2019-02-18 1587 views
我從來不寫食評, 但依間真係太差, 想分享一下看過某些網上文章評論, 得知有這間素食放題, 於是立即打電話訂位, 再帶埋太太和女兒親臨一試, 放題時間: 6:00~7:45pm, $168/位, 點知食到一肚氣. 食物種類一般, 品道一般, 唔緊要, 咁既價錢都預左咁既質素, 最大問題是地方實在太細, 坐位與坐位的間隔太密這還不是重點, 我從未試過食放題...原來是要搭枱的, 我們三人被安排在一張六人大枱我們三個坐一排, 對面坐著三位不相識的男生, 對面的食物不斷彈過黎, 而且對面坐著陌生人, 跟本不能與家人暢所欲言, 又唔想望著人地食野, 結果全程頭DUP DUP, 食得很不自在, 咁樣坐法, 我仲以為自己去左茶記, 就算茶記見你3個人, 都好多時會俾張4人枱啦!有時賺錢也唔駛賺到咁盡, 3個人俾張4人枱, 唔會蝕好多, 根本依間野唔係以客人為先, 如果訂枱時有講到要搭枱, 我一定唔會到! 永久black list
我從來不寫食評, 但依間真係太差, 想分享一下

2019-02-17
$168 (Dinner)
  • 沒有
同友人到出尖咀行街之後,晚餐想食素菜,咁係Openrice一search就睇到呢間餐廳。咁就去試下啦,第一次食呢間餐廳食,之前都有食過素食buffet”無X食”既旺角店幾次。因為我同朋友都會間唔中食下素,同食量唔係十分多,亦不是肉食愛好者。咁講講價錢先,呢一間應該比”無X食”就貴小小大約$10-20左右,其實都唔算太多。不過呢間既食物係唔錯,至少睇得出都用心整既,沙律前菜新鮮多選擇、主菜都唔太差、我去食仲有胡椒(豬肚)湯,當然無肉係入邊,但都好好飲。飲品都唔錯,有幾款選擇,係對糯米飯有喲失望。無左肉係無左陣油香,變到好淡咪。不過下次都想再去食,如果”無X食”同呢間,我諗我會食呢間。不過朋友想食”無X食”我都會去支持一下。大家各有特式。

2019-02-10 891 views
脫離城市煩囂的小清餐館,不要以為素食一定是芋頭魚 素鴨齋鹵味等等,這間餐廳為你帶來大量特色素菜, 由沙律,正菜,湯到甜品,全部也是素食, 你有大量雜物包括炸雲吞炸春捲炸豆腐等等,十分推薦炸豆腐和花生併蘋果。

2019-02-08 643 views
今次帶屋企人試下尖沙咀一間新派素食,因為屋企人心目中素食係大嶼山嗰d,負皮冬茹嗰d,但依間新派素食就真係令我大開眼界,糖醋骨(即係炸猴頭菇),仲有個蓮牛餅需然冇肉係入面,但食落口感十足,味道好好,甜品亦有多樣選擇。。下午茶時段仲要$99(冇加一),抵讚
2019-02-03 760 views
晚市蔬食自助餐,價錢相宜、又多選擇。同媽媽慶祝生日、又可以滿足她每樣都吃的心情。地點方便,地鐵站步行只需數分鐘。到餐廳時已經有好多人就坐了,場面爆滿。幸好早兩星期前訂位,可以安心。食物方面有很多選擇。清新的有沙律、生果吧。熱食有較清淡嘅薑汁芥蘭、炒青菜等等,亦有不似蔬食的合桃咕嚕肉、素嚕茄子等等。每款食物都很不錯,看得出花過心思。個人喜歡脆皮蘿蔔條、青蘋果紫薯球、黑椒薯仔、牛油果蒜蓉多士,還有香蕉糕。因太多款式,90分鐘用膳時間其實不太夠,哈哈。有機會再光顧。
晚市蔬食自助餐,價錢相宜、又多選擇。
同媽媽慶祝生日、又可以滿足她每樣都吃的心情。

