🇭🇰寶子聽好了,這真的是香港最絕的火燒烤雞!相信大家對燒雞一定不陌生,但是備長炭火燒烤雞真的是一個不同的味道體驗。這是我第一次嘗試,真的被驚艷到了😍 😝前菜先來個自家制醬油皮蛋開開胃,然後就來到今天的主角▪備長炭火燒雞▪這只雞經過特別的處理,再用特製的調料醃制,最後放在備長炭上慢慢烤🔥外皮是那種超脆的口感,肉汁被死死鎖在裡面‼ 🫶🏻現在還配有剪雞大法的天書,寶子可以跟著指示享用烤雞,非常好玩~除了招牌燒雞,煲仔也是必點,這絕對是香港特色菜之一,焦香的飯焦真的超好吃,而且性價比也巨高,來港島的寶子們必衝🥰 【是日點餐】🥚自家制醬油皮蛋/ 用傳統自家制醬油做的皮蛋非常入味🐔備長炭火燒雞/ 我可以說這是香港最絕的火燒烤雞‼🍄北菇滑雞煲仔飯/香氣四溢的煲仔飯,新鮮的北菇和超滑雞塊絕對是煲仔飯的絕佳配搭🍄🫖菊花中國茶/一杯菊花中國茶作為結尾,清清淡淡的口感,讓你回歸平靜🌿 【商家資訊】▪點煲📍 太古太古城道16號星輝台智星閣地下G1016-G1017號鋪 #香港美食 #餐廳推薦 #餐廳打卡#香港探店#香港美食#香港旅遊#香港攻略#香港手信#香港去哪玩

外皮是那種超脆的口感,肉汁被死死鎖在裡面‼

【是日點餐】

/ 我可以說這是香港最絕的火燒烤雞‼
🍄

北菇滑雞煲仔飯

🫖菊花中國茶
/一杯菊花中國茶作為結尾,清清淡淡的口感,讓你回歸平靜🌿

【商家資訊】
▪點煲

一直知道他家的煲仔飯很不錯個人很喜歡他家的飯焦~火候掌握的剛剛好的不會很粘牙 又不會過火焦糊了 吃起來像米餅一樣香脆~~而且煲仔飯的另一個精髓 加豬油和醬油 他家也都是自制!這次來吃嘗試了另一個菜式-備長炭火燒雞 真的有被驚喜到~不愧是招牌!來港後第一次吃這種要自己剪一整只燒雞體驗好特別哈哈~由於是即叫即燒的 所以點了後要大約半小時才上不愧是新鮮出爐 熱辣辣的太誘人了…看到這個金黃通透的色澤讓我等不及就開始跟著步驟剪了~(但建議大家還是要小心 稍微等一下 因為真的蠻燙的哈哈~)剪完能看到肉汁全部流出來~而且一整只雞的雞皮都特別香脆 !不會有油膩的皮下脂肪 雞肉也是很嫩滑多汁的 直接吃就很香 不用再調味另外有配手套 讓我們可以放肆的大口吃雞!感覺這種備長炭火烤的和普通的烤雞的確是有分別的~其他還點了涼拌青瓜銀耳 搭配著飯和烤雞很清爽環境也是很有香港特色的裝修 價格也比較親民的 簡直在太古城附近算是一家寶藏餐館了~

一直知道他家的煲仔飯很不錯
個人很喜歡他家的飯焦~
火候掌握的剛剛好的
不會很粘牙 又不會過火焦糊了
吃起來像米餅一樣香脆~~
而且煲仔飯的另一個精髓
加豬油和醬油 他家也都是自制!
這次來吃嘗試了另一個菜式-備長炭火燒雞
真的有被驚喜到~不愧是招牌!
來港後第一次吃這種要自己剪一整只燒雞
體驗好特別哈哈~
由於是即叫即燒的
所以點了後要大約半小時才上
不愧是新鮮出爐 熱辣辣的太誘人了…
看到這個金黃通透的色澤讓我等不及就開始跟著步驟剪了~
(但建議大家還是要小心 稍微等一下 因為真的蠻燙的哈哈~)
剪完能看到肉汁全部流出來~
而且一整只雞的雞皮都特別香脆 !
不會有油膩的皮下脂肪
雞肉也是很嫩滑多汁的
直接吃就很香 不用再調味
另外有配手套 讓我們可以放肆的大口吃雞!
感覺這種備長炭火烤的和普通的烤雞的確是有分別的~
其他還點了涼拌青瓜銀耳
搭配著飯和烤雞很清爽
環境也是很有香港特色的裝修
價格也比較親民的
簡直在太古城附近算是一家寶藏餐館了~
2023-06-26 137 views
成日經過呢度,最近見到朋友介紹,又去試吓。中國茶 +$20/ 壼金銀蒜開邊蝦煲仔飯 $88有4隻開邊蝦,蒜味濃郁,最鍾意就係個飯,粒粒分明之餘,仲有啲脆口。花雕浸雞腎 +$20微微酒香,雞腎爽口入味,細細粒,做飯前小食,煲仔飯未到已經清哂備長炭火燒雞 $198店方提供工具及”剪雞大法”俾客人自行處理,鉸剪係可以剪到骨嗰種,用時要小心,剪開嘅燒雞仍然好熱,注意釋出嘅熱煙;雞皮比起一般嘅燒雞更脆,因為係炭燒,以為啲肉質會好嚡,剪開仍然見到有肉汁,唔會太乾。

