☕ Eggs Benedict Sourdough $68+ Smoked Salmon (+$20)呢間餐廳係幾個小伙子經營既,  店裡係主要選用酸種麵包, 上鋪左鹹香煙肉同水波蛋,  表面再淋上一層濃郁既荷蘭醬, 甜甜地配合帶鹹香煙肉好好食,  而水波蛋切開D蛋汁就流晒出來好滿足☕ Purple Latte $45好靘既紫色咖啡, 好特別,  Latte加入左蝶豆花, 所以先會有咁靚既紫色, 飲落去散發出淡淡既花香同少少既甜味,  係一個好特別既享受~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 Everglow Coffee地址:上水智昌路8號順欣花園地下5A號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
☕ Eggs Benedict Sourdough $68
+ Smoked Salmon (+$20)

☕ Purple Latte $45

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍 Everglow Coffee
地址:上水智昌路8號順欣花園地下5A號舖

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
2023-05-30 746 views
佛誕假期這天選擇到上水覓食,這次選擇了Everglow Coffee,這間咖啡店在上水也開了一段時間,外牆鋪滿紅磚非常顯眼。 咖啡店的座位不多,店員會留下你的電話,再有位置的時候會打給你。我10分欣賞這種做法,客人不用在烈日當空下在門口位置等位。 ➡️Egg Benedict咖啡店選用了酸種麵包,香煎煙肉,流心雞蛋以及味道非常濃郁的荷蘭醬。整個配搭非常融洽,每一口都可以吃到食材的香味。➡️ Tiramisu Roll我很喜歡吃Tiramisu,只要那間餐廳Menu有我一定會嘗試。當然這次也不例外,點選了這個Tiramisu Roll。這個蛋糕完全沒有令我失望,酒香味濃咖啡味濃,蛋糕體做得軟綿綿。相信這個蛋糕是令我再來這間咖啡店的大原因。➡️Ice Americano咖啡帶點微微酸味,餘韻方面很厚實,是我喜歡的咖啡豆種類➡️Flat White這杯Flat White從奶泡跟拉花看得出咖啡師的手勢不錯,咖啡味與牛奶的味道很夾,是一杯很有誠意的咖啡。

