有一日臨返工之前個肚咕嚕咕嚕咁叫,我見仲有時間就叫埋我同事出嚟食個lunch,一時諗唔到食咩好同事就推介喺附近有間大件夾好食既日式丼飯餐廳。原來佢講緊嘅就係丼丼屋。都有一段時間無去食過,咁難得個肚打晒鼓又喺附近,咁點?即刻出發喇!.👅信州味噌燒牛舌丼 配和風汁煮牛舌+果茶 $112一去到發現佢哋近排新出咗個期間限定嘅定食,係由日本輕井澤人氣丼物專門店明治亭引入嘅信州味噌燒牛舌丼,以明治亭獨門配方秘製,加入信州味噌+青唐辛子,喺香港好少見,味道酸甜微辣好開胃,配上煎得微微焦脆嘅厚切牛舌,跟丼飯配搭起上來非常惹味,跟埋一個煮物都係$100鬆少少。.🍚雜錦海鮮丼飯 配甜品+果茶 $88其他午市套餐由$58到$88都有一個主菜,加上飲品甜品,都咪話唔抵。雜錦海鮮丼飯嘅份量令人喜出望外得多,份面頭舖滿三文魚籽、三文魚、甜蝦、吞拿魚、甜蛋,令人元氣滿滿。

👅信州味噌燒牛舌丼 配和風汁煮牛舌+果茶 $112

2022-10-27
Type of Meal
Lunch
2022-03-28 764 views
𝘄𝗮𝘀 𝘁𝗼𝗼 𝗹𝗮𝘇𝘆 𝘁𝗼 𝗰𝗼𝗼𝗸 𝗹𝗮𝘀𝘁 𝘀𝗮𝘁𝘂𝗿𝗱𝗮𝘆 𝘀𝗼 𝗶 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗱 𝗱𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗳𝗿𝗼𝗺 @dondonyahk 🍱 𝘁𝗵𝗲𝘆 𝗮𝗿𝗲 𝗼𝗳𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝟭𝟬% 𝗼𝗳𝗳 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗱𝗲𝗮𝗹𝘀 𝗼𝗻 𝗱𝗲𝗹𝗶𝘃𝗲𝗿𝗼𝗼 𝘀𝗼 𝘄𝗵𝘆 𝗻𝗼𝘁!😝.呢排懶咗,自然多咗外賣,襯住網上外賣平台仲有一蚊offer即刻join咗會員,依加喺網上外賣平台order @dondonyahk 仲有九折優惠,叫咗期間限定嘅特大赤海蝦貝柱丼,赤海蝦肉質肥美鮮甜,配貝柱三文魚子加埋柚子皮更鮮味,做緊優惠價單點只係$48嘅唐揚雞親子丼一向都係我嘅首選,跟餐配埋特上刺身同水果茶,兩個人都係$250搞掂😆
2022-03-28 495 views
約了朋友在這裡相聚,想著隨便吃點甚麼,叫了牡丹蝦定食,想不到還挺豐富,滿滿一碗刺身飯,還有湯,小吃,炸物,果茶,擺滿一桌,賣相漂亮,也好吃。牡丹蝦和小貝都很新鮮,配上酸姜芥末,鮮甜爽口,炸物有牡蠣,大蝦和南瓜,新鮮炸好,還燙嘴的👄。今天運氣好,吃得滿意。👍
2022-03-22 459 views
晚市冇堂食,外賣有8折,始終都係堂食食物新鮮,唯有早啲入座吃晚飯啦!時間是下午4:30,餐廳人不多,店員的服務態度不錯。<吉列豬扒滑蛋丼>雖然吉列豬扒冇被滑蛋沾濕,但豬扒肉汁不夠,口感較乾,脆漿較油,吃得多的時候會覺得膩,滑蛋整得不錯。<十勝豚肉丼>肚餓時見到碗擺滿肉片的丼飯特別開胃,呢款丼飯有普通/特盛,如果係普通豚肉丼,約有4塊豚肉,特盛則有6塊豚肉。最愛這款豚肉丼,燒汁份量剛好,豚肉夾少許肥肉,肉質嫩滑帶焦香味度。飯粒分明夠熱。早點吃過晚飯,早點回家。