成日經過呢度,最近見到朋友介紹,又去試吓。

中國茶 +$20/ 壼

金銀蒜開邊蝦煲仔飯 $88

花雕浸雞腎 +$20

備長炭火燒雞 $198
每次同森森學完溜冰⛸️,經過@dimpothk 點煲|點心•煲仔飯專門店見到張燒雞poster 都好吸引,行過又香噴噴,就好想買嚟食,今次終於有機會買佢嚟加餸啦!原來呢款系用備長炭燒 30分鐘既燒雞🐔系即叫即整㗎!攞到返屋企都仲系咁香噴噴,皮脆肉嫩,又多汁,唔洗加任何醬汁都已經好夠味,又唔會好油膩 ,食落仲有一種獨特嘅炭火香味,啱哂我🤭真系名不虛傳‼️🤩你睇森森食得幾滋味😋😋😋而且佢哋好細心 會附送剪刀✂️,手套🧤同濕紙巾,仲有一張剪雞大法嘅秘笈,教大家點樣剪雞㖭👍📍店鋪地址太古城星輝台智星閣地下 G1016 號預訂電話:2886 9636

原來呢款系用備長炭燒 30分鐘既燒雞🐔系即叫即整㗎!
你睇森森食得幾滋味😋😋😋

📍店鋪地址
太古城星輝台智星閣地下 G1016 號
預訂電話:2886 9636
備長炭燒雞
2023-06-04
備長炭燒雞
點煲位於太古城星輝閣地下鄰近太古城商場係行街醫肚的好地方。餐廳首創備長炭黎制作煲仔飯及備長飯燒雞等菜式。煲仔飯款式種類繁多,仲有排骨,鳳爪排骨,梅菜扣肉,金蒜開邊蝦等等,仲有多款小菜提供。金銀蒜開邊蝦煲仔飯$88🦐🍚煲仔飯用長炭燒焗炭火令飯粒平均受熱飯焦薄脆,仲散發出淡淡既炭香味金銀蒜經炭火烤焗蒜味更香開邊蝦好彈口桌上仲提供豬油🐖可以加入煲仔飯裡令飯粒更閃令味道更勝一籌長備炭燒雞 $198🐥先用秘制醃料再風乾🐔入爐燒30分鐘雞隻用120日至130日的鬍鬚雞鬍鬚雞好適合用黎炭火燒制皮脆肉嫰前菜青瓜雲耳 $25🥒香辣,十分開胃普洱茶 $12飯後一啖茶特別疏肝
點煲位於太古城星輝閣地下
鄰近太古城商場係行街醫肚的好地方。
餐廳首創備長炭黎制作煲仔飯及備長飯燒雞等菜式。

仲有多款小菜提供。

金銀蒜開邊蝦煲仔飯$88🦐🍚
煲仔飯用長炭燒焗
炭火令飯粒平均受熱
飯焦薄脆,仲散發出淡淡既炭香味
金銀蒜經炭火烤焗

普洱茶 $12
飯後一啖茶
特別疏肝

2023-06-23
$88 (Dinner)
  • 備長炭燒雞
  • 金蒜開邊蝦飯
昨天陪我妈去太古城逛街,在附近随便找了一家店打算解决一下晚餐,直接被这个烤鸡一整个惊艳住🤩🤩店内装修非常具有港式特色,招牌也是煲仔饭,店内全是香港人,足以可见这家店是很正宗的!🌟 备长炭火烧鸡整只🐓直接上,刚刚出炉香喷喷,美食就是需要花时间等待的,烤制30分钟!但我想说是值得的!皮薄还脆,肉嫩还爆汁,肉嫩到蕞容易柴的鸡胸肉都还是很细嫩鲜美!不需要调料都很美味😋会有剪刀手套和分解鸡肉图,需要自己动手哦~🌟金银蒜开边虾煲仔饭金银蒜既有蒜香又有蒜味,入口很香浓,开边虾很新鲜,肉质紧实q弹!煲仔饭烤的太好了,底下还有香脆的锅巴🌟自家制酱油手拍黄瓜拼云耳香脆爽口,是个不错的开胃小前菜👍🏻

