2017-07-01 46 views
野食既味道吾錯,不過太熱了。到夠鐘既時候,什麼都冇講低,直接收哂所有食物!一開始店員就同我地講,坐幾耐都冇問題,食得哂啲野就得。但到最後佢連一句說話既交代都冇,就直接收哂食物,然後隔左5分鐘,有個店員就同我地講「你地已經過左時好耐,再坐就要收錢。我地真係要收鋪啦。」當時係12:05am,但佢地營業時間2:00am先收鋪。我地明白,你地收鋪前要做工夫,但不至於要趕客。過時的確係我地吾岩,不過你地連早15分鐘提醒,或問last order都冇做。店長的確幾窩心,但到最後既態度,前言不對後語,就好有問題。
野食既味道吾錯,不過太熱了。
到夠鐘既時候,什麼都冇講低,直接收哂所有食物!
店長的確幾窩心,但到最後既態度,前言不對後語,就好有問題。
2017-06-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
2017-06-25 61 views
呢排打得邊爐多,真係有鋪癮!行過太子,見到有人派傳單,邊爐四部曲!一睇好似好豐富,只係百幾蚊,就試你啦!第一部曲係蒸蠔,一人一隻原隻蒸蠔。有計時氣蒸好之後,會有開蠔器自己開蠔。蠔嘅size都唔算細,食落幾有鮮味。而且自己開蠔幾好玩。第二部曲係乳鴿,竟然有乳鴿食,勁少有!乳鴿一人有半隻,新鮮滾熱辣!食落皮夠脆,燒得好惹味。肉質好嫩滑,而且都好多肉汁!估唔到打邊爐送嘅乳鴿質素都咁好。第三部曲輪到食雞煲!有麻辣同芝士,我就揀咗芝士雞煲。芝士味香濃,兩個人份量唔多,少少地試下。肉質都算嫩滑,面有好濃嘅港式芝士味第四部曲就梗係打邊爐啦!揀咗冬陰公湯底,又辣又酸,好惹味。食物選擇都夠多,肥牛海鮮都有。特別推介餃類,魚皮餃同韭菜餃都非常出色!飲品選擇好多,連解茶都可以一支一支拎嚟飲。好豐富嘅邊爐,咁多樣野食都係百幾蚊咋,抵呀!
呢排打得邊爐多,真係有鋪癮!
行過太子,見到有人派傳單,邊爐四部曲!
一睇好似好豐富,只係百幾蚊,就試你啦!

第一部曲係蒸蠔,一人一隻原隻蒸蠔。

有計時氣蒸好之後,會有開蠔器自己開蠔。

蠔嘅size都唔算細,食落幾有鮮味。
而且自己開蠔幾好玩。

第二部曲係乳鴿,竟然有乳鴿食,勁少有!

乳鴿一人有半隻,新鮮滾熱辣!
食落皮夠脆,燒得好惹味。
肉質好嫩滑,而且都好多肉汁!
估唔到打邊爐送嘅乳鴿質素都咁好。

第三部曲輪到食雞煲

有麻辣同芝士,我就揀咗芝士雞煲
芝士味香濃,兩個人份量唔多,少少地試下。
肉質都算嫩滑,面有好濃嘅港式芝士味

第四部曲就梗係打邊爐啦!

揀咗冬陰公湯底,又辣又酸,好惹味。

食物選擇都夠多,肥牛海鮮都有。

特別推介餃類,魚皮餃同韭菜餃都非常出色!

飲品選擇好多,連解茶都可以一支一支拎嚟飲。

好豐富嘅邊爐,咁多樣野食都係百幾蚊咋,抵呀!
$170 (Dinner)
2017-06-15 116 views
今天和上海美女丁丁慶生日,她最愛吃雞煲火煱,我突然想到心煱有新派任食火煱,而且價錢又超抵,於是訂了七時半入坐!  Today is my sweet friend Margaret Ting's Birthday, I know she love to eat the Spicy Chicken Hot Pot so much, and I think this restaurant is really a good pick for us to sit together for enjoy the dinner almost two hours.首先待應先送來2隻又香又脆的乳鴿,没想到出奇的鮮味,而且很入味,真的期出望外!生蠔每人一隻,而且奉上刀子,由自己打開,真的新鮮不過了!麻辣雞煲又有花辣又有八角, ,我們覺得雞又香又濃又滑,我們吃呀吃,真的停不了口!最後我們再接着,叫了一個皮蛋煱真的清熱降火,而且任叫任食認真多選擇,有很多選擇,我們選了手切肥牛,生猛海蝦,牛骨髓,牛栢葉,蟹粉蟹子包,韮菜鮮肉餃和鮮蝦水餃,真的選擇太多了,不能盡寫,材料新鮮,而且飲品真的有十多種任擇,飯後又有雪糕

生蠔每人一隻,而且奉上刀子,由自己打開,真的新鮮不過了!

最後我們再接着,叫了一個皮蛋煱真的清熱降火,而且任叫任食認真多選擇,有很多選擇,我們選了手切肥牛,生猛海蝦,牛骨髓,牛栢葉,蟹粉蟹子包,韮菜鮮肉餃和鮮蝦水餃,真的選擇太多了,不能盡寫,材料新鮮,而且飲品真的有十多種任擇,飯後又有雪糕,難怪人山人海了,真的是窩心的心煱呀!
2017-06-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2017-06-14 55 views
作為火鍋精,當然常常吃火鍋啦! 沒想到這間位於太子的餐廳居然給我一個好有驚喜的湯底!平時吃火鍋多數都會選豬骨湯底、蕃茄湯底或鴛鴦湯底,難得見到冬陰功湯底,我跟先生當然立即點! 先生喜歡冬陰功湯,但怕辣,所以也曾擔心會否太辣....結果,他吃到成頭汗! 哈哈! 我接受辣的程度比先生高,覺得以冬陰功湯底來說,辣度是可接受的,當然,你吃「好索湯」的食物便另計 =P在我心目中,蟹柳是全世界最美味的食物,所以吃火鍋一定要有蟹柳,還有午餐肉, 呵~牛柏葉也不能錯過,但值得讚及最有驚喜的是鵝腸,好乾淨好爽口是日海鮮是具類,正飲品選擇好多,最驚喜是有來自韓國的菠蘿汁,好香菠蘿味鯇魚片是先生最愛吃火鍋怎可以不吃牛呢? 這裡的肥牛也不錯,肉味夠,還有甚少在火鍋店見到的豬皮及豬紅,當然要點啦~最後當然不少得吃雪糕啦!整體來說,這裡的性價比好高,每人消費200蚊有找,任食任飲,食物飲品選擇多之餘,環境也舒適乾淨,還有特別的冬陰功湯底呢! 以後跟成班朋友聚會時, 必推介這裡!
作為火鍋精,當然常常吃火鍋啦!
沒想到這間位於太子的餐廳居然給我一個好有驚喜的湯底!

牛柏葉也不能錯過,但值得讚及最有驚喜的是鵝腸,好乾淨好爽口
是日海鮮是具類,正
飲品選擇好多,最驚喜是有來自韓國的菠蘿汁,好香菠蘿味
鯇魚片是先生最愛
火鍋怎可以不吃牛呢? 這裡的肥牛也不錯,肉味夠,
還有甚少在火鍋店見到的豬皮及豬紅,當然要點啦~
最後當然不少得吃雪糕啦!

2017-05-24
$180 (Dinner)
2017-06-11 70 views
今日黎左心鍋食點心,入到去內在環境都幾乾淨。點心款式都多,令人難以選擇午市唔收加一,因2點入座關係,部份點心仲有9折,抵食首先試左流沙飽,好多流汁,甜味適中,岩我牛肉球,夠熱,有咬口,味道唔錯。蟹籽燒賣肥肉不多,皮夠薄,好食。蝦餃皮薄,入面大大粒蝦,有蝦味皮薄,配上黑松露,幾惹味,食味倍增春卷皮夠熱夠脆,入面有少許芝士味,感覺唔錯最後當然要試下蒸飯,新鮮出爐,夠晒熱,排骨肉厚而夠滑,鳳爪肉鬆軟惹味,幾好食左8樣野 加埋茶錢 $150唔洗,抵食呀
今日黎左心鍋食點心,入到去內在環境都幾乾淨。

