最初因為聽到報導所以特別想去,話什麼是香港人精心造出來,我想一定健康啲好味啲吧~去到食,感覺沒什麼驚喜,不過ok的,都好食,但最初太有期望,所以有少少失望,我味蕾不算發達,吃不出分別,不過個甜品食落好味的,只是沒有驚喜。
2023-09-12 309 views
整體評價一般⋯⋯⋯過分吹捧😔😔😔又或者係期望越大,失望越大😂必食推介:無。。。堅係無❌❌❌❌❌❌❌❌❌芋圓火鍋$128💸💸💸💸💸💸💸💸份量好少………….多番少少會開心啲🤭味道一般🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃服務一般環境正常,冇乜特別,冇打卡位如果嘢食一般,但係有打卡位都好少少…可惜重要等好耐先有嘢食🤭🤭🤭#初芋#旺角味道(2/5)環境(3/5)#九龍區_跟dada食玩

整體評價一般⋯⋯⋯
過分吹捧😔😔😔
又或者係期望越大,失望越大😂

必食推介:
無。。。堅係無❌❌❌❌❌❌❌❌❌

芋圓火鍋$128💸💸💸💸💸💸💸💸
份量好少………….多番少少會開心啲🤭
味道一般🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃

服務一般
環境正常,冇乜特別,冇打卡位
如果嘢食一般,但係有打卡位都好少少…可惜
重要等好耐先有嘢食🤭🤭🤭

#初芋
#旺角
味道(2/5)
環境(3/5)
#九龍區_跟dada食玩
2023-09-06 195 views
平時淨係用OpenRice睇吓有咩好食都未試過寫食評今次真係第一次因為難食而寫佢係我食過最難食嘅甜品講真甜品真係好難做到咁難食佢仲要唔係一般嘅難食真係好失望 諗住天氣熱辣辣入去食啲冰等自己可以涼啲🥲點知個人愈食愈火 唔知你哋明唔明🙄優點:1)店舖空間幾大,坐得舒服2)環境係幾好,裝修嗰啲都可以嘅,睇落去都可以比啲人打吓卡3)食物外表係可以的,都幾吸引人想食缺點 :1) 食物味道: 入去買難食,佢個士多啤梨味完全食唔出有士多啤梨,淨係食到藥水味,係愈食愈濃嘅藥水味,唔知以為自己睇緊醫生。佢側邊有一行士多啤梨圍住,士多啤梨係極酸。仲要特登加咗$10奶蓋,我以為奶蓋都唔會難食得去邊,但佢嘅奶蓋味道同我想像完全不同,可能我expected係好濃厚嘅芝士奶蓋味2)質感:綿綿冰入邊有一個硬骨骨嘅雀巢士多啤梨味雪糕,你可以話佢已經係成個甜品入邊最好食嘅嘢。啲冰入邊仲有好多食落去好似塑膠一粒粒嘅物體(類似西米)3)價錢 : 只能說性價比唔高,如果係好食都ok嘅,綿綿冰價錢係一人份量好似係70幾至80幾,二人份量好似係120幾至130幾第一張圖係佢外觀,第二張圖係食剩嘅,雖然好浪費,但真係食唔落總括嚟講
平時淨係用OpenRice睇吓有咩好食

佢仲要唔係一般嘅難食
真係好失望 諗住天氣熱辣辣入去食啲冰
等自己可以涼啲🥲
點知個人愈食愈火 唔知你哋明唔明🙄

優點:
1)店舖空間幾大,坐得舒服
2)環境係幾好,裝修嗰啲都可以嘅,睇落去都可以比啲人打吓卡
3)食物外表係可以的,都幾吸引人想食

缺點 :

