2023-06-05 427 views
行經銅鑼灣見到新開度小月,裝修也不錯,大大的燈籠掛起,環境幾好。當天要等候大概10分鐘才有位置。餐廳沒有等待區,只在門口等要企,經常有食客付款後出來,如天氣熱就不舒適。另外,餐廳射燈其多,令到餐廳內溫度頗高,問過店員已是開最大冷氣。食物都ok,我的是蔥油雞麵,雞很滑,麵質也彈牙,麵湯清清地,我喜歡。另外的鹽酥雞,很香脆可口。我先生的是牛丸加牛肉麵加小食鴨血,牛丸味道十分濃厚,美中不足的是牛肉的肉質有點粗糙,難咬。鴨血也ok,夠辣!整體來講是平平穩穩的。
蔥油雞麵
鹽酥雞
牛丸牛肉麵
麻辣鴨血
蔥油雞麵
鹽酥雞
麻辣鴨血
2023-05-25 201 views
度小月晚餐,唔洗加一~味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)⛅️紅燒豬軟骨伴糖心鴨蛋配白飯 $68骨肉不能融合,啲軟骨超級硬,肉質方面仲唔滑🤭鴨蛋冇乜蛋香,配菜有豆乾、雲耳,醬汁尚可😭🌤滷豆腐(主食配一款免費小食)質地未去到最滑,但都已經很ok,但都幾鹹🥹💨鹽酥雞(細) (主食配額外小食+$18)細細粒,主打的骰? 仲要大半舊都係炸粉☺️雞本身冇調味,仲要鞋🌝🌤燒仙草奶茶(冷) (主食+$8)仙草份量都幾多~第一次飲無糖🙈原來係苦既😂配搭埋仙草就可以中和翻小小🤭⛅️度小月擔仔麵 $38超級鹹,食多兩啖有腎病果隻…轉個講法都可以話佢超入味😂唔飲湯既情況下,齋食麵條都好夠味🌝❤️‍🔥好伏💨❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow @gulugirl102 ~話比我知你有睇,比啲動力我丫❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
度小月
晚餐,唔洗加一~

紅燒豬軟骨伴糖心鴨蛋配白飯

⛅️紅燒豬軟骨伴糖心鴨蛋配白飯 $68

🌤滷豆腐(主食配一款免費小食)
質地未去到最滑,但都已經很ok,但都幾鹹🥹
鹽酥雞(細)

💨鹽酥雞(細) (主食配額外小食+$18)

🌤燒仙草奶茶(冷) (主食+$8)
仙草份量都幾多~
第一次飲無糖🙈原來係苦既😂配搭埋仙草就可以中和翻小小🤭
度小月擔仔麵

⛅️度小月擔仔麵 $38

❤️‍🔥好伏💨

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
2023-04-27 206 views
咁岩去唱K,諗住醫飽個肚先去唱,行過就見到隔離有間台式野,個名聽得多,食就第一次食,點知都幾有驚喜喎😍叫左個最愛小籠包,岩岩蒸出黎熱辣辣,入面又多汁🤤印象中價錢好似係40幾蚊有4粒,銅鑼灣黎講唔算貴喎🫰🏻仲叫左lunch set鹽酥雞扒肉燥飯,個雞又唔會炸得太乾😋,碗飯太大碗我都食唔哂之後仲叫左個台灣腸,一上就見到好細心咁切好哂😍再配埋蒜片,腸+蒜片真係絕配,🤭雖然食左口好臭,都忍唔住食左大半碟配埋杯台式珍珠奶茶,真心有下次!
點知都幾有驚喜喎😍
配埋杯台式珍珠奶茶,真心有下次!
小籠包
肉燥飯
台灣腸
2023-04-27
Lunch
小籠包
肉燥飯
台灣腸
之前开在时代广场的时候去过几次,现在换了更大的门店,过去一试味道仍然保持水准!菜的份量不大但是比较精致~说几个我比较常吃的菜式🥢⬇️〰️🍗古早三杯鸡煲/🍄三杯野菌煲这两道不仅外观相似,调味也很像都是被咸中带甜的浓油赤酱包裹😋,加上九层塔的特殊香气💨,食欲在开盖的瞬间达到了顶峰野菌煲里有彩椒搭配几种菌类,味道都很鲜美〰️🧆香葱脆皮炸大肠一定要趁热吃!外皮炸至焦脆的大肠里面加上葱段,完美解腻丰富口感~〰️🦪古早味蚵仔煎这个真是超经典的台湾小吃👍🏻蚝肉和蛋饼用淀粉完美融合入口软乎乎,没有一点腥味!另配了辣酱,味道更佳〰️🍜度小月担仔面/米粉/粿条它的份量不大,🉑️味道太好里面加了肉燥,我能忍不住连汤炫光~〰️🍤凤梨虾球每次必点!🥰虾球炸的外脆里弹~旁边配的凤梨蛋黄酱中和掉油腻感每次搭配的凤梨都超甜~
菜的份量不大但是比较精致~
说几个我比较常吃的菜式🥢⬇️
🍗古早三杯鸡煲/🍄三杯野菌煲
这两道不仅外观相似,调味也很像