點心款式都多,令人難以選擇

午市唔收加一,因2點入座關係,部份點心仲有9折,抵食

Q版豬仔流沙飽

首先試左流沙飽,好多流汁,甜味適中,岩我

山竹牛肉球

牛肉球,夠熱,有咬口,味道唔錯。
蟹籽燒賣

蟹籽燒賣肥肉不多,皮夠薄,好食。
心鍋水晶蝦餃

蝦餃皮薄,入面大大粒蝦,有蝦味

黑松露水晶野菌餃

皮薄,配上黑松露,幾惹味,食味倍增

卡邦尼蝦春卷

春卷皮夠熱夠脆,入面有少許芝士味,感覺唔錯

鳳爪排骨飯

黑松露水晶野菌餃
卡邦尼蝦春卷
鳳爪排骨飯
1K
旺角一年365日都是擠滿了人,一到晚飯時段,不少餐廳都排滿長長的人龍,有時寧願走遠一點,來到太子區覓食。這次就被街上的易拉架廣告吸引了,來到心煱一試新派任食火鍋。因為早來了,幸好仍有位,通風一般,打邊爐時會覺得有點侷促,空間淺窄,二人位坐得比較迫,約七點半過後就全場爆滿,最好事先打電話訂座。心煱任飲任食四部曲可以於兩小時內,一次過品嚐蒸蠔、乳鴿、雞煲和火鍋,真是超豐富,平日價錢也只不過是$158/位。第一步曲侍應會先預備蒸爐。 當計時器響起後,就代表已蒸煮十多分鐘,可以開動了 ^o^! 蒸蠔把生蠔的鮮甜味鎖住,保留獨有的海水味,入口鮮嫩多汁。第二步曲就是燒乳鴿,剛上枱時還是熱辣辣的,雖然不算厚肉,但就夠皮脆肉嫩。  第三步曲輪到芝士雞煲,芝士味香濃,雞肉肉質嫰滑,不過始終芝士吃得多會過膩,幸好這碟作為頭盤,份量不多,讓肚子留下空位打邊爐 XD  來到壓軸的第四部曲-火鍋!湯底亦有幾款選擇,若想轉鴛鴦鍋就要另加$68,電話預訂會送贈時令的消暑冬瓜海鮮窩。今次我就選了粟米豬骨湯,不過豬骨湯味偏淡,感覺似是清湯多一點。除了湯底之外,其實火鍋的醬料也決定了味覺,這裡提供數款醬料,自行混出最適合

心煱任飲任食四部曲可以於兩小時內,一次過品嚐蒸蠔、乳鴿、雞煲火鍋,真是超豐富,平日價錢也只不過是$158/位。

第一步曲侍應會先預備蒸爐。
蒸蠔

當計時器響起後,就代表已蒸煮十多分鐘,可以開動了 ^o^!

蒸蠔

蒸蠔把生蠔的鮮甜味鎖住,保留獨有的海水味,入口鮮嫩多汁。

燒乳鴿

芝士雞煲

粟米豬骨湯

除了湯底之外,其實火鍋的醬料也決定了味覺,這裡提供數款醬料,自行混出最適合自己的口味。

火鍋醬料

火鍋生料全是任點任食,款式不算少。

生料全都放在枱旁的小車仔,方便客人在桌面騰出位置,每剔一份就代表會端上兩個人每人一粒份量。

打邊爐的其中一個好處就是蔬菜類選擇很多,平時外出進餐有時也真的很難有機會食到大量蔬菜,還可避免因過量進食肉類,而攝取過多脂肪。
番茄&白蘿蔔

火鍋盡量先從低熱量的食物入手,先吃蔬菜,之後才到肉類,出街食其實也可同時做到均衡飲食。
蔬菜

腐皮蝦卷就不夠彈牙,沒甚麼蝦味,牛柏葉爽口。

腐皮蝦卷, 牛柏葉

點了韭菜鮮肉餃、鮮蝦水餃及廣東水餃。
韭菜鮮肉餃、 鮮蝦水餃及廣東水餃

以上三款都是自家即日制,餃皮外皮厚薄剛好,不會太厚。
廣東雲吞

薄皮口感嫩滑,不會吃到滿口都是一團粉,內裡的餡料調味不重,未見死鹹。
廣東雲吞

手打墨魚滑就略嫌有點鹹,吃不出墨魚應有的鮮味。

手打墨魚滑

原本除了滑牛肉,還點了肥牛,不過後來因漏單而消失了 -.- 而我又太懶沒有再剔過另一張空白點菜紙。
滑牛肉

滑牛肉質細嫩不鞋口。
滑牛

花姿片亦即是墨魚切片,新鮮無腥味,嚼在嘴裡甚有彈牙嚼勁,吃到它鮮甜的原味。
花姿片

飲品種類放在雪櫃內任人自取,除了汽水之外,還有茶及果汁,不怕會喝到一肚子都是汽。
2017-06-07
$170 (Dinner)
番茄&白蘿蔔
韭菜鮮肉餃、 鮮蝦水餃及廣東水餃
2017-06-11 437 views
今晚陪朋友去太子果邊shopping,行行下都到食飯時候,所以佢帶左我黎心鍋打邊爐 =]印象中好似黎左一次,不過今次好似有d唔同左... 之前呢間好似得打邊爐,依家多左玩法~有4部曲,蒸蠔、乳鴿、雞煲、任食火鍋。 先一人一隻蒸蠔,唔好講笑,隻蠔好肥美同鮮甜!!! 之後每人半隻乳鴿,鴿肉非常嫩滑,好香口! 第3部曲本應係雞煲,不過朋友話前幾日先食完,所以我地直接去左打邊爐!揀左個四川蕃茄鍋,酸酸甜甜既湯底,又唔會辣~ 等緊打邊爐其間,去左出面拎野飲~好多野飲任揀,我揀左 kuromi 提子汁同布甸狗蜜桃汁! 之後 D 餸黎喇~手切肥牛出奇地新鮮,唔多肥膏!另外我地仲叫左蕃茄、冬瓜、青瓜、雪耳、豬皮~ 墨魚丸、海蝦、金菇、芋絲、牛骨髓~特別中意牛骨髓同芋絲,超爽滑! 通菜非常新鮮、翠綠,而醉雞都好嫩滑! 最後當然食埋杯雪糕先走啦~紅豆味雪糕入面有紅豆咖真係,好滿足!
印象中好似黎左一次,不過今次好似有d唔同左...

