喺銅鑼灣街頭見到好多人都係拎住手搖飲品😮 咁啱見到有人拎住嘅嗰杯飲品品牌好有趣 上網一search就發現原來喺希慎廣場隔離㗎咋🫢 喺香港本地品牌 當然要支持一下啦肉肉荔枝翡翠呢個係茶飲店嘅新出品 荔枝啱晒呢個夏天啊🫶🏻 呢一杯飲品嘅材料主要有荔枝肉 椰果 茶底方面有茉莉綠茶🍵 呢一個清清哋嘅組合好適合夏天飲用 荔枝肉同椰果嘅口感仲唔錯添啊楊枝玉茗甘露 楊枝甘露係一個好多香港人鍾意嘅甜品🥭 呢間餐廳將楊枝甘露更加昇華 店員同我介紹入面加入咗山茶花烏龍茶😋 仲每日用新鮮芒果製作芒果汁 去了方面有寒天波波 紅西柚肉 西米同埋純素椰奶 食素嘅朋友都可以飲㗎🥰 餐廳嘅花果茶系列主要用水果同埋茶製作 就算減緊肥放肆咁飲一杯都唔過分啦👻

肉肉荔枝翡翠
肉肉荔枝翡翠

2024-07-28 27 views
📍天氣熱辣辣🔥行街經過又想飲番杯野❤️今次試吓佢哋嘅花果茶✅勁好飲呀🥳呢度仲有好多打卡位🆗牆上面仲有一個好chill嘅大公仔🧸型到爆呀🩷🍹楊枝玉茗甘露:口感超豐富嘅楊枝玉茗甘露💯入面嘅芒果有啲柚香嘅味道🥭芒果汁加左烏龍茶🍵烏龍茶入口係有天然嘅花香味❤️仲有寒天波波、紅西柚肉、西米同埋純素椰奶🥥誠意十足💯🍹肉肉水蜜桃:有好多粒粒嘅果肉😍水蜜桃同紅茶好夾喎🍑茶底好看錫蘭味👍加埋白桃果肉💯無得輸呀🥳

2024-07-26 82 views
放肆茶舍🥤📍香港銅鑼灣利園山道15號地舖(港鐵銅鑼灣站F1 出口,步行約3分鐘)❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎最近成日都係銅鑼灣呢邊返工,食完午餐咁鬼熱🥵,梗係要買返杯冰凍既嘢飲啦🤭。所以今日就介紹呢間,位於銅鑼灣希慎廣場附近既 ➡️香港本地原創品牌茶飲店比大家😎,個人認為好抵飲,平均$30蚊左右就有一杯,仲要係有粒粒果肉😍,超正👍🏻。 而佢地既裝修設計都好特別,好適合買杯野飲,慢慢影相打下卡🙂‍↔️📸。🌟 楊枝玉茗甘露 $38呢杯好飲🌝,個底有果肉,又有西米,味道都唔錯👅。🌟 爆爽鳳梨 $30夏天最大熱既生果,梗係菠蘿啦🍍😆。清甜既味道,令人好清爽,仲要有埋果肉,口感十足。整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️🧸如果鐘意小編既介紹,請即Follow之後再㩒下右上角個🔔, 小編定期會為你送上最新資訊☺️謝謝支持。❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎
放肆茶舍🥤

📍香港銅鑼灣利園山道15號地舖
(港鐵銅鑼灣站F1 出口,步行約3分鐘)

🌟 楊枝玉茗甘露 $38
呢杯好飲🌝,個底有果肉,又有西米,味道都唔錯👅。

🌟 爆爽鳳梨 $30

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

🧸如果鐘意小編既介紹,請即Follow

2024-06-01 58 views
⃣✨楊枝玉茗甘露 ✨採用了帶有柚香的芒果品種,新鮮打製成芒果汁,加入山茶花烏龍茶,山茶花嘅天然幽雅花香與芒果完美結合,配上寒天波波、紅西柚肉、西米及純素椰奶(不含奶類成份),製作出我哋獨特嘅「楊枝玉茗甘露」。2️⃣✨ 紫。芋自選 ✨紫薯同芋頭飲品一向都深受大家歡迎,除左味道好味、色彩浪漫之外,其中原因之一就係有得揀❤️首先揀好最愛嘅紫薯或芋頭,之後任揀配料芋圓、寒天波波、斑蘭凍或西米其中之一,最後選配椰奶、鮮奶或燕麥奶其中之一,禮成~ 冷熱都咁美味動人❤️
⃣✨楊枝玉茗甘露 ✨

