2015-08-06 1307 views
最近有點胖, 來個輕量午餐吧!先來個煙三文魚中東捲!中東捲外層烘得熱騰騰的, 薄薄的香脆可口. 裡面煙三文魚挺多, 少許鹹香及加了橄欖油, 食落唔乾, 有點喜出望外.隨便地叫左杯Mocha試試, 用玻璃杯上的! 呢個又係驚喜, 朱古力味好重, 飲落好滑又不會過甜, 最緊要係熱飲係要夠晒熱
最近有點胖, 來個輕量午餐吧!

先來個煙三文魚中東捲!
2015-08-12
$84 (Lunch)
2015-05-30 1048 views
同朋友食完晚餐打算係尖沙咀搵間甜品食下,但星期五到到都係人所以去在K11呢間Coffee Shop諗住食件CAKE啦~點知有心太軟食,禁就當然要試下。等左十分鐘,上碟發現雪糕已有小小溶同埋個心太軟已經流左小小出黎~有小小失望不過吾切落去個CAKE外層都仲脆,裡面仲有流心嘅朱古力,都開心反D嘅~個香草味雪糕吾太甜反而成為成碟甜品最令人滿意嘅地方。個CAKE如果外層薄dd食起上黎口感會好D~不過整體黎講都算可以,因為朱古力略甜但配上小小酸嘅士多啤梨同清新嘅雪糕就好夾
2015-05-29
$50 (Other)
2015-02-24 768 views
Espressamente Illy Illymisu同朋友行到攰,想坐低食個cake,就不顧一切衝左入黎,叫左杯cappuccino 同呢個illymisu.Illymisu同平時既tiramisu有少少唔同,甜味較少,苦澀味好突出,再配左一細杯仔expresso淋落去食,令咖啡味極為濃郁。

Espressamente Illy
Illymisu
2015-01-01 737 views
上完課在附近的 illy吃個輕盈午餐,但怕今晚眼光光,唯有放棄香濃咖啡吧。早前已試過他們的三文治,今日點香草蕃茄吞拿魚意大利包。包已經烘熱很脆口,不會太乾身。夾著的餡料卻是完全冷冷地,幸好也不會淡而無味及乾巴巴。又加入鮮olive片跟少許醬汁,全份餐點剛好不油膩。S: 其實黑咖啡是必點,如不怕睡不著的食貨,絕對要喝一杯。

Tuna tomato Italian panini

早前已試過他們的三文治,今日點香草蕃茄吞拿魚意大利包。

S: 其實黑咖啡是必點,如不怕睡不著的食貨,絕對要喝一杯。
Tuna tomato Italian panini
I ask for an Americano with cream. First they want to charge me $8 for whipped cream. Which is fine if that's what I wanted, but all I wanted was regular coffee cream. Their reaction was shocked and ask if it is milk that I wanted, then finally I have to tell them coffee cream is different than milk. In the end their manager finally realize what I am asking and got me what I wanted. This has happened for more than once and seems their coaching on junior staff is very minimal. Good coffee here but very bad service.
2014-08-10
2014-07-09 1444 views
吃過放題後意猶未盡, 再和朋友找點甜吃。來到K11 無目的地選了 Espressamente Illy看準當晚客人不多我們還可以慢慢傾。以自助形式購食物, 晚上避免咖啡因飲品,所以點了 Pink Lemonade $38Choco Opera Cake $42Pink Lemonade 大大杯, 是桃和檸檬的合體, 但兩者味道也較弱。Soda 夠氣又夠凍解渴一流。Choco Opera Cake 朱古力十分濃郁, 輕輕咖啡味 , 層次分明, 甜度亦恰到好處,令人十分滿足。
吃過放題後意猶未盡, 再和朋友找點甜吃。
看準當晚客人不多我們還可以慢慢傾。
以自助形式購食物, 晚上避免咖啡因飲品,
所以點了 Pink Lemonade $38
Choco Opera Cake $42
Soda 夠氣又夠凍解渴一流。
令人十分滿足。
2014-06-30
$80 (Last Night Supper)
2014-04-26 1549 views
等朋友期間路過一試,試咗熱朱古力咖啡及朱古力蛋糕(面有杏仁碎一款),咖啡比想像中好,味道好而且唔太甜。蛋糕面層厚身朱古力偏甜,配合底層鬆軟偏淡蛋糕恰到好處。我柯打杏仁朱古力蛋糕(可能自己講得唔清楚),上枱時比咗另一款我,嗰位職員好好禮貌及服務咁幫我換返。離開時亦好禮貌咁say "thank you" & "goodbye",喺今時今日嘅香港coffee shop唻講真係難得!有機會定會再試其他款式蛋糕!

