Restaurant: Fast Gourmet (The ONE)
Terms & Details:
2023-09-07 41 views
📍尖沙咀|Fast Gourmet上禮拜去試咗間性價比好高嘅西餐廳,post story無tag地點都好多人pm問我~佢地喺香港有幾間分店,今次我去咗尖沙咀The One嘅新分店。因為新開所以有特別優惠,Soft Opening Signature Menu 4 courses都係每人$298咋!仲可以自己任選【招牌牛角包】法式龍蝦湯流心牛角包:豪華而美味的麵包,內裡有濃郁的法式龍蝦湯,外皮則是酥脆的牛角包。每一口都能感受到龍蝦的鮮甜和牛角包的香氣👍🏻法國鵝肝醬流心牛角包:奢華而美味的麵包,內裡有濃郁的法國鵝肝醬,外皮則是酥脆的牛角包。每一口都能感受到鵝肝的濃郁和牛角包的香氣,是一個極致的享受。👍🏻【前菜】慢煮雞胸凱撒沙律:健康而美味的沙律,雞胸肉經過慢煮後,保持了肉汁和嫩度,配上新鮮的生菜、芝士和凱撒醬,是一個清爽而開胃的選擇。略嫌太少沙律醬~不過係健康D🥗招牌流心布拉塔芝士沙律:布拉塔芝士是一種意大利的新鮮芝士,切開後會流出奶油般的內餡,配上新鮮的番茄、羅勒和橄欖油,很有創意的沙律。但我們覺得這款芝士的芝士味不太濃郁🧀【主菜】法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲:豐富而美味的海鮮煲,裡面有新鮮
📍尖沙咀|Fast Gourmet

【招牌牛角包】
【前菜】
【主菜】
法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲:豐富而美味的海鮮煲,裡面有新鮮的龍蝦、帶子、青口等,上面覆蓋了一層金黃的酥皮,像一座火山般熱騰騰。每一口都能感受到海鮮的鮮甜和酥皮的香氣,是一個極致的享受。酥皮非常美味但龍蝦汁味道不夠濃郁🦞
英式威靈頓牛柳(7安士):這是一款經典而美味的牛肉菜,牛柳經過精心的烹調後,保留了鮮美肉汁,外面包裹了一層香菇醬和酥皮,像一個禮物般精緻。每一口都能感受到牛肉的嫩滑和香菇醬的香氣。🥩
甜品
彩虹馬卡龍軟雪糕牛角包:可愛而美味的甜品,牛角包內裡有美味的牛奶軟雪糕,上面則有彩色的馬卡龍點綴。每一口都能感受到軟雪糕的冰涼和馬卡龍的甜蜜,色香味俱全🍦
法式焦糖燉蛋:這是一款經典而美味的甜品,內裡有滑溜的燉蛋,外面則是焦香的焦糖。每一口都能感受到燉蛋的醇厚和焦糖的香氣,是一個極致的享受。更加混合了藍莓醬,非常美味🍮

【飲品】
Tiramisu Cheesy:創意而美味的飲品,內裡有濃郁的芝士和提拉米蘇,外面則是可可粉和咖啡。每一口都能感受到芝士和提拉米蘇的香濃和可可粉和咖啡的苦甜🍰

