2018-11-30 332 views
在荃灣吃西餐,個人首選El Cerdo。周末午餐時段客人不多,環境清靜。雖然午餐的份量看起來較少,但其實十分飽肚。餐湯是薯仔湯,湯中充滿濃郁的蒜蓉味,聞到已經覺得很吸引;sangria (red)調得不錯,紅酒中帶點果汁的甜味。鮮蕃茄蓉焗法包,酸酸甜甜的凍蕃茄配上法包,味道清新;鐵板燒蒜蓉辣椒炒魷魚感覺不似炒而是烚,沒有想像中惹味;西班牙臘腸奄列加了蛋黃醬,配合奄列內的薯仔味道不錯;西班牙炒飯除了靑口和蝦外,炒飯內還有魷魚和豬等配料,非常豐富。甜品的肉桂條炸得香脆,賣相吸引,配上濃滑榛子朱古力醬,十分美味。

薯仔湯
鮮蕃茄蓉焗法包
Sangria  (red)
鐵板燒蒜蓉辣椒炒魷魚
西班牙臘腸奄列
西班牙炒飯
玉桂條配榛子朱古力醬
2018-10-20
$160 (Lunch)
薯仔湯
鮮蕃茄蓉焗法包
Sangria  (red)
西班牙炒飯
玉桂條配榛子朱古力醬
2018-11-24 232 views
之前去完西班牙一直都念念不忘Paella味道,果時仲有股衝動想要學整喱道菜,但今日行過荃灣廣場對面入左El cerdo 竟然食翻果種西班牙風味。店內裝潢以明亮溫馨,加上牆上精緻的掛畫,令人有種relax感覺。招牌西班牙炒飯,份量適合兩個人,海鮮有蝦,好多隻青口起碼有九隻,鮮味突出而且啖啖肉。還有紅燈籠椒,很香的火腿,啲飯吸收晒啲湯汁。很惹味前菜Asparagus ,64degree egg and jamon我本身好中意食蘆筍,不過咁既配搭未試過。火腿本身好鹹再配搭流心蛋,中和左啲鹹味,咬埋爽口的蘆筍簡直一流。其他菜式都好吸引,不過兩條友食唔到咁多,下次再嘗。

招牌西班牙炒飯,份量適合兩個人,海鮮有蝦,好多隻青口

其他菜式都好吸引,不過兩條友食唔到咁多,下次再嘗。

Type of Meal
Dinner
  • El Cerdo招牌西班牙炒飯
一定要訂位,若goshow預咗要等15~60分鐘以上。廚師精選三款特惠菜式,每款送一杯啤酒。若經openrice訂枱可以每款減20元厨師精選:炸沙甸魚配蛋黃醬$88~外觀似炸多春魚,味道一般般,平平無奇的一款小食,贈送一杯味道較淡的啤酒。秘製炸鵪鶉腿配松露醬$78~肉質幾嫩口 ,調味都不錯,用來送酒的小食。傳統西班牙海鮮炒飯$198~差不多每枱都會點嘅西班牙炒飯,在open rice 睇相以為海鮮係大型或一般size,現塲上枱原來係迷你版青口和魷魚蝦仁 ,味道尚算不錯。香脆玉桂條配榛子朱古力醬$48~我最喜歡嘅西班牙甜品,若玉桂味濃小小更好。西班牙焦糖燉蛋$38~一向食開法式焦糖燉蛋是熱食的。但西班牙式凍食,也不錯,感覺味道比法式略甜。
一定要訂位,若goshow預咗要等15~60分鐘以上。

