2022-10-30 392 views
上星期同朋友去上水夜探生態行,去之前吃了間有❤️同隱世小Cafe,cafe 門外以紅磚復古英倫風設計,小店座位不多,大約八至十個坐位,雖然小店但性價比高,價錢合理 ,sourdough 同甜品出色,大家有機會去上水可以試吓。🌟Avo & Crab Tarte 🌟$78軟腍的牛油果蓉,配上新鮮清甜青瓜絲,小野菜同蟹肉絲,加了小小沙律醬同黑松露醬調味,又fresh 又好食,再加埋sourdough一齊食, 麵包煙煙韌韌 ,佷正!🌟Eggs & Truffle 🌟58個蛋整得好好,蛋好滑加埋黑松露醬調味,放上sourdough 一齊吃,簡單好食😋。🌟Black Sesame and Peanut Roll Cake 🌟$45捲蛋帶點蛋香味道,蛋糕鬆軟,很香芝麻味,餡料有黑芝麻同花生🥜cream ,黑芝麻cream 很香濃芝麻味又幼滑,花生 cream 就有花生粒粒有口感,個rollcake 真係好出色。Moringa Lemon Ginger $25正常味道🌟Iced Long Black 🌟$36朋友話味道唔錯

🌟Avo & Crab Tarte 🌟$78

Eggs & Truffle
Avo & Crab Tarte
Iced Long Black
2022-10-22
$120 (Tea)
Eggs & Truffle
Avo & Crab Tarte
Iced Long Black
2022-10-22 376 views
平時都鍾意去Cafe飲嘢食野,突然間好想食牛油果搵緊邊間Cafe有做牛油果,就比我見到Everglow Coffee’s menu有牛油果嘅菜式。一於去試吓先!食物我覺得好好食,我叫咗avo & crab and avo & salmon, 另外每碟+$15加左poached eggs,咁就夠晒飽好滿足!真心食物同sourdough bread 好食。明白大家會嚟呢度dating但建議食麵包嘅時候要用手食,因為用刀就真係唔太切到可能會成舊飛左出碟🙈。反而coffee…我試左Americano 同 Rose earl grey latte. Americano 都幾酸,Rose earl grey latte就飲唔到earl grey同咖啡味,好似得奶加水咁有d薑味,諗緊係味比左ginger latte我… 咖啡要改善下,但食物very good, size and portion also 。入面枱同椅都比較細所以大家要輕便d過黎食~😆
。入面枱同椅都比較細所以大家要輕便d過黎食~😆
Avo  &  crab
Avo    &  salmon
Avo  &  crab
Avo    &  salmon
2022-10-19 284 views
喺屋村裡面竟然有間咁好味嘅cafe!小店座位只有大約十個,當日星期日嘅晏晝等咗半小時。British Scone - 70% Dark Chocolate 總共有八種口味,隻隻都想試,最後都係要咗朱古力。翻熱過嘅鬆餅好香,個面焗得金黃,食落texture剛剛好,黑朱古力味濃又唔太甜。本身cream cheese係咸咸哋,但係配落朱古力到又夾到喎。Avo and Crab Tartare 上碟砌到好靚,多謝店員比多咗兩片麵包我哋☺️由底至頂分別係牛油果、蟹肉、青瓜同黑松露醬。全部嘢夾埋食落好fresh又滿足,份量都好多,四塊包都差啲唔夠夾!特別一讚個酸種麵包,烘過後更加香口好食!