野菌煲里有彩椒搭配几种菌类,味道都很鲜美
三杯野菌煲

🧆香葱脆皮炸大肠
一定要趁热吃!
外皮炸至焦脆的大肠里面加上葱段,完美解腻丰富口感~

🦪古早味蚵仔煎
这个真是超经典的台湾小吃👍🏻蚝肉和蛋饼用淀粉完美融合
入口软乎乎,没有一点腥味!另配了辣酱,味道更佳

🍜度小月担仔面/米粉/粿条
它的份量不大,🉑️味道太好
里面加了肉燥,我能忍不住连汤炫光~

🍤凤梨虾球
每次搭配的凤梨都超甜~
2023-04-12 168 views
要寫超難食, 不但要付出自己時間去寫, 重有要付出自己肚子難頂去消化, 你話我真係想講這店好難食。1. 花枝丸勁鞋勁喊2.肉燥飯勁喊, 分量少3.鹽酥雞勁喊勁油吃完完全消化唔到頂住個肚, 不愉快的經歷
1. 花枝丸勁鞋勁喊

2.肉燥飯勁喊, 分量少

3.鹽酥雞勁喊勁油

吃完完全消化唔到頂住個肚, 不愉快的經歷
2023-02-05 396 views
叫左蔥油雞飯同甜不辣,d雞勁硬勁難食。未食過咁難食既雞,連雞翼呢d suppose 嫩滑既部分都可以煮到勁乾柴,好似肉乾。 成場其實都見到其他食客,食到苦口苦面,食完一啲都沒有滿足的感覺,對於一個價值$70以上嘅餐,唔應該提供如此的劣食。好希望呢一間舖可以反省一下味道,啲嘢食質素唔好,就算門面整到幾靚都好,員工幾好都好,都唔會做得耐。甜不辣放涼左再食,好似橡筋咁硬勁難咬,點解可以咁難食。另外有叫到珍珠奶茶同高山茶,味道就一般啦,都唔會飲死人嘅。唯一正常係白飯。上菜速度正常。

甜不辣放涼左再食,好似橡筋咁硬勁難咬,點解可以咁難食。

另外有叫到珍珠奶茶同高山茶,味道就一般啦,都唔會飲死人嘅。

唯一正常係白飯。
上菜速度正常。
2023-01-23 276 views
果碗擔仔面,好細碗,無材料,味道又欠奉,但要收38元。杯珍珠奶茶, 無茶味,奶水咁,又收38元。年初二收埋加一,84蚊。做餐廳既,應該要俾多少少誠意。至少唔好令到客人食完, 好似咁俾人搵笨咁。
2022-12-19 353 views
今日經過銅鑼灣見到到小月,就諗起台灣貢丸湯,又青,又有啲芹菜好開心咁樣嗌咗, $48一碗得三粒其實都有少少貴,不過唔緊要啦,點知嚟到我哋發現滷肉加水 = 湯 第一次見。爆油加爆咸,完全唔係一個湯。其實食品側咸。完真心好失望😖

