2021-04-10 308 views
🥢簡介度小月起源於1895年,創始人沿街叫賣擔仔麵,繼而於1946年正式在台南開店營業,其後擴展至香港。香港分店提供多款台式美食及飲品,裝潢古色古香,值得到訪。🌟特色- 正宗台式美食👍🏻必試- 祖傳肉燥飯:肉燥肥美甘香,入口即化,不帶油膩感,而且價錢相宜,推得推介。但份量偏小,需配搭其他美食。- 炸大腸:外皮炸至金黃酥脆,內裡口感軟稔,調味恰到好處,毫不油膩,令人回味💰價錢- 約每人100港幣🎖評分- 4/5
🥢簡介

- 約每人100港幣

🎖評分
- 4/5

2021-04-05 379 views
餐點有很大的問題第二次去用餐完⋯真的完全不會想在去😓連可以使用折價券都已經不會想在去!!這次點了下午茶餐⋯55元送來完全嚇到不誇張真的是ㄧ口麵🥴我已經很珍惜的分幾口吃了因我怕太快吃完🙄淑女可能可以兩口吧😦55元下午茶擔仔麵雷到爆!比雷神還雷⚡️想問下這55元是怎麼計算出來的⋯我知道香港物價高但真沒想到高到這樣😰比28元之前吃普通單點的碗大沒錯也多了ㄧ顆蛋也包含了汽水🥤但看到真的是會傻住這是怎麼計算出來的餐呢⋯🤷‍♂️湯連我這貓舌頭都感覺到湯是溫的🤢我很抱歉打這篇但真心建議請改進吧💪
餐點有很大的問題
第二次去用餐完⋯
真的完全不會想在去😓
連可以使用折價券
都已經不會想在去!!

這次點了下午茶餐⋯55元

這是怎麼計算出來的餐呢⋯🤷‍♂️
湯連我這貓舌頭都感覺到湯是溫的🤢

我很抱歉打這篇
但真心建議請改進吧💪

下午茶大肉燥飯、下午茶擔仔麵😰
鹽酥雞、蚵仔酥
2021-03-31 550 views
▶️係台灣🇹🇼未食過,反而係香港🇭🇰無得去旅行試左🤣小食:鹵鴨蛋🥚、鹵貢丸、鹵水豆腐好夠熱,鹵水汁有少少甜味,唔會太咸,但係唔太香擔仔麵🍜應該係招牌,個湯有少少鮮味🦐幾好飲,個麵都正常爽彈,但係就麵還麵湯還湯溝唔埋🤔祖傳肉燥飯🍚肉燥夠撈曬成碗飯,味道都可以😁,不過就無乜肥肉,有啲乾🥵除左鹵鴨蛋同鹵貢丸,其餘都係午市套餐包左,仲有飲品🍹同甜品,係份量少d,回味台灣都可以一試🤩午市套餐:$78+$8凍珍珠奶茶鹵鴨蛋:$12鹵貢丸:$10
▶️係台灣🇹🇼未食過,反而係香港🇭🇰無得去旅行試左🤣

