今日收工已八點幾,限聚禁堂食所以想求其搵間餐廳坐低食都唔得。行經波仔,諗起應該超過5年無食過啦。宜家出多左好多新野,有小菜包,就咁原包加熱就得,試左清湯牛腩 ,口感清甜鬆軟,一d都唔似急凍野。仲採購定好多叮叮蔬菜,對上班族而言簡單方便,d菜清洗得好乾淨,可加沙拉醬即食。仲有中式糖水,可選擇熱食或就咁凍食,首推喳喳,足料好好味。最後幾樣野加埋,平平地已經有肉有菜有糖水算係忙碌生活既小確幸。
算係忙碌生活既小確幸。
2020-12-16 78 views
以前返工地點山長水遠,又無啖好食,常會買波仔叮叮飯回公司當LUNCH。我間中又想飲中式糖水,剛好波仔又有,所以經常買來過過口癮。現在沒有晚市堂食,放工後偷懶不想煮,這個時候波仔最適合不過。入去行了一個圈,見到有新登場產品 - 清湯牛腩,原價$48,由即日起可以優惠價$42就可以買到,全線波仔都有~~~~~~清湯牛腩跟其他叮叮飲不同,不是直接放入微波爐,而是先放落碟或碗,再叮,或連包裝袋放入滾水煮。湯算幾清,沒有什麼油。牛腩肉質嫰、夠腍,一點都不韌。牛腩帶少許肥,我就是愛這少少肥,入口帶點油香。除了肉,還有沙律菜。售貨員說不用洗,可直接食用,那如果返工,沒有地方洗菜就最適合了。菜新鮮,爽脆,可以配芝麻沙律醬。剛好家中有意大利醋,可以多一種食法。叉燒雞蛋炒飯沒有想像中油膩 (因為一般炒飯都是很油的),炒飯乾身,用料幾足,除叉燒粒,還有蘿蔔粒及椰菜絲,有些蔬菜做配料,不會太Dry。叉燒軟硬適中,味道剛好不會過鹹。紅豆沙及喳渣糖水是少不了的,之前食過綠豆沙,覺得不錯,今次的紅豆沙及喳渣也出色,紅豆沙夠多豆又起沙,入口綿滑,喳渣用料亦好足夠,有我喜愛的芋頭、還有很多其他豆、花生,有好香的椰汁味,

紅豆沙及喳渣
紅豆沙及喳渣

糖水是少不了的,之前食過綠豆沙,覺得不錯,今次的紅豆沙及喳渣也出色,紅豆沙夠多豆又起沙,入口綿滑,喳渣用料亦好足夠,有我喜愛的芋頭、還有很多其他豆、花生,有好香的椰汁味,芋頭粉綿,豆類有咬口,入口有不同口感。
Type of Meal
Dinner
2020-12-14 22 views
平時唔出街食飯又唔想煮嘢😬都會去波仔 買定幾盒擺喺雪櫃🛒.清湯牛腩🐮新登場產品清湯牛腩🆕全線分店可以優惠價 $42 購買清湯牛腩🛍選用優質牛肋條🐄湯頭清得尼牛味濃😋肉質軟腍,啖啖肉☺️.水煮牛肉🐂牛肉嫩滑且冧,仲有好多塊👍🏻醬汁以多種傳統川式香料炮製👨🏻‍🍳真係還原到麻辣鮮香嘅水煮風味🌶仲有蔥段、芽菜、木耳絲😍非常足料.火腿腸仔炒意粉🍝茄味香濃🥫火腿、腸仔就一般🐷有少少就青豆、洋蔥平衡下🧅整體上唔錯.椰汁紫米露(大杯裝)💜紫米煮到軟糯🤤椰汁甜度適中🥥大大碗慢慢食
平時唔出街食飯又唔想煮嘢😬都會去波仔 買定幾盒擺喺雪櫃🛒
2020-12-06 35 views
現在都一星期有2日在家工作,故都會買定糧食在家,懶人之選一定係波仔,買定儲備好食又方便👍。今次買咗水煮牛肉,咖喱雞飯,仲有呢款新登場嘅清湯牛腩,由即日起於波仔全線分店,可以優惠價$42 (原價$48) 購買,啱曬鐘意食新野嘅我啦🥳。清湯牛腩味道很對辦,唔會硬又唔會淋,有嚼勁,無論撈飯同埋拌麵食都可以。水煮牛肉辣到夠,同喺出邊食嘅味道一樣,咁在家都可以嘆到麻辣風味啦。咖喱牛肉,呢款咖喱牛肉啱我口味,很正👍。
今次買咗水煮牛肉,咖喱雞飯,
仲有呢款新登場嘅清湯牛腩,

咖喱牛肉,呢款咖喱牛肉啱我口味,很正👍。
✨Eat Easy🍴 🌙 Eat Quickly😋🍝💫.抗疫期間。。個個都要留係屋企,你估個個都想長時間留係屋企咩😷。抗疫疲勞,有時候飯都唔想煮,呢個時候,冰箱有定糧食儲備不可少。.今次我有佢地:ll & ll,咁就隨時隨定叮一叮食中式or 食西式都可以,好方便。真係偷懶好幫手。.通粉🍝 辣辣地,帶酸甜又開胃。肉餅🐽 甜甜地好好下飯,仲要慳返時間唔洗自己啄肉餅,連肉汁拌飯,真係飯都食多幾碗。..我仲見佢做緊特價 $34 (原價$40) 就買到冬菇馬蹄肉餅,而墨西哥長通粉都係 $25咋。我要叫媽咪入定貨,咁就唔怕半夜會肚餓👻。..

✨Eat Easy🍴 🌙 Eat Quickly😋🍝💫

今次我有佢地:l[墨西哥長通粉🍝]l & l[冬菇馬蹄肉餅🐽]l,咁就隨時隨定叮一叮食中式or 食西式都可以,好方便。真係偷懶好幫手。
2020-09-12 25 views
諗起叮叮食品🍛波仔 絕對係唔少人嘅首選🤗最近見到有啲食品有優惠🤩$34就買到原價$40嘅冬菇馬蹄肉餅😜所以我都叮咗 2 樣試下🤪.冬菇馬蹄肉餅🐖肉餅嫩滑,仲有大量嘅爽口馬蹄同冬菇🍄令到肉餅豐富好多🤤而且有少少麻油香👍🏻不過就無起膠嘅口感🥺但係用尼餸飯食都唔錯 ge😌.墨西哥長通粉🍝有火腿🥓蕃茄粒🍅青紅椒🌶洋蔥🧅墨西哥口味其實就係酸酸辣辣😆而且蕃茄味幾濃郁😋長通粉質感偏粗且腍身😮
2020-09-02 34 views
波仔今時今日,係疫情下真係令到大家冇得外出食飯而為求方便快捷,又唔駛自己煮,所以都買定好多波仔既快餐放係屋企波仔真係好方便,係雪櫃拎出嚟,再叮熱黎食,前後唔駛5分鐘,就有香噴噴,又熱辣辣的美食😋😋😋我鍾意波仔,皆因佢有飯有麵之餘,仲分齊中式,日式同西式👍🏼👍🏼我今次想食辣野,就買左中式既四川水煮牛肉和重慶雞煲。兩樣都係重口味野,喜愛食辣既朋友一定要一試。先講下四川水煮牛肉,佢充滿四川既辣味,內含了各種香料,如花椒八角等。同時佢帶有烈烈的麻味,令人食完個咀唇都麻一麻。佢辣味十足,夠晒惹味。牛肉分量亦充足,食落唔好硬同有牛味,幾好!😊成年男士食完都會夠飽。而重慶雞煲更加係表表者!佢既香辣,真係色香味俱全!😍😍惹味非常,森仔會比滿分💯而佢d雞亦嫩滑,唔似叮出黎。雞件亦滿有雞既美味👍🏼真係同外面餐廳🍴食既雞煲相差冇幾👍🏼而價錢就平一大截。而精明既森仔更留意到係波仔專門店買,會比百佳等超市更抵😃😃所以真心建議大家可以去波仔買黎試一試!
波仔
今時今日,係疫情下真係令到大家冇得外出食飯

我今次想食辣野,就買左中式既四川水煮牛肉和重慶雞煲
兩樣都係重口味野,喜愛食辣既朋友一定要一試。

同時佢帶有烈烈的麻味,令人食完個咀唇都麻一麻。
佢辣味十足,夠晒惹味。
牛肉分量亦充足,食落唔好硬同有牛味,幾好!😊
成年男士食完都會夠飽。

而重慶雞煲更加係表表者!
佢既香辣,真係色香味俱全!😍😍
惹味非常,森仔會比滿分💯
而佢d雞亦嫩滑,唔似叮出黎。
雞件亦滿有雞既美味👍🏼
真係同外面餐廳🍴食既雞煲相差冇幾👍🏼
而價錢就平一大截。

2020-08-31 47 views
其實之前都有食過波仔既飯盒,早排經過見到有優惠,當然就梗係睇下有d咩新款laaa佢有麻辣雞煲同水煮牛肉,都係賣緊$39,咁特別又咁抵就買黎試下雞煲就係做到同出面一模一樣味,但係佢就冇雞件而係雞翼同埋雞鎚,印象中記得總共有6舊,其實都幾抵食架,不過好食得辣既人就可能未夠喉,因為佢唔算好辣,不過對我黎講perfect,個汁好味到可以要黎撈飯,$6買到個白飯都幾好,連米都唔洗煲,不過我試埋佢個$8紅米飯,因為平時好少食紅米飯叮叮通菜都好正,係馬拉盞口味,小小辣味,再有小小咸香味,好夾

• 通菜
  • 雞煲
2020-08-22 24 views
前2日打風,做完野想去買下餸,見超市個貨架都吉左,經過波仔真係唔想再周圍行睇邊度有餸買,就決定黎個波仔全餐。其實波仔媽咪我做囡時都成日食,但囡囡就真系未食過。今次我係波仔買左3個餸,其中2個做緊特價分別係麻辣雞煲同埋水煮牛肉,原價$45依家$39就買到一個餸,優惠至到8月31日咋,見佢咁抵就2個都試晒,仲可以用優惠價$6加白飯一個或者$8加紅米飯一個。最尾個餸就係我自己都未試過既叮叮通菜配馬拉盞醬。真係太耐冇食叮叮,估唔到叮叮菜係咁方便,洗到唔駛洗,叮就食得,非常方便。加埋馬拉盞醬味道真係拍得住茶記。麻辣雞煲,好香麻香味,唔算太麻辣,適合才嘗麻辣既朋友仔,個醬汁好味餸飯一流,。如果食辣要進階版就要試水煮牛肉,香辣之餘牛肉仲好 嫩滑。好味👍#波仔 #正餐 #早餐 #午餐 #晚餐 #宵夜 #湯 #糖水 #叮叮飯 #叮叮菜 #叮叮湯 #沙律菜 #雜菜包 #叮叮 #小菜 #叮叮小菜 #麻辣雞煲 #水煮牛肉 #通菜 #香港製造 #穎霖周圍遊

最尾個餸就係我自己都未試過既叮叮通菜配馬拉盞醬。

2020-06-12 102 views
今日想係屋企簡簡單單食一餐,所以就整咗波仔的魚香茄子飯,魚香茄子好入味☺️,另外叮咗個杏鮑菇,杏鮑菇叮一叮跟住加啲汁就食得,方便又好味,岩曬我dd懶人😂😂食飯梗係唔少得飲個湯喇,姫松茸瑤柱雞湯,岩曬鍾意養顏嘅女士啊☺️最後梗係唔少得食返個糖水啦,喳咋好足料,凍食或者熱食都得,咁熱的天氣食返碗凍喳咋正啊😂簡簡單單又一餐,有菜、有湯、有飯又有甜品,十分鐘就咩都搞掂晒😂😂~~~懶人恩物啊~~~
~~~懶人恩物啊~~~