2022-06-04 355 views
今日趕時間,路過呢間餐廳就入咗嚟食餐廳係以日式列車為主題目測有二三十個位因為一個人,我淨係叫咗餃子食餐牌有12款餃子,寫住手作餃子,用日本麵粉人手擀皮本來想試海膽餃同埋大蔥牛肉餃落咗單先發現有灼餃拼盤套餐轉軚叫特盛15隻,店員都冇詐型, 即刻幫我處理我叫咗韭菜豬肉餃、海膽餃同埋黑松露松茸豬肉餃一般有分灼餃同埋煎餃, 但呢個套餐就淨係可以揀灼餃我平時食得清淡啲,所以我都好ok呢個灼餃10分鐘上枱,好快,賣相普通,但食落真係皮薄餡多韭菜豬肉餃係普通嘅韭菜豬肉餃,但都好juicy好食黑松露松茸豬肉餃食落就好有菇菌嘅香味, 最鍾意食呢一款海膽餃確實係有海膽嘅色水同味道,但亦都伴隨住一陣唔係幾香嘅海膽味, 下次 可以再畀多一次機會埋單135蚊冇加一收費, 有寫清楚我叫咗啲咩,可以俾現金同八達通總括嚟講,下次我會想試下其他嘅口味!
今日趕時間,路過呢間餐廳就入咗嚟食
餐廳係以日式列車為主題
目測有二三十個位
因為一個人,我淨係叫咗餃子食
餐牌有12款餃子,寫住手作餃子,用日本麵粉人手擀皮

本來想試海膽餃同埋大蔥牛肉餃
落咗單先發現有灼餃拼盤套餐

轉軚叫特盛15隻,店員都冇詐型, 即刻幫我處理
我叫咗韭菜豬肉餃、海膽餃同埋黑松露松茸豬肉餃
一般有分灼餃同埋煎餃, 但呢個套餐就淨係可以揀灼餃
我平時食得清淡啲,所以我都好ok呢個灼餃

10分鐘上枱,好快,賣相普通,但食落真係皮薄餡多

韭菜豬肉餃係普通嘅韭菜豬肉餃,但都好juicy好食

黑松露松茸豬肉餃食落就好有菇菌嘅香味, 最鍾意食呢一款

總括嚟講,下次我會想試下其他嘅口味!
2022-05-27 242 views
嘩 ,咩咁多負評?但喺太古呢個大商場入面佢嘅價錢真心算平咁得搏一鋪試下先結果令人意外我覺得幾好食wo而且埋單真係唔貴喔先試排骨麵係無咩特別但唔難食個排骨有啲似麥樂雞質地小食都幾抵全部十幾蚊碟如果以10幾蚊碟咁佢性價比真係ok醉雞翼尖聞落有酒香食落差少少個海哲調味有啲重但多青瓜青瓜粒同杯豆腐就正正常常不過我地叫凍豆腐佢果杯似室溫多啲反而主打餃子啲餃子又真係幾得wo泡菜豬肉餃夠曬香辣黑松露餃又確係好香一般正常口味嘅韭菜豬肉餃都幾足料
嘩 ,咩咁多負評?

但喺太古呢個大商場入面

泡菜豬肉餃夠曬香辣
黑松露餃又確係好香

一般正常口味嘅韭菜豬肉餃都幾足料

2022-05-15 213 views
叫了個午市套餐,有六隻餃子(白菜豬肉),一小碗拉面,一碟青瓜和一杯豆漿。餃子皮薄餡多,味道還可以。青瓜冇乜味,拉面一般,可能是師傅問題,部份面還是一舊舊黏埋未揚開。最後叫多碗馳名酸辣湯試吓,一試甚失望,感覺酸辣味都好假,不夠惹味。總結:餃子和豆漿可以,其他失望!
2022-05-15
$100 (Lunch)
呢間自從太古開左,都係差評到爆炸😂要等好耐 細隻冇餡又好難食 服務差等....本來想去結果都唔會去😂前幾日路過見到冇人,突然間就想試下睇下有冇中伏🙈結論係:>>>>正正常常餃子店一間😝<<<<紅菜頭去皮雞肉餃 $46/6🥟十分鐘左右就有得食啦😝可能因為係灼餃關係,賣相的確非常一言難盡(圖已經係我擺整齊左)😂完全唔打卡able 但係都算大隻 咬落去覺得皮都算好薄,比其他連鎖店好嘅😂雞肉就唔算好食到 但係見到好多紅菜頭😇係好健康 自己本身中意食所以健康感 餡都算多冇乜特別~就咁食應該冇乜味可以點下醋🤫酸辣湯(+17)🥣+豆漿叫咗餐都有五分鐘內店員就上咗呢兩樣先🙈熱豆漿正正常常落咗糖☃️ 酸辣湯上到嚟意外大大一碗, 味道正常唔會太水,而且好足料😂個碗就冇假底,飲完都飽咗一半 夠熱🪄呢個價錢太古區午餐都算合理😂因為都冇乜人店員之間會自己傾計,淺色系環境+卡位係坐得好舒服 夠光🤔呢個新推出嘅餃子餐如果想食健康d都係個好選擇🤣💛好食就真係唔係好好食😂賣相就真係好一般la😝試一次都得既評分:3.5/5

結論係:
>>>>正正常常餃子店一間😝<<<<

紅菜頭去皮雞肉餃 $46/6🥟

酸辣湯(+17)🥣+豆漿

評分:3.5/5
2022-02-26 217 views
今次在太古行街,順便用太古城的餐廳優惠券,見佢算平,又唔使等位,就入去試下。有名叫餃子駅,擺明係專食餃子架啦!Menu見到有好多款特色的餃子,我就叫左紅菜頭去皮雞肉餃,灼餃6隻, $46。價錢都唔算平,好彩我都係順便用優惠券。擺碟是很朴實的,咬開都可以見到紅菜頭的紅色,但又唔算話好特別。餐廳裝修都係朴實的,有啲茶餐廳feel,醬料齊全。再加左$17加配個昆布粟米湯麵,份量就真係唔算多,味道就不過不失,麵質都是正常質素。
餐廳裝修都係朴實的,有啲茶餐廳feel,醬料齊全。
2022-02-07 221 views
點了個$73外賣套餐,選了韮菜餃+炸醬麵拼熱豆漿,外賣盒收多$2,埋單$75。等左10分鐘,拎得,返到公司大約5分鐘。啲麵一餅野,啲餃子細細隻唔飽滿,同佢外賣餐牌簡直兩回事。賣相差,味道係更差。食韮菜餃都唔知食左咩落肚,無韮菜味,無肉味;餃子皮糊糊地,成隻餃子軟腍腍,完全無口感。啲餃子咁難食,仲好意思叫「餃子駅」😖個炸醬麵啲麵腍pat pat,啲醬一陣油yik味,惡劣。啲食物質素連微波食品都不如,不知所謂。

等左10分鐘,拎得,返到公司大約5分鐘。

啲麵一餅野,啲餃子細細隻唔飽滿,同佢外賣餐牌簡直兩回事。

個炸醬麵啲麵腍pat pat,啲醬一陣油yik味,惡劣。

啲食物質素連微波食品都不如,不知所謂。
韮菜餃
2022-02-07
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$75 (Tea)
2021-12-27 302 views
行街行到一半,突然之間就被一張餃子嘅海報吸引,寫住蟹粉餃子,今年還沒怎麼吃過蟹,一於去買少少解吓癮。外賣了生餃子,合併的兩款招牌餃,六隻蟹后蟹粉餃,六隻招牌海膽餃,煮熟後發現果然圖片只供參考,實物絕對沒有這麼澎湃的餡。🤣邂逅蟹粉餃雖然餡料不多,但蟹肉尚算鮮味,但蟹粉的味道不濃,要解癮就絕對越食越不過癮。另外的招牌海膽餃,我吃不出海膽的味道,反而有濃郁的鹹蛋黃味,豬肉的選材也不太好,食了很多舊筋,咬都咬不動。這個價錢$140 ,也不便宜,食完唔上唔落咁…

這個價錢$140 ,也不便宜,食完唔上唔落咁…
$141 (Lunch)
2021-12-25 190 views
餐廳內有空枱仍然唔入客人,要客人在外排隊等候,侍應們則站在一旁傾偈;上菜時呼喝客人借位,唔會理客人是否正在進食:食物一般,如果唔説清楚,食物就會燒焦,説清楚侍應就會西面。

2021-12-12 162 views
夜晚諗唔到食咩好,見呢間餃子🥟開咗一段時間又冇試過咁就去試吓啦⋯⋯我哋點咗一個炸豬扒拉面同蟹粉煎餃子,另外再加配多咗個拉麵同酸梅湯!拉麵🍜一嚟到食咗一啖,覺得佢同我平時響屋企煮嘢即食麵味道冇乜分別,不過自己整口感反而好啲,起碼硬身啲而唔係稔曬😌😌另外蟹粉餃子🥟一啲都唔值呢個價錢!一入口感覺好腥,而且擺碟嘅餃子賣相好差,如果用隻比較少的碟子相信感覺會好好多⋯⋯另外豬扒就比較乾身,唔太入味!總括嚟講,唔試都一定唔會覺得可惜,而我自己去過就相信短時間都一定唔會再去啦
2021-12-09
$100 (Dinner)
2021-11-13 239 views
俾門口啲相片老點左我入去,蟹粉餃子餡少皮厚完全食唔到蟹味,隻餃子真係細細粒容易食🤣同張相片比較好大出入,跟住就係酸辣湯唔酸食到苦辣味,顏色黑嫲嫲,一碗完全唔似酸辣湯嘅酸辣湯
俾門口啲相片老點左我入去,蟹粉餃子餡少皮厚完全食唔到蟹味
2021-10-09 262 views
今日約咗朋友去太古城,見到呢間店個店名咁日系,就入嚟試吓啦。睇吓餐牌,好多選擇,見到蟹粉蟹肉餃話係必食推介,所以就叫咗個連拉麵嘅套餐。另外叫咗2個小食。醉雞翼尖同埋醃蘿蔔。個醉雞翼尖唔係好入味,又食到啲雪味好在個醃蘿蔔幾好食 ... 個套餐終於到啦!一啖咬開隻餃子 ... 有少許蟹味同蟹殼,但就係冇鮮味估唔到會推介呢個 ... 個拉麵就正正常常,冇乜特別 原本睇menu時見有海膽餃,因為呢個冇得同蟹餃雙拼,而煩惱食邊個。食完之後,我應該煩嘅係去邊度食

