2023-07-16 208 views
波仔是位於元朗港鐵朗屏站附近的一家小吃店,其中他們的特色之一是售賣微波爐叮叮飯。微波爐叮叮飯。這道美食以熟悉的香港粵語俚語“叮叮”命名,意味著這種食物是用微波爐加熱的。波仔的微波爐叮叮飯有多種選擇,包括雞肉、豬肉、牛肉和海鮮等等。每一份叮叮飯都有一份肉類和蔬菜,搭配上酥脆的炸薯條和香滑的蛋餅,讓這道食物更加豐富多樣。其次,波仔的微波爐叮叮飯非常方便。您只需要將食物放入微波爐加熱一下,就能夠享受到熱騰騰的美食。這對於那些沒有太多時間準備飯菜的人來說,絕對是一個不錯的選擇。無論您是在辦公室還是在學校,只要有一台微波爐,您就能夠品嚐到美味的叮叮飯。此外,波仔的微波爐叮叮飯口味鮮美。不管您選擇哪種口味的叮叮飯,都能夠品嚐到肉類的鮮嫩和蔬菜的爽脆。他們的叮叮飯還有多種調味料可供選擇,包括豉油、辣椒醬和蒜蓉等等,讓您可以根據自己的口味喜好添加調味。無論您喜歡清淡口味還是重口味,這裡都能夠滿足您的需求。最後,波仔的微波爐叮叮飯價格實惠。這種方便又美味的食物價格合理,非常適合那些想要節省時間和金錢的人。您可以在波仔享受到美味的叮叮飯,同時不會花費太多的錢。

2023-06-26
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
2021-01-07 374 views
😋作為波仔粉絲既我,點會唔定時入貨呢🙊.. 唔想出街食Lunch最好就買定幾盒放公司🥳😋今期出左清湯牛腩我又試下先💯😋仲有肉醬意粉同埋最愛既手撕雞炒面yummy........... #波仔 #正餐 #早餐 #午餐 #晚餐 #宵夜 #湯 #糖水 #叮叮飯 #叮叮菜 #叮叮湯 #叮叮糖水 #叮叮粉麵 #叮叮 #新登場 #清湯牛腩
今期出左清湯牛腩我又試下先💯😋
仲有肉醬意粉同埋最愛既手撕雞炒面yummy.
清湯牛腩
清湯牛腩
2021-01-05 145 views
𝟸𝟶𝟸𝟶 𝙳𝚎𝚌對波仔既認識, 就係食快飯之前出去做野搭西鐵, 返黎好肚餓, 就諗到去波仔買個意粉食原來而家波仔咩都有得買 😱湯/ 粥/ 糖水⋯ 我都知但連點心, 急凍食物(CP雞翼) , 餃子, 砵仔糕都有 😂😂好正姐~ 見佢新出 清湯牛腩, 就試試佢 又幾好食, 無咩味精, 食晒唔會口乾, 牛腩都好多 兩個人都夠食👍🏻👍🏻 可以再買下次買埋蘿蔔, 製蘿蔔炆牛腩, 慳水慳力😂
𝟸𝟶𝟸𝟶 𝙳𝚎𝚌
對波仔既認識, 就係食快飯
之前出去做野搭西鐵, 返黎好肚餓, 就諗到去波仔買個意粉食

原來而家波仔咩都有得買 😱
湯/ 粥/ 糖水⋯ 我都知

好正姐~

見佢新出 清湯牛腩, 就試試佢
又幾好食, 無咩味精, 食晒唔會口乾, 牛腩都好多
兩個人都夠食

👍🏻👍🏻 可以再買
下次買埋蘿蔔, 製蘿蔔炆牛腩, 慳水慳力😂

2020-08-31 162 views
波仔 | 各分店【🌶️🌶️火辣辣 Summer新品】由8月初 見到有新品推出, 然後好快俾人搶購同預訂晒! 終於係8月尾食到 【水煮牛肉】和【雞煲】! 🌶️🐔麻辣雞煲係屋企輕輕鬆鬆 , 10 分鐘內有得食雞煲, 夠麻夠辣!而且好鍾意波仔的肉類 就算叮叮完 都唔會好乾好柴!依然係肉嫩多汁!🌶️🌶️水煮牛肉🐮🐮呢個水煮牛肉係超水準呀, 因為同兩老分享 所以叮叮完之後 自己加料! 加埋芽菜,生菜同豆卜! 三樣都超吸湯, 正!水煮牛肉 夠嫩! 水煮 比起雞煲 更加刺激, 辣得過癮!🥬🥬叮叮通菜配馬拉盞醬🥬呢個通菜實在太神奇, 叮叮完 仲係好Fresh 青綠色! 預先洗好入袋, 叮叮嘅時候 完全唔駛拆袋,好方便! 成餐晚飯只係用咗10分鐘叮叮! 另外點個馬拉盞, 好惹味!#波仔 #正餐 #早餐 #午餐 #晚餐 #宵夜 #湯 #糖水 #叮叮飯 #叮叮菜 #叮叮湯 #沙律菜 #雜菜包 #叮叮 #小菜 #叮叮小菜 #麻辣雞煲 #水煮牛肉 #通菜 #香港製造- 即日起至8月31日,於波仔全線分店可以優惠價$39 (原價$45) 購買麻辣雞煲或水煮牛肉- 凡購買任何一款小菜系列可以優惠價$6加配白飯一個或$8加配紅
波仔 | 各分店
【🌶️🌶️火辣辣 Summer新品】