廚師精選
三款特惠菜式,每款送一杯啤酒。
若經openrice訂枱可以每款減20元

厨師精選:
炸沙甸魚配蛋黃醬$88~

秘製炸鵪鶉腿配松露醬$78~
肉質幾嫩口 ,調味都不錯,用來送酒的小食。

傳統西班牙海鮮炒飯$198~
迷你版青口和魷魚蝦仁 ,味道尚算不錯。

香脆玉桂條配榛子朱古力醬$48~
我最喜歡嘅西班牙甜品,若玉桂味濃小小更好。

西班牙焦糖燉蛋$38~

一向食開法式焦糖燉蛋是熱食的。
但西班牙式凍食,也不錯,感覺味道比法式略甜。

Type of Meal
Dinner
2018-11-13 150 views
試完el cerdo發現荃灣終於有多間高質餐廳選擇啦, 唔使為西班牙菜專過海!餐廳走型格路線, 佈置與裝修都有心思位選擇精簡, 主要都係西班牙菜式, 選了是日special扒焗玉桂蘋果!玉桂蘋果屋企有整開 , 未食已經知將會同塊扒絕櫬賣相一流呀... 扒烤得剛剛好! 真係剛剛好.. 有咬口得黎唔韌真係唔易做到, 外面又夠脆口蘋果入面有心思地去左芯, 以玉桂條做蘋果«掟», 焗嗰陣玉桂味就可以滲入蘋果入面, 好清新 ~甜品點了churros, 加埋nutella大滿足 ❤
餐廳走型格路線, 佈置與裝修都有心思位

選擇精簡, 主要都係西班牙菜式, 選了是日special

甜品點了churros, 加埋nutella大滿足 ❤
  • Churros  with  nutella
2018-11-13 156 views
一直覺得要櫬還有記憶一定要為小店細心寫一篇.. 荃灣西餐試過不少, 但嘗西班牙菜還是頭一次 .. 餐廳播放的音樂與牆上那金屬藝術品非常有格調, 細心看就發現是一頭豬 ..餐牌滿是西班牙菜式, 原來有happy hour買一送一, 立刻雙眼發亮 😝發現就算一大班朋友開支酒飲也不貴呀! 一直很喜歡喝Sangria, 但不是間間做到我要求, 依杯一個字正, 紅酒同生果搭配得妙 ! 點了非常傳統的火腿片拼盤, 原來是兩種月份的黑毛豬拼成, 非常香口有口感, 真心$162算抵食, «城巿超級»都要咁上下價啦 ~西班牙菜點少得海鮮Paella, 賣相已十分討好.. 飯粒煙韌有咬口, 絕對唔會整到意大利飯咁濕, 配料新鮮覺得比西班牙吃過的更像話👍🏻

• 西班牙海鮮炒飯
係荃灣廣場行完街,諗緊食咩時,比佢既神秘外表吸引左,入到去發現原來裝修都好有格調😎,座位都好舒服,幾岩情侶或者三五知己小聚。Lomo iberico 🍖超薄切,微甜少辣,好香口,相比其他風乾火腿,呢個唔算太咸,如果可以配埋芝士同餅乾or 蜜瓜一齊食就完美!😍👍🏻炸薯仔🥔佐地道蛋黃醬每粒都被辣粉包住哂,好惹味!以為會係脆,原來係好林,粉粉地既薯仔粒,好味,一粒接一粒😋😋鐵板燒蒜蓉辣🌶椒炒大蝦🍤上菜時"炸炸"聲,辣辣地,夾埋蒜片一齊食好香脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬層皮好鬆脆😍瘦肉層夾住中間一層薄脂肪,唔會有油膩感,蛋黃醬加左蜂蜜甜甜地,整個配搭幾新鮮西班牙焦糖燉蛋🍮上層焦糖面好脆,下層燉蛋香滑,一齊食口感更佳

Lomo iberico

Lomo iberico 🍖

炸薯仔佐地道蛋黃醬

炸薯仔🥔佐地道蛋黃醬

鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦

鐵板燒蒜蓉辣🌶椒炒大蝦🍤
上菜時"炸炸"聲,辣辣地,夾埋蒜片一齊食好香

西班牙焦糖燉蛋
西班牙焦糖燉蛋

西班牙焦糖燉蛋🍮
上層焦糖面好脆,下層燉蛋香滑,一齊食口感更佳
2018-11-07
$170 (Dinner)
Lomo iberico
炸薯仔佐地道蛋黃醬
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
2018-11-07 166 views
今晚同朋友約喺荃灣食飯,試下呢間西班牙餐廳。我地兩個人,叫左三樣野,先黎炸黑毛豬火腿球,我本身唔太好食炸野,但呢個波波球幾出色,火腿肉咸咸地,外脆內軟,作為前菜都幾有特色嘅~之後就黎鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦🍤,我最中意呢碟,因為好惹味,上枱時已經好香蒜蓉辣椒味,味道唔算太辣,小小辣,個大蝦食得出係新鮮蝦,因為蝦肉係彈牙嘅,如果係雪藏蝦一定無咁彈牙。呢個色香味俱全,真心推薦!最後就黎埋個招牌西班牙炒飯,材料都幾豐富,唔會吝嗇,又再食到火腿肉,咸咸地炒落d飯度,味道好夾~加埋有少少檸檬嘅酸味,好開胃~我好中意呢間餐廳嘅背景音樂,令到餐廳氣氛好好,咁啱首首歌我都啱聽~哈哈,店主好有taste呀!
今晚同朋友約喺荃灣食飯,試下呢間西班牙餐廳。

