FEAST (Food By EAST)

Restaurant: FEAST (Food By EAST)
Offer: Cathay members can link a card to earn up to HKD4 = 2 miles via Card Linked Earn. T&C apply.
Terms & Details:
  • Members wishing to use Card Linked Earn must link eligible Visa and MasterCard credit and debit cards to their membership account.
  • Cathay members may earn Asia Miles with Card Linked Earn by paying for eligible purchases with Linked Payment Cards through Apple Pay, Google Pay and Samsung Pay. However, Cathay members will not be able to earn Asia Miles with Card Linked Earn with third party platforms such as Alipay, Wechat Pay and Paypal.
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1mile dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
  • Asia Miles will be credited to members’ accounts 10 working days after each eligible dining transaction. .
2022-01-16 5877 views
入住東隅酒店的package包了兩小時的半自助晚餐,沒想過這裏的食物給我驚喜和美味,驚喜在於有很多精緻的壽司款式😍,也有高質的焦糖燉蛋👍🏼和芒果布甸👍🏼,還有琳琅滿目的甜品和鮮果拼盤⋯👏🏼主菜用手機無限次下單📲,份量基本上以一人為主,而食物的擺盤很漂亮,讓人進食時也有視覺上的享受。只拍了三款食物照,因實在太忙,吃個不停😄🔰精緻的壽司區🔰刺身區👉🏼美味魷魚、肥美三文魚、爽口北寄貝🔰海鮮區🔰耀眼奪目的鮮果拼盤🔰琳琅滿目的甜品📣當中的焦糖燉蛋和芒果布甸味道出色🤩,尤其是焦糖燉蛋的質量,可媲美某名牌的同款出品,而芒果布甸口感細膩,味道香濃。這兩款甜品深得我心,因此各吃了3份🤣其他的甜品也有品嚐,各有特色,質素也是不錯的。有這麼好手藝的甜品👍🏼,記得留肚子吃😁還有,喜歡這酒店的位置,太古站某出口已近在咫尺,約十多步的步伐便可進入酒店🏨🚶🏻‍♀️🚶🏻🚶🏻‍♂️,很方便呢

香煎三文魚

帶子蘆筍

🔰精緻的壽司

🔰刺身區👉🏼美味魷魚、肥美三文魚、爽口北寄貝

🔰海鮮區

🔰耀眼奪目的鮮果拼盤

🔰琳琅滿目的甜品

Type of Meal
Dinner
Feast 聖誕節聚餐多,咁就梗係有餐係自助餐,上次食咗自助山,但質素強差人意😔,失望到連po都冇心情出,但今次呢間東隅係高水平嘅自助餐😋。 東隅位於太古城中心附近,入口係幾隱蔽嘅,由商場一入到去就已經係cafe嘅area。東隅N年之前我都去過兩次,裝修咗之後網上大讚佢嘅食物質素,又令我想去試試🤩。 當日係29/12,聖誕假嘅後兩日,去食午市半自助餐,每人$408🤑(可能因聖誕假關係 所以會貴D),人流唔算多,拎野食唔洗等,枱與枱之間嘅空間大,張枱又大,裝修雅緻,高樓底,成個用餐體驗都好好👍。 員工嘅服務態度有禮親切,穿著整整齊齊,食物Refill/上菜速度快(應該係話冇refill過),冇拖枱錢。餐廳以一字形式擺放食物,分類明確(除咗芝士),但名牌有D有有D冇,又亂咁放,呢點就要減分🧐。 評分:👍出眾👍👍very good(encore)👎no need to eatNo👎or👍可以拎/點,唔會伏(P.s.食物質素與你未來/之前嘅體驗可有不同,視乎當日出品) 冷盤 冷盤嘅選擇可以話係少,一眼睇哂,沙律有得自己撈,撈好嘅沙律有四款,都唔太hea整,有幾款cold cut同碟仔食物,壽司
Feast

評分:
👍出眾
👍👍very good(encore)
👎no need to eat
No👎or👍可以拎/點,唔會伏

冷盤

冷盤嘅選擇可以話係少,一眼睇哂,沙律有得自己撈,撈好嘅沙律有四款,都唔太hea整,有幾款cold cut同碟仔食物,壽司難得睇落靚仔,有想拎嘅意欲,但刺身得兩款😑,仲有切好咗,凍海鲜只有三款,餐廳好似想放棄呢part咁🥴。

凍海鮮

蝦:望落唔太吸引,好白又細隻,但好彩仲係鮮甜彈牙,蝦膏帶少少creamy😬。
青口:望落同樣唔太吸引,又好白,冇乜味,但未到disaster。
螺:入面有屎,質感黏中帶彈,但完全冇味。

cold cuts

煙三文魚:用紅菜頭醃過,食落偏甜,蓋過咸香,鮮嫰香滑,又有少少醋薑味,可encore👍👍。
Parma ham:望落有D啡,唔太新鲜,但唔係太瘦,有油香咸香👍。
滷水牛:片得好薄,唔韌,冇乜滷水味,筋位爽彈,食得過
cold cuts

酸薑皮蛋:皮蛋雖然唔係咁creamy,但下面嘅醋醃薑蒜幼細,蒜好香,好惹味👍
cheese board

芝士:放咗喺廚房區,上面係gouda,香滑奶香重,左面嘅偏向乾身,但唔係太咸太濃嗰隻,下面係mozzarella條,有嚼頭,較smooth,質素唔錯👍

壽司

立魚刺身(冇寫名牌):切得厚,彈牙有咬口,但乜味都冇👎
北寄貝:爽彈新鮮,唔係紙咁薄嗰隻
三文魚壽司:三文魚偏厚,鮮嫩普通,醋飯唔會太凍太硬,以自助餐黎講算係幾好😆

主菜

因為主食即叫即製,冇任何保温而整到D野淋哂/過熟/唔夠熱/水蒸氣搞到好水汪汪等嘅問題,但選擇只得四款,份量又細,只可食一round,但就確保到食物質素高,擺盤靚靚仔仔🤩🤩。

豬面頰:
擺盤用心,豬面頰只得三舊,唔抵,肉質未夠軟腍,偏向結實,肉味濃,有酥香,肥瘦均勻,有侍改進。
烤肉汁(啡色)偏甜,加咗蜜糖,温和,甘筍鲜甜爽口,黑蒜軟熟甜美,綠色嘅蓉有強烈嘅獨特風味(好似蒜),帶點微辛,smooth,好似係墨西哥辣椒🌶。

雞胸:

雞皮中心呈金黃色,微脆,難得會食雞皮,裏面肉質異常地極之嫩滑軟腍🤯,唔洗點咬(朋友覺得嫩到有D奇怪 我覺得正常),但雞味唔明顯。
薯蓉質感細膩,蒜香重,可有多些奶香,洋蔥仔甜蜜唔腥👍。

泰式黃咖喱:
泰式黃咖喱

賣相好靚,將平平無其嘅咖喱變得有食慾,聞落有椰香,温和惹味,香滑,偏甜,椰奶味重,脂香感高,可多些香料味(香茅九層塔)
入面嘅魚肉極級新鮮,水嫩,入味,配有好夾嘅栗木荀扁豆唔夾嘅番茄,羅勒葉👍

甜品:
大多用咗獨立碗碟仔盛著,買相非常之精緻,有酒店級水平,並非酒樓級水平😅,大部份都係一口size,可以試到好多款式,雪糕三款都係自家製,但我就冇試到
自家製雪糕

desserts

焦糖燉蛋:可介定酒店甜品大致上既水平係點係,考牌菜,呢個的確係高質,有原粒雲呢拿籽👍
Tiramisu cake:用咗個鐵杯裝著,只得一層Marscopone cheese,可可粉同lady finder/cake,Marscopone輕盈香滑,下面lady finger浸得好耐,有cold brew/咖啡酒Kahula 香味,但個人認為浸得太耐,碗底好多水。👍
檸檬蛋白撻:外層用火鎗燒過,食落沙沙地,偏甜,同下面酸甜光滑嘅檸檬吉士醬配搭得幾好👍。
綠茶mousse:mousse最底埋藏咗個抹茶蛋糕,mousse好rich,唔甜,茶葉味濃中帶苦,抹茶控黎到呢度一定食爆👍👍。
Macaroon

Macaroon:唯一失手之作,蛋白外層過脆,小硬,焗得太耐,碎哂👎

總結:坐得舒服,環境雅緻,服務良好,但選擇好少,鐘意食海鮮壽司任食熱嘅人未能滿足,食物質素中間水平,冇任何放唔入口嘅野,見到餐廳有用心去擺盤同整甜品,連茶選用嘅牌子都好正(仲有自家製薑茶)😲,可推介呢間,食過呢間嘅人歡迎留言討論吓你嘅用餐體驗👇。
cheese board
泰式黃咖喱
desserts
  • 甜品
2021-12-31 1214 views
太古城東偶酒店自助餐,與別不同的是除了可自取自助餐枱上的食物外,更有十多款的食物可以即點即整。即叫即整的食物細細份,可以試多幾款,擺盤亦都幾靚。整體食物質素水準以上,值得一試。
$500 (Dinner)
2021-12-24 896 views
FEAST (Food By EAST) 9月底食完,食過返尋味知道佢會定期換菜式,見朋友生日即刻推介呢間再去食過 同上次食一樣,都好滿意自助區的海鮮refill得好快,基本上無見過生蠔、蟹腳、蝦會吉盤蟹腳夠鮮甜, 即叫即做的餸菜好味又精緻,開心過平時啲自助餐環境舒服,上菜快速,食材好新鮮牛臉肉,牛排特別好食好嫩重牛味 甜品相對出色,款式多而且味道好好,同上次一樣感想焦糖燉蛋好出色,食左3個 係好值得推薦的餐廳平時食完自助餐會有種要休息一陣先再食呢間係會食完再期待幾時有得再去食
FEAST (Food By EAST)

9月底食完,食過返尋味
知道佢會定期換菜式,見朋友生日
即刻推介呢間再去食過

同上次食一樣,都好滿意
自助區的海鮮refill得好快,
基本上無見過生蠔、蟹腳、蝦會吉盤
蟹腳夠鮮甜,

即叫即做的餸菜好味又精緻,開心過平時啲自助餐
環境舒服,上菜快速,食材好新鮮
牛臉肉,牛排特別好食
好嫩重牛味

甜品相對出色,款式多而且味道好好,
同上次一樣感想
焦糖燉蛋好出色,食左3個

係好值得推薦的餐廳
平時食完自助餐會有種要休息一陣先再食
呢間係會食完再期待幾時有得再去食
2021-12-20 839 views
人人話呢道好難訂位,所以早一個多月前訂左星期六全自助餐同家人順便做冬。地點非常易搵,有5個鐘免費拍車又可以行埋太古城,超讚!餐廳好光猛,環境一流,要讚下其中一位服務員一開始介紹餐廳自己製的黑糖姜茶,將粉末加熱水即可,稍為略甜但姜味夠。滿心期待只因好食評,不過頗失望。一開始行完一round後已見無乜野食,需有蠔但較瘦弱吾濃味,壽司樣靚但吾係好多有魚,飯頗硬及乾,螺及青口無味,蝦還可以。Caesar salad ok, 另一款salad 菜係普通貨,無rocket, romaine之類。smoked salmon ok but Parma ham 有怪味,好假又硬,食左一啖。有好多前菜裝係豉油碟搬大的碟仔,烤麩好鹹,蘿蔔苦,另外果d 一係鹹一係滑”傘傘”, 夾起完全”蝸牛黏液” feel。中湯蓮藕花生(較清淡但可接受),西湯蘑菇湯(幾好飲), 係整餐飯唯一熱辣辣的食物。carving station 得牛及火腿,前者ok but ham 層皮好硬,熱食有鰻魚炒飯(甜左d), 炒雜菜(encore 得最多), 炸魚(好),咖哩幾款都吾錯,跟飯及薄餅(厚及油)。咖喱食到尾突然有硬物,原來係包
),咖哩幾款都吾錯,跟飯及薄餅(厚及油)。咖喱食到尾突然有硬物,原來係包裝袋撕下的藍色一小角,問左廚師話可能係mayo 個包裝袋,服務員有講吾好意思。cheese 有3款,無特別驚喜,但無跟餅干,bread 不知是否homemade but "UN” 到不得之了,浸左湯食先好d。只試左一種cookie, 凍及林,甜品方面全部細細件, tiramisu 幾好不太甜,mango pudding 好食,芝麻mousse ok, 其他正常,有自製ice cream 但太飽無食,家人只試左一款有姜味的,幾特別。drinks 全部自己serve。還有其他食物不能盡錄,總括係食物種類少不太好食,除左湯以外食物吾熱,前菜差,檯上亦無紙巾。service 係ok 的,staff 有禮。原價$468+10%,有credit card promotion 8折,還有重點,回家後味精作怪,全部人不停飲水,同上次去水上樂園隔離果間酒店有得fight 。試過就好,不會再黎。
2021-12-18
$440 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
2021-12-14 690 views
都話包早餐嘅staycation先至係Good morning。尋晚已經喺Feast食完自助晚餐,非常好味,今朝Chung Lup返嚟呢度食早餐。佢呢度嘅早餐係set menu,都係用QR code落單,選擇都算豐富,有英式早餐,中式早餐,牛角包三文治,法式麵包三文治等等選擇,配菜亦都可以選擇生果,或者燕麥,或者亞麻籽布甸之旅。至於飲品有果汁,鮮奶,咖啡,水,可以自己去自助區攞。我就叫咗中式早餐,包括繼續,點心, XO醬蘿蔔糕,配菜我揀咗水果,中式早餐入邊有一粒燒賣,又怕搞,味道唔錯。XO醬蘿蔔糕原來係炸蘿蔔糕,非常香口,但係我略嫌個皮硬得滯,可能如果轉用XO醬炒蘿蔔糕口感會更好。至於繼續,味道係OK嘅,亦都跟咗肉鬆,花生同埋酸菜,好細心。唔知係咪因為我食咗點心同埋蘿蔔糕先,所以我食繼續嘅時候,個粥係涼涼地嘅,建議個鐘可以整熱啲,因為呢度冷氣都幾猛,相信個鐘好快會凍。Chan入邊仲有一個叉燒包,命運同個粥一樣,因為我比較遲食,所以食嘅時候個包係凍嘅,叉燒包入邊唔夠濕,所以味道一般。順帶一提,呢度侍應非常細心,由於佢哋中醬汁嘅器皿係深色,肉眼好難分得出邊一疊係豉油,一疊係辣椒油,侍應比C
中式早餐入邊有一粒燒賣,又怕搞,味道唔錯。XO醬蘿蔔糕原來係炸蘿蔔糕,非常香口,但係我略嫌個皮硬得滯,可能如果轉用XO醬炒蘿蔔糕口感會更好。至於繼續,味道係OK嘅,亦都跟咗肉鬆,花生同埋酸菜,好細心。唔知係咪因為我食咗點心同埋蘿蔔糕先,所以我食繼續嘅時候,個粥係涼涼地嘅,建議個鐘可以整熱啲,因為呢度冷氣都幾猛,相信個鐘好快會凍。Chan入邊仲有一個叉燒包,命運同個粥一樣,因為我比較遲食,所以食嘅時候個包係凍嘅,叉燒包入邊唔夠濕,所以味道一般。順帶一提,呢度侍應非常細心,由於佢哋中醬汁嘅器皿係深色,肉眼好難分得出邊一疊係豉油,一疊係辣椒油,侍應比Chan我嘅時候特意提點我,邊一個係辣椒油,邊一個係豉油,驚我點錯,值得一讚。
整體來講,呢度嘅早餐係豐富嘅,去到床頭好舒服,只係冷氣猛咗少少(可能因為我早落嚟,冇乜人)容易令到啲食物變凍。
2021-12-14
Type of Meal
Breakfast
2021-12-14 648 views
一段時間冇嚟呢度食自助餐,今晚再嚟先發覺原來佢哋個Menu轉咗,冇咗我最鍾意食嘅銀雪魚🥲 不過轉下Menu都係件好事。值得推介嘅食物:- 清酒煮蜆,極香清酒味,可惜啲蜆非常細隻- 牛油煎帶子,生熟煮得剛好,好香牛油味,半碟嘅asparagus都好好味- BBQ Ribeye Steak- Portabella mushroom with Spinach and Cheese- 羊肉乳酪咖喱,有驚喜- 牡丹蝦刺身- 吞拿魚腩蓉壽司- 猴頭菇粟米湯- 芒果布甸,crème brûlée, homemade gelato- Coffee呢度嘅生蠔有兩款,fin de Claire 同 Irish rock,未到OK,但唔係非常出色嗰種。魚生有五款選擇,只係牡丹蝦比較出色。但係呢度嘅熱盤非常值得推介,甜品亦都有好多選擇,homemade gelato,尤其係朱古力,亦都好好味。總括來講,呢度自助餐雖然貴,但係食物質素唔錯,值得一試。

值得推介嘅食物:
- 清酒煮蜆,極香清酒味,可惜啲蜆非常細隻
- BBQ Ribeye Steak
- 羊肉乳酪咖喱,有驚喜
- 牡丹蝦刺身

Bbq  Ribeye  steak
Curry  Lamb
Portabella  Mushroom
2021-12-13
$700 (Dinner)
Sake  clams
Seared  scallop
Bbq  Ribeye  steak
Curry  Lamb
Portabella  Mushroom
2021-12-13 729 views
FEAST 的名字,相信對於好多白領一族都不會感到陌生, 餐廳嘅 Business-semi lunch buffet 長期爆滿, 非常多捧場客, 逢星期一至五 (中午12時至下午2時30分), 收費每位408加一, 小童收半價, 不設長者價。 費用包括: 頭盤丶主菜與甜品。 沙律丶冷盤及甜品可從自助餐桌上自取。 主菜熱盤全部新鮮製作, 有四款選擇,  Menu每二星期轉換一次。 🍓沙律櫃非常衛生, 食物櫃用自動門, 以免食物長時間曝露於空氣中。 食物種類多選擇, 有三文魚丶 多款凍肉丶 各款沙律菜丶 中式涼拌丶 越南檬粉和扎肉等等。🧁甜品賣相精緻, 全部用小碟獨立擺放, 除了macaroon 之外, 其他甜品都做得有驚喜, 小小的朱古力cupcake, 上面加上朱古力butter cream和蜜糖榛子碎, 層次感豐富, 不太甜。 那塊白色方塊外表似鳥結糖, 食落去原來是白朱古力加上開心果碎, 喜歡這個配搭。🥩主菜:🍴蒸比目魚: 火候調教得剛好, 唔會overcooked, 味道夠, 不太鹹。🍽️黑蒜意大利飯: 意大利飯軟硬度適中, 加入黑蒜丶雜菌和青豆, 好味而不膩。🥢鎮江骨: 食落肉

🥩主菜:
🥢鎮江骨: 食落肉質有些硬, 而且不夠肥美, 不推介。
2021-12-09 527 views
黎staycation ,食埋佢既dinner buffet 😍生蠔,長腳蟹,凍蝦,東風螺唔使講必食但熟食都好好味用QR code落單,有專人令過黎比你食推介食帶子,東坡肉,好有水準甜品都正,馬卡龍,檸檬撻。。。。高質超值
2021-12-01 819 views
朋友話想嚟試,見網上食評又讚不絕,一於嚟試吓啦😃點知嚟到先知原來平日係半自助午餐🥣$388一位完全覺得唔抵食,個主菜太少,羊串加炒飯那羊肉過晒火太熟啦火腿扒加太陽蛋裝飾得好靚但份量係唔會飽,幸好我選擇了鯛魚加辣肉腸4小片,算是正常味道所謂嘅半自助餐就只得沙律、壽司、兩三款嘅刺身、冷菜😔最值得讚嘆嘅係中式湯好重雞味,我也飲了兩碗飽晒啦😙呢間餐廳最出色嘅係甜品🍮款色種類都算多,不算太甜,可惜嘅係無蛋糕做甜品🍰
2021-11-30
$430 (Lunch)
2021-11-13 1008 views
約1個月前訂座的lunch buffet令我失望,以$400幾$500一位價錢來說不值....熱葷太少,約10多樣,沒有牛扒,只有羊架和蜜汁叉燒,要知道羊不是太多人喜歡吃;刺身只有兩款北寄貝和墨魚;青口好細隻,冷麵有啲怪味,吃一口便吃不下了,即製意粉份量少而白汁是與眾不同的唯獨甜品雖少款但全都好吃自製雪糕更是必吃的,咖啡就正常咖啡機味道,另外環境很闊落,坐得舒服,但就再不會去吃第二次lunch buffet的了。
唯獨甜品雖少款但全都好吃
自製雪糕更是必吃的,咖啡就正常咖啡機味道

2021-11-13
$468 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
2021-11-09 842 views
閒日中午 冇蠔….(怪自己冇問清楚,的確有啲失望…)自助款式野食不多,以有主菜黎講,係算多。但主菜 好睇唔好食…. 就變得自助款式好小….(因為食唔飽…)個開放式廚房 好有氣氛 完*個扒 唔好食…un…個海鮮餅…. 唉…. 冇下次沙律好味😋生果好味😋明太子沙律特別😋自家製雪糕好食😋但呢個價錢 唔值(可能晚餐有蠔會好啲掛)*學會了…食評不可信…應信返朋友意見完!!!!!!!!!!冇下次!!!!!!!!!!!!
閒日中午 冇蠔….(怪自己冇問清楚,的確有啲失望…)

自助款式野食不多,以有主菜黎講,係算多。

個開放式廚房 好有氣氛 完*
個扒 唔好食…un…
個海鮮餅…. 唉…. 冇下次

沙律好味😋
生果好味😋
明太子沙律特別😋
自家製雪糕好食😋

但呢個價錢 唔值(可能晚餐有蠔會好啲掛)

*學會了…食評不可信…應信返朋友意見

完!!!!!!!!!!冇下次!!!!!!!!!!!!

2021-11-06 1070 views
個人認為係高質熟食自助餐但都有冷盤生蠔 蝦 螺都係甜既小量刺身壽司豬牛羊有齊 廚房開放式係你面前整該有都有 重質唔重多款飲品自助冷熱都好齊完全無一款食物係鞋口痴耳之前食過香格里拉用黎做比喻價錢:大慨係香格一半價錢質素:食返香格里拉質素食物種類:亦都係香格既一半環境:香格有情調但太暗影唔到相係化算甜品都幾高質馬卡龍吸痴牙唔流 甜品都有十種推介曲奇&足料3款自制雪糕出面成日食mo__pick 哈_大師呢d都食到厭中西湯各一款 味道一般 唔算出眾但入黎唔係為湯 無所謂📌總結✋✋✋✋食野重質唔重量想食大量冷盤就唔洗特登黎食~但唔多食生冷野既好推薦!黎M女士細路公公婆婆都岩👌👌👌最好一直都有位比我長期訂座全自助午餐 468+1
個人認為

中西湯各一款 味道一般 唔算出眾
但入黎唔係為湯 無所謂

📌總結✋✋✋✋

食野重質唔重量
想食大量冷盤就唔洗特登黎食~
但唔多食生冷野既好推薦!

黎M女士細路公公婆婆都岩👌👌👌

最好一直都有位比我長期訂座

全自助午餐 468+1
$468 (Lunch)
  • 甜品
  • 生蠔
  • 焦糖燉蛋
  • 食物唔鞋口
近日疫情稍為放緩,又多了食肆行「C,D區」,市道感覺上改善了,好多餐廳都full booking,尤其是日式食肆更誇張,動輒要等半年,上次就同朋友私局,見返好多好耐無見既飯腳,傾到天南地北都意猶未盡,一於再約過。今次同朋友來個午間小敍,畢竟疫情期間,一年都見不過兩次。其實East Hotel真係好就腳方便,由太古站一出,十幾步就到酒店門口,而且近日裝修後重開,座位多了,空間感強烈,裝潢帶時代氣息,廚房改動成開放式,人手足,就算是午飯時間爆滿,出餐依然游刃有餘。而太古城始終是龍頭住宅,附近又多寫字樓,所以客人大多數是白領,Feast午餐提供Semi-buffet,成人$388/位,由12點至1430。先講下主菜,共有四款,當中已包含印度咖喱雞、炸吉列海鮮、牛同鴨,不過就會經常改動,而入座時已放低專屬「QR Code」,落單無須搵侍應,減少漏單的風險。主菜各自點了牛肉及鴨肉。「烤醃紅酒西冷牛扒」當然是即叫即製,可能要遷就上班一族,上菜速度快,賣相絕不含糊,置底是薯蓉,伴以油封新薯、焦糖乾蔥以及澆上紅酒汁,西冷烤至五成熟,雖然沒有血絲,但肉質嫣紅,有嚼口,蘸點紅酒汁更惹味,有水準。而朋友的「

今次同朋友來個午間小敍,畢竟疫情期間,一年都見不過兩次。

主菜各自點了牛肉及鴨肉。
而朋友的「煙燻鴨腿肉釀蜆殼粉」伴以烤蕃茄汁,蜆殼粉用上碩大體形,放上充滿煙燻的鴨腿肉,足足有三件,食落都好飽肚,若果嫌太膩,大可蘸點蕃茄汁平衡一下。

另外兩款是炸海鮮吉列及印度咖喱雞。

食完主菜,當然要睇下任食菜色。
先係海鮮類,簡單有熟蝦、藍貝及翡翠螺 ,講真翡翠螺真係好大隻,藍貝肉質好嫩,食得過,但可能午間多白領儷人,最受歡迎反而係沙律。
值得一提係沙律櫃非常衛生及現代化。

好多餐廳都會用膠蓋把食物蓋住,但好多時食客拎起放埋一邊便置之不理,但Feast增設了自動裝置,有人靠近時便會自動打開沙律櫃,人一走開,幾秒後便自動關上,以免食物長時間暴露於空氣中。
整個沙律櫃有田園沙律、凱撒沙律、烤紅菜頭甘滑沙律、吞拿魚尼哥斯、泰式八爪魚沙律、越式雞絲沙律、酸辣鳳爪、鹵水牛展、泰式生蝦、蒜蓉拍青瓜、醃蓮藕、五香黑木耳、涼拌茄子及冷烏冬 ,亦有煙燻巴馬火腿、風乾牛肉、意大利火腿以及煙三文魚,以午餐而言是相當豐富,而且每款都是小碟上,就更覺衛生。
個人推薦清爽的泰式生蝦、健康爽口的五香黑木耳及開胃菜酸辣鳳爪。

日式前菜及刺身
中華沙律、螢光魷魚北寄貝及鯛魚刺身
至於壽司有蝦壽司、腐皮壽司、玉子壽司、三文魚壽司及卷物。

雪糕

午飯可以Free Flow Homemade Gelato,係咪好幸福呢?仲要有薄荷朱古力、海鹽焦糖同三葉草蜂蜜乳酪三款口味。
至於甜品,就有綠茶慕絲、焦糖慕斯、焦糖燉蛋、白桃啫喱、檸檬蛋白撻、芒果布甸、朱古力撻、藍莓芝士蛋糕以及Tiramisu。

個人一定首選 Tiramisu,做得好濕潤及鬆軟;白桃Jelly就好香甜,再加焦糖燉蛋,真係好滿足。
仲有馬卡龍、曲奇、香橙朱古力蛋糕、水果及石板街朱古力條。

飲品

先講講飲品櫃,有黑糖薑茶、菊花綠茶、冬瓜茶、解茶、皇室奶茶 、巨峰玉露、檸檬茶、可樂、可樂plus、玉泉忌廉及雪碧,種類都好多完化。
當然係少不了的自助咖啡機及茶包,總之想點飲都得。
2021-10-31 905 views
結婚週年紀念帶埋囡囡嚟咗feast食夜晚buffet,阿囡歲半唔洗錢。呢度係用手機落單,即叫即煮既主菜有12款,澱粉類有4款(白飯,印度烤包,薯蓉,松露薯條),蔬菜有中西兩種。佢地另外有semi buffet喺出面,有中日韓式小食,西式沙律,日式壽司刺身,新鮮海鮮(生蠔,長腳蟹,螺),各式甜品蛋糕餅乾雪糕。主菜我哋叫左豬肋骨,紅燒肉,清酒煮蜆,帶子,肉眼扒,牛面頰,羊肉咖哩同埋海南雞飯。全部都好食,最鍾意既有海南雞飯(d飯好重蔥油味超正雞好滑),牛面頰超嫩又入味。生蠔,蟹同埋螺都好新鮮好甜,老公total食左50隻蠔,供應好充足,完全唔洗等。甜品都非常多選擇,焦糖燉蛋好味,d小蛋糕mousse cake小撻都好濃味做得好好,餅乾類試左件開心果biscotti,好脆好好食。自家製雪糕有三款(士多啤梨,甘草,三葉草蜂蜜乳酪),唔敢食甘草,其他兩隻都好食。有好多甜品未試到,好想再嚟食過!

有好多甜品未試到,好想再嚟食過!