2023-06-21 727 views
⭐️水晶蝦餃餃皮偏厚 有彈性 內餡飽滿 蝦幾大隻 鮮味味道比想像中好⭐️干蒸燒賣 燒賣 冇乜肥肉 結實有彈性 ⭐️鵪鶉蛋燒賣懷舊點心 好耐冇食過鵪鶉蛋配上爽實豬肉燒賣 不過不失⭐️四寶雞扎腐皮包住爽肚 半隻雞翼 火腿好耐冇見過有爽肚嘅雞扎 味精唔錯⭐️豉汁排骨豉汁惹味 排骨肉質略嫌有啲腍⭐️味菜大腸大腸 夠入味冇怪味 但有一兩嚿比較肥 ⭐️黑椒金錢肚 金錢肚 爽彈有咬口 夠入味 帶黑椒微辣⭐️咖喱魷魚咖喱唔算好香 魷魚爽脆 但略嫌太細嚿碎濕濕咁⭐️炸雲吞炸雲吞 微熱 好鬆脆 包住少少蝦肉加埋個甜酸汁 唔錯⭐️煎堆煎堆 炸到過左火 有啲位置少少乾硬⭐️春卷夠香口 餡料算多 味道正常⭐️雞球大包 賣少見少懷舊點心包身鬆軟 底有少少濕餡料好豐富飽滿 ⭐️腊腸卷我攞佢又攞系列🙄包身軟熟 臘腸鹹香 肥瘦適中 ⭐️特色客家茶果自家製 現場見到有個姐姐喺度整新鮮熱辣 點左兩碟試試 一鹹一甜蘿蔔茶果 皮薄軟糯 蘿蔔清甜多汁豆沙茶果 圓轆轆 皮薄 豆沙軟滑⭐️牛肉腸腸粉皮略厚 牛肉餡都可以 普通⭐️郊外油菜西洋菜 清甜 爽脆 鮮嫩冇渣大大碟 黎親川龍呢度必食⭐️山水豆腐花豆腐花 滑溜 有淡淡豆香糖水黃糖自己落 糖水唔太甜 加埋黃糖剛剛好
⭐️水晶蝦餃

總結:食物可以 今次比想像中好
感覺好食過上年黎嗰陣
點心好多懷舊款式 都值得試下
2023-05-19 966 views
行山前先嚟端記飲茶,呢間懷舊茶樓好出名,但係晏就兩點就閂門,而且有啲點心遲咗去可能會冇,所以想食就要早啲嚟啦!呢度充滿舊香港茶樓嘅情懷,所有嘢都喺自助形式,包括攞點心同沖茶。茶葉有香片、水仙、普洱同壽眉,大家可以根據自己喜好沖得濃啲或淡啲。一有點心出爐店員就會用廣播話比大家知,如果喺特別嘅點心會即刻見到好多人衝去攞,幾有趣🤣整體嚟講呢度嘅食物味道正常,水準不過不失,推薦咬落軟糯嘅雞屎藤同爽甜西洋菜!
行山前先嚟端記飲茶,呢間懷舊茶樓

• 雞屎藤
2023-05-10 691 views
難得有順風車,今日梗係去遠啲開餐啦!一直都想到這裡試下,聽講有傳統點心,味道仲唔差,食完後又可以去行下,吸下新鮮空氣。入到店舖,水自己斟,食物自己去攞,仲有一種好地道的感覺!食物方面,我們選擇了以下點心.......🔴豉椒鳳爪。$18🔎入味,味道算不錯!🟠奶皇馬拉糕。$18🔎不是每間酒樓都有這食物,鬆軟,好味!🟡腊腸卷。$18🔎呢款點心仲少有,一見到就即叫!🟢雞球大包。$18🔎腊腸卷外,呢款點心都難得一見。.🔵特色客家茶果。$18🔎不算太甜,好好味!🟣豉汁排骨。$18🔎中規中矩🟡四寶雞扎。$18🔎仲未搵到一間整得好食。⚪️咖喱魷魚。$20🔎一般。🟤黑椒金錢肚。$20🔎我比較喜歡黑椒味,好好味!🔴薑蔥牛栢葉。$20🔎麻麻地。🟠山竹牛肉。$20🔎一般。🟡各式盅頭飯。$28🔎好抵食。 ️
難得有順風車,今日梗係去遠啲開餐啦!
入到店舖,水自己斟,食物自己去攞,仲有一種好地道的感覺!
食物方面,我們選擇了以下點心.......
🔴豉椒鳳爪。$18
🔎入味,味道算不錯!
🟠奶皇馬拉糕。$18
🔎不是每間酒樓都有這食物,鬆軟,好味!
🟡腊腸卷。$18
🔎呢款點心仲少有,一見到就即叫!
🟢雞球大包。$18
🔎腊腸卷外,呢款點心都難得一見。.
🔵特色客家茶果。$18
🔎不算太甜,好好味!
🟣豉汁排骨。$18
🔎中規中矩
🟡四寶雞扎。$18
🔎仲未搵到一間整得好食。
⚪️咖喱魷魚。$20
🔎一般。
🟤黑椒金錢肚。$20
🔎我比較喜歡黑椒味,好好味!
🔴薑蔥牛栢葉。$20