地點方便,地鐵站步行只需數分鐘。
到餐廳時已經有好多人就坐了,場面爆滿。
幸好早兩星期前訂位,可以安心。

食物方面有很多選擇。
清新的有沙律、生果吧。
熱食有較清淡嘅薑汁芥蘭、炒青菜等等,
亦有不似蔬食的合桃咕嚕肉、素嚕茄子等等。

每款食物都很不錯,看得出花過心思。

因太多款式,90分鐘用膳時間其實不太夠,哈哈。
有機會再光顧。
花生脆蘋果、黑椒薯仔
合桃咕嚕肉
芝麻糕、香蕉糕
2019-02-02 820 views
第一次因為呢d咁既事黎reg ac寫評語早排係fb見推薦所以同朋友去食左dinner,幾好,於是朋友過兩日自己再帶朋友過去食lunch,結果就遇上超不愉快經歷朋友入座發現張台搖,於是同店員講可唔可以換過張台,張台太搖喇,當時又唔係冇其他台。結果呢,你哋員工就係我朋友背後話佢痴線,比佢親耳聽到。你哋咁樣教員工做嘢?如果唔想換,可以有其他方法同我朋友講,比如話一係我幫你哋整返好張台,但一定唔係話人痴線,請問換張台有幾痴線???雜誌宣傳效應係一時,要點將佢維持係你哋要做既事,但如果呢d態度一直唔改(你睇下劣評都係話態度就知咩事),真係會等收工囉一定balcklist
第一次因為呢d咁既事黎reg ac寫評語
你哋咁樣教員工做嘢?

一定balcklist
2019-01-31
Type of Meal
Lunch
2019-02-02 410 views
過時過節 食得比較多所以就簡左呢間素食 比腸胃休息下入需熱食選擇都好多 紫薯泥如果鐘意紫薯就必試啦 好正其他熱食都有水準既而比較有驚喜就係甜品喇當然選擇又多 又比較有特色比較推薦薑汁糕!
過時過節 食得比較多
所以就簡左呢間素食 比腸胃休息下
入需熱食選擇都好多 紫薯泥如果鐘意紫薯就必試啦 好正
其他熱食都有水準既
而比較有驚喜就係甜品喇當然
選擇又多 又比較有特色
比較推薦薑汁糕!
2019-01-22 1950 views
晚餐$138唔使加一食90分鐘,性價比真係好高。有前菜、湯、主菜、糖水、甜品,咖哩都有埋,死未!唔使加一係因為大家食完要自己執野,好似IKEA咁,都幾好。咁多野食實在不能盡錄,補食物仲補得好快。熱盤同甜品都好好食。反沙芋頭,好飽肚但太好味都食左幾舊。椒鹽豆腐:入面超嫩消,外皮夠晒脆,真心正!一定要熱烈推薦香蕉拔絲。臨走時咁岩冇晒,都要特登等佢十分鐘啪多幾舊先埋單溫馨提示佢開6點,如果平日6:45過後wall in都應該要等,最好打去book位先。另有lunch 同下午茶時段,更抵食!
晚餐$138唔使加一食90分鐘,性價比真係好高。有前菜、湯、主菜、糖水甜品,咖哩都有埋,死未!唔使加一係因為大家食完要自己執野,好似IKEA咁,都幾好。

香蕉拔絲

2019-01-22
$138 (Dinner)
香蕉拔絲
今日和老媽做檢查,中途有兩個多小時空檔,便和她到這間鄰近的素食自助餐吃飯。其實我已對這一類素食自助餐沒多好感,但老媽喜歡,而且11點幾人應該不會多,座位安排應該不會混亂,食物也應該是熱的,所以帶她來試新嘢。但這些應該,除了座位安排沒出事,其他都不如所想。這裏11點多已經很多人,還好未迫爆。不過座位和座位之間一樣擠迫,拿食物的通道也貼近座位,人一多就危險了。環境裝飾一樣走文青風格,但我已經沒感覺。而食物雖然有保溫著,但不明白為什麼有部份還是凍凍地,可能今天太凍吧。不過這裏食物款式不錯,也算多樣和新頴。而且重添算快。味道也不錯,第一次吃素食薑醋,和平時吃的一樣味道。這裏菜的款式也多,大部份鮮嫩,只有極少數是差的。另外,老媽說綠豆沙好味,但我沒吃。餐具自己回收,但沒有放廚餘的桶子,吃剩的和垃圾一同倒在同一地方。午市$88,不收加一。我叫老媽自己和朋友早點來,但我應該不會來了。

