Fish & Chick (禧利街)

𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁 午餐 $𝟴𝟴起 (包括 頭盤+主菜+飲品)主菜 𝗠𝗮𝗶𝗻𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗙𝗶𝘀𝗵 & 𝗖𝗵𝗶𝗽𝘀 傳統英式炸魚🐟配薯條🍟$𝟵𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬) (外賣$𝟲𝟴 𝗼𝗻𝗹𝘆 連飲品!!)魚扒超厚身大舊,外皮炸得超脆,而且食得出啲油好新鮮,一啲油膉味都冇,順帶一提成個環境都好乾淨冇油味💛魚品種方面,藍鱈魚或狹鱈魚就唔使加錢,我想試彈牙啲嘅口感,店員就推介我加$20 升級石頭魚,魚肉係白嫩同比較實淨一啲,如果追求好滑嘅口感,可以試吓銀鱈/比目魚~粗薯條都係外脆內軟,出色🤩🤩𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁 仲有烤雞/深海大龍躉魚柳包/香煎即日鮮魚/白酒汁煮鮮蜆意粉等,下次想試雞😍頭盤 𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗖𝗼𝗱 𝗕𝗿𝗮𝗻𝗱𝗮𝗱𝗲 𝗖𝗿𝗼𝗾𝘂𝗲𝘁𝘁𝗲𝘀 𝘄/ 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱自家製炸鹹鱈魚蓉🥔配沙律🥗外型炸得好靚好金黃,魚蓉呈現一梳梳,鹹味突出好好食,黑醋沙律中和油膩感仲可揀煙三文魚沙律/炸鮮蘑菇沙律/蘑菇湯/粟米湯,見炸鮮蘑菇沙律/蘑菇湯都好多人推薦呢~~飲品 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸
𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗦𝗲𝘁 午餐 $𝟴𝟴起
(包括 頭盤+主菜+飲品)

主菜 𝗠𝗮𝗶𝗻
𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗙𝗶𝘀𝗵 & 𝗖𝗵𝗶𝗽𝘀
傳統英式炸魚🐟配薯條🍟

粗薯條都係外脆內軟,出色🤩🤩

頭盤 𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿
自家製炸鹹鱈魚蓉🥔配沙律🥗

飲品 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸
2024-10-07
$120 (Lunch)
🇬🇧英式 🚹1-4人 🐻#炸物控 🐻‍❄️#新奇控——————🐻🐻‍❄️叫咗兩個午餐,包括頭盤+主菜+飲品,好多都好有驚喜!😆頭盤:🥗炸鮮磨菇沙律新鮮炸起嘅鮮磨菇👍🏽配落咗醋嘅沙律可以中和油膩感👍🏽💯自家製炸咸鱈魚蓉沙律鱈魚蓉好難炸,但餐廳處理得好好,咬開依然見到一梳梳嘅魚肉,咸咸哋而又食到魚味,配酸嘅沙律幾好食🤤主菜:💯傳統英式炸魚配薯條 - 藍鱈魚🐟 Lunch Set $98炸魚勁脆,一路切一路聽到酥脆嘅聲音🤤切開入面啲魚肉又係見到一梳梳架❗️今次揀嘅藍鱈魚咬落會比較實淨,據店員所講,如果鍾意再硬淨啲嘅就要揀石頭魚/龍躉。炸皮上落咗少少鹽調味,主要味道都係靠點沙律醬。另外,薯條都炸得勁脆,仲要係粗薯條😋🍴烤雞半隻配薯蓉Lunch Set $108烤雞肉嫩皮脆,由味道到質感都好似中式酒樓嘅炸子雞,除咗賣相依然係西式🤣不過食到雞柳、patpat位相比之下就會有少少「鞋」~個薯蓉都好出色💯😆質感好綿好滑,而且味道唔似普通薯蓉咁淡,濃味好多,好似飲緊碗忌廉濃湯咁,推薦大家一定要試!😋飲品:普通Zero可樂x2,不過用啤酒杯裝🤣🫃份量🤰睇落唔大,但食落好飽。店員💁‍♂️服務💁🏽‍♀️好熱情😆好熱心介
🇬🇧英式 🚹1-4人 🐻#炸物控 🐻‍❄️#新奇控