滷肉加水 = 湯 第一次見。

爆油加爆咸,完全唔係一個湯。

其實食品側咸。完

真心好失望

😖

貢丸湯
2022-12-19
Dinner
2022-12-05 272 views
超級咸同難食,價錢貴加難食,伏。未食過咁難食既台灣食物仲要服務員都好一般 全舖加我得2枱客都要格開牌話繁忙時間要搭台 直到我食完都系冇客簡直趕客,打開menu 乜都售完得3個午餐選擇揀,伏肉燥飯仲要超級咸,好似食緊成啖鹽。誓不會再來。0分。
超級咸同難食,價錢貴加難食,伏。
未食過咁難食既台灣食物
簡直趕客,打開menu 乜都售完
得3個午餐選擇揀,伏
肉燥飯仲要超級咸,好似食緊成啖鹽。
誓不會再來。0分。
2022-12-05
$90 (Lunch)
2022-11-26 263 views
行過銅鑼灣,見到佢開咗新店之前又未試過度小月,諗住佢係大牌子入嚟試吓冇啊壞,點知就中晒伏。叫咗個下午lunch set鳳梨小排骨配白飯上到嚟,個菠蘿生到係白色,碟餸啲汁係透明😃完全冇食慾 啲排骨又老又小肉。食到一半,我都唔想食佢所謂嘅杯特濃冷泡茶仲淡過酒樓沖嘅茶(我朋友嗰個鹽酥雞扒飯係OK 但係我就中晒伏但係更多更好食嘅台灣菜大有人在 )No recommend to try………………………………………….
行過銅鑼灣,見到佢開咗新店之前又未試過度小月
,諗住佢係大牌子入嚟試吓冇啊壞,點知就中晒伏。
叫咗個下午lunch set鳳梨小排骨配白飯
上到嚟,個菠蘿生到係白色,碟餸啲汁係透明😃
完全冇食慾
啲排骨又老又小肉。食到一半,我都唔想食
佢所謂嘅杯特濃冷泡茶仲淡過酒樓沖嘅茶
(我朋友嗰個鹽酥雞扒飯係OK 但係我就中晒伏
但係更多更好食嘅台灣菜大有人在 )
No recommend to try
………………………………………….
2022-11-15 271 views
話說 本人比較鍾意四圍搵野食 包括係過江龍店(雖然好多過江龍都令人失望)但今次都忍唔住試下度小月 收早黎潮聖下🤗🤗叫左個晚市一人餐麻辣鴨血牛肉湯地瓜粉條味道相當之貼近台灣味道🤭🤭小食選擇左鹽酥雞 都相當好食,價錢亦相宜👌👌另外單點左個擔仔麵 同台灣度小月無分別 好有去左台灣既感覺😍😍🥴🥴

但今次都忍唔住試下度小月 收早黎潮聖下🤗🤗

叫左個晚市一人餐麻辣鴨血牛肉湯地瓜粉條
味道相當之貼近台灣味道🤭🤭

小食選擇左鹽酥雞 都相當好食,價錢亦相宜👌👌

2022-11-11 257 views
番左成日工,收工經過謝斐道,見到新開一間餐廳叫度小月,食台灣野,見到出面餐牌有一人晚餐,岩曬我,加上待應都幾有禮貌係咁叫我入去試下,就試一次,最多唔好食都係一次姐,叫左個櫻花蝦雞柳炒米粉,又得得地喎,炒得幾好唔油,又足料,見無伏就再叫多一樣炙烤胡椒肉試下,好香胡椒味,d肉幾彈牙,不錯👍🏻,下次帶埋女朋友來試下先,因為見佢仲有2人同4人餐,主餐牌仲做緊85折,又唔洗加一,不過要早d來,7點幾都開始多人要等位。
灸炙烤胡椒肉
2022-11-09
Dinner
灸炙烤胡椒肉
  • 炙烤胡椒肉
2022-11-08 216 views
今日同朋友行下搵野食,經過門口有個着住便服嘅男人就同我地介紹下,咁好自然入咗去🙊啲野食幾好味,特別係個柯仔酥大讚😋擔仔麵都好食😋着住便服嗰個人好好人唔介意我同我朋友問長問短,好有耐性😅着住便服我地覺得應該係經理🤔不過其他同事每次送餐都好有禮貌👏🏻環境幾舒服,下次會再嚟試下
2022-10-31 302 views
今日同兩位小朋友係銅鑼灣行完街,剛剛就見到有間新開既度小月,之前在海港城食過都幾好,就入去試下,一入去服務員態度好好,見我攞住幾袋野又湊住兩個細路,主動幫手收好BB車,驚喜地原來有埋BB椅及兒童餐具提供,這間度小月原來轉左手機自助落餐,叫左幾樣野,味道不錯,唔算太濃,擔仔米粉、炒飯及台灣香腸都岩小朋友食,大人就試左三杯雞、鹽酥雞及胡椒蝦,估唔到胡椒蝦有驚喜,殼脆內嫩,埋單果陣先知唔洗加一收費,仲有85折,又幾好wo,下次應該會再來。
胡椒蝦
2022-09-30
胡椒蝦
2022-10-25 287 views
見佢新開所以lunch 嚟試下,叫左麻辣鴨血鴨扁湯麵。一嚟到眼都凸埋,即刻講左句會唔會太細碗呀?仲要勁似車仔麵🤦🏻‍♀️d 麵難食到不得了,好un,橡筋咁🤢鴨血仲要唔係鴨血,係豬血嚟架😡其實係咪隔離永年拎過嚟架😡燥左,仲要成$74? 一定冇下次。
麻辣鴨血鴨扁湯麵