟燒賣, 蟹粉小籠包同埋鳳爪排骨飯.首先一出場就係鳳爪同蝦蛟.有時係茶樓食既鳳爪一係好咸, 一係就凍哂不過見到呢個熱騰騰既鳳爪都即刻忍唔住試左先估唔到, 咸味適中, 最緊要係真係整得岩岩好又熱結果我同男人品駛幾分鐘都已經K.O.哂至於蝦蛟, 本身我自己唔係甘鍾意食, 但有時同男人食野唔多唔少都會陪下佢不過我都覺得個蝦好味好爽值得一試跟住就黎左個蝦腸, 我比較欣賞佢既size你可以一人一舊甘放落口.只係我覺得蝦腸本物比較淡靠豉油都唔係好帶出味道蟹粉小籠包, 其實我係第一次食有蟹粉既食物而我男人佢好鍾意食小籠包基本上一有小籠包叫既地方佢都係必叫.首先一定要講既係裡面個肉真係一流, 好淋但仲好juicy,不過唔知係咪放左一陣先食,男人一夾起個皮就已經穿左結果佢啜唔到裡面既精華呢個我其實係唔會食, 一來
前幾日難得有時間, 就同我男人去左朋友最近開既點心鋪
趁宜家有多個選擇梗係要去try下先~

之後當然就點我最愛既鳳爪
至於其他點都要交比我男人發版既~
而佢就點左蝦腸, 蝦蛟燒賣, 蟹粉小籠包同埋鳳爪排骨飯.

首先一出場就係鳳爪同蝦蛟.
有時係茶樓食既鳳爪一係好咸, 一係就凍哂
不過見到呢個熱騰騰既鳳爪都即刻忍唔住試左先
估唔到, 咸味適中, 最緊要係真係整得岩岩好又熱

結果我同男人品駛幾分鐘都已經K.O.哂
至於蝦蛟, 本身我自己唔係甘鍾意食,
但有時同男人食野唔多唔少都會陪下佢
不過我都覺得個蝦好味好爽
值得一試
跟住就黎左個蝦腸, 我比較欣賞佢既size
你可以一人一舊甘放落口.
只係我覺得蝦腸本物比較淡
靠豉油都唔係好帶出味道
蟹粉小籠包, 其實我係第一次食有蟹粉既食物
而我男人佢好鍾意食小籠包
基本上一有小籠包叫既地方佢都係必叫.
首先一定要講既係裡面個肉真係一流, 好淋但仲好juicy,
不過唔知係咪放左一陣先食,
男人一夾起個皮就已經穿左
結果佢啜唔到裡面既精華
呢個我其實係唔會食, 一來我唔鍾意排骨
二來可能酒樓既鳳爪排骨飯比我印象太差,
不過, 一打開個蓋你的確會比佢既飯粒吸引
飯既兩頭都係尖尖的
男人話呢種飯係最好食, 因為可以食到粒粒分明既口感
最後當然唔少的主角: 鮑魚酥
鮑魚都算大隻, 朋友話都有十幾頭
而個個酥底仲脆脆地架
食落原來裡面有雞粒
所以話, $48一隻, 超抵食

我黎之前都有睇過食評話呢度既馬拉糕都好正
可惜都飽飽地, 唯有下一次拉大隊試埋其他野~

最後, 我都想讚一讚裡面既環境
雖然唔係坐得好多人
但學d中國人話: 麻雀雖小, 五臟俱全
而且抬高頭望你會見到有一個個既蒸籠做點綴
挺有意思!
有時候當你三五知己眾埋一齊但又唔知食咩既, 不妨黎下呢度呀
真係一個唔錯既選擇
2013-08-10
  • 鮑魚酥
  • 鳳爪排骨飯
2013-08-08 24 views
一家大細去尖沙咀行街, 途經棉登徑搵飯食, 見到有點心店正合阿娘胃口, 於是入內一試.一定要讚是他們的服務, 侍應生很有禮貌, 她幫我收好BB車及替我拿手提袋, 現在很少見咁好態度的後生女 至於食物方面, 蝦餃好有鮮味, 不似雪藏蝦. 鮑魚酥的鮑魚大大隻, 個酥皮暖暖地, 但個認為鮑魚汁咸了點, 廚師重手o左D, 如果淡小小會更好味. 還有阿娘至愛的鳳爪, 有雪味, 原全未入味大至上這間店的食物水準中上, 我會再去的.