➡️Egg Benedict

Egg  Benedict

➡️ Tiramisu Roll

Tiramisu  Roll

➡️Ice Americano
咖啡帶點微微酸味,餘韻方面很厚實,是我喜歡的咖啡豆種類
Ice  Americano

➡️Flat White

Flat  white

2023-05-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
Egg  Benedict
Tiramisu  Roll
Ice  Americano
Flat  white
2023-05-28 442 views
在炎熱的中年,獨自在上水的街頭閒逛,走過一間幾有特色的小店,坐位一多,但十分舒適。點了一杯flat white, 咖啡豆的酸味及苦味平衡得幾好,再配合燕麥奶,格外refreshing, 雖然只是短暫的1小時,但已為這星期天添上一點色彩。
flat white with oat milk
flat white with oat milk
依間cafe以紅磚裝修,位於屋邨樓下,主打輕食。上水來講品質ok嘅cafe三隻手指數得哂,依間係其中一間,所以好多附近居民來幫襯👍🏻依間嘅優點係冇限用餐時間,職員亦唔會好趕咁收野或者催你走,但同時都係缺點,因為店面好細,只有十一個位,而且每張枱都好細,close到陌生人好難係二人枱搭枱,所以好多單人用緊一枱,亦有人會叫一杯咖啡但坐一個鐘咁,等位都等幾耐下😅Cafe雖然靚,但因為太迫所以唔係慢慢坐嘅地方。廚房同樓面總共得兩個人,所以都感覺到佢地好忙碌😵‍💫落單後大約半個鐘先上菜,但食物質素好好!建議入開上水的話可以試下,但又未至於要特登去潮聖,同埋真係要有啲耐心等🤣🥑🦀 ᴀᴠᴏ & ᴄʀᴀʙ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ $𝟟𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)First impression覺得好靚😍除左牛油果本身係我最愛外,他他加左蟹肉,配合青瓜絲同松露醬係面,令整體感覺好清新健康同有好多層次!酸種麵包烘過後好脆身但比較硬,食到中段咬到有少少攰😂🐮🧀 ʙᴇᴇғ & ᴄʜᴇᴇsᴇ + sᴀᴜsᴀɢᴇ $𝟟𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)上枱時已經聞到好強烈嘅烤香味同薄荷味🫢而且牛肉份量比想像中多,第一眼覺得好有驚喜!紅洋蔥汁烤過嘅牛肉
ᴀᴠᴏ & ᴄʀᴀʙ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ
上枱時已經聞到好強烈嘅烤香味同薄荷味🫢而且牛肉份量比想像中多,第一眼覺得好有驚喜!紅洋蔥汁烤過嘅牛肉加上溶左嘅芝士,調味一流,但食到中段有少少油膩感 ,麵包同薄荷醬正好中和返。部分牛肉太韌好難咬開,但整體來講依個配搭好夾,仍然係水準之上!
ʙᴇᴇғ & ᴄʜᴇᴇsᴇ + sᴀᴜsᴀɢᴇ
⚫️☕️ ʙʟᴀᴄᴋ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟝𝟚 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
黑芝麻latte好香,好飲但細杯。
☕️ ʜᴏᴛᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $𝟝𝟚 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
正常焙茶latte,同樣問題係太細杯,餐廳唔設食物配飲品嘅set,所以飲品性價比唔算好高😐

2023-05-21
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
ᴀᴠᴏ & ᴄʀᴀʙ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ
ʙᴇᴇғ & ᴄʜᴇᴇsᴇ + sᴀᴜsᴀɢᴇ
2023-05-15 411 views
Cafe位於石湖墟市政大廈附近的街角,外牆嘅紅磚有種Bakehouse感覺🤣舖頭入面得大約8-10個位,容納人數甚少,會有點逼夾。星期日3:00 p.m.由港島過嚟朝聖,舖頭滿晒人之餘,前面仲等緊4-5張枱,但5:30 p.m.就last order,睇嚟遲咗一步🥺山長水遠嚟到,唔想兩手空空走,於是外賣返屋企食,點知質素相當驚人🤩🤩Red latte $45 名副其實就係紅菜頭鮮奶,飲落有紅菜頭渣,同埋奶香,兩者混合得幾好,一啲都唔苦☺️即使take away亦有拉花,Barista一啲都唔hea👍🏻Sesame peanut roll cake $45呢個會比將近滿分,好似將芝麻同花生湯圓擺落件cake,一啲都唔漏,食完好想再食,即使攞到返屋企依然好好味!💯之後再嚟會想試埋佢其他蛋糕,希望有位啦🙈🙈

舖頭入面得大約8-10個位,容納人數甚少,會有點逼夾。

Red latte $45

Sesame peanut roll cake $45

之後再嚟會想試埋佢其他蛋糕,希望有位啦🙈🙈
Red  latte
Sesame peanut roll cake
Red  latte
Sesame peanut roll cake
有我最鐘意既紅磚牆,lunch hour行過見到即刻想試試,店內座位唔多 而且比較狹窄,不過處處都放左小飾品 環境有小心思佈置*酸種麵包做得外脆 芯煙韌,同其他地方既酸種麵包比較 佢好似多咗一種芝麻嘅香味*Latte嘅拉花會有唔同圖案💕🥑Avo & 🦀Crab Tartare $78牛油果蟹肉他他配酸種麵包用牛油果 蟹肉配合青瓜絲,另外放左少量松露醬喺他他表面同碟邊,幾種食材混合 口感creamy同時又有青瓜嘅爽脆清新🍗Chilli Chicken $68 💕自家製辣醬雞肉配酸種麵包雞肉成手撕狀鋪麵包上,自家製辣醬份量同辣度適中 唔會太辣但又可以刺激食慾,我本身唔食得辣 都覺得佢可以接受,除咗雞肉之外,仲有一隻炒滑蛋放麵包面 令到成個口感可以加添濕潤感🥩Beef & 🧀Cheese $68牛肉帕馬森芝士配酸種麵包紅洋蔥黑椒烤過既牛肉 配上已溶化既帕馬森芝士,啲偏方有薄荷醬,可以中和油膩感 帶點清新,調味一流不過牛肉太韌 咬唔開,失色☕️Red Latte $43有紅菜頭同玫瑰在內,飲嘅時候有微微玫瑰花香味 但飲唔到紅菜頭既草青味☕️Black Latte $49 💕有黑芝麻 竹炭 同杏仁在

