今日返晏,拉老公食返個Prefect Breakfast 🍳 位於海港城角位,有間不起眼但好好食又好平嘅咖啡店。✨三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治確實係擺盤擺得非常之靚,三文魚砌成一朵玫瑰花,加上牛油果嘅香軟,蕃茄嘅清爽,鬆脆嘅麵包外皮,成為一份Good Morning 嘅早餐✨菠菜芝士奄列配多士餐廳嘅奄列夠實淨,每食一啖雞蛋,都會品嚐到內在澎湃嘅芝士,加入咗菠菜口感帶多一份清新!✨青醬雞肉忌廉長通粉除咗單點之外,午市套餐就更加抵啦!其實價錢冇變,只係會送一杯single brew或者用11蚊優惠價加配其他飲品。雞肉雖然係雞胸肉,但係佢唔乾唔柴。忌廉夠多,但係又唔會太過膩!調味唔係太重,食開濃味嘅會略覺淡身。✨檸檬蛋糕咁厚身都只係$33,好好好好高CP值,檸檬味道好natural ,堂食仲會焗返熱俾你,邊邊位更帶點脆脆感。✨Americano·Earl grey chocolate餐廳咖啡豆較酸,但餘韻卻又較悠長。幸有伯爵茶嘅中和,朱古力入口唔太甜!
位於海港城角位,有間不起眼但好好食又好平嘅咖啡店。

✨三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治

✨菠菜芝士奄列配多士

✨青醬雞肉忌廉長通粉

✨檸檬蛋糕

• 青醬雞肉忌廉長通粉
  • Earl Grey Chocolate
2025-01-10 395 views
2025年1月5日 星期日今日難得周末放假,就同屋企人行下街影下相,悠悠閒閒咁度過,行到攰攰地就去呢間餐廳坐低飲杯野食返個下午茶餐廳人流唔算太多,係商場既開放空間,採光十分足夠,位置都坐得舒適餐牌除咗有咖啡同其他飲品之外,仲有提供唔少主食同甜品,連burger同panini都有,價錢尖沙咀黎講都唔算太貴,於是我哋就每人要左一杯飲品同一份甜品後上,再加一個panini點完餐返到個位等左一陣,飲品就即刻送到,係我要既matcha latte,黎到既時候已經聞到好香抹茶味,上面個拉花整得好靚,飲落去好順滑,而且由於我轉左燕麥奶,所以奶味比較淡,更加突出抹茶嘅味道老婆就要咗牛奶朱古力,朱古力味好濃郁,但係一啲都唔苦,亦唔會太過甜,加埋牛奶令到質感比較順滑食物方面有檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治,成個panini都塞滿晒雞肉,塊麵包烤過嚟暖暖哋,口感非常豐富,每一啖都食到嫩滑既雞肉,加埋檸檬汁,食落去完全唔覺得膩甜品方面我哋分別叫咗生酮意式芝士卷同生酮花生醬黑朱古力忌廉卷,冇諗過呢間餐廳都會提供新酮甜品,啱晒鍾意食少甜嘅人士首先呢個生酮意式芝士卷中間有大量意式芝士,味道十分濃郁,但唔會過甜,食完
2025年1月5日 星期日

