2023-06-16 30 views
趁週末同屋企人去山頂行吓,見到呢間新開嘅餐廳專門食點心,環境都幾舒適,見到餐牌食物價錢又唔貴喎,喺山頂廣場嚟講性價比算好高!餐廳採用了落地玻璃窗,增加採光度和空間感,可以一邊嘆茶一邊望住窗外風景,真係幾寫意!呢度茗茶有三款選擇,包括香片、普洱、桂花烏龍,我哋就揀咗桂花烏龍。而點心方面,大路嘅蝦餃、燒賣、叉燒包、珍珠雞等當然都有,仲有幾款炸點心,炸鮮蝦雲吞就最得我歡心,真係新鮮炸出嚟,非常酥脆又鮮味,蝦肉好彈牙,而且唔油膩,整體嚟講,環境同食物質素都唔錯啊!
2023-06-15 27 views
襯日頭太陽還不是好猛烈,和長輩坐車上山頂行一轉,曬曬太陽兼吸收下新鮮空氣。中午遊客較多,食什麼好呢?於山頂廣場覓食,在一樓發現一間新開的點心餐廳「點心廊」,裝修雅致,在太平山頂食點心還是第一次呢。入內坐下,望住維港,嘆一盅兩件,一樂也。長輩高興就好了。點心質素和味道都不錯,種類選擇雖不算多,但有齊蒸、炒、炸各種類,而且相當精緻。五角形的點心蒸籠尤其可愛。餐廳雖是新開,運作暢順,服務殷勤,下次來山頂又有好選擇了。
入內坐下,望住維港,嘆一盅兩件,一樂也。長輩高興就好了。
餐廳雖是新開,運作暢順,服務殷勤,下次來山頂又有好選擇了。

2023-06-14 28 views
山頂…可以話係以往遊客必到既地方之一。但最近山頂纜車進行左大翻新,有新既列車運行之後,屋企既兩老就心郁郁想去山頂遊覽下。趁住今日陽光普照就約好左家人坐纜車出發上山頂,去到山頂站就已經係山頂廣場旁邊,大部分商店都係位於廣場位置,廣場以餐廳同紀念品店為主。因為帶住家中兩老,所以都係揀番d中式餐廳食,餐廳話佢地岩岩新開張,餐廳就以點心為主,價錢都算合理,不過就望唔到山下既維港景色,但裝修新穎,都坐得舒服既。點心賣相精緻,味道正常,份量都唔會好細份,致在比家人坐下。不過要留意返餐廳營業時間暫時稍短,剩係做午市時間。

2023-06-13 49 views
假日同朋友帶埋佢個寶貝仔,上左山頂放下電,吸下新鮮空氣,放完電大家都很肚餓,見有間點心廊,寶貝仔話想食點心,望餐牌價錢都唔貴,就進入醫肚囉。餐廳面積闊落,落地玻璃感覺很開揚, 裝修又美觀,坐得好舒服寫意,仲可望到出面的可愛狗仔🐶在追逐玩耍。點心美觀精緻,很美味的粵式點心,很喜歡吃晶瑩剔透的蝦餃、燒賣與炸到香脆的春捲同炸雲吞☺️,寶貝仔則極like 柚子果凍,見佢食得好開心,為我哋帶來了味蕾享受😎及心靈的滿足。

2023-06-10
Type of Meal