2013-01-24 404 views
個千層酥好脆!!! 同D醬好岩味,個碟上面D花紋係食得既, 好特別(我以為係隻碟本來既花紋...)!!芒果好新鮮好甜, 一D都唔酸,超正!而頭裝飾的薄荷葉,廚師話係可以食, 試左又真係食得wo~好薄荷, 一D都唔苦澀整個千層酥,拍得住酒店質素,下次一定會再試埋其他甜品!!
芒果好新鮮好甜, 一D都唔酸,超正!
整個千層酥,拍得住酒店質素,下次一定會再試埋其他甜品!!
2013-01-24
$80 (Dinner)
  • 芒果千層酥
2012-10-02 277 views
雖然之前對佢地嘅甜品好失望.....今日tea time見有d肚餓, 又想搵d靜靜地嘅地方, 最後都係黎左 服務員都已經認得我....佢同我講甜品已經轉左另一隻厚身嘅...咁我就一於試多次....果然係比上次的好好多.....所以幫佢地平反啦.... 肯聽意見而且會改進嘅態度....比個LIKE 佢 ^^

肯聽意見而且會改進嘅態度....比個LIKE 佢 ^^
Iced Mocha
Blueberry Cheesecake
2012-10-01
Iced Mocha
Blueberry Cheesecake
2012-09-09 200 views
住o係哩間cafe附近都未黎過,今日就黎試下我地叫左龍利柳飯,白汁翠玉瓜磨菇金荀天使麵同埋以套餐價加$34要多個雪糕窩夫主菜我個人覺得冇乜特別,天使麵就淋左d...過佢地個窩夫真係幾好食
住o係哩間cafe附近都未黎過,今日就黎試下

主菜我個人覺得冇乜特別,天使麵就淋左d...
過佢地個窩夫真係幾好食
2012-09-09
  • 窩夫
2012-09-04 81 views
今日同朋友起洪水橋食左lunch後,飯後散步時見到間由社企開設既餐廳看看menu後有多款甜品選擇就膽粗粗去嘗試firstly,點了這個藍莓奶凍,奶凍上鋪上一層厚厚既藍莓加cream,味道夾得岩岩好之後我個fd就點了這個焦糖燉蛋,我自己都食左啖,同出面餐廳戈d冇甘"溜",可能即叫即吧最後大家share埋個心太軟食,配埋個雪糕食簡直一流 伴碟也做到很有心思估唔到洪水橋都有間戈甘有特色既cafe,最岩一大班人傾計聚舊 只係位置唔係太易可以找到,在輕鐵站要行5分鐘左右去到總括泥講都值得向其他fd推薦!!

看看menu後有多款甜品選擇就膽粗粗去嘗試

最後大家share埋個心太軟食,配埋個雪糕食簡直一流
伴碟也做到很有心思
只係位置唔係太易可以找到,在輕鐵站要行5分鐘左右去到

總括泥講都值得向其他fd推薦!!
2012-09-04
$40 (Tea)
  • 心太軟
2012-08-21 51 views
好少機會接觸到社企嘅餐廳, 係佢試業頭幾日就已經試過一次, 覺得質素一般後到今日再試一次...叫返同上一次一樣的食物: 南瓜湯, 蜜糖雞扒, 凍檸檬茶環境: 我覺得都算舒服, 簡單嘅裝潢, 以紅白為焦點, 比較休閒服務: 可能暑假關係, 服務員比頭一次的年輕, 基本上餐廳人流都算不錯, 有6~7成滿, 但服務員只有2~3個, 而且80~90後始終都係習慣手機不離手, 希望不要只顧玩而忽略了客人嘅需要... 服務頭一次嘅印象比今次好食物vs價錢: 比試業的時候多左"腸或蛋為配菜"這個選擇....如比較試業的時候, 已經有進步.....不過飯比較散同硬, 汁嘅味道唔算太夾, 蜜糖味希望重d, 雞扒有少許雪味, 不過煎得幾好... 配菜嘅椰菜太凍... 整體上...呢個質素但$4x嘅餐係不值...區內茶餐廳的質素還要好....記得上一次連凍檸茶都很bitter, 今次的比較好其實一個月前都有專登去試過佢地嘅cheesecake, 可以講話係我試過咁多cheesecake入面.....(sorry...)係最差的.....我食開嘅cheesecake係較creamy, 但佢地呢隻.....我唔

