2009-11-22 45 views
環境系唔錯.待應好努力sell野問題係sell完就唔理人....湯無問題....好甜....而的pig肺都好乾淨但其他食物....雞瀨布甸一般.......雞瀨一的都唔好食,的雞仲好肥價錢仲要二百元...一的都唔抵
環境系唔錯.待應好努力sell野
問題係sell完就唔理人....
湯無問題....好甜....而的pig肺都好乾淨
但其他食物....雞瀨布甸一般...
....雞瀨一的都唔好食,的雞仲好肥

價錢仲要二百元...一的都唔抵
2009-11-19 21 views
婚宴-標準尺度唔知點度好,,以往家人出,今年大個仔又有工返,就自己出,心態上同尺度同平時出街會唔同左,,都有成5年以上無去過飲宴了,,以下就食物本身而言,無受婚宴影響,非無禮之談乳豬-皮一般,,唔脆,,肉就有d腥腥地竟然,,失敗竹笙杜莆-頭頭以為"杜甫"前者向來無好感,ok la,後者光瑤柱,都係唔識欣賞,,有味就算ok la魚柳蝦球-前者ok,,是炸的好易出到味,,後者一般唔太鮮味特出鮑魚螺片-可能太耐,,感覺自己第1次食鮑魚成隻上,,但諗落以前飲都可能食過只係唔識食所以 無乜印象..但到而家都係唔識欣賞呢d山珍海味貴在之處係邊?有得揀食貴d既海鮮好過..雞絲魚翅-有d似河粉物體唔知乜,,又係唔識欣賞..ok就算,事關連街頭碗仔翅我都覺兩者味係差不多..帶子西蘭花-帶子又係麻麻,過得去,,口感唔知點咁..,花就咪又係咁.脆皮雞-5分脆就只有3.5分..肉就比較肥..但味都ok食得落..星班-又係個句好難整得唔好食..口感ok,.但味道5分係食過最好一次,,呢度就只有3.5分又係..鴛鴦飯-汁ok..好似有蝦.哈..飯竟然覺得好食過之前個d..雪耳蓮子糖水-清如水,,飲上口10分係水味
乳豬-皮一般,,唔脆,,肉就有d腥腥地竟然,,失敗
雪耳蓮子糖水-清如水,,飲上口10分係水味..呢碗有8分...
啤酒唔冰凍.,,飲返可樂好d,,無乜酒隱既話..
$500 (Other)
2009-11-03 17 views
今次轉換新環境,順便買番部hi-fi,過左荷里活飲茶.好彩男朋友一早拎位,去到差不多入得喇~位與位之間好窄,後面果台仲要有部bb車頂住,坐得唔係咁舒服.是日午餐:- (三人行) 鮮蝦腐皮卷>> 係脆,不過炸得唔夠燶,又冇富臨整得咁香,pass啦!食完一段時間其他點心先陸續有來.. 蟹子燒賣>> 大大粒,d蝦脆既.點埋辣醬好正~ 棉花雞>> 已經有好一段日子冇食過喇,都唔錯,好多魚肚,舊雞都滑.我最怕見到雞骨出血,今次連骨都冇! 豬潤芫茜腸>> 唔係周圍都有得吃既蒸腸粉,味道怪怪地.不過連埋d粉皮吃,我就肯食下豬潤.但下一次我會正正常常叫番叉燒腸. 蒸排骨>> 都係唔夠味,豆豉好少,不過不失啦!仲有芋頭添~ 奶皇流沙包>> 冇流沙既奶皇包,我記得第一次食真係有流出黎架..到我食完差不多14:15,下面都仲有人等位.
今次轉換新環境,順便買番部hi-fi,過左荷里活飲茶.

好彩男朋友一早拎位,去到差不多入得喇~

是日午餐:- (三人行)
食完一段時間其他點心先陸續有來..
蟹子燒賣>> 大大粒,d蝦脆既.點埋辣醬好正~
蒸排骨>> 都係唔夠味,豆豉好少,不過不失啦!仲有芋頭添~

到我食完差不多14:15,下面都仲有人等位.
2009-11-01
$70 (Lunch)
(Non-member)
2009-06-27 22 views
食物質素沒問題,但員工很有問題!有位女部長的態度極差,我們叫了數罐可樂,她送來一罐底部凸出的;我說要更換,剛巧姐姐又想要可樂,這可惡的女人想偷偷的開啟此有問題可樂倒進我姐姐的杯內,幸好我及時制止及叫她拿兩罐新的來!之後,她不斷行來行去也沒拿可樂給我們,到我想找其他人幫手時才來,太過份!

2009-06-26
Celebration
Birthday
2009-06-19 17 views
今日請了半天假, 同男友慢慢HEA.因為想睇戲, 所以近近地去左鑽石山,第一次去呢間聯邦, 預左佢貴過我地平日飲既屋村茶樓.2個人食左:-蘿蔔糕- 脆目地大大塊3件.牛肉腸- OK, 好味.干燒伊麵- 迷你版, 都冇呃我地, 足二人份量, 略嫌唔夠咸唔夠蠔油味.蝦餃- 好味喎, 啖啖蝦.牛柏葉- 好"UN"呀! 仲難趙過香口膠, 落左超多胡椒粉, 救命, 難食.燒賣- 都好好味, 蝦多過豬肉個場好靚, 冇柱, 擺酒應該好唔錯, 哈哈~~
今日請了半天假, 同男友慢慢HEA.
因為想睇戲, 所以近近地去左鑽石山,
第一次去呢間聯邦, 預左佢貴過我地平日飲既屋村茶樓.

2個人食左:-
蘿蔔糕- 脆目地大大塊3件.
牛肉腸- OK, 好味.
蝦餃- 好味喎, 啖啖蝦.
燒賣- 都好好味, 蝦多過豬肉

個場好靚, 冇柱, 擺酒應該好唔錯, 哈哈~~
迷你版干燒伊麵$40
牛柏葉好唔得
2009-06-19
$85 (Lunch)
迷你版干燒伊麵$40
2009-05-14 10 views
真係激鬼戲!我最愛食東星班,所以我地每次去到個度第一時間就叫條東星班,但今日煮完出黎好無口感,又刎,東星食落口感係好滑,呢條魚根本就係雜星,最後叫咗經理過黎,個經理係姓袁個主任係姓黃,佢地仲要好無禮貌咁堅持係東星,無問題錢唔係問題,但咁大間公司都唔誠實,為咗做生意咁樣欺騙客人,我都一個月會去幾次,但今次之後我絕對唔會再去......我奉勸大家唔好再去啦,無謂被人欺騙..........
2009-05-13
2009-03-29 13 views
昨天和父親小學同學一家到仙宮樓晚飯後, 今天他同學的太太致電說會來鑽石山這邊, 不如一齊食多餐, 就這樣, 臨時訂了聯邦滑蛋蝦仁: 簡單的一個小菜, 滑蛋味美, "蝦仁"超大粒, 簡直就是蝦球嘛! 雖然都知係急凍貨, 但都幾爽口~ 清炒西蘭花: 如果可以淋少少同切細粒少少就好喇~花膠豆腐煲: 花膠份量適中, 配合獻汁炆得幾好味, 唔會太硬又唔會軟軟的一pat, 炸豆腐仍盒裝豆腐, 一貫滑滑的沒甚豆味~ 脆皮燒鵝: 外表燒得好靚, 皮脆, 肉質實, 內部的醃料幾入味, good!鮮蝦蘿蔔煲: 上湯經鮮蝦和蘿蔔滾過雖仍不太濃但幾鮮味, 而且內有芹菜的味道, 幾夾, 蘿蔔又夠淋, 挺不錯的清蒸石蚌: 魚肉實淨, 冇咩特別 南瓜西米露: 真才實料食得出好多南瓜蓉, 所以唔太滑, 甜度適中, 但西米煮過龍, 淋到爛... 黑白芝糕: 5層黑5層白, 黑的好濃芝麻味, 白的則帶淡淡的椰汁味, 煙煙韌韌挺好吃讚: 坐得舒服有3個大screen在高處, 坐咩位置都睇到電視彈:冇咩好彈, 要彈就只好吹毛求疵話佢個廁所太遠, 要行一大條走廊先到埋單叔叔請, 所以唔知幾錢, 多謝晒!