*Latte嘅拉花會有唔同圖案💕

🥩Beef & 🧀Cheese $68
牛肉帕馬森芝士配酸種麵包

☕️Red Latte $43

☕️Black Latte $49 💕
有黑芝麻 竹炭 同杏仁在內,黑芝麻味好香 飲落似質地輕身既芝麻糊,唔會太甜,質地幼細

☕️Rose Earl Grey Latte $52
玫瑰味太濃 蓋過左Earl Grey既香味

Earl Grey Roll Cake $45
蛋糕同夾心忌廉都帶有Earl Grey味,夾心忌廉尤其明顯 Earl Grey味極濃 更有少少茶甘 配合蛋糕既微甜 味道啱啱好

*一份多士既份量已經夠飽,如果本身偏大食就可能唔夠
*12:45前入座會易啲有位
2023-04-20
2023-04-16 297 views
這間店很細間,坐位不多,但歐美風格的環境很讓人舒服。牛肉帕瑪森芝士酵母麵包 (Beef & Cheese) $68帕瑪森芝士酵母麵包上面有烤牛肉、紅洋蔥和少許黑胡椒,碟上也配上薄荷醬。牛肉與麵包一起食並沒有和諧的口感,好似各有各的,但味道是不錯的。班尼迪克蛋荷蘭麵包  (Egg Benedict) $68酸酸的荷蘭麵包配上水波蛋、烤培根和一層厚厚甜甜的荷蘭醬,口感十分豐富,推薦大家去試試。蝶豆花薰衣草拿鐵 (Hot Purple latte) $45  (凍飲+$3)本人一直認為蝶豆花很酸,但這杯是甜的,加上香濃的薰衣草味,不論是打卡,還是味道都十分出色。這絕對是只有本店才有的特別飲料,極力推薦給大家。黑芝麻杏仁竹炭拿鐵 (Hot Black latte) $49 (凍飲+$3)這個很濃黑芝麻味。提拉米蘇蛋糕卷 (Tiramisu roll cake)  $52這個也是店裏極得一試的甜品。那枝針筒是蘭姆酒,大家可以按自己的喜好適當加入蛋糕上。本人加了全枝,因為蘭姆酒同咖啡蛋糕是提拉米蘇的精髓。
這間店很細間,坐位不多,但歐美風格的環境很讓人舒服。