首先呢個生酮意式芝士卷中間有大量意式芝士,味道十分濃郁,但唔會過甜,食完都唔覺得膩,而且個卷蛋好鬆軟

至於生酮花生醬黑朱古力忌廉卷,冇諗過花生醬同朱古力都幾配合,食落去有淡淡嘅花生醬味,又食到黑朱古力少少嘅苦,味道幾平衡

好似咁樣悠悠閑閑坐低食下飲下都唔錯,咁就渡過咗一個滿足嘅週末
2025-01-05
$160 (Tea)
去海港城吃東西有不少選擇,但性價比高的不多欵。這家位置挺方便的,就在海港城地下。小清新風格環境舒適,工作日到來人流少一點,可以慢慢坐下來放空一下😎。從尖沙咀地鐵站逛過來,大約5分鐘就會到。-伯爵茶鮮奶巧克力 HKD$43|宇治抹茶鮮奶 HKD$40點了兩杯熱飲慢慢享受,也是用鮮奶製成的,會有美美的拉花📸。這裡的巧克力飲品選擇多,用伯爵茶的多了份香味,令人一試難忘的感覺。宇治抹茶的顏色較深色 味甘香濃厚。質感順滑奶味香甜,調配比例剛好欵。-Alchemy All Day Breakfast HKD$146顏色吸引又豐富的,這個全日早餐份量十足,食物包括:雞蛋(炒或太陽蛋)、培根、香腸、蘑菇、薯仔及牛角包。選擇了香滑的炒蛋,用了鮮奶一起製作,所以挺香蛋味。薯仔微辣感覺惹味。牛角包包質鬆軟,挺香牛油味。-香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 HKD$131熱辣辣的味真香,平常也喜歡蕃茄美食。虎蝦去殼挺入味,蝦肉大件肉質爽口彈牙。意粉質感煙韌,每一條也沾滿醬汁。醬汁味道微辣,吃完這個挺飽肚的感覺。-

伯爵茶鮮奶巧克力 HKD$43|宇治抹茶鮮奶 HKD$40
點了兩杯熱飲慢慢享受,也是用鮮奶製成的,會有美美的拉花📸。

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 HKD$131

2024-10-23
Type of Meal
Dinner
2024-10-05 2067 views
這間人氣本地連鎖咖啡店位於尖沙咀的海港城,主打精緻的西式料理、輕食及精品咖啡。環境寬敞舒適,室內分兩個區域,店內以歐陸式設計,商場內則以簡約為主,窗邊能欣賞街道風景。店家對咖啡豆非常講究,有自設廠房烘焙,又會進口世界各地優質的咖啡豆。平日的午餐時段設有多款套餐,包一杯基本咖啡,或可加錢轉其他飲品,免加一服務費。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 - $128超巨型的漢堡有兩塊香烤雞扒,滿佈香草調味,嫩滑多汁不乾柴;外脆內嫩的麵包滿佈白芝麻粒粒,塗上牛油及酸甜的檸檬乳酪醬,還夾著生菜、蕃茄及菠蘿,非常清新解膩;一粒粒焗薯綿密細膩。檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 - $78壓烤的三文治特別香酥,質地鬆軟帶點煙韌,夾著半溶化的芝士富奶香,又有煙肉添油香,雞扒嫩滑多汁,有檸檬醬平衡膩感。生酮意式芝士卷 - $62自家製生酮甜品之一,灑滿了香濃的朱古力粉,濕潤的蛋糕吸飽香濃的咖啡,夾著生酮芝士好綿密,還有金箔作點綴。Uji Ceremonial Matcha Latte +$16茶道級的宇治抹茶屬頂級,抹茶的澀味散去帶來回甘及甜味,鮮味較為明顯,又有精美的拉花圖案。Breakfast Tea +$1
烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 - $128
生酮意式芝士卷 - $62
Uji Ceremonial Matcha Latte
Breakfast Tea
Breakfast Tea +$11
英國早餐茶醇厚濃烈,香氣飽滿,還帶有淡淡的花香。
2024-10-04
Type of Meal
Lunch
2025-01-24 0 views
咁啱去咗海港城附近,諗起呢度有間好chill嘅cafe,過嚟食咗個Lunch,估唔到午餐時間都幾多人✅牛油果青瓜番茄沙律伴芝士配檸檬醋醬 檸檬醋醬唔會太酸,反而令沙律更開胃,沙律新鮮,牛油果份量勁多🥑一個沙律都好夠飽✅雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬比想像中大好多🤣要將個burger分開食先得😂😂豬頸肉肉質結實,超級大塊,要切開細細件食,因為我叫咗沙律嘅關係,覺得連沙律一齊食都幾唔錯😆✅Latte & honey Earl Grey Latte呢度嘅咖啡味道清幽,口感順滑☕️Earl Grey Latte加入蜂蜜層次豐富✅Blueberry Bread & Banana Bread收銀枱附近會見到實物,口感非常鬆軟😍呢兩隻味係最多人點,果然好食😋本身以為一片得好少,估唔到比想像中大塊📍Espresso Alchemy (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

✅牛油果青瓜番茄沙律伴芝士配檸檬醋醬

✅雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬
比想像中大好多🤣要將個burger分開食先得😂😂

呢度嘅咖啡味道清幽,口感順滑☕️
Earl Grey Latte加入蜂蜜層次豐富

📍Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
朋友鍾意飲咖啡,難得今日空閒,一齊坐低飲下食下傾下偈😁🌟黑咖啡 ($40) - 就是正常Long black 啦😁🌟宇治抹茶鮮奶 ($45) - 拉花美美的,抹茶味濃👍🏻🌟烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯($128)- 超大的,賣相不錯,驚訝有兩整塊雞扒咁多😱加上蕃茄菠蘿生菜,清新解膩,口感豐富😊焗薯加上了少少辣粉,加了點刺激🤣🌟西多士伴鮮醬果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬($76)- 還是第一次見三層的西多士,夾層有果醬和牛油,香口又帶點香甜😋吃東西食物質素固然重要,環境美美的沒壓迫感也很重要,餐廳的拱門設計加添了一些美感,感覺舒適🥰
朋友鍾意飲咖啡,難得今日空閒,一齊坐低飲下食下傾下偈😁

🌟宇治抹茶鮮奶 ($45) - 拉花美美的,抹茶味濃👍🏻

2025-01-22 0 views
💖連鎖cafe中嘅CP值王者👑,特別係午市套餐,今日黎海港城呢間靚裝分店食晚餐~1⃣️西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿或自家製海鹽焦糖漿🍞 $76💖我嘅至愛同必食😝,maple syrup同salted caramel二選一,海鹽焦糖醬口感濃稠,海鹽中和左焦糖嘅甜膩,更添清新。西多士外皮帶蛋香,邊角焦脆,咬落鬆軟,中間夾住士多啤梨果醬,帶香甜果香。仲有滿滿香草籽嘅雲呢拿雪糕🍦、士多啤梨同藍莓。2⃣️牛肉三文治拌蘑菇及沙律配檸檬醋醬🐮 $96💖超足料!滿到漏嘅香滑牛肉同滑嫩蘑菇,油脂肉味香得黎唔會太多肥油、食落唔膩。三文治外皮微脆。沙律份量豐富,搭配番茄仔同開胃嘅檸檬醋醬,食落健康。3⃣️青醬雞肉忌廉長通粉🐔 $108💖推薦,帶羅勒🌿、蒜🧄同松子油香嘅青醬非常濃稠,好香口配咩都好味🤤,雞肉份量多而且好軟嫩,搭配有嚼勁嘅長通粉,口感豐富。4⃣️Milk chocolate🍫 $40💖拉花靚,朱古力味濃郁香醇,口感厚重帶奶香。💖海港城呢間半開放式用餐空間,坐落都舒服。

2⃣️牛肉三文治拌蘑菇及沙律配檸檬醋醬🐮 $96

3⃣️青醬雞肉忌廉長通粉🐔 $108

4⃣️Milk chocolate🍫 $40
💖拉花靚,朱古力味濃郁香醇,口感厚重帶奶香。

💖海港城呢間半開放式用餐空間,坐落都舒服。
2025-01-20 0 views
最近想食返健康少少,嚟到尖沙咀海港城呢間Cafe😆 餐牌有好多唔同嘅三文治、意粉、飲品!而且環境十分空曠,適合我哋喺度悠閒食晚餐🍴去到餐廳我係櫃檯度點食物先,之後職員會俾個號碼牌放喺枱面等候~我點咗牛油果蕃茄芝士意大利三文治,牛油果十分新鮮,食落口感一流😛 而且麵包又軟熟,成個組合好清新! 叫咗一杯抹茶鮮奶🍵,抹茶味很濃郁,適合冬天叫嘅一杯暖心飲品❤️我朋友叫咗一份煙三文魚蛋沙律三文治同埋一杯美式咖啡,蛋沙律嘅份量非常多,蛋味十足!🥚最後我哋一人叫咗一件蛋糕做飯後甜品,有香蕉蛋糕同埋檸檬蛋糕,食完呢餐感十分滿足😛
最近想食返健康少少,嚟到尖沙咀海港城呢間Cafe😆