叫返同上一次一樣的食物: 南瓜湯, 蜜糖雞扒, 凍檸檬茶

其實一個月前都有專登去試過佢地嘅cheesecake, 可以講話係我試過咁多cheesecake入面.....(sorry...)係最差的.....我食開嘅cheesecake係較creamy, 但佢地呢隻.....我唔明點解好似食緊橡膠咁....我問服務員究竟係唔係隔夜/ 放了很長時間, 佢地話可能因為係o係出面訂返黎.....所以.......(笑)....食過一啖後都唔想再食..... 不過可能我去的時間係4~5點, 只有一款可以選擇....

如果要我比分, 分數會係因為佢係社企, 加上洪水橋中可坐得舒服的餐廳唔多, 既然係有呢個特點, 希望可以再做好d ^^

2012-08-21
Type of Meal
Lunch
2012-07-26 73 views
悠閑閣是一間社企.是由循理會推行婦女自強不息的餐飲企業,目的是為婦女提供就業機會.有意義的事情.當然要支持.呢間店有3間分店.第一間屯門,第二間荃灣,第三間位於元朗洪水橋,但位置相當偏僻,從馬會條路過馬路見到間泰國菜的店,中間有間賣單車.去到最後見到一個黑色招牌的店就係悠閑閣環境真係相當悠閒.我一人坐5人梳化位.位與位之間闊落,開放式廚房掛上婦女燦爛笑容的照片.不過員工有一位男性.不是全女班.服務大致上都不俗.我本來叫男店員落單.最後男店員叫左另一位女店員幫我.後來男店員有解釋點解唔幫我落單?服務我滿意.開始評食物.前菜.南瓜湯.飽,飽很香脆,不會過硬.根本入口就好易咬得開.好食.南瓜湯:質地好溶,似真食南瓜的感覺,相當真材實料.原來南瓜味道很甜.午餐蜜糖雞扒.意粉,腸仔..仲有飲品凍檸茶,埋單40元,凍檸茶:雖則不可同餐廳相比.也不似紅茶沖成的.但茶味也足檸也足夠.一定出味.蜜糖雞扒.意粉,腸仔:首先評意粉,咬口不俗,用香草調味.效果很好.雞扒不落蜜糖也夠味.肉質嫩滑.加上蜜糖也不會過甜,至於腸仔是送的.雖則不是很貴的廚師雞肉腸,但腸仔不會太鹹.味道也似雞肉腸,但略嫌過硬.埋單40元
位置相中尾二間店