小食:鹵鴨蛋🥚、鹵貢丸、鹵水豆腐
好夠熱,鹵水汁有少少甜味,唔會太咸,但係唔太香

擔仔麵🍜

祖傳肉燥飯🍚
肉燥夠撈曬成碗飯,味道都可以😁,不過就無乜肥肉,有啲乾🥵

午市套餐:$78+$8凍珍珠奶茶
鹵鴨蛋:$12
鹵貢丸:$10

小食:鹵鴨蛋🥚、鹵貢丸、鹵水豆腐
擔仔麵🍜
2021-03-11
$108 (Lunch)
Voucher
2021-03-23 359 views
現在冇得去旅行之下,唯有食返台灣菜當去旅行。係時代廣場地下個層,有度小月,就當係走了一轉台南啦,哈哈。全部野食都細細碟,唔驚食唔晒,所以點點下都點左好多。擔仔裸條、擔仔麵(各$28),第一次食裸條,都幾掛汁。烤紹興香腸($28),烤得幾香脆。特滷大腸($48),普普通通,唔差嘅。黃金蝦捲($88),同係台灣食到嘅差不多。柯仔酥($68),烤得幾酥脆,下酒一流。整體來講,上菜速度都幾快,職員服務都幾好。
現在冇得去旅行之下,
唯有食返台灣菜當去旅行。
係時代廣場地下個層,有度小月,
就當係走了一轉台南啦,哈哈。
全部野食都細細碟,唔驚食唔晒,
所以點點下都點左好多。
擔仔裸條、擔仔麵(各$28),
第一次食裸條,都幾掛汁。
烤紹興香腸($28),烤得幾香脆。
特滷大腸($48),普普通通,唔差嘅。
黃金蝦捲($88),同係台灣食到嘅差不多。
柯仔酥($68),烤得幾酥脆,下酒一流。
整體來講,上菜速度都幾快,職員服務都幾好。
同朋友收工晚上去了time square 位於B2層的「度小月」食晚飯。自第四波疫情後都很少出外食飯啦,終於可以享受一下了。我地叫左以下食物,第一:擔仔麵,俾我想像中好食,但分量非常少;第二:祖傳肉燥飯,我覺得肉燥味道略嫌遜色,肉燥過份地瘦;第三:烤紹興腸,味道有啲似臘腸,麻麻地;第四:三杯雞煲,呢個係上網啲人話好食,但食後覺得有啲普通,有啲肉既位老身左;第五:炙烤胡椒肉,呢個都係人推介,但食落就無驚艷到我;第六:黃金蝦卷,呢個反而驚艷到我,非常香脆可口,讚。最後係櫻花蝦九層塔蒸蛋,呢個都ok 好食,值得推介。
櫻花蝦九層塔煎蛋
祖傳肉燥飯
櫻花蝦九層塔煎蛋
黃金蝦卷
擔仔麵
第二次食 諗住俾多次機會兩個人食 埋單$349.5叫咗 (1) 擔仔粿 (2)滷水豆腐 (3)上湯時蔬 (4) 烤腸 (5) 滷肉飯 (6) 九層塔櫻花蝦煎蛋 (7) 蔥油雞擔仔粿 得個鹹味 $28蚊對份量已經冇期望 3啖食完 , 滷水豆腐同樣得個鹹. 菜就最貴得3棵娃小娃娃菜 幾粒蒜 烤腸最正常滷肉飯同樣細 飯多過肉幾倍 冇香味 得豉油煎蛋不知所謂 好彩有辣椒漿補救蒽油雞好似豉油撈雞 冇蒽香 多骨 冇下次
第二次食 諗住俾多次機會

煎蛋不知所謂 好彩有辣椒漿補救
蒽油雞好似豉油撈雞 冇蒽香 多骨

冇下次
2021-03-17 283 views
時代廣場內找家可以食少少就可以的餐廳,就想到來度小月因為他的份量小小的,如果只是食一點點也剛剛好!疫情期間也有圍板,感覺也好的,如果坐近電梯那邊就差一點點!我們只點了三樣東西分別是擔仔粿條、祖傳肉燥飯(肉燥飯汁很好下飯)、蚵仔酥~他們全部都是台灣味道,尤其蚵仔酥比較特別,一口一個很香酥可口,值得一試👍🏻服務方面也是可以~很有禮貌😁不錯!

疫情期間也有圍板,感覺也好的,如果坐近電梯那邊就差一點點!
我們只點了三樣東西

服務方面也是可以~很有禮貌😁不錯!
Type of Meal
Tea
經過見到外賣自取的優惠,順手買了個二人套餐👇🏻(1人份量) 2人set takeaway $118 🌈 皮蛋肉鬆豆腐 份量算多,肉鬆多但皮蛋少,吃不出皮蛋味,豆腐軟滑,合格之上。🌈菜: 中規中矩,份量不多 🌈三杯雞煲買之前想像吃雞件時大大啖肉,十分滿足。但打開飯盒: 只見雞粒,份量不多😅 吃下去每粒雞件都只有骨,沒有肉😨 每件都在吮骨,味道不錯但完全沒有肉吃有兩個飯就等於是二人份量? 不知道買不是set的飯餸會不會都是這個份量?價錢平但食得太不過癮,短期內都不想再試這間了
經過見到外賣自取的優惠,順手買了個二人套餐👇🏻

(1人份量) 2人set takeaway $118
🌈 皮蛋肉鬆豆腐
🌈菜: 中規中矩,份量不多

🌈三杯雞煲
買之前想像吃雞件時大大啖肉,十分滿足。
但打開飯盒:
只見雞粒,份量不多😅
吃下去每粒雞件都只有骨,沒有肉😨
每件都在吮骨,味道不錯但完全沒有肉吃

有兩個飯就等於是二人份量?

二人set  takeaway

TakeAway
2021-01-23 293 views
台灣的度小月的確不錯,所以才有興趣試這個,這次買的是外賣,發現份量少得可憐買了以下食品鹽酥雞($68)蚵仔酥($68)黑椒杏鮑菇牛柳粒($118)櫻花蝦炒飯($88)鹽酥雞份量少都算,炸得又硬又乾,蚵仔酥勁厚粉,完全食粉多過蚵仔,牛柳粒茶餐廳炒得俾佢好食,櫻花蝦炒飯完全無特別,雖然有7折,但都非常貴,加了一盒鹽酥雜菌沒有折扣($28),都係一樣超少總括黎講,好像被騙了,非常失望,味道又差,不會再光顧
買了以下食品
鹽酥雞($68)
蚵仔酥($68)
黑椒杏鮑菇牛柳粒($118)
櫻花蝦炒飯($88)
總括黎講,好像被騙了,非常失望,味道又差,不會再光顧
2021-01-23
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$133.7 (Dinner)
Coupon
👉最近火熱嘅時代廣場優惠卷,在商場消費🈯️定金額,送回一堆食、買嘅優惠卷,引你再到商場消費,真係幾好嘅推廣活動~WinWin✌️.👉餐飲優惠卷每🈵️$100🉑️用一張卷減$50,變相🈶️半價優惠。不過慣例~🈶️好多套餐都唔用🉐️,同埋要用原價計算🧮⋯⋯.📌蔥油雞 $68 ~蔥油芳香撲鼻,似係精挑細選過,雞件全部靚位啖啖肉,皮脆肉嫩好香滑👍📌鹽酥蝦 $68 ~1⃣️客7⃣️隻嘅炸蝦🍤,食落仲脆口,連頭連殼🉑️以食埋,連蝦腸都清理好👍,唯獨隻🦐真係細咗啲😲📌山藥排骨 $68 ~賣相麻麻,不過味道ok, 淮山感覺加倍健康😊👉此店份量算少,3⃣️個餸2⃣️人一定唔夠食,用優惠卷🈶️半價🉑️以一試‼️☝️門口小哥🈶️禮,服務態度非常好👍讚👏

鹽酥蝦
鹽酥蝦

山藥排骨
山藥排骨

☝️門口小哥🈶️禮,服務態度非常好👍讚👏
2020-12-15
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$110 (Dinner)
Coupon
2020-12-13 763 views
今日去咗銅鑼灣食午餐,因為朋友on a budget,佢就揀咗呢間度小月,其實一聽我就知道係呢一個係伏黎架啦🥱,因為之前食過南昌嗰間,簡直係恐怖💩。但係見呢一間喺銅鑼灣,就諗住俾個機會佢啦!😬估唔到呢間野都要等位,但係原來係佢哋嘅服務實在太慢啦,明明有好多位,都要人等,真係O晒嘴。😮午餐有一個菜,一個沙嗲炒牛肉麵,仲有嘢飲。但係午餐嘅選擇非常之一般,揀咗好耐都揀唔落手,有個朋友直情放棄咗叫咗A La Carte。🍽雖然午餐就係平嘅,人均大概$60,但係非常之頹,而且味道一般,真係冇下次啦。🙅🏿