• 鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
2018-11-07 238 views
經常..去荃灣廣場逛街 ..到處找找有什麼好東西吃一直都有留意El cerdo 這間餐廳.. 感覺餐廳內裝潢很高檔..很有情調今次朋友生日 ..想吃西班牙海鮮炒飯所以我帶她來到這間餐廳 慶祝生日🎂🎂今次 我們2個人 主要叫了三道菜El cerdo西班牙海鮮炒飯飯很有口感 海鮮十分新鮮 味道非常好而且 擺盤亦都十分美觀火腿肉球 味道非常好 想一吃再吃👍🏻👍🏻蝦仁很新鮮。也可一試..氣氛很不錯 食物亦很好 👍🏻

經常..去荃灣廣場逛街 ..到處找找有什麼好東西吃

飯很有口感 海鮮十分新鮮 味道非常好
而且 擺盤亦都十分美觀
西班牙海鮮炒飯

火腿肉球 味道非常好 想一吃再吃👍🏻👍🏻

蝦仁很新鮮。也可一試..

氣氛很不錯 食物亦很好 👍🏻
2018-11-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
Celebration
Birthday
西班牙海鮮炒飯
2018-11-06 114 views
我最鍾意SHOPPING,放工後約同事到荃灣血拚,轉季時行街真係執到好多平靚貨,買到心頭好後當然要食餐好嘅,拎住咁多戰利品唔想行太遠,從商場一出來在對面街就見到間食西班牙菜嘅餐廳"EL CERDO",我同事原來未食過西班牙菜,咁當然要入去試一試。餐廳雖然地方不大,但佈局有格調,樓底夠高,昏黃的燈光,令環境氣氛有著浪漫的情調。趁同事自拍時,我已選好晚餐了,前菜我點了燒帶子配脆皮豬腩肉,另外點了兩款小食 : 炸薯仔佐地道蛋黄醬 同埋 炒雜菌配烤杏仁粒, 最後當然不能錯過招牌菜西班牙炒飯。燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉 $98看得出廚師花了不少心機,賣相十分精緻吸引,輕輕燒過的帶子,外層燒得微微黃金內層仍然鮮甜嫩脆。五花腩但入口香濃甘脆,可惜只得一片,墊底的粟米蓉打得軟滑,入口即溶,味道芳香甜美,味道令人一試難忘!炸薯仔佐地道蛋黄醬 $42炸薯仔以瓦砵盛載,上面加蛋黄醬面。薯仔是先煮熟再炸過,所以不會有香脆的口感,薯仔味道非常濃郁,帶少少甜少少辣,如吃慣清淡的朋友可能會覺得調味較重,不過我自己就覺得極之美味。西班牙海鮮炒飯  $168炒飯的賣相很美,單看表面放滿鮮蝦、藍青口和魷魚,這些材料令炒飯

燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉 $98
炸薯仔佐地道蛋黄醬 $42
西班牙海鮮炒飯  $168
炒飯的賣相很美,單看表面放滿鮮蝦、藍青口和魷魚,這些材料令炒飯的鮮味更加美味,蝦肉爽口彈牙,藍青口不會過於韌口,魷魚有嚼勁。而炒飯口感較硬身。入口帶點微辣,而且飯量都頗多。辣度是要細嚐才能吃到,所以不吃辣的朋友都能接受到。整體味道不俗。
炒雜菌配烤杏仁粒 $58
香噴噴的炒菇,加上果仁,口味和口感多層次,味道帶少少酸,十分開胃的小食,喜歡菇類的朋友不能錯過這道小食!
$220 (Dinner)
  • 炸薯仔佐地道蛋黄醬
  • 炒雜菌配烤杏仁粒
  • 燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉
2018-11-06 121 views
同朋友慶祝生日,上網見到荃灣有一間西班牙菜決定試吓!環境氣氛良好,影相呃下like都不錯座位之間不會太近,坐得舒適!同朋友傾計一流!食物一般都不錯👍覺得最好食係牛扒!如果想轉下口味!呢間西班牙菜都值得嘗試!
青口
牛扒
蟹餅
焦糖燉奶
2018-11-05 90 views
西班牙菜既餐廳唔多,係荃灣原來就有一間,位置都算方便 ,就係荃灣廣場對面,這是我第一次食西班牙菜🇪🇸在門口已經看到好多選擇既餐牌🙈但我就比呢個Big Share吸引住,右上角既個塊扒好大咁🤤仲有薯仔添!!上菜lu,同幅圖係一樣架,12安士紐西蘭肉眼扒$298 ,份量好大,用黑椒同鹽煎出黎特別香,煎得剛剛好,大滿足! 佢既薯仔又淋味道又夠,薯仔上面灑左少少粉鹹鹹地,幾惹味,一粒粒放入口🤤🤤👍🏻西班牙海鮮炒飯$198入面有魷魚🦑、青口、仲有蝦👅 少少辣,飯質炒完食落仲係乾身👍🏻焦糖燉蛋好滑,軟棉棉👅$38
在門口已經看到好多選擇既餐牌🙈
焦糖燉蛋好滑,軟棉棉👅$38
2018-11-05
$250 (Dinner)
2018-11-05 89 views
今日來到荃灣分店的EL CERDO,是一間西班牙菜的餐廳,西班牙文解豬既意思。餐廳裝潢非常雅致,滿滿既酒櫃,加上暗暗既燈光,絕對係約會既聖地。抬高頭看見這個special menu便叫了12oz New Zealand Rib Eye Spanish Style Potato $298首先肉眼叫左medium熟度,帶些少血水,質感很柔軟易入口,本身釀既醬汁也非常好味,加上粒粒既粗鹽,這道是special list才有,是根據廚師那天的食材而定。薯仔外脆內軟,不同平日西餐吃的味道👍🏻Seafood paella $198西班牙菜必叫的獨特炒飯,配有蝦和青口,味道鮮甜,整個飯味道也不錯帶些少辣,值得order西班牙焦糖燉蛋$38味道會偏甜和凍點來的,可能是西班牙的文化,若是熱的會更加美味👅

抬高頭看見這個special menu便叫了

Seafood paella $198

西班牙焦糖燉蛋$38
2018-11-01 161 views
Book 左七點第一枱客,外籍女waitress 全程黑面帶位至比menu..以為cocktail buy one get one 可以揀menu 內65 元以下,身穿淺藍色衫的waiter 用很串的態度解釋basic 個D先得(menu 沒有),最後點了mocktail . 西班牙炒飯很咸,普通炒飯加海鮮,蛋餅還可以。其他黑衫的男waiter 其實都冇問題,但這兩位的態度令我覺得貼錢買難受,應該不會再來了。此價位在荃灣區很多更好的選擇。
  • 傳統洋蔥薯仔西班牙奄列
2018-11-01 99 views
好興奮因為從未試過食西班牙菜,朋友就我方便所以帶我到荃灣一間叫做EL CERDO 餐廳,我們點了其中幾款菜色,先來一個檸檬汁鹹白瑅魚柳,好精緻!魚上鋪了少少嘅紅椒加上酸酸檸檬汁混和了白醋令到魚味更提鮮而且可以使到胃口大開!接著端來一道菜色鐵板燒辣椒蒜蓉炒大蝦,熱辣辣的鐵板加上香噴噴蒜蓉味、啖啖肉真係滋味無窮!跟着來個酒煮青口同我平時食的青口唔同佢比較細隻,但肉質好滑完全唔覺得韌!當晚我個人最鍾意就是三文魚配俄羅斯雜菜沙律跟溏心蛋,好fresh之餘又有我喜歡的三文魚!當然最後食甜品嘗試了churros 香脆的肉桂條配朱故力醬非常鬆脆,正!
2018-10-27 101 views
荃灣嘅呢間西班牙菜都聽過好多人講,見冇咩做就過嚟試吓啦,叫咗個蛋餅,入邊有好多唔同嘅海鮮,同侍應講我哋對蝦蟹敏感,叫佢落其他材料,佢好好咁幫我地同廚師溝通並安排。叫咗個西班牙豬肉,擺碟就好靚啦, 但係真係太細份,幾廿蚊剩係得兩舊豬肉,男朋友話果皮係幾脆,不過啲肉都好難咬得開。可能我個人問題啦,覺得舊豬⋯⋯太有豬味唔係太頂得順😂個沙律份量都比較細,如果大食少少嘅人都會唔飽。環境就一般啦,坐近窗邊可以望到街景,總括嚟講間餐廳性價比唔高。