2025-01-15 164 views
Espresso Alchemy絕對係我同朋友嘅cafe safe choice,坐得舒服之外,餐點同咖啡選擇多,品質穩定。🥗青醬雞胸沙律配檸檬醋醬呢個真係每次必點!慢煮雞胸非常嫩滑,香草咪香濃,份量勁滿足。沙律葉新鮮,仲有蕃茄乾,檸檬醋醬酸度適中,清新開胃。🥯三文魚菠蘿通心粉貝果配沙律貝果口感煙韌,外層微脆。貝果夾菠蘿通心粉第一次見,沙律醬增加貝果濕潤感。一樣配有大量沙律,健康之選!🍋Homemade loaf cake (lemon)Counter 擺放左一個個完整磅蛋糕,賣相勁吸引。有三種味,香蕉、藍莓核桃、檸檬。切片蛋糕目測多過2cm ,好大件,烘熱後面層香脆,檸檬味很香,蛋糕濕潤鬆軟,推薦!🍸Iced mint chocolate 用上新鮮薄荷葉,絕對唔係假薄荷味,朱古力味適中,不會死甜

🥗青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

沙律葉新鮮,仲有蕃茄乾,檸檬醋醬酸度適中,清新開胃。

🥯三文魚菠蘿通心粉貝果配沙律
三文魚菠蘿通心粉貝果配沙律

🍋Homemade loaf cake (lemon)

Homemade  loaf  cake

🍸Iced mint chocolate
用上新鮮薄荷葉,絕對唔係假薄荷味,朱古力味適中,不會死甜

三文魚菠蘿通心粉貝果配沙律
Homemade  loaf  cake
2025-01-05 168 views
多謝朋友請嘅生日飯。今次係第二次試ALCHEMY,之前試過鰂魚涌分店,今次試尖沙咀店。裝潢有風格,開放式設計夠開揚。忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯一上枱,已經聞到好香濃嘅黑松露味。一啖落口,忌廉黑松露味好突出,雜菌亦都好有咬口。而飯嘅質地方面,佢係比較煙韌嘅,唔似平時食開中間可能有少少硬嘅,反而我幾鍾意呢款煙韌嘅口感。Alchemy 全日早餐鍾意食All Day Breakfast嘅原因,當然係因為可以一次過試唔同嘅食材。炒蛋真係冇得輸,蛋味及奶味濃。另外,煙肉煎得焦脆,薯角係帶點辛辣。藍莓合桃蛋糕用上新鮮嘅珍寶藍莓,仲有粒粒合桃,味道唔會太甜。Iced mint chocolate 底層嘅一半係薄荷朱古力,上層一半係豐綿嘅奶泡。薄荷同朱古力嘅味道平衡得幾好,唔會搶晒對方嘅味道,值得一試。

忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯

Alchemy 全日早餐

藍莓合桃蛋糕
用上新鮮嘅珍寶藍莓,仲有粒粒合桃,味道唔會太甜。

2024-12-27 219 views
聖誕佳節,最啱同好朋友見吓面,享用美食。每次嚟ALCHEMY,都係坐得舒服,食得開心。-青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治-之前試過佢嘅青醬雞肉長通粉,青醬味道同埋雞肉做得唔錯,所以今次試埋佢嘅三文治。餡料豐富,雞肉做得嫩口,青醬好味,意大利三文治好鬆軟。-厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉-必試!每次食嘅煙肉都係薄片,但呢款意粉用上厚切,真係第一次試。鹹香、油脂夠,好味。整體嘅味道調味到位,意粉彈牙,值得推薦。-西多士半鮮果醬及雪糕配自家製海鹽焦糖醬-每次嚟ALCHEMY,都必點,水準如一。西多士真係整得好出色,搭配海鹽焦糖醬同埋凍冰冰嘅雪糕,口感一流。-湯力咖啡-又係我最愛嘅咖啡之一。果味郁香,帶點氣泡嘅口感,清涼可口。

-青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治-

-厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉-

-西多士半鮮果醬及雪糕配自家製海鹽焦糖醬-

-湯力咖啡-
又係我最愛嘅咖啡之一。果味郁香,帶點氣泡嘅口感,清涼可口。

Needed somewhere to rest my legs after busy Christmas shopping in TST one afternoon. This coffee place was quite packed with people already when I arrived and one of the servers helped to find a table for me by the window. The seat was comfortable and allowed me to “people gaze” 🤣. I ordered a large cappuccino ($45) plus a blueberry cake ($33). The blueberry cake slice was of a good size, warm, slight crusty on the outside and of the right amount of sugar, very moreish and delicious on a cold da

Blueberry  bread
The blueberry cake slice was of a good size, warm, slight crusty on the outside and of the right amount of sugar, very moreish and delicious on a cold day.

