Restaurant: Fast Gourmet (The ONE)
Terms & Details:
2023-09-21 257 views
早有聽聞一間食流心牛角包嘅餐廳~最近終於嚟咗尖沙咀新店試試佢啦。店員好cheerful咁接待,第一印象好好呢。餐廳環境好寬敞,坐得好舒服。法式龍蝦湯流心牛角包,呢個signature必試~流心效果出色,打卡一流。平時都好鍾意龍蝦湯,而呢個好符合預期,好好味。法國鴨肝醬,因為我唔食,無影到相🤣朋友有讚好的~法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲,見到在場每枱都有嗌呢個。入面好足料,有帶子、蜆、青口、蝦等等,仲有少少蔬菜,龍蝦湯同樣好飲。英式威靈頓牛柳,上菜時見到仲諗係咪過熟,呢個橫切面睇好似全熟,不過切開就見到粉嫩嘅肉啦~口感好好,肉味濃,配蒜片食好正。牛油果流心蛋沙律,好鍾意流心蛋配菜菜食,好好味呢~份量唔錯。黑熔岩芝麻流心牛角包,芝麻流心效果比湯更出~味道似偏淡嘅芝麻糊,唔會太甜都幾好。可惜嘅係用餐時間比較短,好在呢度上菜好有效率,唔會食得太趕。會想encore試其他菜式呢~
早有聽聞一間食流心牛角包嘅餐廳~
最近終於嚟咗尖沙咀新店試試佢啦。

店員好cheerful咁接待,第一印象好好呢。
餐廳環境好寬敞,坐得好舒服。

法式龍蝦湯流心牛角包,呢個signature必試~
流心效果出色,打卡一流。
平時都好鍾意龍蝦湯,而呢個好符合預期,好好味。
法式龍蝦湯流心牛角包
法國鴨肝醬,因為我唔食,無影到相🤣
朋友有讚好的~

法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲,見到在場每枱都有嗌呢個。
入面好足料,有帶子、蜆、青口、蝦等等,
仲有少少蔬菜,龍蝦湯同樣好飲。
牛油果流心蛋沙律
英式威靈頓牛柳,
上菜時見到仲諗係咪過熟,呢個橫切面睇好似全熟,
不過切開就見到粉嫩嘅肉啦~
口感好好,肉味濃,配蒜片食好正。
法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲
牛油果流心蛋沙律,
好鍾意流心蛋配菜菜食,好好味呢~份量唔錯。
黑熔岩芝麻流心牛角包
黑熔岩芝麻流心牛角包,芝麻流心效果比湯更出~
味道似偏淡嘅芝麻糊,唔會太甜都幾好。
英式威靈頓牛柳
黑熔岩芝麻流心牛角包
可惜嘅係用餐時間比較短,
好在呢度上菜好有效率,唔會食得太趕。
會想encore試其他菜式呢~
2023-09-16
法式龍蝦湯流心牛角包
法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲
黑熔岩芝麻流心牛角包
下午茶餐walk in價係258蚊/2位加10%服務費,即係$25.8。預先買下午茶餐卷係$258/一位,折咗98蚊,買兩位就要加兩次服務費; 即係$25.8 x 2 嘅服務費。唔明白點解要將2人午茶餐嘅價錢拆開嚟,收兩次服務費!
唔明白點解要將2人午茶餐嘅價錢拆開嚟,收兩次服務費!

2023-09-19
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Coupon
2023-09-19 49 views
3 courses Signature Menu $238招牌鹹味流心牛角包🍽️法式龍蝦湯流心牛角包-裡面有勁多濃湯,感覺好似飲緊酥皮龍蝦湯咁,性價比高~🍽️法國鴨肝醬流心牛角包 +$28-入面唔係流心,但就爆晒餡,超多鴨肝醬,濃味之選,略嫌鹹咗少少~前菜🍽️慢煮雞胸凱撒沙律-雞肉一啲都唔鞋,仲有啲煙肉碎同大量芝士碎🍽️招牌流心布拉搭芝士沙律 +$38-原粒布拉搭芝士好邪惡配上旁邊嘅黑醋火箭菜同番茄仔,甜甜地清一清味蕾主菜🍽️西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸-面頭燒到脆卜卜,肉質夠晒juicy~睇得出每層肉同脂肪都好分明,推介~🍽️招牌龍蝦汁蟹肉伊麵-俾佢海量嘅蟹肉驚艷到!每條麵條都包滿醬汁,味道同份量都啱啱好~🍽️Tiramisu Cheesy $52
3 courses Signature Menu $238