之前呢間好似得打邊爐,依家多左玩法~
有4部曲,蒸蠔、乳鴿、雞煲、任食火鍋

先一人一隻蒸蠔,
唔好講笑,隻蠔好肥美同鮮甜!!!

之後每人半隻乳鴿,鴿肉非常嫩滑,好香口!

揀左個四川蕃茄鍋,酸酸甜甜既湯底,又唔會辣~

等緊打邊爐其間,去左出面拎野飲~
好多野飲任揀,我揀左 kuromi 提子汁同布甸狗蜜桃汁!

之後 D 餸黎喇~
手切肥牛出奇地新鮮,唔多肥膏!
另外我地仲叫左蕃茄、冬瓜、青瓜、雪耳、豬皮~

墨魚丸、海蝦、金菇、芋絲、牛骨髓~
特別中意牛骨髓同芋絲,超爽滑!

通菜非常新鮮、翠綠,而醉雞都好嫩滑!

最後當然食埋杯雪糕先走啦~
紅豆味雪糕入面有紅豆咖真係,好滿足!

2017-06-10
2017-06-10 29 views
本人覺得以打邊爐嚟講,香港都算係世界級。因為會不斷改進,不斷會有新嘗試,所以我真係好鐘意打邊爐。而今次任食打邊爐竟然都會有4部曲。正常第一部曲係食蠔先,但因為蠔係即蒸的,所以就變咗第一部曲係食乳鴿。乳鴿剛剛炸出嚟,皮夠熱,肉較嫩,正!第二部曲,即蒸生蠔,連蓋蒸的,可以自己試開蠔,蠔超大隻,好肥美,夠新鮮,正。然後第三部曲就係食雞煲,呢樣超好食,雞好多肉,唔係大部份骨,但有少少美中不足就係唔較辣。下次要講明要大辣第四部曲就係打邊爐,無咩特別,不過不失,海鮮好新鮮!

第四部曲就係打邊爐,無咩特別,不過不失,海鮮好新鮮!
2017-06-01
湯底紙款式幾OK,但男友話莞茜呢期紅,所以選擇左莞茜皮蛋鍋。任食紙好多野食呀XDDDDD 其實平時食任食邊爐我超在意呢張任食紙的所以影堆俾大家睇~莞茜皮蛋鍋湯底幾清,不過味道偏淡口。自助醬料區除左一般常見嘅蔥、蒜頭、鼓油之外,仲有潮式辣椒醬、花椒油、鮮沙薑蓉等等。手切肥牛切得幾薄,一滾好快就食得!而且呢度上野幾快,食完落下ROUND紙,唔洗等幾耐就上野,唔錯。黑豚肉食完牛緊係要食埋豬,我最驚D豬切得勁厚,因為豬一定要熟哂先食得,厚切豬要滾勁耐先有得食。但呢度切得夠薄,熟嘅時間同肥牛差唔多~正呀自家即日制 - 廣東雲吞佢地嘅自家制餃類都好正,除左廣東雲吞仲有韮菜鮮肉餃。冇味精味而且餡料新鮮,我覺得黎到必點!!!第二ROUND,仲有盆通菜放左架車仔下架XDDD我地2人食,佢俾D份量都好貼心地每份少量,咁我地就可以狂點好多款式都唔怕XD即晚推介海鮮 - 蜆幾鮮幾甜,不過有點細隻。自家制手打墨魚滑呢度D乜滑物滑又係很不錯的~~~~~基本上呢度D自家制出品都好OK,個墨魚滑超彈牙好好味!我地仲有叫埋個蝦滑,都好正架,總之黎呢度佢寫住自家制果D都點得過自助飲品區呢度最痴線最正嘅係有海量咁多嘅韓國野
湯底紙
款式幾OK,但男友話莞茜呢期紅,所以選擇左莞茜皮蛋鍋。

任食紙
所以影堆俾大家睇~

皮蛋莞茜鍋
莞茜皮蛋鍋
湯底幾清,不過味道偏淡口。

自助醬料區

手切肥牛
手切肥牛
切得幾薄,一滾好快就食得!