時間是下午4:30,餐廳人不多,店員的服務態度不錯。

<吉列豬扒滑蛋丼>

<十勝豚肉丼>
早點吃過晚飯,早點回家。
習慣咗無晚市堂食🙈但就更習慣叫外賣美食🛵 好似最近經美食平台外賣直送🛵嘅 💛【DONDONYA丼丼屋】 就係平日小朋友最愛❤️嘅餐廳之一🥰今次叫咗3個主食: 🥢炙燒芝士豚丼定食 配麵豉湯|副菜|甜品|果茶🍹 呢個仲係期間限定‼️ 用上日本🇯🇵北海道豚肉🐖 + 三重芝士🧀 大大片豚肉 外層燒至微焦 賣相相當吸引🤤 肉質腍軟 咬落啖啖肉 口感豐富夠juicy 再配上經炙燒嘅三重芝士 更添「芝」味 😋 混合秘製醬汁一同進食 香濃惹味 味道更有層次 白飯用上日本米🍚 軟糯有米香 真係飯都忍唔住食多兩啖🤣 私心推介俾大家💕🥢吉列雞扒烏冬 (免費🆓送果茶) 雞扒大大塊 份量十足 外層炸得香脆 咬落入面肉質嫩滑 再配上口感滑滑又彈牙嘅烏冬 呢個絕對係小朋友至愛❤️ 果茶味道清甜 用嚟消滯解膩一流🥰🥢和風汁煮牛肉便當🍱 一向都對牛肉🐂情有獨鍾❤️ 今次呢個薄切牛肉 肉味香濃 肉質腍軟 牛肉吸收咗和風汁嘅甜味後 味道更豐富 每啖都滿載和風🇯🇵口味 又係送飯🍚一流嘅選擇 加上擺盤精美嘅配菜: 薯仔🥔|紫薯|西蘭花🥦|黃豆| 蕃茄仔|迷你奄列 滿足視覺享受同時營養夠曬豐富 感覺更為健康💛【DONDONYA丼丼屋】
習慣咗無晚市堂食🙈

💛【DONDONYA丼丼屋】 食物口味大眾化 啱曬一家大細 就算留喺屋企都唔使擔心無啖好食 絕對係懶人嘅選擇😋

雖然係外賣 食物嚟到嘅時候仍然係熱辣辣 質素仍然得以保持水準
2022-03-19
Waiting Time
45 Minutes (Delivery)
$100 (Dinner)
  • 炙燒芝士豚丼定食
  • 和風汁煮牛肉便當
2022-02-02 291 views
通常食晏唔知食乜好啊我就會去丼丼屋有幾個定食 係特別鍾意嘅健威坊呢間 環境唔錯又乾淨我最鍾意佢個招牌燒豚肉丼今次無叫十盛只係普通size 其實都鋪滿焦香豚肉豚肉外脆內juicy對於不太吃豬肉的我都覺得非常好吃我配了套餐所以有紫薯茸冇乜特別 不過不失黑糖冰粉就超級好食飲品係無糖可樂完美午餐定食百零蚊 我覺得值嘅朋友單點左四色海鮮丼睇顏色我覺得新鮮嘅朋友話三文魚新鮮肥美帶子都鮮味有彈性血色tuna可以略過牡丹蝦亦一般冇乜味喎 可能唔係最新鮮嘅不過百零蚊一碗都算合格喎各位想食日本午餐又唔想太貴丼丼屋係靠得住嘅😉
通常食晏唔知食乜好啊

都算合格喎

各位想食日本午餐
又唔想太貴
丼丼屋係靠得住嘅😉
$150 (Lunch)
2022-02-01 143 views
午餐外賣自取,叫了生薑豚肉便當,加了$35跟餐,多了一盒前菜、沙律、蒟蒻,及一樽果茶。滿心期待,但一打開盒便後悔了☹️生薑豚肉:好鹹,少少薑味。豚肉⋯硬到嗦嗦聲雜菜:點整嘅呢?乾到un 嘅,好似放咗喺雪櫃兩日咁⋯蛋角:茄汁正常。但入面嘅,究竟係咩黎😰一pat 嘢咁呢盒係加$35的前菜⋯⋯沙律:正常👌唔知咩豆:怪味🥴仲同原本便當有的前菜一樣,最後兩份豆都係送左俾垃圾桶蒟蒻:無味嘅啫喱+ 糖水😐最後有一支果茶,味道有啲似細個飲嘅「果然系茶」

滿心期待,但一打開盒便後悔了☹️
生薑豚肉:好鹹,少少薑味。豚肉⋯硬到嗦嗦聲
雜菜:點整嘅呢?乾到un 嘅,好似放咗喺雪櫃兩日咁⋯
蛋角:茄汁正常。但入面嘅,究竟係咩黎😰一pat 嘢咁

呢盒係加$35的前菜⋯⋯
沙律:正常👌
蒟蒻:無味嘅啫喱+ 糖水😐

最後有一支果茶,味道有啲似細個飲嘅「果然系茶」

TakeAway
2021-12-16 234 views
燒豚肉好香,再配日本珍珠米,牆汁配合得恰到好處。$88單點細碗飯量對女仔黎講都已經夠食,加$15定食,$5轉咖啡。熱咖啡有驚喜,咖啡味香濃,芝麻雞翼👍🏼脆皮juicy。Lunch  time  限時60分鐘,如果好似其他日本餐廳有免費熱茶供應就更好。埋單一set  lunch  $120左右
十勝帶廣名物豚丼
2021-12-15
$120 (Lunch)
十勝帶廣名物豚丼
2021-11-22 239 views
是日午膳在平日中午,看來不大多人,便拿票等等,怎知等了20分鐘後,已經有很多人埋單及2-3張空枱,而且已經執好枱,本身已經知道下張票就到,怎知還是要問2個職員才肯叫票號後給枱。隨後order食物時,叫職員來已經叫了很久才有職員來,她的服務態度亦不大好,有待改善。等了一陣,幸好食物水準還可以,最後埋單還要自己出門口埋,但是有2部收銀機及2個職員,還是要排長龍等埋單,如此服務,為什麼還要收加一服務費呢?
2021-11-22
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-03-24 1129 views
叫左個鰻魚飯食,價錢不平,喺香港食饅魚飯預左價錢唔平,質素ok就得一上黎見到,賣相都不錯,份量唔算太少。😆食落去,d汁唔算特別,但d饅魚好多骨😣😣,我已經食得好小心,慢慢細細啖食,但都食到骨😭😭😭😭😭😭😭😭。之後一直食都食得好唔安落,又食得好唔舒服,飲左好多水都係感覺唔舒服😭😭😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣好唔愉快嘅一次經歷,攪到我對呢間餐廳有陰影,已不再回頭!

一上黎見到,賣相都不錯,份量唔算太少。😆

😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣😣

好唔愉快嘅一次經歷,攪到我對呢間餐廳有陰影,已不再回頭!
2021-03-07 791 views
本身去到北角,只係想快食個譚仔做午餐,點知因為食飯時間,太多人等位啦,只好去第二度搵下有無其他野食,見到依間日本料理就試下啦,點知睇餐牌先知...哇「咁貴」嘅,友人果份係甜咖哩豚肉+雞翼+麵豉湯+紫薯球+黑糖白涼粉,一個餐有咁多野食,都幾厲害👍🏻我果個就係刺身丼+沙律+麵豉湯+紫薯球+黑糖白涼粉,我同友人都覺得好好好食因為好豐富同埋滿足,不過因為我地時間好趕,唔可以好好享受,但依間鋪會想推薦俾大家試下雖然係貴,但食物質素真係唔錯有機會都想再試多次嘅
咖哩豚肉定食配芝麻雞翼