Avo and Crab Tartare

相約朋友去上水郊外影相,拍攝前先醫肚是常識吧!上網搜尋到呢間小店超多正評梗係去會一會啦🤩 Cafe門外一大幅紅磚牆有點英倫工業風,小店座位不多,大約可容納八個客人,感覺靈靜舒適,兩位老闆兼店員非常好客服務一流,絕對適合遠離繁囂好好享受早午餐的地方。✧All Day Breakfast $118 (足料之選)超大碟賣相幾震撼,材料豐富交足貨,值得一讚個大啡菇好香同兩塊酸種麵包非常出色✧牛油果蟹肉他他配酸種麵包 $78(必食推介)牛油果蓉配上一梳梳蟹肉絲,加上青瓜絲口感清爽,配上少許沙律醬和黑松露醬,非常開胃醒神。值得一讚酸種麵包用牛油煎得邊脆內煙韌非常好口感👍🏾最正+$10 就可以追加煙肉😋✧Purple Latte $45碟豆花薰衣草味,味道正常唔會太假,打卡影相絕對搶眼✧Latte $40一個字👍🏾好飲順滑有口感

All  day  breakfast

✧牛油果蟹肉他他配酸種麵包 $78(必食推介)

✧Purple Latte $45
碟豆花薰衣草味,味道正常唔會太假,打卡影相絕對搶眼

✧Latte $40
一個字👍🏾好飲順滑有口感
Latte
$150 (Lunch)
All  day  breakfast
Latte
  • All Day Breakfast
2022-10-06 256 views
🟠Eggs Benedict $68朋友話呢個eggs benedict非常好味,真係無介紹錯👍🏻個蛋一切勁流心,有煙肉係中間,再加上少少豆苗,再有荷蘭醬加少少蜜糖,全部材料放係酸種麵包上面,味道好夾,令人想食完一啖再一啖😚😚🟡Hojicha roll cake $45一見到有焙茶味,即時想試,果然無失望。😎蛋糕非常綿,中間既cream口感柔軟,焙茶味非常重,好好味,加上重點係蛋糕唔會好甜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🟠Eggs Benedict $68

🟡Hojicha roll cake $45
2022-09-28 291 views
📍Everglow Coffee之前已經聽朋友講話呢間cafe咖啡好飲,野食又好食,所以遠都要入黎幫襯下啦😜餐廳除左All Day Breakgast同輕食為主,仲有咖啡同蛋糕,可以滿足晒幾個願望😝🥚1️⃣Eggs Benedict($68)朋友極力推薦呢度既eggs benedict,話呢度既水波蛋整得好好食,果然無講錯!水波蛋整得好流心,面頭淋上淡黃色既荷蘭醬,下面有烤過煙肉,再下面係豆苗,而最底層係酸種麵包。而且上碟時應該淋左少少蜜糖,酸種麵包吸收左流心蛋黃同蜜糖,再加埋其餘既材料一齊食,味道好夾又夠fresh🤤🍰2️⃣Black sesame & Peanut Roll Cake($45)原先想食Basque Burnt Cheese Cake,可惜當日無晒啦🥲所以就轉左叫Roll Cake,原來都好好味😝😝😝我地叫左黑芝麻&花生味,蛋糕做得夠綿密,而中間既cream係花生味同芝麻味各佔一半,兩隻味都做得好出,而且食得出花生碎同芝麻碎,又唔會太甜👍🏻☕3️⃣Dirty($45)​呢度既dirty做得👍🏻分層做得靚,咖啡有油脂。味道好香,飲完會覺得有啲回甘🤤☕4️⃣Iced Mocha($49)
📍Everglow Coffee

🥚1️⃣Eggs Benedict($68)