🌟 备长炭火烧鸡

会有剪刀手套和分解鸡肉图,需要自己动手哦

🌟金银蒜开边虾煲仔饭
煲仔饭烤的太好了,底下还有香脆的锅巴

🌟自家制酱油手拍黄瓜拼云耳
香脆爽口,是个不错的开胃小前菜👍🏻
2023-06-15 106 views
好難得夜晚有人肯一齊食煲仔飯,夜晚飲茶都有,但而家晚餐專登去食煲仔飯就好少啦。今日同朋友係太古既點煲。 黎到門口已有人等位,好彩唔係等好耐。入到黎都幾熱鬧,見到佢個風乾爐,入面吊住咁多雞,就知佢既燒雞應該好講究。坐底就同朋友叫左壺菊花清一清熱先。壺茶好香菊花味。小食就叫左自家製醬油皮蛋。佢個醬又幾香,同皮蛋都幾夾,不過如果有返少少辣會更好。主菜梗係要叫煲仔飯,家鄉梅菜扣肉煲仔飯。梅菜好香,扣肉都夠稔,而且好體貼客人,扣肉都唔太肥。最最正係佢既飯焦,可能係炭燒火路比較均勻,成個煲底都有一層飯焦,唔燶但好脆,好好味。都算幾正宗。仲有更係要試佢既備長炭火燒雞。就係用佢係風爐封乾既雞,所以皮特別薄脆又冇晒肥膏同油,肉質嫩而不肥,夠晒風味。

坐底就同朋友叫左壺菊花清一清熱先。壺茶好香菊花味。

2023-06-15
2023-06-14 107 views
過往煲仔飯係時令菜式,冬天總會食番煲嚟暖身,不過宜家就唔一定喇!對煲仔飯嘅聯想係要去啲好「地」嘅地方先至有風味,但原來食煲仔飯嘅地方,都可以坐得舒適兼有玩味,就好似「點煲」,舖外牆身「降龍18掌」的霓虹招牌,頗有玩味!店舖標榜No. 1首創備長炭煲仔飯,以及備長炭火燒雞。備長炭源自日本,好多日式串燒店都會用上,燒出嚟嘅食物更有木炭香,所以我都好期待用備長炭煲出嚟嘅煲仔飯。食招牌菜之前,先食咗個前菜「花雕浸雞腎」,雞腎入口帶酒香,鹹度適中,口感爽脆。金銀蒜開邊蝦煲仔飯:成煲飯上枱已經香噴噴,開邊蝦很新鮮,配上金銀蒜同幾滴自家製燒豬油,香上加香。飯粒分明,金黃色嘅飯焦,卜卜脆之餘,又帶有焦香味。備長炭火燒雞是現場即燒,需時30分鐘,食過之後,絕對值得等待!雞皮脆到不得了,拎住隻雞脾嘅時候,炭香味撲鼻,雞油滴曬落我隻手,一口咬落去,皮脆肉嫩,雞油甘香,好正😋雖然有「剪雞大法」說明書,不過我實在太雞手鴨腳喇!有勞服務員,只見佢剪得何其專業,手起剪落🤭真心覺得服務員主動同回應快👍🏻

備長炭火燒雞
今日和朋友去太古城購物,之後去智星閣點煲吃煲仔飯。此店的備長炭煲仔飯好有水準,食過番尋味。今日叫了煲豉汁鳳爪排骨煲仔飯,飯即叫即煲,炭火燒焗,絲苗米香有口感,豉汁排骨有肉不肥,鳳爪很夾味,薄脆飯焦尤其美味,加埋少少豬油和豉油,每一啖都好好食。見到店內有人吃備長炭火燒雞好吸引,便叫了一隻試下。這隻炭火窯燒雞即叫即燒,真係皮脆肉嫩有口感,值得等30分鐘。隻雞拿來時還有熱氣冒出來,新鮮誘人,用較剪將雞剪開一塊塊,雞汁留出香噴噴,雞肉鮮美皮香脆,兩個人分享一隻超滿足!自家製醬油手拍小黃瓜拼木耳微辣清爽,是個美味的前菜。飲埋普洱茶,今餐吃得好滿足!
今日和朋友去太古城購物,之後去智星閣點煲吃煲仔飯。

此店的備長炭煲仔飯好有水準,食過番尋味。

自家製醬油手拍小黃瓜拼木耳微辣清爽,是個美味的前菜。

飲埋普洱茶,今餐吃得好滿足!
  • 豉汁鳳爪排骨煲仔飯
  • 備長炭火燒雞
2023-06-08 118 views
個日去太古城探朋友,大家傾到有啲肚餓,就落咗去搵餐廳開餐。我地係餐廳門口見到有炭火爐,覺得幾特別,就入咗去食。花雕浸雞腎餐廳好快上前菜,雞腎浸得好入味,而且好冰涼,適合夏天食,食完即刻好開胃。備長炭火燒雞餐廳嘅主打之一,果然冇令人失望。燒雞比想像中大,仲要係原隻上枱,餐廳好貼心,除咗大鉸剪,有俾埋剪雞大法,好詳細咁教我地點樣做。此外,仲有俾埋圍裙、手套、濕紙巾。備長炭燒嘅雞果然係別有一番風味,食落皮脆肉嫩,仲有一陣炭香。燒雞嘅火喉恰到好處,我哋一邊剪keep住都有好多雞油滴出黎。金銀蒜開邊蝦煲仔飯煲仔飯當然係熱辣辣,一打開香濃嘅蒜香撲鼻,我哋落豉油嗰陣仲會出煙。開邊蝦好新鮮,煲仔飯嘅飯粒粒分明,備長炭燒出薄脆飯焦,加埋秘製醬油食一流。中國茶菊花茶帶住淡淡清香,喝落唔會好濃,飲完一壺之後,餐廳職員仲會主動幫你加,服務令人非常滿意。

花雕浸雞腎

中國茶

2023-06-06 535 views
約咗朋友嚟太古城食晚飯,想搵間大家都未幫襯過嘅餐廳試下。上網見有人推介呢間「點煲」,據說係全港首創備長炭煲仔飯專門店。餐廳以武俠風格為主軸,由門面以至室內裝潢都融入了「功夫」元素,加上四周亮麗耀眼嘅霓虹燈裝飾,好適合同朋友仔嚟影相打卡。店舖主打備長炭煲仔飯,另外亦有新推出嘅備長炭火燒雞、點心、海鮮小菜及時令燉湯等特色美食供應。花雕浸雞腎:雞腎切到厚薄適中,吃下去很脆很爽口,花雕香相當入味,加上芝麻粒,絕對係非常好嘅下酒小食。備長炭火燒雞:燒雞原隻上,送上時仍熱辣辣、香噴噴,賣相非常吸引。店員會為客人提供剪刀、手套及圍裙,另外仲有教學說明點樣食雞,做法十分貼心。燒雞選用廣東馳名嘅鬍鬚雞,特點係肉質厚實、脂肪較少;而做法係先將雞以 10 種秘製香料醃製 24 小時,再喺無菌風櫃吊乾 3 個鐘先至放入瓦窯燒製。馬上動手剪雞,雞皮很薄,雞肉結實又油分少,咬下嫩滑不膩,口感果然與別不同,毋須點調味醬汁吃,已非常滋味。金銀蒜開邊蝦煲仔飯:開邊蝦好新鮮,金銀蒜有生蒜同炸蒜,入口蒜味好香濃。煲仔飯用備長炭火燒焗,飯粒食落好鬆軟,飯焦脆卜卜,炭香撲鼻,配埋可以任加嘅秘製醬油同自家製燒豬油,真係好食到飛起
金銀蒜開邊蝦煲仔飯:開邊蝦好新鮮,金銀蒜有生蒜同炸蒜,入口蒜味好香濃。煲仔飯用備長炭火燒焗,飯粒食落好鬆軟,飯焦脆卜卜,炭香撲鼻,配埋可以任加嘅秘製醬油同自家製燒豬油,真係好食到飛起!
食完飯再嘆番杯香片,消滯解膩。
2023-03-20 526 views
經過好多次,佢嗰裝修都算吸引,所以的確會令我記得佢🤭 今次三個人叫咗嗰限定二人套餐 $248,有燉湯、蒸選點心拼盤、一個小菜(揀咗蜜桃生炒骨)、一個煲仔飯(揀咗鴛鴦腸滑雞煲仔飯),再加咗壺菊花杞子茶$12,埋單$286,即係人均約$95🤔 佢嗰煲仔飯真係好正,佢有勁多飯焦,但係唔黐底,一用力刮就會甩出嚟,加埋軟淋淋嘅飯口感好正,如果唔驚肥,佢枱面有自家制燒豬油🤤 加埋鼓油,真係好正😳 同埋佢嗰鴛鴦腸都高質😋 佢嗰燉湯唔係味精湯,都算足料‼️ 點心拼盤share都輕鬆食哂,味道正常,無乜特別🧐 但嗰生炒骨好正,外皮脆卜卜😚

