2022-07-08 582 views
有蝦味的湯底,但看不到橙色的蝦油,喝完很口乾,味精太重吧!麵身似乎跟普通的沒有分別,薄薄的兩片原味叉燒,蛋不是溫泉流心的,整體沒什麼驚喜,好彩早上特價時段,否則更加不值!

原味拉麵
Type of Meal
Breakfast
2022-07-03 621 views
Ha湯拉麵🤣,hi ni hao這店很出名的蝦湯拉麵拉麵引發作久,難得有空去中環,一定爭取時間去試試看幸好還未到午飯點,5mins就有位點了套餐1. 自選拉麵一碗2. 自選飲品一款(加錢自選)3. 免費自選小食一款必試:招牌原味蝦湯拉麵➕💲25點選了波子汽水小食:薯仔沙律和溏心蛋薯仔沙律😋😋😋,份量充足,小食唔hea登登登,拉麵來賣相吸引,蝦湯濃郁,麵軟硬度適中义燒夠腍全碗湯給干杯了🤣暢飲蝦湯😝😝😝服務和環境👍👍👍不要FF了, 行動吧🤭
Ha湯拉麵🤣,hi ni hao

這店很出名的蝦湯拉麵

拉麵引發作久,難得有空去中環,一定爭取時間去試試看

幸好還未到午飯點,5mins就有位

點了套餐

1. 自選拉麵一碗
2. 自選飲品一款(加錢自選)
3. 免費自選小食一款

必試:招牌原味蝦湯拉麵

➕💲25
點選了波子汽水

小食:薯仔沙律和溏心蛋

薯仔沙律😋😋😋,份量充足,小食唔hea

登登登,拉麵來

賣相吸引,蝦湯濃郁,麵軟硬度適中
义燒夠腍
全碗湯給干杯了🤣
暢飲蝦湯😝😝😝

服務和環境👍👍👍

不要FF了, 行動吧🤭
招牌蝦湯拉麵
2022-07-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
招牌蝦湯拉麵
2022-06-27 309 views
夜晚約左老公睇戲,未夠鐘睇戲,所以睇戲前黎個early dinner,快食拉麵喺中環呢個物價咁高嘅地方黎講真係算係唔錯嘅選擇。價錢唔算太貴,但質素非常之好,疫情冇得去日本黎,黎一幻食個招牌蝦湯拉麵真係可以一解思鄉之苦!🫠🫠🫠平時lunch time都比較多人,6:30pm呢個時間唔洗等位直接有得入去食。環境:燈光光猛,位算寬落,坐得都算係舒適。員工:正常有禮。食物:招牌蝦湯拉麵真係好得,沾面就麻麻。。招牌蝦湯拉麵,超級好味,食過真係返唔到轉頭。佢上面果啲蝦碎無得頂,我未撈湯前就咁食,食到停唔到口,但係都要留啲用黎撈下湯嘅。。餃子就不過不失啦沾麵,我地兩個人食,諗住一個湯麵一個沾麵。沾麵真係麻麻,本身唔係好夠味,再食完個招牌蝦湯拉麵先食佢就覺得唔太ok了。

環境:燈光光猛,位算寬落,坐得都算係舒適。
員工:正常有禮。
食物:招牌蝦湯拉麵真係好得,沾面就麻麻。。

餃子就不過不失啦

• 招牌蝦湯拉麵
2022-06-23 307 views
身邊既人冇食過,所以就帶人去試下,一行入餐廳落order 個時就嗅到好濃既蝦味。宜家外賣兩人餐有優惠價,所以值得一吃。▪️辛辣味噌蝦湯拉麵對一個會食辣既人黎講唔算好辣,但會有少少濃味,因為實在太有蝦味。而麵係可以揀粗、幼麵,但對我黎講都差不多。隻蛋係溏心蛋,所以好好食。幾片肉都非常夠份量。▪️醬油味筍唔會太濃味,醬油同筍既味都好夾,但稍為覺得有少少乾,但整體上都係好好食。而飲品係成支比,唔係一小杯,所以好抵食。

▪️辛辣味噌蝦湯拉麵

▪️醬油味筍

而飲品係成支比,唔係一小杯,所以好抵食。
醬油味筍
白桃波子汽水
2022-06-21
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$75.5 (Lunch)
醬油味筍
白桃波子汽水
朋友約食飯 佢推介左呢間度食拉麵之前都食過幾間日本過江龍 例如一蘭 豚王等拉麵店 都係覺得一般般 估唔到呢間係好食因為本人鍾意海鮮 所以第一啖試過佢個湯頭就愛上左而且佢份量好多 我平時食一蘭係要加面 佢呢度係唔洗 我唔知所以我加左個面 點知食唔晒 浪費左個面底好濃既蝦味係我個口爆發出黎甘 好正 另外友人叫左個小食 裡面有蝦同菜 好得意 咬落脆脆的 仲有木耳沙律好好味 酸酸地好開胃最後睇埋佢個外賣menu仲抵 一人餐只係80$ 如果已經食滯咗譚仔可以試下佢對面呢間一幻
朋友約食飯 佢推介左呢間度食拉麵