☕3️⃣Dirty($45)​

☕4️⃣Iced Mocha($49)​
Iced Mocha賣相都好靚👍🏻朱古力味同咖啡味既比例都做得好好,杯面仲有可可粉做裝飾添~
  • Eggs  Benedict
Everglow coffeeBeef & cheeseAvo& crab tarteBlack seasame & peanut rollcakePurple latte價錢💲: $78/ $78/ $45/ $48好味程度😋: 5/5!服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4.5/5回頭率😚: 4.5/5-要介紹的呢間cafe超級驚艷🤯 一餐飯講左好多次好好食啊!同埋係一定會回頭的cafe(見到plum子推介的)。外面的紅磚牆帶有復古的味道,好顯眼。入面大概只有8-10個座位,假日去好彩的話唔係好需要等位,rollcake係同bakeyouhappier合作,而sourdough都係mousa的出品,兩者都揀得十分好🤤-✅✅Beef & cheese (+pork sausage). 呢個sourdough好煙韌好香小麥味,小小酸味對於我來講啱啱好!(個人成日覺得sourdough好粗鞋,麻麻地🤫)但呢個我超愛❗️煙韌得來好有嚼經,好好咬,越咬越香🤤上面鋪左啲肥牛,用洋葱炒過甜甜地😗好juicy,又唔會好油膩。底下鋪小小火箭菜,上面再灑上啲芝士,有陣bluecheese
Everglow coffee
Beef & cheese
Avo& crab tarte
Purple latte
價錢💲: $78/ $78/ $45/ $48
好味程度😋: 5/5!
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4.5/5
回頭率😚: 4.5/5

✅✅Beef & cheese (+pork sausage). 呢個sourdough好煙韌好香小麥味,小小酸味對於我來講啱啱好!(個人成日覺得sourdough好粗鞋,麻麻地🤫)但呢個我超愛❗️煙韌得來好有嚼經,好好咬,越咬越香🤤上面鋪左啲肥牛,用洋葱炒過甜甜地😗好juicy,又唔會好油膩。底下鋪小小火箭菜,上面再灑上啲芝士,有陣bluecheese咁的味😆(唔知係咪我錯覺) 但成個包好香! 加的pork sausage普通d但係脆皮同埋多汁🤓

✅✅Avo & crab tarte. 佢哋的sourdough買得好之餘,真係煎得好好。用牛油煎香,啱啱好金黃色,rest一陣啲邊位好脆,唔會硬到介口。配上牛油果青瓜蟹肉tata,好清新好啱天氣熱食🥳 軟腍的牛油果蓉+爽脆的青瓜絲,口感好夾!蟹肉好多,仲有啲蟹柳絲比啲鮮味,用小小沙律醬調味,creamy來得有咬口。同埋!有啲黑松露醬又更有層次。無論搽麵包定就咁食都好好食。

✅Black seasame & peanut rollcake. 一邊花生一邊芝麻的rollcake,感覺就好似食緊2款湯丸餡兒咁🤪蛋糕鬆軟但可以更綿密。芝麻cream好滑,食到芝麻的粒粒。🥜更係我的菜,有d花生醬感覺再帶花生顆粒,肥肥的味道😬

✅Purple latte.好靚的一杯,真係做到好紫😳 用蝶豆花粉整,望落有紫色的漸層,好夢幻🥰 飲落就係淡淡的薰衣草味道,幾順滑,個人就一般薰衣草味道不過,只係想要個顏色🤣

好有驚喜的一間😋 有驚艷隱世的感覺。同埋價錢好合理,性價比好高,唔係得個樣個d。見人地的all day都好有誠意好吸引啊!(本人係唔鍾意allday的)
同區美食🍧: #piggyfoodiein上水
今次黎到冇咩介紹過既上水🤗因此有個朋友話呢間cafe好正,為食既我地當然即刻出動喇🫡(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑Chilli Chicken Sourdough($68)呢個手撕雞麵包上網睇人食個樣好吸引所以忍唔住叫左🤫雞肉份量好多,不過味道唔算好突出,同埋個包食食下都會有啲辣🫣🫣唔食得辣既朋友記得諗清楚先好叫啊🙈🙈All day breakfast($118)呢個all day breakfast上枱都幾大碟🤗🤗最欣賞係佢個菇夠juicy同啲腸幾好食,相比之下呢個比手撕雞麵包好食啲,同埋我覺得呢間鋪頭既酸種麵包都做得幾出色,岩曬啲鍾意食包既朋友仔🍞Latte($40)因為小編本身朝朝都會沖杯手沖先再出,所以黎到都係叫番latte 呢啲基本野。入口順滑同唔會太燶,對小編黎講已經算係中上之作☕️Matcha Basque Burnt Cheese Cale($52)呢個真心推介😍😍👍🏻👍🏻👍🏻平時食Basque Cheese Cake原味就食得多,見佢有綠茶味🍵當然要試下😎😎上枱心諗好似唔係好大舊,但食落就知呢個size岩岩好😂😂一入口超濃既綠茶味,然後蛋糕勁幼滑,入口即

