2021-04-22 747 views
又係要行上去嘅cafe☕️嗰到嘅環境都幾寬敞舒適〰️唔同日子去都會有期間限定👍🏻我去嗰陣就有相展睇📷而家就係有個音樂體驗🎶牛油果三文魚窩夫🥑呢個好好食!!!😋窩夫甜甜哋而且係脆㗎〰️唔係淋的〰️三文魚配牛油果本身已經好搭〰️然後加埋紫洋蔥同檸檬汁好清新👍🏻朱古力酥🍫返熱咗脆口唔會係好甜嘅酥〰️Mocha🍫☕️個底好多朱古力碎不過係唔甜嘅mocha嚟㗎〰️Americano☕️
又係要行上去嘅cafe☕️

返熱咗脆口唔會係好甜嘅酥〰️

Mocha🍫☕️
個底好多朱古力碎不過係唔甜嘅mocha嚟㗎〰️

Americano☕️
嗰日同朋友食完jacomax但係仲未夠侯 所以就去咗上環嘅呢間cafe😛cafe好特別 周不時都會有exhibition同workshop 去飲杯咖啡順便可以睇下😌呢到環境真係好靜坐得又舒服 嚟坐低做吓野睇吓書都唔錯😚嗌咗兩款嘢食都麻麻哋 不過喺上環嚟講價錢真係好平‼️.Canele🤎 $24第一次食可麗露☝🏻聽人講凍食會外脆入面就好似雪糕咁 不過嗰日去食 店員翻熱咗試唔到呢個口感😢熱食外內冇咗對比 融為一體🤣講到好cheap咁 但係食落真係好似煎堆 一樣都係好煙韌同好甜🙈做得幾好係佢個焦香味幾出😝不過唔知係咪因為翻熱咗 迫咗啲油份出嚟 所以都幾油吓🥺.Scone with Jam / Clotted Cream💛 $26 去到邊見到scone都忍唔住嗌 呢到嘅scone賣相都唔差 面頭幾有光澤感 中間個爆口都靚 估佢應該都唔差😌佢可以配Jam/Clotted Cream 想要晒可以+$5😛scone個麵粉同蛋味都好重 牛油味唔出 但係摸上手又幾油🧈所以個味似酥餅🧐翻熱咗面頭都帶微脆 不過食落唔鬆化 比較鬆軟似麵包😣但係個clotted cream唔錯 個奶味好濃 仲打得好幼滑 入口即融

Canele🤎 $24
Canele

去到邊見到scone都忍唔住嗌 呢到嘅scone賣相都唔差 面頭幾有光澤感 中間個爆口都靚 估佢應該都唔差😌佢可以配Jam/Clotted Cream 想要晒可以+$5😛scone個麵粉同蛋味都好重 牛油味唔出 但係摸上手又幾油🧈所以個味似酥餅🧐翻熱咗面頭都帶微脆 不過食落唔鬆化 比較鬆軟似麵包😣但係個clotted cream唔錯 個奶味好濃 仲打得好幼滑 入口即融🤤

Canele
Scone  with  Clotted  Cream
我下午到PMQ附近前,早上有點時間想找家咖啡店吃早餐和看看書。搜集之下,中上環有很多熱門咖啡店,但他們似乎不會想有個坐下來休息的客人。而且在星期六不少咖啡店都有限時,即使不限時,門外有客人等待也不好意思坐太久。雖然這樣的咖啡店不像我想像中很Chill那種,但也慶幸那些咖啡店有名氣能在疫下生存。一開始選擇這間咖啡店,除了因為想靜靜地休息,亦被Instagram的牛角包吸引了。可恉,當日太早未有牛角包,只好吃英式鬆餅(Scone)配Clotted Cream,另加凍柚子咖啡。自家製英式鬆餅十分鬆軟,沒有那陣十分油膩的牛油味,配上柔軟的Clotted Cream剛好。我喜歡柚子製品,柚子咖啡由Americano加柚子蜜。我個人未接受到無奶咖啡之美,小學雞口味亦覺得此凍柚子咖啡相對容易入口。咖啡店平日有不同展覽,剛好這天是展覽間的空窗期,因此早上只有我和另一對朋友。環境十分舒適,靜靜靜靜的。期待下次與朋友一同前來看展覽和閒聊一下。

柚子咖啡

2020-09-13
Type of Meal
Breakfast
2020-09-26 1249 views
好少Cafe 好像呢間咁可以咁大地方,又食又玩,蛋功應到不得了。 大門用大落地玻璃,一眼就睇到店面乾淨企理,室內空間又大,輕工業風。室內仲要配合埋大量淡啡木質傢俬,好岩文青們打打卡,睇下書咁。枱質枱之間唔會太逼,出入都唔會撞到隔離,又唔惜講野太大聲嘈親人地,好有私隱。
飲品都好多元化,咖啡係手煲手手製即沖,野食都尚算多選擇,但以lunch黎講,我個人就覺得太少了,食tea都還好!
呢間cafe仲有個一層係畀咁多位手作人按小時租用嘅,唔同嘅大型手作工具(例如 3D打印同鐳射切割服務 )都可以用到,大家有質報可以去睇睇。

啡·嚐 @ FabCafe Hong Kong「日光下」展現真相,不會落得一片漆黑。FabCafe 係我以前去過比較特別嘅咖啡店。佢融合咖啡,設計,展覽於一身,可以飲下啡,睇下野,提升一下自我素質🤓當然,因為佢有兼顧其他野,所以坐位不多,唔係主打咖啡同埋食物 (雖然我覺得都唔錯),我會定位佢係買杯啡,欣賞下周圍嘅店哩🙂食物:⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐番叮:⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ FabCafe Hong Kong