大至上這間店的食物水準中上, 我會再去的.
2013-08-03
$100 (Lunch)
2013-08-06 29 views
上個月食豚王排隊時已經見到對面裝修緊, 仲要係點心, 我至LIKE~尋晚因為約咗朋友响棉登徑飲嘢, 心血來潮行過去裝裝睇下開咗未, 原來已經開咗, 即刻入去試試.因為得兩條友~ 轉頭又要飲嘢, 重點出擊~老實, 本人飲茶係一定要食蝦餃, 燒賣, 無佢哋叫咩飲茶呀~首先蝦餃同燒賣可以每粒叫, 讚, 不過就要兩粒起~蝦餃蝦好爽, 無雪味~ 蝦餃皮又無分開~ 好味~燒賣好足料, 啖啖肉, 好有口感~細佬勁鍾意食鳳爪, 試埋佢~鳳爪汁好濃, 啱哂我呢D重口味~最後重頭戲, 見佢張餐枱墊印住個鮑魚酥, 即叫~鮑魚好大隻, 睇落應該有十幾頭喎~ 個酥底好香, 好趣~裡面原來仲有雞粒添, $48一隻, 個人真係覺得超抵食~今次因為人太少, 得兩個, 又要去飲嘢, 下次一定要叫多D人嚟試埋佢其他嘢先得.另外, 佢個靚靚招牌真係幾吸引, 不過唔記得影, 自己去睇下啦~
原來已經開咗, 即刻入去試試.

因為得兩條友~ 轉頭又要飲嘢, 重點出擊~
首先蝦餃同燒賣可以每粒叫, 讚, 不過就要兩粒起~

蝦餃蝦好爽, 無雪味~ 蝦餃皮又無分開~ 好味~
燒賣好足料, 啖啖肉, 好有口感~
細佬勁鍾意食鳳爪, 試埋佢~
鳳爪汁好濃, 啱哂我呢D重口味~
最後重頭戲, 見佢張餐枱墊印住個鮑魚酥, 即叫~
鮑魚好大隻, 睇落應該有十幾頭喎~ 個酥底好香, 好趣~
裡面原來仲有雞粒添, $48一隻, 個人真係覺得超抵食~
蝦餃, 燒賣, 鳳爪, 流心芝麻球
鮑魚雞粒酥
試埋佢其他嘢先得.

2013-08-02
$100 (Dinner)
蝦餃, 燒賣, 鳳爪, 流心芝麻球
鮑魚雞粒酥
  • 蝦餃 燒賣 鳳爪 流心芝麻球
2013-08-03 16 views
棉登徑食街,新開點心店,第一次試,好好味,值得推薦。我係棉登徑常客,拉麵,西餐一兩星期必到,因為公司在隔離😁😁早排見佢裝修,睇到個招牌好靚,好有日本feel,過去望望,原來係日本回流師傅處理,早幾日見佢開張,所以試試先😄👍👍👍👍蝦蛟新鮮,好爽。👍👍👍👍义燒腸,好好味。👍👍👍👍蟹粉小龍包$28!👍👍👍👍👍鮑魚酥好好味,好抵食!無加一,平,靚,正👍

棉登徑食街,新開點心店,第一次試,好好味,值得推薦。
我係棉登徑常客,拉麵,西餐一兩星期必到,因為公司在隔離😁😁

👍👍👍👍蝦蛟新鮮,好爽。
👍👍👍👍义燒腸,好好味。
👍👍👍👍蟹粉小龍包$28!
👍👍👍👍👍鮑魚酥好好味,好抵食!

無加一,平,靚,正👍
2013-08-02
Type of Meal
Lunch
  • 蝦餃
2013-08-02 22 views
係棉登徑既點心店, 豚王對面地點方便, 可以飲野之前去食個晚飯服務員態度好, 又會自動自覺幫我地加水, 平時出面d酒樓叫極都唔加水冇茶飲!打開餐牌, 好多特色點心係出面未見過, 最吸引就係鮑魚酥!!! $50唔使就可以食到成隻鮑魚, 當然同一人一隻試下. 我先食鮑魚, 個鮑魚汁唔會太咸太杰, 岩岩好! 之後食個酥, 我以為會好似蛋撻個底咁得個酥餅, 原來有d肉係中間, 仲有剩少少鮑魚汁係面, 連個底都好好味!! 激讚!!! 絕對絕對係招牌點心!!!蟹粉小籠包 - 一籠一粒熱辣辣, 好勉強先可以一口食哂, 頗大粒, 濃郁蟹膏味鳳爪, 菜苗餃, 蝦餃 - 鍾意呢度可以選擇order幾多粒, 有時2個人去飲茶, 食完一籠4粒既蝦餃都食唔到其他野. 菜苗餃同蝦餃個皮都好薄. 鳳爪個汁唔會太咸岩岩好烏龍茶果凍配藍莓醬 - 好特別, 淡淡既茶香味, 藍莓醬唔會好甜桂花榚 - 外觀一流, 味道清甜其實仲有好多野想試e.g.菠籮包with bbq pork, 一盅盅既北菇雞飯/ 鳳爪排骨飯等等價錢唔算好貴, 又鮑魚又大大粒蟹粉小籠包, 3個人都係$300, 一定會再黎試埋其他點心!
係棉登徑既點心店, 豚王對面
地點方便, 可以飲野之前去食個晚飯
鮑魚酥
蟹粉小籠包
鳳爪, 茶苗餃, 蝦餃
烏龍茶果凍配藍莓醬
桂花榚 - 外觀一流, 味道清甜
桂花榚
2013-08-01
$100 (Dinner)
鮑魚酥
蟹粉小籠包
鳳爪, 茶苗餃, 蝦餃
烏龍茶果凍配藍莓醬
桂花榚
  • 鳳爪 茶苗餃 蝦餃
2013-08-01 28 views
咁啱去尖沙咀做野一個人想晏又想飲茶食點心喺尖沙咀要mission complete 真係好有難度哈~點知俾我行下行下行到去棉登徑搵到間新開o既點心宅急便裝飾靚靚不在話下地方又坐得舒服waitress 又nice 好快就上好茶水 因為得一個人食所以叫左籠三色餃、馬拉糕同叉燒腸就夠喇本來見到燒賣同蝦餃可以逐粒叫都想叫埋o既但最後都係怕食唔哂先講個腸粉~係5星級叉燒腸皮薄又滑唔在講又足料最重要係個豉油味道剛剛好本來諗住食兩件先o既點知一口氣就食哂再試個馬拉糕直情驚喜滿分!!!!!未入口先係一陣糖香入口鬆動有彈性仲要分好左4件夠細心!!!呢個時候三色餃就上檯喇但太好食喇唔記得影相3隻餃入面黑松露餃最搶菇味香濃!!菜餃亦都好鮮甜叫到菜單上面仲有好多點心奈何一個人真係食唔到咁多下次去開尖沙咀一定要再黎試埋其他點心!!!!

咁啱去尖沙咀做野
地方又坐得舒服
waitress 又nice
好快就上好茶水

因為得一個人食
所以叫左籠三色餃、馬拉糕同叉燒腸就夠喇
本來見到燒賣同蝦餃可以逐粒叫都想叫埋o既
味道剛剛好
本來諗住食兩件先o既
點知一口氣就食哂

再試個馬拉糕
直情驚喜滿分!!!!!
未入口先係一陣糖香

菇味香濃!!
菜餃亦都好鮮甜

叫到菜單上面仲有好多點心
奈何一個人真係食唔到咁多
下次去開尖沙咀一定要再黎試埋其他點心!!!!

2013-07-29
$100 (Lunch)