招牌鹹味流心牛角包

前菜

主菜

🍽️Tiramisu Cheesy $52
2023-09-19 40 views
📍享慢煮意(尖沙咀)▫爆漿日本蟹膏流心牛角包基本上每枱都點左😆一切開滿滿蟹膏好吸引 牛角包酥脆有層次感 🤤▫荔枝玫瑰紅茶芝味特飲芝士奶蓋夠濃厚 咸咸香香 配上好清香嘅茶底 ▫玫瑰荔枝鮮奶抹茶抹茶味較出,淡淡玫瑰荔枝香氣▫ 鮮茄和牛面頰酥皮火山煲和牛面頰好軟淋 重蕃茄味岩曬我勁中意食蕃茄!▫ 招牌龍蝦汁蟹肉伊麵蟹肉份量都幾多 每條伊麵都沾上香濃嘅龍蝦汁 好出色🤩▫慢煮雞胸凱撒沙律雞胸夠滑 沙律菜都新鮮加埋啲面包粒增加口感 面頭仲有芝士粉 好快比我清左🫣好好味▫彩虹馬卡龍雪糕牛角包見個名咁吸引就緊係叫黎試吓😝係牛乳味雪糕 牛角包🥐仍然係好香脆 好好味!
📍享慢煮意(尖沙咀)
▫爆漿日本蟹膏流心牛角包
基本上每枱都點左😆一切開滿滿蟹膏好吸引
牛角包酥脆有層次感 🤤

▫荔枝玫瑰紅茶芝味特飲
芝士奶蓋夠濃厚 咸咸香香 配上好清香嘅茶底

▫玫瑰荔枝鮮奶抹茶
抹茶味較出,淡淡玫瑰荔枝香氣

▫ 鮮茄和牛面頰酥皮火山煲
和牛面頰好軟淋 重蕃茄味岩曬我勁中意食蕃茄!

▫ 招牌龍蝦汁蟹肉伊麵
蟹肉份量都幾多 每條伊麵都沾上香濃嘅龍蝦汁 好出色🤩

▫慢煮雞胸凱撒沙律

▫彩虹馬卡龍雪糕牛角包
終於去左食呢間雪糕牛角包啦,我地揀左兩個set 簡單食,即刻同大家分享下先,今次試左2個Set🤗4 Course Set Menu @$298🥐法式龍蝦湯流心牛角包 第一次食流心嘅牛角包🥐,真係好好食。切開牛角包嘅時候入邊嘅龍蝦湯已經流出來🤤龍蝦湯本身味濃但係配埋牛角包,牛角包又吸收左龍蝦湯嘅味道。好似食緊一個脆嘅龍蝦湯咁,口感特別又好食😋🥐爆醬日本蟹羔流心牛角包 (+28)外脆內軟嘅牛角包入面有滿滿嘅蟹膏🦀。切開嘅時候有少少爆出黎🤩,岩晒鍾意食蟹膏嘅朋友仔呀🥰🥗慢煮雞胸凱撒沙律 呢個原本平平無奇嘅沙律估唔到原來可以咁好食🤩原本鞋颯颯嘅雞胸經過調味同慢煮之後,食落去完全唔似雞胸。口感未至於嫩滑,但肯定係鮮嫩多汁。而且喺沙律上面仲加咗調配過嘅芝士粉,完全將呢個平凡嘅雞胸沙律升華到另一個境界✨✨🥗招牌流心布拉搭芝士沙律 (+38)布拉塔芝士🧀口感超級軟糯,喺上面配左啲沙律醋同埋輕輕調味過嘅蕃茄🍅完全改寫左小編對沙律嘅刻板印象😳🦪法國藍青口忌廉酥皮火山煲🌋上枱嘅時候真係俾佢嚇親,估唔到青口都present得咁靚🤩酥皮本身唔算特別出色,但係青口好鮮嫩,而且份量都好多,而且上咗枱再煮熱,又加分🤩

4 Course Set Menu @$298

🥐法式龍蝦湯流心牛角包

🥐爆醬日本蟹羔流心牛角包 (+28)

🥗慢煮雞胸凱撒沙律

🥗招牌流心布拉搭芝士沙律 (+38)

🦪法國藍青口忌廉酥皮火山煲🌋

🍝慢煮挪威鮮三文魚牛油果忌廉意粉
超厚嘅慢煮三文魚扒配上超級濃郁嘅忌廉意粉,呢個西餐基本功夫好紮實,外表唔算好特別但好好食

🍦🥐特濃牛奶軟雪糕牛角包
終於去到期待已久嘅雪糕牛角包,雪糕冇特別留意但估計用咗3.6北海道牛奶去做,口感綿滑得嚟好仲有好香嘅牛奶味🥛,配埋牛角包食又有啲脆脆同煙韌嘅口感,期待咗咁耐,果然無令小編失望😍