🍴烤雞半隻配薯蓉
Lunch Set $108

烤雞半隻配薯蓉

飲品:普通Zero可樂x2,不過用啤酒杯裝🤣

🫃份量🤰睇落唔大,但食落好飽。

店員💁‍♂️服務💁🏽‍♀️好熱情😆好熱心介紹炸魚揀邊種魚會有咩口感、食完主動問要唔要牙籤👍🏽👍🏽

結論:啲菜式好有水準😆薯蓉、炸魚薯條、炸咸鱈魚蓉沙律都推薦🤤!呢間絕對會encore!
2024-09-14
$113.5 (Lunch)
炸鮮磨菇沙律
自家製炸咸鱈魚蓉沙律
傳統英式炸魚配薯條 - 藍鱈魚
烤雞半隻配薯蓉
2024-09-22 240 views
✍︎︎專食炸魚薯條嘅餐廳😍午餐 $98(包括 頭盤+主菜+飲品)自家製粟米蓉湯傳統英式炸魚配薯條一狹鱈魚(阿拉斯加) ❥ 仲可以加錢升級唔同魚類品種:石頭魚,盲曹,花尾大龍躉,鱸魚,鯛魚,銀鱈魚,大比目魚🫡🫡如果唔想食炸魚都有烤雞,魚柳包炸雞揀😆店員超友善,當日落大雨,一入到舖頭主動幫我收遮😳我飲品揀咗熱檸水,會幫我主動加水🥰••••••••••••••••••••••••••••••🔎Fish & Chick 上環禧利街27號地下F號舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
專食炸魚薯條嘅餐廳😍

午餐 $98
(包括 頭盤+主菜+飲品)
自家製粟米蓉湯
傳統英式炸魚配薯條一狹鱈魚(阿拉斯加)

🔎Fish & Chick
上環禧利街27號地下F號舖
2024-08-13 448 views
本人同太太原定時間提早1小時左右到達目的地,所以決定在上環附近找間餐廳仔食晚飯。可能時間尚早,6:30pm左右,見該店未有客人,所以就進入店舖內。開始覺得冷氣唔夠涼。原本打算另找一間,但該店員工表現殷勤,因當天天氣實在太熱。我們開始點餐,本人同太太都係素食者,並毫不猶豫地選擇蒜香意粉x2。本人在不同地方也曾品嚐同一美食,但也不得不讚賞該店之蒜香意粉係本人親嚐以來都算係最好食嘅。原先嘅冷氣問題也可以一筆勾銷也!🤣🤣🤣
2024-08-10
Type of Meal
Dinner
  • 蒜香意粉
2024-05-27 863 views
在Fish & Chick享用一份傳統午餐fish & chips (海魴魚)。首先,魚柳的外皮炸得金黃酥脆,一咬下去就能聽到那令人滿足的聲音。魚肉本身鮮嫩多汁,與外皮的酥脆形成了完美的對比。搭配上店家自製的塔塔醬,酸酸甜甜的滋味提升了整體的風味。薯條也同樣值得稱讚。它們外皮酥脆,內裡軟綿,恰到好處的鹽味使它們成為了與魚柳搭配的絕佳小吃。此外,薯條的份量十分慷慨,確保每位顧客都能吃得滿足。Fish & Chick的服務也是體驗中不可或缺的一部分。員工們熱情友好,服務迅速,確保每位顧客都能在輕鬆愉快的氛圍中享用他們的餐點。另外,加入會員有五元折扣優惠。

另外,加入會員有五元折扣優惠。

2024-05-27
$100 (Lunch)
2024-05-26 731 views
'Fish & chips - 嗌咗一個basic的魚,同埋Monk 2個餐。薯條係粗薯條,夠脆!*配餐可以加錢要蘑菇湯或者沙律,蘑菇湯夠濃好好味!📍Fish & Chick (禧利街) (上環)上環禧利街27號地下F號舖
'

配餐可以加錢要蘑菇湯或者沙律,蘑菇湯夠濃好好味!

