2012-07-29 98 views
老實說,今餐的每一道菜是質素平平,印象有點模糊。加上此店內收無線電話訊息是相當差 ,電話講一句收不到兩句,講到人火滾,結果我是衝了出店外講電話。講電話前還未起菜,回來時菜都差不多上齊,速過「速治靈」,菜也涼了。「又一棧二小碟 - 上海一品醋小排骨 / 杭州芳香美素腐方」「又一棧二點心 - 水晶蝦餃 / 娥眉龍眼包」龍眼包是吃到人滿臉疑惑,內裡疑似是梅菜又似是肉末,要翻查菜譜才知道它叫「娥眉龍眼包」(可是看到名字後是令人更迷惑。。。)「梁山伯米莧鮮魚羹」友人們評價它太鹹,我倒覺得味道不太差,而且莧菜與魚蓉也頗滑溜。「江浙高郵黃金蝦球」印象非常深刻,因為蝦球的炸漿外殻相當硬,尤如兩個湯碗 cup 出來的「警鐘胸」。「上湯豆板時蔬」這個最受歡迎,豆苗幼嫩,蠶豆瓣也不老。「無鍚灌湯小籠包」為了等我回來拍照,小籠包都放涼了,累了朋友們錯過小籠包最燦爛絢麗的一刻。吃後眾人似飽非餓,若有所失,結果要拉大隊吃甜品作下半場。
「又一棧二點心 - 水晶蝦餃 / 娥眉龍眼包」

「梁山伯米莧鮮魚羹」

「江浙高郵黃金蝦球」

「上湯豆板時蔬」
這個最受歡迎,豆苗幼嫩,蠶豆瓣也不老。

「無鍚灌湯小籠包」

吃後眾人似飽非餓,若有所失,結果要拉大隊吃甜品作下半場。
2012-07-03
2012-07-16 76 views
又一棧是又一城的長尨長壽食店。唔訂座的話真係唔好在食飯時段來等位,訂了座的都要等上約15 分鐘。上次剛裝完修在6時進場食了個快餐因為要交檯喎,不過雖菜是上得墁 慢了點,因剛重新庄修整合,新菜牌,是可以接受的,何況食物是對頭的。上週六和家人在此晚膳,食和上次差不多的,不過 食完之後有話要講不吐不快!食物是好的,廚藝也對 醬汁也是對的,食外江菜唔通你話濃油赤醬唔啱咩、不過唔代表你的出品是可以過鹹的!我發覚是晚所有的餸菜包括榚奌的小籠包 在味道以外 全部味道偏鹹!希望這只是偶然的 不是已訂下的食物味道路缐、去迎合國內人的口味?!我們港人注重健康、好味和濃味唔同偏醎的!希望注意 唔好下咁多鹽!拜託頓首。過一輪再跟進!
拜託頓首。過一輪再跟進!
15 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
2012-06-05 91 views
又一棧:其實在下 七.八年前已經嚟過幾次.當時既感覺.老上海FEEL,木地板...食味又叫人大路既淮揚菜,一般.但今次...真係要落一落筆先!好多謝食友968先!友人知道此店翻新,於是先FB組人數.再致電訂位(真細心)一點鐘多少少,我地人齊啦我地坐低咗,再望一望D SETTING叫左個龍井簡簡單單叫左十款以下幾款比較有D特式:冷艷三拼$1684.5分:賣相都先聲奪人.有素鵝.醬青瓜仔.燻魚 至於食味,素鵝香香既茶燻.得! 青瓜仔爽脆,酸甜汁好開胃. 燻魚就一般,味係OK!點心三拼$984分:唔係好記得邊三款,只記得中間嗰款好似年糕.馬蘭頭$884分:真係第一次.青草香但唔太腥.正!炸醬麵$45呢個友人點,我自己無試到!最後一PART,桂花紅蘋果$28X35分:溫室既加拿大蘋果內釀八寶飯 清清既桂花糖水 唔....... 大家一致話正再一次多謝968先.
又一棧:其實在下 七.八年前已經嚟過幾次.
當時既感覺.老上海FEEL,木地板...
食味又叫人大路既淮揚菜,一般.
但今次...真係要落一落筆先!

好多謝食友968先!
友人知道此店翻新,於是先FB組人數.
再致電訂位(真細心
一點鐘多少少,我地人齊啦
我地坐低咗,再望一望D SETTING
簡潔餐具
叫左個龍井
幾清雅
龍井茶.清清地幾好!
MENU
前菜
簡簡單單叫左十款
以下幾款比較有D特式:
冷艷三拼$168
真係HIGH TEA?
4.5分:賣相都先聲奪人.有素鵝.醬青瓜仔.燻魚
至於食味,素鵝香香既茶燻.得!
青瓜仔爽脆,酸甜汁好開胃.
燻魚就一般,味係OK!
點心三拼$98
點心
4分:唔係好記得邊三款,只記得中間嗰款好似年糕.
馬蘭頭$88
咁大個人都係第一次食
4分:真係第一次.青草香但唔太腥.正!
炸醬麵$45
呢個友人點,我自己無試到!
最後一PART,桂花紅蘋果$28X3
5分:溫室既加拿大蘋果內釀八寶飯
清清既桂花糖水
唔....... 大家一致話正
再一次多謝968先.
Other Info. : 帶客食飯傾計唔失禮!
2012-06-05
Dining Offer
Others
真係HIGH TEA?
點心
簡潔餐具
龍井茶.清清地幾好!
MENU
2012-05-31 106 views
五月初,位於九龍塘的又一棧經翻新過後已經重開,環境比之前來的時候更舒適。餐具也換上新的,感覺換然一新。與此同時,餐廳除了繼續供應淮揚菜式,也添加了新元素,特別加入京菜佳餚,讓客人品嚐不同地方的味道。新餐單以「Hightea 系列」為名,從名字看已經很西化,當中的冷艷三拼,$168,揉合了英式下午茶的概念,把北京燻茶素鵝、醬青瓜仔及蘇州美味燻魚放於三層架上,給客人享用。素鵝包捲著甘筍、冬菇等材料,不會鬆散,味道帶甜。醬青瓜仔入口爽脆,個人尤其喜愛這醬汁,加入了豆瓣醬來調製,甜甜酸酸,十分開胃。燻魚色澤較淺,質感不算十分鬆化,但味道也可。川北拌涼粉,$68,一道麻辣的菜式,最適合我這愛辣者的口味。綠豆粉製成的涼粉口感不會過腍,也爽滑,麻辣味道慢慢的滲出,愈吃愈麻,但麻辣程度對我來說不算很高。四川成都蒜泥白肉,$78,薄薄的五層肉與青瓜夾在一起,像散尾的排列著。辣味中帶著蒜香,這個跟涼粉一樣都挺好吃的。阿里巴巴椒鹽小羊腿,$108,大大的羊腿,賣相也不錯,但因個人不會吃羊,所以也沒有試這個。魚香蝦段蘿蔔糕,$158,大花蝦開邊挑了腸後來炸,再以醬汁炒香,汁料掛滿蝦身,顏色鮮艷。底下鋪滿蘿蔔糕
魚香蝦段蘿蔔糕,$158,大花蝦開邊挑了腸後來炸,再以醬汁炒香,汁料掛滿蝦身,顏色鮮艷。底下鋪滿蘿蔔糕件,一件兩小口可吃下,糕身吸收醬汁,味道也好,但蘿蔔糕質感偏為軟糯。
魚湯桂魚片燴雲耳,$138,魚片嫩滑腍身,加上雲耳、銀杏、杞子,魚湯味道清清的,可為之前較濃味的菜式作點平衡,讓味蕾先清一點。
北京六必居炸醬麵,$45,麵條跟炸醬料、麻醬及香醋分開奉上,這樣客人可以按自己的口味添加不同份量的醬料。麵條質感不太腍,炸醬質感濃稠,味道香濃,我偏愛麻醬味道,所以也下多了一點。
健康高纖炒紅米飯,$80,以紅米、糙米、粟米粒、冬菇粒、菜粒等一同來炒,不會油膩,的確是很健康的菜式,伴上香口的琥珀核桃,也好吃。
桂花紅蘋果,$28,來自加拿大的紅蘋果內釀了紫米,賣相不太像蘋果。蘋果口感軟腍帶粉,味道很甜,淋上了桂花糖水,蘋果甜加上淡淡桂花香,味道也夾。
可能最近沒多吃辣,所以今天吃的「Hightea 系列」,個人最愛都是以辣味為主的川北拌涼粉及四川成都蒜泥白肉,而媽媽一向愛吃紅米,那就再帶她來試試這紅米飯,我也再來吃辣一番。
2012-02-24 68 views
情人節同左女友去左呢間店食晚飯,都要一早book位,因為好早己full了,呢度d小二好兩極化,有d做野好快好有禮貌,有d好慢而且黑曬面,可能係呢d日子都要開工啦.我地叫左個二人餐,有煎黃魚,燕窩更,明蝦球,醉雞,百頁,一碟炒飯同西米露,我地仲叫多個北京炒麵,都幾飽,質素都ok的,尤其係煎黃魚,好香,我唔食魚都食好多,d骨都食得,個明蝦好爽,而且好有鮮味,燕窩更更加係成餐飯最好味的,一定要留肚,但個北京炒麵就差左d,炒得太淋,而且太淡口...埋單一人$280,貴唔貴見人見智,不竟呢道係又一城.
呢d日子都要開工啦.
埋單一人$280,貴唔貴見人見智,不竟呢道係又一城.
煎黃魚
明蝦
煎黃魚
明蝦
2011-07-10 58 views
又一城唔知咩事, 放假迫爆人, 今日睇完戲去左book好位既又一棧. 今次係第一次食佢, 好似係美心既, 相信質素ok.試左: 小籠包: 有肉汁, 好味道炒豆苗: 挺新鮮東坡肉: 好淋, 好吸引, 一定要試片皮鴨: 無咩特別龍井蝦仁: 雖然食唔到茶味, 不過蝦好爽口高力豆沙: 有d硬 環境其實幾迫, 不過人多係咁架啦. 我覺得今餐不過不失, 如果去又一城可以試下.
試左:

小籠包: 有肉汁, 好味道
炒豆苗: 挺新鮮
東坡肉: 好淋, 好吸引, 一定要試
片皮鴨: 無咩特別
龍井蝦仁: 雖然食唔到茶味, 不過蝦好爽口
高力豆沙: 有d硬

2011-07-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2011-06-07 45 views
同朋友一起新年見面今次好多人, 個個一家人好熱鬧環境有少少迫個炸魚, 炸雞, 黃金蝦十分好味芒果布丁, 高力豆沙, 豆沙窩餅也好正一向對上海菜不是太大興趣但今次覺得好好味啊
Chinese New Year
  • 黃金蝦
2011-06-04 35 views
由於之前來這裡見太多人等位的緣故,那晚我們上了樓上”八月花”,是日都係要等位, 等了12~15分鐘才有位, 一入到去真係好墟冚呀,全場滿座,位與位之間基本上沒有什麼空間可言,都好少見這飲食集團旗下的新式食肆咁迫夾架啦,它真的咁有叫座力的嗎?定還是這附近沒有其他可以選擇?我真的很好奇,就讓我們見證一下吧,當晚嚐菜如下:醉雞: 雞夠凍,汁裏沒有油,汁的味由甜主導酒味稍簿,這很正常一般客人怕酒的苦味,雞肉OK滑只是有些雞件本身的皮下脂肪較厚,可能是黃油的關係,小籠飽: 一籠四隻,回想從前的上海館子一般都是一籠五至亦隻,不過隨着這十年左右的節食文化的興起,現在一籠四隻好像是理所當然的, 飽內肉汁溫度剛好沒有燙咀,只係飽皮較簿,太座連夾兩個,兩個都穿了漏汁,肉餡的肉味也很濃,順妳口的醬炒牛仔骨: 這個份量對兩個人來說可能真的大了點,一般一件骨有三片骨頭, 這裡面就有14片骨頭,雖說骨多肉少, 但因為這個醬真的幾濃口(咸)下,吃第一,二片時感覺還很SHARP但吃多了舌頭都”嚡”了,牛肉夠滑但肉與骨之間那層膜比較韌,都幾考牙力下, 下次都係叫番蔥爆XX就可以了,蔥油伴麵: 蔥煎/炸至乾身,咬落幾香口

蔥油伴麵: 蔥煎/炸至乾身,咬落幾香口下, 配一個濃口醬油, 非常可口, 麵則是近乎室溫,唔知原本係咁應該咁?!
因為這個比較少食,

不過有一點注意到的,這裡人手嚴重不足, 半個大廳只有一個經理一個部長,一個待應,個個做到挪埋口面,最初攞位時更見一位男性經理好大聲氣咁"炳"企喺門口的帶位知客,何必呢,人客睇到又難睇,駡完人亦唔見佢心情好咗喎,
差在個醬汁太咸
2011-05-31
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2011-05-27 47 views
因有信用卡優惠, 所以來了吃飯, 二人吃了 :醉雞 - 酒味太甜, 但雞很嫩滑宋嫂魚羹 - 味太淡, 但很多料醬爆合桃雞丁配叉子燒餅 - 很冶味, 合桃脆, 雞丁香嫩, 但叉子燒餅有點乾黃金蝦 - 蝦是加大碼的, 很爽脆, 味道也很好漏了單的脆鱔 - 很多酒家也不肯做這小食, 又一棧做得很好, 鱔脆而炸得不過火最後叫了合桃露及楊枝金露作完結。其實價錢有點貴, 半價後每人也要一百九十個大洋, 不過應該還會再來, 最低限度為了脆鱔
因有信用卡優惠, 所以來了吃飯, 二人吃了 :
醉雞 - 酒味太甜, 但雞很嫩滑
宋嫂魚羹 - 味太淡, 但很多料
黃金蝦 - 蝦是加大碼的, 很爽脆, 味道也很好
最後叫了合桃露及楊枝金露作完結。

2011-05-25
$190 (Dinner)
  • 脆鱔
  • 醬爆合桃雞丁配叉子燒餅
2011-04-08 35 views
今晚一早訂左位, 9個人連一位小朋友, 被安排坐門口位, 啲人出出入入都幾麻煩, 同埋食飯都會比啲等位既人眼望望, 位與位之間枱與枱之間又好迫, 但食物質素都尚算可以, 價錢亦都合理脆膳 - 好味, 夠脆又唔硬素鵝 - 一般, 都唔算太差, 係咸左少少雞絲粉皮 - 普普通通, 好重花生醬咸蛋炒蝦球 - 味道唔錯, 蝦都好大隻雲吞雞 - 湯底比較咸, 雲吞同雞都好足料咕嚕肉 - 好食, 半肥瘦又軟熟風沙雞 - 冇鞋口, 味道唔錯蔣腿扒津白 - 清清地, 就算唔食片火腿, 啲津白都已入晒味雪菜肉絲炒年糕 - 年糕好軟熟, 但一定要熱食, 唔係凍左啲年糕會痴住一舊九王肉絲炒拉麵 - 好似上海粗炒咁, 味道唔太差小籠包 - 皮唔算好薄, 一定要熱食高力豆沙 - 蛋白皮唔算好厚, 豆沙蓉比較少, 味道都ok
脆膳 - 好味, 夠脆又唔硬
素鵝 - 一般, 都唔算太差, 係咸左少少
雞絲粉皮 - 普普通通, 好重花生醬
咸蛋炒蝦球 - 味道唔錯, 蝦都好大隻

雲吞雞 - 湯底比較咸, 雲吞同雞都好足料
咕嚕肉 - 好食, 半肥瘦又軟熟
風沙雞 - 冇鞋口, 味道唔錯
九王肉絲炒拉麵 - 好似上海粗炒咁, 味道唔太差
小籠包 - 皮唔算好薄, 一定要熱食
高力豆沙 - 蛋白皮唔算好厚, 豆沙蓉比較少, 味道都ok
2011-03-26
2011-04-05 137 views
星期日晚又係出街食飯嘅時候。今次揀咗近近地嘅又一棧。看過食評,好像也不錯。大概五點打去訂位,佢話要8點交枱。都ok,我地早d食ja ma。環境不錯,枱與枱之間唔會太迫。叫了幾個小菜,煎黃花魚 (2條起)、炒豆苗、 宋嫂魚羹、 小籠包、無錫骨同擔擔面。宋嫂魚羹先來。第一次食。好多魚肉,味道幾清淡,有荀絲、蛋絲、冬菇絲同金華火腿絲。味道雖清淡,但都幾好味。魚肉不錯,唔會腥,但就差少少鮮味。煎黃花魚一向都鍾意食呢個菜。不過唔係間間都做得好食。條魚要新鮮,炸得香脆乾身,仲要唔易散。又一棧嘅煎黃花魚算是不過不失,但不食過中最好的。魚鮮味不足,也煎得唔夠香脆。味道也稍嫌淡了點。幸好沒有魚腥味~同埋肉都好嫩滑!小籠包不錯,很多肉汁,又夠熱!皮薄,肉很嫩,不太油。無錫骨很一般。個獻味道太濃太膩,肉係嗱過,無咩味道可言,也可吃出化學品的味道。個汁酸酸甜甜,但整體太濃,食一舊都已經漏。炒豆苗正正常常,都有鑊氣。擔擔面比較辣,而且有一層肥油浮呀浮。麵條偏軟,如果硬少少會更好。湯底濃花生味,有花生碎、肉碎同炸菜碎。沒特別,可以不吃。
星期日晚又係出街食飯嘅時候。
今次揀咗近近地嘅又一棧。看過食評,好像也不錯。
環境不錯,枱與枱之間唔會太迫。
宋嫂魚羹先來。第一次食。
好多魚肉,味道幾清淡,有荀絲、蛋絲、冬菇絲同金華火腿絲。
味道雖清淡,但都幾好味。魚肉不錯,唔會腥,但就差少少鮮味。
宋嫂魚羹
煎黃花魚
一向都鍾意食呢個菜。
又一棧嘅煎黃花魚算是不過不失,但不食過中最好的。
魚鮮味不足,也煎得唔夠香脆。味道也稍嫌淡了點。
幸好沒有魚腥味~同埋肉都好嫩滑!
煎小黃魚
小籠包
不錯,很多肉汁,又夠熱!
皮薄,肉很嫩,不太油。
無錫骨很一般。
個汁酸酸甜甜,但整體太濃,食一舊都已經漏。
無錫骨
炒豆苗正正常常,都有鑊氣。
擔擔面比較辣,而且有一層肥油浮呀浮。
麵條偏軟,如果硬少少會更好。
湯底濃花生味,有花生碎、肉碎同炸菜碎。
沒特別,可以不吃。
$175 (Dinner)
宋嫂魚羹
煎小黃魚
媽咪生日...近近地揀左又一棧因為星期六既關係..發現好迫, D通道勉勉強強先夠一個人過1) 京蔥炒牛肉: 唔錯, 牛肉夠"林", 京蔥炒起好香2) 風沙雞(1只): 一上枱就知正啦(張相影得麻麻)....當日雖然多人, 我覺得仍然Keep得住水準, 抵讚, 必食3) 松鼠黃魚(唔知係唔係呢個名): 本人係唔食魚, 碟野咁靚, 都有俾面食小小, 鍾意魚既朋友應該係唔錯既選擇.4) 蝦仁炒飯: 飯炒得夠乾身, D料都唔小, 幾好!5) 黃金蝦: 正ar!! 隻蝦真係夠大隻...唔係講笑, 不過包著蝦果D 蛋黃醬略為多左D, "漏漏"地, 整體ok....見到好多食客行過都會望一望6) 炒豆苗: ok...冇咩特別7) .................唔記得左食左樣咩, 因為好記得係食左八樣野.....8) 高力豆沙: 如果唔係為左儲夠八樣菜,都未必點...ha!溫馨提示 : 美心蛋糕唔洗俾切餅費....提一提, D侍應真係唔係好夠...所以服務真係俾唔到高分
媽咪生日...近近地揀左又一棧
因為星期六既關係..發現好迫, D通道勉勉強強先夠一個人過

1) 京蔥炒牛肉: 唔錯, 牛肉夠"林", 京蔥炒起好香

都有俾面食小小, 鍾意魚既朋友應該係唔錯既選擇.

4) 蝦仁炒飯: 飯炒得夠乾身, D料都唔小, 幾好!

"漏漏"地, 整體ok....見到好多食客行過都會望一望

6) 炒豆苗: ok...冇咩特別

溫馨提示 : 美心蛋糕唔洗俾切餅費....

提一提, D侍應真係唔係好夠...所以服務真係俾唔到高分
京蔥牛肉
風沙雞
蝦仁炒飯
黃金蝦
高力豆沙
2011-01-15
$170 (Dinner)
Birthday
京蔥牛肉
風沙雞
蝦仁炒飯
黃金蝦
  • 松鼠黃魚
2011-01-23 32 views
為了遷就家中的老人家,聖誕節選擇了吃中菜,一心想試試它的片皮鴨,可惜令人失望,肉質很鞋。相反其他小菜如蛋黄菜肉瓜、炒豆苗味道不錯。地方較淺窄,坐得不太舒服。員工服務態度尚可,惟要多次提示添熱水。
肉質不嫩但價錢不平的片皮鴨
2010-12-25
$200 (Dinner)
Christmas
  • 蛋黃菜肉瓜
2011-01-17 33 views
101225 星期六 | 之前來過又一城,那裡的節日裝置很特別,故特意選擇與家人到來慶祝聖誕節,由於家人比較喜歡吃中菜,所以就選了又一棧來歡渡晚餐,一早已電話訂座,是晚六點半來到便即時被安排入座,環境倒算不錯,但座位很擠迫,有點侷促感,而桌上放置的餐前小吃,雖然有麻香味,但有D辣,不大喜辣的我就不太歡喜這個了。我們一行六人,有老有少,食量不大,商議一番後,最後決定了要個四人套餐,包含的菜色都幾豐富的。冷盤一,里脊絲大拉皮,烹調好的豬肉絲,伴著切得很幼細的青瓜絲,下面墊著些粉皮,將三種材料,各執少許,一齊放進口裡,有鹹有甜,又腍又爽,口感豐富,不錯的小吃。冷盤二,鎮江水晶肴肉,有點像火腿,但腍身好多,不太鹹,肥瘦適中,也是不錯的小吃。清湯麵,麵條都幾爽滑,浸著奶白色的魚湯,也很鮮甜,雖只得四碗,但大家都分得幾口麵,都已很滿足。北京宮爆蝦球,賣相幾吸引,大大個的蝦球,非常爽口彈牙,加上甜酸汁,好開胃。北京糟溜魚片,少少酸味,大概是醋吧,魚片嫩滑,雲耳爽口,配搭得很好。菜苗海參海鮑脯,海參和鮑片都很腍,雖然各樣都只得四件,但剪開每人吃少少都唔錯,下面還有很多索滿了鮑汁的菜苗,很是好吃。砂鍋雲
麻辣的餐前小吃

里脊絲大拉皮
鎮江水晶肴肉
清湯麵
北京宮爆蝦球
北京糟溜魚片
菜苗海參海鮑脯
砂鍋雲吞雞燉翅,這是一個鍋上,侍應姐姐剛好分到六碗,有雞和雲吞,魚翅的分量也不少
砂鍋雲吞雞燉翅
烤北京填鴨,落單時已告知烤鴨會需時較長,這個不打緊,邊吃邊等吧,不過吃光枱面的餸菜,還要等上十多分鐘才出現呢,烤鴨用隻鴨仔碟盛著,很別緻呢,而食法跟別家酒樓有點不同,別家酒樓的烤鴨皮是比較脆,所以主要是吃皮,可口些但肥膩些,肉就炒菜,而又一棧這裡的烤鴨,皮是沒有那麼脆,卻沒有那麼肥膩
,而且是整片肉帶少少皮切出來,差不多切光整隻鴨,而剩番的鴨殼可讓人客帶回家的,至於餅皮就蘸了很多粉,雖然可讓餅皮不會黏在一起,但吃起來不太好
烤北京填鴨
餅皮
椰汁鮮奶凍,這個不知為何,比烤鴨需時還要長,等了半個鐘才上枱
,其間要催促兩三次,其實這個奶凍很不錯的,椰味奶味均等,還有些柚子粒在面頭點綴,亦增加口感,雖然也只得四個,但大家都分享得好開心
椰汁鮮奶凍
整體來說,食物質素不錯的
,分量亦足夠六人分享有餘,但上菜的速度,時快時慢,這樣的服務水準,實在有待改善

2010-12-25
$200 (Dinner)
Christmas
2010-11-20 26 views
大學的老師想買相機,我強烈推介我現在用的Panasonic GF1,結果老師就約了我吃頓午飯商討買相機事宜兼借我部機玩。本來在學校CANTEEN 吃就算,不過老師說人多不便傾計,所以去了他慣去的飯堂"又一棧"老師強烈推介幾個菜,都是飽點:生煎生肉飽:相當好味,但真係要食得小心,飽內肉汁豐富,而且好熱,雖然有被提醒,但都盪到口。飽內牛肉相當大塊,味道真的不錯,38蚊兩個.. .. .. WELL餃子:忘了是什麼餃了,味道......未有什麼特別好或不好,都算好食吧.. .. ..老老實實,吃不出跟八方雲集有什麼大分別紅油炒手:相信是就大眾口味,一點也不辣,醬油很多,結果覺得太咸。不喜歡這個。蝦仁炒飯:近百元的炒飯.................... 蝦仁相當爽脆,飯粒都爽口,賣相不俗,每顆飯都是金黃色的,味道,中上。担担麵:這個好吃。湯不算辣,剛剛好,也好喝,不會咸。麵條都韌,只有這個跟牛肉飽覺得滿足。原來是美心集團的,吃完才知..........埋單差不多三百元,因為老師說答謝我落力地"推銷相機",所以請我食,不過老實說,生煎牛肉飽,担担麵好吃的,很多地方都有,而且便宜一半以上,若

原來是美心集團的,吃完才知..........

埋單差不多三百元,因為老師說答謝我落力地"推銷相機",所以請我食,不過老實說,生煎牛肉飽,担担麵好吃的,很多地方都有,而且便宜一半以上,若非老師說是御用飯堂,我都不會選擇進去吃,而且原來老師每次真的只點牛肉生煎飽就算,這回要老師破費不好意思。
不過午餐真係好多人幫襯,可能近又一城,多高消費能力的人吧。
2010-10-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 生煎牛肉飽,担担麵