黑豚肉
黑豚肉
但呢度切得夠薄,熟嘅時間同肥牛差唔多~正呀

自家制廣東雲吞
自家即日制 - 廣東雲吞
佢地嘅自家制餃類都好正,除左廣東雲吞仲有韮菜鮮肉餃。
冇味精味而且餡料新鮮,我覺得黎到必點!!!

第二ROUND,仲有盆通菜放左架車仔下架XDDD

即晚推介海鮮 - 蜆
即晚推介海鮮 - 蜆
幾鮮幾甜,不過有點細隻。

自家制手打墨魚滑
呢度D乜滑物滑又係很不錯的~~~~~

基本上呢度D自家制出品都好OK,個墨魚滑超彈牙好好味!

自助飲品區
呢度最痴線最正嘅係有海量咁多嘅韓國野飲選擇,我地呢餐加埋飲左6罐唔同款式嘅韓國飲品~
我影呢度只係其中一個雪櫃,仲有個同樣大嘅雪櫃喺隔離。
另外仲有個雪糕櫃架~太痴線XDDDD

我個人就最愛呢款,一路打邊爐一路飲真係好爽!!!
2017-05-25
自家制廣東雲吞
2017-06-06 35 views
星期六,日通常都愛同屋企人一盅二件,但上星期因為太子聯合廣場那二間茶樓太旺場了等位都要等百幾個所以就拉住媽咪出去, 看看有什麼好吃~ 走着走着, 看到這間叫心鍋的店子中午有點心吃, 而晚上則主打火鍋點心樣子不錯, 價錢合理, 所以就上樓內進了! 店主內裡地方很火鍋格局, 即是有雪櫃電視那樣 地方算大, 不過不是每個位子都通風 最埋邊的位子頗焗... 點心選擇尚算可以, 大路的都有齊, 也有些以動物造型的小點心, 感覺不錯~ 先點了蝦絞- 皮薄餡足亦夠熱, 蝦和肉的比例合埋, 好味! Q版豬仔叉燒包- 造型可愛, 內裡的叉燒夠香又夠惹味, 包都很煙韌, 不錯!! 脆炸百花紫菜卷 - 以HKD 25/1份來說, 價位約是頂點了~不過味道沒叫人失望, 咬下去真的很酥脆, 紫菜夾着百花蝦滑的質地, 叫人一口接一口的吃下去~ 過引吮吮飽- 這款是大湯包來的,上桌附有吸管,要趁熱吃喲!!內裡湯汁真的很多, 湯底夠鮮味, 豬肉亦不會過鞋, 火喉剛好, 皮薄料靚, 不錯! 原粒蟹籽燒賣- 水準之作, 蟹籽夠香, 豬肉不會太實夠滑! 咖喱蒸土魷- 這款是我的至愛,去茶樓必叫!

星期六,日通常都愛同屋企人一盅二件,
但上星期因為太子聯合廣場那二間茶樓太旺場了
等位都要等百幾個
所以就拉住媽咪出去, 看看有什麼好吃~

走着走着, 看到這間叫心鍋的店子
中午有點心吃, 而晚上則主打火鍋
點心樣子不錯, 價錢合理, 所以就上樓內進了!

店主內裡地方很火鍋格局, 即是有雪櫃電視那樣
地方算大, 不過不是每個位子都通風
最埋邊的位子頗焗...

先點了蝦絞- 皮薄餡足亦夠熱, 蝦和肉的比例合埋, 好味!

原粒蟹籽燒賣- 水準之作, 蟹籽夠香, 豬肉不會太實夠滑!

咖喱蒸土魷- 這款是我的至愛,去茶樓必叫!!

醬汁不錯, 不會太杰太咸, 土魷很爽脆!!雖然份量不是太多, 魷魚鬂只有一條, 但都合格過闗!

豉汁鳳爪排骨飯- 賣相不錯, 看來很乾淨企理, 鳳爪入味OK, 但排骨實在是太肥了, 放棄了沒有吃..

翡翠牛肉腸-亦是水準之作, 賣相精美, 切好一小段排開, 方便進食~
牛肉很嫩滑, 汁亦剛好, 不會太淋身, 整體感覺良好~
2017-05-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
今日想同媽媽飲茶食點心, 但星期六既酒樓實要點好耐位。。。 所以就同媽媽去左食新派點心~ 去左太子既心煱 好似都幾抵食喎 點心價位都唔貴丫,有D仲可以逐件叫,咁就仲好啦,可以試下唔同款~ 午餐幾抵食~不過想食點心多D,所以就無揀呢D套餐~ 點左木魚花蘿蔔絲腸粉~係熱辣辣架~呢款腸粉Si都係第一次食~中間有香脆既蘿蔔絲,外面就係軟滑既腸粉,上面仲有郁郁下既木魚,口感十足呀~ 呢個係脆炸百花紫菜卷, 外面真係好脆既, 入面就煙煙韌韌, 有D似鯪魚肉, OK啦 黑松露野菌餃個皮超級薄,入面有好多菇菇做餡,有少少黑松露味 然後到呢個豬豬流沙飽,個樣都幾得意呀,入面係流沙餡 蟹籽燒賣可以逐粒點,最少兩粒。 然後到呢個吮吮飽,個樣似小籠飽但感覺又似灌湯餃 XD一黎到既時候好似好熱,都唔敢即刻吮呀入面既餡係好似灌湯餃咁,係肉碎黎既,幾得意呀~ 兩個人黎食仲平過平時飲茶,唔洗點等位又坐得幾舒服,而且食物都幾有特色D,都唔錯呀~
今日想同媽媽飲茶食點心,
但星期六既酒樓實要點好耐位。。。
所以就同媽媽去左食新派點心~

去左太子既心煱

好似都幾抵食喎

點心價位都唔貴丫,
有D仲可以逐件叫,
咁就仲好啦,
可以試下唔同款~

午餐幾抵食~
不過想食點心多D,
所以就無揀呢D套餐~

點左木魚花蘿蔔絲腸粉~
係熱辣辣架~
呢款腸粉Si都係第一次食~
中間有香脆既蘿蔔絲,
外面就係軟滑既腸粉,
上面仲有郁郁下既木魚,
口感十足呀~

呢個係脆炸百花紫菜卷,
外面真係好脆既,
入面就煙煙韌韌,
有D似鯪魚肉,
OK啦

黑松露野菌餃
個皮超級薄,
入面有好多菇菇做餡,
有少少黑松露味

然後到呢個豬豬流沙飽,
個樣都幾得意呀,
入面係流沙餡

可以逐粒點,
最少兩粒。

然後到呢個吮吮飽,
個樣似小籠飽但感覺又似灌湯餃 XD
一黎到既時候好似好熱,
都唔敢即刻吮呀
入面既餡係好似灌湯餃咁,
係肉碎黎既,
幾得意呀~

兩個人黎食仲平過平時飲茶,
唔洗點等位又坐得幾舒服,
而且食物都幾有特色D,
都唔錯呀~
2017-06-03
$66 (Lunch)
2017-06-04 58 views
某日喺Facebook見到呢個任食放題火鍋🍲嘅廣告。。。就一心去試吓。。。 臨時即刻book☎️估唔到星期五都有位喎。。八點幾上到去竟然都幾靜局,仲可以慢慢揀位坐。。 食物都新鮮多選擇🍤🍅🍥🍢🌽🌶🍄🐮🐷🐔🐙,而且配料不停送出沒有拖時間👍👍。。飲品🍷☕️🍹🍸仲有好多選擇自己去取。 唯獨火鍋店的間隔本身好難坐得舒服,太多柱陣位,後來都九點後就開始多人👨‍👩‍👧‍👦👨‍👨‍👧👨‍👨‍👧‍👧。。座位就阻住人出出入入拿醬料及汽水雪糕🍦醬料就有待改善。豉油吾鮮,芝麻醬無咩芝麻味,有時多選擇不是最重要,重質比較重要

生料新鮮
各式任取任飲
2017-06-03 49 views
中午時份與同事路經太子,係時侯要食午飯,見呢間心鍋主推特色點心,我地決定試下原來呢間餐廳早上和午市,晚上則是火鍋,所以每張檯都裝有電磁爐,點心紙上選擇都很多,和一般酒樓無異,我地立即剔選然後等食水晶蝦餃可以逐隻點,我地當然點兩隻,蝦餃皮薄蝦肉爽口,而且無重味精味,必點百花卷是紫菜包裹墨魚膠,墨魚膠夠晒彈牙,這個特色點心,出邊未必吃到,正。流沙包,當然是奶黃,內裡饀料果然非常流沙,有水準冬蔭功鮮竹卷,汁是冬蔭功味,不算太辣,比起一般鮮竹卷更惹味牛肉腸,腸粉即拉很滑,難得牛肉沒有莞茜,啱晒我食鮮蝦腐皮卷,腐皮炸得香脆唔韌,蝦肉同樣爽口甜品叫左椰汁西米糕,雖然不是什麼特色野,但味道拍得住泰國餐廳,下次試埋千層糕埋單每人$80有找,樣樣點心都好食,下次再到此區一定再試埋其他款式。

