2020-09-20
聽閒過鼎泰豐既小籠包出名,但都未試過,今日突然想食小籠包就決定一試。去之前都有上open rice睇下有咩推介,去到就發現,加價了,2019年小籠包係$62/籠,而家$66/籠。入座前門口已有牌標明用餐時間係90分鐘。疫情下,6點半咁早都算多食客。茶位(每位$10)小籠包($66)一籠有6件,溫度剛剛好,成件小籠包放入口,咬開既時候d湯汁流哂出泥,唔會被燙到,一啖一件,好正。蘸唔蘸醋都好味。我偏向唔蘸醋,原汁原味。”友人” 就覺得蘸醋可以調制下餡料既濃味,更好食。好食既小籠包,皮薄餡靚,一分錢一分貨,貴係有道理。平時酒樓係用蒸鍋紙墊住小籠包,而尼間出名小籠包既鼎泰豐,就係用白布墊底,可能係防黏效果比紙更好?(個人口味S: 3.6/5)(個人口味E: 3.9/5)炸醬伴麵($58)望落好細碗,但撈勻後都幾多。麵偏乾身,唔會好淋,用來伴麵係唔錯,口感唔錯。尼到既炸醬即係肉碎同臘腸粒,撈勻哂碗麵之後,就咁食麵略嫌淡味左d,要用匙羹”畢”埋d炸醬連埋麵一齊食先會有味,味道好特別,平時餐廳都無食過尼個味道,唔辣,唔難食,但又唔係特別好味。(個人口味S: 3/5)(個人口味E: 3.6/5)蝦仁蛋
入座前門口已有牌標明用餐時間係90分鐘。
疫情下,6點半咁早都算多食客。
茶位(每位$10)
小籠包($66)
好食既小籠包,皮薄餡靚,一分錢一分貨,貴係有道理。
(個人口味E: 3.9/5)
炸醬伴麵($58)
尼到既炸醬即係肉碎同臘腸粒,撈勻哂碗麵之後,就咁食麵略嫌淡味左d,要用匙羹”畢”埋d炸醬連埋麵一齊食先會有味,味道好特別,平時餐廳都無食過尼個味道,唔辣,唔難食,但又唔係特別好味。 (個人口味S: 3/5)
(個人口味E: 3.6/5)
蝦仁蛋炒飯($95)
有8隻蝦,都幾大隻,口感唔錯。炒飯炒得幾靚,無乜油益味,味道唔錯,係好食既炒飯。
(個人口味S: 3/5)
(個人口味E: 3.7/5)
- 有茶錢加一,感覺似酒樓,間唔中都可以食下。
- 如果再食,會揀1款主食,2-3款小食。必食小籠包。
- 侍應好慇勤,不停行來行去睇下有冇食客需要幫忙。