開始評食物.前菜.南瓜湯.飽,

飽很香脆,不會過硬.根本入口就好易咬得開.好食.
午餐蜜糖雞扒.意粉,腸仔..仲有飲品凍檸茶,埋單40元,

埋單40元相當抵食.我期待下次去埋另外2間分店
  • 蜜糖雞扒
2012-07-10 68 views
來洪水橋這小區其實是打算試試得獎奶茶王,但在炎熱天氣警告下艷陽高掛的下午,想到要穿過地下隧道到對面馬路的奶茶王時又有點卻步,況且看到奶茶王的人客絡繹不絕,懶蟲上身的我即時將吃飯地點改到同區步程較近的社企餐廳--悠閒閣。有點遠離輕鐵站及大馬路的社企餐廳看似很難找,其實從洪水橋輕鐵站前的馬會及垃圾站中間的道路向前走,經過一家泰國餐廳及一段路後,大廈地下有個座地牌子的地方就是這家悠閒閣了。洪水橋人流真的不多,尤其這幾幢大廈人流更稀,偌大餐廳在平日下午人客只有三四,店裡雖有水晶燈但較深入部份的座位光線明顯較暗,我被笑容可掬的女侍應安排坐在光線最充足的近門口沙發位,拍照時就方便很多! 店裡除舒適沙發位外,還有一些傳統一點的餐桌,用餐時是較坐沙發的好,不過沙發位置又較合慵懶地吃下午茶。女侍笑意盈盈的放下清水後慢慢研究餐牌,同時發覺餐廳裡空間感極大,座位基本都有綠油油植物在旁,本以為是人造植物,原來是需要澆水的真實植物!! 綠意植物加上店外的樹木綠蔭,視覺也算得舒適的,起碼比屯門店開揚得多。是日餐湯為磨菇湯,淡灰顏色的菇湯味道不太香,湯底未夠綿稠,菇碎未至於密麻麻,喝來較稀薄的口感;可能已過午餐時間
社企悠閒閣

綠油油開揚景致
悠閒閣
稍為水樣磨菇湯
是日餐湯為磨菇湯,淡灰顏色的菇湯味道不太香,湯底未夠綿稠,菇碎未至於密麻麻,喝來較稀薄的口感;可能已過午餐時間關係,餐湯溫度只是暖暖的,湯還是喜歡熱的。
鬆脆蒜蓉法包
配湯的蒜蓉多士,以大片薄身法包烘得香脆不硬,不用大力咬也可以分開,多牛油少蒜蓉仍有點蒜香,提味之餘也不會有怪味產生,放心。
熱咖啡
主菜未到熱咖啡已上桌,點餐時忘記要求餐後才上是自己失策。黑黑熱咖啡表面沒有什麼咖啡脂,一看到底如一杯苦茶般,除咖啡沒有送上牛奶,攪伴咖啡卻有點變為淺啡色,相信水吧姐姐應已代加丁點牛奶,是少奶的牛奶份量。咖啡溫度很熱可是香度及濃度也是不高,只是沒有酸苦澀這情況,配一包成本較高名牌太古咖啡糖會否多點看頭??
$40!!!!
主菜本選蜜汁煎雞扒,可是已售罄唯有改選薄煎豬扒配意粉,友善女侍應忽然加問:" 加腸仔定雞蛋??? 免費加送的!" 嘩嘩嘩~~~那麼抵食??大大碟子上的主菜看似很少,作為午餐份量都很足夠的。
傳來迷迭香
薄煎豬扒以迷迭香醃過, 沾了香草的豬扒是有些特殊香草香的,薄豬扒沒有用過鬆肉粉,也沒如家中媽媽般以刀背鎚鬆纖維,故此豬扒雖薄但肉質仍頗堅實,可是調味有點鹹,配點白飯或意粉效果較好,而且豬扒樣子冷冷的,好像不像剛煎好的樣子唷.....
還是愛炒蛋
附送的雞蛋以太陽蛋模樣出現,還是沒有香脆燶邊的西式煎蛋,蛋白厚厚的不滑溜,蛋黃也不是圓拱形的誘人狀態,這款煎蛋也不是很提起我的興趣,唯一好處是其流動的生蛋黃嚕。
彈牙意粉
午餐沒有什麼特別薯菜,只有一些以油炒過的椰菜、紅綠燈甜椒和一粒洋蔥,沒有額外加調味完全吃到來自蔬菜本身的味道,由於現在很少有甜味的椰菜,味道最突出反而是幾粒紅綠燈甜椒,清甜爽口的很好味!一卷意粉簡單煮熟後灑上香草,意粉煮得蠻彈牙,沒加調味能嚐到粉香,要是覺得太淡可以加了混了一點芝麻的燒汁,味道甜甜如日本鰻魚汁般,雖然這濃甜味道用來配白飯會比意粉更好。

本想再加錢吃芝士蛋糕,只是雪櫃裡的蛋糕餘下不多,要是我昨天來吃飯應該較齊全一點,而且吃罷意粉都覺得滿足了,省回$12暖暖銀包。
值得大力支持
這家由循道衛理倡辦的社會企業是給予婦女就業機會,這是非常值得支持的,三家悠閒閣只餘荃灣店未試,有機會也要繼續支持。

店裡工作的都是阿姐,女人多的地方總不會太寧靜,幸好餐廳夠大,聲音大也不致太吵嚷,當然可以安靜一點更佳。為我點餐那位女侍應有禮之餘也很細心,在下午茶時間也提議如我肚餓的話可以點午餐,每次也是面帶微笑的,工作也得落力,餐廳有此員工實在幸運。

想不到午餐送雞蛋外,下午茶時間還有九折,本來$45 打折後的午餐只是$40,多超值呀!!!雖然食物質素不算得上佳,但有意義又抵食的餐廳,那有不光顧之理??
鬆脆蒜蓉法包
彈牙意粉
值得大力支持
悠閒閣
綠油油開揚景致
社企悠閒閣
2012-05-26 36 views
當一家餐廳能有第三間分店實在不容易,更可況它不是盈利掛帥的商家集團,不會年年加價,而是由社福機構循理會經營的「社會企業」。社企一字在香港回歸後因著社會經濟情況走下坡,而由政府提倡由社區發揮相互自助,向提供計劃的社企提供首3年的經營成本,集合社區的人及資源,務求以後能使計劃持續發展。可惜不少社企都因營運出現赤字而結業。悠閒閣的英文名 Fantastic Ladies是來自餐廳聘請失業婦女向顧客提供服務,提升婦女就業的經驗及信心。這餐廳如舖枱餐紙所寫,「To serve with Love To cook with Heart」。為了新店運作順暢,它花了近一個月試業,結果在友好顧客光顧後,被批批得體無完膚。食物的烹煮情況(與食才質素無關)及待應的服務表現均令人失望。今天去給它一次機會,結果表現脫胎換骨。首先,環境佈置雖不花巧,但可見花了一點心思,不會流於商業性的俗氣。待應有禮主動,亦清楚講解餐牌內容。當某些食品要花時間在上枱,待應會與顧客交待,避免了試業時待應全是生手的失禮情況。食物上枱時間亦不再出現脫軌。食物方面,晚餐現時分套餐A及B。套餐A主要是扒餐並較B多了一款小食。當天小食是青口,

晚餐小食:青口
當天小食是青口,新鮮可口。
晚餐:沙律
頭盤沙律以日式芝麻醬調味,比其它餐廳較有特色,不過應該不會不時轉沙律款式。
晚餐:蘑菇湯
餐湯有兩款,蘑菇湯和雜菜湯。惟一批評是蘑菇湯不夠熱,雖滿口是蘑菇,但是影響了味道。湯配烘蒜泥法包,香脆達標。

我點了意式蒜泥大蝦天使麵。
晚餐:意式蒜蓉天使麵
蝦圍著中央的天使麵,美觀。整體味道亦好吃,蝦夠爽,而且花功夫在蝦背界一刀,讓蒜泥可以滲入蝦中。
晚餐: 魚柳配薯菜
老婆點的是魚柳配薯菜(粗薯條和炸洋蔥圈)。廚師在魚柳「開刀」嬪辮,不似平平無奇的一塊魚柳的沉悶。魚柳大大塊,煎香後魚肉仍嫩滑多汁。
晚餐: 甜品泡芙及咖啡
甜品是泡芙,普通貨式,不過餐廳仍願意加上數條朱古力醬紋來點綴,還想怎樣?咖啡更是大餐廳方式出品,咖啡不但夠熱,還另外送上溫暖的奶。臨走時餐廳還希望你填寫意見表,可見餐廳仍想改進,前途無限。

要去有心出品的又有良心經營的餐廳,洪水橋雅珊園的悠閒閣是一個選擇。
Other Info. : 現時有八五折優惠
2012-05-25
$100 (Dinner)
晚餐小食:青口
晚餐:沙律