2023-04-13
Type of Meal
Lunch
2023-05-03 607 views
每年最少都會行大帽山一次🏃🏽‍♀️⛰️而必經之地就係去端記飲茶一出兩件🫶🏻自助形式沖茶環境舒適,涼涼哋好舒服😌🙆🏽‍♀️豉汁鳳爪 好入味夠淋身🐣干層馬拉糕🥧好鬆軟,甜度適中🙆🏽‍♀️鵪鶉蛋燒賣大大粒好味😋燒肉燒鴨雙拼 皮脆肉滑🐷🙆🏽‍♀️臘味糯米飯 夠晒足料口感豊富🍚皮蛋瘦肉粥🥣足底綿滑夠曬火口😗🙆🏽‍♀️懷舊雞扎 雞夠滑 冬菇夠厚身 魚肚好入味💜茶果係現塲即製即蒸即食🤩非常煙靭,必食之選🤤非常有風味嘅舊式酒樓☕️☕️☕️
每年最少都會行大帽山一次🏃🏽‍♀️⛰️
而必經之地就係去端記飲茶一出兩件🫶🏻
自助形式沖茶環境舒適,涼涼哋好舒服😌
🙆🏽‍♀️豉汁鳳爪 好入味夠淋身🐣
干層馬拉糕🥧好鬆軟,甜度適中
🙆🏽‍♀️鵪鶉蛋燒賣大大粒好味😋
燒肉燒鴨雙拼 皮脆肉滑🐷
🙆🏽‍♀️臘味糯米飯 夠晒足料口感豊富🍚
皮蛋瘦肉粥🥣足底綿滑夠曬火口😗
🙆🏽‍♀️懷舊雞扎 雞夠滑 冬菇夠厚身 魚肚好入味💜
茶果係現塲即製即蒸即食🤩非常煙靭,必食之選🤤
非常有風味嘅舊式酒樓☕️☕️☕️
$120 (Tea)
  • 雞扎
上次來端記巳是廿多年前,地膽朋友放半日再帶大家去食個late lunch。而家冇咗以前個鐵棚改用太陽傘,如果坐到圍欄位就好有私家露台feel。 唔想太曬又怕落雨就要睇天氣先好去。户外座位仲有茶客帶埋體形不大又乖的毛孩入座。全店是自助形式,由入座冲茶拿點心都係self-serve。唔知架步的外籍朋友可睇牆上的英文解說,但咁嘅方式令我錯過咗限量版的艾粿和魚云湯,真係下次要醒目留意着DJ的風趣廣播。佢哋會“哎咪”: 喂,食啦豆腐花未?咁就醒目速到自助區取件了。哩度最可揸車去因有地方泊車,如有阻塞又會有工作人員“哎咪”叫你,不用掛心!是日點心是非常好味,這種舊式茶樓久不久可去玩吓,始终去慣商場連鎖品牌的人未必會慣這種要全自助又上落窄小梯級及踎厕的格局!相信是有相當年紀及欣赏大自然的朋友才會享爱!
2023-04-28
$70 (Lunch)
  • 蝦餃
  • 燒賣
  • 糯米雞
  • 金錢肚
𝓘𝓽’𝓼 𝓭𝓲𝓶 𝓼𝓾𝓶 𝓽𝓲𝓶𝓮懷舊自助式茶樓|川龍端記茶樓|出晒名嘅川龍端記茶樓,啱晒啱啱行完山嘅朋友去一齊飲個早茶。唔單止有傳統香港茶樓嘅味道而且係自助式,即係要自己去攞茶點同自己沖茶,特別有一番風味~嚟到呢度需要自己去搵位,然後可以去沖茶位揀自己想要嘅茶葉,有香片、水仙、普洱、壽眉等,任君選擇。加完熱水就可以落去點心區揀自己想要嘅點心,最特別嘅係店員會廣播剛出爐嘅點心,全程自助式自己揀,幾有趣。總括嚟講食物味道正常,同普通酒樓差唔多。不過勝在呢度懷舊,有特色,而且可以自助式去飲茶。不妨可以嚟試吓~
𝓘𝓽’𝓼 𝓭𝓲𝓶 𝓼𝓾𝓶 𝓽𝓲𝓶𝓮