芝士玫瑰荔枝特飲:清新而美味的飲品,內裡有清爽的荔枝汁和玫瑰茶,上面則是鬆軟的芝士奶蓋。每一口都能感受到荔枝和玫瑰的清香和芝士奶蓋的香濃🥤
Dining Offer
Tasting Event
2023-09-07 46 views
兩日颱風天過後,要過一個美好的週末🤍同老公出咗尖沙咀行街🥰 今次午餐係The One 一間新開的「享慢煮意」Brunch。周末招牌早午餐套餐 𝓕𝓸𝓾𝓻 𝓒𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮𝓼 包括招牌鹹味流心牛角包、前菜、主菜和甜品,食得超級滿足!✨-⭐️周末招牌早午餐 𝓕𝓸𝓾𝓻 𝓒𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮𝓼 𝓢𝓮𝓽 💲288 ✭法式龍蝦湯流心牛角包 ✭法國鴨肝醬流心牛角包 +💲28一份係法式龍蝦湯流心牛角包,另一份係法國鴨肝醬流心牛角包🥐兩款牛角包外酥內軟,切開時流出濃郁的龍蝦湯,香味四溢,味道鹹鮮,太美味!法國鴨肝醬流心牛角包一咬下去就係滿滿的鴨肝醬,口感奶滑,味道非常濃郁。✭法國鴨肝醬✭招牌流心布拉搭芝士沙律 +💲38法國鴨肝醬配上脆脆的法包,好香口。招牌流心布拉搭芝士沙律好吸引🥗中間有一球圓圓的布拉搭芝士,彈性柔韌,切開後就會見到柔軟奶白的𝓈𝓉𝓇𝒶𝒸𝒸𝒾𝒶𝓉𝑒𝓁𝓁𝒶 𝒸𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒,口感清爽順滑。配上油漬番茄同火箭菜,味道清新。✭鮮茄和牛面頰酥皮火山煲 +💲10✭招牌龍蝦汁蟹肉伊面火山煲用蠟燭輕輕加溫。見到表層的酥皮已經好吸引。用小錘仔打開酥皮層。裡面有香濃的鮮茄醬同多塊和牛面頰,和牛面頰燉得軟腍,吃起來超滿足。至於龍
✭法式龍蝦湯流心牛角包
✭法國鴨肝醬流心牛角包 +💲28
✭法國鴨肝醬
✭招牌流心布拉搭芝士沙律 +💲38
✭鮮茄和牛面頰酥皮火山煲 +💲10
✭招牌龍蝦汁蟹肉伊面
火山煲用蠟燭輕輕加溫。見到表層的酥皮已經好吸引。用小錘仔打開酥皮層。裡面有香濃的鮮茄醬同多塊和牛面頰,和牛面頰燉得軟腍,吃起來超滿足。至於龍蝦汁蟹肉伊面,麵條煮得剛剛好,配上濃郁的龍蝦汁和鮮嫩的蟹肉,真是絕配!
✭特濃牛奶軟雪糕牛角包
✭法式焦糖燉蛋
最後就是甜品時間!牛奶軟雪糕牛角包真是太好吃了,軟綿奶香的雪糕和香脆的甜味牛角包完美結合,一口咬下去,係幸福的滋味,大推❤️!! 焦糖燉蛋上面個層焦褐殼薄脆,燉蛋味道濃郁,食落口感滑順,加入少少藍莓醬,好特別。
📍享慢煮意
尖沙咀彌敦道100號The One 6樓L608號舖
超級推介嘅法式慢活餐廳🍴話說上次參觀小王子展覽🤴已經覺得呢間餐廳好靚同吸引,不過當時食左其他嘢,所以無食到🥰早兩日見放假專登過去試下😋 而家佢哋尖沙咀分店仲有新開試業優惠8折,快啲去試吓🙌🙌 仲有必試佢地嘅牛角包🙌佢哋$298四道菜真心非常抵食👍由前菜、牛角包、主菜及甜品,可以揀你自己最鍾意嘅😋另外我地仲點左一個set lunch $108,都相當抵🤤4 Course Set Menu (Set) Crab Croissant蟹子蟹膏流心牛角包🥐牛角包外層酥皮超級香脆,估唔到係咁好食😋😋而且入面仲有超多蟹膏,一路切一路流晒出嚟🤤見到都覺得滿足🤩(Set) Burrata Cheese Salad見人食得多,今次自己都試下先☺️原來係波波造型,當你一切開就會流出乳酸芝士,好療愈🥳將沙律菜及車厘茄沾埋一齊食,酸酸地好開胃👍(Set) Beef Wellington威靈頓牛柳整得好精緻吸引🤩金黃香脆嘅酥皮外層,加埋中間嘅粒粒磨菇,最後一大塊juice又嫩嘅牛柳🤤🤤令人回味無窮😋 (Set) I/C Croissant呢個士多啤梨雪糕牛角包,造型砌到勁靚,非常精緻又可愛🥐牛角包十分出色,估唔到咸

4 Course Set Menu (Set)
Crab Croissant
蟹子蟹膏流心牛角包🥐

(Set) Burrata Cheese Salad

(Set) Beef Wellington

(Set) I/C Croissant
呢個士多啤梨雪糕牛角包,造型砌到勁靚,非常精緻又可愛🥐牛角包十分出色,估唔到咸食甜食都咁高質素😋💯

(Lunch) Salmon Avo Linguini
牛油果三文魚扁意粉🍝三文魚煎到90%熟,食落香嫩👍至於意粉食落好清新又唔會膩🥰

(Set) Creme Brûlée
好幼滑嘅布甸,加上外層香脆嘅焦糖,令人食到甜入心❤️

lychee chesee

📍 享慢煮意 (The One) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The One 6樓L608號舖

#超級高質餐廳 #抵食推介 #尖沙咀推介 #尖沙咀美食 #美食推介 #TheOne #法式浪漫 #fastgourmethk #牛角包 #牛角包控 #tstfoodie #relax #服務細心 #環境舒適
2023-08-25
Lunch
  • 蟹子蟹膏流心牛角包
  • 士多啤梨雪糕牛角包
  • 威靈頓牛柳
  • 焦糖布甸
1K
2023-09-06 37 views
尖沙咀The One新開了一間超人氣的法國🇫🇷菜餐廳 《 Fast Gourmet 享慢煮意》 ! 之前我都在元朗品嚐過, 現時尖沙咀都有啦!餐廳皇牌以法式酥皮及慢煮菜式為主打,人氣推薦例如有龍蝦湯🦞流心、日本🇯🇵蟹膏流心牛角包🥐,另外更出了全新法國🇫🇷鴨肝醬爆餡牛角包🥐!極吸引😍另外皇牌食物: 招牌酥皮火山煲鮮茄和牛面頰煲相當足料,用搥仔慢慢敲,酥皮便裂開了,入面熱乎乎的蕃茄和牛惹味十足!新推出的甜品系列🥐脆身牛角包筒,配上特濃牛奶軟雪糕🍦實在滿足喔!Fast Gourmet尖沙咀彌敦道100號The One 6樓L608號舖

另外皇牌食物: 招牌酥皮火山煲
鮮茄和牛面頰煲

新推出的甜品系列🥐
脆身牛角包筒,配上特濃牛奶軟雪糕🍦實在滿足喔!

