2017-11-22 709 views
大隻紀律部隊推介比我同老公食食食呢間,門面唔吸引,但其實唔錯好好食,老公專登楂車同埋大隻同事們都會食早餐 A ,賣相好得意,豬扒好好食又 juicy, 豬柳扒整得岩岩好唔乾,奶茶同鴛鴦,香濃!晨早静静的歎早餐,好鬼寫意!
  • 早餐A
2016-10-19 984 views
今晚屋企冇煮飯,我亦費事次次都出九龍食飯,今晚留在西貢,當作振興西貢區內餐廳食肆生意。龍船餐廳可謂西貢市中心內規模最大,歷史最長的餐廳,規模大到它旁邊,曾經有間餐廳叫「華X」也被它剋死執笠收場,冇啖好食。可見龍船的霸氣何其強大!不過,在西貢獨特的營商環境下,就算再強大,歷史再長的餐廳食肆都隨時有倒閉危機。西貢的食肆為了節省成本,有時也被迫降低某些服務質素,例如在龍船的午餐,有時會出現「多飯少餸」的情況。到了晚市,情況會略有好轉,畢竟晚餐比午餐貴了二十塊,服務按理有所改善。今晚我在龍船點了一個西式晚餐,叫「香煎雞扒餐」,盛惠五十八塊,凍飲加兩塊,是平是貴,是賺是蝕,見仁見智。前盤先上牛油多士跟餐湯,餐湯是蘑菇忌廉湯,肯定不是罐頭湯,多士不像想像中脆。我晚上不敢飲可樂咖啡奶茶,怕咖啡因影響晚上睡眠質素,所以我只敢點凍檸水。晚餐價錢貴了,連飯的質素也提升。飯是炒飯,但今次不知是否時間不足,今次炒飯的飯身偏軟,也找不到太多蛋絲。平時食的晚餐配菜多數是蕃茄跟西蘭花,今次竟然變成帶酸辣味的雜菜。晚餐的雞扒比午餐時多了一塊,飯亦沒有午餐時那麼多,感覺晚餐比午餐來得更滿足,更化算,只是感覺今次質素差

香煎雞扒餐

晚餐的雞扒比午餐時多了一塊,飯亦沒有午餐時那麼多,感覺晚餐比午餐來得更滿足,更化算,只是感覺今次質素差了

所以對我來說,在西貢食龍船的話,我寧願食晚餐多過食午餐,一分錢一分貨,我明白的。
2016-10-19
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
香煎雞扒餐
2013-04-22 781 views
星期天西貢遊人特別多. 隨意走進西貢市中心, 望著大海, 只想悠閒飲杯紅豆冰.紅.豆.冰.! 在市民已經買少見少, 也不會在生活急速的時候想到慢慢嘆杯紅豆冰.走進龍船餐廳, 剛好有卡位坐. 在不用睇時間做人的星期天, 原來還未到下午茶時段 那就先來飲品吧~ 紅豆冰單品價: $18跟餐價: +$9跟想像有出入的紅豆冰, 一心想著有個雲呢拿雪糕起頭頂 紅豆粒粒與椰汁花奶各佔一半. 豆大又多, 但過甜. 花奶味淡, 不過好足料. 洋蔥豬扒包友人的下午茶餐, 我沒有吃~單看也跟想像有出入. 好似麥記漢堡包, 做得不夠大方. 豬扒居然全被麵包遮住, 倒是第一次見!洋蔥跌了出來, 侍應解釋是因為捧餐太多打斜了, 其實我們並沒有怪責她. 雞脾薯條小兒麻痺的炸雞脾, 骨大肉少. 雞皮夠脆雞肉又柔身, 但沒有雞味.我比較喜歡這種薯仔多的曲形薯條, 份量都好多, 但薯味不夠.由於入去時老闆叫我們先點飲品, 10分鐘後如需要下午餐可轉為茶飲, 大家都先點飲品. 點知當我們叫侍應轉餐飲時, 他很不奈煩, 還發出"吱..吱.."的不滿聲音. 未知是否做遊人生意多, 或者假日特別忙員工也控制不到情況, 但有了第一

那就先來飲品吧~
紅豆冰
單品價: $18
跟餐價: +$9
跟想像有出入的紅豆冰, 一心想著有個雲呢拿雪糕起頭頂

紅豆粒粒與椰汁花奶各佔一半. 豆大又多, 但過甜.
花奶味淡, 不過好足料.
洋蔥豬扒包
友人的下午茶餐, 我沒有吃~
單看也跟想像有出入. 好似麥記漢堡包, 做得不夠大方.
豬扒居然全被麵包遮住, 倒是第一次見!
雞脾薯條

未知是否做遊人生意多, 或者假日特別忙員工也控制不到情況, 但有了第一次, 就令我卻步下次再來了.

$35 (Tea)
2012-05-10 484 views
去完牛池湾宝福,三个人本来想走路去九龙城,天气真的太热啦,好似去西贡近一点,仲可以探下朋友喔。但是,朋友没有找到,只有四处走,做一天游客,看到刚结束的天后大戏棚,西贡后街,以前食海鲜都在海边那几家,没想到原来后街有很多,其中胜记外型很不错,下次要试下。走到一点多,又热又饿,随便找了一家餐厅 - 龙船 - 就进去了,三个人叫了三种饱share.热狗 - 10 蚊的热狗,我们也无要求,但是它是做得很好,很有心把肠仔开二,还有番茄和青瓜,饱也是热的,原来还有热狗没退役,(85分)鲜油菠蘿饱 - 7蚊? 但是这个不是我们平时叫的菠蘿油,有一块厚厚的牛油,这里只是搽了一点牛油,这个价钱,也可以吧,(70分)洋葱猪排饱 - 同样的价钱,在其他餐厅能吃到的只是猪排+饱,但他们还加了很多炒香的洋葱,猪排是小一点,但味道和咬口 做得不错,(80分)罗汉果 - 铁罗汉都甜掉几个牙齿。 (55分)
价钱合理,
(85分)
10 蚊的热狗有番茄和青瓜,真正。
无厚厚的牛油,还是融得太快?
(80分)
很多炒香的洋葱,很少有。
罗汉果 - 铁罗汉都甜掉几个牙齿。 (55分)
甜掉几个牙齿
2012-05-09
价钱合理,
10 蚊的热狗有番茄和青瓜,真正。
很多炒香的洋葱,很少有。
2011-05-06 420 views
而家物價貴,去邊度食飯都咁貴。西貢有好多茶餐廳,但我覺得呢間食物質素確實幾好,價錢亦都合理! 食物價格豐儉由人,由$30常餐到$5-60都有! 平時幫襯開午餐, 好鐘意叫佢既炒河,推薦滑蛋蝦球炒河,河粉加埋滑蛋炒得滑溜溜,蝦球大大粒,足料又大碟! 午餐款式多,愛好食茶餐廳既朋友大把選擇,而且師傅手勢好好,每次食都咁好味! 如果係平日叫午餐仲有餐飲添! 服務態度都好好,整體評分係唔錯唔錯!!

2010-11-09 267 views
約了人在西貢交收. 係深圳收工後. 飛快的趕來西貢. 夜晚交收, 大家要簽收的, 當然要找一個燈火通明啦. 之後對方使提議西貢海旁的一間老牌茶記, 龍船餐廳.西貢的確有不少老字號, 老茶記. 咁多年黎, 我半步都冇踏過入去. 上次去了皇冠, 今次, 就籍著此機會, 試埋呢一間龍船. 一看, 給我看見了扒餐. 據一些老西貢說, 呢度既扒不錯. 不過點唔錯, 咪都係港式既扒. 我純港式的, 叫了個牛扒餐, 配意粉, 加燴汁. 而湯就選了羅宋湯.一看個湯, 就知是無添加色素的羅宋湯. 味道香濃, 蕃茄帶出清甜的味道, 雜菜同牛肉另外帶出少少鮮味, 丁點辣, 味道非常之香, 而且, 好耐冇係羅宋湯中食出大大粒既牛肉. 呢個羅宋湯不只是用料十足, 是工本十足才對.美麗的扒餐. 蕃茄同西籣花都是煎過的. 面皮帶點爉, 但一點也不乾. 西籣花爽口香脆. 意粉, 沒有過腍, 做得幾好. 牛扒, 不韌, 味道入味. 而且燴汁配上港式牛扒, 絕對是可以把普通的一塊中國牛, 升返一、兩級. 而且塊牛扒, 腍到連條牛筋都易咬易吞. 老字號, 果然寶刀未老. 多年來, 位於海旁位置, 屹立不倒 , 必定是有客人

老字號, 果然寶刀未老. 多年來, 位於海旁位置, 屹立不倒 , 必定是有客人贊賞, 得到街坊村民的支持, 才能做到而家.
$45 (Dinner)
2009-06-24 146 views
澳門街炒飯有一個餐湯和餐飲,味道唔錯,料也很好,最重要的是飯粒炒得很香,色澤分明,是干身沒有太多的油份但又干身,炒勁很高,相信這裏的食物也是高水準‧其實這裏炒飯的用料都很普通,沒有太多貴重的材料,靠的其實只是這裏廚師的功架,不知道其他的食物會否有這個問題,環境是一般茶餐廳的格局,服務很有人情味,很多街坊都喜愛光顧,是一間街坊喜愛的食店。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1790089
2006-10-08 113 views
和薑餅人一朝早便入西貢逛逛, 二個人選擇港式茶餐廳吃個早餐.薑餅人叫左個火腿通粉+多士併炒蛋set, 火腿通粉唔會難食得去邊, 但份量唔大, 多士塗上牛油, 溶溶的呈liquid狀, 好味但勁肥, 炒蛋其實係煎蛋餅, 唔得, 薄身無蛋味兼油膩.我叫左火腿粟米omellette and tuna bread, 蛋如上段所述, 吞拿魚飽是在白方包上塗上吞拿魚醬, both are very very 普通.餐飲凍奶茶- 無茶香.埋單~$45 for two

餐飲凍奶茶- 無茶香.

埋單~$45 for two
2005-03-12 106 views
今日行完山, 去開飯, 叫咗個京都豬扒飯午餐有西洋菜例湯& 熱飲D 豬扒好正, 汁好好味25蚊去邊到揾
今日行完山, 去開飯, 叫咗個京都豬扒飯午餐
有西洋菜例湯& 熱飲
D 豬扒好正, 汁好好味
25蚊去邊到揾
2004-04-24 86 views
不貴,服務就跟一般茶餐廳一樣,佢地個satay 豬扒烏東好好味...
(Non-member)
2003-04-30 111 views
住西貢成日都去食晚飯夠平夠大碟又多款中西式都好味精多左d咁啦最正係晚飯佢成絛魚勁滑又蒸到岩岩好!
住西貢成日都去食晚飯
夠平夠大碟又多款
中西式都好
味精多左d咁啦最正係晚飯佢成絛魚勁滑又蒸到岩岩好!
(Non-member)
2002-07-13 83 views
ok!la