2022-09-18 32 views
今日同朋友去旺角行街,記得西洋菜街有間好hit嘅甜品店,一路冇去食,今日決定試試!舖頭有好多人好熱鬧,食物選擇都幾豐富。紅莓谷(一人份)$78夏天咁熱,梗係要食返份冰。餐廳供應四款冰,我哋揀咗士多啤梨味。啲冰食落好軟綿,入口即溶,而且本身已經帶牛奶味,甜甜地。面頭再鋪滿士多啤梨粉,食落有啲似士多啤梨牛奶味嘅珍寶珠。冰下面仲有寒天、士多啤梨啫喱等材料,口感豐富。賞鮮小拼盤(可選其一)$58估唔到甜品店都有滷水拼盤食,好特別!我哋揀咗2號,有齊鴨腎、花枝丸、豆腐卜同枝竹。一人份量都有四款食物,非常好,而且滷水汁好香!我最鍾意豆腐卜同埋枝竹,兩者吸收晒滷水汁,好入味!玫瑰荔枝四季春 $38朋友話依杯嘢飲玫瑰花味好濃。面頭奶蓋質地厚身,識落忌廉味重。奶蓋烏龍茶$38烏龍茶就清清地,可以解膩。

紅莓谷(一人份)$78

賞鮮小拼盤(可選其一)$58

玫瑰荔枝四季春 $38

奶蓋烏龍茶$38
烏龍茶就清清地,可以解膩。

❅ 奶蓋烏龍茶 $38奶蓋烏龍茶茶底輕盈清香🍂 叫咗半甜啱啱好🥰 面頭既奶蓋幾香芝士味😽 略微奶蓋太杰身 如果再順滑啲口感會更加出色😛 Milky Oolong Tea was light, floral and slightly sweet🫖 Milk foam was cheesy but not smooth yet🧀 I just hoped it could be more silky😌評分: 7/10🌟❅ 抹茶牛奶冰雪 $48抹茶牛奶冰雪既份量實在太令人驚訝了🙀 大杯到兩個人都未必飲得哂🫢 抹茶同牛奶既比例唔錯 唔會太甜🍵 有啲似以前係Starbucks飲既味道 底下仲有啲啫喱增添口感🤍 不過等候時間實在太耐 大概等咗45分鐘🥹I was literally shocked when I saw the super duper huge portion size of matcha frozen😮 It had a great balance between matcha and milk🥛 Loved the chewy jelly too🤣 while the lon
❅ 奶蓋烏龍茶 $38
評分: 7/10🌟

❅ 抹茶牛奶冰雪 $48
I was literally shocked when I saw the super duper huge portion size of matcha frozen😮 It had a great balance between matcha and milk🥛 Loved the chewy jelly too🤣 while the long waiting time might be a big problem to the shop🫣
評分: 8.5/10🌟

❅ 重量級冰極芋圓鍋 $128
重量級冰極芋圓鍋一上枱有煙噴出 大家記住拎定電話打卡喇🍲 芋圓鍋份量十足 有香芋、番薯同紫薯三款芋圓🍠 仲有十配配料🥳 其中最鐘意係好煙韌既紫薯圓😋 連糖水底都有得揀好friendly! 最後揀咗椰汁西米露做糖水底😆 以呢個親民既價錢同份量純對適合對朋友一齊分享😚
First Taro Jumbo Taro Pot was ig-able✨ It included three types of taro balls and 10 toppings🤩, like taro paste, red beans, lychee & white peach jelly, coconut pudding,
agar & grass & coconut jelly, and peach gum🍮 The soft and chewy purple sweet potato taro ball just won my heart💕 It also paired with the coconut sago soup🥥 Such a great deal of its friendly price and generous portion🔥
評分: 8/10🌟

整體黎講店舖位置方便 價錢同份量成正比 甚至係抵食😛 所以當日3點幾行到好攰去食都有好多人幫襯😗 不過都希望等野食唔哂等咁耐喇🤫
—————————————————————————————
初芋 (旺角)

