2022-12-26 1617 views
對我來說, 突然在太古覓食有一定難度, 不是餐廳定價過高, 覺得不值, 便是餐廳座位過於擠迫, 內心抗拒入座。由午市逛至下午茶時段, 累到一個點, 沒腳力找了。無意間見這店有煲仔飯和點心, 價格相宜, 便不再考慮了。小店裝潢富有特色, 環境乾淨企理。枱面放著秘製醬油, 自家製燒豬油, 牙籤和紙巾, 方便客人使用。想點就點 $65 + 10%1) 自家製臘腸排骨煲仔飯2) 竹炭流沙包煲仔飯是即叫即製的, 約需25分鐘, 客人可先品嚐點心, 耐心等待。竹炭流沙包6分鐘便到, 撕開底紙時需要小心, 包底很易破裂, 流出餡料。流沙包軟綿, 餡料略少。自家製臘腸排骨煲仔飯未上色前賣相一般, 客人需要添加秘製醬油和自家製燒豬油, 為煲仔飯增添風味和色彩。小店建議打開煲蓋可趁熱享用, 不用再焗。故立即翻起, 看看飯焦如何。煲仔飯飯焦平均, 薄脆焦香, 不過略為黐牙。臘腸1開2, 偏瘦但香口。豆豉排骨骨多肉少, 部份肉未完全離骨, 心生懷疑。服務方面, 店員動作過於勤快, 客人剛吃完便立即收走餐具, 且木無表情, 感覺有點awkward。其實下午茶時段客人不多, 節奏可慢些, 不會予人黑面趕客感覺。

自家製燒豬油

竹炭流沙包

想點就點 $65 + 10%
1) 自家製臘腸排骨煲仔飯
2) 竹炭流沙包
竹炭流沙包

2022-12-15
$72 (Tea)
2022-12-20 337 views
排隊等位,已見到有4至5枱人走,負責帶位男侍應出來,話要卡位搭枱打橫坐,就問有無唔係卡位搭枱?男侍應好無禮貌答:無!跟住就走向下一位排隊既人!完全係你唔肯咁坐呀,咪幫襯啦!!🤬🤬🤬🤬🤬
2022-12-20
Dinner
2022-12-09 464 views
呢間係同事帶我去食一見到個門面就feel 到佢都幾新派style唔似傳統茶記咁嘅樣個環境裝修都幾靚叫左個滑雞臘腸 佢例湯就送埋單90蚊加一佢一黎就送個例湯 入面好足料 有雞有薯仔 真材實料又幾好飲飲完個湯 等多幾分鐘就有個飯食時間 timing 岩岩好 呢點真係好抵讚平時出去食煲仔飯最驚就係 個底黑曬 又濃曬食緊舊炭咁呢間個底岩岩好 金黃色 唔黑 仲要有支特製豉油 同豬油比你撈讚就讚完 但真係好唔滿意佢肉嘅份量真係好少 仲要滑雞係有骨 呢點好失望 如果係東菇滑雞無骨個種就世界級
呢間係同事帶我去食

平時出去食煲仔飯最驚就係 個底黑曬 又濃曬
食緊舊炭咁

如果係東菇滑雞無骨個種就世界級
2022-10-12 976 views
最近依兩日天氣轉涼左又係時候可以食煲仔飯了😍泊完車行返太古城中心個陣,發現依間鋪頭好搶眼見menu二百幾蚊有個2人餐就入去試下!包左一款煲仔飯、一款小菜、一個點心拼盤同兩盅燉湯(重點: 消費$200就有得泊車5小時🤭)入到去發現間鋪頭裝修都幾新穎有別於一般食煲仔飯嘅地方!依間餐廳有得食點心亦可以食煲仔飯!啱哂想兩樣都食嘅朋友😎我覺得煲仔飯幾好👍🏻(OpenRice啲評價好壞參半)今次叫左蒜蓉開邊蝦煲仔飯只係有少少飯焦,唔會過多食唔到👍🏻(唔知關唔關佢標榜用備長長碳燒呢)枱面上有秘製豉油同豬油,兩者加埋一齊撈飯幾好食!點心拼盤都唔錯!熱辣辣新鮮蒸出嚟唔係翻叮特別要讚吓個香菇包做得好似一粒香菇😜雖然依間餐廳係煲仔飯界未去到出名,不過行過太古城,如果突然之間想食煲仔飯依間都會係一個唔錯嘅選擇😚喺馬鞍山同屯門都有分店!
最近依兩日天氣轉涼左
又係時候可以食煲仔飯了😍

