2010-11-09
約了人在西貢交收. 係深圳收工後. 飛快的趕來西貢. 夜晚交收, 大家要簽收的, 當然要找一個燈火通明啦. 之後對方使提議西貢海旁的一間老牌茶記, 龍船餐廳.西貢的確有不少老字號, 老茶記. 咁多年黎, 我半步都冇踏過入去. 上次去了皇冠, 今次, 就籍著此機會, 試埋呢一間龍船. 一看, 給我看見了扒餐. 據一些老西貢說, 呢度既扒不錯. 不過點唔錯, 咪都係港式既扒. 我純港式的, 叫了個牛扒餐, 配意粉, 加燴汁. 而湯就選了羅宋湯.一看個湯, 就知是無添加色素的羅宋湯. 味道香濃, 蕃茄帶出清甜的味道, 雜菜同牛肉另外帶出少少鮮味, 丁點辣, 味道非常之香, 而且, 好耐冇係羅宋湯中食出大大粒既牛肉. 呢個羅宋湯不只是用料十足, 是工本十足才對.美麗的扒餐. 蕃茄同西籣花都是煎過的. 面皮帶點爉, 但一點也不乾. 西籣花爽口香脆. 意粉, 沒有過腍, 做得幾好. 牛扒, 不韌, 味道入味. 而且燴汁配上港式牛扒, 絕對是可以把普通的一塊中國牛, 升返一、兩級. 而且塊牛扒, 腍到連條牛筋都易咬易吞. 老字號, 果然寶刀未老. 多年來, 位於海旁位置, 屹立不倒 , 必定是有客人
老字號, 果然寶刀未老. 多年來, 位於海旁位置, 屹立不倒 , 必定是有客人贊賞, 得到街坊村民的支持, 才能做到而家.