總括嚟講都係唔建議去呢間食綿綿冰,其他食物就唔知道了🥹下次都唔會再過去
2023-08-29 109 views
首次幫襯,是被其紫色嘅裝潢所吸引,有些超過一百蚊嘅甜品,似乎也相當吸引。入去感覺好Cyber,見枱面有QR CODE以為可掃描自行落單,點知掃來掃去都話Error。好,出去個Counter落單,畀現金又話唔夠散子找,搞咗一輪先成功付款。最後問佢個QR CODE點解掃來掃去都話Error?原來,一定要用微信掃!我心諗⋯⋯係我錯,我唔應該入去一間只Serve大陸客嘅舖頭,我以後唔敢再嚟~唔係我杯茶。唔講畀錢,講返甜品,打開個Menu,如許留山般嘅飲品要$48(杯型瘦削而味道一般),其他稍為特色嘅甜品要$78起跳🙄🙄又係我錯,我唔應該揀呢啲價錢咁高尚但名不其實嘅甜品店,我去錯地方,唔會有下次。是次初遇,真的有點激心(我都忘記拍照),只有美麗的外表,這樣的初遇,不遇也罷~

2023-07-23 192 views
依碗野$78,第一啖落去覺得浸味超怪,食多啖,首先覺得啲冰有浸水喉水味,但係餐牌上面所寫啲冰係3.6牛奶味,第二,佢一啲草莓味都冇,叫店員話俾佢想退錢,有個女店員出嚟話俾我哋聽,只能夠加奶蓋俾我哋冇得退錢,我哋就話依家係我哋完全唔知自己食緊啲咩,草莓味又冇,牛奶味又冇,佢話公司standard無得退錢,只能夠加奶蓋佢上面嗰個自製燒蛋白都無,只有一滴 cream,完全貨不對辦。女店員服務態度超差,眼超超。
初次相遇,就要我狠心咁批評你,真係強人所難,令我欲拒還迎,欣喜若狂。呢間大陸野嘅質素,比香港甜品舖有過之而無不及,堪稱垃圾。恭喜香港甜品舖起對抗大陸甜品舖嘅入侵先拔頭籌!$48 芋圓紅豆椰子布整體很淡,很無味,人生三大疑惑之究竟我係咪食緊甜品?紅豆似浸過糖水,帶比你一瞬間嘅甜,之後再帶比你喉嚨不舒服嘅感覺。$78 士多啤梨沙冰奶粉沙冰配酸士多啤梨,內有一球士多啤梨雪糕,化學味濃,帶比你參觀化學廠嘅感覺,很感動。$78 芒果沙冰經典奶粉沙冰,一灘冇味芒果,廉價芒果雪糕。PS呢間野嘅唯一樂趣,係你可以用手指插佢個窿(?)

$48 芋圓紅豆椰子布

整體很淡,很無味,人生三大疑惑之究竟我係咪食緊甜品

$78 士多啤梨沙冰

$78 芒果沙冰
經典奶粉沙冰,一灘冇味芒果,廉價芒果雪糕。

PS

呢間野嘅唯一樂趣,係你可以用手指插佢個窿(?)
今次這間甜品店,之前是來買外賣。見佢款式多,今次二訪,決定堂食,多試幾款。⭐️重量級冰極芋圓鍋如果你是芋圓lover,一定不可以錯過這個重量級芋圓鍋👍🏻。它有齊三種不同味道的芋圓,分別是香芋,番薯和紫薯。內裏有多達10種配料,包括白挑果凍,荔枝果凍,椰子布甸,芋泥,紅豆,仙草,椰果,寒天珠,桃膠和蘆薈。糖水底可以從黑糖,椰汁西米露,楊枝甘露,和椰汁初芋露中,四選一!光是這個陣容,已經非常不得了!😬味道我選了楊枝甘露,味道不會太甜,而且配料很多,所以非常有新鮮感。我自己比較喜歡吃芋泥,仙草和挑膠😊,十分滿足。⭐️煉奶花生醬牛角酥夾餅近排開始流行起來的牛角酥夾餅,今次選了煉奶花生醬口味。牛角酥夾餅的口感煙韌,但表面又有牛角梳的脆皮口感,算是很不錯。煉奶花生醬口味算是比較穩陣的選擇,其實就是奶醬多😂😂😂 所以,都ok啦。這家甜品店,入夜後相當多人排隊,但見店員安排座位上,好像經驗不足,常常看到少人數坐大枱,浪費好多座位,如果改善一下會更好。建議有心去試的話,可以早一點去攞籌。

⭐️重量級冰極芋圓鍋
它有齊三種不同味道的芋圓,分別是香芋,番薯和紫薯。
光是這個陣容,已經非常不得了!😬

⭐️煉奶花生醬牛角酥夾餅
近排開始流行起來的牛角酥夾餅,今次選了煉奶花生醬口味。

建議有心去試的話,可以早一點去攞籌。
  • 重量級冰極芋圓鍋
2023-07-16 65 views
初芋味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)🌤睡火山(朱古力味) 1人份量 $78 (+$10轉海鹽厚奶蓋)✅打卡able個冰都幾綿滑,但唔會有顆粒感~冰係牛奶味,裏面仲有朱古力雪糕、珍珠、oreo碎🍫但個厚奶蓋似奶片味🥲同沙冰唔太夾🙂可以唔洗加!⛅️芋圓芋泥配椰子布丁 $48芋泥有味既,個好似未解凍完咁,質感似泥膠芋圓都麻麻,幾硬梛子布丁稍為正常少少😂❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow @gulugirl102 ~話比我知你有睇,比啲動力我丫❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
初芋

睡火山

✅打卡able
個冰都幾綿滑,但唔會有顆粒感~
冰係牛奶味,裏面仲有朱古力雪糕、珍珠、oreo碎🍫
但個厚奶蓋似奶片味🥲同沙冰唔太夾🙂可以唔洗加!
芋圓芋泥配椰子布丁

⛅️芋圓芋泥配椰子布丁 $48
芋泥有味既,個好似未解凍完咁,質感似泥膠
芋圓都麻麻,幾硬
梛子布丁稍為正常少少😂

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
2023-06-20 131 views
牛角窩夫,都係近期非常興嘅小食之一,用部窩夫機夾隻牛角包再加上配料來代替之前用嘅蛋漿,口感新穎。咁今日收工揸車經旺角交收玩具,等客人嘅時候見到個燈箱廣告就俾佢吸引住左啦!於是就試一試啦!點左個奶醬多牛角窩夫,價錢係42蚊,唔包飲品嘅,咁佢話即叫即做要等10分鐘左右,於是就係出面等啦!好啦!,有得食啦,隻窩夫就真係即叫即做,熱辣辣嘅,花生醬加煉奶嘅口味就最穩陣啦!但係就反而食唔到牛角包嘅牛油香,食落去無咩牛角包味道,同埋隻窩夫都幾細隻,性價比唔高,如果簡簡單單跟杯飲品會幾好。

TakeAway
Ok
2023-06-11 86 views
今日夏天熱辣辣,要坐入飲品店飲下野🤣😎😎☺️環境坐得幾舒服😌❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥😆😆😆是一個不錯的選擇🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡滋補桃紅(紅棗杞子・黑糖桃膠)依碗糖水好滋潤👍而且食落又甜又甘苦🙌而且有超多桃膠😆😆😆最岩補血氣😆😆同滋潤啲同皮膚好ddd😌😌甘露椰香冰雪呢杯飲品無咩味道😄😄對我來講有d淡🥲🥲建議入面有返多d甘露、芒果粒同椰果可能會五錯☺️☺️☺️
是一個不錯的選擇🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

滋補桃紅(紅棗杞子・黑糖桃膠)

甘露椰香冰雪
呢杯飲品無咩味道😄😄對我來講有d淡🥲🥲
建議入面有返多d甘露、芒果粒同椰果可能會五錯☺️☺️☺️

2023-05-25 97 views
前兩日去咗旺角嘅初芋試咗佢哋嘅北海道牛乳雪花冰,真係好驚艷crayyyyy!齋睇賣相又真係估唔到佢咁多layer,味道同份量都真係saikooo!雪花冰底層有脆脆嘅餅乾碎,再加上雪糕同埋其他層次嘅配搭,味道好豐富👀!我同女朋友嚟嗰陣叫咗一個一人份,結果份量已經夠兩個人分😂😂建議大家唔洗嗌兩人份lmao 唔係會浪費啲美食架嘛🤭 個甜品仲要好fancy,有乾冰噴煙出黎,賣相真係要比滿分🤣🤣

2023-05-24 86 views
天氣愈黎愈熱 點可以唔食冰🧊❄️所以黎到呢間 試試佢佢啲甜品都好Igable .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__. 🐥 初芋 🐥 <紅莓谷>一上到枱 出晒煙好吸睛👀但同時瑩光紅到有啲擔心其實佢既冰係牛奶綿綿冰 好食既但加左啲瑩光紅紅莓粉粉 成陣味假左 奇怪左🥲而冰入面有好多唔同既料,有士多啤梨雪糕,寒天晶球同布丁但雪糕係好微士多啤梨味,布丁係勁軟爛果種個人就真係覺得麻麻 .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__. 總結:打卡既話係幾好,但食落真麻麻 環境:🐥🐥🐥🐥/5服務態度:🐥🐥🐥🐥/5食物質素:🐥🐥🐥/5 性價比:🐥🐥🐥🐣/5 回頭率:🐥🐥🐥/5
天氣愈黎愈熱 點可以唔食冰🧊❄️

一上到枱 出晒煙好吸睛👀
但同時瑩光紅到有啲擔心
其實佢既冰係牛奶綿綿冰 好食既
但加左啲瑩光紅紅莓粉粉 成陣味假左 奇怪左🥲
而冰入面有好多唔同既料,有士多啤梨雪糕,寒天晶球同布丁
但雪糕係好微士多啤梨味,布丁係勁軟爛果種
個人就真係覺得麻麻