奶蓋烏龍茶
奶蓋烏龍茶
2022-09-18 29 views
旺角鬧市打卡甜品初芋 呢區甜品店都試得7788 今次呢間主打芋圓鍋 綿綿牛奶冰 都係我鐘意既野食 今次去試試(題外話 場內音樂keep住都係鏡仔/mc/kaho nice👍🏻 ).⭐️芒果3.6綿綿星球 $78/1人 $118/2人呢個其實係韓式常見果種綿綿牛奶雪花冰上枱嗰時勁浮誇 煙霧離漫 適合打卡人仕👍🏻二人算大份 👍🏻佢哋嘅綿綿冰做得幾幼滑佢哋用咗3.6日本直送牛奶😋旁邊有大量芒果 見到餐牌寫住入邊會有驚喜入邊都有其他配料 如果布甸 芒果粒 雪糕表面會有一粒 佢哋自己手工制嘅蛋白😋食落好似燒過嘅棉花糖 但對比甜品重甜🥲食完再食其他甜品 都會冇味 算係一個小問題.⭐️重量級冰極芋圓鍋$128表面有三種芋圓 香芋 番薯 紫薯佢哋嘅芋圓做得煙韌度比較高糖水底選擇左 楊枝甘露 幾fresh 但唔夠甜 偏淡除此之外佢哋仲有10配料 白桃果凍 荔枝果凍 椰子布丁 芋泥 紅豆 仙草 椰果 寒天珠 桃膠 蘆薈整體好豐富 呢個鍋感覺唔夠特別 平時如果分開點兩個會抵啲 成本去左煙霧離漫嘅打卡果到.整體牛奶冰係我鍾意嘅細滑口感偏甜設計但食完牛奶冰再食芋圓鍋 感覺偏淡 芋圓同楊枝甘露 都唔夠重味.#hkfu
⭐️芒果3.6綿綿星球 $78/1人 $118/2人
糖水底選擇左 楊枝甘露 幾fresh 但唔夠甜 偏淡
整體牛奶冰係我鍾意嘅細滑口感偏甜設計
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_旺角
#初芋 (旺角)
地址:旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖
超感謝 你既支持🙏🏻一齊見證 我脂肪既成長
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #旺角美食 #芋圓 #甜品 #糖水
2022-09-18 571 views
【旺角芋圓甜品店💜初芋】-係旺角行完街🤣想搵個地方坐下飲返杯野於是就黎到💟初芋💟啦~-初芋係正兆萬中心對面😝地理位置好方便~招牌係隻紫色嘅公仔😗好易認入面嘅裝修都係以紫色為主調🦄粉紫薰衣草色紫羅蘭色🎆好似入左個紫色夢幻世界咁💟充滿少女心食物方面,小編之前食過佢嘅重量級冰極芋㘣鍋🍲😝想睇返食評👆🏻請按 ➡️ #為食貓初芋 ⬅️今次就試吓佢嘅飲品🥤同埋其他甜品🍬😽-😋綿綿星球🌍紅莓谷🍓$78(一人份量)呢個造型相當吸睛👀乾冰製造出白煙😝充滿仙氣紅莓谷成個都係粉紅色💗打卡一流🥰餐廳標榜刨冰係3.6牛奶製造🍧食落軟綿綿牛奶味都香濃🥛面頭粒棉花糖軟綿綿暖笠笠帶點焦香😙配埋冰凍嘅牛奶冰🔥正!中間內有乾坤😗收埋咗一球草莓雪糕🍦入面仲有滑溜溜嘅白桃布甸🍑水晶珠珠同粉紅色嘅oreo碎💖💕💝💓💗全部都係粉紅色美中不足嘅係士多啤梨唔夠熟🍓有啲酸🥲好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋初芋特色芋圓x港式糖水 $48💜三色經典芋圓💜糖水四揀一:黑糖/楊枝甘露/『椰汁西米露🥥』/椰汁初芋露💜配料方面小編揀咗『椰子凍、椰果、仙草、紅豆🫘』今次嘅芋圓比起上次好味💖全部都煮得熟透又唔會太腍🥰食落有咬口夠煙靭糖水揀咗椰汁西米露😗西米烹煮時
【旺角芋圓甜品店💜初芋】