點心紙上選擇都很多,和一般酒樓無異,我地立即剔選然後等食

流沙包,當然是奶黃,內裡饀料果然非常流沙,有水準

冬蔭功鮮竹卷,汁是冬蔭功味,不算太辣,比起一般鮮竹卷更惹味

牛肉腸,腸粉即拉很滑,難得牛肉沒有莞茜,啱晒我食

鮮蝦腐皮卷,腐皮炸得香脆唔韌,蝦肉同樣爽口

2017-06-01 224 views
因為上次去過太子心煱, 覺得點心不錯, 而且地方都好坐, 所以上星期與朋友行街晚飯都屬意這裡原來除了中午吃點心外, 晚上心煱這裡是有2小時任飲任食火煱, 成人約HKD 158 (另加一)見到價錢都可以, 於是便上去坐了~見到價錢都可以, 於是便上去坐了~ 上次說過, 這裡環境都OK, 有沙發位有電視看, 不過裡面有些位通風是差了些,有很熱很侷感覺~ 以任點任食火煱來說, 雪櫃有雪糕, 有很多種類的飲品, 還有自助醬汁區 感覺正常不錯~~ 雪櫃有很多很多不同款式的飲品, 而其它大部份都是轉式飲品呢~~ 好多款我都未飲過, 實在太開心了!!! 這款桃味(荔枝?)飲品可愛又特別! 桃味不假而且非常清新可口, 可以再在超巿買回家喝~ 任點任食紙方面, 都有大約三十多款選擇,肥牛雞片菜丸丸都有 不過如想吃貴一點的食材, 就需另外加錢... 食物大體普通, 不會覺得太差, 個人覺得肥牛這類可以多點回一回本 因為其餘食材都不太貴價, 而點了蝦滑公仔面那些更漏了單... 總括來說, 我覺得食店會扣起你一些點了的項目 看你吃不吃得完先再上... 如果記性差一點又或以為餐廳漏單而

都屬意這裡

見到價錢都可以, 於是便上去坐了~

見到價錢都可以, 於是便上去坐了~

有很熱很侷感覺~

感覺正常不錯~~

好多款我都未飲過, 實在太開心了!!!

這款桃味(荔枝?)飲品可愛又特別!
桃味不假而且非常清新可口, 可以再在超巿買回家喝~

任點任食紙方面, 都有大約三十多款選擇,肥牛雞片菜丸丸都有
不過如想吃貴一點的食材, 就需另外加錢...

總括來說, 我覺得食店會扣起你一些點了的項目
看你吃不吃得完先再上...
如果記性差一點又或以為餐廳漏單而多點
可以會上Double order....

湯底方面, 要了一個豬骨煲, 湯底喝得出很淡, 沒有什麼材料來熬,
不過打邊邊湯淡都沒所謂, 反正會再放材料來燙
湯底會甜些~....

選了一些簡單火煱食材, 如流心芝心丸 - 芝心丸幾好味, 燙熟了一口咬下去,
內裡的芝士溶混着蟹子都一併漏出來, 夠惹味又有口感, 滿意~

鵝腸是雪藏貨是常識吧~不過以二人份量來說, 條條幼幼的, 當灼熟後鵝腸更會縮得更細條,
最後我幾乎找不到它們的踪影, 可憐><"

豬皮, 豬紅賣相不佳, 不過灼熟後沾些醬油來吃都幾好味; 豬紅比我想像中滑, 不是硬硬的, 有驚喜~

腐皮卷口感不錯, 灼熟後會索滿湯汁更加滋味, 而魚皮不用說就是火鍋必點,
不論生吃熟吃都好味道! (魚片這裡上的份量夠多, 不過我都Encore了二次)

其它食物質素保持水準, 都夠新鮮! 份量它們會根据人等來送上, 所以可能有些少, 要再點呢~

魚片彈牙夠爽, 不錯!

菜肉水餃都好味, 內裡的菜和肉都很多, 整個脹卜卜, 皮又夠薄, 好味!