🧋Tiramisu Cheesy
係一杯飲得嘅Tiramisu ,咖啡☕️喺最底層中間有啲牛奶同埋少少忌廉加咗啲朱古力粉喺個面,一路飲嘅時間咖啡嘅濃度每次都唔同,變咗每一次飲嘅味道都唔同🥸

☕️Sesame Latte
帶住好香嘅黑芝麻味Latte, 芝麻同咖啡嘅味道又唔覺得有特別嘅衝突味道,都幾得意,有興趣嘅朋友都可以試吓,係幾好味嘅🤭
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
✨soft opening signature menu✨💫4 course : $298✨爆醬日本蟹羔流心牛角包✨(+$28)🦀🥐個牛角包嘅香脆程度同埋牛油嘅香味係超乎我想像😨好好食😂仲有大癲嘅蟹羔流心🤤無諗過呢個配搭係可以甘出色!✨慢煮雞胸凱撒沙律✨🥗份量好大👍🏻雞胸好有誠意😋✨慢煮挪威鮮三文魚牛油果忌廉意粉✨ 🍝好多牛油果粒😚🥑個醬好濃厚好味三文魚雖然煮得熟但完全唔鞋口肉質仲好嫩🤩好食!✨特濃牛奶軟雪糕牛角包✨🍦個雪糕好正🤪濃到好有日本食雪糕嘅感覺!牛角bell依舊出色👍🏻💫3 course : $238✨招牌流心布拉搭芝士沙律✨(+$38)🧀必叫!💕呢個無外面嘅布拉搭芝士甘杰身同膩🫢所以係好好食😂😂仲有黑醋汁同火箭菜加大量車厘茄嘅組合真係無得輸🥹✨法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲✨(+$28)🦞賣相💯仲有個小除仔可以自己打爆個酥皮🤭牛油香超吸引!入面係熱辣辣又好濃厚嘅龍蝦湯海鮮配料都好多帶子好鮮甜又大大粒!😋✨法式焦糖燉蛋✨🥚巨好食😳😳😳😳超級無敵香濃又creamy!蛋味好出又有vanilla香最特別係個底有d berry jam🫐🍓酸酸地唔太甜一齊食又好正喎!✨茘枝玫瑰紅茶芝味特飲✨

✨soft opening signature menu✨

💫4 course : $298

✨爆醬日本蟹羔流心牛角包✨(+$28)🦀🥐

個牛角包嘅香脆程度同埋牛油嘅香味係超乎我想像😨
好好食😂

仲有大癲嘅蟹羔流心🤤
無諗過呢個配搭係可以甘出色!

✨慢煮雞胸凱撒沙律✨🥗

個醬好濃厚好味
三文魚雖然煮得熟但完全唔鞋口肉質仲好嫩🤩
好食!

✨特濃牛奶軟雪糕牛角包✨🍦

個雪糕好正🤪濃到好有日本食雪糕嘅感覺!
牛角bell依舊出色👍🏻

海鮮配料都好多
帶子好鮮甜又大大粒!😋

✨法式焦糖燉蛋✨🥚

巨好食😳😳😳😳
超級無敵香濃又creamy!
蛋味好出又有vanilla香

最特別係個底有d berry jam🫐🍓
酸酸地唔太甜一齊食又好正喎!

✨茘枝玫瑰紅茶芝味特飲✨ $52🌹

• 焦糖燉蛋
  • 招牌流心布拉搭芝士沙律
  • 特濃牛奶軟雪糕牛角包
  • 爆醬日本蟹羔流心牛角包
Fast Gourmet 第一間九龍店於尖沙咀 The One 開業🎉 以流心牛角包馳名🥐 亦有多款酥皮菜式😋 除咗有一直受歡迎嘅龍蝦湯流心牛角包&日本蟹膏流心牛角包, 新店增設全新口味: 法國鴨肝醬流心牛角包🥐⭐️Soft Opening Signature Menu⭐️(4-course $298)-招牌鹹味流心牛角包-🦀 爆醬日本蟹羔流心牛角包 (+$28): 日本蟹羔好香濃 流心程度好高, 配蟹籽感覺好日式🇯🇵 牛角包牛油味好香又鬆脆🥰🥐法國鴨肝醬流心牛角包 (+$28): 新配搭選用鴨肝醬 好creamy~ 鴨肝醬凍凍地 估唔到配牛角包都好夾😲 充滿法式感覺🇫🇷 -前菜-慢煮雞胸凱撒沙律: 慢煮雞胸好嫩滑 有少少厚度 好有口感🫶🏼 有4大件配脆煙肉、芝士及麵包脆🥗 份量幾多 好豐富😝法國鴨肝醬: 鴨肝醬好香濃 伴脆麵包夠正宗🥰-主菜-法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲 (+$28) : 上枱時用小火煲住 可以保持溫度~ 用酥皮蓋住用法式龍蝦汁煮嘅海鮮🦐 有帶子、青口、蝦、蜆、綠豆、蕃茄等~ 食完海鮮可以用酥皮點龍蝦汁 好似飲緊酥皮法式龍蝦湯😋英式威靈頓牛柳(7安士) (+$48): 最考
(4-course $298)