懷舊自助式茶樓|川龍端記茶樓|

2023-03-11 1474 views
嚟緊有很多行山比賽,約咗朋友練習夜晚行山,天黑行到天亮,落到大帽山腳,扶輪公園行多20分鐘,便到,時間剛剛好。入到去茶樓,燈火通明,廚房師傅很忙碌地預備點心!當時未夠6:00,我們是第一批坐下的客人。有幾個貌似村民的一早,已坐在門口喝茶吹水,仲叫我自己入去開茶。感覺非常親切。很準時,大約六點,點心開始陸續出爐。一行三人,實在太肚餓,哎了成台點心。比較突出的有蒸大腸出邊比較少有。 其實我係未食過,算我孤陋寡聞,所以亡羊補牢,入口即溶的感覺,雖然知道比較肥膩,但是行了10個小時,說服自己吃了一嚿後又一舊⋯⋯其他點心,由於是新鮮製造,特別是炸物,非常好吃。價錢很不錯了。很有心的小店。下次如果再夜晚行大帽山,一定會向朋友推介。
入到去茶樓,燈火通明,廚房師傅很忙碌地預備點心!
當時未夠6:00,我們是第一批坐下的客人。
很準時,大約六點,點心開始陸續出爐。
一行三人,實在太肚餓,哎了成台點心。
比較突出的有蒸大腸出邊比較少有。
其他點心,由於是新鮮製造,特別是炸物,非常好吃。
價錢很不錯了。
很有心的小店。
下次如果再夜晚行大帽山,一定會向朋友推介。
2023-03-06 981 views
川龍端記是一家非常傳統的自助舊日式茶樓,客人需要自己拿好位子,之後去拿餐具和拿個茶壺中然後自選茶葉,有香片、水仙、壽眉、普洱,之後加熱水就衝好茶,之後就可以自己出去拿食物,有炸物、蒸籠點心、粥面及甜品,任君選擇。留心聽廣播就會知道有什麼點心新鮮出爐,非常吸引!而且發哥,黃宗澤等等明星行山後經常過來吃,偶遇明星的機會非常大!!必食推薦!鵪鶉蛋燒賣(其它茶樓很難吃到,必吃)蝦餃醬汁鳳爪山竹牛肉球牛柏葉咖喱魷魚雞球大包山水豆腐花
山後經常過來吃,偶遇明星的機會非常大!

!必食推薦!
鵪鶉蛋燒賣(其它茶樓很難吃到,必吃)
蝦餃
醬汁鳳爪
山竹牛肉球
牛柏葉
咖喱魷魚
雞球大包
2023-02-22 959 views
約左同事齊齊行大帽山, 大家都好想試下川龍出名既西洋菜, 一於提議去端記飲茶啦再出發啦.由於人數比較多,而且聽聞所有都係自助形式,於是膽粗粗打去問下有無得留抬啦, 笞案竟然係......可以呀!! 仲留左張2樓露天大圓抬比我, 很好很好.點心姐姐會定時叫咪推介/提醒有咩新鮮點心出籠, 好親切呢~食物方面, 西洋菜的確幾新鮮,無根(渣),不過略嫌未夠當造.鹌鹑蛋燒賣, 唔錯幾入味.糯米雞,臘味飯, 都係一般,都係太油膩,況且仲要行山, 不宜多吃炸春卷,豆腐,咸水角, 一般, 係暖櫃始終爭D唔夠脆口茶果, 同事們一致喜愛茶果,所以叫了好多款, 味道不錯特別甜的幾款.總結: 整體幾好, 只係略嫌油膩了點; 環境全自助形式,如不喜歡要三思.
點心姐姐會定時叫咪推介/提醒有咩新鮮點心出籠, 好親切呢~
鹌鹑蛋燒賣, 唔錯幾入味.
炸春卷,豆腐,咸水角, 一般, 係暖櫃始終爭D唔夠脆口
點心大合照
2023-02-11
$70 (Breakfast)
  • 茶果
2023-02-13 904 views
星期六家人長輩提議帶我地到大帽山附近的端記茶樓。相信如果無車,都應該唔會專登去呢間茶樓飲茶食下點心。第一次來到端記的我,對呢一間舊式茶樓當然充滿好奇。長輩帶路到其中一幢的天台位置坐低,跟住就到位於地下兩邊自取各款點心。同長輩及家人於品嘗熱茶及點心之際,感覺到舊式茶樓的獨特之處。食品的質素方面,大致上的OK, 但因用膳位置於天台露天位置而十分大風,食物要趁熱盡快享用。服務就主要係自助,唔應該有任何期望。