🌶️🐔麻辣雞煲

🌶️🌶️水煮牛肉🐮🐮

🥬🥬叮叮通菜配馬拉盞醬🥬

- 凡購買任何一款小菜系列可以優惠價$6加配白飯一個或$8加配紅米飯一個
2020-08-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2020-06-21 110 views
我諗唔小香港人平時都係食無定時,又成日都ot , 而我都係一樣 , 好明顯食無定時,所以每次座西鐵經過朗屏站我都會去波記入返小小貨,因為有時係屋企餓起上來都可以叮來食。今次我買左以下4款食物:飯類 :魚香茄子飯 ~ 茄子份量都多,味道夠香辣。蔬菜 :通菜 ~ 其實我好少買菜來叮, 但店員好落力同我講佢地今早叮左呢個通菜加左個特別醬好好食叫我都試下,耳仔軟的我就試下, 回到家叮來食,又真係好惹味喎,同烚菜一樣。湯類 : 姬松茸瑤柱燉雞湯 ~ 估唔到個湯超足了,有兩大件姬松茸,1粒仔瑤柱, 幾件雞和小小瘦肉,燉出來的湯超濃好入味。糖水 : 椰汁紫米露 ~ 唔洗多講, 每次必買糖水之一,因為唔太甜材料又足。係波仔真係好多款式選擇包買到岩自己口味的食物。

今次我買左以下4款食物:
飯類 :魚香茄子飯 ~ 茄子份量都多,味道夠香辣。

係波仔真係好多款式選擇包買到岩自己口味的食物。
2020-06-03 86 views
疫情關係,少左出街食,但又懶惰不想煮飯,今日決定去買波仔食。一共買了4款食物,有漁香茄子飯,叮叮唐生菜,瑤柱冬瓜盅湯,還有冰糖雪耳蓮子羹。全部打開包裝就是這樣子。漁香茄子飯個賣相都唔錯,叮6分鐘就食得,D汁好惹味,如果有更多茄子就更好了。冰糖雪耳蓮子羹大大碗都幾抵食味道唔會太甜,而且好足料,我的最愛。叮叮唐生菜都幾大包幾新鮮,叮3分鐘就食得,除左唐生菜,仲有好多其蔬菜可以選擇。菜一早就洗好,成袋放入微波爐叮就可以喇!叮完不會太乾。瑤柱冬瓜盅湯中國人習慣了吃飯要喝湯,這個湯超大碗,材料很足,有很多冬瓜,豬肉,蝦仁,蓮子等等。叮5分鐘就食得。價錢實惠又方便,下次一於再試試其他款式。

全部打開包裝就是這樣子。

漁香茄子飯

冰糖雪耳蓮子羹
大大碗都幾抵食
味道唔會太甜,而且好足料,我的最愛。

叮叮唐生菜

瑤柱冬瓜盅湯

價錢實惠又方便,下次一於再試試其他款式。
2020-03-15 118 views
依排都好少出街食飯啊,收工都係買波仔返去食咋😉方便得黎又好味😋而家仲有✨最新優惠✨添啊😙今晚再買多幾盒返去先☺️.由3月14日至3月29日,只要like👍🏻咗波仔Facebook專頁,喺全線波仔門市購買價值$1️⃣9️⃣ 或以上嘅盒裝叮叮產品2️⃣盒,即送任何口味之細杯裝糖水1️⃣個;買4️⃣盒送2️⃣個,如此類推
2020-01-12 72 views
香港人出名工作狂, 有時忙碌到午餐、晚餐,都可以唔記得食或者冇時間食, 發現咗波仔記叮叮飯之後, 買定擺喺公司或者屋企,隨時可以開飯啦, 快捷方便, 用微波爐叮六分鐘, 已經可以食, 款式多選擇,有飯 、意粉、 西湯 、 中式糖水及點心, 滿足到早、午、晚三餐及宵夜的需要, 一應俱全 , 梗有一款啱我, 最近仲出埋新鮮蔬菜包添, 好夠健康!最近買咗粟米斑塊, 日式咖哩豬扒飯,羅宋湯及紫米露, 日式咖哩豬扒飯,香而不辣, 送飯一流, 粟米斑塊,相當搭配, 味道不錯,羅宋湯,酸酸甜甜好醒胃 , 最喜歡紫米露, 入口滿滿椰香味,好滋潤, 適合秋冬乾澀的喉嚨, 啖啖窩心。