-招牌鹹味流心牛角包-
🦀 爆醬日本蟹羔流心牛角包 (+$28)

🥐法國鴨肝醬流心牛角包 (+$28)
-前菜-
慢煮雞胸凱撒沙律
法國鴨肝醬
: 鴨肝醬好香濃 伴脆麵包夠正宗🥰
-主菜-
法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲 (+$28)
英式威靈頓牛柳(7安士) (+$48)
: 最考功夫嘅酥皮菜式❤️ 鬆脆酥皮包住火腿及蘑菇蓉,牛柳嫩滑無比🫶🏼 可跟餐追加 性價比好高✨👏🏼
-甜品-
特濃牛奶軟雪糕牛角包
: 依款新菜式係甜版牛角包🥐 特濃牛奶軟雪糕好濃牛乳香🍦 牛角包有粒粒糖霜甜甜地 口感香脆,同冰凍牛奶軟雪糕冷熱交融 好perfect😚
真空慢煮法式焦糖燉蛋
: 真空慢煮焦糖燉蛋好滑💕 入口即溶🤩 底部有莓醬幾解膩 酸酸甜甜😋

-另加飲品-
Iced Chocolate
Espresso Tonic
2023-09-10 60 views
最鍾意食法國菜可以慢慢品嚐,新開嘅呢間餐廳完全冇令我失望,價錢公道之外,仲有好多選擇!鮮茄和牛面頰酥皮火山煲相當吸引,尤其加咗蕃茄通常都好開胃,和牛面頰好腍,好似食咗滿滿嘅骨膠原!慢煮挪威三文魚南瓜意大利飯,需要時間烹調嘅意大利飯,軟硬兼施,而且三文魚夠晒健康,有好高含量嘅Omega3。法國菜啲甜品真係非常精緻同出眾,白松露用來做芝士蛋糕,每啖都好矜貴。跟住叫咗唔同味道嘅馬卡龍,食落去甜絲絲呢。之後仲叫咗焦糖燉蛋。正!

鮮茄和牛面頰酥皮火山煲相當吸引,

法國菜啲甜品真係非常精緻同出眾,
白松露用來做芝士蛋糕,每啖都好矜貴。
跟住叫咗唔同味道嘅馬卡龍,
食落去甜絲絲呢。之後仲叫咗焦糖燉蛋。
正!
2023-09-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
喺尖沙咀The One新開嘅呢間法國餐廳,之前其實喺西環食過,等到佢終於開分店,嚟到呢度依然保持到水準。正值新開張期間呢度有個特別嘅新優惠套餐,四款菜式都只係$298未計+1。當然要試吓呢度嘅主打—牛角包🥐。龍蝦湯牛角酥咬入去好鬆化,令人愛不釋手,熱辣辣嘅龍蝦湯湧出嚟,非常之特別嘅做法同食法,入口龍蝦湯好濃郁,裏面充滿龍蝦嘅精華!慢煮雞胸凱撒沙律🥗,成個沙律好乾爽雞肉,加上少少芝士粉同埋乾火腿增加咗質感,加埋粒粒鹹鹹多士,食得有營又健康。成餐飯同朋友都食得好開心,下次會再嚟。