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
Chilli Chicken Sourdough($68)

All day breakfast($118)

Latte($40)

呢個真心推介😍😍👍🏻👍🏻👍🏻
平時食Basque Cheese Cake原味就食得多,見佢有綠茶味🍵當然要試下😎😎上枱心諗好似唔係好大舊,但食落就知呢個size岩岩好😂😂一入口超濃既綠茶味,然後蛋糕勁幼滑,入口即溶,同時勁香既cream cheese味🤗🤗

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
價錢同一般cafe 相約,都係70-100蚊左右,唔算平唔算貴,間唔時食下都ok架🥰🥰

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
上水可能對好多人黎講都屬於比較偏遠既地方,但對於我地呢啲浦開新界北既人黎講就好方便😂😂順欣花園係係上水火車站附近既一個商場仔,係火車站行過去都唔算遠,如果渣車的話附近商場都有停車場,去到附近都勁附人泊街,豐儉由人,自己選擇😂😂😂

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
位於馬路邊既一間地鋪,鋪位出面都好闊落,就算要等位都可以舒服地企係到等😛😛鋪頭裝修走工業風style,個轉角位有啲錦田Cohee既感覺,入面鋪面唔算大,同時可能坐到10-12個人,星期日中午去到都幾多人,都可能要等番3-4張枱🙈不過可以拎左飛留低電話no.再去附近行下🤫🤫

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
鍾意食cafe既朋友可以黎一些,因為咖啡都算唔錯,甜品出色,主食亦有水準,不過鋪頭比較細,如果撞唔岩時間可能都要等下🥹不過可以留電話係附近行陣,有位個陣店員都會打番俾你地架😎位置雖然偏僻少少,但黎到都有少少去左放假既感覺,得閒嘆下啡都幾c服👅

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
一個颱風打亂咗原定plan好嘅假期活動。唯有急call 朋友仔係屋企附近覓食下打發時間,過一日漫活生活。原來上水開得越嚟越多小店,係OpenRice 見到呢間café 裝修、食物同咖啡都幾吸引下。冒住大雨都要去😆。Cafe 由外到內都行一個紅磚牆風格,非常有特式,空間唔算好大。不過坐嘅位置都舒適唔會話好迫喎。輕食、甜品同咖啡嘅選擇都唔少:有bagel , scone , roll cake , cheese cake 等等。一定有款啱你😉。最特別一定係佢嘅Tea latte series ,有紅菜頭、蝶豆花、黑芝麻同抹茶。色彩鮮艷🫢🤙🏻,打卡一流而且飲落又特別,值得一試😋。甜品:-Black Sesame & Peanut Roll Cake-Matcha Basque Burnt Cheese Cake*可惜今次去Hojicha 味道賣晒,身為培荼味下次要再去試吓😆呢間Cafe 小店非常有心思,而且又好特別。上水又多一個可以chill 住kill time 嘅地方🤓。

甜品

2022-07-10 352 views
平時比較少喺上水食嘢,今次朋友帶咗我去一間café 由火車站過去大約都要15分鐘左右,係一間地下鋪,唔算話特別顯眼舖頭座位比較少,好彩當日唔算多人直接一入去已經可以😆食café 最喜歡就係食All day breakfast 滑蛋炒得好滑身,煙肉味道非常香,麵包再加上滑蛋非常之好食,麵包本身有少少乾爭爭但係配埋餡又唔錯嘅食法👅份量都剛剛好👍🏻另一個就係蟹肉牛油果他他牛油果好滑身,入邊仲有啲牛油果粒,入邊仲有蟹肉,蟹肉嘅味道都唔會話好似雪藏味,都幾好食加上有青瓜,味道更加清新🌿咖啡latte 好香濃嘅咖啡味,latte唔會有好甜另一杯係抹茶latte,鍾意抹茶真心推介😍未飲已經聞到好香嘅抹茶,攪拌轉加埋奶嘅感覺依然係比較重嘅抹茶香味,因為有奶所以就唔會話太苦由於係小店經營所以等餐嘅時間都比較耐啲,不過食得出係好用心製作💝😉值得試吓
平時比較少喺上水食嘢,今次朋友帶咗我去一間café