因為本人鍾意海鮮 所以第一啖試過佢個湯頭就愛上左

• 招牌蝦湯拉麵
2022-06-08 223 views
今日來到一幻拉面,呢度簡最出名既係佢既沙湯搵而,成日經過都會聞到佢濃濃既蝦湯既香味,我之前食開佢個番茄蝦湯拉面,不過今日我係食佢個 叉燒飯,你無睇錯係來拉面店食叉燒飯,不過大家唔好諗到係燒味店o個種傳統 半肥瘦叉燒,其實佢係好似 台灣肉碎飯 ,o個種一燈粒粒既豬肉既 叉燒, 佢再埋用埋日本米,日本 豉油 ,上面仲加咗一啲紅色嘅脆脆手,同香蔥,完全唔係你諗o個種叉燒飯既味道 ,食落去好有鮮咪 唔知點解 可能係個 豉油加分,我不定時其實會掛住呢個飯 比起拉面,所以未上過既你地,下之可以叫來試下
餐廳嘅香稠濃郁嘅甜蝦湯拉麵較為出名,呢排為咗慶祝邁進5周年,4月21號至5月2號食拉麵就可以加錢,現時抵食價為+$28,就可以享用餃子放題🥟🥟要留意番放題供應時間會因應分店而有所不同。中環店餐廳日式裝潢設計,令人彷如係日本食拉麵,空間感充足,員工服務都好好,好nice👍🏻👍🏻∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 餃子放題 +$28 (原價:$36碟)想食放題,同行朋友仔都要加呢個抵食價先可以享有。餃子一碟6隻,size偏細少少🤏🏻,皮算薄,底煎到幾香,餡嘅份量佔一半左右,入面肉汁幾多,但未去到話好驚艷🫣🫣不過抵食嘅,同朋友仔都食咗3碟🤭🤭❥ Set拉麵: 招牌蝦湯拉麵 $99 (一人Set: 拉麵+小食+飲品)未食就聞到好香,表面灑有炸話嘅蝦子、蔥同半隻好靚嘅溏心蛋,湯底入面仲有兩塊薄薄而唔韌嘅叉燒。飲咗啖湯底,香而濃郁嘅蝦湯𣊬間佔據成個口腔,味道仲甜甜地。湯嘅質地較為濃稠,夾起啲拉麵食嘅時候,做到「掛湯」效果😋😋❥ Set 小食: 木耳 & 雞髀菇 呢兩款小食都係凍嘅。木耳有麻油香,份量都多,底下有酸甜酸甜嘅青瓜粒,好開胃。而雞髀菇係用咗燒汁
要留意番放題供應時間會因應分店而有所不同。

❥ 餃子放題 +$28
(原價:$36碟)
不過抵食嘅,同朋友仔都食咗3碟🤭🤭

❥ Set拉麵: 招牌蝦湯拉麵 $99
(一人Set: 拉麵+小食+飲品)

❥ Set 小食: 木耳 & 雞髀菇
呢兩款小食都係凍嘅。木耳有麻油香,份量都多,底下有酸甜酸甜嘅青瓜粒,好開胃。而雞髀菇係用咗燒汁煮,上面加咗啲脆脆嘅木魚絲,食落甜得嚟有木魚香,口感彈牙😊😊
2022-04-12 295 views
疫情至今都未有機會去旅行非常懷念日本既拉面本人比教鐘意湯底好濃郁,而且晶凝通透嘅拉麵可惜去左一幻令我有點失望😅叫咗一碗辣味嘅蝦湯拉面湯底:可惜除左淡而無味之外,蝦味湯底亦唔突出,亦感受唔到辣味,香味,香蔥味似一個好普通嘅湯底,沒有日本的湯底特色拉麵:麵質非常普通,本人較喜歡有鹼水味的拉麵,不過口味個人,如果你比較喜歡軟身的麵條,可能會適合你。以往食拉麵,希望拉麵可以有小小湯底的味道,可惜湯底唔吸引。叉燒:叉燒肉質夠薄,口感亦非常好,唔會太肥亦唔會好瘦,符合日式叉燒要求💕煎餃:完全唔脆口,餃子皮正常厚薄,亦都同樣淡而無味,唯有靠調味料會感覺好少少雞髀菇(套餐送的小食):沒有任何特別,只是雞髀菇加一點調味料應該唔會再去,但係環境都唔錯,乾淨有禮,可能而家有下午套餐,質素有待改善
疫情至今都未有機會去旅行
非常懷念日本既拉面
本人比教鐘意湯底好濃郁,而且晶凝通透嘅拉麵
可惜去左一幻令我有點失望😅
叫咗一碗辣味嘅蝦湯拉面