2012-07-29 401 views
晚上想食宵夜~都成10:50~唔係到到有野食買~見港鐵站的波仔未關門~就買個糖水食下~原來佢個紫米露份量都好多~差唔多有4碗仔~而且好香椰香味~~仲有好多材料~唔會齋飲水咁~同埋口感好滑~加上夠料~~兩個人食完真係飽左~大家不妨可以試下呢個不太heavy的宵夜~
晚上想食宵夜~都成10:50~唔係到到有野食買~
見港鐵站的波仔未關門~就買個糖水食下~
原來佢個紫米露份量都好多~差唔多有4碗仔~
而且好香椰香味~~仲有好多材料~唔會齋飲水咁~
同埋口感好滑~加上夠料~~兩個人食完真係飽左~
大家不妨可以試下呢個不太heavy的宵夜
~
2012-07-05
TakeAway
$15 (Last Night Supper)
2010-12-15 179 views
是咁的, 13號那天女友買左6盒去回家, 果陣佢買5盒可以加2蚊換多一個飯平均一盒飯十幾蚊, 好抵之後第二日我上去女友屋企食我地做完運動之後好肚餓,之後整熱一盒豬扒炒蛋飯食我同女友, 你一啖, 我一啖食, 好鬼正雖然d 飯好濕, 但d味道唔錯女友食到口水都流.......

平均一盒飯十幾蚊, 好抵

之後第二日我上去女友屋企食

我地做完運動之後好肚餓,

之後整熱一盒豬扒炒蛋飯食

我同女友, 你一啖, 我一啖食, 好鬼正

雖然d 飯好濕, 但d味道唔錯

女友食到口水都流.......

2010-01-14
  • 豆腐火腩飯
2010-12-15 223 views
星期二乘港鐵上班的時候,經過這間舖,見到「買五個飯盒,加$2,送多一個~!」我問店員:「加2蚊個下點計法?」店員回答:「先生,個2蚊會用係最貴個盒度架~即係,如果你買5盒,加多盒16蚊既,咁個盒就只需2蚊可以換到喇~」買多罐可樂或仙地也只需加多$3就有交易(一盒飯盒跟一罐)。從經濟角度來看,聽落甚是吸引~!於是便買了六盒不同的飯盒:- 瑞士雞翼飯(昨天中午吃了)- 柱侯牛腩飯(今天中午吃了)(以下的還未吃)- 和風牛肉飯- 椰汁咖哩雞飯- 鮮茄牛肉醬意粉- 燒雞脾原汁煲飯除開平均每個$12.2~! 平~!但「平野」好少機會等於「好野」~!尤其是現在這功利的年代,每樣東西都說要「賺到盡」~!瑞士雞翼飯飯盒中原來只有三隻雞翼,瑞士汁好濃,太甜; (我順道用來搽熱狗包填肚,因為波仔的飯盒份量真的很少,這是已知的事實)。他們的飯是用「珍珠米」煮成,如果是「正正常常」的話,是應該很好吃、很有咬口的「煙韌」。但不知道是因為「雪」得太久,還是我用微波爐焗得太長時間(但我已依照他的建議,焗六分鐘; 因應不同款式要用不同時間)。那些飯,有些部份好吃,有些部份「癡埋一舊」,硬到咬都咬不開。柱侯牛腩飯這合飯

我問店員:「加2蚊個下點計法?」

店員回答:「先生,個2蚊會用係最貴個盒度架~

買多罐可樂或仙地也只需加多$3就有交易(一盒飯盒跟一罐)。

從經濟角度來看,聽落甚是吸引~!於是便買了六盒不同的飯盒:

- 瑞士雞翼飯(昨天中午吃了)
- 柱侯牛腩飯(今天中午吃了)
(以下的還未吃)
- 和風牛肉飯
- 椰汁咖哩雞飯
- 鮮茄牛肉醬意粉
- 燒雞脾原汁煲飯
除開平均每個$12.2~! 平~!

瑞士雞翼飯

飯盒中原來只有三隻雞翼
,瑞士汁好濃,太甜

柱侯牛腩飯

因為知道「波仔」係細,所以加多個熱狗包。

本來用珍珠米應該會很好吃,但硬過牛腩,實在...

這合飯「硬」的程度,比之前的有過之而無不及。莫說牛腩、牛筋硬,白飯比它們更硬
(食完有些「癡牙」)。味道就是普通的柱侯牛腩味,不差也無驚喜。

還有四個等著我。

所以本人奉勸一句: 「買之前,諗清楚。」
2010-12-15
TakeAway
$15 (Lunch)