係旺角行完街🤣想搵個地方坐下飲返杯野
於是就黎到💟初芋💟啦~

初芋係正兆萬中心對面😝地理位置好方便~
招牌係隻紫色嘅公仔😗好易認

食物方面,小編之前食過佢嘅重量級冰極芋㘣鍋🍲
😝想睇返食評👆🏻請按 ➡️ #為食貓初芋 ⬅️
今次就試吓佢嘅飲品🥤同埋其他甜品🍬😽

紅莓谷

😋綿綿星球🌍紅莓谷🍓$78(一人份量)
呢個造型相當吸睛👀乾冰製造出白煙😝充滿仙氣
紅莓谷成個都係粉紅色💗打卡一流🥰
餐廳標榜刨冰係3.6牛奶製造🍧食落軟綿綿牛奶味都香濃🥛
面頭粒棉花糖軟綿綿暖笠笠帶點焦香😙配埋冰凍嘅牛奶冰🔥正!
中間內有乾坤😗收埋咗一球草莓雪糕🍦
美中不足嘅係士多啤梨唔夠熟🍓有啲酸🥲

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

初芋特色芋圓x港式糖水

😋初芋特色芋圓x港式糖水 $48
💜三色經典芋圓
💜糖水四揀一:黑糖/楊枝甘露/『椰汁西米露🥥』/椰汁初芋露
💜配料方面小編揀咗『椰子凍、椰果、仙草、紅豆🫘』

糖水揀咗椰汁西米露😗西米烹煮時間啱啱好😝幾香椰子味

至於配料椰子凍口感冰滑幾特別😛紅豆煮得夠腍🫘整體味道還可以😗不過有啲偏甜😝建議餐廳唔好落埋椰果罐頭嘅糖水🧐味道會更佳✅

好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

😋白雪潤桃🤍 $58
呢個係雪耳薏米燉鮮奶😙仲有黑糖桃膠
味道較淡🧐個人覺得可以甜少少
不過都幾多料😝幾養身美顏🤣但就唔係小編杯茶啦~

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

整體黎講,食物都Ok😗不過可以啱啱開門😕上菜速度有啲慢😗去旺角想食甜品都可以試吓嘅~

📍 初芋 (旺角)
💸人均消費:$130
初芋特色芋圓x港式糖水
2022-09-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$130 (Tea)
紅莓谷
都唔知點解到九月都仲係咁熱☀️ 係旺角行到成身汗,見到一間台式甜品店簡直好似見到海市蜃樓咁😍 餐廳都坐得幾爆下,睇黎大家都好需要一啲透心涼嘅甜品🍧𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 重量級冰極芋圓鍋無論係賣相定係份量都係重量級嘅甜品,見到好多台都有叫。大大一盤,上枱時配上乾冰,煙霧彌漫好夢幻。除咗餐廳招牌芋圓,仲有成十種配料,再配上自選糖水底。糖水底我揀咗椰汁初芋露,唔太甜又充滿芋頭香,就算就咁食都好好食。餐廳招牌芋圓唔使講,煙靭有咬口。而配料方便我最欣賞芋泥同埋仙草,兩款都係上乘之作。👍 特選台式滷水拼盤-分享大拼盤勁力食穿九宮格!一共九種台灣鹵水小食,有豬耳、花枝丸、枝竹、鴨血、鴨腎、無骨鳳爪、鹵蛋、豆腐、蓮藕。而我最鐘意既係無骨鳳爪,質地爽脆加上充滿鹵水味,一秒清左。👍 奶蓋烏龍茶見到寫住人氣no.1梗係要試下😆 烏龍茶茶味香濃,飲落回甘。配上好重奶味嘅濃厚奶蓋,每一啖都係茶味之中帶奶味,充滿層次感。📍初芋 旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 重量級冰極芋圓鍋