泊完車行返太古城中心個陣,
發現依間鋪頭好搶眼
見menu二百幾蚊有個2人餐就入去試下!
包左一款煲仔飯、一款小菜、一個點心拼盤同兩盅燉湯
(重點: 消費$200就有得泊車5小時🤭)

入到去發現間鋪頭裝修都幾新穎
有別於一般食煲仔飯嘅地方!
依間餐廳有得食點心亦可以食煲仔飯!
啱哂想兩樣都食嘅朋友😎

我覺得煲仔飯幾好👍🏻(OpenRice啲評價好壞參半)

今次叫左蒜蓉開邊蝦煲仔飯
枱面上有秘製豉油同豬油,兩者加埋一齊撈飯幾好食!

點心拼盤都唔錯!熱辣辣新鮮蒸出嚟唔係翻叮
特別要讚吓個香菇包做得好似一粒香菇😜

雖然依間餐廳係煲仔飯界未去到出名,
不過行過太古城,如果突然之間想食煲仔飯
依間都會係一個唔錯嘅選擇😚
喺馬鞍山同屯門都有分店!

曾經點過點煲的外賣煲仔飯,成個飯盒有一半都係完全食唔到的硬飯焦。味道一般。點煲煲仔飯裏面的飯焦並不是脆香的飯焦, 而是半盒飯都是非常硬的,不能吃的飯焦。造成不必要的浪費,性價比其低!
2022-07-02 1134 views
最近天氣有啲涼,決定收工帶媽媽去試下呢間煲仔飯🍲因爲媽媽吾係太肚餓,所以我地叫咗一個紅燒豆腐煲及咸魚肉餅煲仔飯,share食🤣,飲品方面試咗天地一號果醋(枝)🍶食物方面煲仔飯係真係有飯焦,但又吾會太乾身及熱氣👍枱上面有秘製醬油同豬油推供。紅燒豆腐煲係用鈔煲上菜,嚟到時店員會幫手開蓋,豆腐好入味👍飲品方面都好有心機,佢地吾係隨便比一隻杯你,隻杯係雪凍過,感覺似飲緊酒🍻😂服務同環境方面都幾好,但係店鋪好似無水提供,因為我地有問服務員拎2杯水,但都無提供比我地,如果要飲茶需要加$10 一壺茶🫖

紅燒豆腐煲
鹹魚肉餅煲仔飯
2022-06-28
$150 (Dinner)
紅燒豆腐煲
鹹魚肉餅煲仔飯
以前食煲仔飯,多數係啲粉麵檔到食,呢間裝修非常新潮,坐得好舒服,Lunch time去食都要等得比較耐雖然話呢到專食煲仔飯,但係又唔想同同事一人一煲太heavy, 就叫咗個陳皮冬瓜鴨腿湯煲仔飯,出乎意料地好食😋 因為陳皮味較重,又冇咩味精,飲啖湯好舒服好暖胃🤤至於呢個煲仔飯,料多到嚇親我地🤣竟然一個$98嘅煲仔飯會比一整隻臘鴨髀同臘腸潤腸各兩條🫢🫢 真心建議唔好自己一個食,會太咸,happy share就岩岩好🤣🤣🤣 同埋,佢地枱面會有一樽燒豬油比你淋落去,邪惡到100分😆 加上佢唔係用傳統嘅煲仔飯,啲飯焦比較易甩,吹口得來亦都唔會好痴牙😆😆好食好食