總結:打卡既話係幾好,但食落真麻麻

環境:🐥🐥🐥🐥/5
服務態度:🐥🐥🐥🐥/5
食物質素:🐥🐥🐥/5
性價比:🐥🐥🐥🐣/5
回頭率:🐥🐥🐥/5
2023-04-14 191 views
呢啲咁嘅鋪頭,都係留返比啲大陸人食啦我叫咗桂花桃膠嗰款👹幾宗罪:1. 芋圓唔熟定唔知中間好硬好難食。好意思打正旗號賣芋圓?我已經係叫熱嘅糖水,嘗試浸熱啲芋圓都冇用,因為其實兜嘢又只係暖暖哋,唔係熱2. 糖水一啲都唔甜。連普通用冰糖煮嘅糖水都唔識,開咩糖水舖?3. 貴。我兜嘢就係得桂花、桃膠同兩粒桂圓,連一粒芋圓都冇,咁我見佢吹到自己啲芋圓有幾巴閉咪加$12九粒芋圓,成兜嘢加埋$64,仲要咁嘅質素4. 冇誠意。朋友叫咗招牌芋圓mix港式糖水嗰款,上到嚟係得幾啖「楊枝甘露」俾你自己倒入去,本身個「楊枝甘露」已經有陣膠味,倒咗入啲芋圓之後更加食唔出係「楊枝甘露」,撈埋啲仙草後望落係啡色,相當唔雅觀,好心就成兜整好再serve俾人啦,做到咁求其你好唔好意思?落單又要自己出去買,連serve你都費事5. 第一次去間專食芋圓嘅糖水舖係冇熱嘅芋圓,冇考慮過唔食凍嘢嘅人嘅感受6. 一坐低見到佢叫人喺「大众點評」度follow同like佢哋已經覺得伏伏哋,唔怪得入到去咁多大陸人
呢啲咁嘅鋪頭,都係留返比啲大陸人食啦
我叫咗桂花桃膠嗰款👹
幾宗罪:
5. 第一次去間專食芋圓嘅糖水舖係冇熱嘅芋圓,
冇考慮過唔食凍嘢嘅人嘅感受
2023-04-14
開咗一年幾、位於旺角區鬧市西洋菜南街嘅初芋主打各式各樣嘅港台甜品、飲品同小食,平日夜晚見到唔少人氣🔥,週末更加長見人龍,相信依家因為防疫政策好多人都未能夠走出香港,喺呢度懷念一吓台灣甜品確實喺一個唔錯嘅選擇入到餐廳位置唔算大,座位都幾密,坐爆嘅時候有少少逼,不過粉紫、白色嘅裝修加上初芋打卡公仔🟣,確實有一種夢幻嘅吸引力✝️睡火山(1人份量) $78一開始嘅乾冰煙霧效果已經夠晒吸引🌬,話就話喺一人份量,但其實份量多到兩個人share都得🌝。揀咗3.6趣心系列朱古力味綿綿星球,面頭有一舊煙煙韌韌、餐廳自家製嘅現炙蛋白做點綴,中間有鋪滿可可粉同Oreo曲奇碎嘅綿滑日本直送3.6牛乳冰,奶味香濃🥛,底部仲有唔同配料:朱古力布甸、寒天、朱古力醬、朱古力雪糕,令每一啖冰食落都有豐富嘅層次同口感🥰,朱古力味仲double up添⬆️✝️重量級冰極芋圓鍋 $128港式糖水食得多,台式芋圓都好常見,將港式糖水混合埋台式芋圓,再加上10款唔同配料整成嘅重量級冰極芋圓鍋都喺第一次試👍。同上面睡火山一樣有乾冰煙霧效果之外,滿滿嘅芋圓鍋望落已經勁足料,加上一份自選港式糖水,有黑糖、椰汁西米露、楊枝甘露同椰汁初芋露揀,

✝️睡火山(1人份量) $78
✝️重量級冰極芋圓鍋 $128
我哋就揀咗有鮮甜芒果粒粒🥭、西米同西柚嘅楊枝甘露,將楊枝甘露倒入充滿3色芋圓:香芋、番薯🍠、紫薯,
同埋10 款滋味配料:白桃果凍、荔枝果凍、椰子布丁🍮、芋泥、紅豆🫘、仙草、椰果、寒天珠、桃膠同蘆薈裡面,食到一半已經覺得好飽🫢,兩三個人一齊食就最啱🙈
✝️分享大拼盤 $128
呢個特選台式滷水拼盤有9樣滷水小食:豬耳、
鴨血、花枝丸、無骨鳳爪、雞蛋、豆腐卜、枝竹、蓮藕同鴨腎,用咗精緻嘅九宮木盒分隔裝飾,不過去嗰日咁啱無鴨腎,所以餐廳就比多咗一隻滷水蛋🥚。
滷水拼盤入面嘅食物風味獨特醇厚、軟腍入味、鹹鮮濃香嘅滷水汁滲透入食物嘅每一個角落😌,
鍾意重口味或者鍾意食滷水嘅人可以一試❤️
2023-03-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2023-04-12 73 views
- 暖笠笠火鍋 $118包括芋頭粒、紫糯米、紫薯、香芋、地瓜芋圓、透明河粉、桃膠、桂圓、椰果、寒天珍珠。- 紅莓谷 $78有9款滋味配料:芋泥、桃膠、蘆薈、紅豆、紫米、桂圓、椰果、西米- 夏日傾情 $38- 百香果青吉烏龍梳打 $38餐廳有座位寬闊,適合約埋三五知己一路飲野或者食下甜品,不過大家就要留意繁忙時間係會有限時架。初芋 @firsttarohk 旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖鐵旺角東站 B 出口, 港鐵油麻地站 A2 出口📍#旺角

- 暖笠笠火鍋 $118

- 紅莓谷 $78