當然要試吓呢度嘅主打—牛角包🥐。

,加埋粒粒鹹鹹多士,食得有營又健康。

成餐飯同朋友都食得好開心,下次會再嚟。
2023-08-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
The One 開左間餐廳真係要介紹吓😊非常值得推介💯一大班朋友或者情侶過嚟都好適合🥰==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥐龍蝦湯流心牛角包 即叫即整🔥熱辣辣 賣相係一個好標準既牛角包 我哋研究咗好耐點樣切牛角包🔪最後打直一刀插落去然後45度角一陣間慢慢切開😜龍蝦湯慢慢流出 係好香好濃嘅龍蝦湯🥣好似酥皮龍蝦湯 今次酥皮係一個牛角包 龍蝦湯好香好好味好足料😋🥗招牌流心布拉醋芝士沙律 作為前菜呢個salad 好出色👍🏻🐷西班牙黑毛豬腩 配 黑毛豬頸 賣相已經話俾我知值回票價 成吋厚咁厚都可以一啲都唔韌 保持到入邊嘅肉汁👍🏻🍝招牌龍蝦汁蟹肉伊面 每條麵都掛滿龍蝦汁 勁香勁好食👍🏻🍦特濃牛奶軟雪糕牛角包 食完晚飯梗係要食返個甜品先夠滿足 一暖一凍雙重口感超match🥥🍮法式焦糖燉旦 好香濃嘅旦香奶味非常濃郁🥰==============================食物高質嘅餐廳點可以唔同大家介紹💁🏻‍♀️
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
🍝招牌龍蝦汁蟹肉伊面 每條麵都掛滿龍蝦汁 勁香勁好食👍🏻
🍮法式焦糖燉旦 好香濃嘅旦香奶味非常濃郁🥰
食物高質嘅餐廳點可以唔同大家介紹💁🏻‍♀️
2023-09-08 1806 views
♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍尖沙咀區:Fast Gourmet✿見到呢間舖頭係尖沙咀開分店🥰就諗住試吓佢!✿✨!!菜式推介!!✨ 🥐 日本爆漿蟹膏流心牛角包呢個幾好食!佢蟹膏嘅份量好多,好滿足✨🐟原樽魚子醬 $238個人覺得幾鮮味~而且價錢唔貴!絕對可以一試🥰🥰🥰🫕法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲呢個真係好鍾意! 因為佢好濃味😽😽而且佢嘅海鮮份量真係好多!!唔同種類都有啲😙😙🥐爆炸糖雪糕牛角包覺得呢個配搭幾得意🥰不嬲croissant都係要點啲嘢食先好食~今次就配上甜甜嘅雪糕 ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✨小編評價✨👧🏻: 餐廳性價比好高,又好食😽💗👦🏻:It is a good option for celebrating special days ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍餐廳評分:味道:💗💗💗💗💗價錢:💗💗💗💗💗地點方便:💗💗💗💗💗餐廳服務:💗💗💗💗餐廳整潔:💗💗💗💗💗CP值:💰💰💰💰💰回頭率:99%✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡地址📍 尖沙咀The One

♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!
📍尖沙咀區:Fast Gourmet

見到呢間舖頭係尖沙咀開分店🥰
就諗住試吓佢!

✨!!菜式推介!!✨
🥐 日本爆漿蟹膏流心牛角包
呢個幾好食!
佢蟹膏嘅份量好多,好滿足✨

🐟原樽魚子醬 $238
個人覺得幾鮮味~
而且價錢唔貴!絕對可以一試🥰🥰🥰

🫕法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲
呢個真係好鍾意! 因為佢好濃味😽😽
而且佢嘅海鮮份量真係好多!!
唔同種類都有啲😙😙

🥐爆炸糖雪糕牛角包
覺得呢個配搭幾得意🥰
不嬲croissant都係要點啲嘢食先好食~
今次就配上甜甜嘅雪糕

✨小編評價✨
👧🏻: 餐廳性價比好高,又好食😽💗

📍餐廳評分:

CP值:💰💰💰💰💰
回頭率:99%
地址
📍 尖沙咀The One 6樓

👧🏻👦🏻我哋係一對成日周圍食嘢嘅couple,
希望可以分享更加多好食嘅嘢俾大家!😋💗✨

#852foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodieblogger #hkfoods #food #foodiehk #foodstagram #美食 #美食推薦 #美食日記 #香港美食 #香港好去處 #情侶好去處 #觀塘美食 #旺角美食 #荃灣美食 #尖沙咀美食 #太子美食 #couplefood
六七年前啱啱識老闆娘已經覺得佢嘅流心牛角包好好食🤤知道最近係尖沙咀開咗新店又出咗唔少新品係時候睇吓保唔保持到水準同探吓老闆娘😚🤘🏻. 晚餐$298有4個𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀,包咗前菜、頭盤、主食同甜品,真心超豐富❣️部份𝗶𝘁𝗲𝗺𝘀可以加錢升級添🤘🏻 .📍爆醬日本蟹羔流心牛角包 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗲 𝗟𝗮𝘃𝗮 𝗖𝗿𝗼𝗶𝘀𝘀𝗮𝗻𝘁 (+28) 流心牛角包係呢到嘅名物🤩,新分店仲有蟹膏同鴨肝味口味 牛角包口感鬆化🥐充滿牛油香🧈 中間釀滿流心蟹膏醬再加上脆卜卜嘅蟹籽,唔錯🦀 .📍招牌流心布拉搭芝士沙律 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗕𝘂𝗿𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 (+38) 芝士切開超流心🧀,食落軟滑𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆🤍 配上車厘茄、火箭菜同黑醋好清新🥗 . 📍法國藍青口忌廉煲 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗕𝗹𝘂𝗲 𝗠𝘂𝘀𝘀𝗲𝗹𝘀 𝗶𝗻 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 藍青口由法國空運到港🇫🇷✈,啱啱開季所以比較細隻 不過食落肉質勁嫩滑又有鮮味🤤加上忌廉汁好好食,絕對唔可以錯過✨ .📍鮮茄和牛面頰酥皮火山煲 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗖𝗵𝗲𝗲𝗸 𝗩𝗼𝗹𝗰𝗮𝗻𝗼 𝗶𝗻 𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼𝗲𝘀 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 呢到嘅

六七年前啱啱識老闆娘已經覺得佢嘅流心牛角包好好食🤤
知道最近係尖沙咀開咗新店又出咗唔少新品
係時候睇吓保唔保持到水準同探吓老闆娘😚🤘🏻
📍爆醬日本蟹羔流心牛角包
流心牛角包係呢到嘅名物🤩,新分店仲有蟹膏同鴨肝味口味
牛角包口感鬆化🥐充滿牛油香🧈
中間釀滿流心蟹膏醬再加上脆卜卜嘅蟹籽,唔錯🦀

📍招牌流心布拉搭芝士沙律
芝士切開超流心🧀,食落軟滑𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆🤍
配上車厘茄、火箭菜同黑醋好清新🥗

📍法國藍青口忌廉煲
藍青口由法國空運到港🇫🇷✈,啱啱開季所以比較細隻
不過食落肉質勁嫩滑又有鮮味🤤
加上忌廉汁好好食,絕對唔可以錯過✨

📍鮮茄和牛面頰酥皮火山煲
呢到嘅酥皮同埋牛角包都一樣咁出色💯
用錘仔扑開酥皮外殼夠晒儀式感🤩
酥皮下嘅慢煮和牛面肉好食到癲!🐃
一煲有5件左右,仲充滿骨膠原,肉質又嫩滑
最後將酥皮點上蕃茄醬食好開胃🍅

📍 爆炸糖羽毛朱古力軟雪糕牛角包(+$10)
𝗣𝗼𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗮𝗻𝗱𝗶𝗲𝘀 & 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗙𝗲𝗮𝘁𝗵𝗲𝗿𝘀 𝗦𝗼𝗳𝘁 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗲 𝗖𝗿𝗼𝗶𝘀𝘀𝗮𝗻𝘁
香港獨家嘅軟雪糕牛角包😍🥐🍦
牛角包外殼加上砂糖焗過,香甜酥脆好似蝴蝶酥咁
中間加咗特濃 8.0牛乳(比3.6 牛乳更濃郁‼️)同爆炸糖口感層次更豐富🤤👍🏻

📍歡樂田園($58)
𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 & 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲
開心果朱古力慕絲蛋糕口感幼滑好高質💚
外面配上唔少果仁碎,好好食😍
另外加錢點埋馬卡龍變咗做升級版🤘🏻

📍提拉米蘇芝味特飲($52)
𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝘆
呢到嘅𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲飲品,咖啡上加咗層芝士奶蓋
飲落唔會好膩仲中和咗咖啡嘅苦澀,係個飲得嘅𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂🤩
📍黑墨咖啡($50)
𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸𝗶𝗲 (𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻)
入口充滿濃濃嘅芝麻香🖤,唔會過甜
全素人仕都飲得
餐廳選擇好多,而且仲有好多特色食物,每樣我都好想試🤤好彩人多可以叫多幾款🤭-Soft Opening Signature Menu-💰Three Course $238 / Four Course $298-🦞法式龍蝦湯流心牛角包-切開牛角包從裡面流出了大量龍蝦湯汁,龍蝦湯鮮味十足而且口感濃郁,與酥脆的牛角包完美結合✨-前菜-🥗慢煮雞胸凱撒沙律以嫩滑的慢煮雞胸為主角,配上新鮮的沙拉蔬菜和濃郁的凱撒醬,口感清新且豐富🌱-主菜-✨英式威靈頓牛柳(7安士)💰+$48金黃酥脆的酥皮中搭配著牛柳、鵝肝、松露等濃郁的醬汁,焗出來濃香惹味,每一口都充滿了肉香和口感的層次感🫶🏻-甜品-🍦爆炸糖羽毛朱古力軟雪糕💰套餐+$10牛角包上配上爆炸糖和羽毛朱古力作為焦點,搭配著濃郁的牛奶軟雪糕,口感絲滑,甜度適中✨鮮茄和牛面頰酥皮火山鍋💰$268酥皮金黃酥脆再配上小火鍋上枱,外觀非常吸引人~ 敲開酥皮後散發出誘人的香氣~ 軟嫩多汁的牛面頰、鮮茄汁的濃郁配上酥皮的輕盈薄脆口感,是一個完美結合✨🍝西班牙黑毛豬腩鮮茄意粉💰$158外皮焦香肉質嫩滑的黑毛豬腩搭配新鮮蕃茄煮成的意大利麵,平衡了豬腩的油膩感同時帶來了豐富的

-Soft Opening Signature Menu-

-甜品-
🍦爆炸糖羽毛朱古力軟雪糕💰套餐+$10

鮮茄和牛面頰酥皮火山鍋💰$268

🍝西班牙黑毛豬腩鮮茄意粉💰$158
外皮焦香肉質嫩滑的黑毛豬腩搭配新鮮蕃茄煮成的意大利麵,平衡了豬腩的油膩感同時帶來了豐富的口感

🍑白桃芝味特飲💰$52
濃厚芝士奶蓋與有氣甜美桃汁做出了獨特的組合,口感十分豐富~添加莓果蓉和玫瑰花瓣,味道再添一份清新🍃

🌹荔枝玫瑰紅茶芝味特飲💰$52
淡淡的玫瑰花香和茶香,荔枝的甜度和濃厚芝士奶蓋相互輝映,為整餐增添了一份雅致的風味

歡樂田園💰$58
🍰開心果朱古力慕絲蛋糕
濃郁的開心果朱古力慕絲內還有榛子醬和果仁夾心,外觀精緻而且口感綿密❣️

2023-08-20
$320 (Dinner)
  • 英式威靈頓牛柳
  • 爆炸糖羽毛朱古力軟雪糕
  • 鮮茄和牛面頰酥皮火山鍋
  • 白桃芝味特飲
  • 歡樂田園
2023-09-07 41 views
📍尖沙咀|Fast Gourmet上禮拜去試咗間性價比好高嘅西餐廳,post story無tag地點都好多人pm問我~佢地喺香港有幾間分店,今次我去咗尖沙咀The One嘅新分店。因為新開所以有特別優惠,Soft Opening Signature Menu 4 courses都係每人$298咋!仲可以自己任選【招牌牛角包】法式龍蝦湯流心牛角包:豪華而美味的麵包,內裡有濃郁的法式龍蝦湯,外皮則是酥脆的牛角包。每一口都能感受到龍蝦的鮮甜和牛角包的香氣👍🏻法國鵝肝醬流心牛角包:奢華而美味的麵包,內裡有濃郁的法國鵝肝醬,外皮則是酥脆的牛角包。每一口都能感受到鵝肝的濃郁和牛角包的香氣,是一個極致的享受。👍🏻【前菜】慢煮雞胸凱撒沙律:健康而美味的沙律,雞胸肉經過慢煮後,保持了肉汁和嫩度,配上新鮮的生菜、芝士和凱撒醬,是一個清爽而開胃的選擇。略嫌太少沙律醬~不過係健康D🥗招牌流心布拉塔芝士沙律:布拉塔芝士是一種意大利的新鮮芝士,切開後會流出奶油般的內餡,配上新鮮的番茄、羅勒和橄欖油,很有創意的沙律。但我們覺得這款芝士的芝士味不太濃郁🧀【主菜】法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲:豐富而美味的海鮮煲,裡面有新鮮
📍尖沙咀|Fast Gourmet