雖然係貴,但食物質素真係唔錯
有機會都想再試多次嘅
雜錦魚生丼定食配牛油果🥑沙律
2021-02-23
$135 (Lunch)
咖哩豚肉定食配芝麻雞翼
雜錦魚生丼定食配牛油果🥑沙律
2021-02-23 610 views
工作太忙做到成三點下午茶時間來到,餐廳客人唔多.待應帶了入坐,睇咗一陣餐牌.平平地就柯打了一個牛舌丼一上枱,佢果然無令我失望.牛舌片舖滿整個飯面,份量亦都唔少.而且唔會勁薄.佢地調味比較簡單,只是少許盬,所以牛舌原味勁突出,而且口感好好.應該用舌心整,因為好嫩滑。飯底用左珍珠米,軟糯有咬口.飯同牛舌份量比例剛剛好...呢度環境唔錯,好簡單而開揚嘅裝修的確令人好舒服~員工服務有禮貌...八十三元呢個價錢可以接受,有機會再光顧...
工作太忙做到成三點
下午茶時間來到,餐廳客人唔多.
待應帶了入坐,睇咗一陣餐牌.
平平地就柯打了一個牛舌丼
一上枱,佢果然無令我失望.
牛舌片舖滿整個飯面,份量亦都唔少.而且唔會勁薄.

佢地調味比較簡單,只是少許盬,
所以牛舌原味勁突出,而且口感好好.
應該用舌心整,因為好嫩滑。
飯底用左珍珠米,軟糯有咬口.
飯同牛舌份量比例剛剛好...
呢度環境唔錯,好簡單而開揚嘅裝修的確令人好舒服~
員工服務有禮貌...
八十三元呢個價錢可以接受,有機會再光顧...
2020-12-20 723 views
今日去咗屋企附近 北角建威坊 裏面二樓 丼丼日本料理,其實這間店鋪食了好多年,品質材料都唔錯 新鮮,唔知係咪疫情問題,所有海鮮感覺上好似都多咗 ,只係感覺上,啲侍應個個都好好招呼,今餐都唔錯 食到攬住個肚走
2020-12-20
$130 (Lunch)
Dining Offer
Voucher
2020-11-25 468 views
在鰂魚涌返工,平時Lunch time可以選擇的餐廳其實唔算多,而且以茶餐廳為主。今日行到健威坊見到這個最新推廣,便心動一試,結果大失所望.....炙燒和牛丼定食,成個定食要價98蚊,包一個丼飯、海鮮茶碗蒸以及日式湯,並不包飲品。本來定食看起來食頗誘人的,但可惜是只得三塊薄薄嘅和牛片,而且和牛竟然有好多筋,我實在無語了,完全將這個餐大打折扣。定食配有海鮮茶碗蒸以及日式湯。海鮮茶碗蒸算是味道相當不錯,蛋蒸得幼滑,而且海鮮鮮味亦足。

炙燒和牛丼定食

定食配有海鮮茶碗蒸以及日式湯。

海鮮茶碗蒸算是味道相當不錯,蛋蒸得幼滑,而且海鮮鮮味亦足。
2020-11-17
Type of Meal
Lunch
2020-07-07 851 views
今日去開北角,經過這商場,見到有丼丼屋,諗起之前在九龍灣食過佢嘅名古屋鳥開親子丼好正,於是決定入去食,今次只叫單點,無叫餐$83(未加一)其實有啲貴,但又真係好想食,無法🤷🏻‍♀️,熱辣辣的飯上枱了,賣相都係咁吸引,但食落個味好似好淡咁,無之前在九龍灣食時咁好味,諗緊落唔落七味粉好🤔,但個蛋其實也煮得幾滑,啲雞就一般唔夠嫰滑,其實之前去過馬鞍山果間食過滑蛋丼也是一般,下次食都係去返九龍灣食算🙈