牛肉帕瑪森芝士酵母麵包

班尼迪克蛋荷蘭麵包
班尼迪克蛋荷蘭麵包  (Egg Benedict) $68

蝶豆花薰衣草拿鐵
黑芝麻杏仁竹炭拿鐵
這個很濃黑芝麻味。

提拉米蘇蛋糕卷
這個也是店裏極得一試的甜品
。那枝針筒是蘭姆酒,大家可以按自己的喜好適當加入蛋糕上。
本人加了全枝,因為蘭姆酒同咖啡蛋糕是提拉米蘇的精髓。
2023-03-25
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Tea
班尼迪克蛋荷蘭麵包
蝶豆花薰衣草拿鐵
黑芝麻杏仁竹炭拿鐵
提拉米蘇蛋糕卷
2023-04-13 177 views
Good morning starts with good coffee🤍呢間小店cafe店面雖小,係紅磚小屋嘅格調,不過食物同啡都唔錯架!平日早上10:30前會有早餐menu✨相對比較簡單,都係炒蛋、麵包等等炒蛋煙肉烤腸配酸種麵包Typical嘅西式早餐😆不過酸種包就一啲都唔普通,烘熱咗外皮脆包肉軟,仲好香sourdough嘅味。炒蛋都夠滑煙三文魚牛油果他他bagel呢個比賽特別少少,除咗三文魚同牛油果,上面仲放咗啲腌制酸車厘茄,再淋少少黑醋,配搭起嚟又幾清新!悠閑食個早餐最緊要就緊係杯啡啦,例牌飲latte,呢到嘅豆偏fruity,飲落微微帶酸嘅過咗早餐時段,就會係all day menu,有唔同唷食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

炒蛋煙肉烤腸配酸種麵包

煙三文魚牛油果他他bagel

過咗早餐時段,就會係all day menu,有唔同唷

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
2023-03-27 1176 views
試下上水呢間紅磚屋仔餐廳先😋😋好有心思去整,用心經營的小店😀👍🏻杯purple latte 同 black latte 好靚,都好飲😀👍🏻野食都唔錯,所以忍唔住都影左多角度🙂.Avo & crab tartare $78好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️因為個人怕黑松露陣味,於是落單時,叫走黑松露🙈裡面有青瓜絲,牛油果,蟹肉~味道咸咸地,主要牛油果都做了一個中和的作用.Purple latte (Hot) $45好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️用蝶豆花沖出來的latte ,飲落個花香味都好出,不過味道稍為甜左少少,不過都唔算大影響,同埋熱飲先有拉花效果,所以嗌左Hot 😀.beef  &    cheese $68好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️呢個好好味。牛肉個味道同個包好夾,再加上少少薄荷醬,味道同樣地好夾,同做一個中和的果效👍🏻👍🏻😋.Black latte (Hot) $49好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️黑芝麻製作而成的latte...同樣地飲落好香,好飲😋👍🏻店舖內的復活島公仔好得意,所以不期然地影了好多相🤣🙈
試下上水呢間紅磚屋仔餐廳先😋😋
好有心思去整,用心經營的小店😀👍🏻
野食都唔錯,所以忍唔住都影左多角度🙂
Avo & crab tartare $78
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
因為個人怕黑松露陣味,於是落單時,叫走黑松露🙈

Purple latte (Hot) $45

beef  &    cheese $68

Black latte (Hot) $49
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
黑芝麻製作而成的latte...同樣地飲落好香,好飲😋👍🏻
black latte (hot)

店舖內的復活島公仔好得意,所以不期然地影了好多相🤣🙈
beef  &    cheese
black latte (hot)
2023-02-26 287 views
咖啡味道一般 比較苦澀 而且非常細杯份量應該比其他coffee shop既外賣紙杯更少想加糖店主亦都拒絕提供我明白店主可能有佢對咖啡味道既堅持 咁都算啦公道講句 食物味道係好食既但係出餐時間非常慢 上完咖啡隔好耐先先出餐 成杯咖啡(正如上述所講非常細杯)飲曬個餐都未黎價錢算係偏貴既cafe價錢但所有野都係單點冇set食一個主食加一杯咖啡都120蚊以上但食唔飽最不理解係你坐得耐會店主就會趕你走 淨係擺低一句“以家peak hour” 態度全不友善Coffee shop唔係suppose比客人慢慢坐 傾下計 上下網咩?如果你係一間普通餐廳咁運作 要客人食完就走 咁你應該用返普通餐廳既menu 套餐 價錢 份量相信你比30蚊去Starbucks飲杯劣質咖啡都唔會趕你走總結黎講 用餐體驗非常一般 店主對客人不友善表面上係coffee shop 實質係流水作業式既餐廳不會再試 同區會有更好質素更抵食更合理更有人情味既coffee shop
咖啡味道一般 比較苦澀 而且非常細杯

