2024-09-12 0 views
山長水遠入元朗Eggcellent852食雞蛋🥚仔,皓多款式,仲有開心果味,我揀咗鮮奶麻薯雞蛋🥚仔$28,等咗10分鐘,新鮮整,熱辣辣,個漿做得好好👍🏻,甜度適中,外脆內軟,白色麻糬皓有口感,可以拉絲,食完皓飽
鮮奶麻薯雞蛋🥚仔
2024-09-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$28 (Tea)
鮮奶麻薯雞蛋🥚仔
  • 雞蛋仔
2024-09-11 0 views
佢之前係沙田好出名豬柳蛋雞蛋仔 不過因為格涉 一直冇去試下🙈 依家其中一個老闆喺元朗開店😍🧇 夾心芝士雞蛋仔 $26我非常強烈建議 如果細食/已經飽飽地嘅人 叫夾心雞蛋仔啱晒🤓因為夾心姐係一半份量雞蛋仔 當然佢中間會夾醬/餡料 但感覺上易食過成份雞蛋仔🤣我第一次試咸味嘅雞蛋仔 原來都唔錯👍 蛋香+芝士 好夾😝芝士份量非常足 每粒打開都充滿芝士雞蛋仔口感好好 粒粒飽滿 外脆內軟👍(過左2日 我再經過買咗抹茶麻糬雞蛋仔 好食 勁拉絲🤤)下次可以試吓佢嘅格仔餅~🖐️大力推介

🧇 夾心芝士雞蛋仔 $26
我第一次試咸味嘅雞蛋仔 原來都唔錯👍 蛋香+芝士 好夾😝
芝士份量非常足 每粒打開都充滿芝士
雞蛋仔口感好好 粒粒飽滿 外脆內軟👍

(過左2日 我再經過買咗抹茶麻糬雞蛋仔 好食 勁拉絲🤤)

下次可以試吓佢嘅格仔餅~

🖐️大力推介
芝士夾心雞蛋仔
2024-09-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
芝士夾心雞蛋仔
元朗新開港式小食店🇭🇰係沙田「潮食」其中一個老闆開嘅賣各款口味嘅雞蛋仔、格仔餅、街頭小食、撈麵等口味創新,有pizza格仔餅、豬柳蛋雞蛋仔仲有無添加手工蛋捲賣! 有原味、抹茶同朱古力口味多謝lemon media giveaway😍令我有機會試到▶️ 無添加手工蛋捲- 抹茶($188)全香港人手製造,無添加防腐劑、膨脹劑同梳打粉選用新鮮材料:小麥麵粉、牛油、雞蛋、砂糖、鹽、抹茶粉一盒350g 24條,每條兩隻手指咁長,一定要同人開心share😙蛋捲比一般薄身,有蜂巢紋食落鬆脆 (隔咗三個星期先開,可能已經潮咗少少,冇話入口即化脆口)好有蛋香🥚唔會好油膩可惜抹茶味唔重,欠缺苦澀茶味,令整體扁甜-用鐵盒裝住,仲加埋密實袋雙重包裝以防止蛋捲變潮,非常細心不過都建議盡快食用,以享用最酥脆優質口感(開咗半個月之內食晒,未開keep到兩個月左右)店舖位置隱蔽,但係都唔少人嚟幫襯買雞蛋仔服務幾好,係家庭生意,廚房多人手,仲有超多個雞蛋仔爐值得支持嘅香港本土小店
元朗新開港式小食店🇭🇰係沙田「潮食」其中一個老闆開嘅
賣各款口味嘅雞蛋仔、格仔餅、街頭小食、撈麵等
口味創新,有pizza格仔餅、豬柳蛋雞蛋仔

仲有無添加手工蛋捲賣! 有原味、抹茶同朱古力口味

▶️ 無添加手工蛋捲- 抹茶($188)
全香港人手製造,無添加防腐劑、膨脹劑同梳打粉
選用新鮮材料:小麥麵粉、牛油、雞蛋、砂糖、鹽、抹茶粉
無添加手工蛋捲- 抹茶

蛋捲比一般薄身,有蜂巢紋
好有蛋香🥚唔會好油膩
可惜抹茶味唔重,欠缺苦澀茶味,令整體扁甜

用鐵盒裝住,仲加埋密實袋雙重包裝以防止蛋捲變潮,非常細心
不過都建議盡快食用,以享用最酥脆優質口感
(開咗半個月之內食晒,未開keep到兩個月左右)
店舖位置隱蔽,但係都唔少人嚟幫襯買雞蛋仔
服務幾好,係家庭生意,廚房多人手,仲有超多個雞蛋仔爐
值得支持嘅香港本土小店
TakeAway
Type of Meal
Other
2024-09-05 0 views
💬 呢間真心想試好耐,但之前喺朗屏嘅工廠區有啲隔攝,所以一路都未試,點知原來而家開咗喺舊b附近😳.今次試感覺上好新奇嘅 #豬柳蛋芝士雞蛋仔 ✨️ 其實味道係預料之中,呢個組合好難出事😂 新鮮出爐熱辣辣,雞蛋仔嘅口感唔錯,小脆,同埋好足料爆餡!.下次想試朱古力夾心、雙重開心果、pizza雞蛋仔,仲有抹茶紅豆夾餅!原味雞蛋仔都想試,因為今次啲餡本身有蛋,又有咸味,所以食唔到本身雞蛋仔個味🤣.價錢嚟講都唔平,呢底豬柳蛋雞蛋仔$42,其他大概都係$30-40左右,但間唔時食吓都ok嘅~.
豬柳蛋雞蛋仔
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
豬柳蛋雞蛋仔
2024-08-24 695 views
正常雞蛋仔係一底咁賣,但嚟間鋪既雞蛋仔只有半底,拎到手個刻都唔覺,因為佢摺埋咗一半,但到諗住搣第一粒既時候先知,原來佢摺埋一半係因為只有半底既份量🤯😡但佢收$42,雖然價錢牌上圖片都係摺埋影,但無人會諗到雞蛋仔係得半底,而價錢係收出面一底嘅價錢,味道又一般,比錢時職員話有好多醬,拎到上手,係好多醬(只有外圍),一底價錢、半底粉醬、1/4底餡,真心唔會再食!唔怪之得無人排隊,因為個個食完第一次都唔會再買,加上香港經濟差,一底雞蛋仔賣四十幾蚊已經唔平,加多少少錢食到兩餸飯,收四十幾蚊仲要得半底😌

話說呢間小店 @eggcellent852 之前喺沙田做雞蛋仔出晒名,不過之後因為某啲問題結業。無耐又喺元朗開返舖頭,但就喺工業區,入面比較難去。小編一直都想去拜訪,但都冇咁嘅時間。而家佢終於喺元朗市中心開咗地舖,一定要去試吓啦!雙重開心果格仔餅$42利申咗先,小編攞到大概10分鐘之後先食,食評未必好準確。格仔餅外表呈金黃色,啱啱買嘅時候係熱辣辣嘅,但亦都見到表面油分比較多。之後食嘅時候仍然有少少脆口,入面鬆軟,有微微嘅蛋香。擺咗10分鐘來講,小編係收貨嘅。至於佢入面嘅餡料係雙重開心果,即係開心果醬同開心果碎,份量非常之足。不過佢嘅開心果醬係冇乜調味嗰種,好單純嘅堅果香味,同小編想像嘅有啲出入,以為佢係甜甜地嘅。味道:6.9/10正宗豬柳蛋雞蛋仔$42第二日小編就去試佢哋最出名嘅豬柳蛋雞蛋仔。今次小編就即攞即食,表面嘅油分冇格仔餅咁多。食落更加香脆,每粒雞蛋仔入面粉漿部份亦都鬆軟,而且有蛋香。餡料非常飽滿,粒粒都有唔少嘅豬柳、芝士同蛋,尤其芝士同黑椒味特別突出,非常惹味。味道:7.8/10我整體小編會覺得雞蛋仔比較好食,或者係開心果嗰款唔係太適合小編口味,而且特別嘅口味相對都比較貴,特

雙重開心果格仔餅$42

利申咗先,小編攞到大概10分鐘之後先食,食評未必好準確。

味道:6.9/10

正宗豬柳蛋雞蛋仔$42

味道:7.8/10

我整體小編會覺得雞蛋仔比較好食,或者係開心果嗰款唔係太適合小編口味,而且特別嘅口味相對都比較貴,特別嘅味道可能到時一次就算。 另外佢哋嘅蛋捲都幾出名,想睇小編開箱就喺下面留言啦。

抵食:7/10
環境:/
服務:7.5/10

Eggcellent 852
元朗金輝徑33-41號金禧樓地下3號舖

#hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #香港必食 #yuenlong #yuenlongfood #localfood #元朗 #元朗美食 #隱世 #街坊小店 #小食 #港式 #港式小食 #港式小吃 #小吃 #雞蛋仔 #格仔餅 #waffle #開心果 #pistacchio #蛋捲 #ansonlo #ansonlo盧瀚霆
  • 豬柳蛋雞蛋仔