有機會定會再試其他款式蛋糕!
2014-04-21
$60 (Tea)
2014-03-09 1891 views
早上要上堂時間未到便到附近的K11逛逛,發現了呢間出名的咖啡店便入來一試,是次點了烟三文魚法包,一試喜出望外包外脆內軟烟三文魚是室溫狀態配合的恰到好處,至於咖啡我點了拉花鮮忌廉泡沫維也納咖啡,味道沒有太大驚喜不夠香濃。
2014-02-08
2014-03-05 1341 views
Opera層次分明,而且夠多層,哂功夫既產物整體味道甜而不膩,因為帶有點點苦味朱古力味香濃,而且分佈平均,唔驚一次過太集中太濃蛋糕體綿密,份量比例剛好,可以解解膩Fudge Cake朱古力味好濃,特別係表層既朱古力Fudge因為佢係重朱古力,而且偏甜,所以有點膩感不過下層較乾既蛋糕體冇咁甜,可以中和下甜膩感覺
Opera
層次分明,而且夠多層,哂功夫既產物
整體味道甜而不膩,因為帶有點點苦味
朱古力味香濃,而且分佈平均,唔驚一次過太集中太濃
蛋糕體綿密,份量比例剛好,可以解解膩
Fudge Cake
朱古力味好濃,特別係表層既朱古力Fudge
因為佢係重朱古力,而且偏甜,所以有點膩感
不過下層較乾既蛋糕體冇咁甜,可以中和下甜膩感覺
2014-02-06 1431 views
在岡田和生吃飽喝醉,為了讓自己清醒一點,決定從海名軒後面的海濱長廊一路散步到來,海風加上陽光,一路走來不算很熱。在K11想找個地方坐下,抬頭看見Espressamente illy,想也沒想就衝進店內。Illy 是意大利咖啡老牌子,為了質量有一定保證,Illy致力於員工的培訓和技術上的投資,包括烘焙溫度的控制、包裝和保存技術,以及品牌的提升等。除了咖啡豆、咖啡機的販賣,Illy旗下亦有自己的coffee shop,最近甚至在尖沙咀海運大廈開了自家品牌的意大利餐廳。因為不嗜咖啡,所以點了杯凍朱古力。表面有一層細緻的奶泡,上面隨意灑上了可可粉,賣相普通,算不上特別賞心悅目。味道和質感方面卻令人很意外,香甜濃滑等的形容詞完全吞回肚內。閉上眼索一口,我真的以為那是白開水,還夠膽索價$42,看來在Illy,咖啡才是唯一安全的選擇。

凍cappuccino
凍朱古力
2014-02-02
$42 (Tea)
2013-11-09 902 views
兩杯都係有好香濃既咖啡味呀!!!仲有好CREAMY既口感~好靚既心形拉花呀!! d泡泡好幼細, 同埋都幾滑ga!!!而且我都冇再自己落糖或者其他朱古力粉已經覺得個味道岩岩好...溫度仲係岩岩好入口tim...果然兩杯都冇令我失望~^^我覺得佢好飲過starbucks 100倍!!! 可惜illy分店實在太少喇...雖然價錢中上, 但我下次都會想去試下佢地既甜品...
兩杯都係有好香濃既咖啡味呀!!!仲有好CREAMY既口感~

好靚既心形拉花呀!! d泡泡好幼細, 同埋都幾滑ga!!!

溫度仲係岩岩好入口tim...果然兩杯都冇令我失望~^^

雖然價錢中上, 但我下次都會想去試下佢地既甜品...

$40 (Tea)
2013-08-19 747 views
到K11逛街少不免需要找個地方歇息,不想困在商場裡的話,地鋪的這家Espressamente illy一定不容錯過。它光缐充足,望著K11的中庭庭院,在午後光陽下,嘆一杯咖啡,吃件cake,實在愜意!Blueberry Cheesecake這裡的蛋糕其實很不錯,比起Agnes b毫不遜色。以這款Blueberry Cheesecake為例,芝士的香味十足,但口感輕盈,一點也不heavy,淡忌廉的份量也剛好,吃著還略帶檸檬的清香。十分適合配咖啡一齊進吃。Mocha Coffee今天想嚐點甜一點的飲品,於是點了這杯結合了Latte的濃滑和朱古力的香甜的Mocha。入口滑順,奶味和咖啡味都很突出,但又不會太甜膩,整體味道配合的很好。 Espressamente illy的環境還可以,只是店面不大,座位不多,窗邊的座位最搶手,經常沒有位子。
Mocha Coffee
Mocha Coffee

Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
Blueberry Cheesecake
是晚入到店內,我就揀咗個係鋪最入的枱,好似一個Corner位咁,Very Good ar!跟手就同老友出去睇吓飲咩食乜喇?我愛黑啡就揀咗Espresso Macchiato Caldo,佢飲開Cappuccino就揀了Cappuccino Viennese。另外每人揀一個Cake,雖然我對蛋糕就唔多好,不過適逢生日喎,點都要揀個自己有興趣架啦,當晚幾件Cut Cake最令我想食嘅就係Matcha M. Cake,我愛抹茶呀。老友都係揀返芝士蛋糕,不過呢到冇blueberry,所以佢就揀A New York Chesses Cake啦,再多叫一個Caprese Salad清新一下啦,揀好野食我先返去枱到,佢就係櫃面點餐,再等店員拎過來,咁樣半自助都好,起碼唔使收加一吖。20點25分終於可以開餐喇:① Espresso Macchiato Caldo 泡沫意大利特濃咖啡 $26② Cappuccino Viennese 鮮忌廉泡沫維也納咖啡 $36③ Matcha M. Cake 抹茶栗子士蛋糕 $34④ Caprese Salad 水牛芝士番茄沙律 $54⑤ A New York Che

20點25分終於可以開餐喇:

③ Matcha M. Cake 抹茶栗子士蛋糕 $34

④ Caprese Salad 水牛芝士番茄沙律 $54

⑤ A New York Chesses Cake 紐約芝士蛋糕 $36
= $186
我杯<Espresso Macchiato Caldo>Caldo意即熱,即係出面飲嘅Caffe Macchiato,面層的奶泡除店員隨畫,我的係心型圖案,細細杯整我好靚呀!!真係要望多兩眼先捨得飲,但熱啡灘凍咗就會變得難飲啦,望多兩眼要試吓喇。啡味只有微苦一點點酸又好香濃,好飲!!
老友杯<Cappuccino Viennese>都係細細杯,面層有朱古力粉,奶味重,啡味淡咗D。
我件<抹茶栗子士蛋糕>好靚仔,面層有淡淡抹茶味頗甜的macaron同白朱古力片,中間抹茶Mousse都幾有抹茶味,可是底層的栗子Mousse味比較薄,不過兩種味的Mousse都好滑,唔甜都好啱我口味呀。
又估唔到<Caprese Salad>都幾大兜,足夠2人份量,材料有切粒新鮮水牛芝士、車厘茄沙律菜和羅勒,醬汁就用食鹽、大蒜,香草橄欖油而成,酸酸地同水牛芝士好夾,雖然水牛芝士份量多,不過同醬汁一齊人一D都唔覺膩,幾好味。
我就比較怕<紐約芝士蛋糕>,怕佢質地實的的囉,芝士味超濃,見老友係咁食,我諗佢應該幾鍾意喇,我就覺得膩咗D,慢慢少少食下都OK嘅。
2013-01-29
$186 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • Espresso Macchiato Caldo
  • Matcha M. Cake
  • Caprese Salad
  • Cappuccino Viennese
2012-12-27 449 views
9月。已經被READING淹沒。SIMPLY NEED STH GOOD TO CHEER ME UP.那陣子壓力太大了吧,所以才會獨個兒特地跑來TST找一間CAFE--飲咖啡、睇READING!難得K11位置方便,就去Espressamente illy!一直喜歡ILLY的咖啡,這杯MOCHA也很好喝,沖得香濃,咖啡味香,奶泡也很綿密,厚厚的,入口細滑CREAMY,水準以上的一杯咖啡!而11AM左右的ILLY,人不多,加上柔和的陽光,倍添悠閒舒適的感覺,十分適合一個人靜靜地看書有件十分無聊的事,就是我很喜歡這個形狀特別的杯呢XD
9月。
已經被READING淹沒。

有件十分無聊的事,就是我很喜歡這個形狀特別的杯呢XD
2012-09-11
$37 (Other)
2012-12-08 281 views
某個急需咖啡因的傍晚,剛好人在 K11,b. 小姐的咖啡不算好喝也太貴, 唔理好醜但求就手,還是去正宗賣 illy 咖啡的 Espressamente illy 吧。裡面座位不少,也許時候還早,客人也不太多。趕時間,咖啡也不能喝大杯的,小巧的 Espresso Macchiato Caldo ($26) 便好了。其實這個便是別家的 Caffe Macchiato 囉 (Caldo 是熱的意思)。即是在 Espresso 的表面加上少許奶泡,就像是在咖啡上用奶加了記號 (就是 Macchiato 的意思)。這個還是畫上了個笑臉的呢,讓人心情都愉快起來。這款咖啡最適合想要 espresso 的香濃但又怕太苦,又喝不了那麼大杯的人,奶的少許甜味令 espresso 比較容易接受但又不會蓋過咖啡的甘味。快快喝完,又要趕下場了。
裡面座位不少,也許時候還早,客人也不太多。
Coffee menu

快快喝完,又要趕下場了。
Coffee menu