服務就主要係自助,唔應該有任何期望。
2023-02-12 563 views
今日無聊冇嘢做,特登揸車上去大帽山端記飲茶,佢之前嘅經驗揸車上去嘅途中硬係覺得冇位泊車,而家上到去就真係冇位泊車,要諗辦法泊好架車行入去,佢停車場裏便可以拍10架車左右,今次我哋坐樓上露天位置,一如以往都係攞嗰啲中式點心例如蝦餃燒賣西洋菜,排骨之類嘅嘢啦同埋腸粉,今日另外叫咗一個馬豆糕同埋即撞嘅豆腐花,個豆腐花做得相當出色,好有豆味同埋好滑,如果馬豆糕亦都做得好鬆軟,期待下次朋友嚟香港嘅時候可以帶佢哋見識吓呢間古色古香嘅酒樓
2023-02-01 666 views
今天放假去了川龍端記茶樓嘆個午茶,這茶樓算是舊式茶樓,要自己沖茶和攞筷子、碗,服務員只會為你點菜和收拾檯面,他們有些座位可以坐在露天地方觀景,但夏天的時候會比較熱。 今天我們一同四人叫了數樣食物,食物味道正常不會太差與一般酒樓冇分別。 牛柏葉非常煙韌爽口味道很好魷魚沒有咖哩味但吃起上來也很好吃。馬拉糕不夠熱也不夠鬆軟吃起來有點實。蝦餃那些蝦很大隻,新鮮燙口鳳爪味道正常溫度欠缺。排骨飯新鮮出爐很有傳統排骨飯味道。雞扎有大塊豬肚,魚肚也爽口。牛肉球很大粒,加喼汁十分好吃。燒賣味道不差,咬下去有口感。皇牌西洋菜,味道没有前那麼好吃,但不算差。價錢算平,特色茶樓也是這個價算抵。

牛柏葉非常煙韌爽口味道很好

魷魚沒有咖哩味但吃起上來也很好吃。

馬拉糕不夠熱也不夠鬆軟吃起來有點實。

蝦餃那些蝦很大隻,新鮮燙口

鳳爪味道正常溫度欠缺。

排骨飯新鮮出爐很有傳統排骨飯味道

雞扎有大塊豬肚,魚肚也爽口

牛肉球很大粒,加喼汁十分好吃

燒賣味道不差,咬下去有口感

皇牌西洋菜,味道没有前那麼好吃,但不算差

價錢算平,特色茶樓也是這個價算抵。

話說上年聖誕通頂後,去咗馳名嘅「端記茶樓」。首先,想去食嘢,要有心理準備:1. 要早起,早d去先食到新鮮出品,尤其是炸物!雖然開到2pm,不過晏去有機會少d選擇。🥸2. 位於山上,唔係咁容易去,通常都揸車或者小巴入去,泊車位又少又窄。🥶3. 食個情懷大於味道。🫡有心理準備之後,去完會覺得更值得😜我哋係6:10已經到咗,天都未光。茶自己揀自己沖、點心自己揀自己拎。建議好天就坐2樓露天位,見住個天慢慢變光,都幾靚😌山長水遠嚟到,無理由唔試d特色嘢,以下✌🏻個重心推介:⚠️懷舊點心:竟然俾我遇到星爺戲入面嘅「師奶淫得很」!其實係鮮蝦銀針粉😌雖然味道不驚艷,但有種莫名嘅親切感!🥰大包:我係第一次見,真係好大個、好多餡,分3份食,每份都接近1個叉燒包份量。(炸物都好出色)芋角:我又係第一次見,外皮炸到好脆,入面滿滿芋泥,食落令人溫暖☺️沙律蝦角:我再係第一次見,外皮好脆,入面嘅蝦好多,沙律醬中和油膩感。👍🏻⚠️皮蛋瘦肉粥🤔我係訓身推介,個粥超級棉,皮蛋味煲到溶入粥裏,瘦肉一絲絲散喺粥入面。再配d炸脆脆,係飽都食得落果種美味!(山長水遠叫人入去食粥😂我都少少怯,所以放後d講)最後,常見嘅點心都會搵到,水
話說上年聖誕通頂後,去咗馳名嘅「端記茶樓」。

首先,想去食嘢,要有心理準備:

3. 食個情懷大於味道。🫡

有心理準備之後,去完會覺得更值得😜

山長水遠嚟到,無理由唔試d特色嘢,以下✌🏻個重心推介:

⚠️懷舊點心:

(炸物都好出色)

⚠️皮蛋瘦肉粥

最後,常見嘅點心都會搵到,水準不過不失啦。😜懷舊下,打下卡,拜訪下呢個電影場景,都算是個不錯嘅體驗。🤝🏻
——————————————————
小巴路線:
80號小巴(荃灣兆和街)
川龍村總站落車,步行大約5分鐘
2022-12-26
$150 (Breakfast)
2023-01-17 776 views
呢兩日有啲大霧,就一於上大帽山飲茶,再行吓山睇霧。端記處於大帽山山腰川龍村,有免費車位,不過平日都好爆,揸車就要早啲入嚟。我哋好彩可以坐到樓上露天位置,風味十足,但就要落返樓下攞點心。呢度杯碟自己執、沖茶自己沖,點心自己攞,全部客人要自己搞掂,反而我就覺得幾鍾意。食完後店員姐姐會埋嚟數碟計數,所以中途係唔會有人執枱收碟嘅。食物選擇多,仲有多款懷舊點心,師傅即場製作,唔似一般酒樓攞貨。同埋要留意住,有咩新鮮出籠都會用大聲公宣布,自己就要走去攞,手快有手慢無。#鵪鶉蛋燒賣唔係好多酒樓有得食,傳統嘅味道。#千層馬拉糕出籠熱辣辣,鬆軟有蛋香味,賣相不錯,甜度適中。#金錢肚金錢肚掛滿濃郁沙茶醬汁,口感彈牙,墊底白蘿蔔入味。#雞扎細細舊,湯汁味濃,有雞翼、火腿、其中魚肚更吸收了湯汁精華。#乾炒牛河夠晒鑊氣熱辣辣,牛肉新鮮大大片,幼身河粉炒得條條分明,唔會黐埋一堆,質地爽滑,醬油味濃郁而且兜得好勻,全碟上晒色,碟底唔會有多餘嘅油凝住,食一啖已盡顯師傅工架。#山水豆腐花用一大個膠桶盛載豆腐花,豆味濃郁,質地比較粗實,有手工製嘅感覺,可能因為知道用呢度嘅山水造,所以覺得特別清甜。好多客人都喜歡食川龍名物

鵪鶉蛋燒賣、千層馬拉糕、金錢肚、雞扎

#鵪鶉蛋燒賣
唔係好多酒樓有得食,傳統嘅味道。

#千層馬拉糕
出籠熱辣辣,鬆軟有蛋香味,賣相不錯,甜度適中。

#金錢肚
金錢肚掛滿濃郁沙茶醬汁,口感彈牙,墊底白蘿蔔入味。

#雞扎
細細舊,湯汁味濃,有雞翼、火腿、其中魚肚更吸收了湯汁精華。
乾炒牛河

#乾炒牛河

#山水豆腐花
客家茶粿
年糕、蘿蔔糕

好多客人都喜歡食川龍名物灼西洋菜,另外仲有客家茶粿、竹籤遮仔啫喱,童年回憶返晒嚟。適逢就嚟農曆新年,見到師傅一底底年糕,蘿蔔糕新鮮出籠,好壯觀。嚟呢度唔係食味道同服務,係食環境同情懷。
#端記茶樓
地址:荃灣荃錦公路川龍村57-58號
乾炒牛河
2022-12-28 777 views
茶樓開6am,天都未光,我哋一行人6:15am 左右到達,已經有起碼8架車泊咗喺度🚗🚙 好在早到,仲有靚位泊車,如果唔係食食吓嘢要倒車讓位俾人出😅 開定茶位,坐2樓露台位,雖然好冰凍,但成功捕捉晨光第一線👏🏻茶水間係自助模式,鍾意飲咩茶自己沖🫖拎嘢食都係,落返地下揀,有炸物、蒸籠點心、粥麵及甜品,任君選擇⭐️呢度嘅炸物幾好食,真係卜卜脆,一定要食嘅係炸雲吞,同埋送粥嘅薄脆🤭 一流👍🏻 其他蒸籠點心穩定發揮,正常茶樓水準,蝦餃OK,蝦肉都幾彈牙,燒賣就一般,唔試都得;牛肉球比較硬身,但都算唔錯嘅☺️腸粉都幾滑,個麻醬好夠味,比較杰身;皮蛋瘦肉粥正路;馬拉糕同馬豆糕都偏甜😛

茶水間係自助模式,鍾意飲咩茶自己沖🫖

2022-12-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Breakfast)