陳皮冬瓜鴨腿湯飯

臘鴨髀潤腸臘腸煲仔飯

陳皮冬瓜鴨腿湯飯
臘鴨髀潤腸臘腸煲仔飯
2022-03-16 925 views
疫情嚴重夜晚無得堂食一段時間上個月有幾日特別凍所以就想食煲仔飯暖下肚值得一提既係餐廳店員會確保客人食到煲仔飯嗰隻窿焦飯會俾客人選擇用外賣盒上定原煲上如果選擇原煲上的話每個煲仔飯外賣都會收返$40按金當你交還返個保溫袋同原煲就會退返按金(交還無限要當日還定聽日 時間可自行安排)窩蛋安格斯牛肉煲仔飯 $98食評評分 : 6.5/10牛肉唔記得左同店員講要幾多成熟食落啲牛既口感都軟熟但唔係好出色當然如果屋企有煲仔豉油加埋會更加好食蒜蓉開邊蝦煲仔飯 $98食評評分 : 4/10食落係有少少蒜蓉味但係蝦就唔入味 飯又無咩汁加上啲蝦蒸得太乾水 口感淡而無味相對黎講感覺蒜蓉蝦同煲仔飯唔係好夾麻辣金錢肚 $18食評評分 : 8/10麻辣味都幾重幾入味而且越食會越覺得辣同麻金錢肚切絲切得好薄易入口 蟲草花老雞湯 $58食評評分 : 8/10淮生杞子燉雞湯 $58食評評分 : 6/10二個湯對比個人會鍾意飲蟲草湯真材實料有俾埋湯渣不過就覺得以呢個價錢啲湯少得滯總結係不過不失服務水平高但價錢偏貴 未必會食下一次
疫情嚴重夜晚無得堂食一段時間

會俾客人選擇用外賣盒上定原煲上

如果選擇原煲上的話

每個煲仔飯外賣都會收返$40按金
當你交還返個保溫袋同原煲就會退返按金
(交還無限要當日還定聽日 時間可自行安排)

窩蛋安格斯牛肉煲仔飯 $98

但價錢偏貴 未必會食下一次
TakeAway
麻辣金錢肚
2022-01-30 686 views
煲仔飯原煲外賣,仲有「按煲」,今日食豉汁蒸白鱔,真係幾肥同爽口,不過座位就窄啲,疫情下堂食就有啲感覺差。仲有下午茶點心,但就冇煲仔飯咁正,秘製豬油撈飯,真係好邪惡,少吃多知味
2022-01-30 555 views
路過呢間小店,見到下午茶煲仔飯,走入去試下,店中有一大缸養住啲白鱔,梗係二話不說食豉汁白鱔煲仔飯,兩個人加埋一個下午茶點心併盤$215 , 合理價錢,講返個煲仔飯,足料,白鱔有五舊,肥美爽口
2022-01-30
Tea
2021-11-29 839 views
午飯諗緊食中餐定西餐,諗住天氣開始凍,最後揀咗依間相對叫新開嘅煲仔飯。入到嚟無咩招呼,四個人揀咗三個個煲仔飯(窩蛋牛,臘腸雞同埋咸魚肉餅),再加兩款點心(炸蝦卷同臘腸卷)。點心先上。熱辣辣,蝦卷十分脆。臘腸卷都好食,所以之後叫多籠。煲仔飯三款都唔錯,有小朋友就唔好叫咸魚肉餅,因咸魚多骨。味道唔錯,啲料都多同ok,最正係佢啲飯焦好容易剷起,所以食每啖飯都有脆卜卜嘅飯焦,十分正。另外,佢除咗豉油,仲有豬油俾你自己加,搞啲成煲飯好香好滑。(因上星期去過大埔一間有名嘅煲仔飯,太古點煲好似好食好多)食食下遇到個好健談嘅伙記(潘先生),佢十分勤快,又同我哋有傾有講,見我連最後尾嘅飯焦都唔放過時,仲主動用秘方教我哋點樣用少少力就剷起啲飯焦(加少少茶,浸一浸,就唔駛用力都搞掂)。都係嗰句,食物質素固然重要,但服務更加緊要,所以今日嘅用餐體驗真係好開心!照例無相,唔好意思。