📍Fish & Chick (禧利街) (上環)
上環禧利街27號地下F號舖
同事找我來說要吃炸魚薯條,但其實我對炸魚薯條沒什麼興趣,因為在英國第一次吃的經驗好差,所以保持著心裡陰影來試下😂我以不用加錢的前提下有兩種前菜可以點炸蘑菇或三文魚,我主餐已經點了炸雞扒,沒錯我依然不敢點炸魚,所以點了炸雞扒😂所以不想吃那麼多炸物的我,前菜點了三文魚,有兩片三文魚但好好吃,不會好鹹,味道很鮮美我點了炸雞扒薯蓉及芝士,超級不後悔的,炸雞排裡面有兩塊,肉質不乾澀不油膩又超級多汁,薯泥芝士好搭,但芝士也不是多到拉絲,微微的芝士香就是剛剛好,不會彼此搶了對方的味道,但我個人覺得黑醋沒有很搭雞扒,我覺得加茄汁就好好啦,下次來依然想點炸雞扒❤️

• 炸雞扒薯蓉及芝士
上環的食店真的層出不窮。。 雖然近幾年店舖不停換新,但間唔中還會有些喜出望外的驚喜!今次本身沒打算為他食上食評,雖然之前亦有朋友試過向我推介過此店~ 但完成這餐後 還是讓我有點喜出望外。。 沒有特別拍上很多照片,但還是決定來為他加上一個好評!本姑娘本就是外國回流,當年常常以fish n chip做午餐跟晚餐,也曾經在炸魚薯條店幫忙過,一般每店舖都會用各種魚類來做自家的炸魚本體。今次這店也不例外,有好幾種魚類,也產於不同產地,魚肉大小也明顯反映在價格上!今天午餐時段2人來店,始終係星期六,上環一帶都比較少人,大約2點左右還是很容易有位置!點了2份午餐,set lunch也只得1種,就是自選套餐,包括”前菜,主食,飲品”。今天我們選擇了。。。前菜: 煙三文魚沙律菜炸蘑菇沙律菜主食: 炸NZ Hoki魚配薯條($98)炸雞配薯容($88)飲品: 凍檸茶x2**堂食需加一服務費凍檸茶有點吐嘈,餐飲杯尺寸實在同幾件檸檬不太友善 🤣🤣。。。2件煙三文魚 不過不失!是我最愛的炸菇 perfect!炸雞。。 有點麥當勞 🤣🤣 因為我家寶不愛骨頭。下次要嘗試燒雞,看人家的其實覺得賣相唔錯!今次選了紐西蘭

今天我們選擇了。。。
前菜:
煙三文魚沙律菜
炸蘑菇沙律菜
主食:
炸NZ Hoki魚配薯條($98)
炸雞配薯容($88)
飲品: 凍檸茶x2
**堂食需加一服務費

Smoked  Salmon  Salad

2件煙三文魚 不過不失!
Fried  Mushroom  Salad

是我最愛的炸菇 perfect!
Chicken  Milanese  (Set  Lunch  portion)

Hoki  (NewZealand)  Fish  n  Chip  (Set  Lunch  portion)
今次選了紐西蘭藍鱈魚,發現價格平同產地魚種沒有很大關連,魚肉一樣厚,反正多付點魚大件些的感覺。下次可試其他魚類!

總括來説,如果以一個星期一至五打工嚟食一餐的話確實有些貴。偶爾食一次,其實可以!下次我再來試其他的! 😆
2024-05-04
$102.5 (Lunch)
Smoked  Salmon  Salad
Fried  Mushroom  Salad
2024-04-24 574 views
午餐套餐 (starter+main course+drink)傳統英式炸魚配薯條 HK$98> 藍鱈魚(紐西蘭)・同事叫咗呢個我叫了要加錢的大比目魚,一份錢一份貨, 大比目魚肉滑味濃魚柳的外皮都極脆口唔油膩,薯條是粗扁身,同樣極新鮮辣口脆薯香普通炸魚唔使加錢咁,點知一啲味都冇本來上菜個下望落好少,點知食到尾都食唔晒。餐廳話每日換油,就應該係。食唔到任何油益味,但係食完飯個身就好大陣油味如果抽風系統做好啲就好喇

我叫了要加錢的大比目魚,一份錢一份貨, 大比目魚肉滑味濃

普通炸魚唔使加錢咁,點知一啲味都冇

本來上菜個下望落好少,點知食到尾都食唔晒。

如果抽風系統做好啲就好喇