2️⃣✨ 紫。芋自選 ✨
  • 楊枝玉茗甘露
2024-05-29 305 views
五月有兩日紅日真係好 \(·w·)/ 難得放假梗係要一下! 茶飲我支持🇹🇼台灣同本地品牌🇭🇰, 而呢間香港原創品牌口味又真係好似佢地個名咁幾Fancy味道就迎合香港人口味多啲例如好hit嘅紫薯/芋頭可以揀健康d嘅燕麥奶🌾, lactose intolerance嘅朋友仔都啱飲, 仲可以唔額外加糖🥛 配料都唔係平時常見咁悶嘅, 而係可以揀芋圓/斑蘭凍/寒天波波/西米, 我地揀嘅芋圓細細粒煙韌得黎有芋頭粒粒咬口🍠楊枝甘露係香港嘅signature🥭, 用黎做茶飲又幾吸引, 用新鮮打製嘅芒果汁而唔係concentrate/syrup, 味道更真材實料, 柚香品種嘅芒果加山茶花烏龍茶出黎嘅味道帶citrus少澀唔死甜, 襯返有西柚肉嘅楊枝甘露🍐. 西米都有普通西米同寒天波波兩款口感, 加埋a hint of純素椰奶🥥比例啱啱好, 又係lactose intolerance friendly!店舖細細, 但都好多打卡位, 最緊要係透明樽身show哂咁多層配料真係好ig-able-楊枝玉茗甘露🥭($38)紫。芋自選🍠($34 +$8燕麥奶🌾)
五月有兩日紅日真係好 \(·w·)/ 難得放假梗係要[放肆]一下! 茶飲我支持🇹🇼台灣同本地品牌🇭🇰, 而呢間香港原創品牌口味又真係好似佢地個名咁幾Fancy

味道就迎合香港人口味多啲

紫。芋自選

楊枝玉茗甘露

楊枝玉茗甘露🥭($38)
紫。芋自選🍠($34 +$8燕麥奶🌾)
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$36 (Last Night Supper)
紫。芋自選
  • 紫芋自選
2024-05-25 57 views
悶悶哋又口淡淡最啱就係買嘢飲今次試吓肉肉葡柚蘋果🍎鍾意佢哋嘅出品唔太甜又足料👍🏻之前飲過楊枝玉茗甘露以為會好似甜品咁樣點知原來唔會太甜仲會有陣講唔出嘅味道喺入面睇返介紹原來係山茶花嘅花香😌
悶悶哋又口淡淡最啱就係買嘢飲

睇返介紹原來係山茶花嘅花香😌
2024-05-25
Type of Meal
Tea
舉高雙手🙌🏻,趷高囉柚🍑,鬆開褲頭🤰,隊晒入口🧋!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🧋 閨蜜奶茶 少少甜 HK$30>配芋圓及西米,紅茶底・味道:一入口,濃郁奶香同甘甜紅茶一齊搶閘跑出🐎!兩者互搶C位同時又平衡得好好,少一個都唔得啊(=´∀`)人(´∀`=)!鮮奶濃郁,紅茶唔澀,嗒耐咗仲有餘韻🤌🏻,但唔會停喺口好耐。係水準以上嘅奶茶👍🏻,主觀啲嘅話,本波覺得再少甜啲就perfect池喇🤓・口感:芋圓同西米比平時出面飲開嘅更煙韌,係去到彈牙有㬭口嘅香口膠級數XD 煙韌控肚波表示大喜😚🥭 楊枝玉茗甘露 少甜 HK$38・味道:係純芒果汁,唔係芒果糖漿就基本啦!本波幾欣賞佢有構思過甜品轉嘢飲點做,唔係直接將一碗糖水倒落個杯就算。芒果汁好輕身但唔係溝浠,解暑必備🌞!・口感:料好足,西柚粒酸酸甜甜一啲都唔苦!寒天波波好彈XD 唔似平時飲楊枝甘露會好漿口,呢款甜度同厚度平衡得好好👍🏻・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:除咗甜度可以再調整之外,本波覺得呢間一級棒,值得我用珍貴quota飲嘅肥仔水👅!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・daitoub
舉高雙手🙌🏻,趷高囉柚🍑,鬆開褲頭🤰,隊晒入口🧋!

🧋 閨蜜奶茶 少少甜 HK$30
>配芋圓及西米,紅茶底
閨蜜奶茶

🥭 楊枝玉茗甘露 少甜 HK$38

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

daitouball
2024-05-11
$33 (Tea)
閨蜜奶茶
楊枝玉茗甘露
炎炎夏日行街點少得冰凍消暑嘅茶飲最近喺銅鑼灣見到呢間茶飲店位置鄰近希慎廣場店內牆上公仔好吸睛飲之前 忍唔住拎嚟打卡影相揀咗兩杯唔同口味都係店內招牌特飲✨楊枝玉茗甘露新鮮芒果打成汁再配上香甜椰奶.紅西柚肉.西米.寒天波波茶底選用 山茶花烏龍茶.滲出啖啖花香口感豐富.香甜之選✨放肆OREO選用「錫蘭.阿薩娒」紅茶面層舖滿綿滑嘅岩鹽芝士奶蓋再加入大量OREO餅碎帶出幼滑又香脆嘅口感佢地嘅金蓋設計係我飲過咁多間茶飲最有心思直飲 / 飲管同樣方便
炎炎夏日

直飲 / 飲管同樣方便

2024-05-06
Type of Meal
Tea
嗰晚放工同朋友去銅鑼灣行街街輕鬆吓,諗起我已經有一段時間無飲手搖茶,就行去呢條茶飲街 (我覺得係)買杯茶飲。咁多間之中,呢間新開嘅手搖茶嗰裝修最吸引,因為店內的畫風好日系,有個得意又酷酷哋嘅動漫女子做吉祥物,與其他茶店好不一樣!*餐牌上有好多選擇,店員分享自己的喜好,也貼心提議甜度和冰量,100%配合香港OL怕太甜又怕多冰嘅難搞要求。呢度啲杯特別肥,用外賣杯套差少少就裝唔落。朋友就要咗個外賣袋,是可以重複使用的冰袋。杯面也是與別不同,先放上一張牛油紙,可以防漏,杯蓋是特別設計,好好用。成杯飲晒之後,除咗牛油紙是垃雜,其他洗一洗可以重用或拎去綠在區區回收,正👍🏼🍵 玉茗抹茶小Q粿 (HK$42).呢杯與平時飲嘅宇治抹茶鮮奶有啲不一樣,因為茶底係由2種不同茶調昧出嚟 — 山茶花和宇治抹茶,所以飲嘅時候會多咗啲山花花香,比較特別!.除咗飲茶,仲會飲到口感爽滑又煙韌嘅台式粉粿,令口感豐富.宇治抹茶本身是偏甜,所以店員建議走糖是正確的👍🏼🍑☕️ 肉肉水蜜桃 (HK$32).紅茶係由錫蘭及阿薩姆2種茶調配出茶香味.每一啖有紅茶之外,仲有切到一粒粒嘅白桃果肉,甜度好高.店員也建議定少少甜令紅茶冇咁澀口

玉茗抹茶小Q粿

🍵 玉茗抹茶小Q粿 (HK$42)
.除咗飲茶,仲會飲到口感爽滑又煙韌嘅台式粉粿,令口感豐富
.宇治抹茶本身是偏甜,所以店員建議走糖是正確的👍🏼

玉茗抹茶小Q粿

🍑☕️ 肉肉水蜜桃 (HK$32)
.紅茶係由錫蘭及阿薩姆2種茶調配出茶香味
.每一啖有紅茶之外,仲有切到一粒粒嘅白桃果肉,甜度好高
.店員也建議定少少甜令紅茶冇咁澀口就是啦~

2024-03-18
肉肉水蜜桃
喺銅鑼灣發現開咗間茶飲店店名叫做《放肆》(¯`◕‿◕´¯)ღ咁熱嘅天氣就放肆下飲返杯😆ღ楊枝玉茗甘露 $38新鮮打出嚟嘅芒果汁🥭飲落酸甜醒胃搭配山茶花嘅烏龍茶帶有獨特嘅山茶花香仲有Q彈寒天波波、粒粒西米、紅西柚肉同純素椰奶,層次感豐富~~~~~~^_^ღ肉肉水蜜桃 $32茶底用咗錫蘭同阿薩姆帶出淡淡茶香,入口冇苦澀味每啖都飲到香甜嘅白桃果肉香甜滋味ღ(♫ ♪ ♫ ¢яєαмfυи ♫ ♪ ♫ (¯`◕‿◕´¯)ღ
喺銅鑼灣發現開咗間茶飲店
店名叫做《放肆》(¯`◕‿◕´¯)ღ
咁熱嘅天氣就放肆下飲返杯😆

ღ楊枝玉茗甘露 $38
新鮮打出嚟嘅芒果汁🥭
飲落酸甜醒胃

搭配山茶花嘅烏龍茶
帶有獨特嘅山茶花香
仲有Q彈寒天波波、粒粒西米、紅西柚肉同純素椰奶,層次感豐富
~~~~~~^_^

ღ肉肉水蜜桃 $32
茶底用咗錫蘭同阿薩姆
帶出淡淡茶香,入口冇苦澀味
每啖都飲到香甜嘅白桃果肉
香甜滋味

2024-03-31 122 views
📍天氣實在太熱啦😅行兩步就已經熱到不得了,我想飲番杯凍嘢🥳🍋金碧玉茗檸檬茶 $28🌈檸檬好正🍋啱曬勁鍾意飲檸檬茶嘅家姐喔🥳佢話超好味🤤正呀🥳🧋閨蜜奶茶 $30 🌈我自己就係奶茶控😍所以就揀咗杯閨蜜奶茶試吓😋「閨蜜」係指黃金比例嘅芋圓同埋西米✅口感就係芋圓煙韌QQ💯西米Q彈❤️佢大大細size唔一樣😋所以食入口嘅口感層次變得更豐富呀💯我今次就揀左山茶花烏龍茶茶底☕️正呀喂🥳
📍天氣實在太熱啦😅行兩步就已經熱到不得了,我想飲番杯凍嘢🥳

🍋金碧玉茗檸檬茶 $28

🌈檸檬好正🍋啱曬勁鍾意飲檸檬茶嘅家姐喔🥳佢話超好味🤤正呀🥳

🧋閨蜜奶茶 $30

2024-03-30 97 views
@fancyteahk hong kong local tea drink shop conveniently located in causeway bay, right next to @leegardenshk #hysanplace 💫 playful vibe with whimsical graphics wall 🎨 explore their diverse selection of drinks and variety of toppings from fresh lemon, fruity and floral, oreo, cream cheese, milk tea, and more🧋@fancyteahk 香港原創茶飲 位於銅鑼灣 #希慎 隔離 💫 圖案牆帶玩味氛圍 🎨 多款飲品配料選擇,手打黃金檸檬、花果茶、奧利奧、奶蓋芝士、奶茶等🧋🥭 楊枝玉茗甘露 (少甜 冰度固定) HKD$38mango camellia pomelo sago (vegan)新鮮香甜芒果汁 紅西柚肉微酸帶甘 🍊寒天波波 西米 爽彈煙韌純素椰奶 🥥 不含奶類成份 濃香健康山茶花烏

🥭 楊枝玉茗甘露 (少甜 冰度固定) HKD$38
新鮮香甜芒果汁 紅西柚肉微酸帶甘 🍊
寒天波波 西米 爽彈煙韌
純素椰奶 🥥 不含奶類成份 濃香健康
山茶花烏龍茶 🍂 幽雅花香 清新怡人

🍠 紫。芋自選:芋頭 + 芋圓 + 椰奶(少甜 少冰) HKD$34
taro + taro rice ball + coconut milk
自選紫薯或芋頭、配料、奶底
芋泥香濃綿密 ☁️ 芋圓煙韌軟糯 💜 椰奶香甜濃郁🥥
賣相有層次 甜而不膩 🍠 充滿椰香同芋頭香

📍銅鑼灣利園山道15號地舖 🇭🇰
  • 楊枝玉茗甘露
  • 紫。芋自選
2024-03-29 61 views
香港原創茶飲品牌「放肆茶舍」已正式進駐銅鑼灣啦🎉飲品種類豐富多元,亦有推出期間限定💥另外店內設有一幅特色塗鴉牆🎨讓顧客在享受高品質的飲品同時亦可打卡一番📸誠意推介!❥放肆Oreo飲品以 「阿蘭。阿姆」 紅茶底奶茶作基底,再加入綿滑岩鹽芝士奶蓋及海量Oreo餅碎🤩輕輕攪拌將Oreo餅碎與芝士奶蓋混合,吸一口是充滿脆脆Oreo餅碎的奶蓋✨再吸一口是茶香出色的奶茶,邪惡同時幸福感滿滿💕❥紫。芋自選一向都深受大家歡迎的紫薯及芋頭飲品🍠除了色彩繽紛浪漫,顧客更可自選口味、配料及奶底,每杯都如此獨一無二🥳•口味:紫薯或芋頭配料: 芋圓、寒天波波、斑蘭凍或西米奶底:椰奶、鮮奶或燕麥奶

❥放肆Oreo

❥紫。芋自選

口味:紫薯或芋頭
配料: 芋圓、寒天波波、斑蘭凍或西米
奶底:椰奶、鮮奶或燕麥奶