湯底:
似一個好普通嘅湯底,沒有日本的湯底特色

拉麵:
以往食拉麵,希望拉麵可以有小小湯底的味道,可惜湯底唔吸引。

叉燒:

煎餃:

雞髀菇(套餐送的小食):
沒有任何特別,只是雞髀菇加一點調味料

2022-04-12
$169 (Lunch)
2022-03-17 284 views
長期糧尾都可以有啖好食食得落肚嘅卡路里必須好味‼一幻拉麵用比較粗身同埋有咬口嘅捲曲拉麵 非常啱我口味😋 配埋超級濃厚嘅湯底 食完真係好滿足❤不過相比其他拉麵店 一幻湯底比較油膩 平時飲湯飲到見碗底嘅朋友要留意喇味道 🍽🍽🍽🍽價錢 💵💵💵💵賣相 👀👀👀環境 💒💒💒💒服務 🛎🛎🛎🛎
長期糧尾都可以有啖好食
食得落肚嘅卡路里必須好味‼

味道 🍽🍽🍽🍽
價錢 💵💵💵💵
賣相 👀👀👀
環境 💒💒💒💒
服務 🛎🛎🛎🛎
2022-01-25 421 views
第一次試”一幻拉麵”,估唔到又幾有驚喜喎,本身對拉麵冇乜興趣,但如果蝦味拉麵或沾麵都會一試,呢間係我目前試過幾間最好嘅蝦拉麵。🥢餃子 $39⭐️⭐️⭐️⭐️應該唔係自家製,但餃子勝在夠薄皮,餡料豐富,煎得香脆可口🥢蝦味飯糰 $28⭐️呢個飯糰無乜味道兼且鬆散,聽聞入面有蝦粒但我無發現到,7-11飯糰出色過佢🥢蝦拉麵 $98 x 2⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蝦湯底果然真材實料,有超濃郁蝦味,好味到我飲晒成碗湯,至於拉麵,雖然係外賣,但仍然爽口彈牙,亦非常掛湯,叉燒薄切但肥瘦參半唔肥膩,下次要再encore蝦拉麵二人共消費:$198

🥢餃子 $39⭐️⭐️⭐️⭐️
應該唔係自家製,但餃子勝在夠薄皮,餡料豐富,煎得香脆可口

🥢蝦味飯糰 $28⭐️

🥢蝦拉麵 $98 x 2⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$198
2022-01-16
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
呢間鋪頭唔算大,有Bar 枱和長枱,都有隔板叫左個2人套餐,個蝦湯底好濃厚,完全唔會好浠,仲見到有櫻花蝦仔在湯底度。不過食材就比較少,只得糖心蛋和兩塊叉燒,荀/木耳呢D食材就當係小食。如果男仔叫一碗拉麵可能未必夠食。荀同木耳都正正常常,我平時不食荀,都覺得酸酸地幾開胃。餃子就中規中矩,煎得正常火喉,無咩大驚嚇。 麵底不是我最喜歡的麵底,因為沒有麵香味。最特別係蝦湯底,其他都係中規中矩。不會特地去食,經過時可以試下,近地鐵站不用行太多樓梯上去。
呢間鋪頭唔算大,有Bar 枱和長枱,都有隔板

荀同木耳都正正常常,我平時不食荀,都覺得酸酸地幾開胃。

2021-11-20 441 views
Happy Friday 所以同朋友去食好西😋有一人套餐同二人套餐,為左食個餃子, 我同朋友就叫左二人餐~二人套餐包三款小食, 我地就叫左餃子, 味筍同埋木耳~餃子煎得好香, 餃子底係脆既, 亦有好多肉汁, 好好味😋😋😋本來我地諗住將味筍同木耳倒落個拉麵撈, 點知!!!!! 就咁食都超好食!!!!至於拉麵方面, 我就叫左季節限定既蕃茄蝦湯拉麵, 加左$10要多蔥🍀飲第一啖湯真係WOW左出聲!蝦湯超香超濃, 同蕃茄味道勁夾!!😍朋友就左辛辣蝦湯拉麵,湯底帶少少焦香, 都唔錯😋個人覺得如果想試特別湯底既拉麵既話,一幻一定走唔甩!! MUST ENCORE!!😍
Happy Friday 所以同朋友去食好西😋

有一人套餐同二人套餐,
為左食個餃子, 我同朋友就叫左二人餐~

二人套餐包三款小食, 我地就叫左餃子, 味筍同埋木耳~
本來我地諗住將味筍同木耳倒落個拉麵撈,
點知!!!!! 就咁食都超好食!!!!
餃子+味筍+木耳

飲第一啖湯真係WOW左出聲!
蝦湯超香超濃, 同蕃茄味道勁夾!!😍
蕃茄蝦湯拉麵

朋友就左辛辣蝦湯拉麵,
湯底帶少少焦香, 都唔錯😋

個人覺得如果想試特別湯底既拉麵既話,
一幻一定走唔甩!! MUST ENCORE!!😍
餃子+味筍+木耳
蕃茄蝦湯拉麵
講起拉麵大家係咪會諗起最受歡迎嘅一蘭 一幻 好多都係一字頭🤣而香港依家好多拉麵都有唔同湯底 例如最基本嘅豬骨湯 牡蠣湯 蝦湯等等 而一幻就係唯一一間以蝦湯出名嘅拉麵店!不過今次去就係試拌面😙🍜特濃蝦汁叉燒拉麵💰88雖然呢個唔係蝦湯拉麵 但係拌面汁都係使用蝦汁!蝦汁特別濃厚 配上醬油撈勻味道剛好 有蝦味得來有黏黏地😍配料仲有海苔 叉燒粒 溏心蛋 同炸蝦碎 蔥 個人覺得叉燒粒仲好味過一片片嘅叉燒肉!因為佢有醃過 所以係甜甜地的 配上鹹鹹地嘅溏心蛋特別惹味!而炸蝦碎撈上拌面汁會脆得來有部分係軟淋淋 同麵好搭!粗麵都特別有嚼勁!個人食過咁多間拉麵都開始以拌面為主要嘗試 而一幻嘅蝦汁拌麵配上叉燒粒同溏心蛋特別好味 如果大家有其他好味拉麵歡迎推薦比我試下😍📌 一幻拉麵 (中環)中環威靈頓街50號華威大廈地下A號舖

🍜特濃蝦汁叉燒拉麵
💰88
特濃蝦汁叉燒拉麵

📌 一幻拉麵 (中環)
中環威靈頓街50號華威大廈地下A號舖
2021-06-27
$88 (Lunch)
特濃蝦汁叉燒拉麵
  • 特濃蝦汁叉燒拌麵
2021-11-03 285 views
自北海道的過江龍拉麵店,在港已開設三間分店。店舖主打蝦湯拉麵,而中環店更供應分店限定的蝦汁胡麻拉麵。辛辣味增蝦噌拉麵套餐💰99🔸拉麵已包含兩片叉燒和半隻流心蛋,小食三選一,有溏心蛋/木耳/味筍,飲品是可樂一罐🔸湯底由蝦頭熬製而成的,碗麵一放底已經聞到好濃郁的蝦味,湯底濃度不會偏鹹🔸麵質彈牙,掛湯能力不錯,而且拉麵份量多🔸流心蛋很流心餃子🥟💰35(5隻)🔸味道便淡,餃子食不脆,此食物不過不失

辛辣味增蝦噌拉麵套餐💰99
🔸麵質彈牙,掛湯能力不錯,而且拉麵份量多
🔸流心蛋很流心
辛辣味增蝦噌拉麵套餐

餃子🥟💰35(5隻)
🔸味道便淡,餃子食不脆,此食物不過不失

餃子🥟
辛辣味增蝦噌拉麵套餐
2021-10-27 277 views
疫情到而家咁耐都冇去過旅行,實在太掛住日本喇😭決定去食日本拉麵安慰下自己。 🍴招牌蝦湯拉麵 (鹽味)$88第一次食蝦湯拉麵,係香港都唔算常見,真係超超超重蝦味😍😍一啖麵一啖湯真係停唔到口,麵上面既紅色粒粒係紅薑天婦羅麵酥,可以增加脆脆既口感好得意,溏心蛋都整得啱啱好,而叉燒就有2片,普普通通。🍴餃子$35相比之下,餃子就顯得好普通喇,唔太推介。蝦湯拉麵係特別既,未食過既話可以去嘗鮮,但食到最尾有d咸,返到屋企都要飲多d水😆

🍴招牌蝦湯拉麵 (鹽味)$88

🍴餃子$35
相比之下,餃子就顯得好普通喇,唔太推介。

$116 (Dinner)