總括而言, 以約百多元來吃二小時任食火煱, 理應很抵食
食物飲品選擇不少, 不過點了的項目, 有好多款都不翼而飞
理由可能只要店員覺得你吃不完就不上
感覺有點怪怪的.....
2017-06-01 166 views
早前試過心煱的晚巿火鍋,已經很想試試午巿點心了,今日終於早起身,兩口子久久沒有去過酒樓,也有一段很長的時間沒有吃過點心了,所以今日特別期待,可能由細到大跟家人也常常到茶樓飲茶,拍拖結婚後老爺奶奶也是喜歡上茶樓,所以一直以來我也不太喜歡飲茶這回事,因為小時候覺得飲茶是一件非常悶透的事情,爸爸老是坐著看報紙,媽媽則四處視察環境,以防點心車離去而錯過想吃的點心,還喜歡跟認識的師拉說說孩子的是非,推點心車的嬸嬸也喜歡撘訕,我們四兄妹都是讀下午班的,所以一星期有好幾天的中午都在茶樓渡過,還是小孩的我們只能坐在自己位上2小時以上,加上小朋友時真的不太喜歡喝中國茶,但媽媽又不準我們喝汽水,所以對飲茶這回事的確有點童年陰影。結婚後奶奶也是每個星期六日的中午也在茶樓渡過,新婚初期逢星期六日一早來電約我們上茶樓,我們是夜貓一族,個個星期都一早收到電話然後爬起身到茶樓,去了幾個月已經受不了每星期重覆吃著相同的點心,還有在茶樓上消耗大量時間各自在玩手機的日子,所以開始拒絕再跟奶奶上茶樓了,就因為這樣,我們兩口子實在很多年沒有飲過茶和食點心。現在年紀大了,開始有點懷舊之情,但我們喜歡新式一點的點心,所以心煱就合

結婚後奶奶也是每個星期六日的中午也在茶樓渡過,新婚初期逢星期六日一早來電約我們上茶樓,我們是夜貓一族,個個星期都一早收到電話然後爬起身到茶樓,去了幾個月已經受不了每星期重覆吃著相同的點心,還有在茶樓上消耗大量時間各自在玩手機的日子,所以開始拒絕再跟奶奶上茶樓了,就因為這樣,我們兩口子實在很多年沒有飲過茶和食點心。現在年紀大了,開始有點懷舊之情,但我們喜歡新式一點的點心,所以心煱就合我們要求了﹗

首先,茶錢只需每位$3,而且不用加一,這一點已經遠勝傳統酒樓了﹗
點心款式有傳統的,也有創新的款式,而且價錢很優惠~

午巿還有套餐可以選擇,不單1個套餐免1位茶錢,還可以選各式汽水或韓式飲品,完全抺去我的童年陰影XD

即焗菠蘿叉燒包
即焗菠蘿叉燒包熱辣辣,菠蘿皮酥脆,內裡叉燒沒有太多肥肉﹗

去骨海南雞飯
我們點了一份海南雞飯套餐,雞全去骨,肉質嫩滑⋯

過癮吮吮飽
海南雞飯套餐跟的點心是過癮吮吮飽,用飲管吮湯,的確過癮,為傳統灌湯餃換上新的包裝~

Q版豬仔流沙包
這個Q版豬仔流沙包基本上是每枱必點的,因為豬仔造型非常可愛~

Q版豬仔流沙包不是單單外表可愛,內裡也非常有內涵,奶皇中混合咸蛋皇,而且一咬就是流心效果,好睇又好味﹗

心煱水晶蝦餃
蝦餃可以按人數及喜好調整,2隻起往後按數量添加而收費,就保證可以人人食到蝦餃了﹗蝦餃內的蝦非常大隻又彈牙,真材實料啊﹗

蟹籽燒賣
燒賣同樣2隻起往後按數量添加而收費,燒賣同樣有彈牙蝦肉在內﹗

馬來沙嗲咸水角
咸水角是NoSir的至愛,這款馬來沙嗲咸水角沙嗲味香,外表炸至金黃香脆,咸水角皮煙韌又軟糯,不會太油膩~

蛋煎糯米雞
蛋煎糯米雞還是第一次食,原來煎出來的糯米雞十分香口,但一定要熱辣辣時送入口,因為放涼了就會膩了﹗

糯米雞的精粹就是這顆咸蛋皇,我好喜歡吃咸蛋皇的~

像心煱這類新式的茶巿,的確很乎合我們這類自命還年青的一輩,環境比較安靜,有可愛的點心造型,可以好好享受點心的美味,說真的,小時候討厭的不是點心,而是花了半天時間待在酒樓中,由午巿,等到茶巿看著媽媽跑去跟人搶特價點心,爸爸看報紙由午巿看到茶巿,再到結帳也似乎還沒看完整份報紙似的然後不捨地離開,作為小朋友的我們離開的一刻真的有種被釋放的感覺,但這一切在成長過後,似乎都只能在回憶中記起,開始令人懷念和眷戀小時候一家人上茶樓的情境,吃完這一餐後,我下了一個決定,下星期要約爸媽去飲茶啊﹗
2017-05-27
$80 (Lunch)
即焗菠蘿叉燒包
去骨海南雞飯