相信你比30蚊去Starbucks飲杯劣質咖啡都唔會趕你走

總結黎講 用餐體驗非常一般 店主對客人不友善
表面上係coffee shop 實質係流水作業式既餐廳
不會再試
$100 (Breakfast)
2023-01-29 244 views
Coffee is okay. Cost 46 for a small cup of mocha. They don’t have sugar in store, it’s a small cafe. Worth a try as it is a neighbourhood cafe but there will be more choices outside this district.
2023-01-29
【隱世紅磚小屋咖啡店☕️🧱】/////呢間cafe門外有紅磚牆 座位只有十個左右 近玻璃窗感覺就好似置身係外國小屋🏡佢哋嘅酸種麵包會有唔同配搭嘅鹹甜配料 卷蛋味道都好出色 值得bookmark!!🤪.👉🏻Black sesame & peanut roll cake ($45)卷蛋性價比高!!!卷蛋體鬆軟 散發住微微黑芝麻味 餡料有黑芝麻以及花生🥜忌廉 黑芝麻味特别濃郁🤪花生口感幼滑 夾雜粒粒花生 配搭出色~.👉🏻Eggs Benedict Sourdough ($68)有一層厚厚嘅荷蘭醬蓋住水波蛋 荷蘭醬偏甜 切開水波蛋會有蛋汁流出〰️配搭鹹香煙肉以及酸種麵包口感幾豐富😚.👉🏻AVO & Crab Tartare Sourdough ($78)青瓜絲加上牛油果蓉🥑仲有黑松露醬以及一絲絲蟹肉 味道香濃又鮮甜 配搭邊位脆身 麵包煙韌嘅酸種麵包 絕對係清新健康嘅組合🥳.👉🏻Purple Latte ($45)紫色嘅飲品好治癒(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)飲品散發住淡淡薰衣草清香 草青味偏重 每一啖都甜絲絲 帶有奶香嘅拿鐵~———📍Everglow Coffee (上水)上水智昌路8號順欣花園地下5A號舖
【隱世紅磚小屋咖啡店☕️🧱】
/////

👉🏻Purple Latte ($45)

———
📍Everglow Coffee (上水)
上水智昌路8號順欣花園地下5A號舖
2022-11-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2022-11-25 561 views
未有Everglow之前, 上水係一間有質素既Cafe都無。。。。環境舒適, 可惜位置唔多, 之後幾次想去食都因為太多人而改道嚟呢到食野大約係兩個月前, 難得約朋友嚟上水聚下, 就諗起唯一呢間Cafe, 朋友都讚口不絕Avocado Smoked Salmon sourdough 香脆Fresh, 呢個係perfect match...好好食Beef sourdough - 好香, 份量好夠。。。Black Latte - 即係黑芝麻Latte, 出面少有既味道至愛Flat White - 朋友點既, 佢係FW fans, 係香港飲過幾十間Cafe都未飲到佢係澳洲時飲過既口味, 呢到佢搵到喇。。。
Beef sourdough - 好香, 份量好夠。。。
至愛

牛肉配酸包
Blank latte
Flat White
2022-11-17 549 views
上水都可以算係美食沙漠,食肆唔係無,但係美食就無乜鋪頭外牆裝修成磚屋,外觀喺上水黎講都算係有啲特色。見佢外型幾特別,就比佢吸引左去試下裡面地方唔大,我諗坐滿最多都係得12人beef & cheese~酸種包煙煙韌韌牛肉調味唔錯,但牛肉就無乜牛味同埋韌左啲,但整體都唔差avo & crab tartare ~牛油果蟹肉他他酸種包轉原味bagel~bagel夠煙韌個人認為轉唔轉bagel都無所謂,因為bagel 同酸種包都好好食可以慳返10蚊😆牛油果蟹肉他他走清新路線,有啲似日式青瓜沙律🥗味道無beef & cheese咁濃味,食完牛肉之後再食呢個,可能牛肉嗰款濃味好多,第一啖覺得味道無咁出但食食下就會覺得呢個好fresh,都唔錯雖則我都幾鍾意食日式青瓜沙律,呢個配搭都好清新,但都係芝士牛肉味道吸引啲latte(上)flat white(下)咖啡口味好個人,有人喜nutty, 有人喜fruity個人口味偏好nutty, 而fruity係完全唔識欣賞,所以都唔評價個咖啡好唔好飲呢度咖啡帶酸,唔啱我口味,如果鍾意nutty嘅朋友仔都未必啱。earl grey roll cake~有伯爵茶嘅芬芳