照例無相,唔好意思。
2021-11-23 678 views
又貴又唔好食嘅煲仔菜!!!無左大牌檔嘅風味😞😞叫左魚香茄子煲仔菜,真心麻麻地,絕對唔值78蚊😵‍💫😵‍💫雖然餐廳有提供自家製嘅醬油,豬油,但都係比傳統煲菜差小小,😞😞本身見餐廳門面幾有特色,有懷舊嘅感覺先會試,裝修環境係唔錯,但味道真係有待改善🥲🥲……..原來係大集團旗下嘅!!!味道同風味真係唔及大排檔🥰無下次!!!!!味道:🍲1/5服務:🍲🍲🍲🍲4/5性格比:0/5‼️‼️‼️

又貴又唔好食嘅煲仔菜!!!
無左大牌檔嘅風味😞😞
叫左魚香茄子煲仔菜,真心麻麻地,絕對唔值78蚊😵‍💫😵‍💫
……..
原來係大集團旗下嘅!!!
味道同風味真係唔及大排檔🥰
無下次!!!!!

味道:🍲1/5
服務:🍲🍲🍲🍲4/5
性格比:0/5‼️‼️‼️
魚香茄子煲
$100 (Lunch)
外牆懷舊嘅裝潢已經好吸睛... 再加上全港首創備長炭煲仔飯喎... 即刻忍唔住要入去食!🤭🤭🤭地方格局企理... 餐牌介紹幾有心思... 將武俠小說入面嘅「降龍十八掌」換成「降龍十八煲煲仔飯」... 搞笑得嚟又有特色!😆😆😆望住menu... 款款煲仔飯都好吸引... 最後揀咗平時少d有又極邪惡嘅梅菜扣肉煲仔飯!😈😈😈 鍾意食牛肉嘅可以試吓海膽安格斯牛肉煲仔飯... 我見個賣相幾正吓!😍😍😍我個梅菜扣肉煲仔飯... 一開蓋已經香氣撲鼻... 梅菜同扣肉份量十分... 扣肉嘅肥膏同肉好平均... 肥瘦相間... 香腍軟綿... 非常好味!🤤🤤🤤 而備長炭嘅火力均勻而強勁... 令到飯粒軟硬適中... 飯焦既薄且脆!😋😋😋另外叫咗鳳爪排骨煲仔飯... 雖然common但一樣做得出色!值得一提... 呢度每張枱都有秘製豬油... 可以自由加入飯度... 我都加咗2茶匙落煲飯度... 雖然明知好邪惡....不過既然入得嚟就要豁出去🤣🤣🤣 加完撈一撈d飯... 即時提升香氣... 極品!👍👍👍

• 梅菜扣肉煲仔飯
2021-09-18 696 views
臘味煲仔飯唔夠味。羅漢齋煲又太咸。鮮蝦春卷滴曬油,連吸油紙都冇,十分慳家。蒸排骨份量少得可憐。排隊等位混亂,員工冇乜禮貌,甚不友善。其實太興你地想點?我白白浪費了晚餐時間及胃空間。
2021-09-18
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
2021-09-06 687 views
呢間煲仔飯餐廳終於一試,但係午飯時間,想食輕巧一點,佢哋亦有點心!望一輪餐牌,大部分都是煲仔飯主食,亦有限定餐牌,直至飲品一欄,有中式茶品,竟然見到罐裝太興奶茶獨佔一項,始知道為旗下新品牌!咁就叫三個點心同埋蠔仔冬瓜湯飯。香辣鯪魚餅,質數很低,完全冇鯪魚肉味,配上酸辣醬便是⋯⋯充滿魚膠口感,完全不值☹️。蜜汁叉燒包,薄薄的餡料,當吃個飽肚🥶。豉汁蒸鳳爪,味道剛好,在三份點心當中算是最好。最後仲叫咗蠔仔冬瓜粒湯飯,呢個反而不錯,蠔仔分量足夠,魷魚鬚亦帶出鮮味,在湯頭灑上少少胡椒粉,好味😋。總體來說點心一般,唔會再食嘅意欲,煲仔飯可能會比較出色。另外,餐具要注意一下,竟然要連續更換兩隻有污跡嘅匙羹!
咁就叫三個點心同埋蠔仔冬瓜湯飯。
蜜汁叉燒包,薄薄的餡料,當吃個飽肚🥶。
豉汁蒸鳳爪,味道剛好,在三份點心當中算是最好。
香辣鯪魚餅
蜜汁叉燒包