【招牌牛角包】
【前菜】
【主菜】
法式龍蝦汁海鮮酥皮火山煲:豐富而美味的海鮮煲,裡面有新鮮的龍蝦、帶子、青口等,上面覆蓋了一層金黃的酥皮,像一座火山般熱騰騰。每一口都能感受到海鮮的鮮甜和酥皮的香氣,是一個極致的享受。酥皮非常美味但龍蝦汁味道不夠濃郁🦞
英式威靈頓牛柳(7安士):這是一款經典而美味的牛肉菜,牛柳經過精心的烹調後,保留了鮮美肉汁,外面包裹了一層香菇醬和酥皮,像一個禮物般精緻。每一口都能感受到牛肉的嫩滑和香菇醬的香氣。🥩
甜品
彩虹馬卡龍軟雪糕牛角包:可愛而美味的甜品,牛角包內裡有美味的牛奶軟雪糕,上面則有彩色的馬卡龍點綴。每一口都能感受到軟雪糕的冰涼和馬卡龍的甜蜜,色香味俱全🍦
法式焦糖燉蛋:這是一款經典而美味的甜品,內裡有滑溜的燉蛋,外面則是焦香的焦糖。每一口都能感受到燉蛋的醇厚和焦糖的香氣,是一個極致的享受。更加混合了藍莓醬,非常美味🍮

【飲品】
Tiramisu Cheesy:創意而美味的飲品,內裡有濃郁的芝士和提拉米蘇,外面則是可可粉和咖啡。每一口都能感受到芝士和提拉米蘇的香濃和可可粉和咖啡的苦甜🍰

芝士玫瑰荔枝特飲:清新而美味的飲品,內裡有清爽的荔枝汁和玫瑰茶,上面則是鬆軟的芝士奶蓋。每一口都能感受到荔枝和玫瑰的清香和芝士奶蓋的香濃🥤
Dining Offer
Tasting Event
2023-09-07 46 views
兩日颱風天過後,要過一個美好的週末🤍同老公出咗尖沙咀行街🥰 今次午餐係The One 一間新開的「享慢煮意」Brunch。周末招牌早午餐套餐 𝓕𝓸𝓾𝓻 𝓒𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮𝓼 包括招牌鹹味流心牛角包、前菜、主菜和甜品,食得超級滿足!✨-⭐️周末招牌早午餐 𝓕𝓸𝓾𝓻 𝓒𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮𝓼 𝓢𝓮𝓽 💲288 ✭法式龍蝦湯流心牛角包 ✭法國鴨肝醬流心牛角包 +💲28一份係法式龍蝦湯流心牛角包,另一份係法國鴨肝醬流心牛角包🥐兩款牛角包外酥內軟,切開時流出濃郁的龍蝦湯,香味四溢,味道鹹鮮,太美味!法國鴨肝醬流心牛角包一咬下去就係滿滿的鴨肝醬,口感奶滑,味道非常濃郁。✭法國鴨肝醬✭招牌流心布拉搭芝士沙律 +💲38法國鴨肝醬配上脆脆的法包,好香口。招牌流心布拉搭芝士沙律好吸引🥗中間有一球圓圓的布拉搭芝士,彈性柔韌,切開後就會見到柔軟奶白的𝓈𝓉𝓇𝒶𝒸𝒸𝒾𝒶𝓉𝑒𝓁𝓁𝒶 𝒸𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒,口感清爽順滑。配上油漬番茄同火箭菜,味道清新。✭鮮茄和牛面頰酥皮火山煲 +💲10✭招牌龍蝦汁蟹肉伊面火山煲用蠟燭輕輕加溫。見到表層的酥皮已經好吸引。用小錘仔打開酥皮層。裡面有香濃的鮮茄醬同多塊和牛面頰,和牛面頰燉得軟腍,吃起來超滿足。至於龍
✭法式龍蝦湯流心牛角包
✭法國鴨肝醬流心牛角包 +💲28
✭法國鴨肝醬
✭招牌流心布拉搭芝士沙律 +💲38
✭鮮茄和牛面頰酥皮火山煲 +💲10
✭招牌龍蝦汁蟹肉伊面
火山煲用蠟燭輕輕加溫。見到表層的酥皮已經好吸引。用小錘仔打開酥皮層。裡面有香濃的鮮茄醬同多塊和牛面頰,和牛面頰燉得軟腍,吃起來超滿足。至於龍蝦汁蟹肉伊面,麵條煮得剛剛好,配上濃郁的龍蝦汁和鮮嫩的蟹肉,真是絕配!
✭特濃牛奶軟雪糕牛角包
✭法式焦糖燉蛋
最後就是甜品時間!牛奶軟雪糕牛角包真是太好吃了,軟綿奶香的雪糕和香脆的甜味牛角包完美結合,一口咬下去,係幸福的滋味,大推❤️!! 焦糖燉蛋上面個層焦褐殼薄脆,燉蛋味道濃郁,食落口感滑順,加入少少藍莓醬,好特別。
📍享慢煮意
尖沙咀彌敦道100號The One 6樓L608號舖