但這些應該,除了座位安排沒出事,其他都不如所想。

2019-01-21
2019-01-20 1482 views
今日中午2點試下依間新開店素食自助,2點去到,已經滿晒人。所以等咗15分鐘。.今次嘅素食自助,係拎咗野食先,之後比錢。而限時食用為90分鐘。而價錢係$108.而野食種類都好多,有冷盤涼拌丶粉面飯丶熱食丶炸物丶水果丶水果茶丶涼茶丶沙律丶糖水丶甜品⋯⋯.我揀幾款嚟講下。牛油果蒜蓉焗法包,麵包🥯鬆軟,麵包滿滿牛油果🥑,新鮮好食。而花生脆蘋果,依個配搭甜甜地,花生同蘋果都好脆口🥳🥳🤩。而芝麻醬伴菠菜,芝麻醬味好濃,而菠菜比較細條容易入口,而且佢無油,唔會覺得油膩。啲西蘭花🥦同 蕃茄煮得好入味。而沙律🥗水果區,好多選擇,而且好鮮甜。青蘋果🍏紫薯球都重紫薯味。楊枝甘露好重奶味,而且啲料都好足,西米唔會煮過火。沙芋都好甜甜地,好似食甜糖咁,但又唔會過甜。
而野食種類都好多,有冷盤涼拌丶粉面飯丶熱食丶炸物丶水果丶水果茶丶涼茶丶沙律丶糖水甜品⋯⋯
沙芋都好甜甜地,好似食甜糖咁,但又唔會過甜。
沙律水果
蕃茄+西蘭花
冷盤涼拌
楊枝甘露
沙芋
牛油果蒜蓉法包
脆皮蘿蔔條
2019-01-20
$108 (Lunch)
沙律水果
脆皮蘿蔔條
  • 牛油果蒜蓉焗法包
  • 胡麻醬菠菜
2019-01-14 1633 views
星期日既下午同家姐去試素食自助餐。佢嘅自助餐嘅下午茶時間係三點開始,我兩點九去到已經見到一條長龍喺度等緊入座。等咗15分鐘好準時三點就可以入去坐,入面嘅座位都好多,有d迫不過都坐得舒服。裝修以小清新風格為主,木材,白牆同綠色嘅盆栽令人感覺好放鬆,門口仲可以打下卡㖭。佢嘅setting係餐廳嘅後半部分有長枱,上面有超過30款嘅食物 ,有沙律吧、熱盤、湯、炸物、甜品、水果、飯麵都一應俱全。整體食物都好好味, 而我自己最鍾意嘅有:椒鹽豆腐:外脆內軟,新鮮炸起,調味適中,我食咗成五六舊呀。 椰汁南瓜: 我本身就好鍾意食南瓜, 椰汁同南瓜嘅味道出奇地夾,兩者配合得好好,南瓜好林~炒雜菇:呢度菜式用咗蠔油去炒,菇類亦都有五六種,炒得啱啱好,好惹味好爽口。牛油果蒜蓉包:法包加蒜蓉牛油就梗係冇得輸㗎啦,牛油果味就唔係好出, 不過都好好味😋奶油津白湯芋絲:湯底好濃沃,啲津白好甜 ,連埋芋絲一齊食,索曬啲湯超正!花生醬蘋果:係新鮮嘅蘋果切片上面搽咗又幼滑既花生醬,加咗一啲穀物,感覺好清新。下午茶時段 88蚊 免加一 限時90分鐘,試下啲新派嘅素菜,性價比都好高,我會再黎!
星期日既下午同家姐去試素食自助餐

整體食物都好好味, 而我自己最鍾意嘅有:

椒鹽豆腐:外脆內軟,新鮮炸起,調味適中,我食咗成五六舊呀。

椰汁南瓜

炒雜菇

牛油果多士

紫薯波
2019-01-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$88 (Tea)
椰汁南瓜
炒雜菇
牛油果多士
2019-01-12 728 views
聖誕新年多肉食,忽然想起可食齋,但傳統齋店多是芋頭魚,酸齋等等。 就上網睇下附近有咩齋舖,居然見到有雜誌介紹呢間,仲係自助餐形式,就同媽咪一齊去。店唔易搵,冇大招牌或門口企身廣告,易拉架之類,但入面係全滿。 入去收銀處同職員問有冇walkin機會,佢話有既。 等咗20分鐘就入得,非常靠近食物台。店內一切非常簡潔,很整齊,給人一個悠閒的感覺。食物種類多,全部不是大大盤,員工可以換上新鮮食物,佢地用電子熱盤,所以熱葷都是熱熱的,雖不是燙口,但那種熱度是恰到好處。但有兩點我感到失望就是場內顧客太嘈,大笑大傾令其他人食得唔夠舒服,食齋唔係應該心平氣和嗎?另外就是坐位,枱太密,有些位置密到人行不過。 幾好味,幾有心思既食物都會被外在或人為因素影響啦。
店內一切非常簡潔,很整齊,給人一個悠閒的感覺。