醉雞翼尖同埋醃蘿蔔。個醉雞翼尖唔係好入味,又食到啲雪味
好在個醃蘿蔔幾好食 ...

估唔到會推介呢個 ...

個拉麵就正正常常,冇乜特別

2021-08-22 297 views
吃過最難食餃子🥟,😓好好奇咁嘅水準點推出市場?價錢咁進取,仲以為有料到,對於餃子愛好者嘅我真係好失望。初頭俾門口菜單裡面漲卜卜餃子吸引,有蟹粉、海膽、松露好多選擇。點知照騙😓,真實賣相扁塌塌。叫左蟹粉、海膽餃子同面,餃子無蟹粉味,海膽餃子還有腥味,餡料似蓉無顆粒感。麵條都無水準,無面香,唔彈牙。 真係要大改進先可以生存到….

吃過最難食餃子🥟,😓好好奇咁嘅水準點推出市場?
價錢咁進取,仲以為有料到,對於餃子愛好者嘅我真係好失望。

真係要大改進先可以生存到….
2021-08-14 318 views
之前係太古經過見到多人排隊食,今次見冇人排就入去試下,因為本身都好鍾意食餃子,叫左個蟹粉煎餃子。見價錢都唔平應該有保證吧,黎到見到賣相,相都唔想影了,比普通街邊餃子店賣相更差,食落去更覺得好普通。餃子唔夠飽滿又好細隻,同灣x碼頭既蟹粉雲吞差唔多味,好失望。仲叫左個膽膽麵,好普通,加左2匙辣椒油先覺得野味小小,麵質仍有點奇怪。2樣加上埋122元,其實價錢貴唔緊要,值回票價先係最重要。。。真係好失望冇下次了性價比極低
性價比極低

2021-08-10 204 views
我真心知錯了! 第一次光顧的食店, 點解我咁疏忽, 唔睇咗Openrice的食評先呢!😖呢間餃子鋪剛開的時候, 門口成日見人排隊。 因為我成日都去太古城, 所以就等過一排少D人先去。 琴日友人話想食餃, 我就提議去呢間了。入左大概1:45pm, 星期一唔多人。坐底即叫左三款餃子。 一路傾八卦計, 20分鐘後上一碟餃, 我地先驚覺過左咁耐。 第二碟系大約10 分鐘後再來。 由於實在太慢, 第一碟餃已經消化緊, 我地又即刻叫左第四款餃。第二碟當然又好快俾我地KO左。 又等左一陣, 向阿姐求救。 阿姐同其他員工交頭接耳左一陣, 就攞左我地叫的第四款餃出來。Well, 係咪好奇怪冇左第三碟呢? 系喇, 冇錯喇, 阿姐話冇order😭😭 此時已經個幾種頭了。。。。但我個friend好人 (又或者未飽), 咁就叫阿姐快D落單快D煮。。。到我地離開店鋪之時, 已經過左個半鐘。 個半鐘系咩概念? 已經可以去食日式任食火鍋喇!除左慢, 味道亦唔值得我再花金錢和時間再去光顧。 佢好彩可以喺太古城開舖,我地先會落搭! 味道根本就唔入流。仲有, 一碟餃子得幾隻,佢都可以煮爛一隻。 你收咁嘅價錢, 係

仲有, 一碟餃子得幾隻,佢都可以煮爛一隻。 你收咁嘅價錢, 係咪唔應該畀啲煮爛咗嘅餃客人食呢?隻餃開曬口,冇曬味! 但都系要畀錢架噃😓

總之, 記住記住, 去新食店前真系要看食評呀!!! 呢間嘢D負評咁多我仲死蠢去幫襯😭😭😭
2021-08-09
$120 (Lunch)
2021-08-05 195 views
如果你想食個唔飽又伏既野食,首選!啲餃皮又薄,蟹粉?feel唔到,點松露叫正常12隻餃,唔飽,我比左120。人生冇係呢個平台留言過,第一個也是最後一個!!!!!!
如果你想食個唔飽又伏既野食,首選!
啲餃皮又薄,蟹粉?feel唔到,點松露叫正常
12隻餃,唔飽,我比左120。
人生冇係呢個平台留言過,第一個也是最後一個!!!!!!