舖頭座位比較少,好彩當日唔算多人直接一入去已經可以😆
食café 最喜歡就係食All day breakfast

另一個就係蟹肉牛油果他他
加上有青瓜,味道更加清新🌿

咖啡latte 好香濃嘅咖啡味,latte唔會有好甜

另一杯係抹茶latte,鍾意抹茶真心推介😍

• All Day Breakfast
2022-07-08 337 views
聽朋友講一向係cafe☕沙漠既北區係上水竟然開左間以紅磚水泥風🧱做主題既CAFE🤔,而且食物質素都唔錯🧐,可以一試。門口裝潢幾搶眼,全紅磚🧱既外圍配上灰色水泥既門🚪,黎到時大約一點半,入面已經FULL左門口一齊等緊仲有一pair情侶👫🏻,望入去原來格局好細😮,大約total可能只能坐到10-12個客人,店員比左張飛仔我地話需要20分鐘後先有位🫣。好彩隔離就係mall。都有D野可以閒逛一陣hea時間😮‍💨。20分鐘後番到黎終於有位,聽聞呢到D sourdough bread係幾好食,我地叫左兩款🤡🥓「Egg Benedict」$68個sourdough bread🍞烘到好脆中間煙煙韌韌既口感唔錯😋,上面有2大塊煎香左既bacons 🥓同兩隻poached egg🍳,bacons唔會太咸搶晒D 味,poached egg都煮到岩岩熟,一切開即流晒D蛋汁出黎🤩,唯一係個hollandaise sauce就麻麻地🫢,蛋香味唔重,似係溝左蛋黃醬以成唔係純雞蛋黃煮牛油清而成🤫,但味道都還不錯,只係唔算好正宗😅,仲夾左少少火箭菜☘️,甘甘地中和番個sauce。🐔「Chilli Chicken 」$68

🥓「Egg Benedict」$68

🐔「Chilli Chicken 」$68
同樣係烘脆左既sourdough bread底,上面有好多手撕雞肉🐔,味道幾特別,辣辣地幾夠惹味🌶️,個底都有好多火箭菜好fresh。

🥛「Latte 」$40
☕「Americano 」$35
呢到既咖啡係house blend,佢地既豆對我黎講飲落偏苦同酸🫣,比較岩鍾意深烘焙咖啡豆人士。
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • sourdough bread
2022-07-07 232 views
天口咁熱☀️,星期日同朋友行完山,梗係要搵間咖啡店坐下。基於朋友熱烈推介之下,嚟到呢間轉角咖啡店。由於間舖實在太細,所以我哋等咗差唔多20分鐘先有得坐低。Black Latte餐牌上寫嘅材料有black sesame, charcoal, almond。黑芝麻味幾香,同想像中嘅味道一樣,略多冰。AVO & Crab Tartare($78) + scrambled eggs (+$15)因為睇過食評,食物嘅份量唔多,所以加再個炒蛋。我食嘅時候將松露醬、炒蛋埋上酸種包上面食,咁個包食落就冇咁乾身。AVO & Crab Tartare🦀則分開食,因為呢樣嘢味道冇咁濃,分開就唔會比松露醬同酸種包嘅味蓋過。Tiramisu Roll Cake食嘅時候已經覺得佢嘅酒味特別香,之後有朋友同我講返原來supplier原來係一間ig shop (bakeyouhappier),佢哋係用咗Highland Park 12 Years Whishy🥃,唔怪之得咁好味😲。嗰個區分嚟講由於舖租唔會好貴,所以佢偏貴嘅定價都可以話反映返喺食物質素度😋。除咗等候時間長,整體用餐體驗非常好👍🏻。
天口咁熱☀️,星期日同朋友行完山,梗係要搵間咖啡店坐下。

Black Latte
Black  Latte

AVO & Crab Tartare  +  scrambled  eggs

Tiramisu Roll Cake
Tiramisu  Roll  Cake

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
Black  Latte
Tiramisu  Roll  Cake
2022-06-10 231 views
呢一間喺上水嘅咖啡店☕️食物嘅質素都唔錯!上次嗌咗個煙鴨胸三文治🥪兩塊外脆內煙韌嘅酸種麵包 再配煙燻鴨胸 呢個配搭都幾新奇~鴨胸好厚肉大大塊 煙熏味都好香 成個三文治都幾大份 好抵食!
2022-05-10 387 views
🌸北區新開chill cafe🌸Everglow Coffee 📍上水智昌路8號順欣花園地下5A號舖環境:🐣🐣🐣🐣🥚服務:🐣🐣🐣🐣🐣🌸 AVO & Smoked Salmon TartareBagel $58 味道:🐣🐣🐣🐣🐣煙三文魚Bagel賣相已經100分,Avocado 好新鮮好fresh,加上個醋淋係面好夾好好食😋🌸All day breakfast $88味道:🐣🐣🐣🐣🐣All day 真係成日都食,要突出有surprise真係唔易,今次再食就覺得好有驚喜👍🏻👍🏻首先個賣相又係好靚好吸引,平時唔太鍾意食多士既我都覺得呢個多士好脆好香👍🏻👍🏻沙律菜亦都好新鮮👍🏻👍🏻整體真心100分👍🏻🌸Mocha $46味道:🐣🐣🐣🐣🐣個Mocha 拉花好靚😗😗咖啡又係又滑又香👍🏻朱古力味同咖啡味調配得剛剛好👍🏻👍🏻🌸Flat white $38味道:🐣🐣🐣🐣🥚推薦度:🐣🐣🐣🐣
🌸北區新開chill cafe🌸

🌸Mocha $46

🌸Flat white $38
味道:🐣🐣🐣🐣🥚

推薦度:🐣🐣🐣🐣
⎙ Iced Matcha Latte $52 病咗最需要既係一杯凍抹茶拿鐵(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)♡︎ 抹茶入口順滑 茶味頗濃又唔會太苦澀都算唔錯🤤 下次想試埋佢哋既鹹食同其他飲品🥰All I need right now is a cup of iced matcha latte🍵 (sick is so poorಥ_ಥ) The matcha taste was quite rich yet not bitter👌🏻, would love to try the other latte options and foods next time!😚評分: 8/10🌟⎙ Matcha Basque Burnt Cheesecake $52難得長征去上水就試埋呢間bookmark咗好耐既小店🙈 可惜當日無緣試最想食既卷蛋🥹 唯有試店主推介既巴斯克芝士蛋糕😌 一上枱呈半流心狀 入口尚算順滑 茶味濃度適中 但欠奉回甘🥲 表面微微焦香 但部分位置有點偏乾 後期亦有少許膩感 建議同朋友分享較好😛Finally have chance to try this cafe as I rarely go to
⎙ Iced Matcha Latte $52
評分: 8/10🌟

Finally have chance to try this cafe as I rarely go to Sheung Shui🫣 It’s a pity the roll cake was not available on that day🥺Basque cheesecake recommended by the friendly staff was insanely creamy with rich matcha flavour, but I just hope the matcha could have a stronger aftertaste🍃 Slightly burnt surface was fragrant while it’s a bit dry😟 I’m pretty sure you’ll be full by the time if you have it alone😎
評分: 7/10🌟
————————————————————————————

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff上水

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #letitbe #香港美食 #美食推介 #上水美食 #上水cafe #打卡cafe #打卡餐廳 #打卡好去處 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활