2019-01-08
Waiting Time
28 Minutes (Dine In)
  • 椒鹽豆腐
2019-01-03 1135 views
偶然喺IG看到介紹山林道新開咗一間素食餐廳有素食自助餐,這間素食餐由兩兄妹開的,妹妹是素食者,描述佢哋每天堅持用新鮮的食材製造不同種類的食物,希望多啲人可以食素,而且囗裨不俗,於是約咗友人今天下午去試吓。餐廳地方不算大,而且座位比較迫夾。中午12點已經有很多客人,幸好我們也能安排到座位,客人中有老有嫩,午市用膳時間只有75分鐘,每位$88,下午茶時段則每位$68,沒有加一服務費。食物種類繁多,有沙律、甜品、煮物、飲品、飯麵.....各類型食物的水準尚算唔錯,感覺沒有添加味精,味道清淡得來又不會太寡,添加食物速度也繁密,唯美中不足的是食物中沒有齋麵筋選擇,有啲奇怪!比較欣賞甜品,有青蘋果紫番薯波、抺茶竽蓉批、芝麻菲林卷...幾特別又唔太甜。這裏亦很講求環保,建議客人食幾多攞幾多,唔好做大唗鬼,而且還鼓勵客人把用過的餐具放到回收處。

2019-01-03
2019-01-03 571 views
這間位於山林道的素食餐廳是自助餐形式的,正好適合大食的朋友們這天我們來到吃下午茶時段的素食,一樣有好多種類的選擇,紅豆沙,羅漢果茶,芝麻卷,生果,例如原個蘋果和香蕉都有,菜都有幾款,,,,,,,,味道都唔錯呀!!!大家都食得好開心啊!!!!而且下午茶時段都有75分鐘時間食,店內環境小清新,顏色裝潢有少許無印x品的感覺,坐落都好舒服,店子不大,也不至於太少,在這環境用素都是生活裡一件賞心悅目的事情………………
2019-01-02 1014 views
元旦的晚上試過walk-in看看有沒有位子,但眼見很多人在排隊,所以便在翌日試了下午茶時段。說實話,甫進門口,你便會給reception的中年婦人侍應嚇呆,因為她的態度似是在呼喝你般,即使她聽電話接booking 也會態度很差地跟客人說:「你說完了沒有?我還有電話要接。」大概連人與人之間的基本溝通禮貌也沒有。沒關係吧!目的還是試試下午茶自助餐,68元在茶餐廳只可以吃一個套餐,性價比確是很高。這個是沙律bar,水果類有罐頭蜜桃,新鮮橙,西瓜,沙律菜,粟米等等凍飲有橙汁和水果茶,味道偏淡,熱飲有羅漢果茶等。炸物有雲呑,春卷。由於剛去了日本吃了大量炸物,所以筆者沒有吃。熱食還不錯,魚香茄子即使沒有了咸魚和豬肉碎依然很軟稔和很惹味。青菜的種類也很多,有薑汁芥蘭、豆苖、津白......椒鹽豆腐和羅蔔糕很惹味。甜品種類不多,但以68元來說已經很好,薑汁糕很「煙韌」,還有楊枝甘露、梛汁南瓜等但這種類型的自助餐還是可一不可再,整間餐廳擠滿了人,廚房一補充了食物,客人尤如喪屍般搶食。而且,有大概三成客人是大陸人,拿食物時甚至會提起手肘像螃蟹一樣搶食。我接受不了這種服務態度和餐廳環境,食物還可以吧!的確很

凍飲有橙汁和水果茶,味道偏淡,熱飲有羅漢果茶等。

我接受不了這種服務態度和餐廳環境,食物還可以吧!的確很便宜,但試一次已經很足夠了
2019-01-02
Type of Meal