清炒西蘭花: 如果可以淋少少同切細粒少少就好喇~

清蒸石蚌: 魚肉實淨, 冇咩特別

讚:
坐得舒服
有3個大screen在高處, 坐咩位置都睇到電視

彈:

埋單叔叔請, 所以唔知幾錢, 多謝晒!
2009-03-29
Type of Meal
Dinner
2008-11-04 3 views
下午茶時段同朋友入座, 閒日食客不算多, 二時半左右約七成檯.點了牛肉腸, 潮州粉果, 山竹牛肉, 雞扎, 燒賣, 煎蘿蔔榚, 不用多久點心陸續上檯, 蘿蔔榚粉多比較實, 燒賣亦粉多肉少, 有點像街頭燒賣般, 其他則不過不失而已, 後加一籠珍珠雞外賣, 一籠兩隻仲要一大一細, 想叫個外賣盒, 侍應卻說要加兩元, 單要膠袋則免費, 攞落樓下當然不用盒, 問題不是要收兩元, 只是奇怪現今仍有那麼多公司如此短視, 區區外賣用品收入相信不足以影響損益, 卻對顧客構成負面印象, 公司形象又豈是此兩元可以買到呢? 不如cut哂的市場推廣預算, 不就更見錢嗎?

$65 (Tea)
2008-10-27 7 views
老友剛出世的囡囡在這擺滿月酒,未開席前先有豬腳薑,醋汁很香甜,酸度再濃一些就更好,而豬腳很腍膠質甚豐,可能考慮之後有紅雞蛋酸薑,所以薑醋內沒有蛋。這次主人家設彌月菜式與一般婚宴一樣。最「名貴」是竹苼海皇翅及發菜冬菇配原隻鮑魚;海皇翅十分足料,雖然未必是靚貨,但啖啖魚翅,沒有生粉開芡的效果。鮑魚size也不細,炆得夠入味,又不會韌,比起鮑片大體得多。另外,沙律海鮮卷、炸子雞、大清斑做得比一般飲宴好,海鮮卷夠脆熱、炸子雞皮脆肉亦不嚡、清斑肉夠嫩滑。而且好多菜式加入了不少蔬菜,較健康得多。最差是乳豬及飯後甜品紅豆沙及水晶飽。乳豬已不是脆皮;紅豆沙淡而無味;水晶飽分紅豆及綠茶饀,紅豆是正常味道,但綠茶只得一個甜字,毫無綠茶味。其實每次喜宴都不會胞住好食的心態,不過今次味道算不錯。只是服務較差,不是侍應態度唔好,而且手腳較為笨拙。在這祝老友囡囡快高長大,身體健康。

這次主人家設彌月菜式與一般婚宴一樣。

而且好多菜式加入了不少蔬菜,較健康得多。

在這祝老友囡囡快高長大,身體健康。
乳豬
竹笙海皇翅
發菜冬菇配原隻鮑魚
水晶飽
2008-06-20 6 views
一行6人去到; 侍應輪住叫你order 套餐 (平均 $1xxx 左右啦)我地最後決定散叫, 佢就即刻收起哂笑容,問: o下, 唔叫套餐呀?!...之後佢地(係每一個侍應)一於全程黑面, 講野"掘雷除"...叫左6個送 + 7白飯:-白灼蝦 + 清蒸芝麻斑 (ok, 幾新鮮)-半邊燒鵝 (ok)-花膠扣鵝掌 (D花膠淡而無味)-粉絲雜菜煲 (ok)-炸鮮奶 (ok)送生果盤 (西瓜 + 哈密瓜) (ok)好多味精...回家超級口渴...最重要係, 以後不想再睇人面色食飯, 不會再幫襯.

叫左6個送 + 7白飯:

-白灼蝦 + 清蒸芝麻斑 (ok, 幾新鮮)
-半邊燒鵝 (ok)
-花膠扣鵝掌 (D花膠淡而無味)
-粉絲雜菜煲 (ok)
-炸鮮奶 (ok)

送生果盤 (西瓜 + 哈密瓜) (ok)

好多味精...回家超級口渴...

最重要係, 以後不想再睇人面色食飯
, 不會再幫襯.
$133 (Dinner)
2007-12-23 6 views
18/12屋企搞完白事,在此開了三圍款待親友菜式如下:海鮮莧菜:夠熱,只是蝦不太新鮮菠蘿咕嚕肉:幾好味生菜扒鮑魚:唔多好味蜜糖豆煮花枝片:麻麻羅漢齋:好好味.燒味併盤:有叉燒,牛舌.鵝.乳豬.豬腳仔.最好味乳豬皮味脆,豬腳仔超鹹魚:幾鮮味,又唔會蒸到太過火雞:超級難食,肉又淡伊麵,好唔得,炒得油又過淋瑤柱蛋白炒飯.麻麻地南瓜糖水:超好味,又多薑味,又夠熱,又唔太甜.1800多元一圍服務唔差,又有換下碟.
18/12屋企搞完白事,在此開了三圍款待親友

菜式如下:

海鮮莧菜:夠熱,只是蝦不太新鮮

菠蘿咕嚕肉:幾好味

生菜扒鮑魚:唔多好味

蜜糖豆煮花枝片:麻麻

羅漢齋:好好味.

魚:幾鮮味,又唔會蒸到太過火

雞:超級難食,肉又淡

伊麵,好唔得,炒得油又過淋

瑤柱蛋白炒飯.麻麻地

南瓜糖水:超好味,又多薑味,又夠熱,又唔太甜.

1800多元一圍

服務唔差,又有換下碟.
2007-09-14 11 views
對呢間野不嬲都冇乜期望, 今晚堂家姐結婚梨呢度飲,如食評所說音樂非常大, 酒樓MC 操大陸口音,好攪笑9點4上菜, ,上菜速遞很快, 果然如下面食評所說很趕收工, 本人的紅酒第一杯已渴乾,不會主動過來添加, 菜方面其實不是寫得那麼差, 第一道乳豬很香脆, 我幹掉了4塊, 第2道發財瑤柱味道和其他酒樓差不多, 第3道魚柳蝦也不差, 第4道西蘭花帶子蚌,這個非常油,每一口都是油, 接著的魚翅普普通通, 期待的大青斑蒸得其實不錯,但味道調得不是那麼好, 浪費了整條魚, 接著的燒雞很好味,不過吃罷這道已很飽, 弟弟摧我陪他到樓下抽煙, 於是我們先行告辭, 沒有再品嚐接下來的炒飯甜品了…..
對呢間野不嬲都冇乜期望, 今晚堂家姐結婚梨呢度飲,
如食評所說音樂非常大, 酒樓MC 操大陸口音,好攪笑
9點4上菜, ,上菜速遞很快, 果然如下面食評所說很趕收
工, 本人的紅酒第一杯已渴乾,不會主動過來添加, 菜方
面其實不是寫得那麼差, 第一道乳豬很香脆, 我幹掉了
4塊, 第2道發財瑤柱味道和其他酒樓差不多, 第3道魚柳
蝦也不差, 第4道西蘭花帶子蚌,這個非常油,每一口都是
油, 接著的魚翅普普通通, 期待的大青斑蒸得其實不錯,
但味道調得不是那麼好, 浪費了整條魚, 接著的燒雞很好
味,不過吃罷這道已很飽, 弟弟摧我陪他到樓下抽煙, 於是
我們先行告辭, 沒有再品嚐接下來的炒飯甜品了…..
好友於這間酒樓擺酒,食物除了條魚蒸得唔錯外,其他菜式只屬一般貨色,但服務就……友人訂酒席的時候已經說好圍數,到開席之前發現仍有客人未有位坐,問酒樓經理,答覆竟然是:「我地無想過你地真係開禁多圍啊嘛」。仲叫D親朋戚友攝埋其他圍坐,明明有地方開多兩圍都要堅持同主人家爭拗一大輪才肯死死氣拜檯。上菜超級快,本是好事……但收菜亦快得驚人,賓客未食完,D侍應就爭住收,明顯趕住收工;宴會期間又不斷播放超級大聲的音樂,要主人家多次提醒較細但都沒有反應,真的想趕客走。仲有,D食具都唔知有沒洗過,換來換去都係唔乾淨。下次有其他朋友擺酒,我都會叫佢地千萬唔好揀這間。
2007-06-18 11 views
是次指吃得媽媽咁聲。是晚父親節, 跟家裡的"老父"吃返餐, "老母"又一排沒見她的母親, 於是便例行公事地, 去到這裡做水魚, 只因這裡是祖母的主場。從來沒見過一家酒樓, 做菜是"味味難吃"的, 聯邦就可以做得到。要了一隻澳龍芝士焗, 上檯伊麵碎濕濕, 淋batbat, 芝士汁嚴重不夠, 共且沒有芝士味, 已挑的龍蝦跟最後吃的感覺不是同一隻, 懷疑是一早"做定"的。瑤柱雜菜煲是沒有瑤柱又沒有幾條菜, 主要只得蜜糖豆, 完全名不符實。先向我推介那殺人一頸血的父親節"鮑鮑", 得我拒絕後又向老人家下手, 結果當然是被奸x得逞啦! 唯一有得吃的那位不見得吃得津津有味, 而付鈔的就感到刺痛。一道蟹肉蛋白豆腐, 是鹹得過分! 得家母提醒, 端午節包左咁多糉, d蛋白點處置呢? 所以錯不在店方, 而是錯在我會俾成舊水幫人處理垃圾啫。當向那"相熟"經理反映, 他笑著說" 邊鹹啫, 係咁嘅味架啦!" 試問呢啖氣, 點哽得落?炒斑腩收得人百多元, 肉只得5件, 真係一人一件都唔得, 我嘗過一口, 肉是粉粉的, 不彈牙, "主角"蜜糖豆唔清潔得好, 食到我成口渣, 又係肉痛位。最怕節日上唔足菜, 佢地就有
是次指吃得媽媽咁聲。

最怕節日上唔足菜, 佢地就有理冇理, 冇叫的都幫你落埋單, 送錯左又堅持唔退回, 恃熟賣熟, 蝦熟客, 個人就覺得好過分喇!

杯碟還是有漬的, 洗手間又臭, 投射電視又唔夠大, 所以有得俾0分的話, 會得到all zero。

題外話: 我吃過最貴的壽包就是在這裡吃的。事源是外公生日, 媽媽想跟老人家開心下, 便叫了半打壽包。壽包大大個, 味道是過得去的。到埋單時才知肉痛! 半打盛惠$680!

最無奈的, 不是被屈, 而是連"冇下次"都冇資格講。那種無奈, 大家明白嗎?
(Non-member)
2007-02-04 5 views
裝修完,第一次去,真係好失望,以為裝修後有的是好轉變,但卻是變得越來越差今日中午8個人去飲茶。先說環境,勁逼,椅貼椅,每當隔離台要行過便要起身讓一讓,成餐飯都食得唔安樂。再說冷氣,極凍,雖說樓底高,但仍感受到風吹著我們的頭,台上的食物及茶,不消3分鐘全凍。所以簡直是趕客!餐廳員工,直行直過,見我地成台野都唔幫手收,毫無service.食物,沒什麼特別。一句講哂,唔會再去!評語:劣!原來1分是最低的分數,如可以比負分,我一定比。

今日中午8個人去飲茶。

食物,沒什麼特別。

一句講哂,唔會再去!

評語:劣!

原來1分是最低的分數,如可以比負分,我一定比。