👍 特選台式滷水拼盤-分享大拼盤

👍 奶蓋烏龍茶

📍初芋
  • 重量級冰極芋圓鍋
2022-09-17 379 views
❄️白雪潤桃 $58個名好有詩意 係雪耳薏米桃膠燉牛奶營養價值都好高 雪耳美顏潤膚 爽口得嚟帶點薏米利腸胃 消水腫 口感黏糯桃膠滋陰潤燥 軟糯Q彈 食到淡淡黑糖香甜燉牛奶美白潤膚抗衰老每樣材料都係滋陰養顏 白白滑滑🥰最緊要係佢非常足料 啖啖滿足感👼🏻天使與魔鬼 $48芋圓紅豆配仙草有紫色嘅芋頭圓 紫薯圓 同埋黃色嘅蕃薯圓每樣各3粒 口感粉粉糯糯紅豆煮到超級軟綿但又未到爛蓉蓉咁仙草就有一大塊 超級滑溜🥢賞鮮小拼盤2號 $58揀咗呢款有鴨腎 花枝丸 豆腐卜 枝竹四款都有濃濃嘅滷水味入面最鍾意個花枝丸 就係平時都食到嘅款式鴨腎邊位脆裏面韌韌地🌹玫瑰荔枝四季春 $38粉粉嫩嫩超有少女心!奶蓋超級厚 帶鹹香芝士味底部有啲寒天 增加爽彈口感玫瑰味超級突出 帶清清嘅荔枝甜味淡雅清涼嘅四季春茶同玫瑰荔枝配搭得好好又可以解到厚芝士奶蓋可能帶嚟嘅膩感🥭甘露椰香冰雪 $48一開始睇個名以為係類似楊枝甘露但結構係芒果融雪底部有啲椰子味布丁總括食物嘅份量同材料的確好足不過甜品就略顯比較淡口味 適合注重健康人士。
❄️白雪潤桃 $58

入面最鍾意個花枝丸 就係平時都食到嘅款式
鴨腎邊位脆裏面韌韌地
玫瑰荔枝四季春
🌹玫瑰荔枝四季春 $38
粉粉嫩嫩超有少女心!
奶蓋超級厚 帶鹹香芝士味
🥭甘露椰香冰雪 $48
一開始睇個名以為係類似楊枝甘露
但結構係芒果融雪底部有啲椰子味布丁

總括食物嘅份量同材料的確好足
不過甜品就略顯比較淡口味 適合注重健康人士。
Type of Meal
Lunch
賞鮮小拼盤2號
玫瑰荔枝四季春
2022-09-16 23 views
佢個重量級冰極芋圓鍋真係好正!我下面放咗乾冰所以賣相超級吸引,好仙氣,望住佢即刻覺得自己好似係一個好凍嘅地方咁🤣啱晒夏天食佢係重量級所以除咗三款芋圓之外,仲有10款配料!超級多!所以佢話兩人份量,我覺得三個人食會更加好甜真係好大份🤣佢仲可以揀糖水底,我揀咗楊枝甘露,食完真係覺得好飽好開心好滿足🤭另外叫咗個美圖秀秀,其實佢係玫瑰荔枝黑糖桃膠,清香玫瑰荔枝味我好鍾意,會覺得好清甜😛味道啱啱好,有啲桃膠可以咬下😆然後我仲好貪心咁樣叫咗個九款滷水小食,不過佢每款小食都唔係好多,所以真係啱晒我呢啲好貪心可以樣樣都試吓,不過佢嘅份量其實係兩至三個人,所以最好約埋啲friend一齊食😆我最鍾意佢嘅枝竹,不過其實其他小食都好入味😋

味道啱啱好,有啲桃膠可以咬下😆

我最鍾意佢嘅枝竹,不過其實其他小食都好入味😋
2022-09-05
$60 (Tea)
  • 重量級冰極芋圓火窩
【旺角芋圓專門店 打卡一流芋圓冰鍋】位於旺角西洋菜南街嘅初芋 ,平日晏就去唔駛排隊好快就有位😍,裝修係淺紫色少女風格💜,啱晒鍾意打卡嘅港女們,超Igable,呢到唔只提供芋圓類甜品,仲有飲品🥤、中式養生甜品、台灣小食等等!🍧冰極芋圓窩 💰128(7/10)三色芋圓有香芋、番薯🍠同紫薯味,糖水底揀咗椰汁芋頭西米露,用玻璃瓶🥛另上,配料超足,有果凍、布丁、芋泥、紅豆、仙草、椰果、寒天珠等,芋圓窩份量超足,可一次過滿足唔同願望,芋圓粒粒好彈牙,芋頭西米露有粒粒芋頭,口感好豐富😋!🍑白桃烏龍果茶 💰38(7/10)呢杯野飲十分解渴,果茶唔會過甜,桃味幾突出☺️🍡賞鮮小拼盤 💰58(6.5/10)小食拼盤揀咗鴨血、花枝丸、豆腐卜同埋蓮藕,其中最愛係花枝丸,好好味👍🏻🍛滷肉飯套餐 💰46(6.5/10)滷肉飯味道正常,如果可以多啲肉汁就好喇,配飯食一流🍚🥛白雪潤桃 💰58(6/10)個名幾好聽,其實係雪耳薏米燉牛奶,唔會好甜,係健康養生之選😌〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️味道👅:6.5/10環境☺️:8/10(好適合打卡)服務🙇‍♂️:8/10(店員都好有禮貌)抵食💸:6/10〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
【旺角芋圓專門店 打卡一流芋圓冰鍋】

🍧冰極芋圓窩 💰128
(7/10)

🍑白桃烏龍果茶 💰38
(7/10)
呢杯野飲十分解渴,果茶唔會過甜,桃味幾突出☺️

🍡賞鮮小拼盤 💰58
(6.5/10)

🍛滷肉飯套餐 💰46
(6.5/10)
滷肉飯味道正常,如果可以多啲肉汁就好喇,配飯食一流🍚

🥛白雪潤桃 💰58
(6/10)
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
味道👅:6.5/10
環境☺️:8/10(好適合打卡)
服務🙇‍♂️:8/10(店員都好有禮貌)
抵食💸:6/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🍴初芋 First Taro
📍旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖
G/F, Sun Kong House, 2N Sai Yeung Choi Street South, Mong Kok
2022-09-07
$200 (Tea)
Dining Offer
Tasting Event
週不時經開旺角因為地點方便、買物和嘢食又多選擇。今次二訪呢間甜品店見到有新出品,樣樣叫啲試吓新嘢▪︎賞鮮小拼盤/Light Combo▪︎- 鴨腎/Duck Gizzard - Cutterfish Balls/花枝丸- Tofu Puff/豆腐卜- Bean Curd Stick/枝竹▪︎珍珠窩夫系列▪︎珍珠窩夫Waffle with Soy Milk Foam & Taro Pearls▪︎色骰Shake/Jelly Drink in a Dice▪︎芒果椰香/Mango Mingle- Coconut Milk with Mango Pudding▪︎雪芒楊枝甘露▪︎Mango Pomelo Sago with Coconut Jelly and Mango Ice-cream▪︎夏日傾情/Summer Legend▪︎ 石榴芒果乳酸梳打 配椰果Guava Mango Lactate Soda with Coconut Jelly> 最鍾意食楊枝甘露,芒果大大塊香香甜甜、加咗球芒果雪糕更香滑,柚肉甜中帶甘幾唔錯。夏日傾情都好啱熱天飲,夠凍解渴仲有啲芒果椰果肉爽口香甜。下午茶時份餓餓哋、見到餐

▪︎賞鮮小拼盤/Light Combo▪︎

芒果椰香/Mango Mingle

▪︎雪芒楊枝甘露▪︎

▪︎夏日傾情/Summer Legend▪︎
石榴芒果乳酸梳打 配椰果

> 最鍾意食楊枝甘露,芒果大大塊香香甜甜、加咗球芒果雪糕更香滑,柚肉甜中帶甘幾唔錯。夏日傾情都好啱熱天飲,夠凍解渴仲有啲芒果椰果肉爽口香甜。下午茶時份餓餓哋、見到餐牌有新出鹵水鹹點,叫咗個拼盤嘆一嘆。鴨腎幾香口感還好軟嫩易咬;花枝丸QQ哋、枝竹和豆卜索晒汁非常入味,建議餐廳可酌量降低鹹味。新出甜品珍珠窩夫個賣相幾有特色,個人覺得味道特別一試無妨。芒果椰香個方型樽仔外貌一流,搖勻佢先飲甜味會均勻啲

芒果椰香
夏日傾情
芒果椰香
夏日傾情
珍珠窩夫
天氣熱,經過旺角,想起吃甜品,正好見到這間新開的甜品店,這間店舖可以堂食和外賣飲品及台灣小食。店舖店面裝修以紫色為主,十分夢幻,充滿少女心。重量級冰極芋圓鍋($128)芋圓鍋份量十足,而且十分適合打卡,底部裝有乾冰,以芋圓為主題,糖水底是椰汁初芋露,椰汁味道十分濃郁,三色經典芋圓有香芋、番薯、紫薯,口感煙韌,配料也十分豐富,有白桃果凍、芋泥、椰果、紅豆、寒天珠、仙草等等。青山抹茶(抹茶味)($78)一人份量,也適合打卡,底部裝有乾冰,以抹茶味為主,旁邊圍住紅豆,紅豆的甜味可以降低抹茶的苦味,放在最頂的是手工自製的蛋白,口感很像棉花糖,食到中間有驚喜,內有布丁和抹茶雪糕,味道和口層次豐富。紅莓谷(草莓味)($78)一人份量,也適合打卡,以草莓為主題,食到中間時,也有驚喜,裏面有布丁和草莓雪糕,味道層次也很豐富。蜜桃椰香($38)外觀很像沙灘圖案,最頂層是椰奶,內面有布丁和白桃果凍,口感豐富。仲夏夜之夢($38)外觀像晚上的沙灘,內是氣泡水。

店舖
店面裝修以紫色為主,十分夢幻,充滿少女心。

重量級冰極芋圓鍋($128)

青山抹茶(抹茶味)($78)

紅莓谷(草莓味)($78)

蜜桃椰香($38)

仲夏夜之夢($38)
外觀像晚上的沙灘,內是氣泡水。
2022-09-14 20 views
成日行街經過呢間夢幻紫嘅「初芋」💜今次就同屋企人嚟試下先~下年茶時間都好多人食甜品🤤呢道主打台式芋圓、甜品、小食。有幾款甜品同小食都有2-3人份,可以同屋企人開心share~🦄 重量級冰極芋圓鍋 (2人份)呢個好岩打卡😍✨一上枱散發嘅乾冰令芋圓鍋仙氣滿滿🧊重量級入面包曬全部配料,白桃果凍+荔枝果凍+椰子布丁+芋泥+紅豆+仙草+椰果+寒天珠+桃膠+蘆薈,整齊咁擺係透明玻璃鍋入面。糖水底我地就揀咗「楊枝甘露」,另外用玻璃樽裝放,自己倒入鍋裡面。楊枝甘露好香芒果味,入面有粒粒西米,好好咬口。配料我最中意就係仙草同蘆薈,口感好滑溜。🍨 初芋ABC - 台式芋圓×港式糖水呢款初芋ABC就係1份,所以配料只有4款。我地揀咗仙草+椰子布丁+桃膠+寒天珠個個組合。糖水底都係揀返港式嘅椰汁西米露😋香濃嘅椰奶味,同芋圓又好夾。食埋椰子布丁,椰香充滿口腔,好滋味。🍢 賞鮮小拼盤(豬耳、鴨腎、雞蛋、枝竹)小拼盤有4小碟滷水小食。豬耳口感好爽脆。鴨腎好有嚼口,唔會硬。雞蛋滷得入味。雞蛋滲入咗好多滷水汁,單食就偏咸。🍵 抹茶牛奶冰雪 / 甘露仙草冰雪 飲杯品大大杯。兩杯都好似沙冰嘅質感。抹茶牛奶冰雪底層有豆花,好
成日行街經過呢間夢幻紫嘅「初芋」💜

🦄 重量級冰極芋圓鍋 (2人份)

🍨 初芋ABC - 台式芋圓×港式糖水

🍢 賞鮮小拼盤(豬耳、鴨腎、雞蛋、枝竹)

🍵 抹茶牛奶冰雪 / 甘露仙草冰雪
飲杯品大大杯。兩杯都好似沙冰嘅質感。抹茶牛奶冰雪底層有豆花,好滑嫩。
📍初芋
2022-09-14 12 views
༺ 初芋༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 初芋𖠚ᐝ 青山抹茶($78)𖠚ᐝ 賞鮮小拼盤($58)𖠚ᐝ 雪芒楊枝甘露($40)𖠚ᐝ 點點抹茶鮮奶茶($38)ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♡♡☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 青山抹茶($78)其實冰都係牛奶味🍼只係配料同淋醬係抹茶味同有紅豆🫘🍵裏面竟然有綠茶雪糕,少少曲奇碎,綠茶啫喱同麻薯😯幾驚喜~整體味道偏甜,比較似綠茶~但係牛奶冰味道較淡,最低浸住嘅比較好~➳賞鮮小拼盤($58)一共有四款小食,豬耳、鴨腎、雞蛋、枝竹,四款都入味,不過枝竹有啲太鹹,特別中意爽口豬耳同鴨腎🥰➳雪芒楊枝甘露($40)楊枝甘露味道鮮甜,而且仲有芒果🥭都唔錯!不過雪糕應該喺配芒果味,但係當日唔知係冇晒定點,俾咗雲呢拿雪糕🥺有啲失望🥺➳點點抹茶鮮奶茶($38)一杯唔錯嘅Matcha latte! 叫咗少甜,甜度啱啱好~仲有少少綠茶啫喱,上層仲有奶蓋🤍☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽餐廳裝修紫色💜甜品賣相都唔錯,不過喺唯一等得有啲耐🥺
༺ 初芋༻
➳ 初芋
𖠚ᐝ 青山抹茶($78)
𖠚ᐝ 賞鮮小拼盤($58)
𖠚ᐝ 雪芒楊枝甘露($40)
𖠚ᐝ 點點抹茶鮮奶茶($38)
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♡♡

➳ 青山抹茶($78)
青山抹茶

➳賞鮮小拼盤($58)
賞鮮小拼盤

➳雪芒楊枝甘露($40)
雪芒楊枝甘露

➳點點抹茶鮮奶茶($38)

餐廳裝修紫色💜甜品賣相都唔錯,不過喺唯一等得有啲耐🥺
2022-09-13 14 views
最近喺旺角西洋菜街見到一間新開嘅甜品舖仲要係紫色做主題好吸睛即刻入咗去試吓首先要試吓寄去芒果綿綿星球我平時好怕啲太凍嘅食物入口會牙齒敏感但係佢哋嘅綿綿冰做到好柔細而且每一啖都充滿椰汁味 真係出乎意料之外有驚喜而且芒果都好甜好新鮮飲品方面叫咗抹茶鮮奶茶同埋可可沙冰特別推介呢一杯可可沙冰佢嘅朱古力味拍得住一啲大牌子嘅朱古力一樣咁濃郁 絕對唔會係平時便利店果一種朱古力😂建議大家可以隔10分鐘先飲咁樣會更加好味唔會太凍🤣🤣而且仲有少少朱古力碎好有口感仲叫咗一個滷水拼盤入面有豬耳雞蛋雞腎豆腐鴨血等等真係包羅萬有乜都有啲而且佢哋都唔馬虎,全部都整得好入味
即刻入咗去試吓
首先要試吓寄去芒果綿綿星球

飲品方面叫咗抹茶鮮奶茶同埋可可沙冰

仲叫咗一個滷水拼盤
入面有豬耳雞蛋雞腎豆腐鴨血等等
真係包羅萬有乜都有啲而且佢哋都唔馬虎,全部都整得好入味
兆萬中心對面最近開咗呢間芋圓店 非常就腳👍🏻粉粉紫紫嘅裝修主店 好少女心 啱晒打卡🥰店面細細 但入面位置都唔少 假期去簡直座無虛席餐廳甜品小食選擇頗多 有鹹有甜有飲品大部分都係冰冰涼涼嘅甜品 啱晒夏天去食🥵🥣特色芋圓x港式糖水 ABC ($58)三包芋圓x 椰汁初芋露x 椰子布丁+仙草+桃膠+ 寒天珠可以自由選擇甜水底同配料嘅combo 客製化叫法好貼心😍想食咩就揀咩 成碗都係自己鍾意食嘅🥰芋圓非常煙韌有咬口 加埋其他配料食口感更豐富初芋露椰奶味好重 同芋圓好夾 加埋椰子布丁味更濃🥥好欣賞佢哋仲有桃膠 食落好養生😁成碗食落唔會太甜 但如果初芋露俾多啲會更好🥛白雪潤桃 ($58)另外一碗我哋就揀左個養生啲嘅中式糖水🤣內容物係雪耳蕙米燉牛奶 加上黑糖桃膠桃膠粒粒都又大又通透 唔會煮得太溶冇口感👍🏻牛奶味雖然唔重 但清清地食落幾順口🥰🍢賞鮮小拼盤 ($58)估唔到呢到仲有賣台灣滷味拼盤😯食太多甜嘢 食翻啲鹹小食中和翻都好😆小拼盤有4款配搭選擇 有素有肉任君選擇我哋就揀左鴨腎、花枝丸、豆卜、腐皮佢哋嘅滷水都偏甜 夠味但唔會死鹹👍🏻每款份量小小 啱曬我哋過下口癮🥰🍹夏日傾情 ($38)我哋仲叫左
兆萬中心對面最近開咗呢間芋圓店 非常就腳👍🏻
粉粉紫紫嘅裝修主店 好少女心 啱晒打卡🥰
店面細細 但入面位置都唔少 假期去簡直座無虛席
餐廳甜品小食選擇頗多 有鹹有甜有飲品
大部分都係冰冰涼涼嘅甜品 啱晒夏天去食🥵