2023-02-15 438 views
依間鋪頭主要用煲仔飯做主題,前排凍凍地,真係好岩食煲仔飯!🤩🥢油鴨髀鴛鴦腸煲仔飯 ($98).佢聲稱係首創用備長炭黎整煲仔飯,因為依個原因亦都要等大約廿分鐘先有得食,不過店員一行埋黎打開蓋嗰下,真係好香😮😋.鴛鴦腸姐係臘腸同埋膶腸,臘腸唔乾瘦,比較多肥肉,肉汁幾鮮甜😋.油鴨髀、臘腸、膶腸都唔係死咸,好有油香,佢地既油香更加滲入晒係d米飯到🍚.有秘製醬油同埋豬油可以按自己口味添加,加完豬油之後,令到成個飯更加香,同埋d飯粒粒分明😋.飯焦係煲仔飯既靈魂,依到d 飯焦係痴滿晒成個底🤩,唔似出面有d鋪係得好少飯焦或者係完全無飯焦.不過價錢黎講係有d 貴,但係份量黎講我一個女仔食就有d 飽過頭🤣.裝修:依到既裝修有好多港式元素,都幾得意,例如有好似霓虹光管既牌、有關功夫既野(降龍十八煲、化骨綿爪)等等🤔

🥢油鴨髀鴛鴦腸煲仔飯 ($98)

秘製醬油

自家制燒豬油

2023-02-07
$98 (Dinner)
2023-01-25 438 views
天寒地凍🥶心思思想食個煲仔飯😁今日介紹呢間小店地方企理,煲仔飯都做得幾出色!👏🏻窩蛋安格斯牛肉煲仔飯 $98店家標榜自己係no.1首創備長炭煲仔飯,選用備長炭令到火喉更為均勻適中,燒出嚟嘅飯比較乾身,飯焦做到脆口,用上安格斯牛肉,比街邊檔口高級dd,肉質軟淋,撈埋蛋黃、蔥花,再加入適量豉油同豬油,風味十足。👏🏻金銀蒜蒸開邊蝦 $88咁岩今日做緊優惠,叫嚟試吓。開邊蝦除咗易入口,而且能夠係蒸嘅時候吸收埋蒜味。粉絲墊底,食落有蝦嘅鮮味,唔會太咸,味道岩岩好。🐷🛎️ 必試指數 : 8/10🌟#煲仔飯 #香港名物 #wingwingpiglife #wingwingpig_taikoo🅆🄸🄽🄶 🅆🄸🄽🄶 🄿🄸🄶 🄻🄸🄵🄴
天寒地凍🥶心思思想食個煲仔飯😁
今日介紹呢間小店地方企理,煲仔飯都做得幾出色!

👏🏻窩蛋安格斯牛肉煲仔飯 $98

👏🏻金銀蒜蒸開邊蝦 $88

🐷🛎️ 必試指數 : 8/10🌟
#煲仔飯 #香港名物
🅆🄸🄽🄶 🅆🄸🄽🄶 🄿🄸🄶 🄻🄸🄵🄴
2023-01-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-01-17 392 views
其實唔係第一次嚟呢到食,今日終於有時間喇寫食評,呢次叫左兩個煲仔飯(鴛鴦腸排骨煲仔飯及鴛鴦腸滑雞煲仔飯)及蜜桃生炒骨加五香金錢肚,留意返佢個煲仔飯製作需時,真係要等一陣,佢上煲仔飯時候呢會拎走個蓋,係就唔會畀你焗一焗嘅,個煲仔嚟都時已經有飯焦,咁你落豉油就自己留意下啦,鍾意食多啲飯焦嘅就可以等一等先撈起佢,唔鍾意嘅就要自己適當控制一下時間喇,今次叫嗰個金錢肚,個味有啲淡,而個蜜桃生炒骨呢,我個人就覺得有啲酸囉,但個煲仔飯我就覺得真係幾好食㗎,如果未試過嘅可以嚟試下囉!鴛鴦腸排骨煲仔飯鴛鴦腸滑雞煲仔飯五香金錢肚蜜桃生炒骨

鴛鴦腸排骨煲仔飯

鴛鴦腸滑雞煲仔飯

五香金錢肚

蜜桃生炒骨

2023-01-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 鴛鴦腸排骨煲仔飯