「日光下」展現真相,不會落得一片漆黑。

食物:⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️
互動:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐
番叮:⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2020-05-13
$80 (Tea)
3K
2020-09-19 469 views
上環新街是一條窄長的路,偏僻𡨴靜。好奇心走入去逛逛,竟發現一間精緻的咖啡店,簡約設計,有空間感。Cappuccino 既然來到試試也無妨。奶泡質感夠廷身,咖啡香味樸鼻,味道略為淡了一些。牛油果三文魚窩夫又甜又鹹的配搭,想像唔到,於是乎點了,看看特別在那。窩夫脆口,配合牛油果,三文魚,紫洋蔥,再加上檸檬汁,豐富層次,不錯。不過,我個人覺得配牛角包之類會更好。繁忙的中上環區,有間如此隱蔽咖啡店,真係少有。

Cappuccino
既然來到試試也無妨。
奶泡質感夠廷身,咖啡香味樸鼻,味道略為淡了一些。

牛油果三文魚窩夫
不過,我個人覺得配牛角包之類會更好。

繁忙的中上環區,有間如此隱蔽咖啡店,真係少有。
2020-09-19
$90 (Lunch)
本來想試新的Hapi,但坐下才知4:00pm前不可以飲coffee或點cakes, not so friendly. 因已食了午飯,迫住起身走人。知道這區有很多cafe,行一行,便見到這低調的cafe吸引我們入去試。一些都不差,喜出望外,咖啡香口,餅和scone是自己做, 好飲好食,有意思。simple, 坐得舒適,有文青休閒的感覺,我鍾意,因唔hard sell,非常好,應要支持!兩個人,也只是$128.
呢間咖啡店☕️雖然座落於上環,但位置較偏僻,遠離大街。有別於一般嘅打卡咖啡店,網上💻搵資料,呢間café原來來頭都唔少,屬於國際化🌎性質,喺台北、東京🇯🇵、京都、泰國🇹🇭、新加坡🇸🇬等地都有,除咗提供餐飲服務外,佢哋更會不定期舉行好多唔同活動,例如早前嘅不一樣聖誕卡🎄設計工作坊又或者個人化刻字麻雀🀄️工作坊等。另外,呢度亦提供3D打印同鐳射切割服務,如果你有材料、設計檔案,交畀佢哋就可以幫你整得到。😉.咖啡店由日本建築師大野友資親自進行室內設計,顏色以白色⚪️為主調,配上淺木色傢俬,空間感大,環境舒服😌,唔怪之得呢度亦可作為會議或者共享工作空間啦!今次阿設叔👨🏻星期五下晝嚟到,感覺更chill!叫咗杯 #latte ($40)同埋 #蘋果丹麥酥($24),前者咖啡味濃,奶亦滑,後者酥層分明、非常香脆,味道亦唔係太甜:微熱嘅溫度,作為早餐或者下午茶小食剛剛好。👍🏼
2019-12-13 2393 views
/Fab Cafe🇭🇰/➖➖➖呢間cafe其實已經開左一段時間一直無發現到 因為位置都幾隱蔽我都係上OpenRice揾先見到有佢其實係西營盤同上環之間~▪️▪️▪️係良心店除咗罷市仲有免費洗眼神器、有postcard 拎💁🏻‍♀️仲有連儂牆🌟▪️▪️▪️食物主要都係小食 曲奇、scone...飲品選擇較多 特別啲有smoothie 今次就試左牛角包同熱飲一杯☺️真係好鍾意個環境 可以專心做嘢👍🏻▪️▪️▪️1️⃣蘑菇芝士牛角包 $38面頭有車打芝士舖面 濃郁🙌🏻仲有蔬菜伴碟 配上黑醋 幾醒胃裏面幾有驚喜 有大啡菇片、芝士夾心仲有羽衣甘藍🥬罪惡感無咁大🙈牛角包都幾鬆脆 再熱啲就好~仲見到有個蛋沙律嘅餡都幾吸引➖➖➖分數: 7.3/10➖➖➖2️⃣Hot chocolate $34加配食物會減$5 $29都算合理🌟朱古力味濃厚 拉花都幾靚 唔太甜第一次見熱朱古力有拉花👍🏻咁凍嘅天氣飲翻杯 😋😋下次試下matcha latte濃唔濃先!➖➖➖分數:7.8/10➖➖➖📍Fab Cafe 上環新街10號
/Fab Cafe🇭🇰/

呢間cafe其實已經開左一段時間
一直無發現到 因為位置都幾隱蔽
我都係上OpenRice揾先見到有
佢其實係西營盤同上環之間~

仲有連儂牆🌟

▪️▪️▪️
食物主要都係小食 曲奇、scone...
飲品選擇較多 特別啲有smoothie
今次就試左牛角包同熱飲一杯☺️
真係好鍾意個環境 可以專心做嘢👍🏻
Mushroom  and  cheese    Croissant

1️⃣蘑菇芝士牛角包 $38
面頭有車打芝士舖面 濃郁🙌🏻
仲有蔬菜伴碟 配上黑醋 幾醒胃
裏面幾有驚喜 有大啡菇片、芝士夾心
仲有羽衣甘藍🥬罪惡感無咁大🙈
牛角包都幾鬆脆 再熱啲就好~
仲見到有個蛋沙律嘅餡都幾吸引
分數: 7.3/10
2️⃣Hot chocolate $34
加配食物會減$5 $29都算合理🌟
朱古力味濃厚 拉花都幾靚 唔太甜
第一次見熱朱古力有拉花👍🏻
咁凍嘅天氣飲翻杯 😋😋
下次試下matcha latte濃唔濃先!
Hot    Chocolate

分數:7.8/10
📍Fab Cafe
上環新街10號
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea