2006-08-20 32 views
食物質素:花款多,有燒味、小菜,點心、甜品、炒粉面飯,即叫即煮飲品:汽水、柑桔檸蜜、啤酒任飲收費:公道,$98+10%冇茶芥,8:30pm平$10,6位送1位環境:靚,有落地玻璃同水晶燈,好靚服務:有禮貌,好過好多酒樓

飲品:汽水、柑桔檸蜜、啤酒任飲

環境:靚,有落地玻璃同水晶燈,好靚

服務:有禮貌,好過好多酒樓
星期日返完church近近地和外國回來的relative來這兒食飯,吃到一肚火。我一直對這家酒家沒甚麼好感,次次去吃都不好吃,五月底來過我去飮後更覺垃圾,但大家都要來(附近無choice,潮客又是很多人),我也沒辦法。我們8個人,當然要等久一點,但實在久得過分,過多小時後,知客竟然飛了我們的number!頂!她話同一顔色的飛也分2條lane排!痴,你講晒啦!你鍾意點都得啦!最後也算分到張桌,哈,有無搞錯,8人比張小圓桌!我數過全場這款桌最多坐5人呀!不知所謂!仲要附近都是桌貼桌(2呎!),逼死啦,逼到人掂人呀,筷子撞筷子,連點心籠也要疊起!d人爲做生意乜都得!張桌原本得四張chair同餐具,d waiter仲好似盲咁,都唔幫手拿chair、唔加位!乜服務態度呀?是你們的知客編我們坐的,痴!o嘴!食物方面,$24大點,大佬,這兒不知何解可收那麼貴?無道理!完全不值,你說食物普通,環境也可補救,但這兒兩者都不成呀,黑店呀!後來,家人因家事心情不好,已沒叫東西吃,我跟表弟後來也早走了,全都沒吃甚麼。就算再留在那兒也沒有東西想吃,根本就不好吃!我只吃了“咸菜豬肚”的三塊咸菜、一個凍的奶黃流沙包

食物方面,$24大點,大佬,這兒不知何解可收那麼貴?無道理!完全不值,你說食物普通,環境也可補救,但這兒兩者都不成呀,黑店呀!後來,家人因家事心情不好,已沒叫東西吃,我跟表弟後來也早走了,全都沒吃甚麼。就算再留在那兒也沒有東西想吃,根本就不好吃!我只吃了“咸菜豬肚”的三塊咸菜、一個凍的奶黃流沙包、兩條魷魚鬚、鯪魚球,哈,這樣就$300,可笑!我們連粉面也沒炒喲!完全不知吃了甚麼到肚,要出去再吃東西!

茶$本身已很貴(8元一個!),我們最終只來了7人,也要$56啦,(丢落咸水海好過),卻得不到應有服務!超怒!食物又貴又不出色,環境又逼又不好坐,我以後一定不會再去吃,找自己笨!

*每人$48但無東西到肚,更別惶論飽了!*
2006-04-25 11 views
每年指定動作─拜山後與家人來飲茶. 不是因為這裏環境好食物好,純粹因為同場沒甚麼其他選擇(聘珍樓是更貴和選擇少). 假期早上十點幾,一行五人很輕易就拿到位,點心紙上都是大路傳統點心,無驚喜之餘發現原來都幾貴,頂點要三十幾蚊,而且很多較吸引的選擇都被列作"廚部"點心(要約三十蚊一碟),價錢拍得住好彩鴻星. 要是貴得有價值也不緊要,但試了好幾款最基本的叉燒包、蝦餃、素菜粉果、蝦腸、鳳爪等等也是行貨貨色,街坊酒樓收費還可以,但這個價位就真是有點那個. 三十多元的咸菜豬肚更不濟,咸菜過淋豬肚有怪味一點胡椒香也沒有,媽咪自己煮也出色好多. 服務也不見得好,每次都要叫幾次才添茶,結果只叫點心沒有叫炒粉麵也差不多四百元埋單,即七十多元一位. 超級唔抵的一餐.

2005-10-19 6 views
一家人星期日去食飯.左八個菜.有海斑一條.乾扁四季豆.西蘭花帶子.乳豬拼盤.菜雞.清炒菜芯.另有二個菜已忘記係乜.除左海班可以之外.其它真赫我一跳.先係乳豬拼盤.乳豬肥.叉燒瘦到乾.菜雞係凍.清炒菜芯變清烚菜芯.冇味道及煮到黃晒.西蘭花帶子尚算ok.最精境就係碟乾扁四季豆.四季豆烚到淋晒.d肉碎唔香口.一見到就唔想食.諗住試下.即刻冇晒胃口.好似有d益味.唔識講.總之極劣. 埋單唔平.八百幾蚊.絕對唔會再去呢間聯邦.
埋單唔平.八百幾蚊.絕對唔會再去呢間聯邦.
2005-06-20 4 views
book o左房食爸爸節dinner, 一行廿幾三十人, 有大有細, 国藉都有幾個。一去到, 勁大陣煙味, d抽風好唔掂, 成晚臭到嘔呀!! 爆憎lor ,我!!!d service 好一般啦, waiters 唔夠醒目, 要叫sin 識加水。好喇, 到d food 喇, 一個字: 差! 最好食竟然係紅豆沙!? 你估我o黎食dessert ga 咩!1) 拚盆: 太凍, d 油仲要結o左o係碟底一'浸' o甘, 好核突......2) 芝士「焗」大蝦皇: 完全feel 唔到佢有「焗」過lor, 只係淋d 芝士汁上d 蝦同麵上面ja ma! 味道一般。3) 貴妃蚌雞肉炒西芹: 屋企feel, 無咩特別, 唔難食o既。4) 水蜜桃海鮮卷: 海鮮? 好似only 得舊桃同d salad 醬ja wor.....5) 雞絲「排翅」: 講你都唔信, 我覺得樓下$10 一碗o個d「翅」會多料過佢lor, d 雞絲仲要好似係齌o個d o甘lor, 一定唔係真o既雞!!! 過份!!! 仲有呀, d 「排翅」wor......... 好似手指夾o甘大ga ja!! 真係食到我o 哂咀...... 個豆

o既。

5) 雞絲「排翅」: 講你都唔信, 我覺得樓下$10 一碗
o個d「翅」會多料過佢lor, d 雞絲仲要好似係齌o個d
o甘lor, 一定唔係真o既雞!!! 過份!!! 仲有呀, d 「排翅」wor......... 好似手指夾o甘大ga ja!! 真係食到我o 哂咀...... 個豆粉獻杰到喊....>_<!!!

6) 瑤柱甫: d 節瓜係硬ga.....

7) 蒸星班: 嘩, 好大條, 不過d 肉係死死實實o既, 都似係雪魚ga 喇.....

8) 燒乳鴿: 呢個ok, freah 炸起, 夠hot

9) 荷葉飯, 湯麵: 無食, 唔知

10) 紅豆沙: 呢個係成晚最好o既, 又足料, 又起沙, 而且陳皮味唔勁, 仲有蓮子百合tim!

11)仲有d 「受」飽, 好難食。
三豆糕, ok , 幾好食。
唔知咩酥, 又係好難食。

基本上10 樣有9 樣都好難食, 都無咩再去o既reasons 喇......
2005-05-03 13 views
首先為經常打錯荷'李'活致歉, 原來係'荷里活', 搭車經過時, 讀者可以睇下佢商場外巨字可以證實.對聯邦至深印象就係樓底超高, 再加上希臘式巨柱, 配以燈光效果, 呢種裝修, 實非一般中式酒樓可比擬, 要是食平, 呢度可能比較困難, 但要是洗錢但食得開心, 呢度會係好選擇, 去過兩次, 完全符合本小狗食三大要求, 呢間可以多去, 反正合心意酒樓, 區內不多.

2005-04-18 9 views
細表弟既滿月酒就係響le 度,佢既味道都唔錯~~~而且菜式都比一般中式酒樓創新~~好似有類似葡汁大蝦咁~~~都唔錯
好似有類似葡汁大蝦咁~~~都唔錯
2004-12-08 8 views
昨天一行三人(all girls) 去0左聯邦食,冇0左任食, 變0左每碟$28, $38 0既小菜(當然有0的貴少少0既), 昨天叫0左:白飯魚菜甫抄蛋($28)--呢個餸0係酒樓食唔算特別菜色, 但係我地覺得幾好味日式紫菜炸豆腐($28,唔太肯定個名)--有個酸酸地0既汁跟, 就咁食就麻麻, 點埋汁都ok gei另一個唔記得係咩, 係用塊生生菜同底, 上面加0的蛋白,粟米粒,鮮蝦($68)-- 呢個我覺得幾好食, 但我個fd 唔鍾意食酸辣湯and 菠菜xx羹(各$28)以上係一碗價錢, 但係可以分到三小碗酸辣湯好辣, 食食0下食唔到lu, 辣得濟另一個好好味甜品叫0左楊枝金露同豆漿湯丸(各$10)楊枝金露好好味個湯丸麻麻, 個豆漿絕對唔似lor..好似奶水咁...粒湯丸冇乜特別加個白飯, 埋單$280, 都算ok 低下次同屋企人食多次先
昨天一行三人(all girls) 去0左聯邦食,
昨天叫0左:

白飯魚菜甫抄蛋($28)
--呢個餸0係酒樓食唔算特別菜色, 但係我地覺得幾好味

日式紫菜炸豆腐($28,唔太肯定個名)

-- 呢個我覺得幾好食, 但我個fd 唔鍾意食

酸辣湯and 菠菜xx羹(各$28)
以上係一碗價錢, 但係可以分到三小碗
酸辣湯好辣, 食食0下食唔到lu, 辣得濟
另一個好好味

甜品叫0左楊枝金露同豆漿湯丸(各$10)
楊枝金露好好味
個湯丸麻麻, 個豆漿絕對唔似lor..
好似奶水咁...粒湯丸冇乜特別

加個白飯, 埋單$280, 都算ok 低
下次同屋企人食多次先

2004-07-22 6 views
服務:閒日晚上8點去食, 好少人, 所以服務唔錯, 快手得o黎冇一種催促感。氣氛:唔多人, 幾清靜, 有電視睇, 感覺好似自己兩公婆響屋企食飯咁。評語:不嬲都好少兩公婆去酒樓晚飯, 因為人少, 可以食o既dishes唔多, 好悶......呢種餐正好o岩我呢種人。飲品:套餐包任飲(生力/可樂/橙汁)。前菜:每位送鮮蝦沙律同半隻燒乳鴿, 沙律幾好味, 但d蝦好唔掂, 淡而無味。燒乳鴿雖瘦小, 但燒得好香, 正!湯:菜膽翅或燕窩蟹肉冬蓉羹任選其一, 我地每人選一款, 兩個都幾好味!主食:每碟都細細地, 例如沙律汁炸蝦球, 每次order有四隻, o岩晒我呢d又多心又唔食得落太多野o既人。--最正: 椒鹽九肚魚、XO醬甜豆花枝片、沙律汁炸蝦球(味道好好, 但汁稍多)--中規中矩: 海蜇頭、西蘭花鮑魚菇、紫蘿炒牛肉--唔掂: 手撕雞(好"霉")、黃金海鮮卷(炸得好勁, 但唔覺有海鮮, 得一pad沙律汁)甜品:由於已經好飽, 只叫左兩款, 其中芒果布甸好唔掂, 係布甸粉開出o黎而完全冇芒果香味; 紫米露唔錯!結論:佢應該間中會轉餐單, 由於近屋企, 唔想煮飯時可以再試。

評語:

正好o岩我呢種人。

飲品:套餐包任飲(生力/可樂/橙汁)。

雖瘦小, 但燒得好香, 正!

食得落太多野o既人。
--中規中矩: 海蜇頭、西蘭花鮑魚菇、紫蘿炒牛肉

芒果香味; 紫米露唔錯!

結論:

佢應該間中會轉餐單, 由於近屋企, 唔想煮飯時可以再試。
2004-03-27 3 views
中式任點任食自助餐:叫過一次唔叫,因為唔平,最衰係叫左既野好耐先黎,等到火都黎埋,三催四請,有d仲話冇,完全唔抵.小菜晚飯k,不過不失,但星期六日晚冇訂檯就唔駛旨意可以walk in.飲茶:又係麻麻地,美心會好好多. 員工service麻麻.
中式任點任食自助餐:
小菜晚飯
飲茶:又係麻麻地,美心會好好多. 員工service麻麻.
2001-12-24 13 views
前陣子,食了餐同學的婚宴.也是魚,雞,翅....以婚宴三十多圍來說,巳經很不錯同學們看來也很滿意.主家選的菜也很合口味.直至最後飯麵來個不好食水餃麵<=真的差得很之後同學們只會用最後吃這水餃麵作評論,完全忘記了之前十多個菜.真替聯邦不值,也希望各酒家們不要忽視最尾的飯麵,甜品,生果.
2001-08-24 9 views
你都算黑仔, 我屋企人住o係星河名居咁耐....成日去食晚飯, 都無你講得咁差, 咩食蛋殼....又話隻雞有臭味, 你唔曉叫部長換咩...人食你食, 乜得你食得咁差勁??????????
(Non-member)
食完真係慶到屎都滾埋!o個晚食小菜,叫五個菜,個賽傍蟹,成碟都有蛋殼,咬到牙都痺埋;子薑雞有陣臭味,又酸又叔,份量係例牌再一半,七十幾蚊;咕嚕炸鱔酸得濟,又唔夠火喉,八十幾蚊;你老闆食個西蘭花帶子,丁屎咁多,全部細細粒,九十八蚊呀!最正常係魚肉通菜,一個最CHEAP 的小菜先最正常,其餘都食到咀歪,真係冇陰公!一路食蛋殼一路聞臭雞,成班FRIEND 都食到口黑面黑,TOTAL 六個人要五百五先落到樓,真係媽叉福星龜頂頂!
2001-02-22 11 views
西式buffut就成日食, 都食到厭, 但呢間酒樓就長期推出中式任點任食自助餐,星期一至四就抵食,只係$118.00 食2個多小時,有長者咭仲會平一點丫, 張點菜紙共有100個(菜式, 翅湯,蛇羹,糖水,甜點)而且汽水,啤酒果汁任飲, 都有幾多樣係海鮮類, 都算佰多元食到夠.當然要計茶芥加一啦~<br><br>最適合2個至3個人唔知食咩好, 而且呢間酒樓係連鎖, 四圍都可以食到, 唔駛一定來這分店, 有某幾間分店仲有埋火鍋自助餐添~ 但如果來呢荷理活廣場呢間呢, 都有2 間舖打對面, 我就覺得唔駛上樓一層過那間服務好一點丫, 記得!! 星期五,六,日係貴dd 架!!
<br>