2023-01-02 516 views
聞名已久的錦綉樓,終認識了1位會員,除夕一家人前來吃晚飯。侍應招呼一流。每道菜都出色,令人暢懷,好想再來。特別想推介需預訂的時令菜 -- 五蛇羹,真的是必食之選。蛇肉、冬菇、黑耳煮成湯羹,每啖都食到材料豐富,令人很想追吃。心急吃好東西,忘了拍照呢!朋友至愛是梅菜扣肉。此菜極為邪惡,但在大家吃得津津樂道時,我亦吃了少塊試味。果然是入口即溶,鬆化不油膩,梅菜不是死咸,伴白飯吃是一流,好久沒吃這樣的家鄉菜。吃剩兩片才記得拍照...第3推介是芋泥炸成蜂巢,有點似在吃芋角, 很有特色。最後推介是川芎魚頭。藥膳湯底惹味,兩個大魚頭鮮味十足!是晚紅豆沙亦出眾,紅豆和整粒蓮子都煮得軟綿,還有果皮香。熱食甜品紅棗糕兩層,中間有層椰汁糕,可見心思! 千層薑汁糕夠薑。所有甜品都不過甜,做得真好!

梅菜扣肉

第3推介是芋泥炸成蜂巢,有點似在吃芋角, 很有特色。
芋巢蜜糖豆

最後推介是川芎魚頭。藥膳湯底惹味,兩個大魚頭鮮味十足!
川芎魚頭

芋巢蜜糖豆
川芎魚頭
  • 五花蛇羹
2020-08-03 866 views
錦綉新开店,食物種類不算多,我只外賣朱扒葱油飯及叉燒蛋飯,凍o茶; 感覺食物味道都好有心去做好,朱扒鬆化入味,煎疍煎有边,令人回味🥰🥰,值得去試,凍o茶好好饮
,煎疍煎有边,令人回味🥰🥰,值得去試,凍o茶好好饮
2020-08-02
TakeAway
  • 叉燒煎疍钣
  • 豬扒葱油飯
2017-02-12 2143 views
係錦繡想食中式酒樓,就淨係得兩個選擇。一間喺 市中心 湖邊,一間就係呢間喇。呢間一定要有會員簽咭先食得。朋友有會員member,我哋今日就喺度飲茶。 餐牌點心紙食物質素幾好,有啲點心都幾得意,例如有隻天鵝蘿蔔酥,小朋友見到好開心搶住要食。另有個雞包仔,佢整到成粒菇咁,睇落又幾似。 坐位都算坐得舒服,不過好似依家唔係好夠人手。有時舉咗手幾次都冇人見到。呢度最好嘅就係佢唔收加一,一大班人黎食都慳唔少架。鮮竹卷叉燒包煎腸粉 - 呢個煎腸粉又煎得幾乾身同脆口,幾好味!腸粉系列 - 叉燒腸 ,牛肉腸天鵝蘿蔔酥似菇嘅雞包菠蘿叉燒包春巻總括嚟講,呢度算係高質數中式酒樓, 師傅煮嘅嘢食有返咁上下, 會繼續嚟~
餐牌
點心紙

鮮竹卷
叉燒包
煎腸粉 - 呢個煎腸粉又煎得幾乾身同脆口,幾好味!
腸粉系列 - 叉燒腸 ,牛肉腸
天鵝蘿蔔酥
似菇嘅雞包
菠蘿叉燒包
春巻
2017-02-04
$100 (Lunch)
2017-01-20 1038 views
今日同黎左飲茶, 3大兩細叫左8 個點心一個菜, 埋單300。私人會所黎講都唔算太貴。點心質素唔錯, 最讚既係釀魚肚同燒賣, 連大廚老爺都讚。 至於花巧點心就有呢個天鵝蘿蔔酥同松露香菇包, 氹得兩位小姐好開心。

松露香菇包
燒賣
天鵝蘿蔔酥
2017-01-20
$100 (Lunch)
松露香菇包
燒賣
2K
2016-03-15 959 views
很久沒有返回 錦綉花園 看看這個老家, 之後便騎單車到 club house 吃個 lunch ~點了一碟菜心炒牛肉 配白飯 牛肉炒得腍滑, 略有梳打粉味, 菜心炒得青而脆口, 油份頗多, 茨汁吃得出是以蠔油為主調, 味道頗鹹, 整体來說, 就是80年代一般酒家的水準, 是懷舊的老味道 ~ 遇見幾位老街坊, 打個招呼, 寒暄幾句, 看見他們的臉容老了不少 .... 不勝唏噓 ~本篇完 ~
點了一碟菜心炒牛肉 配白飯

本篇完 ~
$60 (Lunch)
2013-04-04 809 views
有一部份在錦繡的居民都不願意到外面用餐,而且大部份都是俱樂部的會員,所以錦繡樓是這社區居民的飯堂。這裡的拖尾叉燒和燒腩仔都是「一級棒」的!不像外面很多酒樓一小碟而且小小塊的,非常孤寒另外要讚他們的是蒸魚的技術。魚蒸得非常好!魚肉不會「黐骨」而且還可以保留魚的鮮味!還有要推薦的是鮑汁雞粒炆飯,既有鮑汁的鮮香味,又有飯香味,而且不會咸味太重。還有脆皮雞、芝麻雞、南乳吊燒雞!perfect!皮脆肉嫩!最重要的是它不會有很多多餘的脂肪!如果要吃到新鮮雞可是要提前預訂的喔!平日人不會太多,但一到假日,全場爆滿,想要吃飯真的要提前訂位!不過最近換了大㕑,有些菜的質素變了。注意:這兒可是members only!

不過最近換了大㕑,有些菜的質素變了。

注意:這兒可是members only!
2013-03-31
Celebration