🥣特色芋圓x港式糖水 ABC ($58)
三包芋圓x 椰汁初芋露x 椰子布丁+仙草+桃膠+ 寒天珠
可以自由選擇甜水底同配料嘅combo 客製化叫法好貼心😍
想食咩就揀咩 成碗都係自己鍾意食嘅🥰
芋圓非常煙韌有咬口 加埋其他配料食口感更豐富
初芋露椰奶味好重 同芋圓好夾 加埋椰子布丁味更濃🥥
好欣賞佢哋仲有桃膠 食落好養生😁
成碗食落唔會太甜 但如果初芋露俾多啲會更好

🥛白雪潤桃 ($58)
另外一碗我哋就揀左個養生啲嘅中式糖水🤣
內容物係雪耳蕙米燉牛奶 加上黑糖桃膠
桃膠粒粒都又大又通透 唔會煮得太溶冇口感👍🏻
牛奶味雖然唔重 但清清地食落幾順口🥰

🍢賞鮮小拼盤 ($58)
估唔到呢到仲有賣台灣滷味拼盤😯
食太多甜嘢 食翻啲鹹小食中和翻都好😆
小拼盤有4款配搭選擇 有素有肉任君選擇
我哋就揀左鴨腎、花枝丸、豆卜、腐皮
佢哋嘅滷水都偏甜 夠味但唔會死鹹👍🏻
每款份量小小 啱曬我哋過下口癮🥰

🍹夏日傾情 ($38)
我哋仲叫左杯人氣no.1嘅四季乳酸梳打系列🤩
呢杯係石榴芒果乳酸梳打配椰果
一上枱個漸層色好靚 好有夏日嘅感覺🏖
攪勻之後飲 酸酸甜甜嘅梳打水加上益力多味 好refreshing🥰
飲到有椰果粒 加入不少口感 好有趣!

🍫可可奇脆冰雪 ($48)
濃厚嘅可可沙冰 on top加上雪白嘅忌廉 實在太邪惡🤤
飲落同某綠色連鎖咖啡店有啲似👍🏻
朱古力味又濃又甜 沙冰飲落非常透心涼
呢杯真係又靚又好飲🥰
2022-09-12 27 views
再訪💜初芋💜,只因上次肚仔未ready,呢次就食埋台式滷水拼盤同全新「色骰」呀!愛上粉紫色環境感覺舒適,加上多款打卡able嘅港式、台式口味甜品、糖水😍👧🏻Caca今次食乜嘢?三色冰極芋圓腐配黑糖糖水 $123 - 三色芋圓好煙韌,多款配料,荔枝椰果、紅豆、鮮草、白桃果凍、芋泥、桃膠可配黑糖、西米露、楊枝甘露或黑糖,一次滿足晒所有願望!甘露椰香冰雪 $48 - 楊枝甘露酸酸甜甜加上芝士奶蓋既冰爽又非常滋味。黃金海岸 一人用 $78 -仙氣飄飄點綴主打冰凍芒果粒粒,雪糕配上面頭超甜綿花糖😍透心涼!分享大拼盤 $128 - 九格仔滷水拼盤,有滷蛋、花枝丸、鳳爪、豆腐、蓮藕、腐皮、豬耳朵等等,又係大滿足之選。#荔枝椰香色骰 $38 - 飲前搖一搖,甜甜椰香加上小珍珠,香滑滋味。
再訪💜初芋💜,只因上次肚仔未ready,呢次就食埋台式滷水拼盤同全新「色骰」呀!愛上粉紫色環境感覺舒適,加上多款打卡able嘅港式、台式口味甜品糖水😍

👧🏻Caca今次食乜嘢?
三色冰極芋圓腐配黑糖糖水
黃金海岸
荔枝椰香色骰
2022-09-11
$210 (Tea)
三色冰極芋圓腐配黑糖糖水
黃金海岸