Cappuccino
Coffee was good, just the right temperature. The coffee crema with the milk foam gave a smooth and creamy feel to the month and finish with a slight acidic note.

A perfect spot for coffee breaks.

Blueberry  bread
Cappuccino
2024-12-04 440 views
環境舒適,地理位置一流,雖然喺大商場裏面,但一D都唔嘈,枱與枱之間有一定嘅距離,唔算迫,可以同朋友安安靜靜飲杯嘢,傾下計。巧克力咖啡:好好飲!奶味夠、朱古力味濃,個花都畫得靚,最緊要係溫度適中,唔會熱到辣咀,又唔會凍到好似室溫咁,個杯保到溫,食完餐飯,杯飲品仍然暖暖的,冬天飲真係一流!個人覺得仲好飲過貴價連鎖Coffee Shop嘅Mocha! 烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯:份量十足,有2塊厚厚嘅烤雞,原本以為「檸檬乳酪醬」會有D酸,都擔心唔知夾唔夾,但點知係出奇地咁夾!好好食!同埋都好抵食,食量細既真係可以一個餐2份食,因為個漢堡真係好巨型!西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖醬或自家製海鹽焦糖醬:一開始見到個醬原來已經放哂上個西多士度,都有啲擔心佢會過甜,點知食落又真係岩岩好,雪糕似係自家製果D,有一粒粒嘅雲呢拿杍,好好味!最犀利嘅喺D伴碟生果竟然粒粒都好甜、好新鮮!真係全碟清哂!特別值得一提既係,佢地嘅服務態度好好!呢D唔趕客又有禮既食肆,真係買少見少,所以值得推介呀!

2024-12-04 410 views
行街行到攰,想搵個地方坐下食吓嘢,見到佢嘅圓拱形設計,比佢吸引咗。青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 ($93)份量十足,青醬雞胸入口好清新,有陣陣香草味,而且仲有微辛,質感柔軟,有驚喜,沙律菜爽脆,加上檸檬醋醬好清爽。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 ($128)麵包酥鬆,烤雞厚身香口,菠蘿香甜多汁,加埋檸檬乳酪醬更添清爽。西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿或自家制海鹽焦糖醬 ($76)楓糖漿自家制海鹽焦糖醬2揀1,西多士外脆內鬆軟,點埋自家制海鹽焦糖醬,甜中帶鹹,滋味誘人。伯爵茶鮮奶巧克力 ($48)濃醇朱古力中慢慢滲透伯爵茶茶香,清新不膩。
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 ($93)

烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 ($128)

西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿或自家制海鹽焦糖醬 ($76)

伯爵茶鮮奶巧克力 ($48)
濃醇朱古力中慢慢滲透伯爵茶茶香,清新不膩。
2024-12-04 322 views
來到海港城想飲杯啡,第一時間就諗起「Espresso Alchemy」,那人氣咖啡館,以其精緻的咖啡和創新的餐點,可享受到環境舒適,好好品嘗一下。蜜糖伯爵茶鮮奶鮮奶中加份了蜜糖/伯爵茶,提升了豐富的口感,圓潤順滑。伯爵茶鮮奶巧克力巧克力口感絲滑,又不失伯爵茶鮮奶的濃郁茶香,讓人意猶未盡。青醬雞胸沙律配檸檬醋醬爽脆的沙律上,再加了份嫩滑的雞胸肉,肉汁豐富,充滿驚喜,非常健康。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯漢堡中加入了烤雞肉與甜美的菠蘿,口感豐富;再有檸檬乳酪醬的酸香,令漢堡味道更昇華,讓人食指大動。西多士伴鮮漿果及雪糕配自家制海鹽焦糖醬香脆的西多士加上了自家制海鹽焦糖醬及香滑雲呢拿雪糕,甜美口感,確有驚喜。

蜜糖伯爵茶鮮奶
鮮奶中加份了蜜糖/伯爵茶,提升了豐富的口感,圓潤順滑。

伯爵茶鮮奶巧克力
巧克力口感絲滑,又不失伯爵茶鮮奶的濃郁茶香,讓人意猶未盡。

西多士伴鮮漿果及雪糕配自家制海鹽焦糖醬