2024-03-09 491 views
星期六1:30,非繁忙時間, 行到中環街市,見到招牌好似好吸引,於是想試吓。首先,柗有at code 話可以送餐落單,點知用手機落完單俾堆錢原來要自己去返櫃枱等同攞…..叫口水雞配上海麵。用手機下單,等半個鐘都未有. 我只叫口水雞同湯麵。櫃枱全無say sorry. 話喺咁㗎啦,有好多單,態度非常惡劣。等咗好耐,半個鐘後,食物終於得,雞雪到硬硬,好似喺雪櫃拿出來淋汁,完全唔明點解要半小時,上海麵有啲唔熟,下次一定唔幫襯。
2024-03-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-12-30 577 views
叫咗三味包括酸菜炒牛肉$118(牛肉咸到苦),乾扁雲南花菜$88…….普通椰菜花,裏面既肉碎又系好咸,麻辣拍黄瓜$56(一啲都吾麻吾辣)!冬天食嘢最緊要夠熱,不過全部都系凍既,又油腻又咸又凍,桌上有QR code 可以用嚟叫菜,之後可以由職員送餐到客人面前,但系統最後不能結賬,要客人行去櫃檯叫菜及結賬,而且只收現金或八達通,人多去食就吾可以用信用卡付款啦!價錢亦吾系平,餐廳嘅價錢但完全無服務提供,真系以後免费都吾會去!!

2023-12-21 352 views
同事推荐的川菜,原本看餐牌打算点酸菜炒牛肉的,结果看到人家端着的水煮牛肉好像很吸引的样子,马上点了水煮牛肉。牛肉分量很多,配菜有莴笋,莲藕,黄豆芽,木耳等,口味很棒,如果可以配上灵魂粉条就更完美了!下次再试试水煮鱼看,隔壁桌有人点,鱼肉看起来白白滑滑的样子,分量十足,想把这家宝藏店铺的招牌菜都点一遍。12点14分落单,十分钟就拿到餐了,而且桌子上的二维码还可以手机下单,特别方便,下次还会再来帮衬的店铺。
水煮牛肉
水煮牛肉
2023-09-22 746 views
中環街市-我的食堂經常吃椒椒相見,出品快,味道香辣,不過很容易凍就變得有點凝固。最常吃酸菜牛肉,牛肉份量有點小,適合小胃口人士套餐裡的乳草莓乳酪很好喝。記得要用中環街市code點餐,比外賣app划算。含乳酪100蚊出頭,還OK啦👀👀
中環街市-我的食堂

套餐裡的乳草莓乳酪很好喝。

依間川味小店其實已經開咗一段時間,但是每次我同怕很辣,所以拖咗咁耐都未去試;今次突然間好想食辣就諗起它其實除了辣之外,還有一些菜辵適合不吃辣的人士水煮牛肉 $88 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟因為吃辣就想要在空調很充足的環境吃,所以決定買外賣返公司食,一拿上手就感覺到有啲重量,返到公司一打開發現真係好多😂配料有金菇、蓮藕、萵筍、木耳等等,每一種都煮得好入味🤤而主角牛肉給的份量也很多,大概都有七八舊,而且每一舊都唔會煮得太老,又很入味,不過整體來講食落偏油,辣度大約在三哥三小辣的辣度左右,可以一試,不過腸胃敏感人士留意吓,因為他們的菜都很傳統,偏油一點,自己要留意一下

其實除了辣之外,還有一些菜辵適合不吃辣的人士

水煮牛肉 $88 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

配料有金菇、蓮藕、萵筍、木耳等等,每一種都煮得好入味🤤

TakeAway
2023-02-16 1407 views
我今日下午用good panda訂了外賣,點了麻辣雞絲伴冷麵套餐加香茅雞翼,拿到公司打開後發現醬料是豉油不是麻辣,整碗麵及套餐沒有辣的,以為自己點錯餐,後來翻看訂單才知道我點是麻辣的。是店員給錯了單,double chilli 變成double disappointment. 香茅雞翼是香口好味的,可惜的是點的套餐沒有放對的醬,有機會會比多次機會,但一定會走之前查清楚落單的是否正確。希望這種情況不會再發生。
麻辣雞絲拌冷麵套餐
TakeAway
行完一輪中環街市 除左有懷舊小店 低層就係美食天堂 入面除左有西式、東南亞菜,仲有間 滬菜風味既小店,提供既菜式全部都係重口味之選😍 基本小炒都會配白飯 另可加$10轉冷麵、上海麵或薯粉🔺食物 🔸 水煮魚 配 冷麵 $88 + $10佢全部食物都用左金屬容器裝滿😚 個feel勁grand 魚塊數量都幾多😍 質地唔算滑溜 但都唔會太鞋 還好 我揀左小辣 味道唔會過辣 濃香湯頭 如果食翻白飯可能會match啲😂😂是關揀左冷麵既原故 另再配上冷麵醬汁 但個人喜直接用水煮魚湯頭食🌝 所以個醬汁是過於普通 同 有啲多餘🤣.➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖自私評分:🌕🌕🌕🌑🌑自私評論:lunch黎講感覺有點貴,重點係啲食物質量同價錢唔成正比,不過係中環街市大部分都係呢個價位上下😂➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖

🔺食物
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
自私評分:🌕🌕🌕🌑🌑
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
2022-12-15 807 views
Food court 黎講呢度環境靚,乾淨、座位都多所以方便搵位。🐽酸菜炒肥腸$78酸菜酸酸甜甜,唔會係喊幾開胃。肥腸粒粒都大嚿,幾有口感同唔會有苦味。辣廣我哋揀咗小辣,不過唔覺得辣,如果鍾意食辣嘢可以叫中辣或以上。🐤醬油口水雞$98雞肉肉質較滑,但雞肉味道偏淡。如果雞肉滲透醬油會更好。🥒涼拌小黃瓜小黃瓜爽脆,感覺清新。🐽椒鹽豬扒$68豬扒很普通,有機會因為放耐左,食落比較硬。🍪酸辣溫室小蓮藕呢個係好有驚喜, 小蓮藕好爽脆,味道酸酸甜甜10分開胃。平時食開普通蓮藕都係比較粉,今次試到爽既蓮藕覺得好食好多😍。總括嚟講呢間川菜都不過不失,酸辣溫室小蓮藕係必食推介。😋

🐽酸菜炒肥腸$78

🐤醬油口水雞$98
雞肉肉質較滑,但雞肉味道偏淡。如果雞肉滲透醬油會更好。

🥒涼拌小黃瓜
小黃瓜爽脆,感覺清新。

🐽椒鹽豬扒$68
豬扒很普通,有機會因為放耐左,食落比較硬。

🍪酸辣溫室小蓮藕

總括嚟講呢間川菜都不過不失,酸辣溫室小蓮藕係必食推介。😋
2022-09-12
$100 (Dinner)
2022-09-30 1022 views
🍽 椒椒相見 📍地址: 中環皇后大道中93號中環街市地下G10號舖💰只供參考💰人均$100😋👉🏻 酸菜炒肥腸套餐 $78跟白飯 如果轉其他要加錢出色 小小辣 但完全食到 酸菜好食 大腸無屎味 好乾淨 同埋好爽 辣辣地 好開胃 好岩送飯食 唔覺意食曬碟餸好味指數: 4/5性價比: 3.5/5 環境: 3.5/5 food court
🍽 椒椒相見

好味指數: 4/5
性價比: 3.5/5
環境: 3.5/5 food court
2022-09-30 672 views
ordered a 水煮魚take out, but there are only 2 pieces of fish in the bowl. Is 2 of $88’ no joke!! Are you kidding me? I had to straightly go to buy another set of lunch after seeing it. I had never seen such a small lunch in my life. The quality is okay but 2 pieces of fish for $88 is unacceptable
2022-09-30
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$100 (Lunch)
2022-07-28 1198 views
岩岩lunch經過中環街市 咁岩見到有間個名一睇就知係食辣嘢咁樣咁啱同我食飯個同事都好鍾意食辣嘢就走咗入去睇吓見到有水煮魚 忽然好想食~!!就迫個同事入咗去食 🤣同事唔太食魚 所以我哋叫咗一個水煮魚同埋口水雞兩個都係$88一份🎈水煮魚魚肉好滑 好好味 唔會一夾就散但又滑喎仲有少少咬口唔會覺得好爛味道岩岩好唔會太辣 比較容易入口食完都唔會覺味精好重🎈口水雞口水雞就比較普通同出面嗰啲差唔多 小辣程度不過佢個份量都幾多幾抵食👍🏻下次lunch經過可以再試埋其他 👍🏻👍🏻
岩岩lunch經過中環街市
咁岩見到有間個名一睇就知係食辣嘢咁樣
咁啱同我食飯個同事都好鍾意食辣嘢就走咗入去睇吓
見到有水煮魚 忽然好想食~!!
就迫個同事入咗去食 🤣

不過佢個份量都幾多
幾抵食👍🏻

下次lunch經過可以再試埋其他 👍🏻👍🏻

2022-07-27
$88 (Lunch)
2022-06-04 1339 views
川味小店在中環街市第一次到新裝修新貌!中環街市有如迷你PMQ 地市食市潮人之選食材質數高!新店晚上遊人少!坐位也寬敞舒適!川味小店食材新鮮!試了水煮魚超大碟!口水鷄亦正宗!選了小辣容易接受!冰粉甜品好味解辣!就在 donki 超市對面交通方便!下班後和朋友相聚不怕多人!
川味小店在中環街市
第一次到新裝修新貌!中環街市有如迷你
PMQ 地市食市潮人之選食材質數高!
2022-06-04
  • 黑糖冰粉