上水都可以算係美食沙漠,食肆唔係無,但係美食就無乜

裡面地方唔大,我諗坐滿最多都係得12人
beef & cheese

beef & cheese~酸種包煙煙韌韌

牛肉調味唔錯,但牛肉就無乜牛味同埋韌左啲,但整體都唔差

avo  &    crab  tartare

avo & crab tartare ~牛油果蟹肉他他
酸種包轉原味bagel~bagel夠煙韌
可以慳返10蚊😆
牛油果蟹肉他他走清新路線,有啲似日式青瓜沙律🥗
但食食下就會覺得呢個好fresh,都唔錯

latte

flat  white

latte(上)
flat white(下)
咖啡口味好個人,有人喜nutty, 有人喜fruity

earl  grey  roll  cake

earl grey roll cake~有伯爵茶嘅芬芳,蛋糕超級軟熟,cream好滑👍🏻可回頭

matcha  basque  burnt

matcha basque burnt~頭也不回
綠茶味濃 ,但唔知係本身蛋糕味道係有啲酸,定係壞左??
無論係原本蛋糕係有酸味定今次咁啱壞左酸,下次都唔想再叫

雖然咖啡唔啱我口味,同埋最後敗喺個抹茶巴斯克芝士蛋糕度,但其他野食都算唔錯,整體黎講ok
尤其是係喺上水呢類型鋪頭唔多,呢間都係唔錯嘅選擇

2022-11-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Tea
beef & cheese
earl  grey  roll  cake
呢間cafe~座位唔多,枱與枱之間嘅距離亦唔算闊。不過成間cafe俾人感覺唔算好嘈好迫,反而幾平靜幾舒服。講到食物~出色!話說本人大大話話食過香港30+間餐廳嘅Benedict egg,以呢間cafe嘅價錢同味道嚟講,的確係好好食又好抵食!只要$68(出面cafe嘅Benedict起碼$88啦?)隻蛋做到流心,塊包唔太硬,面頭嘅芝士唔膩,而塊bacon好似加咗honey去煎,夾埋一齊好香好好食。另外叫咗Beef & Cheese,牛肉用洋蔥紅蔥汁煮得juice,肉唔難咬,只係塊包略嫌偏硬少少。飲品方面~今次揀咗Mocha Latte同Mocha。先講Mocha Latte!啲抺茶粉多到有少少濁親,味濃,抺茶控朋友表示非常正!而Mocha,朱古力同咖啡比例配合得ok,朱古力唔係勁甜,咖啡香,幾好飲。睇睇餐牌~Drinks一杯價錢大約 $50,brunch $58起,好似brunch勝價比較高。Cafe另外仲有bakery餐牌,大約$30起就有一個bagel或者一個英式鬆餅。對上水區嚟講,呢類小店cafe非常罕有,食物質素都ok,難得仲未通關變水貨圍城,趁有機會真係要食多幾次呀!

講到食物~出色!
Benedict    Egg

隻蛋做到流心,塊包唔太硬,面頭嘅芝士唔膩,
而塊bacon好似加咗honey去煎,夾埋一齊好香好好食。

Beef & Cheese

飲品方面~今次揀咗Mocha Latte同Mocha。

Mocha  Latte

睇睇餐牌~