2020-12-05 566 views
行完時代廣場來食飯~開放式空間比較適合現時疲情食嘢!滷肉飯麻麻地因為有D干,但係皮蛋肉松豆腐和鹽酥雞好好食,豆腐好清爽鸡肉亦都好嫩,最特別係有粒粒胡椒粉提味!飲品選擇都算多,staff好nice, 我們兩人食加一不到三百蚊, 都算可以接受!
2020-11-10 1041 views
因為有時代廣場$50優惠券,所以我哋過咗嚟食。本來諗住食擔仔棵條,但係來到先見到有午市套餐,咁我就揀咗蔥油雞飯配滷豆腐,大少就揀咗豬手飯都係配滷豆腐,不過我哋就再叫咗烤紹興香腸做小食。套餐送飲品,大少嗌左杯芽奶茶我就簡單地嗌咗一罐可樂。呢一餐飯有兩個驚喜位。第一,滷豆腐好出奇地好食。雖然個豆腐好大嚿,但係好入味,唔會過鹹亦好滑,如果無咗d醬會更加好食。第二,個烤香腸烤得好脆皮。連埋蒜皮一齊食👍雖然個餐嘅分量比較少,不過$68, 有前菜,有主菜,有飯有餐飲,坐得亦都比較舒適,仲想點👍雖然豆腐同埋個香腸真係好好食,但係平均黎計呢一餐都係一般。
因為有時代廣場$50優惠券,所以我哋過咗嚟食。

呢一餐飯有兩個驚喜位。
第二,個烤香腸烤得好脆皮。連埋蒜皮一齊食👍

雖然豆腐同埋個香腸真係好好食,但係平均黎計呢一餐都係一般。
2020-11-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2020-11-10 484 views
之前去台灣既度小月食過.... 今日終於在香港店一試但........先來祖傳滷肉飯一個字.....咸真係好咸 台灣街邊嗰啲都好食過佢😭😭😭唯一可取 :飯質唔錯 軟硬適中👍🏼古早味滷豆腐凍豆腐 唔錯...... 但個醬汁都係有D咸滷貢丸 .... 凍既 冇feel沙茶牛肉炒麵全日最出色一味餸沙茶醬味道唔錯 牛肉ok炒麵唔油 合格!Lunch 食左$105 名氣係有 但唔算特別好食完全大失所望真係好掛住台灣嘅味道啊!
之前去台灣既度小月食過....
今日終於在香港店一試
但........

先來祖傳滷肉飯

滷貢丸 .... 凍既 冇feel

沙茶牛肉炒麵

全日最出色一味餸
沙茶醬味道唔錯 牛肉ok
炒麵唔油 合格!

Lunch 食左$105
名氣係有 但唔算特別好食

完全大失所望
真係好掛住台灣嘅味道啊!
2020-09-24 1312 views
仲有個半鐘先入場睇戲,咁搵間唔需要慢慢嘆的餐廳,行到去時代廣場的度小月人唔多,唔使等位,試試無妨。地方簡潔,餐具乾淨,第一關合格祖傳肉燥飯:細細碗三口飯,係有肉香味,但飯無香味擔仔粿條:則係河粉喇,上檯暖的,份量如我拳頭,兩口包你食哂,雖然只是$28,但比較份量就好貴囉,而且味道完全不像我在台灣吃的花生豬腳:花生同豬腳都炆得好淋,但無咩味黃金蝦捲:算係最好食嘅一碟,蝦捲熱辣辣、香脆可口、炸粉唔算厚,加埋芥末醬油都幾好食老實講一啲台灣風味都無,銀碼雖然細但份量仲細,所以算貴,而且唔好食,我都係去台灣先至再食度小月了😓

祖傳肉燥飯:細細碗三口飯,係有肉香味,但飯無香味
祖傳肉燥飯

擔仔粿條

花生豬腳:花生同豬腳都炆得好淋,但無咩味
花生豬腳

黃金蝦捲

$120 (Dinner)