Fast Gourmet
2023-09-05 45 views
今日收工約左朋友去到The One分店7點零左右,吾多人就入座先,睇左餐牌order幾個菜式。法國鴨肝醬流心牛角包:一出餐已聞到濃烈既鴨肝醬味,牛角包🥐睇落份量好細,但一切開發現整個肚都係鴨肝醬,果然係餐廳既招牌菜,必試!西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸:西班牙黑毛豬用溫火煮,熟既程度接近8成,肥肉比例比瘦肉多,肥瘦夾雜咬口感極好,份量則則夠吾多吾少,我哋2人很快就食晒。北海道珍寶帶子龍蝦汁篇意粉:篇意大利平時好少食,首先要讚下北海道帶子好大粒,配埋龍蝦汁好難會有伏,略嫌篇意粉分量少左一啲,味道係吾錯既。天鵝湖(白松露芝士蛋糕):呢個係平時食開既芝士蛋糕,同平時吾同既係加左白松露,食落特別香口,我一啖一啖好快食晒,芝士分量足夠,所以蛋糕好硬身真空慢煮法式焦糖燉蛋:呢個甜品🍮都吾錯,呢間餐廳甜品款式吾多,但每樣有水準,值得一試。另外要講下招牌芝味特飲,我見好多人都略左,自己都點黎試下,果然浮在面既半杯芝士味香飲品必試。食左一陣餐廳已坐滿人,服務員態度好好,定時fill水,食完碟很快收走,好有禮貌,吾會似其他餐廳咁,我一定再返黎食野。

法國鴨肝醬流心牛角包:

西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸:

北海道珍寶帶子龍蝦汁篇意粉:

天鵝湖(白松露芝士蛋糕):

真空慢煮法式焦糖燉蛋:

2023-09-04
Dinner
享受慢活是一門藝術呢!the one 這間享慢煮意新開張,裝潢不錯具法國🇫🇷風情。一set晚市 3courses set 僅 $298/人,實在是性價比之王🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐法式龍蝦湯流心牛角包推薦!招牌龍蝦湯流心牛角包!外皮酥脆,一切下去則有溢出鮮美龍蝦湯汁,很是驚艷法國鴨肝醬多士鵝肝醬細膩、味道甘香,配搭脆多士絕對是一個氣派小食!招牌龍蝦汁蟹肉伊面龍蝦汁由新鮮的龍蝦煮成,濃郁的味道充滿整個菜餚,質地非常順滑,凝聚了龍蝦的風味!新鮮的蟹肉有點綴的作用,質地鮮嫩!伊面很掛龍蝦汁,與龍蝦汁和蟹肉非常協調鮮茄和牛面頰酥皮火山煲令人垂涎三尺的和牛! 鮮茄的清新加上濃郁的和牛面頰,配搭一流!加上酥皮更添層次感!牛魔王不能錯過!甜味芝麻流心牛角包 🥐結合了芝麻的香甜和流心的口感,特別一贊芝麻流心味道天然不假,配上酥脆的牛角包,,別有一番風味!

🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐

法式龍蝦湯流心牛角包

法國鴨肝醬多士
鵝肝醬細膩、味道甘香,配搭脆多士絕對是一個氣派小食!

招牌龍蝦汁蟹肉伊面
伊面很掛龍蝦汁,與龍蝦汁和蟹肉非常協調

鮮茄和牛面頰酥皮火山煲

甜味芝麻流心牛角包 🥐

朋友都推介這家「享慢主義」! 最近佢地開左尖沙咀新分店~終於有時間試下啦!質素真係好好,名不虛傳,尤其係流心牛角包!🥐法式龍蝦湯流心牛角包特別推薦!法式龍蝦湯流心牛角包!牛角包外皮酥脆,內部則有濃郁、熱辣辣的龍蝦湯汁,意想不到的配搭,十分好味,不愧是店家招牌!🦢法國鴨肝醬慕斯作為前菜份量不少,有四小片薄脆片,以鴨肝為主食,慕斯口感豐富,味道層次分明。🐷西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸喜歡豬肉的大家可以選擇這一道西班牙黑毛豬腩配黑毛豬!經過烹飪後肉質鮮嫩多汁,入口即化!豬腩肉皮肉分明,邪惡至極!🇫🇷法國藍青口忌康酥皮火山煲 法國藍青口和酥皮火山煲!口感鮮嫩多汁,味道鮮美!藍青口的鮮甜與酥皮的脆爽相輔相成,海鮮愛好者不要錯過啦!🍦特濃牛奶雪糕牛角包🥐一場來到當然要試下招牌的牛角包!特濃牛奶雪糕牛角包充滿了濃郁的牛奶味道,一冷一熱,配上酥脆的牛角包,為味蕾帶來刺激!飲品同樣出色,尤其是芝士奶蓋玫瑰荔枝茶!

🥐法式龍蝦湯流心牛角包

🦢法國鴨肝醬慕斯

🐷西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸

🇫🇷法國藍青口忌康酥皮火山煲

🍦特濃牛奶雪糕牛角包🥐

飲品同樣出色,尤其是芝士奶蓋玫瑰荔枝茶!

尖沙咀又有新店進駐啦~ 🇫🇷親民法國菜fast gourmet第4間分店於The One全新開幕,首間選址九龍區地點更方便~ 而且環境更大更闊落,藍白色設計,配上藤椅和白色圍欄,帶點法式情調呢~菜式同樣主打拿手酥皮菜式,有馳名流心牛角包和滿滿儀式感的酥皮火山煲~ 至於新品有軟雪糕牛角包🥐🍦新店Soft opening特設$298四道菜/ $238三道菜,包括牛角包、前菜、主菜和甜品,性價比極高而且超滿足👍到訪當日有多枱食客亦在慶祝生日呢~▫️▫️▫️▫️▫️▫️招牌鹹味流心牛角包🥐[推介🌟] 法式龍蝦湯爆醬日本蟹羔 (+$28)未吃前菜,先有馳名流心的牛角包🥐~ 最受歡迎的味道莫過於龍蝦湯,新鮮熱辣的牛角包,外層酥香,一切立即湧出流心龍蝦湯🦞,質地濃郁黏附著牛角包,令牛角包外脆內濕潤~ 而日本蟹羔更有爆漿效果,一粒粒蟹籽令蟹羔更有口感,必試推介👍喜歡鴨肝的朋友可以選鴨肝醬新口味~▫️前菜招牌流心布拉搭芝士沙律 (+$38)法國鴨肝醬手掌心大的流心布拉搭芝士🧀️🖐️,底下鋪滿鮮甜多汁的車厘茄🍅,布拉搭芝士一直是我最愛🫶,味道帶點奶香又不會太重鹹香芝士味,唯一是芝士份量真的頗多,建議2人一同分享~法國鴨肝醬

▫️▫️▫️▫️▫️
▫️招牌鹹味流心牛角包🥐
[推介🌟] 法式龍蝦湯
爆醬日本蟹羔 (+$28)

▫️前菜
招牌流心布拉搭芝士沙律 (+$38)
法國鴨肝醬

法國鴨肝醬伴隨麵包片和醃菜絲,在麵包上塗上薄薄一層鴨肝醬,最後添上醃菜,濃味的鴨肝醬和帶酸的醃菜非常開胃啊🤤

▫️主菜
法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲(+$28)
英式威靈頓牛柳 (+$48)
海鮮酥皮火山煲,充滿儀式感的菜式🫕~ 圓鼓鼓的酥皮,用上小鎚子將酥皮弄成多塊,酥皮下是鮮甜的海鮮:帶子、蝦、藍青口、蜆和蔬菜~ 龍蝦汁比牛角包的較稀,但勝在每款海鮮都有2件以上,再將酥皮蘸上龍蝦汁🦞,非常滋味~

威靈頓牛柳🥩,肉汁絕對是畫龍點睛的部分,連同脆卜卜蒜片一起吃,令牛柳肉味更為突出,酥皮亦焗得好脆但較為厚實~

▫️甜品
[推介🌟] 香濃牛奶軟雪糕牛角包
法式焦糖燉蛋
新店新品的特濃牛奶軟雪糕🍦🥐  牛角包表面有糖粒,猶如蝴蝶酥般酥脆充滿驚喜,連牛角包底層都充滿軟雪糕,超足料大滿足!打卡一流!👍

玻璃狀的焦糖薄脆,燉蛋香滑軟綿,底層再用上自家製果醬,令整個燉蛋好有層次又清新🍮🫐

▫️飲品
白桃芝味特飲 ($52)
荔枝玫瑰紅茶芝味特飲 ($52)
[推介🌟] 兩杯都有濃厚的芝士奶蓋,第一口濃厚得幾乎只喝到奶蓋🤤 咸香的芝士下,一杯是有氣桃汁,底層再加上莓果蓉,另一杯是有淡香的荔枝玫瑰味,味道不甜膩,個人較喜歡荔枝玫瑰🌹

▫️▫️▫️▫️▫️
📍享慢煮意 (The One)
🗺️ 尖沙咀彌敦道100號The One 6樓L608號舖

2023-09-02 573 views
打風都有好嘢食😋係尖沙咀The one既fast gourmet 慢享煮意就算無食過都會聽過hit爆既招牌龍蝦湯牛角包地點同戲院同一層,睇戲前後都有好嘢食啦😋主打法式料理既餐廳,價錢都算貼地Brunch 2course都係$168起窗口位仲有靚景睇裝修係高級藍調配襯d植物❤️好relax好舒服我揀左牛油果流心蛋沙津同鮮茄牛面頰 two course$168再叫多杯dirty$39嘆下老公揀左法式龍蝦湯流心牛角包英式威靈頓牛柳 +$48再叫埋甜品,特濃牛奶軟雪糕牛角包3 course都係$228牛角包同沙津一齊上枱一切落去勁多龍蝦湯湧出黎仲熱辣辣,切落去索索聲,就算有湯浸住都keep到脆,好驚喜我偷飲左啖湯,龍蝦味好濃郁好好味之後到我既牛油果沙津,每條菜都咁靚咁新鮮,無苦味,牛油果都好靚,仲有開心果碎豐富口感,流心蛋無蛋腥味,蛋黃夠香滑,好幸福☺️之後到我既鮮茄牛面頰❤️口感超淋滑煮得好好味膠原感滿滿,好滿足呀😍蕃茄食得出係新鮮,鮮中帶d酸甜,好濃郁,仲有d露荀同瓜做伴菜,好好味😋秒速清碟試過幾次食牛面頰都有d失望,呢度既牛面頰絕對令我想再黎食老公既威靈頓牛格好香牛味香濃,包住磨菇醬同酥皮口感
打風都有好嘢食😋

係尖沙咀The one既fast gourmet 慢享煮意
就算無食過都會聽過hit爆既招牌龍蝦湯牛角包
地點同戲院同一層,睇戲前後都有好嘢食啦😋
主打法式料理既餐廳,價錢都算貼地
Brunch 2course都係$168起
窗口位仲有靚景睇
裝修係高級藍調配襯d植物❤️好relax好舒服

我揀左牛油果流心蛋沙津
同鮮茄牛面頰 two course$168
再叫多杯dirty$39嘆下
老公揀左法式龍蝦湯流心牛角包
英式威靈頓牛柳 +$48
再叫埋甜品,特濃牛奶軟雪糕牛角包
3 course都係$228

牛角包同沙津一齊上枱
我偷飲左啖湯,龍蝦味好濃郁好好味

之後到我既鮮茄牛面頰❤️
口感超淋滑煮得好好味
膠原感滿滿,好滿足呀😍

試過幾次食牛面頰都有d失望,呢度既牛面頰絕對令我想再黎食

老公既威靈頓牛格好香牛味香濃,包住磨菇醬同酥皮口感層次都好好😌
幫老公揀左杯白桃味特飲$52
老公話好似飲緊cocktails 咁,有汽桃汁特飲帶少少莓果既酸味兩者酸甜平衡得好好,再加上厚厚既奶蓋好正

最後仲有甜品特濃牛奶軟雪糕牛角包
個樣夠曬打咭anle
外面多左層脆糖面,超級脆,再配埋香滑雪糕外脆內軟咁好正😊

@fastgourmethk
享慢煮意 (The One) (尖沙咀)
2023-09-02 69 views
Fast Gourmet 又開新店了,新店在尖沙咀 The One,位於商場6樓的食肆樓層。環境風格跟其他店差不多,多了商場開放式位置用餐區😝。這裡多了雪糕牛角包,就點來吃吃吧🙈。-▪︎荔枝玫瑰鮮奶抹茶 HKD$39|白桃芝味特飲 HKD$52先飲杯飲品休息一下,再等待食物來到。這杯抹茶口味較特別,酸酸甜甜的口味,抹茶味道甘香🤤。白桃芝味特飲平常會飲,芝士奶蓋質感濃稠,飲品味道酸酸的挺開胃。-▪︎彩虹馬卡龍軟雪糕牛角包 HKD$78這款是新推出的口味,賣相有別平常的款式🤩。當雪糕配牛角包,感覺是冰火二重奏的質感。面層有兩件馬卡龍,質感外脆內軟。-▪︎海鹽焦糖咖啡慕絲流心牛角包 HKD$38這款是甜食的牛角包,熱辣辣時還有流心的效果,切開時的味道挺香der😎。慕絲質感軟滑,咖啡味道濃郁,海鹽和焦糖味不會太重。-▪︎意大利風乾火腿 HKD$108前菜點了巴馬火腿吃,味道微咸der質感嫰滑。這個有多士和酸酸的蕃茄配著,把巴馬火腿配多士吃口感較吸引🤩。-▪︎法國藍青口酥皮火山煲 HKD$198原盅上用小爐加熱,吃的時候熱辣辣味道挺香🤩。藍青口份量多,肉質鮮味爽口。醬汁味道濃厚帶點酒香味,若有多士吃會加分

▪︎彩虹馬卡龍軟雪糕牛角包 HKD$78

▪︎海鹽焦糖咖啡慕絲流心牛角包 HKD$38

▪︎意大利風乾火腿 HKD$108

▪︎法國藍青口酥皮火山煲 HKD$198
原盅上用小爐加熱,吃的時候熱辣辣味道挺香🤩。

藍青口份量多,肉質鮮味爽口。醬汁味道濃厚帶點酒香味,若有多士吃會加分der。

▪︎西班牙黑毛豬腩鮮茄意粉 HKD$158
賣相挺吸引的主食,有兩件厚切豬腩,皮脆肉嫰的質感,帶點油脂挺香口。意粉口感剛好der,酸酸的味道挺開胃。

2023-08-28
Dinner
2023-08-29 60 views
舊同事轉到了尖沙咀工作,她帶我來這家開業不久的Fast Gourmet 用餐。室內裝潢顏色透著法式休閒風,我們坐在窗邊座位,外眺九龍公園,陽光照進來很有放假感覺。Weekday的Express Lunch menu凍蘋果薑汁由100%新鮮蘋果和薑汁榨成,兩者味道平衡,好清新。舊同事點的熱玫瑰鮮奶咖啡賣相好girly,她說咖啡很香滑。龍蝦湯流心牛角包和日本蟹膏流心牛角包焗得香脆鬆軟,一切開牛角包酥皮立即碎開,可見其脆度。龍蝦湯和蟹膏緩緩流出。為免浪費,我們用匙盛著內饀來吃。兩款饀料也香濃可口,難分高下。忌廉汁法國藍青口以法式鍋盛載,並會配上一件原味牛角包。藍青口肉細、鮮甜多汁。別看這個鍋不大,吃起來藍青口數量也很多。原味牛角包蘸上忌廉汁,味道也很夾。招牌龍蝦汁蟹肉伊麵鋪滿了蟹肉、露筍仔,並以食用花作點綴。伊麵軟硬度適中,醬汁豐富。離開時看到門口有張下午茶poster,看來也很美味,而且價錢也不貴,很吸引。

Weekday的Express Lunch menu

舊同事點的熱玫瑰鮮奶咖啡賣相好girly,她說咖啡很香滑。

$230 (Lunch)
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
2023-08-29 599 views
又開分店,今次開係尖沙咀嘅The One,試業仲有8折優惠佢舖頭嘅環境有啲似元朗分店,我依然係要食佢抵食嘅tea set同牛角包🥐佢嘅tea set真心抵食,原因係因為佢而家只需要144一位,如果喺OpenRice買卷再平啲,平$48一位,自己bookmark啦🔖法式三層下午茶架鹹點魚子醬配北海道珍寶帶子法式鴨肝醬意大利風乾火腿蕃茄烤麵包西班牙黑毛豬腩配蘋果蓉甜點招牌真空慢煮法式焦糖燉蛋白松露芝士蛋糕法式馬卡龍經典歌劇院蛋糕食完甜點再食埋士多啤梨同藍莓好完美飲品我選擇左蜜桃茶同荔枝玫瑰紅茶芝味特飲飲品除咗靚之外依舊好飲,蜜桃茶香甜,芝味特飲奶蓋香濃,茶味香佢嘅下午茶真心樣樣都出色,無可挑剔👏👏另外再叫咗個3coures套餐,冇要佢嘅前菜揀咗牛角包,主菜同甜品主菜我揀咗新既英式威靈頓牛柳賣相出色,味道更出色雖然佢得一半,但係兩個人食其實夠晒酥皮香脆而且有金箔,賣相加分雖然肉全熟,但係依然係靚牛,好食💯甜品當然係試新既特濃牛奶軟雪糕牛角包🥐加咗$10要有配料嘅軟雪糕牛角包爆炸糖羽毛朱古力軟雪糕牛角包特別之處係爆炸糖,一路食凍冰冰嘅雪糕又有爆炸糖係個口入面噼啪咁樣爆,感覺好正😻而且朱古力係用
又開分店,今次開係尖沙咀嘅The One,試業仲有8折優惠

法式馬卡龍

經典歌劇院蛋糕

食完甜點再食埋士多啤梨同藍莓好完美

飲品我選擇左蜜桃茶同荔枝玫瑰紅茶芝味特飲

佢嘅下午茶真心樣樣都出色,無可挑剔👏👏

另外再叫咗個3coures套餐,冇要佢嘅前菜
揀咗牛角包,主菜同甜品

主菜我揀咗新既英式威靈頓牛柳
賣相出色,味道更出色
雖然佢得一半,但係兩個人食其實夠晒
酥皮香脆而且有金箔,賣相加分
雖然肉全熟,但係依然係靚牛,好食💯

甜品當然係試新既特濃牛奶軟雪糕牛角包🥐
加咗$10要有配料嘅軟雪糕牛角包
而且朱古力係用咗黑朱古力,唔會太甜,加分💯
甜食牛角包黎講我比滿分❤️

無論係普通嘅套餐定係下午茶都可以加錢配牛角包,話明我鍾意食佢嘅牛角包當然要叫
新店又多咗一隻味,鴨肝牛角包開中我既最愛,當然要試試佢,再食埋我最愛嘅蟹膏味🤪🤪

鴨肝醬好多好足料,味道都夾👍

蟹膏一樣足料,而且蟹味香濃👍

個人偏愛鹹味牛角包~每一款味道都係特別而且吸引

哈哈,我又食左好多牛角包,我依然係咁愛❤️❤️
佢係牛油味濃郁,麵包脆,而且味道好香,想不到不愛的原因🤪🤪

被融化的心
雖然食咗好多甜品,但見到個名好得意忍唔住叫
黑加侖子芝士蛋糕🍰
有驚喜,估佢唔到唔會好膩又唔會好甜而且有點酸溜溜嘅感覺,真係被溶化了🥰

• 特濃牛奶軟雪糕牛角包
  • 爆炸糖羽毛朱古力軟雪糕牛角包
  • 被融化的心
  • 法式三層下午茶架
2023-08-28 44 views
以流心牛角包及酥皮盆菜馳名嘅最優秀法國菜餐廳得主 Fast Gourmet 開咗第一間九龍分店喺尖沙咀𝓣𝓱𝓮 𝓞𝓷𝓮啦!喺6樓 一出𨋢就到,nice~同樣以法式酥皮同慢煮菜式為主打呢度最出名就係流心牛角包🥐🆕仲新出咗法國鵝肝醬流心牛角包同牛角包甜品~今晚我要食晒佢! ⁺₊˚✧ 𝓢𝓸𝓯𝓽 𝓞𝓹𝓮𝓷𝓲𝓷𝓰 𝓢𝓲𝓰𝓷𝓪𝓽𝓾𝓻𝓮 𝓜𝓮𝓷𝓾 ⁺₊˚✧(不包括飲品)ᴛᴡᴏ ᴄᴏᴜʀsᴇ 💲𝟷𝟾𝟾 |ᴛʜʀᴇᴇ ᴄᴏᴜʀsᴇ 💲𝟸𝟹𝟾 | ғᴏᴜʀ ᴄᴏᴜʀsᴇ 💲𝟸𝟿𝟾 點咗兩個4 course: 𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘚𝘢𝘷𝘢𝘳𝘺 𝘓𝘢𝘷𝘢 𝘊𝘳𝘰𝘪𝘴𝘴𝘢𝘯𝘵: 🥐法式龍蝦湯流心牛角包 - 龍蝦味道濃郁,牛角包又名酥脆有牛油香~🆕🥐法國鵝肝醬流心牛角包 +💲28呢個無咩流心效果,但鵝肝醬香郁細滑,幾特別~𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘵𝘻𝘦𝘳:🥗慢煮雞胸凱撒沙律 -雞胸肉嫩滑軟腍~🦆法國鴨肝醬 - 好香滑,味道唔濃烈,配多士食多兩塊都唔會膩~ 𝘔𝘢𝘪𝘯:🍲法國藍青口忌廉酥皮火山煲 - 有爐滾熱住,切開酥皮即冒出熱氣,好香噴噴~入面嘅藍青口肉嫩鮮味,酥皮連忌廉汁食好味~🥩英式威靈頓牛柳(7安士) +💲48有4層

開咗第一間九龍分店喺尖沙咀𝓣𝓱𝓮 𝓞𝓷𝓮啦!
喺6樓 一出𨋢就到,nice~
同樣以法式酥皮同慢煮菜式為主打
呢度最出名就係流心牛角包🥐
🆕仲新出咗法國鵝肝醬流心牛角包同牛角包甜品
今晚我要食晒佢!

(不包括飲品)
ғᴏᴜʀ ᴄᴏᴜʀsᴇ 💲𝟸𝟿𝟾

點咗兩個4 course:

🆕🥐法國鵝肝醬流心牛角包 +💲28
呢個無咩流心效果,但鵝肝醬香郁細滑,幾特別~

𝘈𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘵𝘻𝘦𝘳:
🥗慢煮雞胸凱撒沙律 -雞胸肉嫩滑軟腍~

𝘔𝘢𝘪𝘯:

🥩英式威靈頓牛柳(7安士) +💲48
有4層:先有外層金黃色酥皮上有金箔點綴,再有咸香嘅火腿,然後有濃郁蘑菇蓉,最後就係鮮嫩粉紅牛柳~整體味道同口感有層次~

𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵
🍧爆炸糖羽毛朱古力軟雪糕牛角包 +💲10
🍨彩虹馬卡龍軟雪糕牛角包 +💲10
以酥脆的牛角包筒配上特濃牛奶軟雪糕~ 加埋爆炸糖仲多重口感!

另外散嗌:

🦞《 招牌龍蝦汁蟹肉伊面 💲188 》
龍蝦汁混有絲絲蟹肉,稠度剛好,香濃鮮味而不膩~用伊麵代替意粉嘅效果好好,彈牙又掛汁!

𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴:
果汁係歐洲進口《 蘋果薑汁 💲36 》 、《 有氣蜜桃提子汁 💲40 》~

d course好抵食,要再嚟!
2023-08-11
$400 (Dinner)
2023-08-28 25 views
拍拖時❤️去過Fast Gourmet 中環店食牛角包🥐,一直都念念不忘😍。今次係尖沙咀發現到The One 嘅分店,又可以再黎食牛角包啦🥐💕法式龍蝦湯流心牛角包 🥐🦞一切開牛角包,滿滿嘅龍蝦湯🦞流哂出來。咁重嘅湯可以放入牛角包真係好難處理,所以是signature ! 龍蝦湯有濃郁干邑🍾香氣,牛角包酥脆,滿滿牛油香🧈✨前菜 Appetizer✨💕牛油果流心蛋沙律 🥗🥑滿滿的新鮮沙律菜,伴上軟淋的牛油果🥑,酸酸地,清新開胃。✨主菜✨💕法國藍青口酥皮火山煲 🥘用小火煲著上菜,蒸氣係酥皮中噴出來,好得意。酥皮可以當做麵包咁點醬吃。而青口剛剛開季,雖然細隻,但非常鮮甜✨甜品✨💕特濃牛奶軟雪糕牛角包 🥐🍦Gabriel 最愛出場啦! 用牛角包🥐做雪糕筒,好脆好挺身,配上雪糕好味呀! 價錢係:Two Course $188Three Course $238

💕法式龍蝦湯流心牛角包 🥐🦞

✨前菜 Appetizer✨

💕牛油果流心蛋沙律 🥗🥑
滿滿的新鮮沙律菜,伴上軟淋的牛油果🥑,酸酸地,清新開胃。

✨主菜✨

💕法國藍青口酥皮火山煲 🥘

甜品

💕特濃牛奶軟雪糕牛角包 🥐🍦

價錢係:
Two Course $188
Three Course $238
2023-07-28
$300 (Dinner)
法國菜餐廳Fast Gourmet 於尖沙咀The One開咗分店啦🎉!主打人氣流心牛角包🥐及酥皮菜式, 另推出新品「軟雪糕牛角包 」, 特濃軟雪糕 + 牛角包, 一試就會愛上呢❣《4 𝓒𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮 𝓜𝓮𝓷𝓾》必食招牌法式龍蝦湯流心牛角包🥐, 絕對唔會令你失望, 仲會有想encore 嘅衝動❗切開時聽到“咔唰”一聲, 係牛角包香脆嘅聲音!然後就見到龍蝦湯湧出嚟, 好澎湃呢😍!牛角包保持到酥脆可口, 有牛油香氣; 龍蝦湯keep到微溫熱, 味道相當濃郁, ⽜⾓包沾著湯汁吃, 超夾超好食🤤!𓌉◯𓇋 ︎法國鴨肝醬將唧花鴨肝醬塗在薄脆多士上食用, 味道濃郁, 口感細滑, 係開胃嘅餐前小食~𓌉◯𓇋 ︎法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲用小火鍋上桌🫕, 可以用附上嘅小金鎚敲破酥皮, 增添儀式感~ 裡面有豐富嘅海鮮, 例如:青口、蜆、大蝦🦐、帆立貝等等, 配搭招牌龍蝦湯, 好滋味!🥐特濃牛奶軟雪糕牛角包鬆脆牛角包裏面塞滿牛奶雪糕🍦, 雪糕非常軟滑, 充滿奶香, 冰凍嘅雪糕加上微溫嘅牛角包, 多層次嘅口感~我哋另外仲叫咗:𓌉◯𓇋 ︎西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸配法式蘋果蓉黑毛豬腩外層焦香, 肉嫩而且油香豐富!伴碟有南瓜蓉

《4 𝓒𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮 𝓜𝓮𝓷𝓾》

𓌉◯𓇋 ︎法國鴨肝醬

𓌉◯𓇋 ︎法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲

🥐特濃牛奶軟雪糕牛角包

我哋另外仲叫咗:
𓌉◯𓇋 ︎西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸配法式蘋果蓉
黑毛豬腩外層焦香, 肉嫩而且油香豐富!伴碟有南瓜蓉, 入口綿滑, 配搭酸甜蘋果蓉, 能中和豬腩肉嘅油膩感

🥐黑熔岩芝麻流心牛角包
招牌牛角包裏面有滿滿嘅黑芝麻醬, 一切開就見到芝麻醬緩緩流出來, 好治癒呢!黑芝麻醬味道濃郁, 唔會太甜🖤

🥗牛油果流心蛋沙律
流心蛋做得好出色🥚, 上面有少少開心果碎增添口感, 沙律菜新鮮爽脆
2023-08-26
$400 (Dinner)
  • 法式龍蝦湯流心牛角包