最近香港嘅天氣開始熱啦 出街真係要飲番杯手搖飲品先得😆 如果唔係嘅話真係中暑暈左都唔知自己咩事😵‍💫💫💫最近就嘗試咗銅鑼灣呢間新開嘅 Fancy Tea😆 .🐷金碧玉茗檸檬茶🍋用上山茶花烏龍茶底 味道都幾特別😆每杯都用上足料檸檬份量🤣 見到店員好落力咁樣「手打」檸檬😗飲落去感覺都幾fresh🥰係夏天嘅一個好選擇😎.🐷紫芋自選唔知大家鍾意食紫薯定係芋頭多啲呢?😋小編就真係比較prefer芋泥🤣🤣呢杯就可以俾大家逐樣逐樣自己揀😝首先可以揀 紫薯 / 芋泥😍然後可以揀一款配料 芋圓/ 寒天波波/ 斑斕凍/ 西米全部配料聽落都好正咁😌經過一番掙扎之後小編決定揀寒天波波😝最後就可以選擇椰奶/ 鮮奶/ 燕麥奶 😆小編就揀咗鮮奶嘅🍼簡單嚟講就係小編揀咗一杯芋泥寒天波波鮮奶🤣因為芋泥本身就加咗糖 所以小編就叫咗一杯走甜嘅😎小編就覺得呢一個甜度係啱啱好嘅🥰芋泥嘅份量好多 而且芋頭味都香同突出😗唔會好似某啲芋泥咁樣一啲味都冇😋而寒天波波 嘅份量亦都好多 同埋好咬口因為小編覺得食芋圓就會好似太飽肚 所以揀寒天波波😂😂感覺上冇咁Heavy🤣😎. 呢間小店竟然仲有一部自助點餐機😆非常適合一班I人買野飲😌 完全唔

最近就嘗試咗銅鑼灣呢間新開嘅 Fancy Tea😆

全部配料聽落都好正咁😌經過一番掙扎之後小編決定揀寒天波波😝
最後就可以選擇椰奶/ 鮮奶/ 燕麥奶 😆小編就揀咗鮮奶嘅🍼
簡單嚟講就係小編揀咗一杯芋泥寒天波波鮮奶🤣
而寒天波波 嘅份量亦都好多 同埋好咬口

呢間小店竟然仲有一部自助點餐機😆非常適合一班I人買野飲😌 完全唔使驚諗唔到買乜嘢好 可以喺部機面前諗清楚先揀😎
放肆茶舍
📍銅鑼灣利園山道15號地舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處
TakeAway
自從在銅鑼灣上班後每天都要抵抗相當大的誘惑,午飯後總會有同事提議一起去買茶飲🥤,彷彿那天必要喝過一杯才能感到滿足。最近有間香港原創茶飲品牌進駐銅鑼灣,以無畏的「放肆精神」作品牌核心概念,提供高品質和創意的茶飲體驗。這天就和同事選了放肆 TOP 7其中兩款飲品來試。❥ 紫。芋自選🍠 (芋頭+斑蘭凍+椰奶 $34)紫薯/芋頭飲品是此店的皇牌,除了擁有色彩浪漫的外觀,自選配搭亦是其獨特之處。首先選好紫薯或芋頭口味,之後加配芋圓、寒天波波、斑蘭凍或西米,最後以椰奶、鮮奶或燕麥奶其中之一作為基底。作為芋泥控的我首選芋頭口味,斑蘭凍口感特別而又不會蓋過主角芋泥的光芒,加上清甜的椰奶,每一口盡是綿密滋味。❥ 紫。芋自選🍠 (紫薯+ 芋圓+ 燕麥奶 $42) 同事則選了紫薯配芋圓,另加$8轉燕麥奶。一拿上手已被其豐富層次的顏色所吸引,輕盈的燕麥奶加入香甜綿密的紫薯泥和煙韌軟糯的芋圓,每一口都是最香醇濃郁的紫薯香,甜蜜滋味無窮。這間新開茶飲店的出品質素不錯,店員的服務亦相當友善,值得我介紹給多些同事去光顧。◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦𖠿放肆茶舍 Fancy Tea

❥ 紫。芋自選🍠 (芋頭+斑蘭凍+椰奶 $34)

❥ 紫。芋自選🍠 (紫薯+ 芋圓+ 燕麥奶 $42)

𖠿放肆茶舍 Fancy Tea @fancyteahk
𖤣𖤥銅鑼灣利園山道15號地舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#放肆茶舍 #FancyTea #香港本地品牌 #香港原創品牌 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #茶飲 #茶飲店 #水果茶 #手搖飲品 #台式飲品 #養生 #香港餐廳推介 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie