2023-06-26 183 views
對上一次來山頂應該有4,5年前🤣🤣喜歡到山頂看風景,日景和夜景都很喜歡很美。香港的風景真的很漂亮,小編都拍了很多照片😂四處逛逛,看到有間餐廳吃點心「點心廊」,而且餐廳裝潢很特別,感覺非常舒服又乾淨,於是就入去試一下。餐具乾淨,擺放整齊👍🏻令食客非常放心。以山頂地段比較下,點心廊價錢合理,不會太貴。點心廊提供不同特色點心,有燒賣、叉燒包、珍珠雞、牛肉球、炸雲吞等。更提供甜品。炸鲜城雲吞(3件) $26即叫即炸,脆卜卜👍🏻👍🏻配沙律醬一起吃非常美味。

餐具乾淨,擺放整齊👍🏻令食客非常放心。

炸鲜城雲吞(3件) $26
即叫即炸,脆卜卜👍🏻👍🏻配沙律醬一起吃非常美味。
2023-06-26 152 views
很久沒有去山頂啦!這一次到山頂就是想放鬆心情,四處走走😊在山頂廣場一樓發現有間吃點心「點心廊」,喜歡餐廳的裝潢,感覺非常舒服,真的可以一邊嘆點心,一邊休息看看美景😌🌟🌟「點心廊」提供不同款式的點心,有傳統蒸點、煎炸抄點心、甜品和飲品。炸芝士長春卷(3件) $28特別嘉歡這一個炸芝士長春卷,即叫即炸,保證熱辣辣,脆卜卜👍🏻👍🏻一咬就有拉絲效果,把長春卷沾滿沙律醬一起吃,非常好吃😋😋

炸芝士長春卷(3件) $28
☀ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:近日到山頂一遊,既可呼吸到新鮮空氣,又可以奕鬆心情仲可以到山頂廣場搵到D平時食吾到既餐廳真係一舉三得好似呢間【點心廊】食住點心,飲啖茶,再飽覽山頂景色,真係好捨意呢◈ 煎腸粉膠粉煎至兩面金黃色加入蝦乾,XO醬去炒,增添左不少咸香口感香脆又帶微辣,好惹味.◈ 鹹水角啤梨形狀,精緻小巧,賣相吸引咬落,外層酥脆加上豬肉,蝦仁既內餡酥脆又帶一絲鹹香.◈ 叉燒包入口質感蓬鬆,肉餡帶有甜中帶咸既風味.◈ 蝦餃餃皮薄而柔軟,啖啖都食到蝦肉既鮮嫩.◈灌湯餃比到人一種驚喜既爆汁感餃皮超薄而柔軟,內餡灌入了大量熱湯入口時,湯汁會係口中爆破,釋放出極之美味既高湯加上嫩滑既餡料,令人驚喜
☀ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
近日到山頂一遊,既可呼吸到新鮮空氣,又可以奕鬆心情
仲可以到山頂廣場搵到D平時食吾到既餐廳
真係一舉三得
好似呢間【點心廊】
食住點心,飲啖茶,再飽覽山頂景色,真係好捨意呢

◈ 煎腸粉
膠粉煎至兩面金黃色
加入蝦乾,XO醬去炒,增添左不少咸香
口感香脆又帶微辣,好惹味

◈ 鹹水角
啤梨形狀,精緻小巧,賣相吸引
咬落,外層酥脆加上豬肉,蝦仁既內餡
酥脆又帶一絲鹹香
◈ 叉燒包
入口質感蓬鬆,肉餡帶有甜中帶咸既風味
◈ 蝦餃
餃皮薄而柔軟,啖啖都食到蝦肉既鮮嫩
◈灌湯餃
比到人一種驚喜既爆汁感
餃皮超薄而柔軟,內餡灌入了大量熱湯
入口時,湯汁會係口中爆破,釋放出極之美味既高湯
加上嫩滑既餡料,令人驚喜
Type of Meal
Lunch
2023-06-24 81 views
《點心廊》凱旋歸來進駐山頂廣場!細細個就好喜歡上嚟山頂睇景色,係一個最開心既地方,每次都會行一圈再食野呢間充滿藝術氣息的空間中,伴以壯麗的維港景緻用餐體驗,讓您達至雙重享受。絕對是適合一家人體驗的呷茶嘆點心之樂!多款點心都係我喜歡,但又要留肚既關係,嚟食氣氛叫小小野先。與家人和朋友𦲷臨山頂感受陣陣悠然怡人的清風輕飄擦過,細味每道入口香美回味的點心,舒適安坐港島之巔,自在放鬆地享受一個別具特色的饗宴。
多款點心都係我喜歡,但又要留肚既關係,嚟食氣氛叫小小野先。
2023-06-23 87 views
🌕Hello我係Moon🌕好少會去到山頂搵嘢食,😝不過今次同一個朋友一齊去山頂睇吓風景享受一下 放鬆一下,😍行到山頂廣場一樓呢到新開左一間食點心嘅地方,就一於去試吓!😎雖然係新開嘅餐廳,🤭但係佢嘅點心選擇都唔少!🤤因為掛住食,所以都冇影太多嘅相!😝我印象中佢哋嘅桂花烏龍茶幾好飲!🤣同埋依個蘿蔔糕,都幾唔錯!😚我同朋友都幾鍾意呢度嘅環境,🤤同埋呢度嘅食物!😌🌕最後MoonMoon都幾滿意呢度,下次都會再嚟食!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

我同朋友都幾鍾意呢度嘅環境,🤤同埋呢度嘅食物!😌

🌕最後MoonMoon都幾滿意呢度,下次都會再嚟食!🌕
2023-06-22 87 views
點心廊,位於山頂廣場,香港人鍾意食點心,依家去到山頂廣場,都可以有點心食,一邊享受維多利亞港風景,一邊嘆傳統中式點心,一家大細周末放假最佳節目。餐廳點心選擇非常之多,傳統叉燒包鳳爪蝦餃燒賣灌湯餃等等樣樣都有,而且價錢相當大眾化,喺山頂廣場來講,可以算係價廉物美。誠意推介金華火腿雞湯灌湯餃,皮薄餡靚,材料豐富湯底味道非常濃郁。古法馬拉糕做法正宗,馬拉糕非常鬆軟,味道適中,不會太甜。蝦餃大大隻,蝦肉非常彈牙。

2023-06-16
2023-06-21 70 views
久唔久嚟到山頂呢一度感受一下大自然嘅氣息,仲可以飽覽一望無際嘅維港風景,絕對係心曠神怡嘅事情。🤤至於喺山頂亦都多咗一啲餐廳,作為香港人當然唔少得去飲茶呢一個傳統,既然有新店開咗,當然就要支持一下😚燒賣皇—🥢同我哋成日接觸嘅燒賣大致相同,面頭稍為特別啲放咗冬菇,而裏面同樣都係豬肉餡整成,🐷加咗冬菇之後整體清新左唔少🥢XO醬炒蘿蔔糕— 🔥蘿蔔糕最正嘅始終都係煎同炒,加埋XO醬亦都係經典以及完美嘅配搭,皮亦都帶有香脆😋點心廊 (山頂)山頂山頂道118號山頂廣場1樓101-102號舖

點心廊 (山頂)
山頂山頂道118號山頂廣場1樓101-102號舖
2023-06-21 94 views
山頂廣場最近新開左一間點心廊,所有點心即叫即正,新鮮滾熱辣出爐,點心選擇都算多,有極傳統中式點心,亦有新派fusion甜品,真係老幼咸宜。點心廊,餐牌非常彈性,傳統蝦餃燒賣可以自選兩粒,就算二人情侶同行,都可以試多幾款不同點心。蝦餃燒賣都大大粒,蝦餃鄙薄餡靚蝦肉非常彈牙,燒賣王豬肉分量剛剛好,口感結實,唔會好多肥豬肉,金華火腿灌湯餃,隻餃大大隻,二人份量剛剛好,而且湯底味道都好濃。喺山頂行得好攰,嘆吓點心都係一個好好嘅選擇。

2023-06-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2023-06-20 130 views
對上一次食點心都已經係一個月前,估唔到一個月之後會喺山頂廣場一樓依間點心廊食點心。喺山頂影吓相嘆吓風景,有少少肚餓就喺附近搵啲嘢食。山頂廣場依度都幾多嘢食,如果唔想食連鎖店都可以留意吓新餐廳。依間新餐廳嘅點心都唔錯,而且侍應嘅效率都好高。唔使等好耐就有得食。酥炸雲吞即叫即炸非常香口,脆卜卜口感,真係不錯。鹹水角即叫即炸嘅嘢食深得我心,因為香脆嘅感覺真係好上癮。一啖點心一啖茶,再望埋咁靚嘅風景,確實唔錯!

酥炸雲吞
即叫即炸非常香口,脆卜卜口感,真係不錯。

鹹水角
即叫即炸嘅嘢食深得我心,因為香脆嘅感覺真係好上癮。

一啖點心一啖茶,再望埋咁靚嘅風景,確實唔錯!
2023-06-19 75 views
一家以點心為主打菜式的餐廳。在這裡用餐,可以欣賞到山頂美麗的景色餐廳的裝修風格簡約清新,氣氛舒適。菜單上有各種不同種類的點心,包括燒賣、餃子、酥皮點心等等。我點了燒賣和麻花捲,兩道菜都非常美味。燒賣的肉香味濃郁,皮薄餡滿,口感十分優秀。麻花捲則是外皮酥脆,內裡鬆軟,味道香甜可口,讓人食指大動。除了點心之外,餐廳還有其他中式菜式,如炒飯、炒麵等等。我試了他們的炒飯,味道不錯,份量也很足。價格方面,餐廳價格實惠,適合小資族用餐。

2023-06-19 61 views
今日同屋企人黎到呢間勁好環境既點心餐廳環境開揚,台與台之間空間寬闊同屋企人傾偈唔驚隔離枱聽到好推薦區嘅中式點心食咗幾款都覺得好好味岩晒一家大細黎到聚會無輪小朋友定大人都有岩食既點心醬皇蒸鳳爪鳳爪好淋軟,一抿就脫骨豉椒汁好入味仲有少少辣一碟份量都幾多做到茶樓既味道好推薦晶瑩鮮蝦餃蝦餃皮薄夠晶瑩好有彈性包裹滿滿既蝦肉夠鮮味蝦肉同豬肉比例岩岩好鮮蝦炸雲吞食得出係即炸一上台熱辣辣雲吞皮炸到好酥脆鮮蝦夠彈牙點埋沙律醬食減低油膩感
今日同屋企人黎到呢間勁好環境既點心餐廳
環境開揚,台與台之間空間寬闊
同屋企人傾偈唔驚隔離枱聽到
好推薦區嘅中式點心
食咗幾款都覺得好好味
岩晒一家大細黎到聚會
無輪小朋友定大人都有岩食既點心

醬皇蒸鳳爪
鳳爪好淋軟,一抿就脫骨
豉椒汁好入味仲有少少辣

• 醬皇蒸鳳爪
  • 晶瑩鮮蝦餃
  • 鮮蝦炸雲吞
2023-06-18 74 views
嚟到山頂點心廊,大家絕對要叫他們的招牌點心——蝦餃。蝦餃皮薄而有彈性,入口即化。裡面的蝦肉鮮甜爽滑,真係好好食。除此之外,點心廊的燒賣也非常值得一試。燒賣的香氣四溢、滑嫩細膩,讓人覺得口感清新。此外,點心廊裡還有其他不容錯過的美食,如蒸牛肉球、燒賣等等,每一道點心都食得到是細心製作而成,口感都唔錯,值得一叫。總而言之,點心廊提供的點心都非常的美味、新鮮、豐富,是一個適合享受午茶或戶外用餐的好去處,非常值得一試。

2023-06-16 70 views
放假同屋企人行下好耐冇去嘅山頂廣場見到之前響旺角嘅點心廊 呷茶癮發作 入去飲啖茶食個包先 新潮裝修加落地玻璃有自然光線 坐低飲茶好舒適有張點心紙 一目了然 選茶 同點心簡單但該有都有茶錢$20/位 都合理但侍應不斷會來加茶水香片都飲得出用靚靚地嘅茶葉點心即叫即蒸 燒賣 蝦餃 叉燒包 等等乜都叫咗啲 好食到唔記得打卡打咗炸芝士蝦長春卷正 新式點心 入有溶芝士加蝦香脆可口 黎山頂食店嘅好選擇😊營業時間星期三至五12:00-15:00星期六日 公眾假期 11:00-16:00星期一 二是休息日 唔好摸門釘呀點心廊 (山頂)山頂山頂道118號山頂廣場1樓101-102號舖
有張點心紙 一目了然 選茶 同點心
黎山頂食店嘅好選擇😊
營業時間星期三至五12:00-15:00
星期六日 公眾假期 11:00-16:00
星期一 二是休息日 唔好摸門釘呀

點心廊 (山頂)
山頂山頂道118號山頂廣場1樓101-102號舖
2023-06-16 29 views
好耐冇去山頂啦!估唔到而家開咗間食點心嘅餐廳。因為爸媽唔想食西餐,所以我哋就決左試吓點心廊嘅點心!餐廳嘅環境雖然唔似一般嘅中式茶樓,但夠舒適,我哋都坐得咗好耐,同坐得幾舒服舒服,最重要係兩老食得舒服!餐廳提供各式各樣嘅點心,雖然價錢比起屋村酒樓唔算平,但勝在質素好有保證!我哋3個人叫咗幾點點心,包括:炸雲吞、XO醬炒腸粉。呢幾款食物都好唔錯,一啲都冇令我哋失望!去開山頂嘅朋友不妨試吓新嘢。行得耐就坐下,嘆吓杯茶,食吓點心!

2023-06-16 31 views
《點心廊》是一間點心同藝術合二為一嘅餐廳,每一款嘅點心既有傳統風味,我呢個愛食回憶既人當然二話不說要上去一趟啦😁細細個就好喜歡上嚟山頂睇景色,每個位都係回憶,係一個最開心既地方,每次都會圍住山行一圈再食野,當然今次都唔例外啦😎呢間充滿藝術氣息的空間中,絕對是適合一家人體驗的呷茶嘆點心之樂!多款點心都係我喜歡,但又要留肚既關係,嚟食氣氛叫小小野先。點心嚟講蝦餃燒賣點小得😎由細到大都係大愛之一自在放鬆環境底下享受一個別具特色的中餐,真係非常寫意

自在放鬆環境底下享受一個別具特色的中餐,真係非常寫意